• Neplytvajme potravinami
          • Neplytvajme potravinami

          • Uplynulé dva týždne sme sa v jednotlivých oddeleniach školského klubu detí venovali  téme  plytvania potravín počnúc prierezom histórie chudoby, predovšetkým v súvislostiach ekológie, etickosti, udržateľnosti a kvality nášho života formou prezentácií, diskusiami, sledovaním dokumentov a ďalšími inšpiratívnymi aktivitami. V spolupráci s občianskym združením Podaj ďalej prebehla na našej škole zbierka potravín pre núdznych. Potraviny sme odovzdali do Špajze pomoci na Floriánovej  ulici v Prešove, kde nás srdečne privítali. Veríme, že aj našim malým príspevkom potešíme tých, ktorí to ozaj potrebujú. Darcom ďakujeme a v myšlienke nevyhadzuj – daruj Vám prajeme láskyplné a štedré Vianoce.  Aj malými skutkami vieme zmeniť mnoho.

            PaedDr. Martina Ambrová a Mgr. Anna Gergelčíková

            Foto

        • O  SNEHUHLIAKOVI S  HORÚCIM SRDCOM ...
          • O  SNEHUHLIAKOVI S  HORÚCIM SRDCOM ...

          • Nám prečítala na zážitkovom čítaní pani knihovníčka v knižnici P.O. Hviezdoslava. Do čítania, kreslenia či vytárania sa zapojili s radosťou aj druháci. Mali možnosť zistiť ako to v detskej knižnici funguje, prezreli si zaujímavé knihy a nejeden z nich odišiel s prihláškou čitateľa.

            Ďakujeme knižnici Slniečko za sprostredkovanie a pekný zážitok.

            S. Hakučová a 2.E

            Foto

        • BESEDA  O  POVOLANIACH  V  2.E
          • BESEDA O POVOLANIACH V 2.E

          • V rámci profesijnej výchovy si éčkari pozvali rodičov, aby porozprávali či ukázali niečo zo svojho zamestnania. Privítali sme Kristínkinho ocka Jožka – vojaka v prieskumnej rote, Livkinu mamku Lenku – neurologičku a Simonovho ocka Ruda – technika na vojenskom vrtuľníku. Veľa sme sa dozvedeli, vyskúšali a aj pýtali. Dokonca sme dostali pozvanie na návštevu vojenského letiska v Prešove.

            Rodičom veľmi pekne ďakujeme, že si našli čas v tomto uponáhľanom decembri.

            S. Hakučová a 2.E

            Foto

        • Pytagoriáda
          • Pytagoriáda

          • V decembri sa uskutočnilo školské kolo 45. ročníka matematickej súťaže Pytagoriáda. Tradične súťažilo množstvo žiakov a veľa z nich aj dostalo správu o úspešnosti. Veríme, že aj väčšina postúpi do okresného kola. Držíme palce.

            Mgr. Juliána Sedláková

            Foto

        • Tajný Santa v 5.B
          • Tajný Santa v 5.B

          • V posledný školský deň sme sa v 5.B naladili na vianočnú nôtu. Pripravili sme si vianočné pohostenie a rozdali sme si vianočné darčeky od tajného Santu. Škoda, že viacerých žiakov zmohla choroba a v triede chýbali... Nevadí, darčeky si nájdu v škole v januári.

            Krásne Vianoce a šťastný nový rok 2024 prajú piataci z 5.B s triednou

            Foto

        • Triedny koncert 4.C
          • Triedny koncert 4.C

          • V tento predvianočný čas sme sa rozhodli dodržať každoročnú tradíciu a usporiadať dňa 19.12.2023
            triedny koncert. Žiaci 4.C triedy preukázali svoje skúsenosti s hrou na svoj obľúbený nástroj. A že sa
            bolo na čo pozerať, a čo počúvať, by vám potvrdili všetci žiaci 4.C.
            Tr. uč. Mgr. S. Gáliková

            Foto

        • Detská atletika/ Vianočná štafeta
          • Detská atletika/ Vianočná štafeta

          • Čochvíľa starý rok odovzdá štafetu roku novému a žiaci z krúžku Detskej atletiky ho napodobnili. Pod vedením tréneriek: Mati Valičkovej, Maji Sedlákovej a Adriány Lešigovej, zabojovali vo Vianočnej štafete a 3 boji. 3x v tyzdni absolvovali 3 minútový beh, k tomu beh cez lavičku, prekážky, kotúľ letmo, slalom, šplh, skok do diaľky a hod do diaľky. Na deti čakali medaily za umiestnenie, nechýbali diplomy a sladká odmena. V závere roka tak mali možnosť zmerať si navzájom sily a zaknihovať svoje veľké víťazstvá.

            Trénerky: A. Lešigová, M. Valičková, M. Sedlaková

            Foto

        • Чаепитие
          • Чаепитие

          • História ruského pitia čaju siaha až do polovice XVII storočia. Samovar sa stal centrom slávnostných hostín, vytváral priateľskú atmosféru, podnecoval k rozhovorom, nerobil rozdiely medzi ľuďmi, tešil sa veľkej úcte u chudobných, ale aj u cára. Ruské pitie čaju – to je poézia, ruská pohostinnosť, kruh priateľov a rodiny, teplý  a srdečný pokoj. A takúto slávnosť si urobili aj ôsmaci na hodine ruského jazyka, ktorá sa niesla v pokojnej priateľskej predvianočnej atmosfére. Rozvíjali slovnú zásobu o najkrajších sviatkoch - o Vianociach.

            Fecková

            foto

        • SOM ČLOVEK ODNIKIAĽ...
          • SOM ČLOVEK ODNIKIAĽ...

          •  

                        20.12. navštívili žiaci VIII. C triedy v rámci hodín výtvarnej výchovy Múzeum rusínskej kultúry. Vystavovala sa tam zbierka prác, ktorú múzeu poskytlo Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach.

                        Zaujal nás rad serigrafií autoportrétov, kvetov, osobností Lenina či Mao Ce-tunga. Zaujímavá bola aj živo pôsobiaca vosková figurína Andyho Warhola, zakladateľa pop-artu.

                        Na poschodí nám lektor poskytol erudovaný výklad o histórii Rusínov, ale pôsobivé boli aj makety drevených kostolíkov z východného Slovenska, či sakrálne predmety, ktoré múzeu poskytla pravoslávna cirkev.

             

            Grocká

        • Vianoce vo svete
          • Vianoce vo svete

          • Na Vianoce zdobíme stromček, zapaľujeme sviečky na adventnom venci, vyrábame lodičku z orechových škrupiniek a rozkrajujeme jablká tak, aby sme v nich našli hviezdičku. Celý deň až do večera držíme pôst, aby sme videli zlaté prasiatko. Spievame koledy, pečieme medovníčky, vešiame imelo a šupinu z vianočného kapra dávame pod obrus či do peňaženky. Zvoníme zvončekom a tešíme sa na Ježiška. Na štedrovečernom stole nesmie chýbať jeden tanier navyše, oblátky, cesnak a med. To všetko sú naše staré dobré ľudové zvyky a obyčaje, ktoré nám spestrujú sviatky. Poslednú hodinu občianskej náuky v 6. A triede sme venovali vianočným zvyklostiam, ktoré dodržiavajú žiaci doma, ale rovnako nás zaujímalo ako vyzerajú Vianoce v rôznych kútoch sveta. Každá krajina má totiž svoje typické zvyky, darčeky v nich nenosí len Ježiško a aj dni, kedy sa darčeky rozdávajú, sa môžu líšiť. Na záver hodiny sme museli skonštatovať, že Vianoce, najkrajšie sviatky roka, prežíva každý inak, ale vzájomná úcta, láska, priateľstvo, ozdoby, darčeky a dobré jedlo sú symboly, ktoré spájajú vianočné sviatky po celom svete.

            Lupták Horvátová

            Foto

        • KOLOVRÁTOK na Mestskom úrade
          • KOLOVRÁTOK na Mestskom úrade

          • Dňa 21.12.2023 žiaci z Kolovrátku potešili svojim vianočným vystúpením ľudí  hmotnej núdzi a seniorov, ktorým primátor mesta Prešov p. F. Oľha odovzdával balíčky pomoci. Na MÚ nás veľmi milo privítali, pohostili a sladko odmenili, za čo im veľmi pekne ďakujeme. 

            Všetkým prajeme pokojné a požehnané Vianoce a všetko dobré do nového roka.

            R. Ondziková, M. Policianová

            Foto

            20231220_132139.mp4

        • Súťaž Nadácie Žltá kačička
          • Súťaž Nadácie Žltá kačička

          • Niektorí žiaci z našej školy sa pod vedením p. učiteliek Ľ. Plavčanovej a Z. Kmecovej zapojili do súťaže Nadácie Žltá kačička.

            Cieľom nadácie je pomôcť deťom na Slovensku so vzdelávaním cez rôzne programy a súťaže. My sme sa zapojili do súťaže o nákup školských pomôcok a traja žiaci z našej školy (Laura 8.E, Sabina a Jakub 4.E) nás budú reprezentovať.

            Chceme sa poďakovať všetkým žiakom za krásne kresby Vianočných pohľadníc s motívom Žltej kačičky a poprosiť rodičov a žiakov, aby našich súťažiacich podporili v hlasovaní, ktoré bude spustené na Štedrý večer.

            Link následne prepošlem.

            Všetkým prajeme krásne sviatky hlavne zdravie a pokoj aj v roku 2024.

            Mgr. Ľ. Plavčanová a Z. Kmecová

            Foto

        • NEZABUDNUTEĽNÉ MATEMATICKO-SLOVENČINÁRSKE SÚSTREDENIE
          • NEZABUDNUTEĽNÉ MATEMATICKO-SLOVENČINÁRSKE SÚSTREDENIE

          • Kde bolo, tam bolo, bol raz jeden Ružbašský dvor vo Vyšných Ružbachoch. Na tomto rozprávkovom mieste sa ocitli od 11. 12. do 15. 12. 2023 pedagogičky Mgr. Slávka Čančinová (vedúca sústredenia), Mgr. Juliana Homolová, Mgr. Karolína Smolinková, Mgr. Milena Feldmanová a zdravotníčka  PaedDr. Janka Beľušková spolu so žiakmi V. A a IX. A triedy. Na matematicko-slovenčinárske sústredenie sa vybrali preto, aby v ňom prežili nezabudnuteľný týždeň. A nezabudnuteľný veruže bol!

             

            V pondelok nás privítali očarujúco zasnežená krajinka a úžasný personál, ktorý nás ubytoval. Po ubytovaní boli deti poučené o BOZ, t. j. o správaní sa počas spomínaného sústredenia.

             

            Každý deň pozostával z doobedňajšieho a poobedňajšieho vyučovania zameraného na matematiku a slovenčinu, t. z. žiaci strávili týždeň počítaním matematiky a riešením rozmanitých úloh zo slovenčiny nezvyčajným spôsobom. Deti si overovali svoje matematické a slovenčinárske schopnosti, súťažili v Matik-boji, riešili hlavolamy, kvízy, prednášali báseň, rysovali rôzne útvary, vyrývali do papiera krásne obrazy, ktoré sa stali akýmsi názorom na spomínané sústredenie. Tieto výstupy žiakov si môžete pozrieť v škole na matematickej nástenke na 1. poschodí.

             

            Ružbašský dvor sa stal taktiež pre piatakov miestom, v ktorom si v utorok trošičku potrápili svoje mozgové závity pri riešení úloh z Pytagoriády

             

            Po riešení úloh z matematiky a slovenčiny si žiaci svoje hlávky vyvetrali na prechádzke a vybili svoju nevyčerpateľnú energiu pri stavaní snehuliakov, korytnačky, opevnenia a, samozrejme, pri guľovačke a sánkovačke.

             

            O večernú zábavu sa postarali skvelí deviataci, ktorí si pripravili jedinečný program. Z deviatakov a piatakov vznikli skupinky, ktoré si vymysleli originálne mená. Takto žiaci súťažili celý týždeň pod dohľadom svojich animátorov, teda deviatakov, ktorí im zadávali rozličné úlohy na získanie čo najväčšieho počtu bodov. Najzaujímavejšou aktivitou pre piatakov bolo hľadanie pokladu. Vyvrcholením týchto večerov bola fantastická diskotéka, ktorú si deti poriadne vychutnali. Napokon všetkých zdolala skupinka s názvom NO NAME.

             

            Okrem týchto aktivít si žiaci mohli zasúťažiť v rôznych disciplínach (SUDOKU, SIKAKU, NAJ DIEVČA a NAJ CHLAPEC, NAJKRAJŠIA IZBA, NAJLEPŠÍ TANEČNÍCI a i.), za ktoré získali pri vyhodnotení v piatok doobeda diplomy a ceny.

             

            Všetko má svoj koniec. I tento výnimočný týždeň sa napokon skončil. Bol plný smiechu, radosti, dobrodružstva a nezabudnuteľných  okamihov. Všetci sme sa zhodli, že na tento pobyt nikdy nezabudneme.

             

            Reakcie piatakov a deviatkov na sústredenie:

             

            Barborka (V. A): „Od pondelka do piatka sme zažívali zábavu. V pondelok sme prišli a, bohužiaľ, v piatok odišli. Program bol skvelý, v učení boli prestávky. Nechýbali ani výborné obedy, lepšie obedy som v reštaurácii nezažila. O večerný program sa postarali deviataci. V prvé dni boli hry, kvízy, v stredu zas hľadanie pokladu. Lepší výlet som nezažila.“

             

            Sabínka (V. A): „Bola to sranda. Mali sme fajn program, úžasné obedy. A ešte sa mi páčilo, že sme dostali aj známky.“

             

            Evička (V. A): „Na sústredení bolo super. Mali sme veľa aktivít a súťaží. Aj sme sa učili, ale bolo to zábavné. Bolo to super a ďakujeme pani učiteľkám a deviatakom za program.“

             

            Simonka (V. A): „Na sústredení bolo fajn. Písali sme aj písomky, ale učili sme sa hravou formou. Boli sme sa aj guľovať. Bolo super.“

             

            Sofia (V. A): „Matematicko-slovenčinárske sústredenie bolo úžasné. Aj sme sa učili, aj sme sa boli sánkovať. Každý večer sme mali skvelý program, o ktorý sa postarali deviataci. Veľmi som si to užila.“

             

            Maxim (V. A):Program bol perfektný. Každý deň bol iný. Napríklad v stredu sme hľadali poklad a vo štvrtok sme mali párty. Bude mi to tu veľmi chýbať :).

             

            Denisa (IX. A): „Páčilo sa mi tam. Lepšie sa tam učilo. Samozrejme, nesedeli sme len za knižkami, chodili sme aj von. Spoznávali sme sa medzi sebou, ale aj s piatakmi.“

             

            Nelka (IX. A): „Sústredenie bolo samo osebe super. Učilo sa tam oveľa lepšie ako v škole. Program bol vynikajúci, pani učiteľky k nám mali výborný prístup.“

             

            Tamarka (IX. A): „Bolo to skvelé sústredenie. Trávili sme čas so spolužiakmi a popritom sme sa pilne učili na nadchádzajúce prijímačky na stredné školy a testovanie deviatakov. Bola tam aj uvoľnenejšia atmosféra kvôli príjemnému prostrediu a voľnému času s kamarátmi.“

             

            Alex (IX. A): „Sústredenie bolo vymyslené ozaj skvelo. Mali sme väčšiu motiváciu do učenia ako v škole kvôli voľnejšej atmosfére, doobeda aj poobede sme sa učili a popritom sme stihli chodiť na prechádzky. Mali sme aj priestor na trávenie času so spolužiakmi. Večer sme organizovali program pre piatakov, aby sa aj oni zabavili.“

             

            p. uč. S. Čančinová, J. Homolová, K. Smolinková, M. Feldmanová, J. Beľušková a úžasní piataci a deviataci

            Foto

        • Deň otvorených dverí na GJAR
          • Deň otvorených dverí na GJAR

          • Dňa 19.12. 2023 sme sa zúčastnili DOD na GJAR v Prešove. Cieľom bolo informovať našich žiakov o možnostiach štúdia na danom gymnáziu. Práve DOD je pre žiakov príležitosťou získať čo najrelevantnejšie informácie o štúdiu a zistiť, v čom je daná škola výnimočná v porovnaní s inými. Žiaci mali možnosť prezrieť si priestory školy, boli účastní na vyučovacích hodinách, rozprávali sa nielen s pedagógmi ale aj so samotnými študentmi.

            Za žiakov uvádzam Nelin názor: „Deň otvorených dverí sa nám veľmi páčil. Žiaci, ale aj učitelia k nám mali výborný prístup, zodpovedali nám na naše otázky a ujasnili nám veľa vecí. Väčšina z nás bola aj pred DOD rozhodnutá, že sa na túto školu chystáme, no DOD nám potvrdilo, že to je veľmi dobrá škola. Tento deň nás všetkých príjemne prekvapil a sme radi, že sme sa ho mohli zúčastniť.“ 

            Verím, že aj táto akcia pomohla našim žiakom zorientovať sa pri výbere štúdia na strednej škole.

                                           žiačka 9.A triedy, Nela Cápayová a výchovná poradkyňa, Milena Koščová

            Foto

        • DEJEPISNÁ OLYMPIÁDA – školské kolo
          • DEJEPISNÁ OLYMPIÁDA – školské kolo

          • Školské kolo dejepisnej olympiády sa uskutočnilo 4.12.2023. Žiaci súťažili v štyroch kategóriách: 

            kategória C

            1.miesto:  Michaela Kustrová (IX.B)

            2.miesto:  Daniela Tomaščíková (IX.E)

            3.miesto:  Branislav Ponik (IX.C).

            kategória D

            1.miesto:  Lukáš Durkáč (VIII.C)

            2.miesto:  Mária Kvokačková (VIII.A)

            kategória E

            1.miesto: Tatiana Bučková (VII.D)

            2.miesto:  Miriam Pavlinská (VII.B)

            3.miesto:  Juraj Jakub Jurčišin (VII.C)

            kategória F

            1.miesto:  Matiáš Parada (VI.A)

            2.miesto:  Nikola Nedbalová (VI.A)

            3.miesto:  Nela Straková (VI.E)

            Do okresného kola postupujú žiaci, ktorí sa umiestnili na prvých dvoch miestach, srdečne blahoželáme.

             

            Janka Beľušková, Silvia Revická

            Foto

        • ANJ Projekty – výzva či nočná mora
          • ANJ Projekty – výzva či nočná mora

          •          V dnešnej dobe je projektové vyučovanie neoddeliteľnou súčasťou vyučovacieho procesu. Ide o efektívny spôsob výučby, kde môžeme využívať rôzne progresívne didaktické metódy ako problémové a kooperatívne vyučovanie, diskusiu...ale ani samotná realizácia projektovej formy nie je pevné stanovená a tu sa „kreativite medze nekladú“.

                     Napriek tomu sa nejeden žiak príp. rodič novému zadanému projektu nepoteší, ale máme tu aj takých pre ktorých sú projekty výzvou a ich spracovanie je učiteľom už známe. Ich kreativita, spracovanie a realizácia nás vždy potešia.

            Zároveň Vám ponúkame aj náš kooperatívny projekt z dielne 6.D – kalendár na rok 2024 😊

            Mgr. Z. Kmecová

            kalendar_6.D_all.pdf

            Foto

        • Návšteva z Nemecka
          • Návšteva z Nemecka

          • Žiaci učiaci sa ako druhý cudzí jazyk nemecký jazyk, mali možnosť overiť si nadobudnuté vedomosti a schopnosť komunikovať s návštevou z Nemecka. Naša škola ústretovo privítala moju nemeckú kamarátku Rieku, pochádzajúcu z Freiburgu. Tá navštívila triedy 5.C, 7.C, 8.A, 8.B, 9.B, 9.E a 9.C. Mnohí si prvýkrát mali možnosť vypočuť tento jazyk z úst Nemky, klásť otázky a tiež na ne dostávať odpoveď. Atmosféra v jednotlivých triedach bola rôzna. Niektorí žiaci boli zvedavejší a smelší, v niektorých triedach sa prejavila tréma a ostýchavosť. Trieda 9.C si pripravila prezentáciu v nemeckom jazyku, v ktorej predstavila naše dejiny, prírodu, tradície. Deviataci sa pýtali na témy ako postoj Nemcov k jadrovej energii, dlhová kríza či azylová politika. Hodiny nám ubehli veľmi rýchlo. Mňa ako vyučujúcu zaujímalo, čo táto návšteva žiakom priniesla. Odpovede boli rôzne.

            • žiaci sa tešili z toho, že im Rieka rozumela, a že oni rozumeli jej
            • prekvapilo ich, že aj keď nepoznali každé slovo, porozumeli hlavným myšlienkam  
            • že nabrali odvahu pýtať sa

            Mňa na druhej strane milo prekvapilo, že sa do aktivity zapojili aj žiaci, ktorí sú tichší, že niektorých toto stretnutie motivovalo k dôslednejšiemu venovaniu sa nemeckého jazyka, že sa im nemecký jazyk začal viac páčiť.

            Rieke za jej ochotu prísť ďakujeme a zároveň veríme, že ju budeme môcť opäť privítať.

            Silvia Revická

            Foto

        • Školské kolo Pytagoriády
          • Školské kolo Pytagoriády

          • V dňoch 12. a 13. 12. 2023 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Pytagoriády pre žiakov piateho až ôsmeho ročníka. V kategórii P5 bolo úspešných 13 riešiteľov, v P6 bolo 6 úspešných riešiteľov,  v P7 boli úspešní 3 riešitelia a v kategórií P8 boli 4 úspešní riešitelia. Tí najúspešnejší postúpia do okresného kola, kde im budeme držať palce.

             

            RNDr. E. Fechová

            Foto

        • Vianočná pošta pre seniorov.
          • Vianočná pošta pre seniorov.

          • Aj tento rok sme sa zapojili do Vianočnej pošty pre seniorov. Krásny adventný čas sme na etickej výchove využili na vlastnoručné zhotovovanie pohľadníc pre osamelých starčekov. Veríme, že urobia veľa radosti, vyčaria úsmev a potešia srdcia mnohých starkých. Sme  vďační, že vznikol tak prekrásny projekt, ktorý rozposiela to najcennejšie - lásku, úsmev a pozornosť blízkym. 

            Žiaci 6. B a D triedy

            Foto