• ŠIKOVNÝ CHLAPEC, ŠIKOVNÉ DIEVČA  - 4.ročník
          • ŠIKOVNÝ CHLAPEC, ŠIKOVNÉ DIEVČA - 4.ročník

          • Na Šmeralke máme šikovných aj štvrtákov. V známej súťaži organizovanej Centrom voľného času Prešov – ABC sa po tretiakoch odvážili súťažiťaj Táňka, Matiáš, Miška, Robko a Jakub v tvorivosti, šikovnosti, vedomostiach a zručnosti. Zvládli to výborne a aj s trochou šťastia sa  väčšine podarilo postúpiť do finálového kola.

            Držíme prsty a prajeme šikovné ruky a hlavy. 

            Postupujúci:

            Matiáš Parada 4.A, Michaela Demeková 4.B, Jakub Opalák 4.D, Tatiana Sedlačková 4.E

            p. uč. S. Hakučová

        • NASÁVAME VEDOMOSTI AJ V NEDEĽU
          • NASÁVAME VEDOMOSTI AJ V NEDEĽU

          • Po dlhšom čase sa opäť otvorili pre širokú verejnosť brány kultúrnych ustanovizní. Keďže žiaci VI.C o prešovskej synagóge nevedeli takmer nič, rozhodli sa, že využijú bezplatný vstup v 1. marcovú nedeľu (6.3.), aby sa o tejto historickej pamiatke dozvedeli niečo viac.

                        Postavená bola v roku 1898 v maurskom štýle, jej interiér zdobia nádherné ornamentálne maľby Andreja Grazla a cenný umelecky zdobený svätostánok. Je jedinou funkčnou synagógou v Prešove a je považovaná za najkrajšiu na Slovensku.

                        Žiaci lektorku zahrnuli mnohými otázkami, na  ktoré im rada a so zanietením odpovedala. Odchádzali sme zmrznutí, ale plní dojmov. Zohriala nás  až horúca čokoláda, ktorú sme si neodpustili pri návšteve cukrárne.

                                                                                                                                           Grocká

            Foto

        • Boli sme v knižnici, alebo zážitkové čítanie nielen pre deti, ale aj dospelých
          • Boli sme v knižnici, alebo zážitkové čítanie nielen pre deti, ale aj dospelých

          • Dňa 9. 3. 2022 som navštívila so žiakmi svojej triedy pobočku mestskej knižnice P. O. Hviezdoslava v blízkosti našej školy. Pracovníčky knižnice v tomto mesiaci realizujú zážitkové čítanie a my sme prijali pozvanie na jedno z nich.

            Žiaci si vypočuli úryvok z knihy: Tá prezývka ma vážne štve, ktorú napísal Roman Brat, súčasný slovenský spisovateľ, autor príbehov pre deti a mládež.

            Deti sa z úryvku dozvedeli o pocitoch šikanovaného chlapca, ktorému spolužiaci ubližujú slovne, aj fyzicky. Chlapec z príbehu nepovie o svojom trápení rodičom, aby sa oňho nebáli a nerobili si starosti, ale každý večer sa pred spaním zveruje svojmu strážnemu anjelovi. Ako príbeh skončí, sme sa nedozvedeli, no určite sa ho dozvie ten, kto si knihu požičia a prečíta.

            Počas čítania textu urobila pani knihovníčka krátke prestávky, aby deťom objasnila význam slovného spojenia: zaspať spánkom spravodlivých a vysvetlila význam slova: empatia. Nasledovali tri zážitkové hry. Všetky hry slúžili na uvedomenie si významu slova empatia.

            Prvá hra – podanie  imaginárnej mačky do náručia žiaka testovala schopnosť prijať živú bytosť, vžiť sa do jej situácie a reagovať na novú situáciu.  

            V druhej hre mal každý žiak urobiť len v náznakoch to isté, čo urobil spolužiak mačke, ktorú dostal do rúk. Deti naznačovali priateľské prijatie a pohladenie mačky, ale aj neprijatie a odhodenie zvieraťa.

            Tretia hra  súvisela so schopnosťou vcítiť sa do pocitov mačky. Každý žiak mal slovami vyjadriť vnútorné myšlienkové pochody mačky a jej pocity, ktoré v nej vyvolalo správanie sa žiaka vo chvíli, keď ju prevzal do svojich rúk.  

            Ako pedagóg a učiteľ slovenčiny veľmi oceňujem výkon pani knihovníčky, ktorá zvládla svoju neľahkú úlohu s úsmevom na tvári a milo. Pani knihovníčka pochválila deti za ich aktivitu a vyslovila želanie, aby nezabudli na empatické správanie sa jedného voči druhému. Myslím, že aj v budúcnosti navštívime ďalšie podujatia. Z reakcií detí na zážitkové čítanie  v knižnici usudzujem, že deti odišli z knižnice spokojné a šťastné. Mám pocit, že okrem spoznania významu slova empatia dostali niečo veľmi vzácne – pochopenie a prijatie. Darovali si ho navzájom, bez toho, aby si to uvedomili.

            Pridávam úryvky z hodnotení žiakov 7.B triedy: Sael: „ Bolo to fajn. Dozvedel som sa, čo je spánok spravodlivých“. Lenny: „ Hoci nečítam knihy, obdivoval som priestory knižnice. Pani knihovníčka bola milá a očividne vedela pracovať s deťmi, dobre zvládala psychiku detí. Vybrala aj zaujímavý príbeh o chlapcovi, ktorý sa nevzdával, a šiel ďalej. Na podujatie mám milé spomienky“. Martin: „ Knižnica je pre mňa druhým domovom. Je tam veľa kníh, ktoré sú dobré a zaujímavé. Odporúčam chodiť do knižnice, lebo knihovníčky sú milé a vždy ochotne pomôžu a poradia s výberom knihy“. Pavol: „ V knižnici bolo veľmi dobre. Páčili sa mi úlohy, ktoré sme plnili. Príbeh bol veľmi zaujímavý“. Nella, Nelly, Laura a ďalšie dievčatá: „ V knižnici bolo super, škoda, že podujatie trvalo krátko. Veľmi sa mi páčilo. Chcela by som ísť znova na podobné podujatie“. Alex: „ Podujatie ma celkom bavilo, boli v ňom aj vtipné časti. Atmosféra bola výborná a skvelo som sa bavil, bolo to aj poučné. Odporúčam ho aj iným“.   


            Autorka príspevku: PhDr. Andrea Mladá a žiaci 7. B

            Foto

        • Ako málo stačí, aby bolo všetko inak
          • Ako málo stačí, aby bolo všetko inak

          • Máte radi rozprávky? My áno. Jednu klasickú sme si upravili  a to vďaka našej fantázii. Zábavnou formou sme v rozprávke vymenili postavy a miesto deja. Morálne posolstvo ostalo v našej novej rozprávke „O červenej čiapočke“ nezmenené. Pozrite sa, ako sme sa pri aktivite zabávali.

            Iveta Ivanová, 2. odd. ŠKD

            Foto

        • Zážitkové čítanie v knižnici
          • Zážitkové čítanie v knižnici

          • Naši malí čitatelia z 2.E v utorok 8.3.2022 navštívili mestskú knižnicu P.O.Hviezdoslava. Mačičke a psíčkovi pomohli nájsť cestu k priateľstvu a vyzdobili smutnú nočnú košieľku.

                            Zároveň si aj z našej školskej knižnice budú môcť tí najmladší vypožičať novú knihu Zábudlivé ginko, ktorú sme dostali od jej autora Mateja Zámečníka, aby sme nezabúdali na ľudí so sklerózou multiplex.

            p.uč.Ľ.Plavčanová

            Foto

        • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN -1. stupeň
          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN -1. stupeň

          • 8. marca 2022 sa  uskutočnilo  školské kolo súťaže HVIEZDOSLAVOV KUBÍN, ktorého sa zúčastnili vybraní žiaci 1.-4. ročníka (víťazi triednych kôl).  23 žiakov prispelo svojím prednesom  poézie alebo prózy k príjemnej atmosfére súťaže.

            Všetci žiaci nás pozitívne prekvapili. Ohodnotiť tých najlepších bolo naozaj veľmi ťažké, lebo vynaložené úsilie všetkých súťažiacich evokovalo v nás krásne pocity. 

            Nakoniec sme ocenili recitátorov v tomto poradí:

             - prednes poézie:

             1.miesto: Matúš Leško (4.E)

            2.miesto: Maxim Pavlovič (3.A)

            3.miesto: Nina Momotová ( 2.D)

            - prednes prózy:

            1.miesto:  Peter Pavlinský (2.B)

            2.miesto: Barbora Šuťáková(3.E)

            3.miesto: Gašpar Dulín  (4.C)

            Postupujúcim z 1. miesta srdečne blahoželáme !

            Opäť platí stará známa múdrosť: „Nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa a nadobudnúť novú skúsenosť.“

            p. uč. M. Dobrovolská

            Foto

        • Halové M SR staršieho žiactva
          • Halové M SR staršieho žiactva

          • Vyvrcholením zimnej prípravy pre žiakov staršieho žiactva, ktorí inklinujú k kráľovnej športu atletike, boli halové M SR v Bratislave. Na tomto podujatí sa zišli najlepší pretekári z rôznych atletických klubov a oddielov z celého Slovenska. Náš ŠŠK junior Prešov mal svoje zastúpenie v podobe dievčat z triedy 9.B . a to Liana Križovenská, Katka Bučková, Lívia Svatová a Ema Vaňová. Reprezentovať klub za chlapcov, bol žiak 8.C. triedy Samo Repčík. V konečnom hodnotení môžem povedať, že každý pretekár podal čo najlepší výkon a medzi najhodnotnejšie patrí suverénne prvé miesto Katky Bučkovej v behu na 800 metrov. Svojím behom nedala šancu konkurencii a vytvorila si aj svoje maximum v tejto disciplíne. Všetky výsledky našich pretekárov sú zverejnené na stránke ,,atletikask,, ale aj na zdieľanom disku školy.

                 Veľké poďakovanie pretekárom za ich prístup a bojovnosť a samozrejme veľká vďaka trénerom.

            Maľcovský

            Foto

        • Šikovný chlapec, šikovné dievča - 3. ročník
          • Šikovný chlapec, šikovné dievča - 3. ročník

          • Tradičná súťaž ABC-centra voľného času sa uskutočnila pre tretiakov 3.3.2022 a našu školu reprezentovali: Martin Opalák, Liana Panková, Bruno Kovács, Sofia Karchová a Soňa Gumanová. Súťažili vo vedomostných úlohách, úlohách na zapamätanie, praktických úlohách a veľkú rolu hrala aj rýchlosť. Všetci dosiahli výborné výsledky, avšak vo finálovom kole budeme držať palce už len Martinovi, Brunovi a Sofii. 

            Mgr. Juliána Sedláková

            Foto

        • Okresné kolo dejepisnej olympiády
          • Okresné kolo dejepisnej olympiády

          • Dňa 9.2.2022 sa uskutočnilo okresné kolo dejepisnej olympiády, konajúce sa online formou. Našu školu reprezentovali žiaci, ktorí sa v jednotlivých kategóriách umiestnili nasledovne:

             

            Kategória C

            9. miesto – Pavol Želinský (9.A)

            13. miesto – Alexander Jozef Dobrovič (9.A)

             

            Kategória D

            18. miesto – Tamara Marhavá (8.D)

            21. miesto – Nina Imlejová (8.D)

             

            Kategória E

            23. miesto – Martin Feroz Ahamed (7.C)

            28. miesto – Matúš Merčiak (7.C)

             

            Kategória F

            11. miesto – Štefan Lejko (6.A)

            14. miesto – Dávid Cákovi (6.A)

             

            Ďakujeme za reprezentáciu školy.

             

            Vyučujúce dejepisu

        • Krajské kolo nemeckej olympiády
          • Krajské kolo nemeckej olympiády

          • Dňa 16.2.2022 sa uskutočnilo krajské kolo olympiády v nemeckom jazyku, ktorého písomná a ústna časť prebiehali v online priestore. Našu školu reprezentoval v kategórii 1C žiak Ján Dorko z 5.C. Ján sa umiestnil na peknom piatom mieste.

            Srdečne blahoželáme .

            Mgr. Silvia Revická

        • Naj... učiteľ
          • Naj... učiteľ

          • V súťaži  Virtuálnej knižnice o NAJ učiteľa mesiaca február 2022 získala pani učiteľka našej školy Ľudmila Plavčanová ocenenie Krajský učiteľ mesiaca - 3. miesto za Prešovský kraj. 

            Srdečne blahoželáme!

        • Fašiangy - ľudové tradície
          • Fašiangy - ľudové tradície

          • Traja králi alebo 6. január ukončuje vianočno-novoročné obdobie a potom začínajú Fašiangy. Aj preto sa v tomto období zvyčajne konajú svadby, zábavy, plesy, karnevaly, zabíjačky (keďže išlo aj o obdobie Mjasopustu). Končili sa naozaj veselými poslednými dňami, ktoré sa nazývali „posledný fašiang“, „šalone dni“, ktoré sú spojené v niektorých slovenských oblastiach s tradíciou chodenia s ražňom, chodením s turoňom. Aj v našej škole sa v tomto období uskutočnili už spomínané karnevaly a posledné dni boli spojené s ľudovými tradíciami v triedach 2. E, 3.C, 1.E. Deti vyrábali tradičné fašiangové masky, vypočítavali dátum Veľkej noci, riešili fašiangové úlohy, ochutnali tradičné fašiangové pochutiny („božie milosti a karamel“), vyskúšali si tradičné masky a pripomenuli si ľudové tradície tohto obdobia ľudovými piesňami. No a bodkou zábavy bolo „pochovávanie basy“, lebo Popolcová streda znamenala koniec zábavy a začiatok pôstneho obdobia. A to sme neobišli ani my, pretože niektoré deti sa s vyučujúcimi zúčastnili tohto skvelého podujatia v meste. Pokojné  predveľkonočné obdobie!

            M.Kormaníková

            Foto

        • Olympiáda v anglickom jazyku
          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Vo februári  sa uskutočnilo krajské kolo OLYMPIÁDY V ANGLICKOM JAZYKU kategórie 1C formou online testu. Za našu školu sa jej zúčastnil žiak Martin Feroz Ahamed zo VII.C triedy, ktorý sa umiestnil na siedmom mieste. Martinovi blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

                                                                                                                                                                         PK cudzích jazykov

        • Jubilejný 50. ročník Geografickej olympiády - okresné kolo
          • Jubilejný 50. ročník Geografickej olympiády - okresné kolo

          • Dňa 17.2.2022 sa konalo 50. jubilejné okresné kolo Geografickej olympiády. Už druhý rok sa olympiáda konala v online prostredí. Z našej školy sa okresného kola zúčastnilo 8 žiakov:

            Kategória E:

            18. miesto - Alexander J. Dobrovič IX.A

            39. miesto - Daniel Kacvinský  IX.A

            Kategória F:

            17. miesto - Dominik Merčiak  VII.C

            27. miesto - Lukáš Durkáč  VI. C

            32. miesto - Matúš Merčiak  VII.C

            Kategória G:

            20. miesto - Teraza S. Kubačková  V.A

            23. miesto - Aneta Stankovičová  V.A

            32. miesto - Tatiana Sarnecká  V.A

            Všetci zúčastnení sú úspešnými riešiteľmi. Blahoželáme!

            E. Birošová

        • Karneval v ŠKD
          • Karneval v ŠKD

          • Fašiangové obdobie, teda obdobie trvajúce od Troch kráľov až po utorok pred Popolcovou stredou, je spájané hlavne so zábavou, jedlom a oslavami konca zimy, kedy sa jar začína prebúdzať zo zimného spánku.

            Keďže karneval patrí neodmysliteľne k fašiangovým zábavám, inak tomu nebolo ani v ŠKD. Každá vychovávateľka vo svojom oddelení zorganizovala pre deti veselé karnevalové popoludnie plné zábavy a spoločných hier. Deti si obliekli krásne karnevalové kostýmy a mohlo začať vzájomné obdivovanie sa a hodnotenie. Každé z nich si vybralo tie najkrajšie, prípadne najzaujímavejšie karnevalové masky.

            Deti sa výborne zabavili, boli veselé, šťastné a usmievavé. Prežili príjemné a hlavne zábavné chvíľky, čo bolo aj cieľom karnevalového popoludnia a tento cieľ sa podarilo splniť každej jednej vychovávateľke vo svojom oddelení.

             

            Vychovávateľky ŠKD

            Zapísala vych. Mgr. Marta Bugárová

            Foto

        • Tematické vyučovanie v karnevalových maskách
          • Tematické vyučovanie v karnevalových maskách

          • Čo je karneval ?

            Karneval je oslava, ktorá sa koná v krajinách s kresťanskou tradíciou tesne pred začiatkom pôstu. Vyznačuje sa používaním farebných krojov a masiek, ako aj tancov, prehliadok a súborov.

            Dátumy slávenia karnevalu sú od februára do marca rôzne, v závislosti od liturgického kalendára. Preto je karneval spojený s pôstom. V každej krajine alebo meste sa však karneval oslavuje osobitným spôsobom.

             V spolupráci s ŠKD si aj triedy na prvom stupni, spestrili vyučovanie karnevalovými maskami. Zabavili sme sa a aj sme sa čo to naučili. Samozrejme nechýbali ani pochúťky.

            p. uč. S. Hakučová

            Foto

        • ÚSPECH V PREDNESE POVESTÍ
          • ÚSPECH V PREDNESE POVESTÍ

          •           Bola raz jedna malebná krajina – Slovensko sa zvala. V nej malé mestečko Šaľa. A tá Šaľa Šalianskeho Maťka Jozefa Cígera Hronského mala...

            Takto otvorili zástupcovia Okresnej knižnice P.O. Hviezdoslava a Matice slovenskej v Prešove súťaž v prednese slovenských povestí.

            Súťažilo sa v 3. kategóriách. Našu školu v 2. kategórii reprezentoval Matúš Leško a v 3. kategórii Jakub Vrabeľ. Konkurencia bola silná a porota prísna. S napätím sme očakávali vyhodnotenie. Aká bola naša radosť, keď porota vyslovila Jakubovo meno a vystúpil na pomyselný bronzový stupienok. Matúš sľúbil, že bude o rok pracovať na prednese s pani učiteľkou tak, aby sa „priblížil“ k Jakubovi alebo bol na tom aj lepšie. Ocenenie sme spoločne oslávili v cukrárni.

                                                                                                               Grocká

            Foto

        • TVORIVÉ VYUČOVANIE V CARAFFOVEJ VÄZNICI
          • TVORIVÉ VYUČOVANIE V CARAFFOVEJ VÄZNICI

          • Caraffova väznica v Prešove sa po rekonštrukcii stala sídlom mestskej galérie, v ktorej sa vytvára priestor na vzájomné stretnutie sa ľudí s umením a tvorivosťou.

            15.2.2022 dostali žiaci VI.C možnosť netradičného vyučovania výtvarnej výchovy práve tam. Keďže z dôvodu pandémie COVID 19 a opatreniam spojených s týmto ochorením nebolo možné opustiť bránu školy, veľmi sa na tvorivé dielne tešili.

            Napriek krátkemu času, dokázali využiť rôznorodú farebnú škálu na svojich plátenkách, ktoré si po skončení prác mohli zobrať so sebou. Po menších úpravách budú zdobiť priestory triedy VI.C.

             

                                                                                                                                  Grocká

            Foto