• Krajina Zázračno
          • Krajina Zázračno

          • Dňa 28.10.2019 sa žiaci 1. A a 1. B triedy zúčastnili literárnej akcie  vo Viole, ktorá bola venovaná básnickej tvorbe D. Heviera. Veľmi pútavou formou sme sa dozvedeli ,ako  vzniká báseň. Celé podujatie bolo interaktívne, poučné, zábavné, ale hlavne hravé.
            Spoznali sme nové básničky, naučili sa peknú pieseň a pochopili význam pozdravu. Do školy sme prišli plní dojmov a nových poznatkov.
            Tr. uč. M. Dobrovolská, G. Hrabčáková

        • Okresné kolo vo vybíjanej najmladších žiakov a žiačok ZŠ
          • Okresné kolo vo vybíjanej najmladších žiakov a žiačok ZŠ

          • 28.10.2019 sa na ZŠ Československej armády uskutočnilo okresné kolo vo vybíjanej. V konkurencii ďalších šiestich škôl  sme sa prebojovali cez veľmi silný domáci tím do finále s tímom  ZŠ sv. Mikuláša. Zodpovedná príprava trénerov Mgr. Martiny Policianovej a Mgr. Radoslava Brecelja so zverencami zo 4.B a 4.D triedy bola korunovaná víťazstvom. 27.11.2019 sa uskutoční krajské kolo.

            Mgr. Martina Policianová, Mgr. Radoslav Brecelj

        • Deň OSN v ŠKD
          • Deň OSN v ŠKD

          • Každý jedinec prichádza na svet bez toho, aby sa naň pýtal. Život je preň dar a planéta Zem je jeho domovom. Miliardy rokov poskytuje nielen človeku, ale aj zvieratám a rastlinám  podmienky pre život. Žiaľ, nezodpovedné správanie sa človeka spôsobuje poškodzovanie Zeme a vedci už roky bijú na poplach. Ak  sa nestaneme zodpovednejšími a nezmeníme svoje myslenie, správanie, návyky a konanie, môže sa stať, že generácie, ktoré prídu po nás, budú mať veľmi komplikované podmienky pre život ohrozujúce ich bezpečnosť, zdravie a samotný život.

            24.októbra 2019 sme si v ŠKD dali za cieľ priblížiť deťom Ciele trvalo udržateľného rozvoja OSN. Práve v tento deň Organizácia spojených národov oslavovala svoje 74. narodeniny. Jej snahou  je, aby vo svete vládol mier, aby ľudia mali možnosť prežiť svoj život vo vhodných podmienkach, ktoré vyplývajú z ich ľudských práv. Rovnako jej úsilím je ochrana životného prostredia, rastlín a zvierat.

            Počas projektovej prezentácie deti pozorne počúvali informácie a aktívne sa zapájali do besedy, pričom navrhovali spôsoby  riešenia problematiky.  Záverom dostali pracovné listy, v ktorých odpovedali na otázky týkajúce sa zdravého životného štýlu a ochrany životného prostredia. Jednou z otázok bolo táto: „ Ako by si vyčistil odpad v moriach?“. Odpoveď, ktorá sa často vyskytovala  bola  jednoduchá a vo svojej podstate  aj  logická : „ Tak, že do mora nebudem hádzať odpadky“ .

            Každé dieťa, ktoré odovzdalo pracovný list sa dostalo do žrebovania o hodnotné balíčky.  12 šťastlivcov a zároveň nových majiteľov školských pomôcok vyžrebovala p. zástupkyňa Zuzana Olejárová.

             

            Mgr. Tamara Škovránková, Bc. Jana Mikulová

        • M VsAZ v cezpoľnom behu 2019
          • M VsAZ v cezpoľnom behu 2019

          •      Z poverenia VsAZ , Atletického legionárskeho klubu Moldava nad Bodvou a v spolupráci s Centrom voľného času Cvrček sa v meste Moldava nad Bodvou uskutočnili Majstrovstvá Východoslovenského atletického zväzu v cezpoľnom behu na rok 2019. Náš klub Junior Prešov mal svoje zastúpenie v kategóriách najmladšieho, mladšieho a staršieho žiactva. Pretekalo sa v behoch, ktorých dĺžka trate bola pre kategóriu najmladšieho žiactva 500 metrov pre mladšie žiactvo to bol beh na 1000 metrov a kategória staršieho žiactva to bolo rozdelené pre dievčatá 1500 metrov a chlapci si odbehli 2000 metrov. V kategórii najmladších dievčat na stupni pre víťazov sme mali hneď dve naše pretekárky a to na treťom mieste Laura Bučková a na prvom mieste Laura Štofanová a u chlapcov to bol Adam Lange , ktorý dobehol na treťom mieste všetci pretekári sú žiakmi 5.B triedy. V kategórii mladších dievčat a mladších žiakov to boli dve tretie miesta Katka Bučková z 7.B a Tomáš Kancír z 8.B triedy. V našej najstaršej kategórii sa ani dievčatám ani chlapcom nepodarilo dosiahnuť medailové umiestnenie. Všetkým, ktorí sa tejto súťaži zúčastnili blahoželáme.

            Maľcovský, Hrabčáková

             

            Foto

        • Aprílový Hugo
          • Aprílový Hugo

          • Deti  v škole spoznávajú svet v jeho najrozmanitejších podobách. Výsledkom sú vedomosti, zručnosti, návyky, postoje, rozvinuté schopnosti a vôbec celá osobnosť dieťaťa. Schopnosť rozumieť textu a pochopiť ho je pre úspech v živote a v štúdiu nevyhnutná. Čítanie s porozumením je súčasťou rôznych gramotností, ktoré potrebujeme pre každodenný život. Knižnice predstavujú atraktívne miesto na čítanie a stretávanie sa pri knihách. Presne tak tomu bolo aj 24.10.2019, kedy deti z 11.oddelenia sa zúčastnili zážitkového čítania v Knižnici P.O.Hviezdoslava. Ústredným príbehom bol úryvok z knihy „Aprílový Hugo“ od slovenského spisovateľa Daniela Heviera. Deti sa mohli zahrať na detektívov, rozlíšiť kladné a záporné vlastnosti u ľudí. Už teraz sa tešíme na ďalšiu návštevu knižnice....

            Mgr. Zuzana Hudecová

        • Halloween na ANJ
          • Halloween na ANJ

          • V dňoch 24.10. – 28.10. sa žiaci 3.D, 4.D, 5.AaD, 5.B a 5.C mali možnosť oboznámiť s prichjádzajúcimi sviatkami tak, ako je to zvykom  v anglicky hovoriacich krajinách. Halloween, jeho históriu a tradície s ním spojené,  mohli žiaci zažiť na hodinách ANJ.  A že pri tom  bolo aj veľa zábavy, môžete vidieť aj na týchto fotografiách.

            Mgr. S. Gáliková

        • ŠIKOVNÝ CHLAPEC -  ŠIKOVNÉ DIEVČA (3. ročník)
          • ŠIKOVNÝ CHLAPEC - ŠIKOVNÉ DIEVČA (3. ročník)

          • Aj v tomto školskom roku reprezentovali žiaci našu školu v súťaži, ktorú organizuje ABC – Centrum voľného času v Prešove spolu s PF – PU, katedrou prírodovedných a technických disciplín, pre žiakov 3. a 4. ročníkov ZŠ pod názvom Šikovný chlapec – šikovné dievča. Postup do okresného kola získali: Macková Alica 3.C, Ulehla Daniel 3.B, Tarbajovský Tomáš 3.A . Žiaci individuálne riešili predložené úlohy, ktoré preverili ich vedomosti, zručnosti, šikovnosť a tvorivosť. Blahoželáme všetkým k úspechu, obdivujeme ich šikovnosť a prajeme veľa šťastia v obvodom kole. J.

                                                                    Mgr. Martina Valičková

        • Malí záchranári v akcii
          • Malí záchranári v akcii

          • Včera na školskom dvore horelo... A prišli hasiči s úplne novým zásahovým vozidlom, aby malým záchranárom ukázali ako hasiť. Po prehliadke auta, veliteľ hasičov oboznámil záchranárov s použitím rôznych hasiacich prístrojov. A malí záchranári hasili. Všetci boli odmenení cukríkmi, časopisom, magnetkami a úžasným pexesom. Ďakujeme DHZ Ľubotice a p. Barnokymu za krásnu akciu.

            Bryndzová

             

            Foto

        • Erasmus + v Paríži pokračuje!!!
          • Erasmus + v Paríži pokračuje!!!

          • V týchto dňoch finišujeme na príprave prezentácie aktivít, ktoré vyústia do prvého vydania Sprievodcu po Paríži.

            Žiaci ôsmych ročníkov pripravili pre deviatakov pracovný list a úžasnú prezentáciu o kultúrnych pamiatkach Paríža. Bude to paráda. Všetky informácie nájdete na našej nástenke, ktorú pripravili deviataci.

            Bonne continuation à tous. Martina Bryndzová

             

            Foto

        • Šarkaniáda
          • Šarkaniáda

          • Vietor fúka, slnko svieti,

            pestrý šarkan vzduchom letí...

             

                 Krásna tradícia púšťania šarkanov sa teší mimoriadnej obľube už celé tisícročia. Svoj pôvod má v Číne, kde sa tradičné šarkany vyrábali z bambusu a z hodvábu. 

                 Popoludní 23.10.2019 sme sa vybrali púšťať naše šarkany, ktoré síce neboli hodvábne, no napriek tomu lietali ostošesť. Deti z 3. a 10. oddelenia ŠKD si na neďalekom ihrisku v blízkosti školy vyskúšali svoju šikovnosť pri manipulácii so šarkanom, pri jeho skladaní i samotnom púšťaní. Porozprávali sme sa o ich zaujímavej histórii a dôležitých úlohách, ktoré kedysi zohrávali. Počasie nám prialo, vetrík pofukoval... Krásny deň babieho leta sme si užívali plnými dúškami. Naše popoludnie so šarkanmi sa vydarilo. Za svoju snahu a aktivitu boli deti odmenené sladkosťou a  pamätným listom na dnešný deň, ktorý si samé vymaľovali.

             

            J. Mikulová a I. Ivanová

        • O zdravom životnom štýle
          • O zdravom životnom štýle

          • O zdravom životnom štýle sme sa v stredu 23.10.2019 zhovárali s fitness trénerkou Marikou Renčkovou. Vyštudovaná pani učiteľka Marika si už počas študentských čias zamilovala fitness natoľko, že mu začala venovať všetok svoj voľný čas. Jej neskrotná sila a odhodlanie spojené s výdržou ju častokrát korunovali na svetových súťažiach vo fitness. Svoju energiu rozdávala aj nám v ŠKD. Deťom ponúkla teoretické poznatky o zdravom stravovaní, o potrebe aktívneho pohybu, o výhodách pravidelného športovania a predviedla niektoré spevňujúce cvičenia, ktoré napomáhajú správnemu držaniu tela.

            Už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie s Marikou, ktoré bude mať praktickú podobu v telocvični našej školy.

             

            Mgr. Tamara Škovránková, Mgr. Zuzana Hudecová

        • Máme tu umelca – fotografa
          • Máme tu umelca – fotografa

          • Mali ste už niekedy vlastnú, autorskú výstavu ? Milan Pagurko, náš žiak, už veru áno.

            Ešte je len šiestakom (VI.A), ale jeho práce sa už vynímajú v STM - Sklade soli na Solivare. Výstava bola sprístupnená vernisážou, na ktorej sa zúčastnila aj triedna učiteľka Mgr. J. Homolová s kolegyňou výtvarníčkou Mgr. M. Grockou, a potrvá až do konca októbra. Záujem o výstavu mali samozrejme aj spolužiaci a vyučujúca VYV PaedDr. M. Koščová, ktorí tak podporili Milanovo snaženie 16.10.2019. On im na revanš pútavo rozprával o svojom fotografovaní a  tvorbe. Nádherné, skoro až profesionálne fotografie, zážitky a hlboké pomenovania unášali všetkých. Aj napriek pre nás tak veľkolepým záberom z neho vyžarovala neskutočná skromnosť.

                                     Prajeme mu ešte veľa krásnych okamihov a už teraz sa tešíme na jeho ďalšiu výstavu.

                                                                                                                                                          PaedDr. M. Koščová

             

            Foto

        • LITERATÚRA V TERÉNE
          • LITERATÚRA V TERÉNE

          •             V dolnooravskej obci Jasenová stojí pamätný dom, v ktorom sa narodil významný predstaviteľ slovenskej realistickej literatúry, Martin Kukučín, vlastným menom Matej Bencúr. Tu mali žiaci 8. a 9. ročníka našej školy v rámci exkurzie 18. októbra prvú zastávku, aby sa o tomto spisovateľovi dozvedeli rôzne zaujímavosti. Dojem robil už pôvodný dom autora, hospodárske budovy i socha Martina Kukučína v nadživotnej veľkosti.

                        Druhou zastávkou bolo Oravské múzeum P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne.  Literárna expozícia P. O. Hviezdoslava je pokračovateľom Literárneho múzea, ktoré je najstarším literárnym múzeom na Slovensku. Sídli v historickej budove Čaplovičovej knižnice. Lektorka formou príbehov priblížila život velikána. Okrem textového a obrazového materiálu tu mali žiaci možnosť vidieť originálne osobné pamiatky z Hviezdoslavovej pozostalosti – autenticky zariadenú pracovňu a časť salónu s množstvom predmetov osobnej potreby.

            Pracovníčka múzea sprístupnila našim žiakom aj expozíciu Čaplovičovej knižnice. Zoznámila ich s unikátnym knižničným fondom vzdelanca a horlivého zberateľa kníh v 19. storočí na Slovensku, Vavrinca Čaploviča z Jasenovej, ktorý v roku 1839 venoval svoju zbierku Oravskej stolici. Videli sme zaujímavé ukážky zo zbierky inkunábul, historických rukopisov,  starých máp i najmenšiu knihu, ktorú vlastnia, Korán. Nakoniec sme urobili pred budovou knižnice pri soche P. O. Hviezdoslava pamätnú fotografiu a unavení, ale s dobrým pocitom sme sa v podvečerných hodinách vrátili do Prešova.

             

              M. Grocká

             

            Foto

          • Poďakovanie

          • Školský klub detí aj tento rok bol súčasťou celoeurópskej kampane  European School Sport Day, ktorá je oficiálne súčasťou Európskeho týždňa športu 2019.  Odovzdávame poďakovanie všetkým priaznivcom pohybu a aktérom projektu Cvičme v rytme.

            Kolektív  ŠKD

            Podakovanie_2019_3.pdf

                                                                                                          

        • O pyšnej nočnej košieľke
          • O pyšnej nočnej košieľke

          • Nie je tomu tak dávno, keď sa slávna J.K. Rowlingová  vyjadrila pre média, že ak neradi čítate, tak ste len nenašli tú správnu knihu. Kniha je pre niekoho príjemný spoločník, niekomu dodáva prísun potrebných informácií, iný v nej vidí zmysluplne strávený čas.

            Pre deti mladšieho školského veku sú vhodné rozprávky. Aj vďaka ním spoznávajú svet, učia sa vnímať ich symboliku a premietať ju do reálneho života.

            V knižnici P.O.Hviezdoslava  sme strávili príjemné popoludnie zážitkovým čítaním. Rozprávku O pyšnej nočnej košieľke z knihy Rozprávky o psíčkovi a mačičke deťom netradičnou hravou formou čítala pani knihovníčka. Deti sa učili vnímať rozmanitosť ľudských pováh, rozpoznávať charakter človeka a neposudzovať iných podľa vonkajších znakov.

             

            Mgr. Tamara Škovránková

        • Deň chôdze 4.B, 4.D
          • Deň chôdze 4.B, 4.D

          • V rámci dňa chôdze sme boli na vrchole  Bikoša. Prešli sme 4,43 km a prevýšenie trasy bolo viac ako 100m. Užili sme si pri tom krásy októbrovej prírody. Cestou sme videli stopy líšok a diviakov o ktorých sme si aj povedali ako žijú a ako sa zachovať pri náhodnom stretnutí. Zároveň sme z vrchola videli krásne výhľady a mali sme aj orientáciu v teréne (Šarišský hrad, Zbojnícky hrad, Malý Šariš, Veľký Šariš, Tehelná ulica, Rúrky, Šibená hora, Šidlovec, Dúbrava...) Keď sme sa posilnili malou sladkosťou, šli sme skoro rovnakou cestou späť. V rozhovoroch o prírodovedných a vlastivedných otázkach sme s úsmevom všetci šťastne dorazili do školy.

            Mgr. Radoslav Brecelj a Mgr. Martina Policianová

        • Svetový týždeň vesmíru v ŠKD
          • Svetový týždeň vesmíru v ŠKD

          • Druhý októbrový týždeň sa v ŠKD niesol v znamení vesmíru. Pripomenuli sme si, aké planéty tvoria našu slnečnú sústavu, v Encyklopédii vesmíru sme sa o nich dočítali rôzne zaujímavosti, oddýchli sme si pri vytváraní vlastných ufónov, či vesmírnych rakiet, a v závere týždňa sme si zhotovili vesmírne záložky do našich obľúbených kníh.

            Mgr. Táňa Lacová

        • Ponožkový október
          • Ponožkový október

          • „Dajme veciam druhú šancu, nevyhadzujme zbytočne, miesto toho rozdávajme radosť a úsmev.“ Týmito slovami sa začína príhovor na web stránke OZ Podaj ďalej. S myšlienkou pomáhať prišla mamička nášho žiaka Vilka. Aké boli začiatky a prečo sa tak rozhodla, nám porozprávala pri príjemnom stretnutí v ŠKD. Pani Viki  Potašovú vyspovedali deti z 9. a 11. odd. ŠKD.

            Rozhodli sme sa zapojiť do aktuálnej akcie „ Ponožkový október “ a  hneď v úvode sme symbolicky odovzdali 2 páry nových ponožiek. Veríme, že zahrejú ľudí, ktorí to naozaj potrebujú. Ale ani my sme neobišli naprázdno. Pani Viki nám darovala plnú krabicu sladkých dobrôt, radosť a úsmev na tvári. Ďakujeme.  

             

            Mgr. Tamara Škovránková, Mgr. Zuzana Hudecová

        • Viacboj pre žiakov 3. a 4. ročníka
          • Viacboj pre žiakov 3. a 4. ročníka

          • V nádherný slnečný deň sa na pôde ZŠ Šmeralova uskutočnil pretek vo viacboji pre žiakov I. stupňa  3. a 4. ročníkov. Viacboj obsahoval disciplíny ako beh na  30 metrov letmo, skok do diaľky z miesta a hod plnou 1 kg loptou za hlavou. Princípom bodového ohodnotenia bolo získať za každú disciplínu čo najlepšie umiestnenie do celkového vyhodnotenia. Tento pretek bol rozdelený do dvoch blokov, kde v prvom pretekali žiaci a žiačky tretieho ročníka a v druhom pretekali žiaci a žiačky štvrtého ročníka. Vyhodnocovala sa kategória chlapcov a kategória dievčat. Pre pretekárov boli pripravené sladkosti a tí, ktorí dosiahli najlepšie bodové ohodnotenie za všetky disciplíny a skončili na stupni pre víťazov,  získali diplom a víťaz v každej kategórii pre tretí a štvrtý ročník získal pohár. Nakoniec to dopadlo nasledovne pre tretí ročník v kategórii chlapcov tretie miesto obsadil Čonka Ladislav na druhom mieste skončil Gulič Benjamín a na prvom mieste Tomaščin Timotej všetci z 3.B triedy. V kategórii dievčat to dopadlo na treťom mieste Domaničová Lívia z 3.D, druhé miesto Vrbová Sára z 3.B a na prvom mieste Pervanová Tamara z 3.A triedy. V druhom bloku, kde pretekali žiaci a žiačky štvrtého ročníka to dopadlo po sčítaní bodov nasledovne v kategórii chlapcov na treťom mieste skončil Hostovičák Dominik z 4.A na druhom mieste Hoger Marek a na prvom mieste skončil Jakubko Martin obaja z 4.B triedy. U dievčat to dopadlo po sčítaní bodov takto, na treťom mieste Hamborská Lilien z 4.B triedy na druhom mieste Cibulášová Martina z 4.A a na prvom mieste Fejková Laura z 4.D triedy. Všetkým, ktorí sa tejto súťaži zúčastnili blahoželáme a veríme , že na budúci rok sa opäť stretneme v takejto dobrej nálade.