• M VsAZ 4. Kolo družstiev st. žiactva
          • M VsAZ 4. Kolo družstiev st. žiactva

          •      V peknú slnečnú sobotu sa na atletickom štadióne TU v Košiciach uskutočnili atletické preteky 4. Kolo  družstiev staršieho žiactva M VsAZ , ktoré boli zároveň vyvrcholením snaženia sa pretekárov  o dosiahnutie najlepšieho bodového ohodnotenia v rámci predchádzajúcich 3.kôl, ktoré boli tiež v Košiciach. Nášmu klubu ŠŠK Junior Prešov v kategórii starších chlapcov a dievčat sa podarilo umiestniť na pekných miestach , ale bohužiaľ nie medailových. V kategórii chlapcov to bola nepopulárna štvrtá priečka a v kategórii dievčat piata priečka. Všetkým , ktorí sa pričinili čo i len o jeden bod do celkového bodovania blahoželáme a pevne veríme, že na ďalších majstrovstvách družstiev v roku 2020 to bude už medailová priečka. Na tomto úspech majú nemalé zásluhy aj tréneri, ktorí vynaložili nesmierne úsilie o to, že sa mladým ľuďom chce trénovať a pretekať.

            Mgr. Maľcovský, Mgr. Hrabčáková

             

            Foto

        • Beh po 133 schodoch na Šidlovci
          • Beh po 133 schodoch na Šidlovci

          •      V sobotu v mestskej časti Šidlovec sa uskutočnilo neobvyklé športové podujatie beh do vrchu po 133 schodoch s názvom 3b Šidlovská 133-ka , o Pohár prešovského večerníka. Slniečko v tento deň svietilo a prialo všetkým zúčastneným dosiahnuť čo najlepší čas. Prišlo veľa pretekárov z rôznych kútov okresu Prešov. Absolútnym víťazom sa nakoniec stal náš žiak športovej triedy 8.B Kristián Kaľuha, ktorý si prevzal diplom a Pohár Prešovského večerníka. Ako každoročne nechýbal po skončení podujatia chutný guláš a samozrejme nikto neobišiel naprázdno, lebo pre každého pretekára bolo pripravené tričko s logom preteku.

            Mgr. R. Maľcovský

             

            Foto

        • Návšteva Jasovskej jaskyne očami žiakov
          • Návšteva Jasovskej jaskyne očami žiakov

          • Prvostupniari z TND sa s učiteľmi dňa 12. 9. 2019 zúčastnili prehliadky Jasovskej jaskyne v Jasove v Národnom parku Slovenský kras. Cestovali sme autobusom 1 hodinu a 15 minút. Boli sme tam preto, aby sme poznali pamiatky svetového dedičstva UNESCO. Medzi pekné časti patrili: čertova ruka, slon, jaskynná sova či zámok. Boli tam netopiere, teplota 9 stupňov, vlhkosť vzduchu 96 percent ale aj kúsky nájdených kostí a keramiky.

             Žiaci 4.C

          • Brány školy sa otvorili za prítomnosti vzácnych hostí

          • 2. 9. 2019 sa po zaslúženom oddychu uskutočnilo aj v Základnej škole na Šmeralovej ulici v Prešove slávnostné otvorenie školského roka 2019/2020.

                        Po zaznení štátnej hymny a prednese básne patrili úvodné slová v slávnostnom príhovore pánovi riaditeľovi Ľubomírovi Bodnárovi, ktorý srdečne privítal 738 usmiatych tvárí, teda žiakov, takmer 60 pedagogických, 20 nepedagogických zamestnancov a rodičov.

                        Táto slávnostná udalosť bola výnimočná aj tým, že nás svojou návštevou poctili vzácni hostia – pán Mgr. Pavol Neupauer, druhý viceprimátor mesta Prešov, pani RNDr. Zuzana Bednárová, PhD., pani Ing. Svetlana Pavlovičová, poslankyne mestského zastupiteľstva mesta Prešov, a pán Mgr. Igor Hodžia, vedúci odboru školstva, kultúry a cestovného ruchu. Pán viceprimátor a obe pani poslankyne nám všetkým vo svojich príhovoroch adresovali povzbudivé slová, za ktoré im patrí úprimná vďaka.

                        Po zavŕšení spomínanej slávnostnej udalosti sa žiaci v sprievode svojich triednych učiteliek či triednych učiteľov presunuli do svojich tried, kde sa oboznámili s vnútorným poriadkom školy, s rozvrhom a pokynmi na ďalšie vyučovacie dni.

                        Všetkým zamestnancom a žiakom prajeme krásny a úspešný školský rok 2019/2020 prežitý v zdraví a s úsmevom na tvári!

          • Adam ukončil prázdniny skvelým úspechom

          • Dňa 29.8.2019 sa uskutočnil bezecky pretek Bežecky deň deti a mládeže v Seni, ktorého sa zúčastnil aj žiak 5.rocnika - športovej triedy ZŠ Šmeralova Adam Lange. Vo svojej kategórii v behu na 500m získal krásne 1.miesto. K úspechu blahoželáme a prajeme ešte veľa vynikajúcich výkonov v školskom roku 2019/2020.

        • Ako chutí divadlo...
          • Ako chutí divadlo...

          • Dňa 25.6. sa v divadle Viola uskutočnilo záverečné predstavenie projektu Ako chutí divadlo pod názvom, ktoré mu vymysleli deti Amazonský výlet (o jeho začiatočnej fáze sme vás informovali už skôr). Deti si mohli zahrať v skutočnom divadle, na skutočnej scéne so všetkým, čo k divadlu patrí – režisér, scenárista, zvukár, ozvučenie, osvetlenie, bulletin a.... a viac - ako, čo to bolo- nech „povedia“ samotní tvorcovia – naše deti.

            „Realizačný tím: Vytvorili sme plagát, pozvánky a obálky na predstavenie. Pomáhali sme osvetľovať a ozvučovať. Mali sme na starosti hudbu, svetlá, pomáhali sme hercom, upozorňovali ich na chyby. Pomáhali sme s oponou. Páčilo sa nám, ako herci aj improvizovali. Zabavili sme sa a veľa naučili. Predstavenie bolo veľmi pekné (Matyas, Peter, Paťo, Martin, Peter, Samuel, Sebastián, David).

            Džungľa: Našou úlohou bolo hrať zvieratá v džungli. Vymýšľali sme  si zvuky, hrali zvieratá, vytvárali maľovali sme plachtu na džungľu, z pod ktorej sme potom vyskakovali. Zároveň sme si robili kostymérov, kostýmy sme navrhovali a vyrobili. Páčilo sa nám, ako sme obchádzali okolo ľudí v hľadisku, aj ako sme rytmicky tlieskali a pohybovali sa (Sofia, Danka, Filip, Tamarka, Lea, Kamilka, Lucia, Jakub).

            Domorodci: Vystupovali sme ako domorodci. Najprv sme sa spoločne dohodli, ako ich budeme hrať. Premysleli sme si kostýmy, vymysleli tanec domorodcov - Skibidi ktorý sme nacvičovali. Mali sme aj tanec profesionálnych tanečníkov. Páčili sa nám pokriky, páčilo sa nám , ako to celé vyzeralo, náš rituál domorodcov, a že sme si to vytvárali my (Miška, Maťka, Zuzana, Soňka, Nina, Matúš, Viktória, Tobias, Damián, Karin, Adam, Krištof, Peter).

            Zvieratá z lesa: My sme si najprv samé vymysleli pesničku, text aj melódiu, vyrábali sme si kostýmy, vymýšľali a nacvičovali si, ako sa budeme zoznamovať so zvieratami z džungle. To zoznamovanie sa nám naozaj podarilo (Alicia, Filip, Stela, Alica, Lívia, Filip, Oliver).

             

            ....no a nám zostáva srdečne poďakovať Viole za návrh a celú realizáciu projektu, ďakujeme  vedeniu ZŠ Šmeralova za ústretovosť a možnosť zapojiť sa do projektu, ďakujeme rodičom za podporu a spoluprácu no a najmä deťom za zážitok z predstavenia

                                               Organizačné asistentky Terka a Monika

        • Zmysluplne strávený čas v ŠKD
          • Zmysluplne strávený čas v ŠKD

          • Deti sú múdre, bezprostredné, veselé, plné energie, a predovšetkým, sú naša budúcnosť. 

            Objavujú svet ako vedci, a všetko, čo robia, vykonávajú s obrovským zápalom. ŠKD im každý deň ponúka množstvo podnetov a inú tematickú oblasť výchovy. V 1. oddelení sa teší obľube najmä pracovno-technická, esteticko-výchovná a prírodovedno-enviromentálna oblasť výchovy. Na fotografiách môžete vidieť, ako sme počas celého školského roka trávili spoločný čas po vyučovaní.

            Na výchove totiž nezáleží o nič menej ako na vzdelávaní. Takej, ktorá dieťaťu jasne, zrozumiteľne a s láskou stanovuje hranice. Aby z neho vyrástol človek, ktorý má správne určenú vlastnú cenu a zdravé sebavedomie. Človek, ktorý vníma a vie spracovať nielen svoje pocity, ale rešpektuje aj ostatných…

            Mgr. Anna Gergelčíková

        • OŽaZ 1.stupeň
          • OŽaZ 1.stupeň

          • Ako každý rok, žiaci 1.stupňa absolvovali praktickú časť Ochrany života a zdravia.

            Trasa bola naplánovaná okolo Torysy, pre 3. a 4. ročník až ku Malému motoristickému areálu. Žiaci plnili pripravené úlohy na jednotlivých stanovištiach. Po prestávke na desiatu však začalo hrmieť, a preto sme sa tou istou trasou, ale rýchlejším tempom a pevnejším krokom vrátili späť do školy. 

            Adriana Tomičová a Slavka Kormanikova

             

            Foto

        • Záchrana ježkov
          • Záchrana ježkov

          • Koncom školského roka 2018/2019 rekapitulujeme  aj v 5.oddelení ŠKD.  Deti si zaspomínali na svoje  príhody nielen zo školských lavíc. Jednu nám vyrozprával aj Vilko Potáš.

             S ockom a bratom  sa vybral bicyklami do okolia ich domova. Bolo teplé popoludnie a oni šliapali do pedálov na rozpálenej ceste k lesíku. Rozprávali sa, smiali a prášili cestičku. V jednom okamihu zbadal Vilko   ježkov, ktorí sa zrejme rozhodli oddýchnuť si na  ceste. Ale oproti už prichádzalo auto. Vilko sa preľakol, no panika sa nedostavila. Poprosil ocka a ten zastavil auto. Ježkov preniesli do trávy pomocou lopatky, ktorú si poprosili od tety  pracujúcej v záhradke pekného domu. Vilko si všimol, že jeden ježko bol veľký a ostatné malé. Napadlo mu, že to iste sa na prechádzku vybrali  otec a synovia.

             

            Vilkov príbeh zožal v triede veľký úspech. My sme sa rozhodli  zapojiť ho do projektu Detský čin roka 2019 priamo do kategórie Pomoc prírode. 

             

            Mgr. Tamara Škovránková

        • HABAKUKY
          • HABAKUKY

          • Počuli ste už niekedy o rozprávkovej dedinke HABAKUKY? Že nie? Tak takýto Dobšinského rozprávkový svet sme navštívili 11. 6. 2019 na Donovaloch s triedami V.A, V.E a s dievčatami zo VI.C.

            Po príchode na miesto nás privítali Škrupinový zámok, vodník a jeho manželka, ktorí nás zvolávali na autentické rozprávkové predstavenia. Mohli sme si pozrieť 3 rozprávky  (Fundži palica, O Ďurovi Truľovi, Zlatá priadka). Divadielko bolo výnimočné interaktivitou. Po netradičnej dedinke sme sa mohli aj poprechádzať a obdivovať rozprávkovú architektúru, ľudové remeslá, nakupovať rôzne suveníry a zaplatiť to všetko „habakukmi“, t. j. peniažkami, ktorými sa platí len v tejto dedinke.

            Kto pozná Donovaly, tak ho určite neprekvapí, v akom nádhernom prostredí sa spomínané miesto nachádza. Navôkol samé stromy, zeleň, čo nám vyhovovalo, keďže v tento deň slnko pražilo poriadne.

            Domov sme sa vrátili s úsmevom na tvári, čo značí, že školský výlet dopadol výborne. Žiaci aj v ďalšie dni spomínali na očarujúce HABAKUKY a pre nich nezabudnuteľnú postavičku vodníka, ktorý ich sprevádzal uličkami v uvádzanom rozprávkovom svete.

             

            Mgr. J. Homolová

            Foto

        • Netradičný týždeň
          • Netradičný týždeň

          • Rozprávkový – žiaci prišli poobliekaní ako rôzne ľudové postavičky alebo ľudoví remeselníci a podľa týchto postavičiek tvorili rôzne zaujímavé príbehy, taktiež mali rozprávkovú matematiku.

            Elegantný – najprv sme si zopakovali základné pravidlá etikety a potom si žiaci „zakladali“  svoje firmy. Najprv sme si vysvetlili základné pravidlá a potom sa žiaci zamerali na typ firmy, jej zameranie, odberateľov, klientov, pracovali s finančnými záležitosťami, vytvárali logá atď.

            Environmentálny – najprv sme si zahrali environmentálny kvíz, kde hádali pri rôznych tézach, či je to pravda  alebo nie. Neskôr sme rozdeľovali  dvojaké tvrdenia na prirodzený les a monokultúru. Nakoniec sme si zahrali envirobingo, kde hľadali dvojice podľa indícií.

            Prešovský deň – po usadení sa v centre mesta mali krátku prednášku o vzniku, vývoji mesta od dávnych čias cez starovek, stredovek až po novovek. V krátkosti im bolo mesto Prešov predstavené, taktiež základné pamiatky, zaujímavosti a blízke lokality. Prešli sme do múzea, kde im p. lektorka priblížila jednotlivé výstavy – Dejiny Prešova, Historický nábytok, doplnky, Historické zbrane, Historické hodiny, Mikuláš Moyzes, Sto rokov korunovej meny, Soľnobanská čipka, Z pokolenia na pokolenie, Salašníctvo, Z dejín hasičstva na Slovensku, Neživá príroda.

            Športový  - v rámci OŽaZ

             

            Triedy pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním

        • 20. ročník celoslovenskej postupovej súťaže ,,HNO 2019,,
          • 20. ročník celoslovenskej postupovej súťaže ,,HNO 2019,,

          • V poradí 20. ročník celoslovenskej postupovej súťaže ,,Hľadáme nových olympionikov 2019,, prilákal všetkých víťazov z krajských kôl , ktorí súťažili v družstvách dievčat a chlapcov v atletických disciplínach 60 m a v behu na 600 m/dievčatá/ a 1000m /chlapci/. Naša ZŠ Šmeralova mala svoje zastúpenie v kategórii dievčat aj chlapcov a darilo sa nám úžasne v behu na 60 m dievčat naša pretekárka Liana Križovenská obsadila 3. miesto svojím osobným rekordom/8,39s/ a Ema Vaňová obsadila 5. miesto v kategórii chlapcov sa v tej istej disciplíne v behu na 60 m svojím osobným rekordom /8,25s/ postaral o nepopulárne 4. miesto Tomáš Kancír a taktiež v behu na 1000 m ten istý pretekár obsadil opäť nepopulárne 4. miesto. Keďže naši pretekári obsadili umiestnenia do 6. miesta zabezpečili si účasť na spoločnom sústredení v tatrách , ktoré bude v dňoch 18. -23.10.2019. Ďakujem všetkým našim pretekárom za reprezentáciu školy a zároveň nášho klubu ŠŠK Junior Prešov.

             

            Mgr. Maľcovský, Mgr. Hrabčáková

             

            Foto

        • Výlet na Šarišský hrad 4.B, 4.C
          • Výlet na Šarišský hrad 4.B, 4.C

          • Dňa 10.6 sa triedy 4.B a 4.C vybrali netradične preskúmať Šarišský hrad. Najprv po ceste na hrad hľadali indície, ktoré im pomohli rozlúštiť heslo, bez ktorého by ich strážca hradu na hrad nepustil. Za hradnou bránou ich privítal sám pán kráľ a potom sa vyhladnutí žiaci pustili do opekania všetkého, čo si na opekačku priniesli. No mali možnosť si aj vyrobiť a vsádzať do pece na chlieb aj svoje vlastnoručne vyrobené žemličky. Po výdatnom jedle ich už čakala zručná hrnčiarka, ktorá im pomáhala vo výrobe vlastných hlinených výrobkov. Aj statní junáci si prišli na svoje preťahovaním lana a bojom s dobovými "zbraňami". Aby si trochu precvičili aj mozgové závity, vypočuli si históriu hradu a zopakovali orientáciu na veži donjon. Na túto návštevu hradu budú žiaci ešte dlho spomínať.

            Mgr. S. Gáliková

            Foto

        • Exkurzia – hasičská stanica
          • Exkurzia – hasičská stanica

          • V piatok 14.júna 2019 sme sa so žiakmi 2.B triedy vybrali do priestorov hasičskej stanice v Prešove. Nešlo o prepad, návšteve predchádzalo slušné objednanie sa na exkurziu. Ujal sa nás npor. Marián Nendza, ocko našej žiačky Bianky. Bolo na čo pozerať. Videli sme :

            o   nový tunelový špeciál MAN, ktorý hasičská stanica prijala do svojho vozového parku len nedávno

            o   Mercedes Sprinter – výjazdové vozidlo k dopravným nehodám

            o   cisternové vozidlá slúžiace na prepravu vody - IVECO TRAKKER, TATRA – 7

            o   výškovú techniku nápomocnú pri vykonávaní záchranných prác vo výškach a iných výškovo neprístupných miestach

            o   hasičskú sanitku

            o   terénne vozidlá, ktoré hasiči používajú pri lesných požiaroch a v ťažko dostupných terénoch

            o   hasičské člny – ZODIAK, MARINE - využívané pri povodniach na záchranu ľudí a majetku. Rovnako pri vyhľadávaní osôb a utopencov na vodnej hladine.

            Druhákov fascinovalo aj spúšťadlo, inak povedané TYČ, ktorou sa hasiči spúšťajú rýchlosťou blesku na prízemie k svojmu pracovnému odevu a hasičským autám. Ak by sa niekto chcel stať hasičom, už teraz si môže začať trénovať kondičku a rýchlosť. Každý hasič musí byť po vyhlásení poplachu oblečený a sedieť v aute do jednej minúty.

            Exkurzia bola zaklincovaním teoretickej náuky o záchranných zložkách. A keďže bol horúci deň, nechýbala ani zmrzlina.

             

            Mgr. Martina Valičková a Mgr. Tamara Škovránková

        • Školský výlet 3.B
          • Školský výlet 3.B

          • V piatok 14.6. sa 3.B vybrala na výlet. Skoro ráno sme vyrazili od školy na železničnú stanicu, odkiaľ sme vlakom, s prestupom v Kysaku, cestovali až na stanicu Ružín. Už počas cesty sme mali nespočetné zážitky. V krásnom prostredí pri chate manželov Sokolovcov, ktorí nás nezištne prijali a robili nám sprievodcov, kuchárov a animátorov, sa nám zážitky ešte znásobili. Boli sme na túričke, ktorej cieľom bolo zvláštne miesto. Do skaly vytesaná miestnosť. Od baču sme sa dozvedeli, že to bol muničný sklad používaný pri razení nášho najdlhšieho tunela na Slovensku (Bujanovský tunel). Pri portáli tunela sme si počkali aj na vychádzajúci vlak. Smelé vrabce na stanici, stonožka, ropucha, slimák, svrčky, bystrušky, hrobáriky rôzne motýle, ovce, zbieranie húb, tunel, lukostreľba, kaďový wellness, lopúchové čiapky, zmrzlina a pumpovanie vody na chatu pomocou samočinného čerpadla sú ďalšie z veľkého množstva podnetov, ktoré sme zažili. Rodičia Novackí sa nám zasa postarali o fantastické špekáčiky, ktorým neodolal ani náš zarytý vegetarián. Usmiatí a napapaní sme sa všetci šťastne vrátili domov.

            Mgr. Radoslav Brecelj

             

            Foto