• Prváci a ich prvá skúsenosť s online vyučovaním
          • Prváci a ich prvá skúsenosť s online vyučovaním

          • Prváci sa ešte nestihli ani poriadne "zohriať vo veľkej škole" a už museli okúsiť aj dištančné online vyučovanie. Naučili sa základy práce s Teamsom, nebolo to stále úplne ľahké, ale zvládali to veľmi dobre. Vyskúšali si aj rôzne tvorivé aktivity s písmenkami, s počtami, pohybové či hudobné chvíľky, aby nám nebolo za počítačom dlho.  Diktáty sme písali aj s naším spoločníkom Mimom, ale písanie diktátu si vyskúšali  aj rodičia:). Držme si prsty , aby sme boli v škole prezenčne čo najdlhšie, lebo žiadne aktivity ani počítač nenahradia to, keď sme spolu v škole.  Touto cestou ďakujeme za pomoc a spoluprácu aj rodičom a starým rodičom, bez ich pomoci by sme to tak super nezvládli. Ďakujeme.

            Prváčatá z 1.E 

            Foto

        • Medzinárodný deň stromov
          • Medzinárodný deň stromov

          • Tretiaci z TND si tento krásny sviatok pripomenuli vo štvrtok a to spolu aj s medzinárodným dňom jabĺk. Najprv sa dozvedeli množstvom nových poznatkov o stromoch, rôzne zaujímavosti – napr. koľko CO2 dokážu pohltiť stromy, ktorý je najmenší, najvyšší, najstarší strom alebo koľko dospelých stromov je potrebných na výrobu 1 tony papiera. Po prezentácii robili žiaci svoje projekty a to hľadaním informácií o vybranom strome. Projektom sme pokračovali aj na hodine anglického jazyka, kde si tvorili myšlienkovú mapu. No nezabudli sme aj na deň jabĺk a do jedného sme sa hneď zahryzli.

            Mgr. Juliána Sedláková

            Foto

        • Poďakovanie - BEACTIVE
          • Poďakovanie - BEACTIVE

          • Pre všetkých priaznivcov pohybu a  účastníkov  Európskeho týždňa športu- BEACTIVE, ktorý
            sa organizoval na našej škole, Národné športové centrum (NŠC) zasiela poďakovanie za podporu a
            aktívnu účasť na podujatí. Zároveň všetkým zasiela aj osobný pozdrav do Prešova. Spolu si
            pripomeňme, že jeho hlavnou myšlienkou je „buď aktívny“. Môžeme len veriť, že budúci rok nás
            s aktívnym pohybom bude ešte viac a nielen počas týždňa, ale aj po celý rok.

            Mgr. J.Diová, PhDr. K. Lacková, Mgr. T.Ondriová

        • Európsky týždeň športu v ŠKD
          • Európsky týždeň športu v ŠKD

          • Stáva sa už tradíciou, že Školský klub detí sa každý rok zapája do Európskeho týždňa športu – BEACTIVE, ktorý organizuje Národné športové centrum v Bratislave.  Ani tento rok nebol výnimkou, niesol sa pod názvom „Hýb sa!“. Bolo to opäť za prísnych epidemiologických opatrení.

            Naše deti školského klubu motivovala známa osobnosť  - spevák Miro Jaroš. Cez krátky video vstup odkázal všetkým deťom, prečo je zdravé hýbať sa,  a okrem toho priblížil aj kedy so športom začínal on.

            Podujatie Európskeho týždňa športu sprevádza myšlienka „buď aktívny“, preto deti mali príležitosť pomocou video prezentácií  si zacvičiť a zatancovať, zábavnou hrou s názvom Retro guma si osvojiť rôzne techniky skákania a podliezania, ktorú sme aj my starší bežne hrávali. Všetci sa výborne zabavili a zároveň urobili niečo pre svoje zdravie cez pohyb.

             

            Mgr. J. Diová, Mgr. T. Ondriová, PhDr. K. Lacková

            Foto

        • Online s trénerkou Marikou
          • Online s trénerkou Marikou

          • V 8.oddelení ŠKD sme si štvrtkové popoludnie spríjemnili fitnes hudbou. Osobná trénerka a inštruktorka Marika Renčková rozcvičila naše telá a dodala nám pozitívnu energiu. Ďakujeme jej za online hodinu a tešíme sa na stretnutie opäť o mesiac.

             Mgr. Tamara Škovránková

            Foto

        • Okresné kolo v malom futbale starších žiakov
          • Okresné kolo v malom futbale starších žiakov

          • Organizátorom tohto futbalového turnaja bolo Krajské športové centrum Prešov v spolupráci  ZŠ Šmeralova. Na  tomto turnaji sa zúčastnili žiaci základných škôl z okresu Prešov. V našej skupine to boli ZŠ Veľký Šariš, ZŠ Sibírska, ZŠ Šrobárová, ZŠ Šmeralova, ZŠ Lemešany a ZŠ Prostejovská. Pre karanténu  sa na turnaj v našej skupine nedostavili dve družstvá a to ZŠ Lemešany a ZŠ Prostejovská. Turnaj sa hral systémom každý s každým a zápas trval 1x20 minút. Družstvo, ktoré hralo tvorili štyria hráči a jeden brankár. Našim chlapcom sa v turnaji darilo veľmi dobre a všetky svoje zápasy v skupine vyhrali. Suverénnym spôsobom postúpili zo skupiny a obsadili postupové prvé miesto. Samozrejme si tým zabezpečili účasť vo finále, kde sa stretnú víťazi zo všetkých skupín v rámci okresu Prešov.

            Všetkým chlapcom, ktorí takýmto spôsobom reprezentovali seba, Základnú školu Šmeralova blahoželám a prajem veľa športových a osobných úspechov

            R. Maľcovský

            Foto

        • Svetový deň výživy
          • Svetový deň výživy

          • Milí žiaci, v sobotu, 16.októbra, si pripomíname Svetový deň výživy. So zdravou desiatou plnou vitamínov ste chodievali do školy celý týždeň, v školskej jedálni nám tety kuchárky pripravujú zdravé a chutné obedy a doma rodičia raňajky a večere.

            Vedeli ste, že dôležitou súčasťou zdravého životného štýlu je aj spánok?

            Nedostatok spánku môže narobiť veľa zlého. Ak spíte menej ako 7 hodín, zvyšuje sa pravdepodobnosť prechladnutia a nádchy.

            Dokonca, nedostatok spánku spôsobuje priberanie.

            Dlhý a kvalitný spánok nás chráni pred chorobami, chráni naše srdiečko. Podporuje našu pamäť a chuť do práce. Zaháňa zlú náladu a zvyšuje náš výkon pri cvičení.

            Spánok pomáha bojovať proti starnutiu a proti vráskam. Aj naše maminky nám vždy hovorili, aby sme sa vyspali do ružova.

            A preto dnes večer, bez odvrávania, rýchlo do postieľok, veď už mesiac svieti, rozlúčte sa s Mackom Uškom, dobrú noc vám, deti!

            M.Bryndzová, primárna prevencia

        • Muzikoterapia
          • Muzikoterapia

          • Hudba ponúka deťom široké možnosti sebavyjadrenia, sociálnych interakcií a pomáha im pri zvládaní stresu. Je terapiou, ktorá spája. Ako raz povedal Miguel de Cervantes Saavedra: „Kde je hudba, tam nemôže byť nič zlého“.

            Uplynulý týždeň sme si v školskom klube detí spríjemnili muzikoterapiou v rôznych podobách. V oddeleniach sme často počúvali hudbu, relaxovali, hrali zaujímavé muzikoterapeutické hry ako spleť hudby a výtvarných, literárnych či pohybovo-dramatických aktivít. Relaxovanie hudbou nás mimoriadne tešilo.

            Mgr. Anna Gergelčíková, Mgr. Táňa Lacová

            Foto

        • Podaj ďalej zemiak
          • Podaj ďalej zemiak

          • Charita sa dnes spomína viac ako kedykoľvek predtým. Môžu sa charity zúčastniť aj deti? Určite áno, samozrejme pod vedením ich rodičov a učiteľov. ZŠ Šmeralova sa zapojila v spolupráci s charitatívnou organizáciou Podaj ďalej, do akcie Podaj ďalej zemiak, ktorá dopadla na výbornú. Žiaci sa zhostili svojej roly s entuziazmom a nazbierali toľko zemiakov, že päť domácností z MY MAMY budú mať z čoho variť svojim ratolestiam, ktoré trpia núdzou, až do konca jesene. Aj jeden zemiak môže pomôcť mnohým v neľahkých časoch. Ďakujeme všetkým, čo sa do tejto akcie zapojili a veríme, že dobrí ľudia sa nájdu aj v budúcnosti.

            Mgr. Adriána Lešigová, Mgr. Martina Bryndzová

            Foto

        • Vedecký kuriér FYZIKA
          • Vedecký kuriér FYZIKA

          • Vedecký kuriér FYZIKA je aktivita realizovaná v rámci Európskej noci výskumníkov 2021, krorá sa uskutočnila 24. 9. 2021. Jej cieľom je ukázať žiakom vedeckú prácu a nadchnúť ich pre vedu a výskum. Sme veľmi radi, že sme sa ako škola mohli zapojiť do tejto aktivity.

            V rámci tejto aktivity si žiaci 6.A na hodine fyziky vyskúšali pokusy z tématickej oblasti kvapalín a ich vlastnosti: Kvapalné poschodia, Pláva alebo nepláva, Vodováha, Ako naučiť plastelínu plávať? Žiaci v skupinkách realizovali jednoduché experimenty, následne ich odprezentovali spolužiakom a spoločne sa pokúsili vysvetliť dané fyzikálne javy. Žiaci si to užili, získali skúsenosť s experimentom, ale aj nové poznatky z oblasti fyziky kvapalín.

            vyučujúca E. Fechová

            Foto

        • Rozmanitá jeseň
          • Rozmanitá jeseň

          • Jeseň je čarovné obdobie plné farieb, dozrievajúcich plodov, ale aj zmien počasia. Toto kúzelné obdobie sme si spolu s deťmi 12. oddelenia priblížili v prírodovednej oblasti. V rámci týždňa deti spoznávali stromy, kry a ochutnávali aj šťavnaté hrozno.  Diskutovalo sa o tom, aké je hrozno výživné, plné vitamínov, že konzumácia hrozna je najlepší spôsob, ako rýchlo obnoviť energiu a je  aj ideálnou náhradou sladkostí. Témou diskusie boli tiež listnaté, ihličnaté stromy a kry, ich meniace sa farby v jeseni. 

            Svoju tvorivosť si dievčatá mali možnosť vyskúšať naaranžovaním  kytice plnej  farieb a úlohou chlapcov bolo určiť podľa opisu, aké druhy ihličnatých odrezkov máme v oddelení.

            Jeseň je veľmi zaujímavé ročné obdobie so svojskou atmosférou a postačí, ak sa na ňu pozrieme zblízka a zistíme, že je to naozaj tak.

            PhDr. K. Lacková

            Foto

        • Jesenné upratovanie
          • Jesenné upratovanie

          • Deti spojili svoje sily a spoločne  vyčistili okolie nášho školského  átria. Je oveľa krajšie sa na to pozerať po práci a mať dobrý pocit, než len o tom hovoriť a neurobiť nič. Deti si svoje pracovné nasedenie skutočne užili. Za svoj pracovný výkon boli aj náležite odmenené.

            PhDr. K. Lacková, Mgr. J.Diová

            Foto

        • Bicykel môj kamarát
          • Bicykel môj kamarát

          • Dňa 9.10.2021 sa uskutočnili cyklistické preteky pod názvom 9.prešovský kilometer. Pretekalo sa vo všetkých vekových kategóriách na prešovskom velodróme. Každému pretekárovi sa meral čas formou stíhacej jazdy. Náš žiak David Lukáč z 3.E triedy obsadil vo svojej kategórii 3.miesto.

            GRATULUJEME mu a prajeme veľa šťastných kilometrov.

        • Svetový deň vajec
          • Svetový deň vajec

          • Viete, že existuje Svetový deň vajec? My áno. Pripomenuli sme si ho 8.10. . O potravine, ktorú môžeme zaradiť medzi základnú,  a pre väčšinu ľudí aj každodennú potravinu ( veď sa nachádza aj v chlebe, cestovinách, ba aj v mnohých iných potravinárskych výrobkoch), plnej proteínov, a dokonca aj vitamínu D, sme sa dozvedeli mnoho zaujímavých , a tiež aj praktických informácií. Napríklad ako odlíšiť varené vajce od surového (ak ich roztočíme, varené sa točí viac), ako zistiť, či je staré (ak ho ponoríme do nádoby s vodou, vypláva na povrch), kto je najväčším producentom vajec (Čína), a mnoho iných zaujímavostí. Tiež sme robili pokusy, kde sme si tieto informácie overili v praxi.Priniesli sme do školy vajíčka pripravené na rôzne spôsoby - varené, nátierku, chlieb vo vajíčku, ba dokonca aj čokoládové, a aj legové vajíčko:) .Na záver sme si vytvorili vlastné “vajíčko”. Ako? No predsa z nás - pozrite si naše fotky (všimnite si prosím farbu nášho oblečenia). Páčia sa Vám aj takéto “vajíčka”?2.C, tr. uč. Mgr. S. Gáliková

            Foto

        • Záložka do knihy spája školy
          • Záložka do knihy spája školy

          • Aj tento školský rok sme sa zapojili do  projektu ZÁLOŽKA DO KNIHY SPÁJA ŠKOLY. Jeho v poradí už 12.ročník prináša deťom ďalšie zaujímavé výzvy. Očarujúci svet knižných príbehov, rozprávok a básni sa objaví na záložkách vyrobených našimi deťmi v ŠKD. Záložky do knihy poputujú do ZŠ s MŠ Papradno, ktorá sa stala našou partnerskou školou. Tešíme sa na spoluprácu.

             Tamara Škovránková a Janka Mikulová

            Foto

        • Deň úsmevu
          • Deň úsmevu

          • 1.10. sme sa všetci usmievali a to nielen preto, že bol piatok, ale hlavne, že bol Deň úsmevu.

            Úsmev sa síce odtrhol z papierika, ale potom sa rozdával po celej chodbe a spôsoboval radosť všetkým. Úsmev sa mohol darovať, vytvoriť, vymaľovať, ale najmä potešiť.

            Mgr. Juliána Sedláková, PaedDr. Monika Kormaníková

            Foto

        • M SR družstiev starších žiakov a starších žiačok
          • M SR družstiev starších žiakov a starších žiačok

          • Vyvrcholením sezóny v atletických disciplínach družstiev sú Majstrovstvá Slovenskej republiky , ktoré sa tento rok konali na Mestskom atletickom štadióne v Trnave. Svoje sily si tu prišli zmerať víťazné družstvá žiakov a žiačok z oblastných atletických zväzov. Družstvo dievčat ŠŠK Junior Prešov, také šťastie malo a keďže suverénne postúpilo z prvého miesta vo VsAZ ( Východoslovenský atletický zväz), tak mu patrila miestenka na takéto významné podujatie. Naše družstvo dievčat bolo zložené z dievčat športových tried 9.B. , 8.D., a 7.B. o počte 17 pretekárok. Aj napriek tomu, že družstvo môže mať počet až 22 pretekárok naše zverenkyne nesklamali a bojovali zo všetkých síl o čo najlepšie celkové umiestnenie. Niektoré dievčatá si v svojich disciplínach vytvorili svoje osobné maximá, ale bohužiaľ, aj takéto výsledky nestačili na pódiové umiestnenie. Nakoniec po sčítaní všetkých dosiahnutých bodov za jednotlivé atletické disciplíny sme obsadili celkové krásne šieste miesto. Za podané výkony dievčat si zaslúžia všetky veľké poďakovanie

            Všetkým srdečne blahoželám a prajem veľa osobných a športových úspechov.

            R. Maľcovský

            Foto

        • Biela pastelka
          • Biela pastelka

          • Milí žiaci, vážení rodičia, spoločne sa nám podarilo vyzbierať neuveriteľných 409,29 eur.

            Ďakujeme.

             

            Martina Bryndzová

            Foto

        • OK v cezpoľnom behu žiakov a žiačok ZŠ a SŠ
          • OK v cezpoľnom behu žiakov a žiačok ZŠ a SŠ

          •         V jesenných dňoch, už každoročne priláka na pôdu ZŠ Šmeralova bežcov , ktorí obľubujú vytrvalostný cezpoľný beh. Aj tento rok tomu nebolo ináč a svoje sily si po novom prišli zmerať v dvoch dňoch žiačky ZŠ 9.ročník a žiačky 1.2. ročníka SŠ a to isté platilo aj pre žiacku kategóriu. V silnej konkurencii najmä žiakov a žiačok stredných škôl sme nesklamali a umiestnili sme sa na popredných miestach. Družstvo dievčat, ktoré bolo zložené zo žiačok športovej triedy 9.B Ema Helou, Miriam Cibulášová a Aurélia Gmiterová obsadili celkové štvrté miesto a v jednotlivcoch sa Ema Helou umiestnila na fantastickom treťom mieste.

            Družstvo chlapcov v zložení Adam Korečko, Valér Goč športová trieda 9.B. a Daniel Uličný z 9.A. triedy sa v konečnom sčítaní bodov za družstvo umiestnili na fantastickom piatom mieste. V hodnotení čisto základných škôl sa naše družstvá umiestnili suverénne na prvom mieste, ale bohužiaľ po novom, keďže v cezpoľnom behu môžu podľa propozícií spoločne pretekať aj žiaci a žiačky stredných škôl prvý a druhý ročník narodení v roku 2004,2005 sa to skončilo úplne inak. Veľké poďakovanie patrí aj technickej čate, ktorá lemovala kritické úseky trate a bola zložená zo športovcov triedy 8.D. a samozrejme aj učiteľkám Helene Hrabčákovej a Janke Poklembovej a v neposlednej miere aj hlavnému rozhodcovi Jurajovi Maľcovskému.

            Všetkým srdečne blahoželám a prajem veľa osobných a športových úspechov.

            Maľcovský, Sedláková, Bodnár

            Foto

        • Európsky deň jazykov na hodinách anglického jazyka
          • Európsky deň jazykov na hodinách anglického jazyka

          • Aj tento rok sme si rôznorodými aktivitami na hodinách pripomenuli Európsky deň jazykov.  Tento špeciálny deň oslávil v roku 2021 už  svoje 20. narodeniny! To bol aj dôvod, aby sme to oslávili vo veľkom štýle. Na hodinách sme si spolu so žiakmi overili v kvízoch a hrách svoje vedomosti o európskych jazykoch. Keďže cieľom EDJ je podnietiť záujem študentov aj o iné jazyky a uvedomovať si jazykovú rozmanitosť jednotlivých európskych krajín, žiaci si v dvojiciach nacvičili a pred spolužiakmi odprezentovali krátke dialógy v anglickom, nemeckom, fínskom, španielskom, chorvátskom či francúzskom jazyku. Takto sme spoločne mohli počuť ako jednotlivé jazyky znejú a pri mnohých sme zistili, že ich výslovnosť vôbec nie je taká ľahká ako to  na prvý pohľad vyzerá.

            Triedy 7.b a 9.b si zase vyskúšali cestu londýnskym metrom. Po zhliadnutí krátkeho videa o Londýne a jeho turisticky najzaujímavejších miestach sa žiaci s pomocou mapy mesta a mapy londýnskeho metra učili použiť linky metra na presun od jednej pamiatky k druhej. Hravou formou a riešením praktických zadaní zo života turistu žiaci spoznali nielen centrum Londýna s pamiatkami a turistickými atrakciami, ale aj spôsob rýchlej a lacnej prepravy.

                                                                                           See you next year!

                                                                                           Vyučujúce anglického jazyka

            Foto