• Dejepisná olympiáda – školské kolo
          • Dejepisná olympiáda – školské kolo

          • Dňa 2.decembra 2021 sa uskutočnilo školské kolo Dejepisnej olympiády pre žiakov 5.- 9. ročníka. Olympiády sa zúčastnilo 62 žiakov. Vzhľadom na to, že na našej škole prebiehalo v niektorých triedach dištančné vzdelávanie, školské kolo sa konalo online formou, prostredníctvom EduPage. Víťazi jednotlivých kategórií:

            KATEGÓRIA C (9. ročník)

            1. miesto – Alexander Jozef Dobrovič (IX.A)
            2. miesto – Pavol Želinský (IX.A)
            3. miesto – Matej Čačík (IX.D)

            KATEGÓRIA D (8. ročník)

            1. miesto – Nina Imlejová (VIII.D)
            2. miesto – Tamara Marhavá (VIII.D)
            3. miesto – Šimon Ščislak (VIII.A)

            KATEGÓRIA E (7. ročník)

            1. miesto – Martin Feroz Ahamed (VII.C)
            2. miesto – Matúš Merčiak (VII.C)
            3. miesto – Adam Cákoci (VII.E)

            KATEGÓRIA F (6.ročník)

            1. miesto – Štefan Lejko (VI.A)
            2. miesto – Dávid Cákoci (VI.A)
            3. miesto – Kristína Guregová (VI.D)

             

            Do okresného kola súťaže postupujú žiaci, ktorí sa v jednotlivých kategóriách umiestnili na 1. a 2. mieste. Blahoželáme!

             

            vyučujúce dejepisu

            Foto

        • Mikuláš v školskom rozhlase
          • Mikuláš v školskom rozhlase

          • Dnes do školského rozhlasu zavítal Mikuláš. Pozdravil všetky deti.

             

            Ďakujeme, Mikuláš,
            za tie krásne chvíle,
            za darčeky od Teba,
            za úsmevy milé.
            Stretneme sa o rok zas,
            príď, Mikuláš, medzi nás.

            Martina Bryndzová, primárna prevencia

        • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok
          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          •      I tento rok sme potešili našich seniorov darčekom, ktorý zohreje pri srdci Vás aj ich. Naplnili sme spoločne krabice plné lásky. Nechýbalo niečo sladké, slané, teplé, mäkké, voňavé, niečo na zábavu ale hlavne všetko zo srdca. Ďakujeme všetkým, malým i veľkým, ktorí ste prispeli a urobili tak veľa pre to, aby ste vytvorili a naplnili aspoň na chvíľu svet starkých radosťou a láskou.

                  Deti z 1.A, 1.E, 1.D, 2.B, 3.A,3.B, 3.D, 3.E, 4. D, 5.A, , 5.B, 6.B, 7.E, 8.D, 9.B,  ich rodičia a pedagógovia i  šk. psych. vedia a veria, že „dobro“, ktoré robíme iným, nemusí mať odosielateľa, dôležitý je prijímateľ a jeho šťastie.

            Gabriela Hrabčáková

            Foto

        • Zimná krajinka v ŠKD
          • Zimná krajinka v ŠKD

          • Blíži sa čas Vianoc a ten sa nám spája s krásnou zimnou zasneženou krajinkou, v ktorej sa nachádzajú drevené domčeky s oplotením, zasnežené stromy a k tomu krásni bieli snehuliaci. Deti zo 4.oddelenia ŠKD s radosťou a nadšením tvorili zimnú krajinku -  lepili sneh, tvorili stromčeky, vymaľovali okienka, domčeky oplotili, zhotovili snehuliakov. Výsledkom ich snaživej práce je takmer živý obraz bielej zimnej krajiny, jednoducho so všetkým, čo k tomu v zimnom období patrí.

            ŠKD, 4.odd.

            Mgr. Marta Bugárová

            Foto

        • KOMPARO 8 a KOMPARO 9
          • KOMPARO 8 a KOMPARO 9

          • Dňa  11.11.2021 si  82 žiakov našej školy, z toho 36 ôsmakov a 46 deviatakov, vyskúšalo na „nečisto“ atmosféru, ako zažijú pri oficiálnom Testovaní 9. V testoch Kompara 8 a Kompara 9 si overili   svoje vedomosti  z profilových predmetov  - matematiky a slovenského jazyka a literatúry. Otázky pre ôsmakov boli okrem týchto dvoch predmetov zamerané aj na základné fakty  z biológie a z geografie  a zároveň žiaci odpovedali aj na otázky, ktoré merali všeobecné študijné predpoklady. Všetko sa odohrávalo pod dohľadom šiestich  kolegýň – administrátoriek, ktorým ako každý rok, veľmi pekne ďakujem za spoluprácu a hladký priebeh. Osobné výsledky svojich testov sa žiaci dozvedia o pár týždňov na stránke KOMPARO.SK.

            S. Čančinová

            Foto

        • Bodkovacia  technika na technike v 8.D
          • Bodkovacia  technika na technike v 8.D

          • Obyčajná novembrová streda, 3.11.221,  štvrtá vyučovacia hodina, technická výchova, žiaci 8.D, v tichu, v pokoji, skúšajú svoju trpezlivosť a z obyčajných riečnych kameňov, prinesených od Torysy, sa pokúšajú vytvoriť kameň-mandalu bodkovacou technikou špeciálnymi bodkovacími perami a akrylovými farbami. Posúďte sami, ako sa to komu podarilo.

            S.Čančinová

            Foto

        • EXPERT  GENIALITY SHOW 2021
          • EXPERT  GENIALITY SHOW 2021

          •  Dňa 30.11 2021 sa na našej škole rozhodlo 23 žiakov druhého stupňa  zistiť svoje vedomosti z rôznych oblastí v celoslovenskej súťaží EXPERT GENIALITY SHOW.  Piataci a šiestaci súťažili v dvoch vopred daných témach.  - Ako funguje svet a Päť jazykov kultúry. Siedmaci, ôsmaci a deviataci si mohli vybrať  dve zo šiestich  tém – Od Dunaja k Tatrám, Mozgolamy, Svetobežník, Tajomstvá prírody, Do you speak English? a Góly, body, sekundy. V mladšej kategórii suťažili 6 žiaci a v staršej 17 žiakov.

            S.  Čančinová

            Foto

        • Stromček v meste
          • Stromček v meste

          • Naša škola sa opäť zapojila do akcie, ktorú pripravilo mesto Prešov a to zdobenie vianočného stromčeka. S vlastnoručne vyrobenými ozdobami, ktoré pripravili deti s vychovávateľkami ŠKD, stromček skrášľuje námestie pri katedrále sv. Mikuláša.  Veríme, že  poteší každého návštevníka.

            Vychovávateľky a deti ŠKD.

            Foto

        • Zoznámte sa s Nelli Benkovou, ktorá tancuje pre radosť, nie pre medaily.
          • Zoznámte sa s Nelli Benkovou, ktorá tancuje pre radosť, nie pre medaily.


          • Nelli Benková má dvanásť rokov a je žiačkou 7. B triedy na ZŠ Šmeralova 25 v Prešove. Nedávno sa vrátila zo svetového pohára organizácie IDO (International Dance Organization) v discodance a IDO Majstrovstiev sveta v street dance, ktoré sa konali v Taliansku v októbri 2021.  Je čerstvou víťazkou svetového pohára v disco dance, a to hneď v 2 kategóriách, sólo a duo v detskej vekovej kategórii, druhou IDO vicemajsterkou sveta v street dance duo a skupina v juniorskej vekovej kategórii a aktuálnou držiteľkou troch titulov Majsterky Slovenska -  v disco dance sólo detská veková kategória, v street dance junior duo a street dance junior skupina (7 tanečníkov) pre rok 2021, ktoré získala v Bratislave v septembri a novembri 2021.

            Nelli športovala od útleho veku. Už ako dvojročná tancovala pred televízorom a ako štvorročná videla prvýkrát vystúpenie tanečného a športového klubu Grimmy Prešov. V tom momente si uvedomila, že túži tancovať s nimi. A hoci ju rodičia naučili plávať, lyžovať a hrať tenis, prirodzene, obdarená pohybovým a hudobným talentom, vybrala si športový tanec. Do klubu Grimmy ju priviedla jej mamka, Eva Benková, ktorá sama tancovala od malička a stále súťažne tancuje v klube Grimmy Prešov. Okrem rodičov ju v tanci podporujú všetci ostatní členovia rodiny.

            Nelli sa stala členkou tanečnej umeleckej školy Grimmy v roku 2015, keď mala šesť rokov. Pre jej hlavný tanečný štýl disco dance sa rozhodla sama potom, čo videla tento štýl práve na vystúpení Grimmy. O štýle, ktorému sa venuje povedala Nelli toto: “Disco dance je veľmi náročný športový tanec, pretože musíte ovládať prvky modernej, či športovej gymnastiky, baletu, aj akrobacie, a zároveň ladne tancovať, ale mne sa veľmi páči.“ Pre Nelli sú hudba a tanec prostriedok, ako relaxovať, ako nemyslieť na nič iné, len vyjadrovať pocity prostredníctvom pohybov. „Keď tancujem, ocitám sa v inom svete, kde vnímam iba hudbu a kroky“, povedala Nelli. V súčasnosti sa venuje aj street dance.

            Nelli má na svojom konte množstvo ďalších domácich aj medzinárodných úspechov a titulov. Nellkiným najväčším úspechom spolu s jej kamarátmi tanečníkmi v streetdance je titul IDO  Majsterky sveta, Európy aj Slovenska v jednej sezóne, v roku 2019 (boli to posledné medzinárodné súťaže pred Covidom) v detskej kategórii duo a skupina. Bolo to niečo unikátne, čo sa naozaj podarí asi len raz za život. V tom istom roku sa jej  podarilo prebojovať do finále a získať  6. miesto na IDO Majstrovstvách Európy v Taliansku v detskej kategórii disco dance duo. Spolu s kamoškami z Grimmy je aj Majsterkou Slovenska, Európy a druhou vicemajsterkou sveta v disco dance show v kategórii detská skupina.

            Žiaden úspech nie je náhoda. Je úžasné, keď sa spojí talent a láska k tancu s disciplinovanosťou a pevnou vôľou. Nelli trénuje takmer každý deň, v priestoroch klubu Grimmy Prešov a doma. Aj cez víkendy, a to najmä pred súťažou. Jej hlavnou trénerkou v disco dance je Zuzana Petruščáková, v street dance Nataša Cápová (obidve bývalé tanečníčky Grimmy), hlavným trénerom baletu je Vladimír Klement. Niektorí tréneri boli pri jej začiatkoch, napríklad Katarína Fabianová. Autormi úspešných choreografií sú tréneri Grimmy a majiteľka Grimmy - Ingrid Fabianová.

            Napriek neskutočným úspechom si Nelli najviac užíva radosť z tancovania a pohybu, kamarátov a priateľstvá, ktoré si našla v Grimmy aj v iných kluboch, možnosť cestovať po svete a vďaka tancu spoznávať nové krajiny. Jej vďaka patrí najmä jej rodičom za ich lásku a úžasnú podporu v trénovaní, cestovaní a súťažení, všetkým Grimmy trénerom a najmä jeho majiteľke Ingrid Fabianovej za jej neskutočnú energiu a podporu vo všetkom. V Grimmy majú tanečníci heslo, že tancujú pre radosť a nie pre medaily.  A Nelli tancuje práve preto.


            Foto

        • Family tree
          • Family tree

          • Okolo nás rastú kadejaké stromy rôznych druhov a vzhľadu. Ale existuje medzi nimi jeden výnimočný. Nie je totiž strom ako strom. Tento sa volá rodostrom,  v anglickom jazyku family tree. Kedysi výsada šľachty, dnes záujem moderných ľudí. Naši piataci si  predsavzali, že vytvoria 3D rodostrom. V triede 5.C, kde sú žiaci so všeobecným intelektovým nadaním  a kde ich o pár mesiacov čaká prezentácia ročníkových prác, pozbierali všemožné údaje a fotografie o svojich najbližších. V anglickom jazyku pod vnímavým a pozorným okom pani učiteľky Adriany Lešigovej,  predstavili svoje rodiny. Pridali sa k nim aj  žiaci 5.B a 5.D triedy, keďže  sa navzájom podporujú a rozumejú si. Výsledkom ich snaženia je nečakaný a netradičný darček pre svojich blízkych, ktorý spestrí v predvianočnom čase ich príbytky.

            Mgr. Adriána Lešigová

            Foto

        • Ako sme trénovali na biológii
          • Ako sme trénovali na biológii

          • Aj na hodine biológie sa dá trénovať. Piataci so všeobecným intelektovým nadaním trénovali počas hodín biológie na obhajoby ročníkových prác J Každý žiak dostal svojho lesného cicavca. Úlohou bolo vyhľadať informácie a zaujímavosti a spracovať tému vo forme prezentácie. 5.C to zvládla na jednotku! Vysokú úroveň potvrdili aj žiaci matematickej triedy 5.A. Aj v 5.A sú štyri žiačky začlenené ako žiačky so všeobecným intelektovým nadaním. Anetka a Terezka si veľmi dali záležať. Teším sa na Emily a Tatianu, ktoré predvedú svoje nadanie na budúcu hodinu.

            Nezahanbili sa ani ostatní žiaci. Niektoré prezentácie boli pripravené na vysokej úrovni, dokonca žiaci 5.B zakomponovali do prezentácií videá a zvuky lesných cicavcov. V 5.A vypracovali kvíz o vlkovi dravom.

            Maratón prezentácií v piatych ročníkoch pokračuje...

            Ďakujem piatakom za vzájomné obohatenie sa.

            Martina Bryndzová

            Foto

        • UČÍME SA FORMOU ZÁBAVY
          • UČÍME SA FORMOU ZÁBAVY

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc si žiaci piateho ročníka (5.C a 5.A) pripravili zábavný program pre starších spolužiakov v podobe hry na gitare, tanečného vystúpenia, nechýbali ani scénky, prednesy úryvkov z kníh či rôzne hádanky a kvízy, ktoré poslúžili nielen na pobavenie, ale aj na osvieženie vedomostí žiakov.

            V podobnom duchu prebiehala aj druhá časť, keď žiaci VI.C odhalili piatakom prostredníctvom skladačky, prezentácie a tvorivej činnosti najväčšieho rozprávkara všetkých čias - Hansa Christiana Andersena. Záver prebiehal na pomyselnom gazdovskom dvore (V.C), kde staršie káčatá (žiaci VI.C) predviedli tým mladším kačací tanec. Musíme uznať, že piataci sú výborní tanečníci.


                                                                                                  TU V.A, V.C a VI.C triedy

            Foto

        • Thanksgiving Day
          • Thanksgiving Day

          • K jazyku patria krajiny, v ktorých sa najviac daný jazyk používa. Ku krajine patria aj reálie, poznatky o kultúre a živote daného národa. 2.C, 3.B, 3.C, 3.A, 3.D, 3.E, 4.D sa na hodinách anglického jazyka ponorili aj trochu do histórie USA a Kanady, z ktorej pramení sviatok Vďakyvzdania alebo Thanksgiving Day. Kanaďania ho slávia v októbri, američania - v novembri. Predstavuje symbol vďaky pútnikov, ktorí pricestovali z Európy. Vďaka domorodým občanom prežili  ťažké obdobie a usadili sa v "Novom svete".  Angličtina nás tak trochu preniesla k tradičným "thanksgivingovým" stolom, pozreli sme si  krátke príbehy, "ochutnali" zo slovnej zásoby viažúcej sa k tomu sviatku a vyjadrili svoju vďačnosť....tej nie je nikdy dosť:).

            Galiková, M.Kormaníková, Pribulová, J.Sedláková

            Foto

        • Vianočný zázrak
          • Vianočný zázrak

          • Projekt „Vianočný zázrak“ vznikol na Slovensku v roku 2016.  Je inšpirovaný projektom „Ježiškova vnoučata“, ktorý funguje v Česku pod záštitou Českého rozhlasu. Táto iniciatíva sa zameriava špeciálne na seniorov. Spája osamelých seniorov v domovoch dôchodcov a ľudí, ktorí chcú nezištne urobiť radosť niekomu inému.

            Na stránke www.vianocnyzazrak.sk si široká verejnosť môže vybrať komu splní vianočné prianie. K dnešnému dňu sa zázrak splnil vyše 3900 seniorom a ďalších 3300 čaká na povšimnutie. Stačí len zarezervovať si naplnenie priania a obratom obdržíte kontakt, kam vianočný zázrak poslať.

            Aj my deti z 3. a 8. odd. ŠKD sme prispeli malou troškou.  Veríme, že obdarovaným seniorom vyčarujeme úsmev na tvári. 

            Foto

        • NÁBOJ JUNIOR 2021  – MEDZINÁRODNÁ SÚŤAŽ
          • NÁBOJ JUNIOR 2021 – MEDZINÁRODNÁ SÚŤAŽ

          • Piatkové dopoludnie 19.11.2021 sa pre 16 žiakov našej školy nieslo v duchu matematických a fyzikálnych úloh, ktoré riešili  v štvorčlenných družstvách. Zapojili sa do 9. ročníka súťaže Náboj Junior, ktorý je určený žiakom 8. a 9. ročníka. Žiaci si zmerali sily vo vedomostiach, šikovnosti, logickom úsudku spolu s ďalšími takmer 4500 žiakmi zo 4 krajín – Slovenska, Českej republiky, Poľska a Francúzska. Keďže sa vďaka epidemiologickej situácii súťažiaci nemohli stretnúť ako po iné roky naživo, súťaž prebiehala online. Našim žiakom sa táto forma veľmi páčila, mohli si sledovať priebežne umiestnenie svojho tímu v rámci SR, ako i medzinárodne. Úlohy  boli náročné a vďaka nim získali aj nové poznatky, skúsenosti a zažili 120 minút plného nasadenia a adrenalínu. 

            Umiestnenie v rámci SR

            10. miesto:   Alex Dobrovič (9A), Jakub Šima (9A), Pavol Želinský (9A), Daniel Horňák (9A)

            196. miesto: Bianca Tomková (8C), Paulína Gogová (8C), Samuel Takáč (8C), Samuel Zuščák (8C)

            239. miesto: Jakub Bryndza (8A), Sebastián Holent (8A), Milan Pagurko (8A), Oliver Vozár (8A)

            393. miesto:  Bianka Vaľková (8A), Alexandra Pastoráková (8A), Anna Kaľuhová (8A), Nina Ondriová (8A)

             

            Umiestnenie medzinárodné ( SR, ČR, PL, FR)

            43. miesto:   Alex Dobrovič (9A), Jakub Šima (9A), Pavol Želinský (9A), Daniel Horňák (9A)

             

            Všetkým súťažiacim blahoželáme k umiestneniu!

             

            S. Čančinová

            Foto

        • Máš problém?!
          • Máš problém?!

          • 1. ročník tejto online súťaže Máš problém?!   prebehol 3.11.2021.

             Táto nová súťaž je  určená pre žiakov 4. - 9. ročníka ZŠ.

            Žiaci riešia problémy, úlohy, ktoré sú rozdelené do úrovní označených od A po F. Mladší začínajú na úrovni A a končia úrovňou E. Starší začínajú úrovňou B a končia na úrovni F.  Na začiatku riešia len problémy z úrovne, ktorú majú otvorenú. Presné počty problémov v daných úrovniach a počty problémov potrebných na odomknutie ďalšej úrovne sú vopred určené.

            Poradie sa vyhodnocuje zvlášť pre každý ročník, a to najskôr podľa najvyššej dosiahnutej úrovne, z ktorej ste vyriešili aspoň 1 problém, potom podľa počtu správnych výsledkov a nakoniec podľa času odovzdania poslednej úlohy.

            Do prvého ročníka tejto súťaže sa zapojil žiak 7.A Alex Kašprišin, ktorý získal 7. miesto  v kategórii 7. ročník.

            Blahoželáme!

             

            S. Čančinová

            Foto

        • Na krídlach fantázie
          • Na krídlach fantázie

          • Milí rodičia, starí rodičia a súrodenci detí z ŠKD.

            Blížia sa zimné prázdniny a deti budú mať veľa voľna. Aj vďaka Vašej pomoci môžu počas voľných dní objaviť a rozvíjať svoj výnimočný svet fantázie.

            Mesiac November priniesol pre všetky deti z ŠKD jedinečnú možnosť zapojiť sa do literárnej výzvy s názvom „Na krídlach fantázie.“

            Povedzte deťom, aby sa zamysleli nad tým, o čom najradšej snívajú, čo by chceli zažiť so svojimi kamarátmi. Dej sa môže odohrávať v rozprávke, príbehu, vo vymyslenej krajine, kde veci a zvieratá môžu rozprávať ľudskou rečou.

            Svoje originálne a vymyslené príbehy, rozprávky a básne spolu s ilustráciou, môžu deti  písať a vytvárať do 28.2.2022. Najkrajšie príbehy sa stanú súčasťou pripravovanej literárnej zbierky ŠKD.

             

            Tím Na Krídlach fantázie

        • Predvianočná príprava triedy 2.C
          • Predvianočná príprava triedy 2.C

          • Trochu nádeje a príjemného teplého vianočného svetla, ktorým sa pýši náš stromček sme si dopriali už dnes. Keďže doba je neistá, urobili sme si radosť už teraz. Prajeme všettkým krásne, pokojné a radostné sviatky.Trieda 2.C a tr. uč. S. Gáliková

            Foto

        • Mini online koncert 2.D
          • Mini online koncert 2.D

          • Začalo to už na hodinách hudobnej výchovy, kedy naši žiaci prezentovali svoj hudobný nástroj a svoj hudobný talent. Potleskom ich celá trieda odmenila a povzbudila k tomu, aby na sebe ešte viac pracovali, aby boli stále lepší a lepší. No, nie všetci mohli doniesť do školy svoj hudobný nástroj a online vyučovanie, nám ukázalo možnosť ako to urobiť. Tak sme si urobili mini online koncert, na ktorom sme konečne mohli, vidieť a počuť všetkých svojich spolužiakov = KAMARÁTOV. Bolo to super.

            Mgr. Martina Policianová

            Foto