• KOMPARO 8 a KOMPARO 9 – 2019
          • KOMPARO 8 a KOMPARO 9 – 2019

          • Dňa 14.11.2019 si na našej škole overilo svoje vedomosti 36 ôsmakov  z predmetov matematika, slovenský jazyk, biológia, geografia a všeobecných predpokladov a 41 deviatakov zo slovenského jazyka a matematiky. Výsledky sa žiaci dozvedia na stránke KOMPARO.sk koncom decembra.                             

            S. Čančinová

             Foto

        • Spontánna pomoc prírode
          • Spontánna pomoc prírode

          • Na hodine TSV sme mali s triedou 3.C naplánovanú prechádzku. Čo sme ale naplánované nemali bol zber odpadkov a ich separácia. Vzniklo to spontánne. Skrátka sme sa nemohli pozerať na všadeprítomné odpadky. Deti mali veľkú radosť, že sme pomohli prírode a opäť vynikla jej krása.

            Mgr. Radoslav Brecelj

        • Števko s Danielom Hevierom
          • Števko s Danielom Hevierom

          • Určite každý z vás pozná Daniela Heviera. Jeho posledný knižný počin sa volá „Svet čaká na deti“. Zaujímavé je, že náš žiak Štefan Lejko zo 4.B sa na tej knihe autorsky podieľal. Napísal Danielovi Hevierovi mail, v ktorom opisuje ako vidí svoju budúcnosť a ktorého obsah Heviho natoľko zaujal, že ho dal do svojej knižky. Števko sa zúčastnil s celou svojou rodinou na uvedení knihy do života. Najlepšie to vyjadria slová jeho mamky Lenky: ..ďakujeme veľmi pekne pánovi Hevierovi za úžasný zážitok, inšpiráciu a vieru v naše deti👍a tak trochu tým pádom aj v nás...😎

        • Klub Junior pri ZŠ Šmeralova
          • Klub Junior pri ZŠ Šmeralova

          • Mesto Prešov ako aj v predchádzajúcom období, tak aj v tomto kalendárnom roku 2019 poskytlo finančnú podporu na rozvoj mládežníckeho športu. Tento príspevok poukázalo mesto na školský športový klub Junior pri ZŠ Šmeralova 25 v Prešove sumou 5049 €. Táto finančná podpora bola využitá na zakúpenie športového oblečenia a športových pomôcok.

        • Olympiáda z anglického jazyka
          • Olympiáda z anglického jazyka

          • Dňa 18.11.2019 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo Olympiády z anglického jazyka, ktorého sa zúčastnili žiaci . 5. – 9. ročníka. Žiaci súťažili v dvoch kategóriách.

            V kategórii A (5. – 7. ročník) sa na 1. – 3. mieste umiestnili:

            1. miesto: Jozef Kundrat (VII.C)

            2. miesto: Bystrík Pecuch (VII.C)

            3. miesto: Matej Dugas (VII.C)

             

            V kategórii B (8. – 9. ročník) sa na 1. – 3. mieste umiestnili:

            1. miesto: Martin Šima (IX.C)

            2. miesto: Ľubomír Durkáč (IX.C)

            3. miesto: Ester Stašková (IX.C)

             

            Víťazi oboch kategórii nás budú reprezentovať v okresnom kole.  Blahoželáme a držíme palce!

            Mgr. A. Macejová

            Foto

        • M SR v cezpoľnom behu 2019
          • M SR v cezpoľnom behu 2019

          • Z poverenia SAZ AK Maratón Rožňava sa v prekrásnom prostredí Zámockého parku kaštieľa Betliar uskutočnili M SR v cezpoľnom behu 2019. Táto športová udalosť prilákala všetky vekové kategórie, ktoré chceli dokázať, kto bude majstrom SR v cezpoľnom behu na rok 2019. Náš klub ŠŠK Junior Prešov mal svoje zastúpenie v kategóriách najmladšieho žiactva, ktoré malo trať dlhú 500 metrov a v kategórii mladšieho žiactva , kde sa behal okruh dlhý 1000 metrov. Terén bol veľmi rozmočený ,čo sa aj podpísalo na niekoľkých pádov pretekárov na trati. Samotný pretek bol zahájený hymnou Slovenskej republiky a potom už bolo všetko pripravené na samotné zápolenie bežcov. Začínala kategória najmladších žiačok , kde sme mali dievčatá z 5.B triedy Lauru Štofanovú ktorá dobehla na 5. mieste a Lauru Bučkovú ktorá dobehla na 8. mieste. V kategórii najmladších žiakov pretekal Adam Lange z 5.B triedy a dobehol na 17. mieste. Potom prišiel rad na kategóriu mladších žiačok , kde behala a dobehla na 11. mieste Katka Bučková z 7.B triedy. Posledný zástupca nášho klubu bol v kategórii mladších žiakov a to Tomáš Kancír, ktorému bohužiaľ tento pretek nevyšiel a dvakrát spadol a dobehol na 17. mieste.   Všetkým, ktorí sa tejto súťaži zúčastnili blahoželáme a pevne veríme, že atletika naďalej bude ich najväčšou vášňou.

            R. Maľcovský

            Foto

        • Spajkyho pohár
          • Spajkyho pohár

          •        Slovenský atletický zväz v spolupráci s atletickým klubom Šport hrou a ZŠ Sibírska usporiadali pretek s názvom Spajkyho pohár. Na tomto podujatí sa zúčastnili 22 družstiev z celého kraja. Naša ZŠ Šmeralova mala dve družstvá a to žiaci z I. stupňa a žiaci II. Stupňa. Samotné družstvo bolo tvorené zo šietich pretekárov z toho 3 dievčatá a traja chlapci. Nám sa podarilo v kategórii základných škôl obsadiť s družstvom A , ktoré bolo tvorené žiakmi športových tried 5.B a 6.B fantastické 2. miesto. Blahoželáme za dosiahnutý výsledok.

            R. Maľcovský

            Foto

        • Exkurzia Ostrava
          • Exkurzia Ostrava

          •  

            Plný autobus žiakov 2.stupňa vyrazil v stredu na exkurziu do Ostravy.Prvou zastávkou bola Stará Bystrica, kde sme presne o desiatej hodine stredoeurópskeho času videli jeden z troch slovenských orlojov - Orloj v Starej Bystrici. Ide o najväčšiu drevenú sochu na Slovensku, ktorá predstavuje sediacu Madonu. Srdcom orloja je astroláb, ciferník s astronomickými údajmi, ktoré sú špeciálne navrhnuté pre zemepisnú polohu Starej Bystrice. 

            Po príchode do Ostravy sme navštívili Landek park, bývalú baňu, kde sa len nedávno ťažilo veľmi kvalitné uhlie. Žiaci sfárali do podzemia výťahom, vypočuli si zaujímavý výklad banskej histórie v Čechách a videli celú banskú expozíciu. Banský záchranár nás oboznámil s históriou náročnej,nebezpečnej a obetavej práce banských záchranárov,ktorých symbolom je maltézsky kríž.

            Nasledovala prehliadka bývalých vysokých pecí na spracovanie železnej rudy. Počasie neprialo, pršalo, napriek tomu, výstup na Bolt tower bol skutočným zážitkom. Večer sme ukončili výbornou večerou v štvorhviezdičkovom hoteli.

            Na druhý deň, po sýtych raňajkách nasledovala prehliadka Veľkého sveta techniky. Žiaci sa aktívne zúčastnili chemickej šou, zoznámili sa so suchým ľadom, vlastnosťami hélia, vodíka, zažili "výbuch" na vlastné uši. Zoznámili s animáciou filmu a prácou kameramana, možnými podobami recyklácie, videli pútavý film o našej planéte. Na "vlastnej "  koži vďaka špeciálnym okuliarom zistili, ako vidí a reaguje vodič pod vplyvom alkoholu, zistili, akú dôležitú funkciu má bezpečnostný pás v aute. Objavovali ako funguje ľudské telo, zákony elektriny, gravitácia, solárna, veterná a vodná energia. Poobede nasledovali stopy Julesa Verna v Malom svete techniky. Vyskúšali tkáčsky stav, kladkostroj, sústruh, trenažér auta a autobusu. Zostúpili 20 000 míľ pod hladinu mora v ponorke Nautilus.

            Pri návrate domov, v piatok, nás ofúkol svieži vetrík v konároch stromov na Stezke Valaška. Po dobrom obede na neďalekom salaši sme sa vrátili šťastne domov.

            Ďakujeme úžasnej sprievodkyni Janke za super zážitok.

            p.uč. Čorejová, Bryndzová, Fechová, Macejová 

             

            Foto

        • Tvorivé popoludnie v knižnici
          • Tvorivé popoludnie v knižnici

          • Štvrtkové upršané popoludnie prijali deti z 9.odd. ŠKD pozvanie do knižnice P.O.Hviezdoslava – pobočka sídl.3. Tvorivé dielne si pre ne pripravila pani knihovníčka. Naučila ich vyrobiť ježkov z farebných papierov. Deti šikovne narábali s nožnicami a lepidlami. Usmievavých ježkov vyrobili za necelých 40 minút. V závere  si deti pripomenuli poznatky, ktoré o ježkoch majú.

             

            Ďakujeme za pozvanie.

             

            Mgr. Tamara Škovránková 

        • Zážitkové čítanie vo Viole
          • Zážitkové čítanie vo Viole

          • 19.11. sa žiaci I.C a II.C vybrali do Violy, centra pre umenie. V príjemnom prostredí ich čakal literárny program - zážitkové čítanie, ktorý bol venovaný básničkám za aktívnej účasti a tvorivej spolupráci so žiakmi. V úvode sa naučili pekný pozdrav na privítanie nového dňa a potom už putovali ročnými obdobiami pomocou krásnych básní. Niektoré časti jednotlivých básní sa žiaci naučili a spoločne recitovali, prednes a obsah básne o mori sprevádzali vlastnými "zvukovými efektmi". Básne, s ktorými sa zoznámili boli z knižky od Daniela Heviera:  Krajina Zázračno. Odchádzali nielen s príjemným pocitom a čitateľským zážitkom, ale odniesli si aj pekné básničky, s ktorými budeme na hodinách čítania ďalej pracovať. Tešíme sa aj na ďalšie stretnutia pri zaujímavom literárnom programe. 

             

            Mgr. Juliána Sedláková, Mgr. Ingrid Storinská

          • Envirotalenty

          • V  spolupráci Rady rodičov intelektovo nadaných tried pri ZŠ Šmeralova a učiteľov v týchto triedach sme na našej škole realizovali zaujmavú akciu pod názvom ENVIROTALENTY. Prvý deň jesenných prázdnin v stredu 30.októbra strávili žiaci a rodičia netradične - v škole. Pozvaní odborníci z oblasti nakladania s odpadmi (p. Laura Martinková), včelár (p. Čontofalský) a členovia dobrovoľného hasičského zboru z Ľubotíc v spolupráci s rodičmi a učiteľmi pripravili pre zúčastnených žiakov zaujmavé aktivity. Pri množstve aktivít, činností a nezabudnuteľných dojmov si žiaci, rodičia a učitelia ani nestihli uvedomiť ako rýchlo tento netradičný deň uplynul.

            Veľká vďaka patrí pani S. Pavlovičovej, za iniciatívu a pomoc.  Všetci zúčastnení veria, že v tomto roku sa podarí zorganizovať ešte množstvo zaujmavých podujatí.

            Ľubomír Bodnár

            ENVIROTALENTY_za_ucasti_rodicov(4).docx

            ENVIROTALENTY_separacia_odpadov.docx

            ENVIROTALENTY_vcelari.docx

            ENVIROTALENTY_mladi_hasici.docx

        • Oznam o poskytnutí riaditeľského voľna
          • Oznam o poskytnutí riaditeľského voľna

          • Riaditeľ školy oznamuje, že podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších prepisov a § 3 ods. 10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o organizácii školského roka na základných školách, stredných školách, na základných umeleckých školách, na odborných učilištiach a jazykových školách v znení vyhlášky č. 518/2010 Z. z.

            poskytuje

            z organizačných dôvodov žiakom 6. - 9. ročníka  

            riaditeľské voľno na deň 20.11.2019 (streda)

                      Vyučovanie žiakov 1. až 4. ročníka bude prebiehať podľa rozvrhu hodín. Školský klub detí a Školská jedáleň budú v tento deň   v prevádzke len pre žiakov 1. – 5. ročníka. Riadne vyučovanie bude pokračovať vo štvrtok 21.11.2019.

             

             

             

            Ďakujem za pochopenie                                                                                 Ľubomír Bodnár

                                                                                                    riaditeľ školy

            ZS_Smeralova_oznamenie_o_poskytnuti_riaditelskeho_volna__20.11.2019..pdf

             

        • Európska Integrácia V4 2019
          • Európska Integrácia V4 2019

          • Dňa 12.10.2019 sa v bratislavskej Incheba Expo Aréne konal 11. ročník charitatívneho koncertu Európska Integrácia 2019 V4. Žiaci siedmych a ôsmych ročníkov našej školy sa tiež zúčastnili na tomto podujatí, ktoré malo po prvýkrát nadnárodný charakter. Okrem detí zo Slovenska sa na tejto akcii stretli aj deti z Českej republiky, Poľska a Maďarska. Pre žiakov z východného Slovenska bol pripravený mimoriadny vlak, ktorý premával na trase Prešov – Bratislava (Petržalka). Podujatie slávnostne otvorili minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a ministerka vnútra Denisa Saková. Hlavným cieľom projektu Integrácia je šírenie myšlienok úcty a tolerancie i pomoc pri začleňovaní zdravotne a sociálne znevýhodnených detí do bežného života. Projekt podporili aj známe tváre česko-slovenského šoubiznisu vrátane spevákov Petra Cmoríka, Martina Chodúra, Terezy Maškovej, raperov Majka Spirita a Ega. Prišli aj futbalisti z krajín V4 a mnohí ďalší. Každý účastník podujatia dostal tričko, knihu a malé občerstvenie.

            Mgr. Birošová, Mgr. Šalamunová, Mgr. Lacknerová

            Foto

        • Tvorivé dielne v knižnici
          • Tvorivé dielne v knižnici

          • Knižnice predstavujú atraktívne miesto na čítanie a stretávanie sa pri knihách. Knižnice taktiež predstavujú tvorivé a podnetné prostredie pre tvorivé dielne v rámci pracovno-technickej zložky výchovy, ktorých sa 14.11.2019 zúčastnilo 11.oddelenie. Počas tvorivej hodinky si deti zhotovili kreatívnych šarkanov z rôznych materiálov.

            Mgr. Zuzana Hudecová

             

        • Medzinárodný deň nevidiacich
          • Medzinárodný deň nevidiacich

          • Zdravie je to najcennejšie, čo dieťa môže dostať do vienka. Sú udalosti, ktoré zasiahnu do osudov rodín a život dieťaťa je komplikovanejší. Žiť s handicapom sa dá, obmedzenia vyplývajúce z neho je možné kompenzovať alebo do istej miery naprávať. Je mnoho inštitúcií, ktoré handicapovaným deťom ponúkajú odbornú vysoko profesionálnu starostlivosť. Ľudia so zrakovým postihnutím predstavujú zhruba 1,5 % celkovej populácie. Zrakovo postihnutých členíme do  skupín – nevidiaci, čiastočne vidiaci, slabozrakí a binokulárne chybní.

            13. novembra 2019 sme si v ŠKD pripomenuli Medzinárodný deň nevidiacich. O tom, že život detí so zrakovým postihnutím môže byť bohatý a pestrý svedčí aj kniha s názvom Rozprávky do tmy od autora Jána Pochaniča. Autor vo svojej knihe poskytol priestor nevidiacim deťom a deťom so zvyškami zraku, aby na knihe plne participovali. Súbor 24 rozprávok s kresbami nevidiacich a slabozrakých detí z Levoče je výletom do ríše každodenných situácií. Táto kniha okrem vedomostí, slovnej zásoby, humoru, podnetov a mnohých iných atribútov prináša i niečo naviac a to je ľudskosť. A tá je mimoriadne potrebná a vzácna.

            Milan Lasica sa na margo knihy vyjadril : „ Táto knižka je dôkazom, že aj nevidiaci vidia. A možno aj také veci, ktoré my nevidíme.“

            Deti z 9. 10. a 11. odd. ŠKD sa pokúsili vcítiť do situácie zrakovo postihnutých detí. V modelových situáciách si vyskúšali chvíľky bez zraku. Ako sami zhodnotili, nie je to jednoduché a rozhodli sa pozdraviť žiakov  ZŠ pre žiakov so zrakovým postihnutím v Levoči. Už v najbližších týždňoch vyrobíme 3D Vianočnú pohľadnicu, aby si ju deti v Levoči mohli prstami prečítať.

             

            J. Mikulová, Z. Hudecová, T. Škovránková

        • Erasmus + v Paríži
          • Erasmus + v Paríži

          • Dňa 7.11.2019 počas 5. a 6.hodiny prebehlo záverečné vyhodnotenie projektu Erasmus + v Paríži. Žiaci ôsmych ročníkov veľmi zodpovedne pripravili prezentáciu o Paríži a jeho kultúrnych pamiatkach, ktorá je podkladom pre tlač turistického sprievodcu - Guide touristique. Súčasťou prezentácie bol vedomostný kvíz pre deviatakov. Tí ho zvládli na jednotku. Odmena bola sladká, jahodový alebo čokoládový croissant. Ďakujem všetkým žiakom za úžasnú prácu a spoluprácu na hodinách francúzskeho jazyka. 

            M. Bryndzová

            Foto

        • Olympiáda zo slovenského jazyka
          • Olympiáda zo slovenského jazyka

          • Dňa 8.11.2019 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo 12. ročníka Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry (OSJL). V tejto predmetovej postupovej súťaži jednotlivcov si žiaci overili nadobudnuté vedomosti zo SJL aj komunikačné zručnosti a samostatnú tvorivú činnosť. Školského kola sa zúčastnilo 20 žiakov ôsmeho a deviateho ročníka, ktorých hodnotila porota v zložení Mgr. M. Grocká, Mgr. J. Lacknerová, V. Valičková.

            Súťažné zadania pozostávali z písomnej a ústnej časti. Prvú písomnú časť tvoril didaktický test s rozličnými typmi úloh, ktoré overili vedomosti a zručnosti z jednotlivých jazykových rovín a literatúry. Súčasťou písomnej časti bola aj transformácia textu. Ústna časť pozostávala z prípravy a prednesu rečníckeho prejavu. Žiaci nás presvedčili nielen o vedomostiach, ale aj o svojej výbornej verbálnej aj neverbálnej komunikácii.

            Všetci dvadsiati súťažiaci boli úspešnými riešiteľmi školského kola OSJL. Na prvých troch miestach sa umiestnili: 1. Martin Šima  IX.C

                                                  2. Adam Prídavok  IX.A

                                                  3. Ján Namešpetra  IX. A

            Všetkým srdečne blahoželáme. Víťaz školského kola  bude našu školu reprezentovať v okresnom kole 27.11.2019.

             

            Mgr. J. Lacknerová

        • Automobiloví dizajnéri
          • Automobiloví dizajnéri

          • 7. novembra 1957 sa v bývalej Nemeckej demokratickej republike začalo vyrábať legendárne auto Trabant. Prvým modelom bol Trabant P 50.

            Automobilový priemysel rýchlo napreduje. Ten náš  je rozhodujúcim priemyselným odvetvím a hybnou silou rozvoja slovenského hospodárstva. Stojí za zmienku, že Slovensko je jedným z vedúcich výrobcov automobilov v strednej Európe.

            Auto sa v posledných desaťročiach stalo neodmysliteľným dopravným prostriedkom mnohých ľudí. Aj vzhľadom k ochrane životného prostredia sme sa s deťmi v ŠKD snažili vymyslieť a navrhnúť nové ekologické dopravné prostriedky. Svoju fantáziu, predstavivosť a originalitu mali možnosť vyjadriť konštruovaním áut z lega, modelovaním  a kreslením návrhov.

            Oddychovú chvíľu sme si spríjemnili súťažou „Poznáš autá?“ , nechýbala ani stručná história vývoja áut a prehliadka áut budúcnosti. To, že budú lietať, je určite všetkým známe.

            Autá, ktoré navrhli automobiloví dizajnéri z 9. a 11. oddelenia, nájdete vo fotogalérii.

            Mgr. Tamara Škovránkova, Mgr. Zuzana Hudecová

        • Zdravé raňajky
          • Zdravé raňajky

          • Posledný deň pred jesennými prázdninami nám „chutil“ ináč a viac ako iné dni. Pre žiakov TND bol tento deň ozvláštnený spoločnými raňajkami, ktoré si deti pripravovali najmä v škole. Niektoré zdravé dobroty si deti nachystali spolu s rodičmi doma a doniesli ich do školy, ďalšie pochúťky si doplnili v škole. Starší žiaci sa vybrali na nákup, kde si museli samostatne vybrať tovar, zistiť a porovnať ceny, zistiť, ktoré potraviny sú vhodné, ktoré nie, napr. pečivo z lepkom, bezlepkové apod. Deti spočítali, koľko peňazí budú potrebovať na nákup. Nechýbal nám domáci chlebík, zemiakový aj kváskový, domáce pletenky, ovocie, zelenina, mliečne výrobky, nátierky, syrové tyčinky a mnoho ďalších dobrôt. Popri príprave pochúťok sme sa porozprávali o zdravej výžive a veríme, že poznatky neostanú len v podobe informácií ale odrazia sa v našom každodennom stravovaní.