• Traja králi
          • Traja králi

          • 10.-11.1.2019 žiaci 4.D triedy priblížili žiakom 1. stupňa zvyky, ktoré sa dodržiavali na sviatok Troch kráľov.

            A. Tomičová

            Foto

        • VIANOČNÁ AKADÉMIA
          • VIANOČNÁ AKADÉMIA

          • Vianoce sú časom pokoja, lásky, spokojnosti a vzájomného porozumenia. To, že Vianoce nie sú len o hmotných daroch, nám ukázali žiaci našej školy, ktorí si pripravili pre svojich rodičov, starých rodičov a širokú verejnosť darčeky v podobe piesní, scénok, básničiek, vinšov, kolied či tancov. Toto milé podujatie sa konalo 17.12.2018 v jedálni našej školy. Na konci kultúrneho programu je krásnym zvykom účinkujúcich a hostí zaspievať si spoločne pieseň Tichá noc.
                        Vďaka patrí pani učiteľkám a vychovávateľkám za nádhernú výzdobu javiska i za pomoc pri nácviku a organizácii vystúpenia.

            A. Tomičová, R. Ondziková, M. Policianová

             

            Foto

        • Divadelné predstavenia v ANJ
          • Divadelné predstavenia v ANJ

          • Žiaci druhého stupňa sa dňa 20. 12. 2018 zúčastnili divadelného predstavenia v anglickom jazyku.

            Piataci sa pobavili na veselej rozprávke od J. C. Hronského  „A bold rabbit in Africa“ (Smelý Zajko v Afrike). Ide o príbeh Zajka a jeho ženy na potulkách sveta.

            Popri Váhu prejdú Slovenskom až do Bratislavy, odtiaľ po Dunaji do Čierneho mora a v bruchu obrovského žraloka sa doplavia do Afriky. Tam prežijú veľa dobrodružstiev - vyliečia kráľa púšte, porazia krokodíla, aj tigra a zachránia malého černoška. Spracovanie rozprávky je obohatené o pesničky a ponúka žiakom zaujímavý kultúrny zážitok.

            Žiaci 6.-9. ročníka sa zúčastnili predstavenia pod názvom „The Onlines“

            Hlavný hrdina Miloš žije s mamou. Miloš má rád mamu, svojho psa a Zuzu, ktorá mu lajkla status. Ale niečo v jeho živote je nanič a Miloš musí prísť na to, čo to je... Inscenácia v anglickom jazyku je o svete, v ktorom nie je všetko tak, ako vyzerá, o lajkoch, smajlíkoch, o prikrášlenej realite a o tom, že hľadať šťastie vo virtuálnom priestore je ako hľadať zmysel života v kope špinavých ponožiek. Príbeh o Milošovi, Zuze a Vladovi, o lákavom tajomnom hlase, o predstavách a skutočnosti. On, ona, oni – online vždy a všade. Existuje ešte vôbec život offline?

            Divadelné predstavenia nám umožnili nielen zdokonaliť svoje vedomosti z cudzieho jazyka, ale zároveň sme mali jedinečný umelecký zážitok.

                                                                                                                      Mgr. Z. Kmecová

             

            Foto

        • Krúžok Mladý záchranár
          • Krúžok Mladý záchranár

          • Pred Vianocami sme na záchranárskom krúžku  pracovali so skvelým časopisom Mladý záchranár. Žiaci vyplnili kvíz a nakreslili obrázky na tému Integrovaný záchranný systém, ktoré sme pribalili do obálky. Dnes nám prišlo poďakovanie z redakcie časopisu a odmena v podobe interaktívneho DVD - Maľovaná prvá pomoc. Ďakujeme, veľmi nás to potešilo.

            Mladí záchranári zo Šmeralky.

             

            Foto

        • POZVÁNKA
          • POZVÁNKA

          •        Pozývame Vás na triedny aktív rodičov žiakov 9.ročníka, ktorý sa uskutoční 14.1.2019 16.45 hod. v jedálni školy.

                   Účasť SŠ prosíme nahlásiť vopred. Ďakujeme.

             

                                                                                      vých. por. PaedDr. Milena Koščová

        • Silvestrovský beh poza školu 2018
          • Silvestrovský beh poza školu 2018

          •            V poradí 33. ročník Silvestrovského behu organizovaný bežeckým spolkom Prešov v spolupráci s ZŠ Šmeralova 25 v mládežníckych kategóriách prilákal bežcov aj z okolia Prešova  v počte 60 žiakov. Víťazi jednotlivých kategórii boli ocenení na prvých troch miestach pohárom , diplomom a vecnou cenou. V kategórii najmladších žiačok a žiakov sa na pódiových miestach umiestnili aj naši zverenci a to nasledovne u dievčat na 1. mieste Vaňová,2. miesto Križovenská, 3. miesto Bučková medzi chlapcami na 2. mieste Sčislák, 3. miesto Repčík. V kategórii mladších žiačok a žiakov sa na pódiových miestach umiestnili v dievčenskej kategórii 1. miesto Hellou, a u chlapcov na 1. mieste Kaľuha, 2. miesto Olejár, 3. miesto Solár. Pri kategórii starších žiačok a žiakov sme mali tiež svoje pódiové umiestnenia a to u dievčat na 1. mieste Žaludeková. Všetkým zúčastneným prajeme veľa športových aj osobných úspechov a všetko dobré do roku 2019.

        • Plavecká štafeta mesta Prešov 2018
          • Plavecká štafeta mesta Prešov 2018

          • Tradičným športovým podujatím organizovaným mestom Prešov, ktorý má prilákať čím viac plaveckých nádejí zo ZŠ v Prešove sa aj tento rok konal na plaveckom bazéne ZŠ Mirka Nešpora. Naša ZŠ Šmeralova sa zúčastnila v počte 24 detí zo športových tried 5. -7. ročníka a spolu dokázali preplávať vzdialenosť 22 500 metrov. Za tento výkon blahoželáme a prajeme ešte veľa športových zážitkov.

             

            Mgr. Maľcovský, Mgr. Hrabčáková

          • Kytička domovine

          • Dňa 17.12. sme sa zúčastnili súťažnej prehliadky v sólovom speve ľudových piesní Kytička domovine. Cieľom súťaže je vzbudiť záujem o kultúrne dedičstvo nášho národa a lásku k rodnému kraju. Našu školu reprezentovali tretiačka Zuzana Garecová  a siedmačka Renáta Ondziková, ktorá si vo svojej kategórii vyspievala 3. miesto. Obom speváčkam srdečne blahoželáme ku krásnej reprezentácii školy.   

            Monika Kormaníková

             

            Foto

        • Detský čin roka
          • Detský čin roka

          • V stredu 12.decembra 2018 boli v bratislavskom V-klube vyhlásené výsledky projektu Detský čin roka. Jeho 18. ročník opäť ponúkol širokej verejnosti možnosť spoznať skutočné príbehy detských hrdinov. Zároveň upriamil pozornosť na potrebu nezištnej pomoci ľuďom a prírode. Do hlasovania sa zapojila aj naša škola. Všetky triedy 1.st. ZŠ a všetky oddelenia ŠKD. 

            Žiaci prostredníctvom svojich triednych učiteľov a vychovávateliek dostali možnosť prostredníctvom detskej poroty vyjadriť svoj názor a odovzdať svoj hlas príbehu, ktorý ich najviac zaujal. 

            Výsledkom myslenia by nemal byť pocit ale čin. A naša škola učí deti konať aj dobro. 

            Ďakujeme za všetky hlasy a už teraz sa tešíme na 19. ročník obľúbeného projektu. 

            Mgr. Tamara Škovránková a Mgr. Zuzana Ritlyová 

            detsky_cin_roka.jpg


        • Vianočný beh – cezpoľný beh
          • Vianočný beh – cezpoľný beh

          • Pod záštitou Detskej atletiky a v spolupráci s  ZŠ Šmeralova sa konali atletické preteky Detský Vianočný beh  v areáli školy. Týchto pretekov sa mohli zúčastniť žiaci ZŠ z okresu Prešov. Behal sa jeden okruh vo vzdialenosti 650 metrov. Ako prvé sa predstavili mladšie dievčatá a po dobehnutí dievčat nasledovali chlapci. Potom na rad prišli staršie dievčatá a starší chlapci v tejto kategórii dievčat na prvých troch miestach skončili žiačky našej školy a to 1. miesto Ema Vaňová, 2. miesto Katka Bučková a 3. miesto Liana Križovenská. Všetkým zúčastneným blahoželáme a držíme prsty v ďalšom dosiahnutí čo najlepších výkonov.

            R. Maľcovský

            Foto

        • Beseda s policajtkou
          • Beseda s policajtkou

          • S rozšírením moderných technológií sa aj výrazná časť šikanovania presunula do virtuálneho prostredia. Kyberšikanovanie je jedným z najčastejších negatívnych javov na internete realizované prostredníctvom informačných a komunikačných technológií. Útoky realizované prostredníctvom on-line aplikácií, najmä sociálnych sietí, bývajú intenzívnejšie, lebo negatívna rovesnícka odozva sa deje pred veľkým publikom, obeť často nevie, kto všetko bol jej svedkom. Z prihliadajúcich šikanovaniu sa v prostredí internetu ľahko stanú spoluúčastníci pridávaním komentárov a zdieľaním. Psychické dôsledky kyberšikanovania bývajú často bolestnejšie, traumatizujúce. Môže sa to začať ako nevinný žart, ale postupne šikana naberá na obrátkach a začne limitovať a meniť život medzi rovesníkmi aj doma. Ponižovanie, urážanie, vydieranie, zastrašovanie, obťažovanie – toto sú typické prejavy psychickej šikany.

            Dňa 11. 12. 2018 sa žiaci VI. D a V. C našej školy zúčastnili veľmi zaujímavého a podnetného stretnutia s preventistkou Krajského riaditeľstva PZ v Prešove kpt. JUDr. Gabrielou Gabošovou. Odborníčka v oblasti prevencie sa počas besedy venovala hlavne kyberšikane - šikanovaniu prostredníctvom informačných a komunikačných technológií (internetové a sociálne siete, mobily), jej prejavmi, ale aj následkami. V závere besedy sme si pozreli výukové video a následne konštruktívnou diskusiou sme toto zaujímavé stretnutie ukončili.

            E. Fechová

             

            Foto

        • Minihádzaná
          • Minihádzaná

          • V utorok 11.12.2018 sa naši minihádzanári stretli s kamarátmi zo ZŠ Mirka Nešpora v priateľskom stretnutí. Výsledok nebol dôležitý, išlo o najmä o zábavu. Sme radi, že si to minihádzanári užili.

            Ďakujeme a tešíme sa na ďalší priateľský zápas.

            Dušan Olejár               

            Foto

        • Možno príde aj Mikuláš...
          • Možno príde aj Mikuláš...

          • Vitaj, vitaj Mikuláš.... . Tieto slová  a radostný výkrik detí bolo počuť za dverami každého oddelenia  školského klubu, keď sa zjavil Mikuláš. Predtým však čertík preveril situáciu, či v každom oddelení je všetko pripravené na jeho vzácny príchod.

            Okrem čertíka deti privítali aj anjela. Mikuláš s plným batohom sladkostí však od detí aj niečo chcel. Nebolo to však nič hmotné,  len aby ho potešili  nejakou básničkou, pesničkou, ale aj prísľubom, že budú dobré celý rok. Keď už bol Mikuláš trošičku unavený, anjelik  preveril  vedomosti detí  pomocou kvízu. Zistil, že deti sú na našej škole veľmi múdre a talentované.

             A tak Mikuláš konečne mohol rozdávať sladkosti deťom, ktoré si to naozaj zaslúžili. Neskôr sa už so svojimi pomocníkmi odobral do svojho domova s dobrým pocitom a radosťou v srdci, že mohol aj on potešiť deti nielen sladkosťami, ale aj svojou prítomnosťou.

             

            vychovávateľky  Janka a Katka

             

            Foto

        • Výzva na predkladanie ponúk
          • Výzva na predkladanie ponúk

          • Verejný obstarávateľ : Školský športový klub JUNIOR, pri ZŠ Šmeralova 25, Prešov, 080 01

            Adresa : Šmeralova 25, 080 01, Prešov

            Kontaktná osoba: Mgr. Helena Hrabčáková - predseda klubu, 051 7717870

            Miesto predloženia/doručenia ponuky: ŠŠK JUNIOR Prešov, Šmeralova 25, 080 01, Prešov

        • Zo školských lavíc do haly Elán
          • Zo školských lavíc do haly Elán

          • Predprípravou na halovú sezónu boli preteky organizované p. Ozorákom v hale Elán v Bratislave, ktoré nám mali ukázať, ako sa naši žiaci poctivo pripravovali na nadchádzajúce atletické súťaže. V pomerne veľkom počte 26 detí sme dňa 7.12.2018 cestovali do Bratislavy, aby sme 8.12.2018 mohli dosiahnuť čo najlepšie umiestnenia.. Samotné preteky začali o 10:00, rôznymi atletickými disciplínami.  Medzi najhodnotnejšie patrilo 1. miesto v behu na 60 metrov Liany Križovenskej časom 8,82 s a druhé miesto v behu na 1000 metrov Tomáša Kancíra časom 3:15,94 ďalšie výsledky sú dostupné na webovej stránke ,,atletikask,, . Našim zverencom blahoželáme a držíme palce pri reprezentácii nášho atletického klubu a našej ZŠ Šmeralova.

            Mgr. Maľcovský, Mgr. Žarnayová

            Foto

        • Oznam
          • Oznam

          • Oznámenie o skrátení vyučovania.

                      Riaditeľ školy oznamuje, že z organizačných dôvodov bude


            dňa 7.12.2018 skrátené vyučovanie



            Vyučovanie pre žiakov II. stupňa končí o 10:35

            Vyučovanie pre žiakov I. stupňa končí o 11:40

            Prevádzka v ŠKD bude fungovať v obmedzenom režime. Prosím rodičov aby podľa možností vybrali svoje dieťa z ŠKD čo najskôr.



            Ďakujem za porozumenie


            Ľubomír Bodnár

            riaditeľ školy

            oznamenie_o_skrateni_vyucovania.pdf