Navigácia

  • Zvedavé čítanie so spisovateľom Dávidom Dziakom

    Zvedavé čítanie  so  spisovateľom Dávidom Dziakom

    Aj v roku 2024 organizuje  knižnica P.O. Hviezdoslava v Prešove  literárny festival pre zvedavé deti s názvom Zvedavé čítanie. Tento rok sa v priebehu marca vyberie desiatka autorov na desať základných škôl v Prešove. A tak sa to všetko začalo. Dňa 14. marca 2024 sa v tretiackej triede Základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove uskutočnilo Zvedavé čítanie so spisovateľom Dávidom Dziakom. Kniha, ktorú nám predstavil, nezostala bez povšimnutia. „Poď do rozprávky“ od Dávida Dziaka je výnimočným a inšpiratívnym dielom, ktoré obohacuje súčasnú detskú literatúru. Texty sú pretkané jemným humorom a hlbokými myšlienkami, ktoré umožňujú rozvíjať a  budovať pozitívne hodnoty. Dôležitú úlohu zohrávajú aj ilustrácie Michala Součeka, ktoré dotvárajú atmosféru príbehov a podnecujú detskú fantáziu. Keďže pán spisovateľ trávil u nás celé dopoludnie aj my sme priložili ruku k dielu. Zhmotnili sme svoj vlastný „sen.“ Vysnívali a  vytvorili sme 11  originálnych príbehov. Ich prezentácia bola jedinečná...možno, že sme mu poskytli 11 námetov na novú knihu.

    S. Kormanková

    Foto

  • SÚŤAŽ

  • EXPERT GENIALITY SHOW 2023

    EXPERT  GENIALITY SHOW 2023

     Dňa 28.11 2023 sa na našej škole rozhodlo 54 žiakov druhého stupňa  zistiť svoje vedomosti z rôznych oblastí v celoslovenskej súťaží EXPERT GENIALITY SHOW.  Piataci a šiestaci súťažili v dvoch vopred daných témach.  - Ako funguje svet a Päť jazykov kultúry.

     Siedmaci, ôsmaci a deviataci si mohli vybrať  dve zo šiestich  tém – Od Dunaja k Tatrám, Mozgolamy, Svetobežník, Tajomstvá prírody, Do you speak English? a Góly, body, sekundy.

    25 % najlepších súťažiacich v celkovom poradí získa diplom a titul „TOP EXPERT".

    25 % najlepších súťažiacich v niektorej z tém získa titul „EXPERT na (názov témy)"

    V mladšej kategórii súťažilo 15 žiakov  a v staršej 39 žiakov.

     18  TOP EXPERTOV:

     Samuel Krejnus 5C            Ako funguje svet    Päť jazykov kultúry 

    Viktória Bačová 5C            Ako funguje svet     Päť jazykov kultúry

    Ivan Semanco 5C                Ako funguje svet    Päť jazykov kultúry

    Ema Kurucová  5C             Ako funguje svet

    Adam Šimko 5A                 Päť jazykov kultúry

    Tatiana Sedlačková 6D     Ako funguje svet

    Emily Petríková 7C            Mozgolamy Tajomstvá príroda

    Tatiana Sarnecká 7C         Tajomstvá prírody Mozgolamy

    Tereza Kubačková 7C       Do you speak English?

    Aneta Stankovičová 7C    Mozgolamy

    Štefan Lejko 8A                  Góly, body, sekundy   Svetobežník

    Lukáš Durkáč 8C                Svetobežník            Do you speak English?

    Jakub Vrábeľ 8C                 Tajomstvá prírody

    Nina Referovičová  8C      Mozgolamy

    Klára Kažimírová 9A          Mozgolamy            Do you speak English?

    Lea Tkáčová 9A                  Mozgolamy   Ako funguje svet

    Branislav Poník  9C           Svetobežník Do you speak English?

    Edmund Capák 9C             Svetobežník

     Súťažiacim a výhercom blahoželáme!

     

    S.  Čančinová

    Foto

  • Halové majstrovstvá VsAZ mladšieho žiactva

    Halové majstrovstvá VsAZ mladšieho žiactva

             V prekrásnom meste Banská Bystrica si svoje sily prišli zmerať v kategórii mladšieho žiactva mladí nádejní atléti z celého Východoslovenského atletického zväzu. V hale  Strednej športovej školy sa usporiadali halové Majstrovstvá VsAZ v kategórii mladšieho žiactva. Technicky zaisťovali tieto preteky z poverenia Východoslovenského zväzu, AO Atletika Košice o. z. Naši zverenci z klubu ŠŠK Junior Prešov na takomto významnom podujatí nemohli chýbať a v počte 27 športovcov prišli ukázať čo natrénovali počas zimnej prípravy. V zostave si svoje prvé skúsenosti prišli otestovať aj naši najmladší zverenci v tejto kategórii z športovej triedy 5.B a v silnej konkurencii ukázali , že na Šmeralke vyrastajú úspešní atléti. Naším športovcom sa podarilo v rôznych disciplínach obsadiť popredné miesta medzi silnou konkurenciou a dokonca sme mali aj medailové umiestnenia. V disciplíne skok do výšky si zlatú medailu a titul Halového majstra VsAZ svojím osobným rekordom 135 cm vyskákal žiak 6. B triedy Simon Debreceni. V behu na 600 metrov žiakov svojím fantastickým behom a osobným rekordom časom 1:54,57 si žiak 7.B triedy Jakub Papcun vybojoval prekrásne celkové druhé miesto. V tom istom behu na 600 metrov žiačok si prvenstvo a zisk zlatej medaily vybojovala žiačka 7.B triedy Sára Vrbová a v disciplíne vrh guľou si svojím osobným rekordom 8,85 m vybojovala prekrásne tretie miesto a bola dekorovaná bronzovou medailou. V disciplíne vrh guľou žiačok si fantastické druhé miesto a striebornú medailu vybojovala žiačka 7.B triedy Paulína Olejníková v svojom osobnom rekorde 8,99 m. Po skončení všetkých disciplín sme mohli s radosťou a pocitom dobrej nálady zo získania fantastických skúseností , výkonov odcestovať autobusom do Prešova.   

         Na záver veľké poďakovanie patrí športovcom, rodičom a v neposlednom rade aj trénerom, ktorí v tréningovom procese odovzdávajú svoje skúsenosti a zručnosti naším  zverencom a obetujú svoj čas , aby vychovali z nich  mladých ľudí, ktorí budú v živote úspešní a predovšetkým budú mať rád pohyb a šport.

    Maľcovský, Sedláková

    Foto

  • Kyberšikanovanie

    Kyberšikanovanie

    Doba, v ktorej my aj naše deti žijeme je rýchla a technológie neustále napredujú. Kyberšikanovanie je stále viac rozšírené a je potrebné mu venovať zvýšenú pozornosť nie len v oblasti jeho riešenia a odstraňovania neželaných následkov, ale najmä v oblasti prevencie a vzdelávania sa. Táto problematika sa týka tak detí, ako aj dospelých. Obeťou kyberšikanovania sa môže stať ktokoľvek.

    Podľa odborníkov je najdôležitejšia edukácia detí a mladých ľudí, aby boli schopní kyberšikanu rozpoznať. Pokiaľ sa niekto z nich stane obeťou, zásadné je vždy za ním stáť a poskytnúť mu pomoc. Problém musí ako rodičia, tak aj škola brať veľmi vážne a konať.

    Ako na to....ukázala tretiakom a odpovedala na všetky zvedavé otázky naša školská psychologička. V januári a februári boli pod jej vedením zrealizované v 3. ročníkoch besedy na túto pálčivú tému.  

     Mgr. Andrea Orolínová,  Mgr. Martina Doubravová

    Foto

  • Predškoláci ako žiaci

    Predškoláci ako žiaci

    6.3. 2024 nás navštívili predškoláci z MŠ prof. Márie Podhájeckej. Zasadli do školských lavíc a za pomoci terajších prvákov si vypracovali úlohu na pracovnom liste. Porozprávali sme sa o geometrických tvaroch, pohľadali sme ich podobu aj medzi hudobnými nástrojmi. Aby nám bolo veselšie, tak sme si spolu aj zaspievali a zatancovali. Tešíme sa, že v septembri niektorí prídu práve na našu ZŠ.

    Tr. učiteľky 1.E a 1.C

    Foto

  • Knižný swap

  • Slovenčina je hra aj výhra

    Slovenčina je hra aj výhra

    7.12.2023 sa 70 žiakov našej školy zapojilo do súťaže Ypsilon zo slovenského jazyka. Každý rok sa tešíme z vyššej a vyššej účasti. Úspešnosť žiakov bola naozaj veľmi dobrá a 100 % získala najmladšia účastníčka Marína Rodáková z 2.D, ktorá bola navyše vyžrebovaná a získala fitness hodinky! Všetci zapojení získali okrem diplomu aj pero s logom súťaže. Všetkým riešiteľom a výherkyni zo srdca gratulujeme.

     

    Mgr. Karolína Smolinková

    Foto

  • Školské kolo vo Vybíjanej 4. ročníka

    Školské kolo vo Vybíjanej 4. ročníka

    Vybíjaná je  rýchla a dynamická hra. Učí všestrannosti a koordinácii, prispieva k harmonickému rozvoju osobnosti žiaka. Motivuje detí k pravidelnej športovej činnosti.  Rozvíja pohybové schopností a súťaživosť, ktorá je v tomto veku prirodzená. Propaguje myšlienky fair play pri športovaní i v samotnom živote. Súťažná forma pomáha zvýšiť záujem o šport, ktorú si žiaci nesú so sebou do vyšších ročníkov. A to je veľmi dôležité.
    Štvrtáci si medzi sebou v tejto super hre zasúťažili na prelome januára a februára. Konkurencia bola veľmi veľká a výkon žiakov bol veľmi vyrovnaný. Rozhodovali len sekundy a nakoniec vyhrali „ Déčkari!“

    M. Policianová

    Foto

  • OZNAM

  • Halové MSR starších žiakov a žiačok

    Halové MSR starších žiakov a žiačok

         Vrcholom zimnej prípravy pre kategóriu starších žiakov a žiačok bola súťaž , ktorá sa konala v športovej hale Elán v Bratislave dňa 3.3.2024. Usporiadateľom halových MSR staršieho žiactva bol Slovenský atletický zväz a v športovej  hale Elán si svoje sily prišli zmerať atletické kluby , oddiely z celého Slovenska. Samozrejmosťou bola účasť našich zverencov z ŠŠK Junior Prešov, ktorí boli v počte šesť športovcov z toho dve dievčatá a štyria chlapci. Svoje želiezka sme mali v behu na 800 metrov žiačok Laura Bučková z 9.B triedy , ktorá celkovo obsadila fantastické 5. miesto a vytvorila si svoje maximum osobným rekordom. V behu na 2000 metrov žiačok sa na štart postavila Michaela Trusová z 8. B a po celkovom vyhodnotení dvoch rozbehov sa umiestnila na 18. mieste. V kategórii žiakov sme v disciplíne beh na 300 metrov mali zastúpenie Martina Papcuna žiaka 8.B triedy, ktorý si vytvoril osobný rekord a obsadil celkové 7. miesto a v tom istom behu Daniel Moravčík obsadil taktiež svojím osobákom celkové 9. miesto. Vrcholom výkonov v našej zostave bol žiak 8.B triedy Jozef Daniel Gergovský, ktorý v disciplíne vrh guľou obsadil svojím osobným rekordom fantastické 1. miesto a stal sa MSR v hale. Bol dekorovaný zlatou medailou a diplomom a vecnou cenou tričkom s nápisom Majster SR.

         Na záver veľké poďakovanie predovšetkým zverencom, ktorí obsadili takéto nádherné umiestnenia a zviditeľnili jednak seba, našu ZŠ Šmeralovu a samozrejme klub Junior Prešov. Veľké poďakovanie patri aj rodičom, ktorí vedú našich zverencov k športu a podporujú ich v dosahovaní čo najlepších úspechov a samozrejme poďakovanie aj trénerom klubu Junior Prešov.

    R. Maľcovský

    Foto

  • Legománia

    Legománia

    Posledný februárový týždeň, pred jarnými prázdninami, patril v ŠKD akcii Legománia. Deti si pomocou tejto veľmi obľúbenej detskej stavebnice prehlbovali a rozvíjali svoju jemnú motoriku, predstavivosť a kreativitu rôznymi aktivitami. Všetci využili svoj potenciál naplno a predviedli, že sú v tom doma. Lego ich veľmi baví, čo dokazujú aj krásne stavby, ktoré vytvorili individuálne, alebo v skupinách. Dozvedeli sa zaujímavé informácie o Legu a niektorí si túto stavebnicu doniesli aj do školy a predviedli ju svojim spolužiakom.

    Zodp. vychovávateľky Mgr. Táňa Lacová, Mgr. Miriama Mňahončáková

    Foto

  • Modely sopiek

    Modely sopiek

    Žiaci 5.B na hodine geografie vytvorili vlastné modely sopiek. Ich výroba a prezentácia mala význam pre lepšie pochopenie a názornosť preberaného učiva. Žiaci preukázali nielen teoretickú pripravenosť, ale aj veľkú dávku fantázie a manuálnu zručnosť.

    A. Lupták Horvátová

    Foto

  • Krajské kolo olympiády v nemeckom jazyku

    Krajské kolo olympiády v nemeckom jazyku

    Dňa 15.2.2024 sa žiačka Sara Faith Stancel (6.B) zúčastnila krajského kola olympiády v nemeckom jazyku. Vo svojej kategórii 1C obsadila veľmi pekné 8. miesto. Sare blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

    Mgr. Silvia Revická

  • Lyžiarsky výcvikový kurz 2024

    Lyžiarsky výcvikový kurz 2024

    V mesiaci február 2024 bola podľa plánu práce naplánovaná akcia LVK 2024 pre žiakov 8. ročníka ZŠ Šmeralova. Lyžiarsky kurz bol zameraný na výuku lyžiarskej techniky v stredisku Lopušná Dolina pri meste Svit. Tejto akcii sa zúčastnilo 66 žiakov a 6 pedagógovia a pán doktor, ktorý sa staral o zdravotný stav. Ubytovanie bolo zabezpečené v obci Tatranská Štrba v hotely Rysy. Priebeh dňa bol rozdelený na budíček o 07:00 hod, kde žiaci mali dostatok času na rannú hygienu a prípravu na raňajky , ktoré začínali od 08:00 hod. V čase zhruba o 09:00 hod. sme každý deň odchádzali na lyžiarsky svah, kde prebiehal lyžiarsky výcvik približne do 15:00 hod. Jedine v strede týždňa bol poobedňajší režim vyhradený na turistiku, ktorá bola spojená s presunom vlakom do strediska Štrbské Pleso, kde sme mali možnosť si užiť vyhliadku na Veži snov a potom pešia túra okolo Štrbského Plesa. V štvrtok sme pre žiakov na svahu mali pripravenú súťaž v slalome, kde si svoje naučené techniky mohli preveriť všetci lyžiari. Večer tento deň bol rozlúčkovým a zároveň hodnotiacim , kde sme zhodnotili celý priebeh LVK 2024 a samozrejme odmenili sladkosťami všetkých lyžiarov a navyše aj tých , ktorí sa umiestnili v jednotlivých družstvách na prvých troch miestach. Po rozdaní a dekorovaní najlepších sme žiakom, ako je zvykom dovolili diskotéku , kde si mohli trošku zatancovať a odreagovať. V posledný deň nám bohužiaľ počasie nedovolilo lyžovať a ja , ako vedúci kurzu som z dôvodu bezpečnosti rozhodol o zrušení výcviku. Lyžovanie sme nahradili aktivitami v priestoroch hotela. Pred cestou si žiaci ešte vychutnali obed v podobe sýtej polievky a mohli sme odcestovať domov.

         Na záver chcem touto cestou poďakovať za bezproblémový priebeh kurzu všetkých žiakom a hlavne inštruktorom, ktorí zabezpečili svojím profesionálnym prístupom , že všetci sme sa domov vrátili bez zranenia a s úžasnými spomienkami.

    S pozdravom vedúci kurzu Mgr. Radoslav Maľcovský.

    Foto

  • Halové majstrovstvá SR vo viacboji mladších žiakov a mladších žiačok

    Halové majstrovstvá SR vo viacboji mladších žiakov a mladších žiačok

    Bratislava (24. 2. 2024)

    Halové majstrovstvá  Slovenska atlétov sa konali v atletickej hale Elán v Bratislave.  Náš klub reprezentovali Matúš Leško, Sára Vrbová a Jakub Papcún. Naši atléti súťažili v silnej konkurencii atlétov z celého Slovenska. Bojovali o čo najlepšie umiestnenie v piatich disciplínach – 6Om beh cez prekážky, 60 m beh, skok do diaľky, vrch guľou a beh na 600 m.  Medailové umiestenia to tohto roku neboli, ale každý z nich si vylepšil svoj osobný rekord v niektorej z disciplín.  Pre športovcov to bola veľká skúsenosť, ale aj motivácia, aby aj naďalej pracovali na sebe v tréningovom procese a podali  ešte lepšie výkony na ďalších súťažiach.  Atlétom ďakujeme za vzornú reprezentáciu klubu, a  že prvé dni  jarných prázdnin venovali svoj voľný čas pretekom a atletike.

    L. Bandurová

    Foto

  • Voľba strednej školy

    Voľba strednej školy

    Voľba strednej školy patrí k prvým vážnym rozhodnutiam v živote mladých ľudí, ktorým sa nedá vyhnúť. Aby sme to našim žiakom uľahčili, pripravili sme pre nich prezentácie stredných škôl. Žiaci mali možnosť okrem iného, zúčastniť sa ich priamo na našej základnej škole.

    Koncom januára a začiatkom februára boli našim deviatakom poskytnuté súhrne informácie o štúdiu na Spojenej škole na Masarykovej ulici v Prešove a bilingválnom štúdiu na Gymnáziu Dominika Tatarku v Poprade. Obe prezentácie žiakov zaujali a priniesli užitočné informácie v oblasti kariérnej orientácie.

    Veríme, že si aj na základe uvedených akcií, vyberú pre seba len to najlepšie.

                                          Držíme im pri tom prsty!

                                                   výchovná poradkyňa, Milena Koščová

    Foto

  • Duálne vzdelávanie – online exkurzia

    Duálne vzdelávanie – online exkurzia

    Aj tento rok sme v spolupráci s organizáciou Centire a Slovenskou alianciou moderného obchodu zrealizovali online exkurziu pre deviatakov ako podporu duálneho vzdelávania.

    Výhody duálneho vzdelávania v sektore obchodu potvrdili aj súčasní študenti stredných škôl, s ktorými boli počas online exkurzie realizované rozhovory. Celkovo išlo o tri vysielania (západné / stredné / východné Slovensko), na ktorých sa zúčastnilo množstvo škôl a žiakov. Išlo o model, vďaka ktorému bolo prenesené hlavné posolstvo duálneho vzdelávania príjemným, priateľským a pre žiakov pochopiteľným spôsobom.

                                                 výchovná poradkyňa, PaedDr. Milena Koščová

     

    Foto

  • Výtvarná súťaž „Moje dobrodružstvo v múzeu“

    Výtvarná súťaž „Moje dobrodružstvo v múzeu“

     

    Po úspechu oceneného Adama Cákociho na súťaži nám prišla ešte jedna radostná správa.

    Práca našej žiačky Laury Hrabčákovej, z 9.E triedy, bola odbornou porotou vybratá na medzinárodnú výstavu. Bola odmenená diplomom a momentálne je vystavená, až do 10.marca 2024, v Okresnom múzeu, v meste Toruň v Poľsku.

                       Srdečne blahoželáme a prajeme ešte veľa tvorivých úspechov!

     

                                                               vyučujúca výtvarnej výchovy, Milena Koščová

    Foto

  • Účasť v 23. ročníku medzinárodnej výtvarnej environmentálnej súťaže

    Účasť v 23. ročníku medzinárodnej výtvarnej environmentálnej súťaže

    Túto súťaž organizuje Japan Quality Assurance Organization (JQA) a International Certification Organization Network (IQNET) ako medzinárodnú environmentálnu detskú súťaž v kresbe, ktorú podporuje aj UNICEF v Tokiu.

    Tohtoročná téma „Radostný čas pre ľudí a prírodu“ nás oslovila a s radosťou sme sa pustili do tvorivej práce. Veríme, že sme svojimi výtvarnými dielkami aktívne podporili environmentálny prístup a zrozumiteľne vyjadrili názor, že naša Zem nám určite nie je ľahostajná. 

    V 23. ročníku súťaže bolo prijatých celkovo 9 947 výtvarných prác z 83 krajín, či regiónov a práce našich žiakov boli ocenené menšími darčekmi - stolovými kalendármi, ktoré nás potešili.

    Organizátorom ďakujeme, že sme sa súťaže mohli zúčastniť a prajeme i naďalej veľa priaznivcov kultúry a umenia!       

                                                                             vyučujúca VYV, Milena Koščová                                     

    Foto

strana:

Kontakt

  • Základná škola, Šmeralova 25, Prešov
    Šmeralova 25, 080 01, Prešov
  • +421 51 771 78 70
    +421 903 213 530