• Talent ZŠ regiónu Šariš 2019 – školské kolo
          • Talent ZŠ regiónu Šariš 2019 – školské kolo

          • Súťaž je určená žiakom 5. – 9. ročníka základných škôl  regiónu Šariš a záštitu nad súťažou prevzala primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

            Do súťaže, ktorá je zameraná na logiku, matematiku a verbálne  myslenie sa zapojilo na našej škole 168 žiakov 5. – 9. ročníka. Školské kolo sa realizovalo na hodinách matematiky v dňoch 11. - 13. februára. Žiaci riešili 14 úloh počas 30 minút. Za každý správny a úplný výsledok boli hodnotení 1bodom/2bodmi. Maximálny počet bodov, ktorý mohli získať,  bol 19 bodov (5 úloh za 2 body). Traja žiaci, ktorí  dosiahli najlepšie výsledky, postupujú do finále, ktoré sa uskutoční  6. marca  2019 v zasadačke MsÚ mesta Prešov. Súčasťou finálového testovania bude testovací súbor – región Šariš / šarišský kvíz.

            Sú to žiaci: Matúš Sedlár – 8.A, Michal Repčík – 9.C a Ján Namešpetra – 8.A . Blahoželáme a držíme palce vo finále.

            S. Čančinová

            Foto

        • Svetový deň vody 22. marec
          • Svetový deň vody 22. marec

          •          Voda je miazgou života na našej planéte, bez nej by život nemohol existovať. Má pre človeka nesmierny význam, s vodou sa stretávame od svojho narodenia až do posledného dňa svojho života. Približne takto motivovali pedagógovia svojich zverencov, kým začali vytvárať svoje dielka na tému voda.

                      Význam vody pre človeka a jeho životné prostredie bol predmetom piatkovej prezentácie žiakov 1.- 4. bežných tried. Zvlášť žiakov 4.F triedy, ktorí počas druhej vyučovacej hodiny odprezentovali svoje dielka o vode v triedach kamarátov, kde si zároveň overili plynulé čítanie s porozumením. Následne si deti zo spomínaných tried vytvorili výstavu svojich diel venovaných H2O. Sú na nej postrehy 6 -10 ročných detí, ktorým leží  voda ,,na srdci“.

                     A určite každý z kolegov túto tému ukončil približne takto: Keďže zdroje pitnej vody sú obmedzené, je nemenej dôležité pitnou vodou neplytvať. Týmto problémom sa zaoberali už naši predkovia, o čom svedčí už staré škótske príslovie: „Cenu vody objavíš, len keď vyschnú studne“.

             

            G. Hrabčáková

            Foto

        • Návšteva knižnice
          • Návšteva knižnice

          • Dňa 25.3. 2019 žiaci 3. C navštívili Knižnicu P.O. Hviezdoslava, pobočku Sídlisko III a stali sa súčasťou zážitkového čítania knihy Ľuboslava Paľa Kde je Afrika? Deti sa dozvedeli, čo sa asi stane, keď nosorožie mláďa Rino  v zoologickej záhrade otvorí zaujímavú knižku o Afrike. Objaví krajinu, kde žijú nosorožce, slony a žirafy a kde svieti horúce slnko. A hneď si vezme do hlavy, že Afriku nájde. A práve detskí kamaráti sa stali jeho najlepšími pomocníkmi. Na základe puzzle, brainstormingu, skladačiek, kvízu či vlastného čítania úryvkov prečítali celý príbeh, ale dozvedeli sa aj mnoho ďalších informácií o Afrike. Príbeh bude ešte "doznievať", pretože na ďalších hodinách si k nemu dotvoríme začatý plagát a pomôžeme Rinovi vytvoriť ďalšie básne o Afrike.

            Monika Kormaníková    

             

            Foto

        • Ponožkový deň
          • Ponožkový deň

          • 21. marec je svetovým dňom Downovho syndrómu, ktorý je spôsobený poruchou 21.  chromozómu. Veselé, farebné a najmä na každej nohe iné ponožky sa stali symbolom pripomenutia si ľudí s Downovým syndrómom. Všetci žiaci a učitelia z TND sa zapojili do tejto ponožkovej výzvy a prišli s rozličnými ponožkami a takto vyjadrili sympatie, rešpekt a podporu týmto ľuďom.

            Mgr. Juliána Sedláková

        • Matematický Klokan
          • Matematický Klokan

          • Naši žiaci zo všetkých ročníkov sa opäť zapojili do celoslovenskej súťaže Matematický Klokan. Najviac ich bolo v prvom ročníku a to v počte 41. Spolu s druhákmi, tretiakmi a štvrtákmi ich súťažilo v matematických úlohách až 121.

            Držíme všetkým palce a veríme vo výborné umiestnenia.

            Mgr. Juliána Sedláková

        • Logická olympiáda
          • Logická olympiáda

          • V Prešove na Pedagogickej fakulte  sa 20.3. opäť konala Logická olympiáda - celoslovenská súťaž pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním. Postupujúci museli najprv prejsť školským kolom a na finálovom kole nás reprezentovali 5 žiaci našej školy. Za prvý stupeň to bol Jozef Juskanič (4. miesto), Samuel Trojan (5. miesto), za druhý stupeň  Lenka Poniková (13. miesto), Adam Humeňanský (14. miesto) a Lujza Lukáčová (38. miesto). Popri súťažení žiakov  učitelia absolvovali odborný seminár Rozumieme nadaným.

            Blahoželáme všetkým!

            Mgr. Juliána Sedláková, Mgr. Milena Feldmanová 

        • Jarné upratovanie v ŠKD
          • Jarné upratovanie v ŠKD

          • Tak ako každý rok, aj tento nie je výnimkou. Nastala jar a aj naše okolie školy treba vyčistiť od odpadu, lístia a pozametať chodníky. A preto sa aj naše oddelenie rozhodlo, že k tomu prispeje. Teplo sme sa obliekli, pripravili vedrá, metly, hrable, koše a s rukavicami na rukách sme sa pobrali von. Po krátkom usmernení p. vychovávateľky a rozložení práce sme sa do toho pustili. Bola to pre nás aj nesmierna zábava . Po ukončení práce sme sa s dobrým pocitom vrátili do oddelenia.

            Vychovávateľka Janka VI. odd.

        • KOLOVRÁTOK - ENIKI BENIKI Kreácie detského folklóru 2019
          • KOLOVRÁTOK - ENIKI BENIKI Kreácie detského folklóru 2019

          • Okresnej prehliadky, ktorá sa uskutočnila 10. marca 2019Divadle Jonáša Záborského v Prešove, sa zúčastnil aj náš folklórny krúžok KOLOVRÁTOK. Spomedzi šiestich súborov sa KOLOVRÁTOK umiestnil v zlatom pásme.

            Kreácie detského folklóru  pravidelne organizuje Národné osvetové centrum. Je to celoštátna postupová súťaž a prehliadka detských folklórnych súborov, ktorá je vrcholným podujatím tohto druhu na Slovensku. V súťaži sa predstavujú detské folklórne súbory a prezentujú tradičné hudobné, tanečné, hrové, obradové i zvykoslovné prejavy z rôznych lokalít Slovenska. Poslaním takejto súťaže je podporovať rozvoj detských folklórnych súborov, zvyšovať ich umeleckú úroveň, poukazovať na jej význam v komplexnej výchove, najmä však viesť deti k poznávaniu a šíreniu tradičnej ľudovej kultúry Slovenska.

            A. Tomičová, M. Policianová, R. Ondziková

        • Exkurzia v CEPT
          • Exkurzia v CEPT

          •  

            Dňa 14. 3. 2019 sa žiaci VI. D triedy našej školy zúčastnili exkurzie v Centre edukácie a popularizácie techniky (CEPT) na Katedre fyziky, matematiky a techniky Prešovskej univerzity v Prešove. Cieľom CEPT je umožniť žiakom ZŠ, SOŠ, študentom VŠ i učiteľom techniky poznávať svet a princípy techniky prostredníctvom bezprostrednej manipulácie s technikou a zážitkovým učením sa. V jednotlivých miestnostiach CEPTu je možné uskutočniť exkurziu resp. výučbu na tematicky usporiadaných pracoviskách s návodom na obsluhu, príslušenstvom k prístrojom a metodickým materiálom resp. v miestnosti s obrábacími strojmi stavebnice UNIMAT si vyskúšať prácu na sústruhoch, frézach, vŕtačkách, brúskach a pílkach. Hlavne táto druhá miestnosť mala u žiakov veľký ohlas. Žiaci si mohli prakticky vyskúšať obrábanie a frézovanie dreva, rezanie plastov, ale aj tlač na 3D tlačiarni. Veľmi pekne by sme sa chceli poďakovať prof. PaedDr. J. Pavelkovi, CSc. za pútavý a zaujímavý výklad s názornými ukážkami.

            RNDr. Erika Fechová, PhD.

          • Lyžiarsky kurz

          • Najočakávanejšou školskou akciou pre žiakov 8. Ročníkov v počte 55  detí bol lyžiarsky a snowboardový kurz konaný v dňoch 11.3. – 15.3.2019. Ubytovanie bolo zabezpečené v obci Nová Lesná v hoteli Eufória a výcvik realizovaný v lyžiarskom stredisku Tatranská Lomnica. Po príchode na hotel nás privítal úžasný kolektív a následne boli žiaci rozdelení do svojich izieb. Potom nasledovala hustá polievka, aby sme následne mohli odchádzať autobusom na svah, kde boli žiaci rozdelení do štyroch lyžiarskych a jedného snowboardového družstva. Družstvá boli rozdelené podľa toho, ako žiaci vedeli ovládať lyžiarske zručnosti. Samotný výcvik bol v dvoch celkoch ráno od 9:00 hod. do 11:45 hod. a poobede od 14:00 do 16:00 hod. Režim dňa začínal budíčkom o 7:00 hod. potom 7:40 raňajky, obed bol o 12:40 hod. a večera bola o 18:00 hod. Po večeri sa žiaci zdržiavali v miestnosti , kde sme následne mali pre nich pripravené prednášky a športové filmy.  V stredu bol len ranný výcvik a poobede bola turistika, kde sme sa autobusom presunuli do obce  Starý Smokovec a následne sme sa pešo presunuli na Hrebienok, Bílikovu chatu a vodopády. Vo štvrtok bol počas výcviku zrealizovaný inštruktormi pre žiakov slalom, ktorý preveril ako žiaci dokázali počas predchádzajúcich výcvikov absorbovať všetky rady svojich inštruktorov. V ten istý večer bol vyhodnotený slalom v každom družstve zvlášť a zhodnotený celý priebeh lyžiarskeho a snowboardového kurzu a potom nasledovala diskotéka. Počas kurzu sa o zdravie detí starala zdravotníčka Mgr. Breceljová, ktorá až na malé bolesti brucha, narazeného zápästia konštatovala, že to bolo bez vážnych zranení čo bolo predovšetkým zásluhou fantastických inštruktorov v jednotlivých družstvách. Chcem poďakovať všetkým , ktorí sa kurzu zúčastnili za bezproblémový priebeh vedúci kurzu Mgr. Maľcovský.

        • Minihádzaná
          • Minihádzaná

          • Dňa 7.3.2019 sa naši malí hádzanári zúčastnili 2. kola turnaja základných škôl v minihádzanej. Opäť si zmerali sily so svojimi rovesníkmi v dvoch kategóriách (1.-2. ročník a 3.-4. ročník). Všetci sa veľmi snažili, zahrali si a zabavili sa. Ďakujeme nášmu bývalému žiakovi Tomášovi Fechovi za pomoc a p. Ondzikovi za pitný režim pre žiakov. Výsledky a priebežnú tabuľku zverejníme dodatočne. O mesiac pokračujeme. :-)                      

            Mgr. Dušan Olejár, PhDr. Katarína Lacková

        • Fašiangy – 5.3.2019
          • Fašiangy – 5.3.2019

          • Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde.... alebo Fašiangy, Veľká noc a Turíce?  V každom prípade ide o známu ľudovú pieseň, ktorá predstavovala dôležitý prostriedok vyvrcholenia fašiangového obdobia u nás v škole pre žiakov 1. stupňa. Pomocou pesničky sme si ozrejmili postupnosť sviatkov viažucich sa k Veľkej noci ako aj podstatu Fašiangov. Pieseň bola ústredným motívom krátkeho hudobno-slovného ľudového pásma, ktoré predviedli žiaci 3.C a 4.B. No a v neposlednom rade, za sprievodu piesne sa konala síce krátka, ale nezabudnuteľná fašiangová zábava v maskách, v prevažnej miere tradičných, pri ktorej nechýbali tradičné šišky, koláče, "Božie milosti" - fánky, ktoré pripravili pani učiteľky.

            Táto milá akcia prispela k udržiavaniu a zachovávaniu ľudových tradícii a zvykov.

             

            PaedDr. Monika Kormaníková, Mgr. Juliána Sedláková

        • Logická olympiáda
          • Logická olympiáda

          • Dňa 27.2. sa opäť naši žiaci zapojili do Logickej olympiády, ktorá preverila našich žiakov z tried so všeobecným intelektovým nadaním. Žiaci riešili úlohy, ktoré boli zamerané na logický úsudok, verbálne, priestorové a matematické myslenie. Ako každý rok viacerí bojovali o postup do finále, ale podarilo sa to týmto postupujúcim: Jozef Juskanič zo 4.B a Samuel Trojan zo 4.C. Blahoželáme.

            Mgr. Juliána Sedláková

        • Šikovný chlapec, šikovné dievča - finále 4. ročník
          • Šikovný chlapec, šikovné dievča - finále 4. ročník

          • Do finálového kola tejto tradičnej súťaže ABC – Centrum voľného času postúpili štyria naši štvrtáci. Žiaci si doniesli „vstupenku“ – vlastný výrobok v podobe sovy. V súťaži riešili rôzne vedomostné úlohy, kimovku, súťaž na zapamätávanie si predmetov a tvorili ďalší výrobok, za čo boli odmeňovaní bodmi. Našim žiakom sa darilo a obsadili pekné miesta: Elle Ehlertová (4.F) – 3. miesto, Ninka Stredná (4.A) – 9. miesto, Dominik Merčiak (4.C) – 4. miesto a Šimon Krompaščík (4.D) – 8. miesto.

            Blahoželáme všetkým.

            Mgr. Juliána Sedláková