• Modely sopiek
          • Modely sopiek

          • Žiaci 5.B na hodine geografie vytvorili vlastné modely sopiek. Ich výroba a prezentácia mala význam pre lepšie pochopenie a názornosť preberaného učiva. Žiaci preukázali nielen teoretickú pripravenosť, ale aj veľkú dávku fantázie a manuálnu zručnosť.

            A. Lupták Horvátová

            Foto

        • Krajské kolo olympiády v nemeckom jazyku
          • Krajské kolo olympiády v nemeckom jazyku

          • Dňa 15.2.2024 sa žiačka Sara Faith Stancel (6.B) zúčastnila krajského kola olympiády v nemeckom jazyku. Vo svojej kategórii 1C obsadila veľmi pekné 8. miesto. Sare blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

            Mgr. Silvia Revická

        • Lyžiarsky výcvikový kurz 2024
          • Lyžiarsky výcvikový kurz 2024

          • V mesiaci február 2024 bola podľa plánu práce naplánovaná akcia LVK 2024 pre žiakov 8. ročníka ZŠ Šmeralova. Lyžiarsky kurz bol zameraný na výuku lyžiarskej techniky v stredisku Lopušná Dolina pri meste Svit. Tejto akcii sa zúčastnilo 66 žiakov a 6 pedagógovia a pán doktor, ktorý sa staral o zdravotný stav. Ubytovanie bolo zabezpečené v obci Tatranská Štrba v hotely Rysy. Priebeh dňa bol rozdelený na budíček o 07:00 hod, kde žiaci mali dostatok času na rannú hygienu a prípravu na raňajky , ktoré začínali od 08:00 hod. V čase zhruba o 09:00 hod. sme každý deň odchádzali na lyžiarsky svah, kde prebiehal lyžiarsky výcvik približne do 15:00 hod. Jedine v strede týždňa bol poobedňajší režim vyhradený na turistiku, ktorá bola spojená s presunom vlakom do strediska Štrbské Pleso, kde sme mali možnosť si užiť vyhliadku na Veži snov a potom pešia túra okolo Štrbského Plesa. V štvrtok sme pre žiakov na svahu mali pripravenú súťaž v slalome, kde si svoje naučené techniky mohli preveriť všetci lyžiari. Večer tento deň bol rozlúčkovým a zároveň hodnotiacim , kde sme zhodnotili celý priebeh LVK 2024 a samozrejme odmenili sladkosťami všetkých lyžiarov a navyše aj tých , ktorí sa umiestnili v jednotlivých družstvách na prvých troch miestach. Po rozdaní a dekorovaní najlepších sme žiakom, ako je zvykom dovolili diskotéku , kde si mohli trošku zatancovať a odreagovať. V posledný deň nám bohužiaľ počasie nedovolilo lyžovať a ja , ako vedúci kurzu som z dôvodu bezpečnosti rozhodol o zrušení výcviku. Lyžovanie sme nahradili aktivitami v priestoroch hotela. Pred cestou si žiaci ešte vychutnali obed v podobe sýtej polievky a mohli sme odcestovať domov.

                 Na záver chcem touto cestou poďakovať za bezproblémový priebeh kurzu všetkých žiakom a hlavne inštruktorom, ktorí zabezpečili svojím profesionálnym prístupom , že všetci sme sa domov vrátili bez zranenia a s úžasnými spomienkami.

            S pozdravom vedúci kurzu Mgr. Radoslav Maľcovský.

            Foto

        • Halové majstrovstvá SR vo viacboji mladších žiakov a mladších žiačok
          • Halové majstrovstvá SR vo viacboji mladších žiakov a mladších žiačok

          • Bratislava (24. 2. 2024)

            Halové majstrovstvá  Slovenska atlétov sa konali v atletickej hale Elán v Bratislave.  Náš klub reprezentovali Matúš Leško, Sára Vrbová a Jakub Papcún. Naši atléti súťažili v silnej konkurencii atlétov z celého Slovenska. Bojovali o čo najlepšie umiestnenie v piatich disciplínach – 6Om beh cez prekážky, 60 m beh, skok do diaľky, vrch guľou a beh na 600 m.  Medailové umiestenia to tohto roku neboli, ale každý z nich si vylepšil svoj osobný rekord v niektorej z disciplín.  Pre športovcov to bola veľká skúsenosť, ale aj motivácia, aby aj naďalej pracovali na sebe v tréningovom procese a podali  ešte lepšie výkony na ďalších súťažiach.  Atlétom ďakujeme za vzornú reprezentáciu klubu, a  že prvé dni  jarných prázdnin venovali svoj voľný čas pretekom a atletike.

            L. Bandurová

            Foto

        • Voľba strednej školy
          • Voľba strednej školy

          • Voľba strednej školy patrí k prvým vážnym rozhodnutiam v živote mladých ľudí, ktorým sa nedá vyhnúť. Aby sme to našim žiakom uľahčili, pripravili sme pre nich prezentácie stredných škôl. Žiaci mali možnosť okrem iného, zúčastniť sa ich priamo na našej základnej škole.

            Koncom januára a začiatkom februára boli našim deviatakom poskytnuté súhrne informácie o štúdiu na Spojenej škole na Masarykovej ulici v Prešove a bilingválnom štúdiu na Gymnáziu Dominika Tatarku v Poprade. Obe prezentácie žiakov zaujali a priniesli užitočné informácie v oblasti kariérnej orientácie.

            Veríme, že si aj na základe uvedených akcií, vyberú pre seba len to najlepšie.

                                                  Držíme im pri tom prsty!

                                                           výchovná poradkyňa, Milena Koščová

            Foto

        • Duálne vzdelávanie – online exkurzia
          • Duálne vzdelávanie – online exkurzia

          • Aj tento rok sme v spolupráci s organizáciou Centire a Slovenskou alianciou moderného obchodu zrealizovali online exkurziu pre deviatakov ako podporu duálneho vzdelávania.

            Výhody duálneho vzdelávania v sektore obchodu potvrdili aj súčasní študenti stredných škôl, s ktorými boli počas online exkurzie realizované rozhovory. Celkovo išlo o tri vysielania (západné / stredné / východné Slovensko), na ktorých sa zúčastnilo množstvo škôl a žiakov. Išlo o model, vďaka ktorému bolo prenesené hlavné posolstvo duálneho vzdelávania príjemným, priateľským a pre žiakov pochopiteľným spôsobom.

                                                         výchovná poradkyňa, PaedDr. Milena Koščová

             

            Foto

        • Výtvarná súťaž „Moje dobrodružstvo v múzeu“
          • Výtvarná súťaž „Moje dobrodružstvo v múzeu“

          •  

            Po úspechu oceneného Adama Cákociho na súťaži nám prišla ešte jedna radostná správa.

            Práca našej žiačky Laury Hrabčákovej, z 9.E triedy, bola odbornou porotou vybratá na medzinárodnú výstavu. Bola odmenená diplomom a momentálne je vystavená, až do 10.marca 2024, v Okresnom múzeu, v meste Toruň v Poľsku.

                               Srdečne blahoželáme a prajeme ešte veľa tvorivých úspechov!

             

                                                                       vyučujúca výtvarnej výchovy, Milena Koščová

            Foto

        • Účasť v 23. ročníku medzinárodnej výtvarnej environmentálnej súťaže
          • Účasť v 23. ročníku medzinárodnej výtvarnej environmentálnej súťaže

          • Túto súťaž organizuje Japan Quality Assurance Organization (JQA) a International Certification Organization Network (IQNET) ako medzinárodnú environmentálnu detskú súťaž v kresbe, ktorú podporuje aj UNICEF v Tokiu.

            Tohtoročná téma „Radostný čas pre ľudí a prírodu“ nás oslovila a s radosťou sme sa pustili do tvorivej práce. Veríme, že sme svojimi výtvarnými dielkami aktívne podporili environmentálny prístup a zrozumiteľne vyjadrili názor, že naša Zem nám určite nie je ľahostajná. 

            V 23. ročníku súťaže bolo prijatých celkovo 9 947 výtvarných prác z 83 krajín, či regiónov a práce našich žiakov boli ocenené menšími darčekmi - stolovými kalendármi, ktoré nás potešili.

            Organizátorom ďakujeme, že sme sa súťaže mohli zúčastniť a prajeme i naďalej veľa priaznivcov kultúry a umenia!       

                                                                                     vyučujúca VYV, Milena Koščová                                     

            Foto

        • Všetkovedko
          • Všetkovedko

          • Ešte v novembri minulého roka sa konala súťaž Všetkovedko pre žiakov 1. stupňa, pričom sa do nej
            zapojilo 108 žiakov. Žiaci dosiahli výborné výsledky, pričom najviac sa darilo: Tomášovi Dankovičovi,
            Alexandrovi Hudákovi, Ninke Rezenovej, Lukášovi Kudlovi, Alexandrovi Drábikovi, Saške Jakabovej,
            Evke Urbanovej, Slavomírovi Jurekovi, Klaudii Verešpejovej z prvákov, Tomášovi Komorníkovi, Klárke
            Derjánovej, Lukášovi Matošovi, Karolínke Chovanovej, Emke Slimákovej z druhákov, Lilianke
            Kovácsovej, Johanke Lenárthovej, Hanke Joščákovej, Viliamovi Tokárovi z tretiakov, Jurajovi
            Pavlenkovi, Matejovi Kudlovi zo štvrtákov. Samozrejme aj ostatní získali krásne umiestnenia a pekné
            ceny.
            Všetkým blahoželáme!

            Mgr. Juliána Sedláková

            Foto

        • Tvorba a rozvoj pozitívnej klímy v triede
          • Tvorba a rozvoj pozitívnej klímy v triede

          • Včera sa piataci zo športovky stretli s našou pani psychologičkou, p. Orolínovou . Sami si zmapovali vlastné správanie a adaptáciu na druhom stupni. Spoločne sa porozprávali o dôležitosti kamarátstva, pozitívnej klímy v triede, hovorili aj o nástrahách šikany.

            Dnes sme v tejto téme pokračovali a vytvorili sme si triedne pravidlá. Prekvapivo, niektoré aj fungujú... Stačí tak málo... Dodržiavať ich.

            5.B a Martina Bryndzová, triedna učiteľka

            Foto

        • Okresné kolo biologickej olympiády, kategória C
          • Okresné kolo biologickej olympiády, kategória C

          • Deň pre Valentínom sa v ABC - Centrum voľného času konalo okresné kolo biologickej olympiády, kategória C.

            Našu Šmeralku reprezentovali deviataci z talentovky Danielka Polanská a Edmund Capák.

            Na výsledky netrpezlivo čakáme...

            p.uč.Bryndzová a Macejová

        • Okresné kolo MIDIcoolvolley dievčat
          • Okresné kolo MIDIcoolvolley dievčat

          •  

            19. 2. 2024 sa žiačky našej školy zúčastnili okresného kola vo volejbale žiačok základných škôl. Turnaj sa konal na ZŠ Šrobárová 20 v Prešove.  Okrem našej školy sa turnaja zúčastnili ZŠ Šrobárová, ZŠ Lesnícka, ZŠ Májové námestie, ZŠ Široké a ZŠ  P. P. Gojdiča. Dievčatá vo všetkých zápasoch hrali s odhodlaním a aj keď prehrávali dokázali spojiť svoje sily a zápas doviesť do víťazného konca. Zo skupiny A postúpili do semifinále z druhého miesta, kde porazili ZŠ Lesnícka. Vo finále však naše dievčatá nestačili na ZŠ Šrobárová, ktorá postupuje na krajské kolo. Dievčatám ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a gratulujeme k 2. miestu.

            Zostava: Gerčáková, Krempaská, Horská, Husivargová, Kokavcová, Madziková, Pinteová, Stanková

            L. Bandurová

            Foto

        • FINANČNÁ GRAMOTNOSŤ
          • FINANČNÁ GRAMOTNOSŤ

          • Deti z ŠKD sa v rámci akcie Finančná gramotnosť, pomocou prezentácií dozvedeli o vzniku peňazí, ako sa kedysi obchodovalo a ako fungoval výmenný obchod. Spoznávali naše platidlá, naučili sa s rozumom nakupovať, kde si bezpečne požičať, ako a prečo sporiť. Oboznámili sa s nástrahami reklám, ale aj to, že si treba na peniaze dávať pozor. Deti riešili tvorivé praktické situácie ako napr. nákupy v obchode a počítanie s eurami. Dozvedeli sa v ktorých krajinách eurozóny môžeme platiť eurami. Záver patril tvorbe peňaženky, pokladničky, vlastnej bankomatovej karty a eurám, pri ktorej využili rôzne techniky, materiál, ale hlavne svoju kreativitu a fantáziu. Veríme, že táto akcia priniesla deťom pozitívne zážitky a nové poznatky.

            Vychovávateľky S. Jursová, I.Ivanová

            Foto

        • Krajské kolo olympiády z anglického jazyka
          • Krajské kolo olympiády z anglického jazyka

          • Dňa 14. 2. 2024 sa uskutočnil už 34. ročník Krajského kola olympiády z anglického jazyka, našu školu reprezentovala Alica Aoife Kubačková z 9.C, v kategórií 1C, napriek veľkej konkurencií vyše 24 žiakov, obsadila 1. miesto !!!

            Našu školu bude reprezentovať v celoslovenskom kole.

            BLAHOŽELÁME a prajeme veľa úspechov.

            Mgr. Z. Kmecová

        • „Valentínsky“ akrostich v 9.A
          • „Valentínsky“ akrostich v 9.A

          •  Nevieš,  čo to slovo znamená? Akrostich,  v angličtine  - acrostic,  je báseň, v ktorej začiatočné písmená  veršov  čítané zhora nadol vytvárajú slovo. Deviataci si na tému láska, rodina a Valentín vyskúšali  tvorenie takýchto básní.   Išlo im to vynikajúco. Posúďte sami.

            S. Čančinová

            Foto

        • Valentínske prekvapenie od 6.E
          • Valentínske prekvapenie od 6.E

          • Valentín, deň zaľúbených ako ho tradične poznáme my na Slovensku, je dňom kde si zaľúbenci prejavujú náklonnosť a lásku.

            Ale, ako je to inde?

            Inšpirovali sme sa v Anglicku. 

            V anglickom Norfolku tajomný Jack Valentine rozdáva darčeky pre deti, nechá ich na prahu a odíde. Väčšinou úlohu Jacka hrajú rodičia, ale dnes sme sa rozhodli prekvapenie zanechať my, žiaci 6.E triedy pre našich mladších súrodencov.  

            Na hodine Techniky sme vyrobili prekvapenie v podobe pokladničky „prasiatka“  a tu zanecháme pre našich súrodencov, veríme, že sa potešia.

            Happy Valentine´s day!

            Mgr. Z. Kmecová a 6.E

             

            Foto

        • Okresné kolo florbal žiačok
          • Okresné kolo florbal žiačok

          • 15.2.2024 sa žiačky našej školy zúčastnili okresného kola vo florbale žiačok základných škôl. Turnaj sa konal na ZŠ Májové námestie, kde prišli aj ZŠ Ľubotice, ZŠ Šrobárova a CZŠ s MŠ P. P. Gojdiča.

            Vo vzájomných zápasoch sme hrali trpezlivo a zodpovedne v obrane. Pri vyrovnanom stave sme zapli na vyššie obrátky a každý zápas dotiahli do víťazného konca. V Bráne nás podržala pri svojej premiére Kochanová a skúsené hráčky v pravej chvíli skórovali. Naše žiačky teda s dobrou náladou preleteli turnajom so štyrmi víťazstvami a tešia sa na finále okresného kola, kde sa bude bojovať o postup na krajské kolo. Tam sa opäť stretneme so ZŠ Ľubotice a dvomi najlepšími so skupiny D.

             

            Zostava:

            Bekečová, Gerčaková, Stanková, Martonová, Fejková, Mrúzová, Pervanová, Bučková, Domaničová, Brutvanová, Jovič, Kamenčíková, Cibulášová, Kochanová.

             

            Sedláková 

            Foto