• 1.	kolo školskej ligy v Minihádzanej
          • 1. kolo školskej ligy v Minihádzanej

          • Dňa 6.2.2019 sa žiaci 1. stupňa zúčastnili 1. kola školskej ligy v Minihádzanej. Rozdelení boli do dvoch kategórií: 1. - 2. ročník a 3. - 4. ročník. Naši mladší  minihádzanári odohrali vo svojej skupine  4 a starší 3 zápasy  (každý zápas trval 10 minút) s rovesníkmi z iných škôl. Po tomto úvodnom kole mladší žiaci obsadili 1. miesto a starší žiaci 5. miesto. Pripájame výsledky a priebežné tabuľky.

            Blahoželáme a držíme prsty v ďalšom kole:) 

            Mgr. Dušan Olejár

            Vysledky_6.2.2019.docx

            Foto

        • Triedna knižnica
          • Triedna knižnica

          • Na našej škole už niekoľko rokov beží projekt "Školská knižnica". Knihy si v nej môžu vypožičiavať žiaci až od 2. ročníka. Teda prváčikovia zatiaľ nie. Je vedecky dokázané, že čitateľská gramotnosť sa u detí rozvíja už v predškolskom období a existuje mnoho kníh určených pre čitateľov, ktorí  nepoznajú všetky písmenká. Na druhej strane nie je ničím ojedinelým, ak sa v prvej triede objaví žiak, ktorý už vie čítať. 

            V 5.oddelení ŠKD sme sa rozhodli zriadiť  "Triednu knižnicu" venovanú prváčikom . Vďaka sponzorom sa nám podarilo zozbierať knihy  pre čitateľov 1.ročníka. 

            Triedna knižnica je v prevádzke každý pondelok v čase od 13.00-14.00 hod. celý školský rok 2018/2019. 

             

            Mgr. Tamara Škovránková

             

            Foto

          • Športová príprava - netradične

          • Netradičným spôsobom realizovali športovú prípravu žiaci športových tried na ZŠ Šmeralova. Okrem bežeckého lyžovania to bol aj prekážkarsky tréning v sťažených podmienkach a Bouldering (lezenie bez lana) na umelej lezeckej stene v Lanovom centre. A to že to boli v niektorých prípadoch skvelé výkony môžete vidieť na priložených záberoch.

        • Špinuška- divadelné predstavenie
          • Špinuška- divadelné predstavenie

          • V dňoch 28.1 a 29.1. sa žiaci 1.B,1.C, 2.C, 3.A,3.C, 4.B,4.C, 4.E zúčastnili divadelného predstavenia Špinuška, ktoré sa uskutočnilo v divadelnej sále centra pre umenie - Viola.  Deti sa zabavili, nasmiali, umelecky obohatili, isto aj inšpirovali originálnymi nápadmi tohto predstavenia. Išlo o prvú slovenskú divadelnú adaptáciu kultovej holandskej knihy Annie Schmidt a Fiep Wetendorpa. Toto osobité predstavenie režírovala a scénicky spracovala uznávaná držiteľka celoštátneho ocenenia Dosky 2018,  mladá režisérka z našich končín - Júlia Rázusová. Sme radi, že sa toto predstavenie deťom páčilo. Veríme, že to bola pre nich krásna odmena za polročnú prácu.

            M. Kormaníková

            Foto

        • Školské kolo Biologickej olympiády - 8.a 9.ročník
          • Školské kolo Biologickej olympiády - 8.a 9.ročník

          • V utorok, 29.1.2019 sa konalo školské kolo Biologickej olympiády pre 8.a 9.ročník. Vyše tridsať nadšených biológov zasadlo do školskej jedálne, aby sa popasovali s náročnými otázkami. 

            Viete aký je vzťah imela bieleho a topoľa osikového? Viete čím sa živí krt obyčajný? Aké živočíchy nájdete v machovej etáži lesa?

            Najlepšie na otázky odpovedali : 

            1.miesto: Nina Macejová- 9.C

            2.miesto: Lenka Poniková - 9.C

            3.miesto: Lujza Kurimaiová - 8.A

            Držíme prsty postupujúcim!

            p.uč. Čorejová a Bryndzová

             

            Foto

        • Beseda s poľovníkom
          • Beseda s poľovníkom

          • Dňa 22.1.2019 sa na našej škole uskutočnila beseda s poľovníkom pánom Daňkom pracujúcim v lesoch na Cemjate. Zúčastnili sa jej žiaci všetkých piatych ročníkov. Hosť nám porozprával zaujímavosti zo svojej každodennej práce. Dozvedeli sme sa mnoho nového zo života živočíchov a rastlín, s ktorými sa dennodenne stretáva. Oboznámil nás so zaujímavými štatistikami. Rozprávanie bolo veľmi pútavé a poučné. Pán Daňko nám veľmi rád zodpovedal naše zvedavé otázky. Beseda bola príjemným spestrením hodín biológie. 

            M. Bryndzová

            Foto

        • Zimné radovánky v ŠKD.
          • Zimné radovánky v ŠKD.

          • Keďže nastalo obdobie zimy, aj deti z nášho oddelenia sa na to stále tešia. Keď nám to počasie dovolí,  snažíme sa chodiť na čerstvý vzduch každý deň.  A tak sa naobliekame a hurá na školský dvor. Súťaž v stavaní snehuliakov a guľovačka nesmú chýbať. Pri tomto ročnom období nezabúdame ani na  naše vtáčiky. V dobrovoľnej spolupráci s rodičmi našich detí sme pripravili  pre nich obydlie a potravu na zimu. Keďže je obdobie fašiangov,  vždy si niečo vyrobíme, nakreslíme, zabavíme a zatancujeme, aby sme si precvičili rúčky, nôžky a pršteky. Je dôležité sa starať o  harmonický a zdravý psychický vývoj našich detí aj počas poobedňajšej výchovno – vzdelávacej činnosti strávený v školskom klube detí .

            Vychovávateľka Janka VI. Odd.

            Foto

        • Šmeralka na snehu
          • Šmeralka na snehu

          •            Vyučovanie pre žiakov 4.B,D, F sa v týždni 21.- 25. januára 2019 presunulo na zasnežené svahy vo Fričkovciach. Pod vedením skúsených lyžiarskych inštruktorov sa mnohí žiaci prvýkrát postavili na lyže. Učili sa prvé kroky, okúsili prvé pády, ale hlavne veľmi chceli lyžovať. To všetko robili s veľkým odhodlaním a úsilím, aby získali aspoň základy lyžovania. Mnohí si svoje lyžiarske skúsenosti a návyky nechali správnymi inštrukciami pedagógov vylepšiť, vycibriť, možno opraviť. No a pár žiakov brázdilo biele svahy so svojim inštruktorom s úžasnou ľahkosťou.

                      Všetci súhlasili s tým, že kto raz okúsi čaro tohto zimného športu, zostane už jeho fanúšikom. Podstatné však bolo to, že sme túto ZŠvP so zameraním na lyžovanie ukončili unavení, ale zdraví a šťastní. Športu zdar...

             

            Zapísala G. Hrabčáková

            Foto

        • LVK vo Fričkovciach
          • LVK vo Fričkovciach

          • LVK s denným dochádzaním sa v dňoch od 14.1. - 18.1. 2019 vo Fričkovciach zúčastnili triedy 4.A, 4.C, 4.E. Počas týždňa zažili slnko, sneženie, vietor, dážď... , ale šikovných lyžiarov to neodradilo. S úsmevom a únavou absolvovali svoje jazdy a zdokonaľovali si svoje lyžiarske umenie pod vedením učiteľov- inštruktorov. Ďakujeme všetkým žiakom,boli usilovní a odvážni.

             

            M. Dobrovolská

            Foto

        • Medzinárodný deň komplimentov
          • Medzinárodný deň komplimentov

          • Dňa 24.1. 2019 sme si spolu zo žiakmi prvého a druhého stupňa pripomenuli Medzinárodný deň komplimentov. Ten vznikol už v roku 1998 na základe iniciatívy Američaniek Kathy Chamberlin z Hopkintonu v štáte New Hampshire a Debby Hoffman z Concordu v New Hampshire. Kompliment by sme mohli charakterizovať ako poklonu, lichôtku či prejav úcty alebo zdvorilosti. Počas tohto dňa by sme ho mali vyjadriť aspoň piatim ľuďom a tak vyzdvihnúť to, čo na osobe oceňujeme.  Žiaci našej školy tak robili v priebehu celého dňa. Počas hodín si navzájom dávali rôzne komplimenty, z ktorých vznikli zaujímavé projekty s názvom „odtrhni si kompliment“ alebo „kompliment zdarma“ či „strom komplimentov“. 

            Projekty sme rozvešali po chodbách školy, aby si všetci v tento deň odtrhli aspoň jeden kompliment a potešili sa. Ak nemáme práve najlepší deň, odborníci odporúčajú prejaviť druhým kompliment, pochvalu, akúkoľvek láskavosť a práve ich radosť, rozžiarená tvár nás urobí tiež šťastným. James – Langeová teória hovorí, že ak sa usmievame, cítime sa lepšie. Následne vyzeráme lepšie, vyžaruje z nás pozitívna energia, ktorá pôsobí na naše okolie. Takže čím viac pozitívnej energie vyžarujeme, tím viac jej dostaneme späť. Našim žiakom sa to určite podarilo nielen vo svojich triedach, ale aj v priestoroch školy na základe svojich výtvorov. Preto je tento medzinárodný deň výbornou príležitosťou na rozdávanie komplimentov, ktorými nepotešíme len ostatných, ale aj seba.  Mali by sme mať však na pamäti, že takéto komplimenty, poklony by sme nemali dávať len jeden deň v roku ale premietnuť ich do nášho každodenného fungovania.

            P. Nastišinová

             

            Foto

        • Vyhodnotenie olympiády v ANJ
          • Vyhodnotenie olympiády v ANJ

          • 6.1.2019 sa uskutočnilo okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku na ZŠBajkalská.Žiaci našej školy sa popasovali s náročnými úlohami (písomnou a ústnoučasťou) a umiestnili sa na vynikajúcich miestach.

            Jozef Kundrat zo VI.C                   kat.1A získal 2. miesto

            Martin Mochňacký z IX.C              kat. 1B získal 1. miesto

            Z úspechov sa všetci veľmi tešíme a Martinovi držíme palce v krajskom kole.

            Mgr. A. Macejová

             

            Foto

        • Obvodné kolo v Basketbale starších žiakov
          • Obvodné kolo v Basketbale starších žiakov

          • Na piatok 18.1.2019 pripadlo konanie športovej akcie obvodného kola v basketbale starších žiakov. Na tomto turnaji sa zúčastnili ZŠ Šmeralova, Lesnícka, Kúpeľná, Kapušany. Turnaj sa hral systémom každý s každým v trvaní 2x 10 min. hrubého času. Našim žiakom tento turnaj vôbec nevyšiel a nakoniec obsadili nepopulárne posledné miesto. Napriek tomuto výsledku môžem pochváliť všetkých zúčastnených za ich bojovnosť a zanietenosť po víťazstve.

            Mgr. Radoslav Maľcovský

            Foto

          • OK v bedmintone

          • Družstvá chlapcov a dievčat bojovali o postup na krajské kolo v bedmintone žiakov ZŠ. Dievčatá sa v konkurencii ZŠ Májové námestie, ZŠ Bajkalská, EES Prešov, KSŠ sv. Mikuláša, ZŠ Široké, ZŠ Sibírska prebojovali až do finále, kde nestačili na žiačky ZŠ Májové námestie a vybojovali si druhé miesto. Chlapci statočne bojovali, ale sily, skúsenosti a majstrovstvo im stačili na umiestnenie na piatom mieste v konkurencii šiestich ZŠ okresu Prešov.

            Za predvedené výkony, bojovnosť a skvelú reprezentáciu školy ďakujeme Ester Staškovej, Dominike Novákovej, Emílii Žalúdekovej, Adamovi Korečkovi a Tomášovi Kancírovi.

        •  Ekopokus-výroba recyklovaného papiera
          • Ekopokus-výroba recyklovaného papiera

          • Prečo recyklujeme?  Aj na túto otázku žiaci 3.C hľadali odpoveď, resp. pracovali, experimentovali, skúšali, dokonca aj trochu bádali na hodine pracovného vyučovania. Prostredníctvom ekopokusu si  vyskúšali výrobu recyklovaného papiera.  Vyrobiť papier sa im podarilo nielen v škole, ale niektorí žiaci si to skúsili aj doma.

            M. Kormaníková

            Foto

        • Turistický krúžok - Štrbské Pleso
          • Turistický krúžok - Štrbské Pleso

          • Spolu so žiakmi z turistického krúžku sme sa v nedeľu 16. decembra zúčastnili výletu na Štrbské Pleso. Vyrazili sme vlakom z Prešova, prestupovali sme v Kysaku a následne v Štrbe. Už cesta vlakom sa žiakom veľmi páčila. Z okien mohli pozorovať prekrásnu zimnú krajinu. Náš výlet sa neobišiel bez poriadnej guľovačky a váľania sa v snehu...

            Tento výlet si radi zopakujeme.

            Mgr. Eva Žarnayová, Mgr. Kristína Kohútová

            Foto