Navigácia

  • Mladí záchranári na slávnostnom zápise prvákov

     

    Aj mladí záchranári z našej Šmeralky asistovali pri slávnostnom zápise budúcich prváčikov. Našťastie,  nikomu sa nič nestalo. Iba chudák macko si rozbil kolienko, keď spadol z bicykla... Budúci prváčikovia mu rýchlo kolienko obviazali, i injekciu proti bolesti podali. Na figuríne si vyskúšali nepriamu masáž srdca a zoznámili sa so stavbou ľudského tela.

    Už sa na prvákov tešíme.

    krúžok Mladý záchranár

    Foto

  • Daruj knihu školskej knižnici

    Daruj knihu školskej knižnici

    Máte doma knihy, ktoré ste už prečítali a nemáte ich komu darovať? Je už Vaša domáca knižnica plná a pre nové knihy v nej už nie je miesto? Alebo ste jednoducho vyrástli a knihy sú vhodné pre mladšieho čitateľa?

    Máme pre Vás riešenie. Tieto knihy môžu potešiť našich čitateľov v školskej knižnici, preto neváhajte a darujte knihu do našej školskej knižnice Motýlik. Náš knižničný fond sa snažíme omladiť, preto Vás prosíme o darovanie kníh po roku vydania 2000.

    V mesiaci marec ste nám priniesli množstvo zaujímavých kníh – rozprávky, bájky, encyklopédie aj príbehy o zvieratkách. Veľmi pekne ďakujeme!

    Darovanie kníh pokračuje až do júna 2024.

    školské knihovníčky 

    Foto

  • 3x3 street basketbal žiačok OK a finále

    3x3 street basketbal žiačok OK a finále

     

    Žiačky šiestich základných škôl z Prešova sa stretli na okresnom kole v street basketbale. Rozdelené do dvoch skupín si naše dievčatá porovnali sily so ZŠ Ľubotice a ZŠ M. Nešpora. V skupine naše žiačky oba zápasy s náskokom vyhrali a z prvého miesta postúpili do finále vo výhodnej pozícii.

    Pre menší počet prihlásených družstiev sa vedúci tímov zhodli na tom, že finále odohráme v ten istý deň. 

    Z prvého miesta v skupine sme získali druhého zo skupiny B. Tento zápas sa nám však nepodaril podľa predstáv. Stále sme však mohli vybojovať tretie miesto. Zápas oň bol do poslednej sekundy veľmi vyrovnaný. A nakoniec v náš neprospech súperky zo ZŠ Šrobárova nás o jediný bod porazili. Rozhodujúca bola najmä presnejšia streľba spoza trojkového oblúka. 

    Paradoxom je že naše dievčatá ešte v skupine najvyšším rozdielom porazili budúce víťazky a postupujúce na krajské kolo. Šport je však nevyspytateľný a o to zaujímavejší. Dievčatám ďakujeme za snahu a zato že sa nevzdali a bojovali do konca.

     

    Zostava: Bekečová, Gerčáková, Herdický, Martonová, Stanková

     

    Sedláková 

     

  • 6.E - Easter Egg Hunt

    6.E - Easter Egg Hunt

     

    Žiaci 6.E triedy sa na hodine anglického jazyka rozpŕchli po našom školskom átriu, aby zažili to pravé vajíčkobranie ako deti v Anglicku.

    Easter Egg Hunt (vajíčkobranie) ma dávne korene už v 16. storočí a udomácnil sa prevažne vo Francúzsku, Rakúsku, USA a Anglicku.  Rodičia skrývajú veľkonočné vajíčka, sladkosti a iné drobnosti v záhradkách, ktoré deti s radosťou objavujú a tešia sa svojim „úlovkom“.

    Aj naša hodina sa niesla v tomto duchu, žiaci hľadali vlastnoručne ozdobené vajíčka za ktoré boli „sladko“ odmenení a víťazka Saška získala „hlavnú cenu“. Následne sme si vysvetlili slovnú zásobu spojenú s Veľkou Nocou a zaspomínali na naše sviatky.

    Mgr. Z. Kmecová

    Foto

  • Školské kolo biologickej olympiády, kategória D-TP

    Školské kolo biologickej olympiády, kategória D-TP

     

    25.marca sa na našej Šmeralke uskutočnilo školské kolo biologickej olympiády, kategória D-TP. Záujem bol obrovský. A výsledky úžasné!!! Až 71 žiakov dosiahlo výsledok „úspešný riešiteľ“. Na okresné kolo však môžu postúpiť len dvaja. Z prvého miesta postupuje Tomáš Lacko (7.A), z druhého miesta Tatiana Bučková (7.D).

    Srdečne blahoželáme a držíme prsty!!!

    p.učiteľky Bryndzová, Macejová, Rychvalská

    Foto

  • Prezentácia anglického jazyka v deň zápisu prvákov

    Prezentácia anglického jazyka v deň zápisu prvákov

     

    Dňa 2. 4. 2024 sa konal slávnostný zápis prváčikov. Učitelia ponúkli deťom a ich rodičom program na pódiu vo vestibule školy a po ňom prehliadku školy, spojenú s prezentovaním vyučovacích predmetov a záujmových krúžkov.

    Vyučujúce anglického jazyka spoločne prispeli nápadmi a didaktickými pomôckami k výzdobe prezentačnej miestnosti anglického jazyka na prízemí.

    Budúci prváci sa zoznamovali s anglickou abecedou, anglickými slovíčkami a prvými učebnicami angličtiny. Vďaka hre s kockou si zopakovali čísla, kopaním gólov do bránky zas koordináciu a presnosť pohybov. Prelezenie útrobami farebného tunela bolo veľkou výzvou pre malých odvážlivcov a zvedavcov. Okrem toho deti skákali do farebných kruhov a kľučkovali medzi terčíkmi.

    Pokojnejšie aktivity s obrázkovými kartičkami a divadielkom podporili rozvoj ich komunikačnej odvahy a schopnosť nadväzovať rozhovor s neznámymi ľuďmi v novom prostredí.

    Snažili sme sa ukázať deťom a ich rodičom, že sú medzi nami vítaní. Viedli sme s nimi rozhovory, povzbudzovali a odmeňovali úsmevom.

    Priateľskú atmosféru pomáhali vytvárať naši obetaví asistenti z VIII. E: Patrik Matej, Oliver Rozenberg, Daniela Hromjáková, Viktória Mišíková a Sarah Magdová. Ďakujeme aj všetkým kreatívnym žiakom z VIII. E a VIII. B, ktorí vytvorili anglickú obrázkovú abecedu. Opäť sa osvedčila ako zaujímavá a užitočná učebná pomôcka pre budúcich prváčikov.

     

    Autorky príspevku: Mgr. S. Matysová a PhDr. A. Mladá  

    Foto

  • KNIHA V HLAVNEJ ÚLOHE

    KNIHA V HLAVNEJ ÚLOHE

     

                                                                   „Izba bez kníh je ako telo bez duše.“

                                                                                                      Marcus Tullius Cicero
     

    Knižnica je miesto oddychu s tou správnou atmosférou, ktorá nám ponúka možnosť odkrývať historické dedičstvo predchádzajúcich generácii, klenoty literárnej tvorby. A to boli dôvody, ktoré nás viedli navštíviť knižnicu na Sídlisku 3 a stráviť vyučovaciu hodinu netradičným spôsobom.

    Pani knihovníčka začala naše stretnutie rozhovorom o knihách, knižniciach, čo o nich vieme a koľko kníh sme tento rok už prečítali. Jednu knihu si pre nás pripravila, volala sa Dievča, ktoré chcelo zachrániť knihy. Čítali sme si z nej úryvky, rozprávali sa o jednotlivých postavách, ale záver knihy patril nám. Každý si ho dokončil podľa vlastnej fantázie.

    Okrem toho sme sa oboznámili s postupom vyhľadávania knižných titulov, rozdelením kníh podľa oblastí spoločenského, vedeckého, kultúrneho života a s možnosťami zapožičania kníh a časopisov. Boli to cenné informácie nakoľko nás čakajú ročníkové práce a literárne zdroje sú pre našu prácu dôležité. Domov sme odchádzali s knihou v taške a spokojní, že sme sa opäť niečo nové naučili. Návštevou knižnice sme si zároveň pripomenuli mesiac marec ako mesiac knihy.

     

    J.Beľušková a žiaci V.C

    Foto

  • Oznam

  • SEVERSKÁ MYTOLÓGIA

    SEVERSKÁ MYTOLÓGIA

    V marci oslavujú svoj sviatok knihy, a preto sme sa spolu so žiakmi 6. A zúčastnili zaujímavej besedy s názvom -  Severská mytológia. Po úvodnom privítaní, nás pani knihovníčka  pútavou formou oboznámila  s vikingskou  spoločnosťou, zaviedla nás do rozmanitého sveta bohov či zaujala pozoruhodným príbehom o hlavom bohovi Odinovi a jeho synovi Thorovi.  Pestrofarebné aktivity, ktoré si pripravila pani knihovníčka priviedli žiakov do sveta mytológie, do sveta bohov, a fantázie.

    J. Fecková

    Foto

  • Minicoolvoley žiakov ZŠ

    Minicoolvoley žiakov ZŠ

             V prekrásny slnečný deň pripadlo organizátorom ABC-CVČ Prešov v spolupráci s ZŠ Šrobárová zorganizovať OK v Minicoolvoley žiakov ZŠ. Tento volejbal sa hrá netradične v zložení štyroch hráčov na jednej polovici ihriska s pravidlami zodpovedajúcimi klasickému volejbalu , kde hrajú na jednej polovici šesť hráčov. Na tento turnaj sa prihlásilo rekordné množstvo ôsmych základných škôl a súčasťou bolo aj naše ZŠ Šmeralova. Hralo sa systémom každý s každým v dvoch skupinách. Naši žiaci boli v skupine, kde proti sebe nastúpili ZŠ Šrobárová , ktorá bola konečným víťazom, ZŠ Májové námestie a ZŠ a MŠ bl. biskupa Gojdiča – spojená škola. Našim zverencom sa podarilo obstojne hájiť česť našej školy a obsadili v skupine celkové tretie miesto.

         Blahoželám chlapcom k peknému umiestneniu a prajem im veľa športových úspechov.

    R. Maľcovský

    Foto

  • Pohoda v škole s eTwinning

    Pohoda v škole s eTwinning

    V rámci medzinárodného projektu Wellbeing At School sa žiaci našej školy venujú aj téme šikanovanie - https://rb.gy/6527n0. Rozprávali sa o druhoch šikanovania, prevencii, o riešení problémov a správnych či vhodných rozhodnutiach. Spolu s partnerskými krajinami z Turecka, Francúzska, Litvy a Rumunska vytvárajú na túto tému komiksy a hľadajú správne riešenia konkrétnych simulovaných situácií. Výstupom bude spoločná e-kniha komiksov a online stretnutie sprevádzané interaktívnymi aktivitami. Pohoda v škole je dôležitým predpokladom akéhokoľvek úspechu, kdekoľvek sa nachádzame.

    p. uč. M. Kormaníková

    Foto

  • Deň vody 2024

    Deň vody 2024

    Mladší žiaci našej školy si tiež pripomenuli Deň vody prostredníctvom rôznorodých aktivít. Žiaci sa rozprávali o ochrane vody, jej šetrení, zdrojoch vody a jej význame pre život človeka, zvieratá, celú našu planétu. Vytvárali ilustrácie, venovali sa tvorivému písaniu v podobe cinquain, tvorbe komiksov. Pozreli a prediskutovali prezentácie o vode, jej kolobehu. Vytvárali plagát o ochrane prírody a odkaz pre budúce generácie vo fľaši. Spolu s učiteľmi sa zapojili do celoškolskej výzvy a podporili tento významný deň modrým oblečením.

    Učitelia a žiaci

    Foto

  • Deň učiteľov od žiakov

    Deň učiteľov od žiakov

     

    Na Slovensku a Česku oslavujeme Deň učiteľov od roku 1955.

    28. marec nie je náhodný, v tento deň si pripomíname výročie narodenia J. A. Komenského, ktorý je považovaný za učiteľa národov. Zaradil sa medzi najvýznamnejšie osobnosti svetovej pedagogiky pretože presadzoval povinnú školskú dochádzku pre všetky deti.

    Žiaci 5.A, 5.C, 6.B a 6.E vyrobili pre svojich učiteľov pozdravy s poďakovaním za ich prácu urobiť svet lepším a krajším a za pomoc pri objavovaní nových vedomosti.

    Milí učitelia, ďakujeme za vašu prácu a prajeme vám všetko najlepšie k vášmu sviatku.

    Mgr. J. Homolová, PaedDr. A. L. Horvátová a Mgr. Z. Kmecová

    Foto

  • Riaditeľské voľno (27.3.2024) - oznam

                V súlade s    § 150, odst.(5 ) zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (Školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov udeľujem  žiakom 1. až 9. ročníka ZŠ Šmeralova na deň

                                                                          27.3.2024  (streda)

    riaditeľské voľno z organizačných dôvodov

    Metodický deň

    V tento deň bude školská jedáleň a školský klub detí mimo prevádzky. Vyučovanie bude pokračovať po Veľkonočných prázdninách v stredu 3.4.2024.

    Ľubomír Bodnár

    riaditeľ školy

     

  • VI.E V KNIŽNICI SLNIEČKO

    VI.E  V  KNIŽNICI  SLNIEČKO

    Keďže mesiac marec je mesiacom knihy, žiaci viacerých tried našej školy zavítali na besedu do knižnice Slniečko.

    Keďže šiestaci práve preberali mytológiu, pani knihovníčka nám vyšla v ústrety a pripravila žiakom VI. E zaujímavosti zo severskej mytológie. Božstvo Vikingov poznali hlavne chlapci, ale do aktivity, ktorú pripravila pani knihovníčka, sa zapojili všetci.

    Niektorí žiaci si vypožičali knihy a veríme, že aj takéto hodiny prispievajú k väčšiemu záujmu o knižné novinky či časopisy.
                                                                                                         

                                                                                                                           Grocká

    Foto

  • OKRESNÉ KOLO HVIEZDOSLAVOVHO KUBÍNA MÁME ZA SEBOU

    OKRESNÉ KOLO HVIEZDOSLAVOVHO KUBÍNA MÁME ZA SEBOU

    26. 3. 2024 sa uskutočnilo okresné kolo Hviezdoslavovho Kubína v prednese poézie. Zúčastnili sa ho víťazi školského kola v troch kategóriách.

    Najmladších reprezentovala druháčka Laura Malinovská básňou Káčer od Jany Humeníkovej. Tadeáš Komiňák, žiak V. C, sa predstavil prednesom básne Ako sa Hlúpy Jano oženil od Jána Navrátila. V 3. kategórii postúpil zo školského kola Jakub Vrabeľ z 8. C triedy. Recitoval báseň Rukavička od Friedricha Schillera.

    Všetci traja boli úžasní, ale súťažiacich bolo viac ako dosť. Ocenenie, a to najvyššie, si odniesol Jakub Vrabeľ a zároveň postúpil do krajského kola. Blahoželáme!

                                                                                                                              Grocká   

    Foto

  • Exkurzia - Technické múzeum Solivar

    Exkurzia - Technické múzeum Solivar

    Obsahovou náplňou hodín občianskej náuky v 6. B triede bolo učivo o našom rodnom meste Prešov. Niekoľko hodín sme venovali histórii mesta, dôležitým udalostiam, pamiatkám mesta, jeho symbolom a hlavne významným rodákom Prešova. Teoretickú prípravu sme absolvovali v škole prostredníctvom prezentácií, videí a projektov, potom sme sa boli pozrieť v teréne. Absolvovali sme exkurziu v Krajskom múzeu, prešli sme centrum mesta Prešov a učivo sme zavŕšili exkurziou v Technickom múzeu Solivar. Medzi vrcholné zážitky v tomto tematickom celku patril osobný pozdrav od významnej prešovskej rodáčky Katky Knechtovej, ktorá ho nahrala špeciálne pre našu 6.B triedu a tento zážitok nám sprostredkovala naša spolužiačka Ninka Huvenne.

    Foto

  • Okresné kolo Hviezdoslavov Kubín

    Okresné kolo Hviezdoslavov Kubín

    Dňa 25. marca 2024 sa na Základnej škole Kúpeľná v Prešove konalo Okresné kolo Hviezdoslavovho Kubína v prednese prózy. Súťaže sa zúčastnilo 86 talentovaných recitátorov z rôznych základných škôl okresu Prešov. Súťažiaci boli rozdelení do troch kategórií podľa veku. Mladí recitátori predviedli svoje umenie v prednese prózy rôznych autorov. Porota hodnotila ich výber textu, technické zvládnutie prednesu, stvárnenie postáv a celkový dojem. Okresné kolo Hviezdoslavovho Kubína v prednese prózy bolo krásnou ukážkou umeleckého prednesu a talentu mladých ľudí. Všetkým recitátorom patrí veľká pochvala za ich snahu a odhodlanie.
    V 1. kategórii obsadila 3. miesto žiačka Hana Joščáková. Svojím pútavým prednesom zaujala porotu a získala si aj sympatie publika. V 3. kategórii súťažila Emily Petríková, ktorá síce nezískala umiestnenie, ale predviedla pekný výkon a získala cenné skúsenosti do budúcnosti. Obom súťažiacim srdečne blahoželáme a
    ďakujeme za ich reprezentáciu školy!

    Foto

  • KREATÍVNE A HRAVO

    KREATÍVNE A HRAVO

    Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove (pobočka Sídlisko 3) pripravila v rámci Týždňa slovenských knižníc (4. – 8. 3. 2024) množstvo rôznorodých podujatí. Jedným z nich bol aj literárno-dramatický workshop Kreatívne a hravo (6. 3. 2024), vďaka ktorému si žiaci V. A triedy priblížili Rozprávku o pažravom Petríkovi po obsahovej i dramatickej stránke. Mali možnosť nahliadnuť do vnútra príbehu a využiť tak svoju kreativitu či kritické myslenie. Taktiež sa stotožnili s danými postavami a žiakom tak vznikol priestor na argumentovanie a vyjadrenie sa slobodne k danej téme. Žiakom sa najviac páčili aktivity s názvom Horúce kreslo, Obrazy, ktoré zrazu ožili, zaujali ich aj postavy – Ӧzrottӧ pažravý Petrík. Nakoniec si uvedomili, že príbeh sa dá prežiť aj inak.

     

    Juliana Homolová a žiaci V. A

    Foto

  • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN (II. STUPEŇ)

    HVIEZDOSLAVOV KUBÍN (II. STUPEŇ)

     

    13. 3. 2024 sa v našej školskej knižnici uskutočnilo školské kolo Hviezdoslavovho Kubína v II. a III. kategórii (prednes poézie a prózy). Zúčastnilo sa na ňom 25 súťažiacich, ktorí statočne predviedli svoje umenie pred porotou (Mgr. J. Homolová, Mgr. J. Lacknerová, PhDr. A. Mladá) i divákmi. Súťažiacim ďakujeme za fantastickú atmosféru a krásny umelecký zážitok.

    POÉZIA – II. KATEGÓRIA (5. – 6. roč.)                                  

    1. Tadeáš Komiňák (V. C) – postup do OK                              
    2. Nikola Nedbalová (VI. A), Karin Wojčíková (VI. A)                                       
    3. Barbora Šuťáková (V. A), Juraj Rinďa (V. B)

    POÉZIA – III. KATEGÓRIA (7. – 9. roč.)

    1. Jakub Vrabeľ (VIII. A) – postup do OK
    2. Tatiana Sarnecká (VII. C), Leo Mačák (VIII. D)
    3. Lucia Tokárová (VII. A), Daniela Viktória Dobrovičová (VII. D), Oliver Golodžej (IX. E)

    PRÓZA – II. KATEGÓRIA (5. – 6. roč.)                       

    1. ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­------------------------                
    2. ------------------------                
    3. Eva Ondziková (V. A)                                     

    PRÓZA – III. KATEGÓRIA (7. – 9. roč.)

    1. Emily Petríková (VII. C)  – postup do OK
    2. Tereza Saoirse Kubačková (VII.C), Klára Juhásová (VII.D)
    3. Nella Humeňanská (VIII.A)

    Všetkým srdečne blahoželáme a postupujúcim držíme prsty v okresnom kole, ktoré sa uskutoční 25. 3. (prednes prózy) a 26. 3. 2024 (prednes poézie) v Základnej škole na Kúpeľnej ulici v Prešove.

     

    Juliana Homolová

    Foto

strana:

Kontakt

  • Základná škola, Šmeralova 25, Prešov
    Šmeralova 25, 080 01, Prešov
  • +421 51 771 78 70
    +421 903 213 530