• Malta  nás  očarila...
          • Malta nás očarila...

          • nie len svojou krásou a kultúrou, ale hlavne vzdelávaním učiteľov.

            Už druhý krát sme navštívili prestížne anglické tréningové centrum – ETI Malta. Prostredníctvom projektu ERASMUS  KA1 som si ja – p.uč. Hakučová vybrala zaujímavý vzdelávací kurz v anglickom jazyku s názvom : Learning Fun and Games for elementary teachers – v nepriamom preklade : Zábavne aktivity a hry v elementárnom vzdelávaní.

            Mobilitná aktivita bola zameraná na inovácie vo vzdelávaní anglického jazyka pre najmenších, ktoré pozostávali z detských hier, piesní, aktivít, kreatívnych učebných pomôcok, IT aplikácií a zaujímavých web stránok. Inovatívne metódy je možné aplikovať nie len vo výučbe anglického jazyka, ale aj v medzipredmetových vzťahoch. Za najväčšiu výzvu považujem komunikáciu, riešenie úloh, byť kreatívny a rozmýšľať aj v anglickom jazyku. J

            Súčasťou kurzu bolo spoznať aj kultúru a život na Malte, ktorý je rozmanitý ako jej obyvatelia. Spoznala som hlavné mesto Valetta, staré mestečko Mdina a dve maltské ostrovy Gozo a Comino s priezračnými tyrkysovými morskými zátokami.

            Profesionalita a priateľskosť pedagógov a pracovníkov centra ma presvedčili o tom, že sa do ETI Malta raz rada vrátim.

            S. Hakučová

        • Športovo - zábavné popoludnie s detským bazárom
          • Športovo - zábavné popoludnie s detským bazárom

          • Pri príležitosti Dňa detí sme aj tento rok v ŠKD zorganizovali Športovo - zábavné popoludnie s detským bazárom. Radosť z pohybu, športové nasadenie, snaha zdolávať prekážky a dosiahnutie cieľa boli hnacími motormi v poradí už 10. ročníka spomínanej akcie. Pripravených bolo 8 stanovíšť, prostredníctvom ktorých mali deti možnosť preukázať svoje pohybové schopnosti. Za každú splnenú úlohu dostali 1 eurové kupóny, ktoré s veľkou radosťou minuli v obchode zvanom Bazárik. Tovaru v ňom bolo neúrekom, veď nakoniec zásoby doň nahromadili samotné deti. Každé dieťa po dohode s rodičom vytriedilo svoje už nepotrebné, ale stále zachovalé hračky, suveníry a drobnosti. S myšlienkou...Podaj ďalej....sa veci dostali k novým majiteľom, ktorých samozrejme potešili.  

             

            Janka Mikulová a Tamara Škovránková

             

        • 2. ročník M SR v malom futbale
          • 2. ročník M SR v malom futbale

          •      Náš sen stať sa majstrom Slovenska v malom futbale sa začal skoro rána o 01:00 hod. dňa 17.6.2019, kedy sme nastúpili na autobus , ktorý nás prepravil do dejiska M SR v malom futbale v Bratislave. V našej skupine U13 sa do samotného finále majstrovstiev prebojovalo šesť družstiev zo Slovenska. Táto skupina bola rozdelená ešte do dvoch podskupín , kde musel odohrať svoj zápas každý s každým dva zápasy, lebo sa hral aj odvetný zápas. V našej skupine sme obsadili suverénne prvé miesto a mali sme pred sebou veľmi dôležitý zápas semifinále , kde sme proti sebe dostali družstvo z Komárna ,,Jókai Mor,, konečný výsledok tohto zápasu bol po pokutových kopoch 1:0 pre naše družstvo.

            Potom sme mali otvorené dvere k samotnému finále tohto turnaja , kde sa prebojovalo mužstvo, ktoré vo svojej skupine nedostalo ani jeden gól a to ZŠ Gorazdova z Púchova. Každý zápas aj tento finálový trval 12 minút, ale naši chlapci odhodlane išli za svojím snom , ktorý sa napokon stal skutočnosťou a zápas sme vyhrali 1:0 a stali sme sa majstrami Slovenska. Na tejto športovej akcii boli aj rôzne súťaže, ako napríklad súťaž o najrýchlejšiu strelu pri odkope lopty. Každá kategória mohla postaviť  len jedného svojho člena, ktorý bojoval o prvenstvo . V kategórii U13 sa to podarilo Rolandovi Vadašovi , ktorého lopta bola kopnutá rýchlosťou 81 km/h a vyhral. Počas vyhlasovania medailistov v kategóriách boli aj odmenení najlepší strelci , ktorí strelili najviac gólov počas turnaja. V tomto meradle bol opäť najlepší náš člen družstva Roland Vadaš. Potom nasledovalo to, na čo sme sa tešili najviac a to samotné odovzdávanie medailí a pohára  pre víťazov , kde naši žiaci nad hlavami zdvihli hrdo pohár víťazov 2. ročníka M SR v malom futbale. Blahoželám všetkým chlapcom , ktorí sa zapríčinili o naše prvenstvo.

            R. Maľcovský

            Foto

        • IJSO – medzinárodná olympiáda mladých vedcov
          • IJSO – medzinárodná olympiáda mladých vedcov

          • IJSO – olympiáda mladých vedcov v sebe zahŕňa tri prírodovedné disciplíny – biológiu, fyziku a chémiu.

            Lujza Lukáčová, žiačka 9.c triedy, po absolvovaní domáceho experimentu s čiernou skrinkou a tiež na základe svojich úspechov vo fyzikálnej a chemickej olympiáde bola pozvaná organizátorom súťaže do 1. výberového kola, ktoré sa uskutočnilo 12. – 14. júna na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave. Počas celého pobytu absolvovali žiaci testy, písomky a experimenty z jednotlivých predmetov. Organizátor pozval do 1. výberového konania 24 žiakov z celkového počtu 132 z celého Slovenska.

            Po troch dňoch preverovania vedomostí prišlo vyhlásenie výsledkov, na ktoré žiaci netrpezlivo čakali. Vedeli, že do 2. výberového konania v septembri postúpi len polovica. Z nich polovica, čiže 6 žiakov, bude reprezentovať Slovenskú republiku v exotickom a luxusnom Katare.

            Naša Lujza napokon obsadila úžasné 5. miesto a stala sa tak postupujúcou do 2. výberového konania.

            Pred Lujzou je ešte veľa práce, a aj napriek tomu, že sa blížia prázdniny bude musieť usilovne pracovať a získavať nové informácie a vedomosti, aby ich mohla v septembri úspešne zúročiť.

            Lujza, veľa šťastia a drž sa!

             

            ČorejSlávka

            Foto

          • Pozdrav z ozdravného pobytu

          • ...zasielajú spoločne žiaci a učitelia ZŠ Šmeralova a ZŠ Mirka Nešpora. Po dlhej, nočnej ceste, z cieľovej destinácie a s očakávaním slnenčných dní a skvelých zážitkov.

          • Plážový volejbal

          • V horúci, slnečný štvrtok (13.6.2019) sa žiaci našej školy Dominika Nováková, Zuzana Baňasová, Matej Tkačik, Kristián Rogoň a Oliver Goliáš zúčastnili turnaja v plážovom volejbale. V konkurencii žiakov usporiadajúcej SOŠ gastronómie a služieb (dve družstvá), ZŠ Šrobárova a Strednej školy stavebnej si vybojovali tretie miesto. Okrem diplomu a sladkej odmeny si odnášali aj skvelé zážitky z tohto krásneho letného športu.

            Ľubomír Bodnár

        • CELOŠTÁTNE KOLO PYTAGORIÁDY 2019
          • CELOŠTÁTNE KOLO PYTAGORIÁDY 2019

          • 5. 6. – 6. 6. 2019 sa v Trenčianskych Tepliciach konalo celoštátne kolo40. ročníka Pytagoriády, kde postúpili z okresného kola v kategórii P8 aj naši dvaja žiaci z 8. ročníka.

            Po namáhavej ceste sa poobedie a večer niesli v duchu zábavy, logických a zaujímavých hier.

            Druhý deň dopoludnia prebehla samotná súťaž. Na vyhlásenie výsledkov sme si museli počkať a tento čas sme mali spríjemnený návštevou Trenčianskeho hradu a prehliadkou mesta. O tretej popoludní sme sa dočkali konečne dlho očakávaných výsledkov. Martinovi Šimovi z 8.c len o chlp unikol titul úspešného riešiteľa a Matúš Sedlár z 8.a  získal pekné 7. miesto.

            Obaja žiaci nás reprezentovali z celých síl a patrí im za to vďaka.

             

            Srdečne blahoželáme!

            M. Feldmanová

            Foto

        • Posádkový deň detí
          • Posádkový deň detí

          • Trochu neskôr, ale predsa. 6.B si MDD užila na Posádkovom dni detí na letisku v Nižnej Šebastovej. Hneď po príchode sme si vychutnali pohľad na prelet vrtuľníka Mi-17, vzdušný výsadok z vrtuľníka či hasenie požiaru z Bambi vaku. Pozreli sme si aj výcvik služobných psov a ukážky zásahu proti požiaru. Žiaci si vyskúšali aj rôzne vojenské techniky, ručné zbrane. Počasie nám prialo, takže sme si mohli všetky atrakcie a program užiť naplno. Tešíme sa na ďalší posádkový deň detí...

            E. Žarnayová

             

            Foto

        • Triedny výlet 5.D
          • Triedny výlet 5.D

          • V stredu, 12.6.2019, sa trieda 5.D vybrala na výlet do Ekoparku Prešov v Kolmanovej záhrade. Raňajky pripravila spolužiačka Tamarka, ďakujeme za mafinky. Počasie bolo ideálne, v tieni stromov nepálilo slnko. O špeciálnu desiatu, triedny piknik, sa postarala triedna. Pán asistent pomohol s navigáciu a taškami. Ďalšie mafinky, ovocie a zelenina s čerstvým pečivom zmizli v okamihu, veď na vzduchu dobre trávi...

            Žiaci sa vyšantili na preliezkach, pozorovali zvieratá, skákali , behali, tancovali, spievali, na hojdačkách len tak lietali.

            Super deň so super partiou z 5.D!!!

            M. Bryndzová

             

            Foto

        • Hľadáme nových olympionikov KK 2019
          • Hľadáme nových olympionikov KK 2019

          • 20 ročník celoslovenskej postupovej súťaže ,,Hľadáme nových olympionikov 2019 v disciplínach 60 m, 600m /dievčatá/ a 1000m /chlapci/ sa konala na našej škole za krásneho slnečného počasia. Do tejto súťaže postúpili najlepší z najlepších zo ZŠ z okresu Prešov. Nášmu družstvu sa podarilo postúpiť do celoslovenského finále , ktoré sa uskutoční dňa 23.6.2019 v Bratislave. Blahoželáme všetkým, ktorí budú reprezentovať našu ZŠ Šmeralova na M SR.

             

            Mgr. Maľcovský, Mgr. Hrabčáková, Mgr. Bodnár, Mgr. Poklembová

            foto

          • Darovanie krvi na Šmeralke - 12.6.2019

          • Veľké ĎAKUJEM! Ďakujeme všetkým, ktorí prišli darovať krv, popr. mali snahu darovať túto vzácnu tekutinu, ktorá zachraňuje životy. Taktiež veľká vďaka prešovskej Národnej transfúznej stanici za ochotu.

            Mgr. Juliána  Sedláková

        • Školský výlet 6. D
          • Školský výlet 6. D

          • V slnečný utorkový deň 11. 6. 2019 sa žiaci 6. D triedy vybrali vlakom na triedny výlet do Košíc. Cesta ubehla relatívne rýchlo. Cieľom nášho výletu bolo zábavné centrum Steelpark – park vedy, kde si žiaci v bádateľskom prírodovednom laboratóriu vybrali labák s názvom „Stala sa vražda“. Úlohou žiakov bolo stať sa súdnymi znalcami, ktorí využívajú separačné metódy na objasňovanie trestných činov. Každá skupina žiakov získala vzorku z miesta činu a úlohou skupiny bolo určiť separačnú metódu, danou metódou vzorku analyzovať a vyvodiť záver z vraždy. Následne sme sa presunuli do vedľajšej budovy, kde sme navštívili expozíciu „Klamárium“. Snahou výstavy je na príklade optických klamov ukázať a vysvetliť niektoré všeobecné princípy ľudského zrakového vnímania. Ďalšou časťou nášho výletu bola návšteva historického centra Košíc. Po prehliadke mesta si žiaci v tropickom počasí vychutnali zmrzlinu. Unavení, ale plní zážitkov a dojmov sme sa vlakom vrátili domov.

            E. Fechová

            Foto

        • M VsAZ jednotlivcov najml. a ml. žiactva
          • M VsAZ jednotlivcov najml. a ml. žiactva

          • Ako tradične v Michalovciach sa konali M VsAZ jednotlivcov najmladšieho a mladšieho žiactva. Naša výprava z ŠŠK Junior Prešov bola plná očakávaní, ako naši zverenci zabojujú v takej silnej konkurencii atlétov z východoslovenskej atletickej oblasti. Počasie nám prialo a prialo aj zároveň k dosahovaniu čo najlepších umiestnení. Napokon v celkovom hodnotení sme patrili medzi najlepšie družstvá čo sa týka dosiahnutia pódiových umiestnení na stupni pre víťazov. Konkrétne to bolo 20 cenných kovov z rôznych atletických disciplín. Veľké poďakovanie všetkým našim pretekárom a pretekárkam, ktorí zabojovali a zviditeľnili tak náš atletický klub. Kompletné výsledky z tohto športového podujatia je možné vidieť na webovej stránke atletika sk. Poďakovanie patrí aj trénerom bez ktorých by to nešlo.

             

            Mgr. Maľcovský, Mgr. Hrabčáková

             

            Foto

        • Život včiel v VI. oddelení
          • Život včiel v VI. oddelení

          • Aj keď sa nám školský rok  blíži ku koncu, naše oddelenie so svojimi prácami nekončí. Naše deti z 3.A. triedy – Stelka Palenčárová a Filip Fekete sa podujali, že nám priblížia nielen život včiel ale aj výrobu medu, ktorú aj realizujú vo voľnom čase so svojim dedkom. Vysvetlili nám, prečo je dôležité, aby včely opeľovali kvety , že za 1 rok jedna včela vyprodukuje pol malej lyžičky medu a  prečo  sa nemáme týchto tvorov báť. Na záver ich prezentácie nám ukázali naozajstný  liečivý propolis a plasty, v ktorých sa med ukladá. Bolo to veľmi zaujímavé a poučné. Nakoniec sme si aj také včielky vyrobili z papiera, aby nám skrášlili naše oddelenie.

             Kiežby sme si všetci ľudia naozaj uvedomili, že vďaka včelám žijeme aj my. A keby nebolo včiel, vyhynie celé naše ľudstvo.

            Mgr. J. Diová, vychovávateľka

        • Malá vedecká konferencia
          • Malá vedecká konferencia

          • Každoročne sa v závere školského roku stretávajú žiaci tried pre všeobecne intelektovo nadaných žiakov na podujatí pod názvom Malá vedecká konferencia. Pri tejto príležitosti prezentujú žiaci I. a II. stupňa najlepšie ročníkové práce z celého Slovenska.

            ZŠ Šmeralova v Prešove v tomto roku vyslala do Ružomberku Tobiasa Barnokyho, žiaka III.C triedy a Moniku Ringerovú, žiačku VIII.C triedy. Tobias za podpory rodičov odprezentoval na vysokej úrovni ročníkovú prácu na tému Horolezectvo a Monika oboznámila poslucháčov s lietadlami, aerodynamikou a rôznymi zaujímavosťami z prostredia lietadiel pod názvom „Konkurenti v oblakoch“.

            Súčasťou programu bola aj exkurzia účastníkov v univerzitnej knižnici a špičkovou technikou vybavenom televíznom a rozhlasovom štúdiu Katolíckej Univerzity v Ružomberku. Tento deň zanechal na našich žiakoch množstvo dojmov a inšpirácii pre ich budúce štúdium v týchto prestížnych triedach. Poďakovanie patrí rodičom a pedagógom za pomoc a podporu pri vypracovávaní ročníkových prác a organizovaní triednych a školských kôl prezentácií.

        • Lanové centrum
          • Lanové centrum

          • 5.6.2019  triedy 1.A, 1.D, 2.D a 4.D vymenili školské lavice, stoličky a učebnice za laná, prekážky a lezeckú stenu v Lanovom centre. Dopoludnie bolo venované športu a zábavným činnostiam.  Mladší žiaci mali športovanie obohatené programom o objavovaní Atlantídy. Štvrtáci zdolávali rôznu obtiažnosť na lezeckej stene. Všetko prebehlo bez úrazov, počasie nám prialo a všetci sme si užili deň plný športu. 

             

            Tomičová

        • Krajské kolo družstiev v atletike pre ZŠ
          • Krajské kolo družstiev v atletike pre ZŠ

          • Krásne slnečné ráno privítalo účastníkov krajského kola v atletike družstiev pre ZŠ. Medzi najlepších z najlepších postúpili aj naše dievčatá z ZŠ Šmeralova. Bojovali ako levice, ale bohužiaľ na celkové víťazstvo to nestačilo. Skončili sme na nepostupovom , ale o to fantastickom druhom mieste. Blahoželáme všetkým dievčatám, ktoré bojovali za družstvo a zároveň jedno veľké poďakovanie trénerke, bez ktorej by takýto úspech nedosiahli.

             

            Mgr. Maľcovský, Mgr. Hrabčáková, Mgr. Bodnár, Mgr. Poklembová, Mgr. Olejár

             

            foto

        • SLÁVIK SLOVENSKA – krajské kolo
          • SLÁVIK SLOVENSKA – krajské kolo

          • Vo štvrtok 30.05.2019 sa ľudový spev niesol historickou budovou PKO. Predstavilo sa najlepších 33 žiakov – spevákov z východného Slovenska. Naša žiačka Simona Kušnírová sa musela popasovať s veľkou konkurenciou na krajskom kole tejto súťaže. Podporiť ju prišli aj jej spolužiaci.  Jej výkon hodnotíme ako vynikajúci. Budeme jej držať prsty aj na ďalšej prestížnej akcii pod názvom: Makovická struna, kde sa taktiež prespievala do krajského kola. Nech Ti to spieva Simona! J

            Witnerová I. , Ondziková R.

             

            Foto