• POZVÁNKA
          • POZVÁNKA

          •          Pozývame Vás na triedny aktív rodičov žiakov 9.ročníka, ktorý sa uskutoční 14.2.2024 16.00 hod. v jedálni školy.

                   Účasť SŠ prosíme nahlásiť vopred. Ďakujeme.

             

                                                                                      vých. por. PaedDr. Milena Koščová

        • O včielkach a sladkom mede
          • O včielkach a sladkom mede

          • Takto by sme mohli nazvať naše pátranie po informáciách o včielkach. Počas hodín prvouky sme si s deťmi hrami na včielky priblížili život v spoločenstve. Zistili sme, že keď si prácu rozdelíme a navzájom si pomáhame, je to lepšie. Na začiatku nášho bádania sme ešte toho o včielkach veľa nevedeli. Svoje poznatky sme si rozšírili aj opravili pri práci s náučným textom a encyklopédiami o včelách. Začali sme, usilovne ako včielky, všetky nové informácie vlepovať a vpisovať do včeličkovej knihy. Pri práci to u nás vyzeralo ako v rušnom úli.  O tom, ako sa včielky chovajú, čo potrebujú a prečo sú pre nás také dôležité, nám prišiel porozprávať Kristýnkin ocko – pán Kuba. Vyskúšali sme si ochranný odev, ovoňali včelí vosk a ukázali, ako sa označuje kráľovná. Prostredníctvom fotiek a videí sme zistili ako sa stáča med aj načo má včielka žihadlo. Sladkou bodkou na záver nášho bádania o včielkach bola ochutnávka rôznych druhov medu. Celá táto dobrodružná cesta o včelách bola pre nás všetkých úžasným zážitkom.

            Lenka Lissiouid a žiaci 2.B 

            Foto

          • Netradičná hodina „dejepis v maskách“

          • Búrlivé dejiny 19. storočia sa preniesli aj do umenia. Bolo to obdobie zmien a experimentov. Umelci nechceli zachytiť len to, čo vidia, ale aj vyjadriť dojem, ktorý pri tvorbe pociťovali. Prečo sa nevžiť do umenia cez masky. Masky u žiakov vždy vytvárajú osobitné inšpirácie a každý chce aspoň na chvíľku byť niekým iným. To sa nám aj podarilo. Skvelé prepojenie teórie s praxou i zážitkovým učením.

             

            vyučujúca dejepisu J.Beľušková a žiaci 8.E

            Foto

        • SVET PODĽA HANY
          • SVET PODĽA HANY

          • Hannah Arendtová, výnimočná filozofka, politologička a novinárka, ktorej myšlienky zostávajú stále platné a ich posolstvo postupom času ešte silnie. Sloboda, pravda, právo na pravdu a právo na život sú neustále vystavované ťažkým skúškam. Skúškam, ktoré podstupujeme ako jednotlivci každý sám, ale aj ako spoločnosť i všetci spolu. 

                        So zložitým príbehom Hany sa žiaci 8. a 9. ročníka oboznámili 29. 1. 2024 v divadle Viola. Prečo zložitým? Lebo život židovského dievčaťa/ ženy v predvojnovom období, počas 2. svetovej vojny, ale aj po nej, vôbec nebol jednoduchý.

                       

            Niekoľko vyjadrení žiakov:

             

            Toto predstavenie bolo pre mňa veľkým zážitkom. Bola v ňom narovinu povedaná pravda o tom, ako ľudí odvádzali do koncentračných táborov a aké ťažké bolo žiť  po holokauste. Hana sa dokázala pozerať na veci z rôznych uhlov. Na jednej strane ju trápili spomienky, na druhej dokázala cítiť lásku a súcit. Preto si myslím, že Hana Arendtová bola veľkým človekom a zaslúži si uznanie.

                                                                                                    Laura IX. E

             

            Predstavenie ma veľmi zaujalo. Priznám sa, hoci som na začiatku vôbec nevedel o čo ide, vyvolalo to vo mne mnoho spomienok a pocitov, pretože som zažil obdobie, keď som sa cítil podobne. Ťažká téma holokaustu bola pekne spracovaná pre náročnejšieho diváka. Predstavenie každému vrelo odporúčam.

                                                                                                    Leonard VIII. D

             

            Predstavenie bolo veľmi zaujímavo spracované. Spomenulo sa veľa známych osobností ( Kant, Heidegger, Chagall, Munch, Hitchcock, Einstein, Milada Horáková...) Veľa filozofických myšlienok vo mne vzbudili chuť premýšľať. Celé predstavenie bolo opreté o našu predstavivosť, bez ktorej by sme len ťažko pochopili, o čom to bolo. Určite by som sa na to išla pozrieť znova. Keďže predstavenie bolo edukatívne, veľa som sa naučila, ale aj zabavila. Bol to pre mňa skvelý zážitok.

                                                                                                    Nina a Karin VIII.C

            Foto

        • TEMATICKÁ HODINA – STAROVEKÝ RÍM
          • TEMATICKÁ HODINA – STAROVEKÝ RÍM

          • Žiaci 5.C sa preniesli v čase do roku 753 pred naším letopočtom až 476 nášho letopočtu. Prečo práve do tohto obdobia? Je to obdobie trvania Rímskej ríše a ona kedysi siahala až na naše územie. Ak sme sa o danej téme chceli dozvedieť viac, museli sme pátrať. Mali sme mnoho otázok, ale odpovede nám chýbali. Postupne sme odkrývali nepoznané skutočnosti.

            Samuel začal putovanie Rímskou ríšou obdobím príchodu Rimanov do strednej Európy. Bolo zaujímavé sledovať ako si Rimania podmanili obrovské územie, ktoré sa tiahlo cez tri kontinenty.

            Viktória a Bruno nám priblížili život Rimanov napr. ako sa obliekali, stravovali, relaxovali a aký bol ich všedný deň.

            Ivan poznával zloženie rímskej armády, život vojakov, vojenské stratégie, ale aj podiel vojakov na budovaní Rímskej ríše.

            Matúš nás oboznámil o  historicky prvých „komunálnych službách“. Už počas 6. storočia pred n. l. starí Rimania začali s budovaním rozsiahlej kanalizácie, príznačne nazvanej Cloaca Maxima.

            Do tajov architektúry nás uviedla Emka a Karla s Tadeášom si vybrali vládcov starovekého Ríma.

            Na záver sme si  vyskúšali legionársku prilbu, streľbu z luku a ako sa bojuje v rímskej formácii. Super!!!

             

            vyučujúca dejepisu J.Beľušková a trieda 5.C

            Foto

        • Výzva k zodpovednosti
          • Výzva k zodpovednosti

          • Výzvou 21. storočia je aj popasovanie sa s problematikou odpadu. Je nevyhnutné stať sa v tejto oblasti zodpovednejšími. Pani lektorka Mgr. Laura Martinková (Odvážne, o.z.) deťom z 3. odd. ŠKD zážitkovou formou sprostredkovala zaujímavé a pre mnohých nové informácie. Prostredníctvom interaktívnej prednášky sa dozvedeli : čo je odpad, aké materiály odpadu máme, ktorého druhu odpadu je najviac, čo všetko je bioodpad, kde môže skončiť a čo je najlepšie, keď sa s bioodpadom stane.

            Už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie v podobe workshopu. Naučíme sa, ako si vyrobiť  domáci vermikompostér, ktorý slúži na kompostovanie a spracovanie zvyškov potravy.

            Mgr. T. Škovránková

            Foto

        • Čajové popoludnia
          • Čajové popoludnia

          • V zimnom období si každý rád vychutná šálku teplého čaju. V prvom oddelení sme si šálky čaju vyrábali. Spoznávali sme liečivé rastliny, z ktorých sa čaj pripravuje. Deti zistili, že mnohé bylinky pestujú aj v záhradách, alebo zbierajú na prechádzkach v prírode. Popoludnie sme si spestrili aj čajovým posedením. Poháre po dopití čaju sme využili na rytmické hry, pri ktorých sme sa veselo zabavili.

            1. oddelenie ŠKD

            Foto

            VID_20240118_134116.mp4

        • Školské kolo geografickej olympiády
          • Školské kolo geografickej olympiády

          • Geografia učí poznávať svet okolo nás v súvislostiach. Geografická olympiáda je súťaž, do ktorej sa žiaci našej školy každoročne zapájajú.

            Školské kolo geografickej olympiády sa konalo 19. januára  online formou. V tomto šk. roku sa do školského kola zapojilo  90 žiakov z piateho až deviateho ročníka. 

            Najlepšie sa umiestnili títo žiaci:

            Kategória F:

            1. miesto – M. Čeklovský, 7.A

            2. miesto – M. Parada, 6.A

            3. miesto – T. Sarnecká, 7.C

            Kategória E:

            1. miesto – L. Durkáč, 8.C

            2. miesto – B. Ponik, 9.C

            3. miesto – E. Capák, 9.C

            Ale ani ostatní sa nedali zahanbiť.  Takmer všetci sa stali  úspešnými riešiteľmi školského kola geografickej olympiády. Žiaci na prvých troch miestach postupujú podľa propozícií súťaže do okresného kola, ktoré sa uskutoční vo februári.

            Lupták Horvátová

            Foto

        • EDJ súťaž – poďakovanie
          • EDJ súťaž – poďakovanie

          • V rámci Európskeho dňa jazykov sme sa zapojili do medzinárodnej súťaže. Žiaci 7.A triedy spracovali triedny projekt (project competition) a 3-ja žiaci z 9.E súťažili v kategórií o návrh trička na EDJ. Aj keď sme sa neumiestnili, teší nás vedomie, že v návrhu tričiek sa na prvom mieste umiestnila žiačka zo Slovenska.

            Organizátori EDJ ďakujú súťažiacim (mail) a na stránke EDJ si môžete pozrieť vyše 1900 zúčastnených projektov.

            Mgr. Z. Kmecová

        • Okresné kolo nemeckej olympiády
          • Okresné kolo nemeckej olympiády

          • Dňa 18.1.2024 nás naše štyri žiačky reprezentovali v dvoch kategóriách okresného kola olympiády z nemeckého jazyka. Každá úspešne prešla písomnou časťou, čo bolo podmienkou pre postup do ústnej časti. Všetky sa umiestnili na veľmi pekných miestach.

             

            Kategória 1A

            4. miesto  - Tereza Saoirse Kubačková (7.C)

            5. miesto - Emily Petríková (7.C)

             

            Kategória 1B

            4. miesto – Daniela Polanská (9.C)

            8.miesto – Daniela Hromjáková (8.E)

             

            Dievčatám blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

             

            Mgr. Silvia Revická

        • Dnes je Medzinárodný deň komplimentov!  Nezabudnite dnes chváliť!
          • Dnes je Medzinárodný deň komplimentov!  Nezabudnite dnes chváliť!

          • 24. január bol vyhlásený za deň komplimentov. V tento deň by mal každý z nás vysloviť kompliment aspoň piatim ľuďom a tak si uvedomiť potrebu slušného správania.

            Čo je to ten kompliment?

            Kompliment je vo všeobecnosti forma ocenenia a uznania. Je to poklona, polichotenie, priateľské vyjadrenie, lichôtka. Kompliment je niečo, čo povieme niekomu, aby sme mu vyjadrili uznanie, úctu, potešenie z toho, že ho vidíme, že s ním zdieľame malé okamžiky blízkeho stretnutia.

            Vyjadriť kompliment zo srdca, znamená, že cítime úctu k iným. Je to prirodzená súčasť ľudskej existencie.

            Ako na kompliment zareagovať?

            Najjednoduchšou a najsprávnejšou formou reakcie je poďakovanie. Ak vám niekto polichotí, odovzdá vám aj dobrú energiu.  Užite si tento okamih, precíťte ho a úprimne zaň poďakujte.

            Milí žiaci, kolegyne, kolegovia! Mimochodom, už som spomínala, že ste skvelí poslucháči? Vyzeráte dnes úžasne a ste mojou inšpiráciou!

            Krásny deň plný komplimentov!

            Martina Bryndzová, primárna prevencia

        • Okresné kolo OAJ
          • Okresné kolo OAJ

          • Dňa 17. 1. 2024 sa už tradične na ZŠ Bajkalská uskutočnilo „Okresné kolo Olympiády z anglického jazyka“ v kategóriách 1A (5.-7. ročník) a 1B (8.-9. ročník). Našu školu reprezentovali žiačky Marika Želinská 7.A a Klára Kažimírová 9.A.

            V jednotlivých kategóriách bolo cez 30 žiakov no napriek tomu odhodlane bojovali a získali pekné miesta. (14. miesto 1A, 15. miesto 1B).

            Ďakujeme im za reprezentáciu a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach.

            Mgr. Z. Kmecová

        • Biologická olympiáda
          • Biologická olympiáda

          • Dňa 11.1.2024 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo biologickej olympiády kategórie C, ktorého sa zúčastnili žiaci 8. – 9. ročníka.  Po vypracovaní online testu sa na prvých troch miestach umiestnili títo žiaci:

            1. miesto: Edmund Capák IX.C

            2. miesto: Daniela Polanská IX.C

            3. miesto: Ema Marchevská z IX.A

             

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a postupujúcim držíme palce v okresnom kole.

             

            Alexandra Macejová, Martina Bryndzová

            Foto

        • Lekárnička
          • Lekárnička

          • Každý správny záchranár vie, že pri poskytnutí prvej pomoci je výborným spoločníkom lekárnička.     Po tom, ako sme sa oboznámili s obsahom bežnej autolekárničky a vylúčili sme predmety, ktoré tam naozaj nepatria, naši mladí záchranári vytvorili vlastnú lekárničku. A čo do nej vložili? Všetko potrebné... Rukavice, nožnice, kartu 1.pomoci, obväzy, leukoplast, trojrohú šatku a aj malé vreckové svetielko.

            Prajeme pekný bezúrazový deň!

            Martina Bryndzová

            Foto

        • Podnikateľský plán
          • Podnikateľský plán

          • Náplňou hodín občianskej náuky je aj téma -  Ako sa stať podnikateľom? Žiaci 9.C sa vžili do úlohy budúcich podnikateľov a založili si svoju vlastnú firmu. Pri podnikateľskom pláne museli využiť nielen teoretické, ekonomické vedomosti, kreativitu, ale aj počítačovú zručnosť. Pri prezentácii podnikateľských projektov sme sa dozvedeli základné informácie o firmách – názov, logo, imanie, predmet, forma podnikania, spoločníci a formy propagácie. Najzaujímavejšou časťou projektu boli reklamné videá, ktoré prezentovali jednotlivé podnikateľské plány a virtuálne webové stránky. Vzhľadom na kvalitu spracovania podnikateľských plánov, nie je vylúčené, že sa niektoré v budúcnosti premenia na realitu.

            A. Lupták Horvátová

            Foto

        • 7.A – Great Britain
          • 7.A – Great Britain

          • Prvá a dôležitá vec pri učení sa je, že učenie nás musí baviť. To je vlastne podstata akou metódou sa správne učiť. Náš mozog potom nevníma učenie ako povinnosť, ale ako zábavu. Niečo príjemné a informácie si skôr zapamätáme.

            Žiaci 7.A triedy mali za úlohu vytvoriť projekt na tému „The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland“, kde bola podstata zadania, skúsiť to urobiť inak – „zábavnejšie a kreatívnejšie“.

            A skutočne...musím poznamenať, že projekty sú o level v lepšej kvalite a keď si žiaci na konci prezentovania svojich projektov pýtali ďalšiu tému, asi to hovorí za všetko.

            Projekty nielen „lahodili očiam“, ale obohatili nás aj o zaujímavosti a upevnili naše vedomosti.

            Skvelá práca 7.A!

            Mgr. Z. Kmecová

            Foto

        • Skupinovo – zážitkové učenie nás baví ...
          • Skupinovo – zážitkové učenie nás baví ...

          • Že zážitkové učenie je jedna z najúčinnejších foriem učenia sa sme sa presvedčili aj my. Išlo o iný prístup pri učení sa, kedy sme sa namiesto nudných textov vzdelávali zážitkami. Ak na vlastnej koži zažijete niečo zaujímavé, vytvorí vám to skutočné spomienky. 

            Hodinu geografie u piatakov sme si pripravili trochu nezvyčajne. Uplatnili sme metódu zážitkového učenia a preberali sme Vznik pohorí.

            Všetky pohoria sme si starostlivo pripravili z rôznych materiálov. Prostredníctvom  jednoduchých modelov alebo simulácií sme do procesu učenia sa aktívne vstupovali a neboli len pasívnymi prijímateľmi informácií. Vysvetlenie vzniku vrásových, kryhových, či sopečných pohorí pomocou vytvorenia modelu a zachytenia procesu bolo zaujímavým doplnením učiva. Každá skupinka 3 žiakov predviedla pripravené modely svojským spôsobom.

            Spoznali sme vznik vrásových pohorí cez model na príklade Himalájí, posun kryhového pohoria, prežili erupciu sopky Hekla ...  

            Najlepší spôsob na zážitkové učenie sa je, ak si môžeš všetko otestovať v praxi. Ak si to môžeš chytiť, ohmatať, vypočuť ... vnímať to všetkými zmyslami.

            A takéto učenie nás naozaj baví.

                                                                            vyučujúca GEG Milena Koščová a piataci

            Foto

        • Ma recette préférée
          • Ma recette préférée

          • V talentovke sme si netradičnou formou zopakovali slovnú zásobu, tvorbu rozkazu, delivý člen a príslovky množstva a ešte sme sa aj dobre napapali. Žiaci si pripravili les ingrédiens a predstavili la préparation du repas préféré. Ochutnali sme výborné de petites crêpes, des cookies pépites aux flocons d'avoine, de petits gâteaux à la marmelade, de petites boules de noix de coco a jeden sandwich au jambon.

            Spoločne sme si vysvetlili postup pri príprave tradičného francúzskeho dezertu la mousse au chocolat, ktorý srdečne odporúčame všetkým milovníkom čokolády.

            Bon appétit!

            8.C a p.uč.Bryndzová

            Foto