• 100. výročie narodenia Alexandra Dubčeka
          • 100. výročie narodenia Alexandra Dubčeka

          • V novodobých dejinách naši predkovia veľa obetovali, nezriedka i život za slobodu slova, slobodu myslenia, slobodu cestovania a vierovyznania.
            Žiaci IX.A. a IX.D. sa na hodinách dejepisu aktívne venovali získavaniu informácií o významnej slovenskej osobnosti, ktorá by sa 27.11.2021 dožila sto rokov – Alexander Dubček.
            Meno Alexandra Dubčeka má vo svete podobný „cveng“ ako na českej strane meno Václava Havla.
            Bol symbolom Pražskej jari a potom aj sovietskej okupácie. Taktiež symbolom odvahy, ľudskosti a nádeje. Považovali ho za lídra celospoločenskej snahy o demokratizáciu komunistického režimu v Československu v roku 1968. V novembri roku 1989 sa zapojil do procesu politických zmien a v decembri toho istého roku sa stal predsedom Federálneho zhromaždenia Československej socialistickej republiky.
            Dňa 7. novembra 1992 ťažkým zraneniam po autonehode podľahol. Zomrel na 75. výročie VOSR, ktorá pre jeho otca znamenala jeden zo zásadných zlomov v živote.
            V pamäti ľudí na Slovensku a po celom svete zostane navždy zapísaný ako symbol socializmu s ľudskou tvárou a s charakteristickým úsmevom, ktorý bol pre celú jednu generáciu symbolom nádeje.
            „Žime a konajme tak, aby hranice ľudí nerozdeľovali, ale spájali.“
            A.Dubček
            Janka Beľušková

            Foto

        • Olympiáda z anglického jazyka
          • Olympiáda z anglického jazyka

          • Dňa 18.11.2021 sa uskutočnilo školské kolo Olympiády z anglického jazyka, ktorého sa zúčastnili žiaci 5. – 9. ročníka. Súťažiaci si zmerali sily v testoch, ktoré boli zamerané na gramatiku, slovnú zásobu, čítanie s porozumením. Tí najlepší sa neskôr stretli aj v ústnej časti. Najviac sa darilo týmto žiakom:

            V kategórii A (5. – 7. ročník) sa na 1. – 3. mieste umiestnili:

            1. miesto: Martin Kopčik (VI.C)

            2. miesto: Alexandra Sofia Herdický  (VII.B)

            3. miesto: Matúš Merčiak (VII.C)

             

            V kategórii B (8. – 9. ročník) sa na 1. – 3. mieste umiestnili:

            1. miesto: Tamara Katriňáková (IX.A)

            2. miesto: Sara Jane Zakuťanská (VIII.A)

            3. miesto: Pavol Želinský (IX.A)

             

            V kategórii C sa na 1. – 3. mieste umiestnili:

            1. miesto: Martin Feroz Ahamed (VII.C)

            2. miesto: Alica Aoife  Kubačková (VII.C)

            3. miesto: Elizabeth Lambourne (VI.D)

             

            Víťazi v jednotlivých kategóriách nás budú reprezentovať v okresnom kole a krajskom kole. Blahoželáme a držíme palce!

            Vyučujúce ANJ

        • Geografická Olympiáda - školské kolo
          • Geografická Olympiáda - školské kolo

          • V stredu 24.11.2021 sa uskutočnilo školské kolo Geografickej olympiády. Tento rok sa súťaž konala opäť online, ale tentokrát si testy pripravila spoločnosť IUVENTA - Slovenský inštitút mládeže. Tohto kola sa na našej škole zúčastnilo 42 súťažiacich v troch kategóriách. Z každej kategórie do okresného kola postupujú traja žiaci, ktorí sa umiestnili na prvých troch miestach:

            Kategória G (5. ročník)

            1. Aneta Stankovičová 5.A

            2. Tatiana Sarnecká 5.A

            3. Tereza Saoirse Kubačková 5.A

            Kategória F (6. - 7. ročník)

            1. Dominik Merčiak 7.C

            2. Matúš Merčiak 7.C

            3. Lukáš Durkáč 6.C

            Kategória E (8. - 9. ročník)

            1. Alexander Jozef Dobrovič 9.A

            2. Matej Staš 8.A

            3. Daniel Kacvinský 9.A

            Všetkým zúčastneným ďakujeme a postupujúcim výhercom blahoželáme. 

            Mgr. Birošová

            Foto

        • JE TO „IBA“ ČASOPIS
          • JE TO „IBA“ ČASOPIS

          • 26. november sa nesie v znamení časopisov. V dnešnej digitálnej dobe upadá dopyt najmä po printových verziách časopisov. No pravdou je, že ani najdokonalejší elektronický časopis nenahradí časopis, ktorý si deti zoberú do ruky, cítia vôňu papiera, môžu si ho listovať a čítať podľa potrieb vlastnej čitateľskej úrovne.

            Žiaci 1.E si tento deň pripomenuli priblížením pomerne nového časopisu Bublina. Vychádza len 4x v roku, ale je plný zaujímavých informácií, rôznorodých aktivít pre menších čitateľov, ale aj tých náročnejších. Jeho zaujímavosťou je, že každé číslo sa venuje jednej téme, ktorú približuje z rôznych integratívnych pohľadov, čo patrí aj k súčasným prístupom vyučovania. Deti v Bubline zaujalo zrkadlové čítanie. Snáď najväčším prekvapením bolo, že si našli aj obľúbeného Mima. Teraz sme si časopis čítali spoločne, ale naše čitateľské zručnosti sa zlepšujú a onedlho si bude čítať každý sám.

            Ale v 2.E to vyzeralo trochu inak. Deti si už samé čítali z časopisov, ktoré si doniesli z domu. Boli rôznorodé a každý si v nich našiel to, čo ho zaujíma. Prostredníctvom prezentácie sa deti dozvedeli o vzniku prvých časopisov, kvízom si vedomosti upevnili a nakoniec besedovali s p.uč. E.Birošovou, ktorá im ako šéfredaktorka predstavila školský časopis a s pani psychologičkou A. Dzivou Balúchovou o dôležitosti čítania a jeho prínosom pre malých čitateľov.

            Dočítania priatelia.

            M.Kormaníková, Ľ.Plavčanová

            Foto

        • Milá babka Margitka, Janka, Miladka, ...
          • Milá babka Margitka, Janka, Miladka, ...

          • Takto začínali naše novembrové listy babkám a dedkom z prešovského zariadenia MINTAKA. Deti písali o sebe, svojich záľubách a veselých príhodách, ktoré zažívajú v školských laviciach. Predstavili svojich domácich miláčikov, prezradili na aký hudobný nástroj sa učia hrať, či akému športu sa venujú vo svojom voľnom čase. Pribalili aj vlastnoručne vyrobený darček s voňavým čajom na zahriatie v sychravom počasí. Veríme, že sa seniori potešia, možno aj pobavia a s úsmevom na tvári si pripomenú bezstarostné detské časy.

            žiaci 4.B a L. Lissiouid

            Foto

        • Ahoj, kamarátka kravička!
          • Ahoj, kamarátka kravička!

          • Aj v mesiaci november sa s nadšením staráme o Majku a Matildu. Naše adoptívne kravičky sú deťom vďačné, že si ich vybrali za kamarátky. Tento mesiac poverili deti tvorivou úlohou a vedomostným kvízom. A aby sa kravičky o našich deťoch dozvedeli ešte viac, mali si pre nich pripraviť koláž z obrázkov - aké dobroty z jej mliečka majú deti najradšej. Úlohu zvládli na výbornú.

            žiaci 4.B, 4.E a tr. učiteľky L. Lissiouid, S. Hakučová

            Foto

        • Zostaňme zdraví
          • Zostaňme zdraví

          • Zdravie. V tejto dobe si ho prajeme navzájom a chceme ho aj mať. Pohyb  a pravidelné cvičenie je jednou z ciest k skvalitneniu života. MY sa hýbeme radi a tešíme na každú možnosť užiť si cvičenie aj netradične.

            Tretiaci z E-čky :)

            Foto

        • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?
          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • Aj tohto roku sa naša škola zapája do krásnej predvianočnej výzvy. Potešme aj tieto Vianoce seniorov po celom Slovensku. Naplňme spoločne krabice plné lásky. 

            Niečo SLADKÉ, niečo SLANÉ, niečo TEPLÉ, niečo VOŇAVÉ, niečo na ZÁBAVU a niečo ZO SRDCA. Ďakujeme

            Žiaci I. stupňa odovzdajú krabice p. uč. Hrabčákovej.

            Žiaci II. stupňa odovzdajú krabice p. uč. Birošovej. 

            Krabice doniesť najneskôr v PONDELOK 29.11.2021.

            Foto

        • Delivý člen vo francúzskom jazyku alebo ako sme recyklovali staré hračky 
          • Delivý člen vo francúzskom jazyku alebo ako sme recyklovali staré hračky 

          •  

            Delivý člen vo francúzskom jazyku je gramaticky náročný. Používa sa pri látkových nepočítateľných podstatných menách... Fúúúú, naozaj zložité. My sme sa dnes v 6.C s talentovo nadanými žiakmi pohrali. Ako pomôcka nám poslúžili takmer dvadsať ročné nesmrteľné hračky. Žiaci nakupovali a nakupovali a gramatiku hravou formou upevňovali a upevňovali. 

            Tu veux du chocolat? Oui, j´aime le chocolat!

            Šikovní sú...

             

            Martina Bryndzová

            Foto

        • Zdravá desiata alebo viem, čo zjem
          • Zdravá desiata alebo viem, čo zjem

          • Zdravá desiata by mala obsahovať komplexné sacharidy, byť bohatá na zdravé tuky, vlákniny, vitamíny a minerály. Mala by byť nutrične vyvážená. Pretože takúto desiatu potrebuje nielen naše telo, ale aj naša myseľ. Je známe, že zdravá desiata pomáha zlepšeniu sústredenia a pozornosti, ktoré v škole určite potrebujeme. A tak žiaci 1.E, 3.A, 3.B, 3.E upriamili pozornosť na svoju desiatu. Porozprávali sa o zdravej výžive, zdravých  potravinách. O tom, čo je vhodné na desiatu a čo nie je najlepšie a najvhodnejšie. Ďakujeme rodičom, s ktorými  si deti pripravili desiatu doma a v škole sa o zdravé recepty navzájom aj  "podelili". Deti sa v škole obohatili o mnohé informácie prostredníctvom didaktických hier či zábavných pracovných listov alebo "vitamínových" pesničiek. 

            Deti a triedne učiteľky

            Foto

        • 17.november - Deň boja za slobodu a demokraciu
          • 17.november - Deň boja za slobodu a demokraciu

          • Pri príležitosti štátneho sviatku si žiaci vypočuli rozhlasovú reláciu.

            17. november je štátny sviatok, pre nás voľný deň. Uvedomujete si však hodnotu a význam tohto sviatku? Čo sa 17. novembra udialo? Vieme, že v roku 1989 bola nežná revolúcia. Zmenil sa režim. Vaša generácia si takú situáciu asi nevie predstaviť. Mladí ľudia boli ochotní povýšiť ideály nad svoje osobné a kariérne záujmy.

            Dnes si málokto pamätá, že prevratový 17. november 1989 bol vlastne spomienkou na november 1939. Vtedy tisíce študentov vyšli do pražských ulíc a protestovali proti nacistickej okupácii. Nacisti zastrelili, popravili a deportovali do koncentračných táborov študentov a zavreli všetky vysoké školy. Na protest  v Londýne vyhlásili 17. november za Medzinárodný deň študentstva.

            Nežná revolúcia v roku 1989 začala práve spomienkovou slávnosťou pražských študentov na november 1939. Proti študentom brutálne zakročili policajti a to bol začiatok konca totalitného režimu.

            S nádejou na novú a lepšiu budúcnosť stáli na námestiach občania a štrngali kľúčmi. Splnili sa však ich ideály? Verím, že áno. Aspoň z hľadiska ľudských práv a slobody slova.

            Zaspomínajte si s rodičmi a starými rodičmi na tento deň. Určite Vám porozprávajú zaujímavé príbehy.

            Martina Bryndzová, primárna prevencia

            Foto

        • Tvorenie obrázkov z prírodnín
          • Tvorenie obrázkov z prírodnín

          • Jeseň je krásna, pestrá a plná tajomstiev. Pri prechádzkach jesennou prírodou nachádzame množstvo prírodnín, ktoré sa dajú vhodne využiť na vytvorenie svojho vlastného diela, napríklad- jesenného obrázka. Deti zo 4.oddelenia ŠKD sa s radosťou podujali zhotoviť takéto obrázky z prírodnín. Každý obrázok vynikol svojou originalitou, jedinečnosťou. Deti s nadšením tvorili podľa vlastných predstáv. Pri práci využili svoju kreativitu a estetické cítenie. Výsledkom ich snaživej práce boli krásne jesenné obrázky, odmena za ich snaživú prácu.

            ŠKD, 4.odd.

            Mgr. Marta Bugárová

            Foto

        • Jesenné športové hry
          • Jesenné športové hry

          • Súťažím ja veľmi rád, so športom som kamarát.

            Cez prekážku veľký skok, dobrý som v tom každý rok.

            Však športová disciplína, to najzdravšia medicína.

            S kamarátmi súťažím, rád sa s nimi zabavím.

            Kým napadne prvý sneh, dáme skoky, dáme beh.

            Veď na ihrisku v jeseni, všetci sme šťastní a veselí.

             

            Mgr. Marta Bugárová, Slávka Jursová

             

            Foto

        • TABATA
          • TABATA

          • Martin na bielom koni neprišiel, no Marika nesklamala a prišla medzi nás. Vo štvrtok 11.11. deti z oddelení ŠKD dostali možnosť cvičiť spolu s trénerkou  online. Cvičenie sa nieslo v duchu TABATY, ktorá priniesla deťom pohybovú aktivitu zábavnou formou. Vykompenzovali si sedenie v laviciach pohybom, a to striedaním dynamických a statických cvikov. Najväčšiu radosť im priniesol pocit, že polhodinový intervalový tréning zvládli do konca.

             Vych. : Škovránková, Mikulová

            Foto

        • Práca s rastlinou
          • Práca s rastlinou

          • Deti rady pracujú, hlavne ak im dáme príležitosť a dôveru. Svoj záujem a iniciatívu ukázali
            pri činnosti, ktorej cieľom bolo  zasadiť si rastlinu-skalničku a naučiť sa o ňu starať.  Spoločnou prácou bolo aj úspešné zasadenie Aloe vera v oddelení. Prečo práve Aloe vera?  Z nedávnej udalosti si deti vypočuli môj príbeh o tom, ako sme v horách liezli so sprievodcom, ktorý si poranil  prst na ruke o skalu a jeho prvou pomocou bolo využitie tejto rastlinky pri ošetrení  rany. Aloe vera totiž  účinne pôsobí 
            na povrchové rany a popáleniny.  Jej najväčšia sila  je ukrytá v priehľadnom géli  vnútri listov.  Deti mali príležitosť osvojiť si vedomosť aj o tom, že Aloe vera sa dá využiť v kuchyni, čo mnohé prekvapilo. Priamo si to mohli vyskúšať, a to tým, že  si spoločne pripravili nápoj z tejto rastliny.   

            Čo bolo myšlienkou všetkého, sa  naplnilo: Vnímaj prírodu a nájdeš pomoc v nej.  

             PhDr. K.Lacková

            Foto

        • ŠTVRTÁCKE LISTY DO MINTAKY
          • ŠTVRTÁCKE LISTY DO MINTAKY

          • Na Šmeralke si ctíme starších nie len v októbri ale po celý rok. V spolupráci s o.z. Podaj ďalej napíšeme pekný pozdrav a vyrobíme maličkosť pre potešenie seniorom z prešovského zariadenia s názvom MINTAKA. Štvrtá E sa s radosťou podujala tejto aktivity ako prvá a vyrobila pre dedkov a babky origami závesné srdiečko, vymyslela krátku báseň a potešila aj svojou usmievavou fotkou.

            Pomyselné žezlo prenechávame v novembri 4.B a tešíme sa na február.

            4.E, zapísala Hakučová Stanislava

            Foto

        • Deň chôdze
          • Deň chôdze

          • 5.10. si žiaci 2.B a 2.D pripomenuli význam chôdze v živote človeka. Pohyb je pre človeka prospešný z hľadiska prevencie kĺbových ochorení, kardiovaskulárnych chorôb. Pomáha pri správnom držaní tela, redukcii nadmerného telesného tuku a odbúravaní psychickej záťaže. Chôdza je pre ľudí tým najprirodzenejším spôsobom pohybu. Pohyb na čerstvom vzduchu vplýva na náš mozgový potenciál. Prídete na iné myšlienky, dostanete nové nápady a pri práci budete oveľa uvoľnenejší. Rýchlou chôdzou, pri ktorej za 20 minút spálite asi 140 kalórii, si udržíte svoju hmotnosť, zrýchli sa váš metabolizmus, zlepší látková premena a posilní dýchacie svalstvo. Budete mať lepší spánok, utuží sa vaša kondícia a budete výkonnejší aj v práci či v škole. Kto sa pravidelne venuje chôdzi s patričnou frekvenciou a intenzitou, zníži sa mu riziko srdcového infarktu až o 40 percent. 

            Žiaci našich troch tried prešli 3,8 km od našej školy až po hať na sídlisku lll a späť. Počasie nám prialo a žiaci si pohyb po zdravom vzduchu náramne užívali čo sa odzrkadlilo na ich skvelej nálade. 

            2.B a 2.D

            Foto