• Športové hry seniorov
          • Športové hry seniorov

          •  

            Včera 30.5.2024 sa konal na našej škole 14.ročník Okresnej súťaže seniorov okresu Prešov v letnom viacboji. Okolo 100 mužov a žien súťažili v disciplínach ako beh na 50m a 60m, hod granátom na cieľ, slalom, hod šípkami do terča a kop do malej bránky. Podujatia sa zúčastnili aj naši žiaci 7.B triedy, ktorí si tiež zasúťažili a pomáhali seniorom. Na úvod si peknú tanečnú rozcvičku pripravili žiačky z 9.A triedy. Športové hry sa vydarili a seniorom sa tak spríjemnil deň.

            Mgr. Adriána Lešigová 

            Foto

        • Exkurzia Lipovce
          • Exkurzia Lipovce

          •  

            Naše drahé pani učiteľky nás zobrali na veľmi zaujímavý a dobrodružný výlet, ktorý sme si užili a zabavili sme sa. S autobusom sme sa vybrali k jaskyni Zlá Diera, ktorá sa nachádza v pohorí Bachureň. Nepriláka si návštevníkov len jaskyňou, ale aj viacerými kaňonmi, ktoré obsahujú pestrú faunu a flóru. O jaskyni sme sa dozvedeli viaceré zaujímavosti ako napríklad, že sa tam nachádza okolo 13 druhov netopierov, ktorých je tam veľmi hojný počet. Nachádzajú sa tu aj krásne stalagmity a stalaktity, ale viacero z nich sú poškodené, pretože v minulosti ich ľudia ničili. Významným náleziskom neboli len kosti z jeleňa a jazveca, ale aj z medveďa a mamuta. Videli sme aj rôzne vázy, ktoré sa odhadujú, že boli vyrobené v dobe medenej. Veľkým dobrodružstvom pre nás bolo aj preliezť úzku dieru, kde sme si pomáhali lanom. Cestou späť sme sa zastavili aj na vyhliadke Srdiečko. Výhľad bol veľmi krásny. Poslednou zastávkou bola prechádzka v Lačnovskom kaňone. Za tento výlet sme pani učiteľkám veľmi vďační a ďakujeme im za zážitok.

            Nela Humeňanská, 8.A

            Foto

        • Netradičná hodina občianskej náuky
          • Netradičná hodina občianskej náuky

          •  

            V dňoch 28.5. a 30.5.2024 sme sa v rámci občianskej náuky zúčastnili dvoch súdnych pojednávaní. Prvé bolo venované návrhu na súdne vypratanie nehnuteľnosti, po prednesení žaloby a vypočutí zainteresovaných strán bol návrh zamietnutý a rodina obžalovaného môže naďalej obývať mestský byt za predpokladu, že bude riadne a načas platiť nájomné. Proti rozsudku sa je možné odvolať. Po pojednávaní sme zotrvali v pojednávacej miestnosti a pán sudca JUDr. M. Drimák, PhD. s nami prediskutoval daný prípad, objasnil nám fungovanie súdu, pojednávaní, svoje pracovné skúsenosti, zaujímavosti a veľmi trpezlivo odpovedal na naše zvedavé otázky. Nakoniec nám dal odporúčania, ktoré by sme si mali zapamätať a riadiť sa nimi. Druhé pojednávanie rozhodovalo o podmienečnom prepustení z výkonu trestu, ktorý bol odsúdenému udelený za neplnenie vyživovacej povinnosti a obmedzovanie domovej slobody. Vzhľadom nato, že obžalovaný bol prvý krát vo výkone trestu, kde pracoval a nemal priestupky, prokurátor s návrhom súhlasil a pán sudca JUDr. J. Fujerik sa s návrhom stotožnil. Odsúdený bol podmienečne prepustený, pod podmienkou, že bude pracovať, platiť výživné a bude pod dohľadom probačného úradníka. Obidve strany sa vzdali práva na odvolanie a odsúdený bol prepustený. Pán sudca svoje rozhodnutie s nami konzultoval, odôvodnil ho a diskutoval s nami o najťažších prípadoch, s ktorými sa v svojej praxi stretol. Vyjadril sa k trestným činom, ktoré najčastejšie páchajú mladiství a dal nám odporúčania akému konaniu sa v budúcnosti vyhýbať. Na záver sme videli budovu väznice a eskortnú miestnosť pre odsúdených.

            Žiaci 8. B, D  a p. uč. A. Lupták Horvátová

            Foto

        • Príprava na jazykový pobyt v Nemecku
          • Príprava na jazykový pobyt v Nemecku

          •  

            Už sme jednou nohou v Nemecku. Svoje päťročné úsilie žiaci čoskoro korunujú dvojtýždňovým jazykovým pobytom v Augsburgu, treťom najväčšom meste Bavorska. Som presvedčená o tom, že heslo „ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku“ sa im v tomto prípade stokrát potvrdí. 29.6.2024 sme spoločne strávili celý deň prípravou na túto udalosť. Edmund nám krásne odprezentoval svoju prezentáciu o Augsburgu, čím nás len uistil v tom, že sa skutočne máme na čo tešiť. V tento deň sme si ako deviataci pripravili pohostenie každý podľa svojho vkusu, pripravili tričká, na rôznych úlohách overovali svoje jazykové kompetencie a prehlbovali vedomosti z reálií Nemecka.

            Mgr. Silvia Revická

            Foto

        • Exkurzia v Chráme P. P. Gojdiča
          • Exkurzia v Chráme P. P. Gojdiča

          •  

            V rámci spolupráce s gréckokatolíckou farnosťou  sa piataci zúčastnili počas hodiny náboženskej výchovy (23.5.2025) exkurzie v Chráme Petra Pavla Gojdiča.

            Odborným výkladom nás sprevádzal Mgr. Ján Varga, ktorý okrem histórie chrámu nám priblížil i porovnal východný a západný liturgický obrad, stavbu chrámu. Pútavo nám vysvetlil časti ikonostasu a vznik ikon. Exkurziu sme ukončili prehliadkou  priestorov chrámu.

            J. Lacknerová

            Foto

        • Exkurzia Košice – 8.E
          • Exkurzia Košice – 8.E

          •  

            Žiaci 8.E triedy sa spolu s p. učiteľkou Šibovou a p. asistentkou Leškovou 28.5.2024 zúčastnili exkurzie v Košiciach. Konečne im prialo aj počasie a nezmokli:)

            Prezreli si Dom remesiel, Miklušovú väznicu a v Uličke remesiel ich najviac zaujala predajná výstava keramikára p.Macáka. Krásna úžitková i okrasná keramika.

            Domov sa vracali spokojní a plní príjemných zážitkov.

            p .uč. Šibová

            Foto

        • Detská P-T-S Celoslovenské finále
          • Detská P-T-S Celoslovenské finále

          • S víťazným družstvom z krajského kola sme sa zúčastnili celoslovenského kola Finále detskej P-T-S , ktoré sa konalo 24.5.2024 v Banskej Bystrici.

            Veľkým úspechom je už postup na celoslovenské finále. Piatok v Banskej Bystrici bol skôr o zážitkoch. Súťažiaci sa snažili zo všetkých síl poraziť súperov v piatich disciplínach. Oproti krajskému kolu však boli viaceré disciplíny zmenené a kvôli počasiu aj presunuté do haly Dukla a dodatočne upravené až na mieste. S novou situáciou si naše šikovné deti dokázali poradiť a umiestnili sa na celkovom pätnástom mieste. Gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

            Družstvo: Filipák, Kožár, Malinovská, Mihálik, Novák, Pavlinský

            Mária Sedláková

            Foto

        • KK atletika žiakov Prešovského kraja 2024
          • KK atletika žiakov Prešovského kraja 2024

          •  

                 V krásny slnečný deň usporiadalo KŠC v Prešove a ZŠ Šmeralova 25, Prešov prekrásne podujatie finále KK atletika družstiev žiakov a žiačok ZŠ. Na tejto akcii sa zúčastnili všetky víťazné družstvá , ktoré postúpili z okresných kôl v kategórii žiakov a žiačok. V kategórii chlapcov súťažilo deväť družstiev a to isté bolo aj u dievčat. Svoje sily si prišli zmerať v rôznych atletických disciplínach osem členov v každom družstve. V každej z disciplín mohli bodovať za družstvo najlepší dvaja. Po konečnom spočítaní všetkých bodov sa vyhodnotili výsledky a dekorovali sa všetci, ktorí sa umiestnili na medailových umiestneniach.  Našim dievčatám sa podarilo obsadiť fantastické druhé miesto, kde si prebrali pohár a diplom a chlapcom pekné, ale bohužiaľ nie medailové štvrté miesto.

                 Blahoželám chlapcom a dievčatám a prajem im ešte veľa športových a osobných úspechov.

            Maľcovský, Sedláková, Bodnár, Bandurová

            Foto

        • Krajské kolo súťaže mladých záchranárov civilnej ochrany
          • Krajské kolo súťaže mladých záchranárov civilnej ochrany

          •  

            25.mája naši siedmaci Miša, Kamila, Martin a Tomáš (7.A) opäť veľmi úspešne reprezentovali našu Šmeralku a na krajskom kole súťaže mladých záchranárov civilnej ochrany obsadili nepopulárne 4.miesto aj napriek tomu, že si zlepšili bodovanie v každej súťažnej disciplíne. Dnes strelecké šťastie nestálo pri nich a rozdiel medzi 3. a 4.miestom boli dva body...Najúspešnejším strelcom družstva bol tentoraz Martin. Po slzičkách prišla silná motivácia, spoločne sa tešíme na nasledujúci ročník.

            Viac fotografií na FB školy.

            Martina Bryndzová, primárna prevencia

            Foto

        • Je to vo hviezdach
          • Je to vo hviezdach

          • Vedomosti z prirodovedy o vesmíre a slnečnej sústave si žiaci 4.E a 4.D triedy overili 3.5.2024 v prešovskom planetáriu. S odborným výkladom a v príjemnej atmosfére sme mali možnosť sledovať aj pohyb Slnka po oblohe v kupole planetária. Našu exkurziu sme ukončili prehliadkou teleskopov a nádherným výhľadom na Prešov zo strechy planetária.

            Žiaci a učitelia 4.D a 4.E

             

        • Motýlie dobrodružstvo v Motýlej záhrade
          • Motýlie dobrodružstvo v Motýlej záhrade

          • Tento mesiac sme mali úžasnú príležitosť pozorovať fascinujúci životný cyklus motýľov v Motýlej záhrade. Od maličkých húseničiek až po majestátne okrídlené krásavce sme sledovali každý krok ich premeny a dozvedeli sme sa mnoho o ich dôležitej úlohe v ekosystéme. Na začiatku nášho dobrodružstva sme v Motýlej záhrade videli malé húsenice, ktoré sa s chuťou napchávali hnedou hmotou z rôznych rastlín. Boli sme očarení ich jemnými pohybmi a rôznymi farbami a vzormi. Postupne sme sledovali, ako sa húsenice zväčšovali a menili tvar, až kým sa nezakuklili do hodvábnych zámotkov. O niekoľko dní sa z kukiel vyliahli očarujúce motýle. Ich krídla boli najprv pokrčené a vlhké, ale rýchlo sa rozvinuli a uschli. Pozorovali sme, ako motýle s radosťou poletovali po záhrade a sťahovali nektár z farebných kvetov. Vďaka tejto skúsenosti sme sa dozvedeli veľa o životnom cykle motýľov a o ich dôležitej úlohe v opeľovaní rastlín. Uvedomili sme si, aké dôležité je chrániť motýle a ich biotopy, aby sme zachovali rovnováhu v ekosystéme. Pozorovanie vývoja motýľov v Motýlej záhrade bolo úžasným a poučným zážitkom.
            Odporúčame túto aktivitu všetkým, ktorí sa chcú dozvedieť viac o týchto fascinujúcich tvoroch a
            o ich dôležitej úlohe v našom svete.

            p. uč. S.Kormaníková a žiaci 3.C

            Foto

        • Súťaž - Dekorácie z odpadu – 6.E
          • Súťaž - Dekorácie z odpadu – 6.E

          •  

            Žiaci 6.E sa na hodinách Techniky opäť zapojili do súťaže organizovanej ABC Centrom v Prešove pod názvom „Dekorácie z odpadu“.

                     „Pre jedného odpad, pre druhého poklad“

             V dnešnej dobe všetci vieme, že veľa z nášho „odpadu“ sa dá kvalitne využiť na dekoráciu, či iné praktické využitie. A to je aj cieľom spomínanej súťaže – motivovať žiakov k hľadaniu využitia niečoho čo nepotrebujeme.

                     Naše výrobky potešili, ale žiaľ neumiestnili sa v rámci súťaže.

                     Verím, že nás to neodradí a budeme naďalej kreatívne pracovať.

                     Mgr. Z. Kmecová

            Foto

        • FINÁLE SÚŤAŽE ŠIKOVNÝ CHLAPEC- ŠIKOVNÉ DIEVČA
          • FINÁLE SÚŤAŽE ŠIKOVNÝ CHLAPEC- ŠIKOVNÉ DIEVČA

          • Dňa 28. mája 2024 sa v priestoroch ABC- Centra voľného času v Prešove uskutočnilo finálové kolo súťaže Šikovný chlapec- šikovné dievča pre 3. ročníky. Našu školu reprezentovali žiačky Michaela Vilčková z 3.A triedy a  Liliana Kovácsová, žiačka 3.C triedy. Súťaž bola nielen o šikovnosti a zručnosti žiakov, ale aj o tvorivosti a vedomostiach. Konkurencia bola veľmi veľká, ale aj napriek tomu sa Miške Vilčkovej podarilo vybojovať fantastické 2. miesto a Lili Kovácsovej prekrásne 3. miesto. Dievčatkám ďakujeme a blahoželáme!
            Zapísala: Martina Valičková

            Foto

        • VÝTVARNÁ SÚŤAŽ Paríž 2024 –  Olympijské hry mojimi očami
          • VÝTVARNÁ SÚŤAŽ Paríž 2024 – Olympijské hry mojimi očami

          • 26. júla 2024 sa v Paríži rozhorí olympijský oheň. Pri tejto príležitosti pripravil Slovenský olympijský a športový výbor výtvarnú súťaž „Paríž 2024 – Olympijské hry mojimi očami“. Deťom a mládeži bolo umožnené vyjadriť prostredníctvom malieb a kresieb atmosféru blížiacich sa letných olympijských hier.

            Táto výtvarná výzva oslovila aj deti z 2., 10. a 12. oddelenia ŠKD. Tvorbe prác predchádzali rozhovory o olympijských športových disciplínach a obľúbených osobnostiach zo sveta športu. Deti si dali veľmi záležať na detailoch a svoje dielka kreslili s nadšením. Najvydarenejšie práce putovali na výtvarnú súťaž do Bratislavy.

            J. Mikulová, S. Jursová, I. Ivanová

            Foto

        • Na potulkách H. Lehotou a B. Bystricou
          • Na potulkách H. Lehotou a B. Bystricou

          •  

            „Pravde žil som, krivdu bil som, verne národ môj ľúbil som.“

            S. Chalupka

            Po stopách najrevolučnejšieho slovenského básnika Sama Chalupku,ktorý bol členom Štúrovskej školy, sa vydali dňa 24.05.2024 žiaci 5. E a 6. A,B. Ich prvé kroky viedli do  bývalej evanjelickej školy, kde nazreli do pamätnej izby, zrealizovanej na jeho počesť. Následne  navštívili jeho rodný dom a pomník a po krátkej obhliadke a pútavom výklade pani sprievodkyne, sme sa  premiestnili z H. Lehoty do Bystrice. Nasledujúcou zastávkou na potulkách bol Thurzov dom , ktorý je nepochybne neodmysliteľnou súčasťou a jednou z dominánt banskobystrického námestia. V  Thurzovom dome sme  absolvovali prehliadku s názvom TRANZITHISTORY. Na interaktívnej výstave, ktorá nám priblížila vývoj telekomunikačnej techniky,si žiaci mohli vyskúšať  morzeovku, hry a rôzne iné aktivity z digitálnej minulosti. Aj keď nám počasie neprialo, z potuliek si odnášame len tie najkrajšie spomienky.

            J. Fecková

            PS

            Pani učiteľky, ďakujeme za nápad, ako nám priblížiť krásy literatúry inak, ako v lavici. Za interaktívnu prechádzku históriou v digitálnom svete a v neposlednom rade aj za príjemný a pútavý výlet.

            Foto

        • Beh pre zdravie, 42.ročník a Memoriál Jána Molitorisa ,31.ročník
          • Beh pre zdravie, 42.ročník a Memoriál Jána Molitorisa ,31.ročník

          •  

            V perfektne načasovanom slnečnom počasí si atletický klub TJ Slávia Prešovská univerzita pripravil prekrásne športové podujatie zamerané pre žiacke kategórie. Tento pretek bol zameraný na vytrvalostný beh a prilákal niekoľko nadšencov z rôznych atletických oddielov a klubov. Našim zverencom z ŠŠK Junior Prešov a Detskej atletike Junior z I. stupňa sa podarilo vybojovať v rôznych vekových kategóriách krásne pódiové umiestnenia. Všetci medailisti dostali sladkú odmenu a vecnú cenu.

                 Blahoželám chlapcom a dievčatám k peknému umiestneniu a prajem im veľa športových úspechov.

            Maľcovský, Sedláková

            Foto

        • Aj žiaci 8. E už vedia, čo sú hoaxy, propaganda a fake news
          • Aj žiaci 8. E už vedia, čo sú hoaxy, propaganda a fake news

          •  

            Dňa 24. 5. 2024 zavítali žiaci 8. E do knižnice Slniečko, aby sa vďaka zážitkovému podujatiu dozvedeli viac o masmédiách, sociálnych sieťach, hejtoch, falošných správach, hoaxoch, propagande, disinformáciách, dezinformáciách, spôsoboch ako neuveriť klamstvám a nestať sa obeťou podvodu na internete.  

            Po úvodnom zoznamovacom rozhovore s pani knihovníčkou sa žiaci vnorili do poznávania významu cudzích slov: hoax, fakenews,  propaganda, masmédiá, sociálne siete a hejt. Čítali texty a triedili informácie. Pracovali individuálne aj vo dvojiciach. Podujatie malo výchovno-vzdelávací charakter. Žiaci si uvedomili, čo smú a nesmú šíriť, čomu sa majú vyhnúť a čo neskúšať, aby ich konanie nenaplnilo podstatu trestného činu.  

            V závere rozhovoru dostali od pani knihovníčky tipy na čítanie zaujímavých kníh s uvedenou problematikou.

            Žiakom sa zážitkové vzdelávanie páčilo. Prikladám niektoré z ich písomných hodnotení:                       Emma: „Podujatie bolo veľmi poučné, naučila som sa rozoznávať hoaxy od fake news. Rozumiem, čo je hejt a propaganda. Činnosť,  v ktorej sme spájali texty na lístočkoch s ich názvami ma tiež veľmi bavila. Dokázala som rozoznať, čo kam patrí. Ďakujem za túto skúsenosť. “

            Lenka: „Pani knihovníčka bola milá. V knižnici som sa naučila, čo znamená hoax. Páčilo sa mi, ako sme robili zaujímavé aktivity – čítali sme texty a rozpoznávali pravdy a klamstvá.“

            Laura: „Piatkové podujatie v knižnici Slniečko sa mi páčilo. Bolo to zaujímavé a poučné. Páčila sa mi hra na rozlišovanie správ podľa jej typu a tiež určovanie, či je novinový článok pravdivý alebo nie.“

            Zuzana: „Piatkové podujatie v knižnici som si veľmi užila. Pani knihovníčka nám chcela zábavnou formou ukázať nebezpečenstvá na internete a vysvetliť čo sú hoaxy, fake news, hejty a propaganda. Podujatie bolo veľmi poučné, aj keď bolo kratšie. Určite by som privítala možnosť ísť na podobné podujatie znova, lebo v dnešnej dobe sa s tým stretávame naozaj často a je dobré, keď nám o tom rozprávajú starší a skúsenejší ľudia.

             

            Autori príspevku: žiaci 8. E a A. Mladá, vyučujúca SJL

            Foto

        • Zaujímavý deň v Ekoparku
          • Zaujímavý deň v Ekoparku

          •  

            Mesto Prešov v spolupráci s organizáciou UNICEF pripravilo 16. mája podujatie, ktorého cieľom bola prezentácia aktivít rôznych neziskových organizácií pôsobiacich v Prešove a podpora rozvoja dobrovoľníctva. Prírodný areál Ekoparku – Holá Hora tak ožil veľmi bohatým programom. Na tejto akcii sa zúčastnili aj naši žiaci z 8.D triedy, ktorí sa mohli dozvedieť, čím všetkým tieto organizácie žijú, mohli sa zapojiť do rôznych interaktívnych aktivít a pozrieť si zaujímavé hudobno-tanečné vystúpenia ABC Centra voľného času a Základných umeleckých škôl. Nielen zábavné, ale aj náučné aktivity si žiaci skvelo užili a boli pre nich príjemným spestrením a obohatením.

             

            J. Tomaščiková

            Foto

        • Okresné kolo Archimediády
          • Okresné kolo Archimediády

          •  

            Dňa 24. 5. 2024 sa CVČ v Prešove konalo okresné kolo už 65. ročníka fyzikálnej olympiády kategórie G – Archimediády. Našu školu reprezentovali žiaci 7. ročníka: Tereza Saoirse Kubačková (7.C), Tatiana Bučková (7.D) a Martin Čeklovský (7.A). Žiaci sa popasovali s úlohami, kde si overili svoje vedomosti z fyziky. Úlohy zvládli a teraz už netrpezlivo čakáme na výsledky ...

            Súťažiacim ďakujeme za účasť a reprezentáciu školy.

             

            E. Fechová

            Foto

        • Florbal žiačok základných škôl - krajské kolo o postup na Slovensko
          • Florbal žiačok základných škôl - krajské kolo o postup na Slovensko

          •  

            Tesnejšie to už nemohlo byť..
            Aj v tomto školskom roku sme sa prebojovali na krajské kolo vo florbale žiačok ZŠ. Už po tretí raz sme mali tie najvyššie ambície a to prebojovať sa na celoslovenské kolo.

            Turnaj bol rozdelený do dvoch samostatných skupín. Naša sa hrala v hale na škole Ľ. Podjavorinskej. Do turnaja sme vstúpili dôležitou výhrou, ktorú sme po vyrovnanom priebehu získali gólom streleným v poslednej sekunde zápasu.
            Ďalšie dva veľmi náročné zápasy sme takisto zvládli, naše dievčatá boli emocionálne aj fyzicky odolnejšie ako súperky. Naše bojovníčky dokázali takticky reagovať na ich priebeh. Jeden zápas sme opäť rozhodli až v úplnom závere, druhý sme súperkám nedovolili ani raz trafiť našu bránku. Už pred posledným zápasom v skupine sme mali istotu víťazstva v skupine a postupu do finále. Všetky hráčky mali možnosť nastúpiť a dopomôcť k výsledkom, čím najmä mladšie dievčatá získali cenné skúsenosti.

            Dlho očakávaný finálový zápas začal opatrne. Keďže sme svoje súperky nemali možnosť vidieť predtým hrať, lebo prišli po skončení svojej skupiny zo ZŠ Sibírskej. V zápase sme aj viedli ale po skončení riadneho hracieho času bolo skóre vyrovnané 2:2.
            O postupujúcom na celoslovenské kolo teda rozhodla lotéria "samostatných nájazdov" vo florbale trestných strieľaní.
            Nervozita by sa dala krájať, a postup bol niekoľkokrát na spadnutie. Bohužiaľ sa hádam deviata séria nájazdov skončila v náš neprospech. A postup si vybojovala opäť škola z Vranova, náš veľký súper. Trpká príchuť druhého miesta po tak vyrovnanom poslednom zápase len tak nezmizne. Postup nemohol byť bližšie, a aj preto prehra tak veľmi mrzí. Dievčatá však bojovali veľmi statočne, dokázali plniť taktické pokyny, nehádali sa s rozhodcami ako iné hráčky, s pokorou ale odhodlaním bojovali do konca. Pri nájazdoch naše strelkyne a brankárka ukázali obrovskú dávku sebaovládania a odvahy, prekonali veľký tlak a bojovali do konca. Na naše hráčky som právom hrdá. Aj keď si to dievčatá ešte neuvedomujú, dosiahli vyrovnanie nášho najúspešnejšieho roku. Ale s lepším skóre, naposledy sme totiž vo finále nehrali vyrovnanú partiu so súperkami.

            Všetkým ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

            Zostava: Kochanová, Bekečová, Bučková, Gerčaková, Stanková, Martonová, Herdický, Pervanová, Mruzová, Trusová, Fejková, Bochňová, Domaničová, Jovič, Brutvanová

            Mária Sedláková

            Foto