• Školské kolo Chemickej olympiády
          • Školské kolo Chemickej olympiády

          • Dňa 7. 2. 2020 sa uskutočnilo školské kolo chemickej olympiády. Zúčastnilo sa ho 14 žiakov, ktorí riešili úlohy týkajúce sa vzorcov, chemických rovníc a chemických výpočtov. Najúspešnejší boli žiaci: K. Katriňáková 9.A, Ľ. Durkáč 9.C, S. Sušková 9.A, L. L. Kurimaiová 9.A

            Blahoželáme.


            J. Tomaščiková

            Foto

        • VIEME SNÍVAŤ?
          • VIEME SNÍVAŤ?

          •             Byť rojkom sa dnes už akosi „nenosí.“ Ale kto to vie, môžeme mu len závidieť. Dostáva sa do virtuálneho sveta spomienok, ale aj vízií do budúcnosti. Deň svätého Valentína je na snívanie ako stvorený. A to doslova. Žiaci 2. stupňa niektorých tried snívali s Rút Pajorkovou a Matúšom Lipkom, hlavnými predstaviteľmi hudobného predstavenia Kufrík snov.

            Prostredníctvom filmovej projekcie a  hereckého a hudobného majstrovstva predstaviteľov sa dostali do čias cisárovnej Sissi a na bál, ktorý usporiadala, kde odzneli diela klasických majstrov. Tu sa do predstavenia zapojili naši ôsmaci, ktorí sa stali súčasťou dobového kvarteta.

            V jedenástich rokoch snívala Rút o Amerike a o milom, ktorý sa stal za „veľkou mlákou“ zlatokopom. Tentoraz odzneli na pódiu westernové melódie.

            O rok neskôr mladá dáma snívala sen o francúzskej speváčke Edith Piaf. Šansón v jej podaní znel fantasticky.

            Ako 13-ročná sa zúčastnila na konkurze do ľudového súboru Lúčnica. Chcela porotu zaujať dvoma rusínskymi piesňami. Nás zaujala. Zaspievala ich bez hudobného sprievodu čisto a precítene.

            Záver patril populárnej piesni a tvorbe mladých autorov. Žiaci tlieskali do rytmu a pieseň si spoločne zaspievali.

            Na takom interaktívnom predstavení sa žiaci zúčastnili prvýkrát a malo kladné ohlasy.

                                                                                                           M. Grocká     

             

            Foto

        • NAJSTARŠÍ V PSK ARÉNE
          • NAJSTARŠÍ V PSK ARÉNE

          • 7.2.2020 sme sa dostali do PSK ARÉNY aj my - deviataci. Niektorí zo VII.A, IX.A a IX.C stáli na korčuliach prvý raz. Na ľadovej ploche nám to šlo celkom dobre. Hodina korčuľovania bola hádam aj málo, ale tí, ktorých kondícia trošku pokrivkávala, boli nadmieru  unavení. Ktovie, možno sa tam do konca roka ešte dostaneme.

                                                                                                                                                                                                                                                                                          Žiaci IX.C

            Foto

        • Svišťovka
          • Svišťovka

          • Keďže nám zima, dážď a vietor niekedy neumožňujú byť na čerstvom vzduchu, rozhodli sme sa v našom oddelení urobiť aktivitu,  a preniesť tak trochu prírody  do nášho oddelenia pod  názvom Svišťovka, ktorá patrí medzi prírodovedné aktivity. Už z názvu deti uhádli o čom to asi bude. Najprv sa krátkym videom   dozvedeli niečo o živote svišťa a mohli tak potom odpovedať  na otázky vychovávateľky. Z  odpadového materiálu, z roliek  toaletného papiera si vyrobili svišťov. Za splnenie týchto úloh dostali deti  odznaky tatranského svišťa.  Odmenou bola pre nich  krátka kreslená rozprávka ako inač  o troch svišťoch. 

            Mgr. Jana Diová

        • Memoriál Štefana Stanislaya v skoku do výšky mládeže,28. ročník
          • Memoriál Štefana Stanislaya v skoku do výšky mládeže,28. ročník

          • Na ZŠ Šmeralova sa konal pretek v skoku do výšky, ktorého organizátorom je AK TJ Slávia PU Prešov a spoluorganizátorom je ZŠ Šmeralova. Na tejto súťaži štartujú kategórie od najmladšieho žiactva až po dorasteneckú kategóriu. Účasť potvrdili kluby z Moldavy nad Bodvou, Vranova nad Topľou, Šport Hrou, ŠŠK Junior Prešov a iné kluby. Na podujatí sa zúčastnilo celkovo 49 pretekárov čo hovorí o náraste záujmu oproti minulým ročníkom. Zahájenie Memoriálu Štefana Stanislaya otvorili svojím príhovorom PhDr. Juraj Maľcovský Csc. a Ján Jacoš. Výsledky z tejto súťaži budú zverejnené na stránke ,,atletikask,,

            R. Maľcovský

             

            Foto

        • Naša Matka Zem - pozvánka na výstavu
          • Naša Matka Zem - pozvánka na výstavu

          • Slávnostné otvorenie výstavy Naša Matka Zem sa konalo 6.2.2020 o 10.00 hod. v priestoroch Galérie v Caraffovej väznici. Pozvaní hostia mali jedinečnú možnosť si ako prví z návštevníkov pozrieť výtvarné práce ohodnotené a vybrané odbornou porotou.  Z 219 výtvarných prác sa do Caraffky dostalo 44. Autori najkrajších diel získali na vernisáži ocenenie v dvoch kategóriách :

             

            Kategória  I. – žiaci 1. stupňa ZŠ

            1.      miesto – Kamila Vooková

            2.      miesto – Nina Plavčanová

            3.      miesto – Soňa Sedláčková

             

            Kategória II. – žiaci 2. stupňa ZŠ

            1.      miesto – Milan Pagurko

            2.      miesto – Vanesa Rumančíková

            3.      miesto – Vladko Jurašek

             

            Mimoriadnu cenu poroty získali :

            Daniela Dobrovičová a Michaela Olejárová

             

            O príjemnú atmosféru sa v kultúrnom programe postarali – Vanesa Rumančíková a Nina Imlejová– spev, Šarlotka Dlugošová – poézia, flautové kvarteto zo SZUŠ DAMA.

            Cieľom projektu bolo podporiť výtvarné talenty žiakov ZŠ Šmeralova a ukázať krásu našej planéty. Poďakovanie patrí partnerom projektu : Mesto Prešov, PKO Prešov a SKY Rádio.

            Výstava je sprístupnená širokej verejnosti do 22.2.2020. Všetci ste srdečne pozvaní.

             

            Mgr. Tamara Škovránková a Bc. Jana Mikulová

        • NA OPUSTENOM OSTROVE
          • NA OPUSTENOM OSTROVE

          • Dňa 23.1.2020 sa žiaci VII.A triedy spolu s pani učiteľkou Melániou Grockou zúčastnili zážitkového čítania vo Viole. Nieslo sa to v duchu Robinsona Crusoea, ktorý nešťastne stroskotal. S príbehom nás na začiatku oboznámila pani Pariľáková a následne nás zaviedla na čarovný ,,ostrov“ . Mali sme možnosť napísať Robinsonovi list , spýtať sa ho niečo alebo mu poradiť. Počas sedenia sme sa dozvedeli veľa zaujímavostí, napríklad že Robinson sa plavil z južnej Ameriky smerom do Afriky. Počas jeho plavby ho zastihli dve silné búrky a on stroskotal na ostrove, ale ako jediný prežil. Na ostrove strávil 28 rokov. Mali sme možnosť pozrieť si o ňom knihy, ktoré sa dajú požičať v knižnici.

            Zo zážitkového čítania sme si mnohí okrem umeleckého dojmu odniesli aj nové poznatky.

            Karolína Molková, žiačka VII.A triedy

            Foto

        • Okresné kolo Šalianskeho Maťka
          • Okresné kolo Šalianskeho Maťka

          • Posledný januárový utorok 28.1.2020 sa v Knižnici  P.O. Hviezdoslava v Prešove konalo okresné kolo recitačnej súťaže Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského. Z našej školy postúpili zo školského kola traja žiaci: Klára Juhásová 3.B, Jakub Vrabeľ 4.A a Kamila Kopilcová 6.A.  Porota v každej kategórii hodnotila dramatickú prípravu, osobný prístup recitátora, tvorivosť, silu účinku na poslucháča, ale aj výber textu. Klárke, Jakubovi a Kamilke sa umiestnenie v silnej konkurencii neušlo, ale reprezentovali nás so cťou.

            Terézia Pribulová

        • ŠALIANSKY MAŤKO
          • ŠALIANSKY MAŤKO

          • „Bola raz jedna malebná krajina – Slovensko sa zvala. V nej malé mestečko Šaľa. A tá Šaľa Šalianskeho Maťka Jozefa Cígera Hronského mala.“

                        13. 1. 2020 sa v školskej knižnici uskutočnilo školské kolo súťaže Šaliansky Maťko – súťaž v prednese krásnych slovenských povestí. Na súťaži sa zúčastnilo 10 recitátorov v 3 kategóriách. Umelecké prednesy našich žiakov sledovala porota v zložení Mgr. J. Homolová (predsedníčka poroty),  Mgr. K. Kohútová a Mgr. V. Valičková.

            Výsledky školského kola:

            I. KATEGÓRIA

            1. m - KLÁRA JUHÁSOVÁ (3.b)

            II. KATEGÓRIA

            1. m - JAKUB VRABEĽ (4.a)

            2. m - SIMONA HAJZUŠOVÁ (5.a), TAMARA LELÁKOVÁ   (5.a)

            3. m - PETER TVAROŠKA (4.a)

            III. KATEGÓRIA

            1. m - KAMILA KOPILCOVÁ (6.a)

            2. m - SAMUEL ZUŠČÁK (6.c), PAVOL ŽELINSKÝ (7.c)

            3. m - LEONA MÉNOVÁ (6.c), DÁVID BARTKO    (6.c)

                        Víťazom blahoželáme!

            J. Homolová

            Foto

        • Olympiáda z anglického jazyka
          • Olympiáda z anglického jazyka

          • Dňa15.1.2020 sa v ZŠ Bajkalská  uskutočnilo okresné kolo Olympiády z anglického jazyka, ktorého sa zúčastnili žiaci Jozef Kundrat zo VII.C a Martin Šima z IX.C. Obom chlapcom sa v náročnej olympiáde darilo. V súťaži sa umiestnili nasledovne:

            Kategória 1A

            1. miesto: Jozef Kundrat (VII.C)

            Kategória 1B

            7. miesto: Martin Šima (IX.C)

            Víťaz kategórie 1A postupuje do krajského kola, ktoré sa uskutoční vo februári. Chlapcom ďakujeme za reprezentáciu našej školy a Jozefovi v krajskom kole držíme palce!

            Mgr. A. Macejová

            J.Kundrat_diplom.pdf

        • Beseda s poľovníkom
          • Beseda s poľovníkom

          • Naši piataci si so zatajeným dychom vypočuli prednášku poľovníka p. Daňka. Besedu zahájil trúbením na lesnici - "Vítame vás, priatelia poľovníci, prírody a zveri vášniví milovníci.". 

            Zo správ žiakov vyberáme:

            "Pán poľovník bol veľmi milý a páčil sami dokumentárny film. Lesníci chránia les a starajú sa o to, aby v lese neboli hladné zvieratá, chránia les pred pytliakmi. Larvy lykožrúta môžu pri premnožení zničiť celý les. Najväčšou pohromou pre les sú oheň, víchrica a mrazy. Jeden smrek vyprodukuje kyslík pre 50 ľudí. Lesníci v lesnej škôlke pestujú stromy, ktoré vysádzajú do prírody."

            Ďakujeme za besedu a tešíme sa o rok.  

            „Lesu, poľu, dolinám, zaznej mocné lovu zdar, lovu zdar, lovu zdar, lovu zdar.“  

            Čorejová, Bryndzová

             

            Foto

          • Oznámenie o prerušení výchovnovzdelávacieho procesu

          • Z dôvodu zvýšeného výskytu chrípkových ochorení V zmysle Metodického usmernenia č. 15/2005-R z 31.10.2005 a Vnútorného predpisu na vykonávanie opatrení na predchádzanie epidémie chrípky na škole po predchádzajúcej konzultácii s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva si dovoľujeme Vám oznámiť, že z dôvodu vysokého výskytu chrípkových ochorení na škole, na základe odporúčania RÚVZ prerušujeme výchovno-vzdelávací proces na škole v čase od 29.01.2020 (streda) do 31.01.2020 (piatok). V pondelok 3.2.2020 sú polročné prázdniny.

            Vyučovací proces pokračuje 4.2.2020 (utorok). V tento deň žiaci dostanú odpisy z vysvedčení za I. polrok školského roku 2019/2020.

            Zároveň oznamujeme, že z uvedeného dôvodu bude prerušená aj prevádzka školskej jedálne a ŠKD.

            Ďakujem za porozumenie

            Ľubomír Bodnár

            riaditeľ školy

          • Oznámenie o prerušení výchovno-vzdelávacieho procesu.

          • V zmysle Metodického usmernenia č. 15/2005-R z 31.10.2005 a Vnútorného predpisu na vykonávanie opatrení na predchádzanie epidémie chrípky na škole po predchádzajúcej konzultácii s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva si dovoľujeme Vám oznámiť, že z dôvodu zvýšeného výskytu chrípkových ochorení a na základe odporúčania RÚVZ prerušujeme výchovno-vzdelávací proces na škole v čase od 24.01.2020 (piatok) do 27.01.2020 (pondelok). Nástup do školy je 28.1.2020 (utorok). Zároveň oznamujeme, že z uvedeného dôvodu bude prerušená aj prevádzka školskej jedálne a ŠKD.

            Riaditeľ ZŠ Šmeralova 

        • Nežná revolúcia
          • Nežná revolúcia

          • Pred 30 rokmi, v novembri 1989, sme zažili hviezdnu chvíľu našich moderných dejín.

            Žiaci 9.C triedy na hodinách dejepisu spracovali v rámci projektového vyučovania Nežnú revolúciu. Cieľom projektu bolo priblížiť život na Slovensku v období komunizmu a udalosti, ktoré viedli k pádu komunistického režimu.

            Pri získavaní informácií sa žiaci museli hlbšie zamýšľať nad fungovaním totalitného režimu, diskutovali o ňom na viacerých hodinách. Rozhovory s rodičmi, starými rodičmi im priblížili život detí v tomto období. Školáci veľa času trávili vonku, chodili na pionierske schôdzky, čítali časopisy ABC, Zenit.

            Nenásilná zmena režimu s prvkami dohody a reformy dostala pomenovanie „nežná“ alebo „zamatová revolúcia“. Od roku 2001 je 17.november štátnym sviatkom – Dňom boja za slobodu a demokraciu.

            Pieseň od Tublatanky Pravda víťazí je stále aktuálna – „...pravda vždy víťazí, ak ju sám nezradíš...“

             

            Janka Beľušková

            Foto

        • Milan  Rastislav  Štefánik
          • Milan Rastislav Štefánik

          •   Najvýznamnejšia postava novodobých slovenských dejín, všestranná osobnosť, uznávaný vedec a rodený diplomat Milan Rastislav Štefánik, rozhodujúcou mierou prispel k vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov a výrazne ovplyvnil celoeurópske dejiny pred a počas prvej svetovej vojny.

              Režim Slovenského štátu a neskôr predstavitelia komunistickej strany usilovali o to, aby jeho odkaz vymazali z pamäte ľudí. Rozbíjali jeho sochy, premenovávali ulice, ničili knihy, zakazovali o ňom hovoriť a dokonca zasadili okolo jeho mohyly na Bradle stromy, aby ju nebolo vidieť.

              Žiaci 9.A triedy zozbierali informácie o M. R. Štefánikovi, ktoré boli použité na inštaláciu výstavy venovanej Štefánikovi v priestoroch našej školy.

            „Musíme len viac veriť, ešte viac pracovať a učiť pracovať aj iných, navzájom sa milovať napriek všetkým našim chybám. Prekážky treba rozbiť a nie sa im poddávať.“

             

            Janka Beľušková

             

            Foto

        • Krúžok LEGObot
          • Krúžok LEGObot

          • ZŠ Šmeralova ponúka v rámci projektu IT akadémia krúžok LEGObot pre žiakov 2. stupňa. Hlavným poslaním je vzbudzovať hlbší záujem o IT a programovanie LEGO robotov. Krúžok prebieha raz týždenne, vždy v utorok o 14.00 h.

            J. Tomaščíková

        • DIEVČATKO MOMO A V.C
          • DIEVČATKO MOMO A V.C

          • 16.1.2020 sme šli do Violy na zážitkové čítanie. Čítali sme knihu Dievčatko Momo a stratený čas. Knihu napísal Michael Ende. Je o dievčatku Momo, ktoré žilo v zrúcanine amfiteátra úplne samo. Oblečenie len našla alebo jej niekto daroval. A jedlo? Tiež si len našla. Ale bola v niečom výnimočná. Momo vedela načúvať. Vedela tak načúvať, že bezradní a nerozhodní odrazu vedeli presne, čo chcú. Po prečítaní ukážky sme mali povedať ostatným, v čom sú výnimoční. Dobre sa to počúvalo. V čítaní sa opäť pokračovalo. K Momo chodilo čoraz viac ľudí. A zrazu...prestali. Nemali čas. Opäť nasledovala aktivita. Mali sme zatvoriť oči a počúvať rôzne zvuky. Krčenie papiera, kroky, klopanie. Hovorili sme o tom, čo sme si pri tom predstavovali.

                     Ako to skončilo? To si už každý z nás musí prečítať sám.

                                                                                                  Petra Mrúzová, žiačka V.C

            Foto