• Šikovný chlapec, šikovné dievča - finále 3. ročník
          • Šikovný chlapec, šikovné dievča - finále 3. ročník

          • Traja tretiaci, ktorí sa úspešne prebojovali do vyššieho kola súťaže Šikovný chlapec, šikovné dievča, sa dňa 7.3. 2019 zúčastnili finálovej a zároveň finálnej časti tejto súťaže. Poradili si s pexesom, puzzle, pamäťovou hrou, testom i ďalšími zaujímavými úlohami a medzi 27 finalistami si vybojovali krásne umiestnenia: Soňa Sedláčková 3.A - 1. miesto,  Tobias Barnoky 3.C - 5. miesto, Alicia Gállová 3.C - 6. miesto.

            Blahoželáme!

             

        • Karneval v ŠKD
          • Karneval v ŠKD

          • Tak ako každý rok aj tento nebol výnimkou a 27.2.2019 sa konal v ŠKD karneval.

            Deti si pripravili super kostýmy, celé popoludnie sa zabávali, tancovali a súťažili.

            Na záver bola tombola, z ktorej si každé oddelenie odnieslo cenu.

            Bol to ten pravý záver fašiangového obdobia. 

          • Paličkovaná čipka

          •            Slovensko je čipkárska veľmoc. Má osemnásť regiónov so špecifickými čipkárskymi motívmi. Je to asi svetová rarita. Čipkári sú po celom svete, ale toľko regionálnych čipiek na tak malom území je niečo výnimočné.

            Vďaka Miške Trusovej sa žiaci 3.D mali možnosť oboznámiť s umením šikovných prstov – PALIČKOVANÍM.
            Paličkovaná čipka
             je ručnou prácou vytvorený textilný prvok, čipka ktorá sa tvorí z priadze na textilnom valci plnenom slamou alebo pilinami osadenom na drevenom podstavci. Ďalšími potrebami na zhotovenie paličkovanej čipky sú drevené paličky, na ktorých je navinutá priadza, nožničky, háčkovka, priesvitný papier a nehrdzavejúce špendlíky.

            Ďakujeme, že si nám priblížila krásu tradície paličkovanej čipky.

            M. Policianová

        • Memorial Š. Stanislaya v skoku do výšky
          • Memorial Š. Stanislaya v skoku do výšky

          •               V poradí 27. ročník súťaže v skoku do výšky Memoriál Stanislaya pre vekové kategórie od najmladšieho žiactva až po dorast sa uskutočnil v priestoroch veľkej telocvične na základnej škole Šmeralova 25 v Prešove. Prítomných pretekárov a trénerov privítal syn Štefana Stanislaya , pán Juraj Maľcovský a riaditeľ základnej školy pán Bodnár a priali všetkým, aby dosiahli čo najlepšie výsledky a samozrejme predovšetkým  sa v zdraví vrátili domov. Svoje zastúpenie mali atletické kluby z Bardejova, Košíc, Moldavy nad Bodvou a samozrejme školy z Prešova. Našim pretekárom a pretekárkam sa nesmierne darilo čo potvrdzujú aj medailové umiestnenia na stupni pre víťazov. V kategórii najmladších žiakov si prvé miesto vyskákal Samuel Vojcovič žiak 5.B triedy a v tej istej kategórii dievčat Klaudia Nováková taktiež obsadila prvé miesto. V kategórii mladšieho žiactva si všetky medailové miesta u chlapcov rozdelili naši zverenci a to na prvom mieste Tomáš Kancír z 7.B , druhý Adam Bednár a tretí Benjamín Karaffa obidvaja z 6.B triedy. U dievčat na tretej priečke boli dve dievčatá Ema Vaňová 6.B a Jana Lovecká 7.B a prvé miesto obsadila Liana Križovenská z 6.B triedy. V kategórii starších chlapcov na treťom mieste Jakub Gulič z 8.B a na druhom Kristián Kaľuha z 7.B triedy. Poslednou našou žiačkou, ktorá obsadila pódiové umiestnenie a to prvé miesto bola v kategórii dorasteniek Dominika Nováková z 9.B triedy . Všetci medailisti dostali vecné ceny, medailu a diplom. Blahoželáme všetkým , ktorí obsadili pódiové umiestnenia a prajeme  veľa športových úspechov a trénerom veľa síl.

        • Valentínsky tanec
          • Valentínsky tanec

          • Tak ako každý rok, aj tento, sa žiaci 1.st. BT zúčastnili Valetínskeho tanca. Nácvik tohtoročnej choreografie spestrili chlapci 4.D a 3.D svojim vtipným tancom. Valentínsku náladu sme podporili červenou farbou nášho oblečenia. Všetci žiaci sa veľmi snažili a choreografiu zvládli na jednotku. Už teraz sa tešia, čo pre nich pripravíme v ďalšom roku.

            Tomičová, Policianová

            Foto

        • Super účes – súťaž v účesovej tvorbe
          • Super účes – súťaž v účesovej tvorbe

          •      „Vlasy sú korunou krásy.“ V dňoch 11.-13.02.2019 sme sa v  našom školskom klube detí intenzívnejšie venovali práve tejto téme. Deti sa vo svojich oddeleniach formou prezentácie dozvedeli čo-to o histórii účesovej tvorby od staroveku po súčasnosť. Navrhli a vytvorili si vlastný vlasový styling. Zručné malé kaderníčky s modelkami prezentovali svoje nápadité účesy v súťaži s názvom „Super účes“, ktorá sa konala dňa 13.02.2019. Cieľom podujatia bolo venovať pozornosť celkovej osobnej úprave, ako aj úprave vlasov, oboznámiť sa s  históriou účesovej tvorby, vnímať účesovú tvorbu ako umenie, vytvoriť účes na zvolenú tému. Pri tvorbe účesov deti preukázali veľkú šikovnosť, estetické cítenie a kreativitu, za ktoré boli odmenené diplomami a peknými vecnými cenami.

             

            Jana Mikulová

            Foto

        • Halové majstrovstvá SR vo viacboji mladšieho žiactva
          • Halové majstrovstvá SR vo viacboji mladšieho žiactva

          • Vyvrcholením zimnej prípravy mladšieho žiactva počas tréningového procesu boli dňa 23.2.2019 halové majstrovstvá SR vo viacboji. Tieto preteky obsahovali päť atletických disciplín 60 m. prekážky, 60 m, skok do diaľky, vrh guľou/3kg/ a beh na 600 metrov. Na tomto významnom podujatí bolo v kategórii mladších chlapcov prihlásených 24 pretekárov a v kategórii mladších dievčat 44 pretekárok. Svoje zastúpenie mal aj náš ŠŠK Junior Prešov a to Tomáš Kancír, Adam Bednár, Ema Vaňová a Liana Križovenská. Preteky začali o 10:30 hod , ale ešte pred samotným začiatkom atletických disciplín zaznela hymna SR a príhovor mal riaditeľ pretekov pán Drozda.

            Našim zverencom sa v konkurencii ďalších pretekárov z celého Slovenska darilo čo sa napokon aj odzrkadlilo  na stupni pre víťazov, kde na fantastickom treťom mieste sa umiestnil Tomáš Kancír žiak 7.B triedy a hneď na štvrtom nemedailovom mieste Adam Bednár z 6.B triedy, ktorému chýbalo len 31 bodov a mohol to byť on, ktorý prevezme medailu a diplom. Dievčatám v svojej kategórii sa podarilo umiestniť na ôsmom ešte bodovom mieste Eme Vaňovej z 6.B triedy a na trinástom mieste Liana Križovenská tiež z tej istej triedy. Blahoželáme všetkým, ktorí sa na H MSR vo viacboji snažili reprezentovať čo najlepšími výkonmi nielen seba , ale aj svoj materský atletický klub a mesto Prešov za čo im nesmierne ďakujeme. Prajeme trénerom , aby naďalej podporovali svojich zverencov a pevné nervy  pri tréningovom procese.

             

            Mgr. Maľcovský

             

            Foto

        • Biologická olympiáda OK kat C
          • Biologická olympiáda OK kat C

          • 12. februára zabojovali naše dve deviatačky – Nina Macejová (9. c) a Lenka Poniková (9. c), víťazky školského kola, v obvodnom kole Biologickej olympiády  v kategórii C o úspešné umiestnenie. A podarilo sa! V silnej konkurencii napokon obsadili krásne 3. a 10. miesto.

            Dievčatám blahoželáme a pevne veríme, že v biológii sa im bude dariť aj na strednej škole.

            S. Čorejová

            Diplom

        • LUJZA NENAŠLA PREMOŽITEĽA
          • LUJZA NENAŠLA PREMOŽITEĽA

          • Na Gymnáziu J.A. Raymana v Prešove bolo 12.2.2019 nezvyčajne rušno. Hostilo žiakov Prešovského kraja, ktorí si prišli zmerať sily v krajskom kole olympiády zo slovenského jazyka. Našu školu reprezentovala víťazka okresného kola, Lujza Lukáčová. Úspešne zvládla písomnú aj ústnu časť súťaže. Medzi desiatimi súťažiacimi nenašla premožiteľa, a tak postupuje do celoslovenského kola, ktoré sa bude konať v apríli v Modre. Srdečne blahoželáme!

                                                                                                                                     Grocká 

        • 1. kolo sk. liga vo futbale
          • 1. kolo sk. liga vo futbale

          • Pod záštitou Slovenského futbalového zväzu sa dňa 11.2.2019 na ul. Baštová v Prešove v hádzanárskej hale odohral futbal pre žiakov v kategóriách U10, U13, a U15. Na tomto turnaji sa zišli základné školy , ktoré boli vylosované do skupín z okresu Prešov. Medzi týmito školami sme mali zastúpenie aj my s našimi žiakmi. Hralo sa systémom každý s každým v svojej vekovej kategórii v čase 1x 10 minút. V kategórii U10 sa naši žiaci umiestnili na 2 mieste a to isté bolo v kategórii U15 . Na fantastickom a zároveň postupovom mieste do ďalšieho kola sa umiestnili chlapci v kategórii U13 za čo im blahoželáme a prajeme veľa síl v ďalšom kole.

             

            Mgr. Maľcovský, pani Ivanecká

             

            Foto

        • Halové majstrovstvá VsAZ
          • Halové majstrovstvá VsAZ

          • Ako už pravidelne v zimnom období sa v hale Elán v Bratislave schádzajú atletické nádeje z Východoslovenského atletického zväzu. Medzi takéto atletické nádeje patria aj naši zverenci z nášho atletického klubu Junior Prešov pri ZŠ Šmeralova 25. Naša cesta za úspechmi začala už dňa 9.2.2019 kedy sme nastupovali na železničnej stanici v Prešove na vlak , ktorý nás doviezol do Bratislavy síce s dosť značným oneskorením z dôvody nehody na trati , ale predsa sme tam dorazili a ubytovali sa. Samotné preteky začali už o 7:30 hod. v hale Elán prvými disciplínami chôdzou na 2000 metrov a behmi na 3000 metrov a 2000 metrov, kde sme mali svojich medailistov.

            Potom sa už rozbehli ďalšie disciplíny a my sme mohli získavať ďalšie medaily. Celkovo sme ich na týchto halových majstrovstvách získali 21 z toho 5 zlatých, 11 strieborných a 5 bronzových. Medzi najúspešnejších pretekárov z klubu môžem spomenúť Križovenská, Vaňová, Bednár, Kancír Tomáš všetci títo  atléti získali najviac medailových umiestnení. Blahoželáme všetkým pretekárom a zároveň prajeme ich trénerom pevné nervy a elán do práce, lebo sa to stále vyplatí v podobe takýchto fantastických umiestnení ich zverencov.


            Mgr. R. Maľcovský, Mgr. H. Hrabčáková

            Foto

        • OLYMPIÁDU  V KORČUĽOVANÍ  opäť  ovládla  ŠMERALKA
          • OLYMPIÁDU V KORČUĽOVANÍ opäť ovládla ŠMERALKA

          • V PSK aréne 8.2. ( v piatok) prebehol  už 2. ročník OLYMPIÁDY  V KORČUĽOVANÍ základných škôl 👏.

            Chlapci a dievčatá základných škôl Kúpeľná, Lesnícka, Ľubotice, Májové námestie, Mirka Nešpora a Šmeralova sa tak postavili trom náročným disciplínam na ľade.

            ŠPRINT , OBRATNOSŤ NA KORČULIACH a VYTRVALOSŤ boli disciplíny, ktoré ani zďaleka niesu tak jednoduché, no súťažiaci prvého až štvrtého ročníka to zvládli ľavou zadnou. 👏

            1.miesto ZŠ Šmeralová 107 b.

            Alexandra Marušáková  1.A, Ezekiel Kurimský 1.E, Eliana Bochňová 2.B, Peter Matús 2.A, Tamara Slobodníková 3.C, Ondrej Hakuča 3.A, Kristina Martonová 4.F, Sael Kurimský 4.D

            2.miesto ZŠ Lesnícka 89 b.   3.miesto ZŠ Ľubotice 73 b.  4.miesto ZŠ Májové námestie 69 b.  5.miesto ZŠ Kúpeľná 64 b.  6.miesto ZŠ Mirka Nešpora 31 b.

             

            Ďakujeme za príjemnú atmosféru a skúsenosť,  ale aj 4. F,  ktorá nás prišla podporiť.  Veríme, že sa opäť stretneme aj budúci rok

             

            S. Hakučová

            Foto

        • Recepty starých mám
          • Recepty starých mám

          • Dňa 30.01.2019 sa v našich dvoch oddeleniach ŠKD uskutočnila akcia pod názvom “Recepty starých mám“. Tejto akcie sa zúčastnili aj deti z iných oddelení. V to popoludnie sme zažili nielen zábavu a to pri ochutnávaní pochutín so zaviazanými očami, alebo hraním sa na Popolušku, ale niečo zaujímavé sme sa aj dozvedeli.

            Napríklad, ako naše staré mamy pripravovali jedlá, ale aj aké suroviny pritom používali a načom a kde varili. Recepty, ktoré si deti pripravili so svojou vychovávateľkou si odprezentovali a na záver si pochutnali na dobrotách.

            Zuzana Ritlyová

            Foto

        • JASPO 2019 - dve družstvá = dve prvé miesta
          • JASPO 2019 - dve družstvá = dve prvé miesta

          • Aj tento rok sa naša škola zúčastnila jazykovej súťaže pod záštitou pani primátorky - JASPO 2019. Šmeralku reprezentovali dve družstvá. Netradičnú dramatizáciu záporných postáv bratov Grimmovcov v nemeckom jazyku predviedli Lujza, Simona a Timotej z 9.C. Svetu ukázali, že aj záporné postavy, Martinko Klingáčik, zlý vlk a škaredá ježibaba majú veľké srdce. Katka, Petra a Stela z 8.A ukážkovo zdramatizovali po francúzsky bájku Vlk a pes, ktorú napísal Jean de la Fontaine. Nasledoval vedomostný kvíz a gramatické otázky,kde obe družstvá potvrdili svoju vysokú úroveň a obsadili krásne prvé miesta. A nechýbala ani sladká bodka na záver...

            Blahoželáme a tešíme sa na budúci ročník.

            Martina Bryndzová, Silvia Revická

            Foto

        • Návrat do stredoveku
          • Návrat do stredoveku

          • .....do čias minulých , kedy ešte platili rytierske cnosti a česť bola viac ako život ......

            V januári roku Pána 1299 mali Prešovčania dôvod na veľkú oslavu. Kráľ Ondrej III. im udelil mestské výsady, a to bola v ich živote obrovská zmena. Z osady sa stalo kráľovské mesto, z poddaných mešťania a o ich osude už nerozhodoval šarišský župan, ale mestská rada, ktorú si sami volili.  O udalostiach spred 720 rokov, o listine mestských práv a privilégií i ďalších osudoch mesta sme sa dozvedeli na hodine dejepisu v Krajskom múzeu v Prešove.

            Mohli Prešovčania v stredoveku jesť bravčový rezeň so zemiakovou kašou? Alebo piť pivo? ... Obyčajné otázky nútili žiakov využiť vedomosti, ktoré získali na hodinách dejepisu ( Zámorské objavy ) a odpovede  ľahko zvládli. Nadšenie žiaci VII.C neskrývali a rozhodli sa, že pripravia pre spolužiakov zaujímavé podujatie o stredovekom Prešove.

            Najbližšie stretnutie so stredovekým Prešovom bude v marci, kedy si priblížime život stredovekého človeka.

             

            Janka Beľušková

            Foto