• Aha! Krásna matematika
          • Aha! Krásna matematika

          • Medzinárodná interaktívna výstava s nekonečným množstvom zábavy nám umožnila okúsiť, že násobenie, delenie, grafy, kružnice a logika dokážu byť zábavné. Neveríte, že čísla, grafy a zákony dokážu byť zábavné? Zažili ste už matematiku bez pera, papiera a knihy? Naši žiaci 8.C, 9.A a 9.C to zažili  na vlastnej koži. Úlohy na stanovištiach boli tak zaujímavé a niekedy aj ťažké, že hod a pol bolo málo na uspokojenie záujmu vyriešiť každú jednu. Leonardov most, stavanie pyramídy, tangramy, rôzne skladačky, Pytagorova veta, pravdepodobnosť a kopec ďalších zaujímavých úloh a tém, ktoré si mohli žiaci vlastnoručne vyskúšať,   boli obsahom tejto výstavy.

            S. Čančinová

            Foto

        • Okresné kolo v stolnom tenise základných škôl
          • Okresné kolo v stolnom tenise základných škôl

          • Ako už tradične na pôde Základnej školy Sibírska sa uskutočnil stolnotenisový turnaj pre žiakov základných škôl. Tento turnaj prilákal nadšencov stolnotenisového športu z 12 základných škôl z okresu Prešov. Samotný hrací systém bol rozdelený do štyroch skupín , kde hral každý s každým a ešte hra v štvorhre. Družstvo muselo získať štyri víťazné body. Našim chlapcom sa nepodarilo postúpiť zo svojej skupiny a tesným rozdielom v obidvoch zápasoch s ZŠ Ch. Jakubovany a ZŠ Sedlice pomerom 4/3 obsadili celkové tretie miesto. Blahoželám žiakom a prajem veľa ďalších úspechov v športe.

                

            Maľcovský

            Foto

        • Exkurzia 4.B Rákociho palác a historické, prírodné zaujímavosti a kuriozity centra Prešova
          • Exkurzia 4.B Rákociho palác a historické, prírodné zaujímavosti a kuriozity centra Prešova

          • Dňa 26.9.2019 sa 4.B trieda pozrela do centra Prešova. Začali sme výkladom pri Mariánskom súsoší kde sme sa oboznámili s príčinami vzniku súsošia a aj sme si povedali, že na tomto mieste sa odohrali popravy generála Caraffu. Pozreli sme si aj pamätník Caraffovým obetiam. Zastavili sme sa pri kurióznom stvárnení 49. rovnobežky a povedali sme si aké významné miesta sveta ešte na nej okrem Prešova ležia. Samotná prehliadka Rákociho paláca bola veľmi pútavá a rôznorodá.Mali sme možnosť počuť a vidieť širokú a veľmi zaujímavú škálu exponátov a informácií.

            Od umenia, cez históriu a prírodu Prešova až k zberateľským vzácnym kúskom exponátov. Naša žiačka Eliška si dokonca zahrala na klavíri na ktorom hral a skladal slávny hudobný skladateľ Mikuláš Moyzes. No a na výstave o skautingu sme zasa našli fotografiu nášho skauta Miška. Žiakom sa návšteva veľmi páčila a obohatila ich všeobecný vedomostný rozhľad. Z Rákociho paláca sme sa vybrali do záhrady umenia. Cestou sme si pochutili na pirôžkoch, ktoré sa už tradične od nepamäti predávajú na Svätoplukovej ulici. V záhrade umenia sme si ukázali zasa niečo netradičné. Je to strom ginko dvojlaločné. Povedali sme si, že je to vlastne ihličnatý strom, ktorý má listy. Vysvetlili sme si, že zrastením ihličia v priebehu dlhého obdobia vlastne vznikli listy, čiže je to akoby medzník medzi ihličnatými a listnatými stromami. Na záver sme ešte v záhrade umenia vyzbierali odpadky. Tento dobrý skutok bol neplánovaný, ale nedalo nám nechať odpadky bez povšimnutia a deti sa z toho náramne tešili. Z usmiatými tvárami sme sa vracali s kopou vedomostí, skúseností a dobrého pocitu. Usúdili sme, že nám ten deň dal viac ako týždeň v škole.

            Mgr. Radoslav Brecelj

        • Oslava Svetového dňa jazykov
          • Oslava Svetového dňa jazykov

          • V týždni 23.9. – 27.9. 2019 sme si so žiakmi pripomínali Svetový deň jazykov na hodinách ANJ, ale aj akciami, ktoré sa konali mimo školy. Žiaci 9.A spolu s p. uč. Tuhrínovou vypracovávali kvíz, ako aj študovali materiál, ktorý bol venovaný tomuto dňu. Žiaci 5.C triedy navštívili British council a oboznámili sa s históriou tejto inštitúcie, jej poslaním a mali možnosť poprezerať si jednotlivé sekcie, ktoré British council ponúka. Žiaci 6.C triedy sa oboznámili so správnym postupom pitia anglického čaju a mali možnosť si to aj vyskúšať. Všetky tieto akcie umožnili žiakom bližšie spoznať kultúru národa, ktorého jazyk sa učia.

            Mgr. S. Gáliková

            Foto

        • 1. kolo Detská liga v malom futbale
          • 1. kolo Detská liga v malom futbale

          • V poradí druhý ročník futbalového turnaja v malom futbale pod názvom ,,Detská liga v malom futbale,, sa konal na ZŠ Šrobarova. Na tomto turnaji sa zúčastnili 5 základných škôl. Turnaj bol pre kategóriu U10 , kde sú žiaci narodení 2009 a mladší. Tento turnaj sa hral systémom každý s každým 1x10 minút. Po konečnom sčítaní bodov a odohraní posledného zápasu sme obsadili celkové prvé miesto. Blahoželám žiakom a prajem veľa ďalších úspechov.

               R. Maľcovský

            Foto

        • Rákociho palác v Prešove - 4.D
          • Rákociho palác v Prešove - 4.D

          • Boli sme v najkrajšom mestskom paláci Horného Uhorska.
            Takýto titul mala renesančná stavba v tej najlukratívnejšej polohe Prešova v čase svojho vzniku v 16. storočí. Jej elegantná architektúra a nádherná sgrafitová výzdoba je aj dnes pýchou Hlavnej ulice a patrí k tomu najkrajšiemu na Slovensku. O výstavbu paláca sa prestavbou dvoch meštianskych domov postaral Žigmund Rákoci.
            Dnes v Rákociho paláci sídli Krajské múzeum s bohatými expozíciami vrátane najväčšej zbierky hasičskej techniky na Slovensku.

            Mgr. Policianová

            Foto

        • Týždeň so zdravou desiatou
          • Týždeň so zdravou desiatou

          • Zdravá desiata je veľmi dôležitá, pretože by mala tvoriť 15 % z denného príjmu energie. Deti potrebujú pravidelný príjem živín a energie v niekoľkých pravidelných dávkach kvôli dobrému rastu a vývinu, udržiavaniu imunity a posilňovaniu zdravia. Desiatu by mali skonzumovať približne po troch hodinách od raňajok (zvyčajne cez veľkú prestávku v škole). Desiata však nenahradí raňajky.
            V rámci týždňa so zdravou desiatou sme pripravili rôzne aktivity:
            - v pondelok – besedy, prezentácie, pracovné listy zamerané na zdravú výživu...
            - v utorok – jablkový deň – všetko o jabĺčkach, vitamínoch, ochutnávky...
            - v stredu – „v zdravom tele zdravý duch“ - telovýchovná chvíľka či prechádzka a význam pitného režimu...
            - vo štvrtok – mliečny deň – výrobky z mlieka a všetko o nich...
            - a v piatok – „ moja mamka, babka pečie lepšie“ - domáce vitamínové pochúťky.
            Tento týždeň nám dal veľa nových a užitočných informácii v oblasti zdravej výživy, preto veríme, že starostlivosť o svoje zdravie nezostane nikomu ľahostajná a myšlienky tohto týždňa sa budú napĺňať každý deň.

             

            Mgr. Policianová, Mgr. Ondziková
             

             

            Foto

        • M VsAZ družstiev ml. žiactva 4.kolo
          • M VsAZ družstiev ml. žiactva 4.kolo

          • V chladnú septembrovú nedeľu dňa 29.9.2019 sa na pôde atletického štadióna TU v Košiciach uskutočnili atletické preteky družstiev mladšieho žiactva. Bolo to v poradí štvrté kolo a to znamenalo ukončenie získavania bodového ohodnotenia v rámci atletických disciplín pre atletické oddiely, ktoré sa zúčastňovali aj predchádzajúcich troch kôl. S pomedzi 13 družstiev v kategórii chlapcov a medzi 12 družstvami v kategórii dievčat si náš klub ŠŠK Junior Prešov v kategórii mladšieho žiactva počínal veľmi dobre. Celkové umiestnenie v kategórii chlapcov bolo pekné tretie miesto a u dievčat to bolo skvelé štvrté miesto. Blahoželáme všetkým pretekárom , ktorí sa pričinili o takéto pekné umiestnenie v rámci Východoslovenského atletického zväzu. Samozrejme veľké poďakovanie patrí aj samotným trénerom, ktorí vynakladajú pomerne veľké úsilie, aby vytrénovali takýchto dobrých mladých atlétov.

            Mgr. Maľcovský, Mgr. Hrabčáková

            Foto

        • Ovládaj počítačové autíčko silou myšlienky
          • Ovládaj počítačové autíčko silou myšlienky

          • Aj takúto upútavku si  mohli prečítať návštevníci obchodného centra Atrium Optima v piatok 27.9.2019 na festivale vedy a techniky v Košiciach. Prezentovali sa regionálne univerzity, Žilinská univerzita v Žiline, Fakulta bezpečnostného inžinierstva a výskumný ústav Slovenskej akadémie vied. Vedecké stánky ponúkali atraktívne zážitkové prezentácie, ale aj vedomostné súťaže a kvízy.

            Mozog človeka dáva podnet na rozprávanie, pohyb, analyzuje, čo človek vidí, počuje. Veľa poznatkov o mozgu a jeho funkciách už bolo odhalených, ale stále je veľa nepreskúmaného. Žiaci našej školy sa mohli presvedčiť, že pomocou biofeedbacku dokážu ovládať pohyb počítačového autíčka.

             V inom stánku sme sa mohli presvedčiť, že inteligentné môžu byť aj stavby. Za určitých okolností by sa mohli prispôsobovať zmenám vonkajšieho prostredia. Spôsob, akým sa to dá dosiahnuť, spočíva v spojení moderných konštrukčných systémov so súčasnými poznatkami o umelej inteligencii.

            Experimentálna analýza látok v jednej slze poskytuje informácie o rôznych ochoreniach človeka. Tieto vedecké informácie môžu byť zobrazené v slze v podobe umeleckých obrazov. Dôkazy tohto fenoménu boli prezentované verejnosti ako krátky film
            obohatený o pamäťovú hru s vedecko-umeleckými kartami.

            Vystavovatelia Parazitologického ústavu SAV v Košiciach  prezentovali prototyp funkčného vlákna PROLEN TICKFREE s repelentným účinkom proti kliešťom. Stánok zaujal aj ukážkou potenciálnych odevných doplnkov pre ľudí a postrojov pre domáce zvieratá
            s protikliešťovou ochranou.

            Ani si neuvedomujeme, koľko vecí každodennej potreby vyrábame z rastlín. Použitie bavlny, ľanu, bambusu na výrobu textílií je dobre známe. V stánku Botanickej záhrady UPJŠ sme sa dozvedeli, že textilné vlákna sa vyrábajú napríklad aj z agavy.

             Archeológovia z Nižnej Myšle sa prezentovali artefaktami, pochádzajúcimi
            zo staršej a strednej doby bronzovej. Konkrétne išlo o keramické nádoby, sekeromlat
            z parohoviny a bronzové dýky. Archeologické artefakty napovedajú o vyspelej pravekej spoločnosti.

            V prenosnom planetáriu Astro Show sa premietali programy zo sveta vesmíru
            a prírody v 4K rozlíšení s priestorovým efektom.

            V ďalšom stánku sa žiaci dozvedeli, že očkovanie u psov zabezpečí ochranu pred infekčnými ochoreniami a je rovnako dôležité ako u ľudí.

            Stánok Ústavu patologickej fyziológie UVLF v Košiciach s názvom Čo sa skrýva v moči sa prezentoval prítomnosťou  parametrov vyšetrovaných v moči ako aj prítomnosťou organických a anorganických zložiek v močovom sedimente zdravých l liečených pacientov.

            Vedecký stánok ,,Tropickí kamaráti okolo nás“ ponúkal návštevníkom ponoriť sa do krásy a pôvabu niektorých tropických živočíchov, ktoré sú v domácnostiach chované ako rodinní miláčikovia. 

            Všetci sme sa vracali zo zaujímavého dňa s dobrým pocitom a predsavzatím, že si o rok vedecko-technický festival opäť zopakujeme.

             

                                                                                                                                  M. Grocká 

            Foto

        • Kto si trúfne na Peťa?
          • Kto si trúfne na Peťa?

          • ...tak, to je názov jednej z kníh Júliusa Belana, s ktorým sme sa stretli vo štvrtok 26.9.2019 v Knižnici P.O.Hviezdoslava v Prešove (Pobočka Sídlisko 3) počas knižničného festivalu Prešov číta rád. Autor sa venuje atraktívnym témam a deťom porozprával ako vznikajú jeho knihy, v ktorých vystupujú pútaví hrdinovia, napr. postava Peťa, ktorému sa  decká v triede neustále posmievajú a robia mu zle, alebo aj postava futbalistu Carlosa, pre ktorého futbal znamená všetko, či detektív Banány, ktorý rieši záhadu.

            Žiakom 4.C a 4.A sa beseda so spisovateľom páčila. So záujmom sa ho pýtali kedy začal písať, ako dlho trvá napísanie jednej knihy, či píše aj pre dospelých, či má rád banány J a ďalšie. Na záver Július Belan venoval každúmu žiakovi autogram a niektorí odchádzali s myšlienkou, že na toho Carlosa sa ešte pozrú.

            Monika a Terka

            Foto

        • Zdravý olovrant
          • Zdravý olovrant

          • Astronomická jeseň  zavítala na Slovensko v pondelok 23.septembra 2019 o 09.50 hod. stredoeurópskeho času. S príchodom jesene a zmenou počasia je vhodné dobíjať „baterky“ aj pomocou vitamínov.

            V 9. a 11. oddelení ŠKD sme si ovocím a zeleninou spestrili olovrantový čas. Zdravé nátierky a ovocné poháre sme servírovali formou švédskych stolov. Na ich príprave sa podieľali samotné deti.

            Pozývame aj vás prostredníctvom fotogalérie ochutnať očami naše zdravé chuťovky. 

             

            Mgr. Tamara Škovránkova, Mgr. Zuzana Hudecová

        • STEEL  PARK  VEDY  A ZÁBAVY
          • STEEL PARK VEDY A ZÁBAVY

          • Septembrové školské dni si triedy prvého stupňa spestrili exkurziou do vedecko-interaktívneho centra STEEL PARK v Košiciach. Tá priniesla žiakom zážitok zo spoznávania, skúmania a overovania technických a prírodných zákonitostí. Vyskúšali sme si ako funguje magnetizmus a elektrina v expozíciách centra a zažili zaujímavé interaktívne prednášky o Supravodivom levitujúcom vláčiku a Matematike hrou. Pracovníci Steel Parku nás nemuseli prehovárať skúsiť ďalšie novinky a zaujímavosti. Určite sa o rok vrátime.

            2.B, 2.C, 2.E, 3.A, 3.B, 4.A triedy a triedne učiteľky.

            Foto

        • Okresné kolo v cezpoľnom behu
          • Okresné kolo v cezpoľnom behu

          •        Počas krásnych slnečných hodín v peknom prostredí pri rieke Torysa sa uskutočnil cezpoľný beh žiakov a žiačok základných škôl okresné kolo. Na tomto športovom podujatí malo zastúpenie 14  základných škôl chlapčenských družstiev a 11 základných škôl pri dievčenských družstvách. Družstvo tvorili 3 pretekári v každej kategórii. V kategórii chlapcov na druhom mieste skončili žiaci našej základnej školy a v kategórii dievčat suverénnym spôsobom vyhrali dievčatá z ZŠ Šmeralova. Týmto víťazstvom si dievčatá zabezpečili aj postup na krajské kolo v cezpoľnom behu, ktoré sa uskutoční dňa 8.10.2019. Blahoželáme všetkým zúčastneným.

                

            Maľcovský ,Hrabčáková, Bodnár

            Foto

          • Spišský hrad

          • Dňa 23.9. sa žiaci I.D, II.A, II.D a III.D vybrali na exkurziu na Spišský hrad. Po príchode a krátkom výstupe na hrad sme sa posilnili desiatou a tešili sme sa na obhliadku hradu zapísaného do svetového zoznamu prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO. Ujali sa nás tety sprievodkyne, ktoré nám prehliadku spestrili zaujímavými historickými príbehmi. Unavení, ale spokojní a obohatení o nové poznatky, sme sa vrátili šťastne domov.

            Mgr. Doubravová, Mgr. Tomičová, Mgr. Vadašová, Mgr. Kažimír

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Prosíme všetkých rodičov, učiteľov a priateľov školy, aby počas celého dňa 27.9.2019 (piatok) neparkovali na parkovisku pred bytovým domom Prostejovská 45-55 (susedí priamo so školou). Bude sa realizovať značenie parkovacích miest a nebude umožnený vjazd žiadnych motorových vozidiel. Za pochopenie ďakujeme.

        • M SR jednotlivcov st. žiactva
          • M SR jednotlivcov st. žiactva

          • Z poverenia SAZ zabezpečil Atletický oddiel Akademik TU Košice Majstrovstvá SR starších žiakov a žiačok v atletike. Tomuto sviatku pre všetkých atlétov zo Slovenska v dňoch 21.-22.9.2019 prialo aj počasie a to naznačovalo, že sa máme na čo tešiť v podobe čo najlepších výkonov. Náš atletický klub Junior Prešov mal na tomto podujatí zastúpenie v kategórii dievčat ale aj chlapcov. Za dievčatá to boli Ema Vaňová žiačka 7.B triedy, ktorá reprezentovala v disciplínach 300 m a 300 m prekážky a žiačka Katarína Bučková z tej istej triedy v disciplíne 800 m. V kategórii chlapcov to bol Kristián Kaľuha žiak 8.B triedy, ktorý bojoval v disciplínach 60 m, 100 m prek. a 300 m prekážky.

            V prvý deň , kedy boli na programe disciplíny 60 m, 100 m prekážky v ktorých pretekal Kristián Kaľuha sa veľmi nevydarili, lebo finále mu ušlo len o dve stotiny aj v jednej aj druhej disciplíne. Bohužiaľ aj Eme Vaňovej to v tento deň nevyšlo a v disciplíne 300 m obsadila celkové 20 miesto z 30-tich pretekárok. V druhý deň  mali pred sebou dievčatá Ema Vaňová 300 m prekážky a Katba Bučková 800 m prvá z menovaných obsadila v disciplíne 300 metrov prekážok celkové 10-te miesto z 27 pretekárok a Katka Bučková v behu na 800 m celkové 16 –te miesto z 19 dievčat. Vyvrcholením tohto dňa 22.9.2019 bol beh na 300 metrov prekážok starších žiakov, kde pretekal aj Kristián Kaľuka v konkurencii  13-tich pretekárov obsadil senzačné prvé miesto a stal sa zároveň majstrom Slovenskej republiky v tejto disciplíne na rok 2019. Svoj čas si vylepšil osobným rekordom o dve sekundy na výsledný čas 42,77 s..Umiestnenie na prvom mieste mu zaručilo aj nomináciu na Medzinárodné stretnutie Česko – Maďarsko – Slovinsko – Slovensko – Chorvátsko U 16 rokov, ktoré sa uskutoční dňa 28. septembra 2019 v meste Ptuj v Slovinsku. Srdečne blahoželám všetkým pretekárom a prajem im veľa osobných a hlavne ešte veľa športových úspechov. Veľké ďakujem patrí aj trénerom , bez ktorých  by takéto umiestnenia neboli určite možné.

            Mgr. Maľcovský

            Foto

        • Cvičme v rytme- akcia ŠKD
          • Cvičme v rytme- akcia ŠKD

          • Dňa 16.9.2019 sa na našom školskom ihrisku uskutočnila akcia Školského klubu detí pod názvom Cvičme v rytme pod záštitou Európskeho týždňa športu BEACTIVE. Deti so svojimi vychovávateľkami už netrpezlivo čakali na príhovor pána riaditeľa Ľ. Bodnára, ktorý nám otvoril prvú tohtoročnú športovú show. Programom nás sprevádzali  deti z našej školy. Boli pripravené 3 športové disciplíny a hlavným bodom programu bola naša usmievavá lektorka Kristínka so svojou asistentkou z tanečnej skupiny Grimmy, ktorá do svojich tanečných prvkov a rozcvičky zapojila nielen deti, ale aj rodičov a všetkých prítomných. Po spoločnom cvičení a s dobrým pocitom, že sme niečo urobili pre svoje telo, sme sa vrátili do svojich oddelení.

            Mgr. Jana Diová , Mgr. Táňa Lacová

        • M SR vo viacboji mladších žiakov
          • M SR vo viacboji mladších žiakov

          • V peknú slnečnú sobotu sa na atletickom štadióne ŠŠ Trenčín uskutočnili Majstrovstvá Slovenskej republiky vo viacboji mladších žiakov. Svoje schopnosti v piatich atletických disciplínach 60 m, 60 m prekážky, skok do diaľky, hod kriketovou loptičkou a beh na 600 metrov si prišli zmerať 33 chlapcov zo Slovenska. Naše farby klubu ŠŠK Junior Prešov pri ZŠ Šmeralova hájili žiaci športových tried 7.B Adam Bednár a z 8.B triedy to bol Tomáš Kancír. V silnej  konkurencii nakoniec obsadili fantastické stále bodové miesta a to Adam Bednár 5. miesto a Tomáš Kancír 7. miesto. Chlapcom blahoželám a prajem im veľa osobných, ale hlavne športových úspechov, aby mohli ďalej reprezentovať náš klub v atletike, ktorá je  kráľovnou športu.

            Mgr. R. Maľcovský

            Foto