• Šmeralka v pohybe anglicko- francúzsky
          • Šmeralka v pohybe anglicko- francúzsky

          • Týždeň mobility je akcia, ktorá ani nás jazykárov nemohla nechať v pokoji. Aj  na hodine francúzskeho a anglického jazyka sa žiaci 5.D, 8.A a  8.D rozhýbali. Ale táto aktivita bola trochu iná ako ostatné. Žiaci si vyberali z klobúka zábavnú pohybovú činnosť v cudzom jazyku, ktorú si zacvičili. Ani sme nevedeli a použili sme metódu CLIL a kalokagatiu. Šmeralka tak bola v myšlienkovom aj v telesnom pohybe.

            vyučujúce A. Lešigová, M. Bryndzová

            Foto

        • M SR starších žiakov a starších žiačok, mužov a žien do 23 rokov
          • M SR starších žiakov a starších žiačok, mužov a žien do 23 rokov

          •     Vyvrcholením letnej atletickej sezóny bola súťaž M SR staršieho žiactva v atletike, ktorú usporiadal Atletický klub AŠK Slávia Trnava v spolupráci s mestom Trnava. Táto súťaž do mesta Trnava prilákala najlepších atlétov v tejto vekovej kategórii z celého Slovenska. Zastúpenie v silnej konkurencii sme mali aj my z nášho ŠŠK Junior Prešov. Majstrovstvá SR boli rozdelené do dvoch dní, v ktorých ukázali svoje kvality v rôznych atletických disciplínach najlepší z najlepších. V sobotu 18.9.2021 sme mali zastúpenie v kategórii starších žiakov aj starších žiačok. V behu na 60 metrov, kde si fantastickým výkonom 8,04s vybojovala medailovú pozíciu naša pretekárka Liana Križovenská a to krásne tretie miesto. V behu na 3000 metrov sa predstavil ešte stále náš pretekár Tomáš Kancír  a skvelým časom 10:50,87 dobehol na druhom mieste. V nedeľu 19.9.2021 sme opäť pokúšali šťastie a usmialo sa priam excelentne.

            V behu na 150 metrov obsadila Liana Križovenská svojím osobným rekordom 19,02s fantastické druhé miesto. V disciplíne 800 metrov sme mali hneď dve želiezka a to staršiu žiačku Katku Bučkovú , ktorá obsadila bodované štvrté miesto a starší žiak Tomáš Kancír taktiež dobehol na bodovanom štvrtom mieste. V behu na 300 metrov prekážok si svoje prvenstvo a zlatú medailu osobným rekordom 46,05s vybojovala Ema Vaňová, ktorej sa darilo aj v behu na 150 metrov , kde si dobehla po štvrté bodované umiestnenie. Samotným pretekom doprialo aj počasie a atmosféra, ktorú vytvárali diváci aj samotný pretekári. Všetkým, ktorí dosiahli pódiové umiestnenie blahoželáme a prajeme veľa športových ale aj osobných úspechov.

             

            R. Maľcovský

                                                                                                           

            Foto

          • Hra, "výtvarná" a či matematika...?

          • ....aj hra, aj matematika, aj "výtvarná". Tému Čiary sme využili v rámci medzipredmetových presahov. Spoznali sme čiary krivé, čiary priame, čiary uzavreté...., aby sme ich lepšie pochopili, najprv sme čiary uchopili a vytvárali ich rôzne podoby z plastelínových tyčiniek. Didaktická hra  poslúžila našim prváčikom z 1.E na to, aby sa takýmto zábavno-didaktickým a zároveň efektívnym prostriedkom zoznámili  s učivom z elementárnej geometrie. A to aj takto výtvarne. Deti mali plné ruky práce s "čiarami", ktoré využili na tvorbu rozmanitých obrázkov. S farebnými tyčinkami sa "skamarátili" a určite im pomôžu poznávať písmená, čísla, farby a objavovať, a tak ďalej získavať a prepájať aj ďalšie poznatky.

            M. Kormaníková

             

        • M VsAZ družstiev 3. kolo staršieho a najmladšieho žiactva- finále
          • M VsAZ družstiev 3. kolo staršieho a najmladšieho žiactva- finále

          •           Krásny slnečný deň v sobotu 11.9.2021 pripadlo na atletickom štadióne TU V Košiciach usporiadanie M VsAZ 3. kolo družstiev staršieho a najmladšieho žiactva, ktoré bolo zároveň finálovým vyvrcholením snaženia sa atlétov tejto súťaži. Na tomto podujatí sa prezentovalo v rámci klubov a oddielov to najlepšie čo ponúka atletika v rámci VsAZ (Východoslovenský atletický zväz). Klub ŠŠK Junior Prešov mal zastúpenie v družstvách starších chlapcov, starších dievčat, najmladších chlapcov a najmladších dievčat.

            V kategórii starších žiačok suverénnym spôsobom po sčítaní všetkých dosiahnutých bodov za všetky kolá obsadili naše zverenkyne prvé miesto. V kategórii  starších žiakov obsadili zverenci nášho klubu celkové druhé miesto. V kategórií najmladších žiakov obsadilo družstvo po zrátaní bodov z jednotlivých kôl krásne druhé miesto. Družstvo najmladších žiačok sa bohužiaľ neumiestnilo na stupni pre víťazov, ale za svoje výkony si zaslúži veľké poďakovanie.  Všetci pretekári, ktorí dosiahli medailové umiestnenie boli odmenení medailou a družstvo získalo pohár a diplom. Tieto fantastické výsledky len potvrdzujú fakt, že sa oplatí vrážať úsilie do mladých športovcov, ktorí sú súčasťou klubu ŠŠK Junior Prešov a svojimi výkonmi robia dobré meno sebe , klubu , škole a v neposlednom meradle aj mestu Prešov.

            Všetkým srdečne blahoželám a prajem veľa osobných a športových úspechov.

            Maľcovský, Birošová

            Foto

        • Športovci sa znova umiestnili v prvej trojke
          • Športovci sa znova umiestnili v prvej trojke

          • Prvý víkend školského roka, strávila väčšina žiakov našej školy oddychom. To však neplatí pre sedemnásť žiakov, ktorí tento čas strávili pretekaním s inými atlétmi v Košiciach. 4.9.2021 sa totiž konalo 2. kolo majstrovstiev VsAZ družstiev dorastu a mladšieho žiactva. Naši športovci svojimi výkonmi spoločne v družstvách nazbierali množstvo bodov a dosiahli tak pekné umiestnenie. Mladší žiaci aj mladšie žiačky obsadili druhé miesto. Vzorne tak reprezentovali meno školy aj ŠŠK Junior, ktorého sú súčasťou, za čo ďakujeme.

            Sedláková Mária

            Foto

        • Oznam
          • Oznam

          • Riaditeľ ZŠ Šmeralova 25, Prešov v súlade so zákonom č. 245/2008 Z. z. § 150 ods. 5,

             udeľuje žiakom 1. – 9. ročníka

            dňa 14. septembra 2021 (utorok)

            riaditeľské voľno

            z organizačných a prevádzkových dôvodov.

             

            Žiaci 1. – 9. ročníka sú dňa 14. 09. 2021  vyhlásení  z obeda.

            Ľubomír Bodnár – riaditeľ školy

        • Medzinárodný deň gramotnosti v 2.C
          • Medzinárodný deň gramotnosti v 2.C

          • Dňa 8.9. 2021 si žiaci 2.C triedy pripomenuli Medzinárodný deň gramotnosti. Dozvedeli sa, čo slovo gramotnosť vyjadruje (čítanie, písanie, počítanie). Poukázali sme na to, že nie všetky deti majú také šťastie, ako my. Pre tieto deti škola a učenie sa v nej, hygiena, ani pravidelná strava, či primerané ošatenie nie je samozrejmosťou tak, ako pre nás. Druháci si zaspomínali na rozhovory so svojimi starými rodičmi o tom, ako žili, učili sa a pracovali kedysi ich starí rodičia. Všetci sme si uvedomili, že pre nás samozrejmé veci sú pre iných vzácnosť. Zdravie, rodina, kamaráti, škola, a mnoho iných vecí sú darmi, ktoré si musíme vážiť a tešiť sa z nich. 

            S. Gáliková

        • Výstava obrazov
          • Výstava obrazov

          • V OC Novum aktuálne ešte stále prebieha výstava obrazov s témou Leto a letné prázdniny. Aj naša škola sa na verejnosti prezentuje 2 obrazmi, ktoré vytvorili žiačky bývalej 8.A triedy – Margaréta DulinováVanesa Rumančíková.

            Koncom minulého školského roka  sme boli oslovení zúčastniť sa na tejto výstave. Ihneď po oznámení konania výstavy myšlienka aj téma žiačky zaujala a tak sa húževnato pustili do práce. Mali čo robiť. Plátna s rozmermi 1x1m dostali nový dych.

            Milovníci výtvarného umenia môžu práce žiakov ZŠ vzhliadnuť a zažiť tak príjemný estetický zážitok. Výstava potrvá do 30.9.2021. Srdečne Vás na ňu pozývame.

            Obom dievčatám ďakujeme za reprezentáciu školy a prajeme ešte veľa tvorivých  nápadov.

                                                                          vyučujúca VYV PaedDr. Milena Koščová

            Foto

        • M VsAZ družstiev 2. kolo staršieho a najmladšieho žiactva
          • M VsAZ družstiev 2. kolo staršieho a najmladšieho žiactva

          •           Na deň ústavy 1.9.2021 štátneho sviatku pripadlo na atletickom štadióne TU V Košiciach usporiadanie M VsAZ 2. kolo družstiev staršieho a najmladšieho žiactva. Klub ŠŠK Junior Prešov mal zastúpenie v družstve starších chlapcov v počte päť zverencov, ktorí aj napriek tomu, že boli v takom malom počte obsadili po sčítaní všetkých bodov celkové tretie miesto. V kategórii starších dievčat suverénnym spôsobom obsadili naše zverenkyne prvé miesto. V kategórii najmladších chlapcov sme mali len troch pretekárov, ale napriek takejto malej účasti obsadilo družstvo po zrátaní bodov z jednotlivých disciplín krásne tretie miesto.  Výsledky sú zverejnené na webovej stránke ,,atletikask,,.

            Všetkým srdečne blahoželám a prajem veľa osobných a športových úspechov.

            Maľcovský, Sedláková

            Foto

          • Oznam

          • Vážení rodičia.

            Tí, ktorí ste prejavili záujem o testovanie žiakov kloktacími testami, test uskutočníte v mieste svojho bydliska podľa video návodu z priloženého linku. Testy budú žiakom odovzdané vo štvrtok 2.9.2021 a výsledné vzorky doručte v piatok 3.9.2021 triednemu učiteľovi.

            https://youtu.be/GI9pV_YmlmA

        • M VsAZ jednotlivcov staršieho žiactva
          • M VsAZ jednotlivcov staršieho žiactva

          • V meste Košice na atletickom štadióne TU sa uskutočnili preteky M VsAZ jednotlivcov staršieho žiactva. Z nášho klubu ŠŠK Junior Prešov sme mali svojich pretekárov zastúpených aj v kategórii chlapcov ale aj dievčat. Nebola to početná skupina , ktorá reprezentovala náš klub , ale aj napriek takejto pomerne malej účasti a to jedného chlapca a štyroch dievčat sme dosiahli fantastické výsledky. V každej z disciplín, na ktoré boli nominovaní naši zverenci sa podarilo fantastickými výkonmi dosiahnuť medailové umiestnenie. Z tohto športového vyvrcholenia sezóny v rámci VsAZ si naši zverenci v zložení Tomáš Kancír, Liana Križovenská, Ema Vaňová, Lívia Svatová a Kristína Stanková odnášajú štyri zlaté , päť strieborné a dve bronzové medaile. Všetky výsledky sú zverejnené na webovej stránke ,,atletikask,,.

                 Všetkým srdečne blahoželám a prajem veľa osobných a športových úspechov.

            R. Maľcovský

            Foto

        • M VsAZ jednotlivcov dorastu
          • M VsAZ jednotlivcov dorastu

          • V krásny slnečný deň , prilákal štadión TU v Košiciach všetkých , ktorí majú radi atletiku. Konali sa tu M VsAZ jednotlivcov dorastu. Na tomto krásnom športovom podujatí, kde boli zastúpené všetky atletické oddiely a kluby z celého VsAZ sme mali svoje želiezka aj my z ŠŠK Junior Prešov. Medzi tých , ktorí reprezentovali náš klub boli žiačky z 8.B triedy Liana Križovenská a Emma Helou. V kategórii chlapcov to boli žiaci 9.B triedy Kristián Kaľuha a Tomáš Kancír. Napriek takejto slabšej účasti pretekárov z nášho klubu sme sa čo sa týka dosiahnutých výsledkov nemuseli hanbiť. V každej disciplíne, na ktorú boli športovci prihlásení obsadili medailové umiestnenie. Dohromady sme mali štyri strieborné medaily a dve bronzové. O takéto krásne umiestnenia na druhých miestach sa postarali v kategórii chlapcov v disciplínach 100 metrov časom 11,41s a v behu na 200 m časom 24,34s Kristián Kaľuha, v behu na 800 m časom 2:16,07s Tomáš Kancír. V kategórii dievčat sa na druhom mieste v disciplíne 100 m časom 13,05s a v skoku do výšky na treťom mieste výkonom 150 cm umiestnila Liana Križovenská a poslednou medailistkou na treťom mieste v behu na 800 m časom 2:43,55s bola Emma Helou.

                 Všetkým srdečne blahoželám a prajem veľa osobných a športových úspechov.

            R. Maľcovský

            Foto

        • Letná škola na 1. stupni
          • Letná škola na 1. stupni

          • Do projektu letných škôl sa tohto roku zapojila aj naša škola. Konala sa 16.8. 2021- 20.8.20121. Stala sa príležitosťou pre žiakov, ktorí chceli zmysluplne vyplniť čas počas prázdnin, a ktorí zároveň chceli pracovať tvorivo, zážitkovo a hravo v dopoludňajších  aktivitách, ktoré si pre nich pripravili pani učiteľky.

            zapísala M. Valičková

        • Leto na trojke 2021
          • Leto na trojke 2021

          • Z poverenia mesta Prešov v spolupráci z PKO Prešov, 3MR Šport a ZŠ Šmeralova sa na sidlisku III v Prešove uskutočnil mini festival – Športovo-kultúrne leto na Trojke 2021.Toto krásne športové podujatie bolo rozdelené do dvoch dní a to piatok 16.7.2021 o 18:00 hod. bol naplánovaný na ZŠ Šmeralova charitatívny beh 5 km a o 18:30 hod. sa na ihrisku ZŠ Šmeralova cvičila Tabata. V sobotu 17.7.2021 o 10:00 hod. boli na ihrisku ZŠ Šmeralova pripravené rôzne športové hry pre deti a rodičov, medzi ktoré patrili napríklad preťahovanie lanom, beh medzi fotobunky, hod detským oštepom, skákanie vo vreci, prevaľovanie pneumatík a medzi najatraktívnejšie disciplíny patrila prekážková trať , ktorú pripravili učitelia telesnej výchovy Mgr. Maľcovský a Mgr. Hrabčáková, ktorá bola na multifunkčnom ihrisku a zahŕňala v sebe prvky rýchlosti, obratnosti, gymnastiky, zručnosti a vytrvalosti. Tejto disciplíny sa zúčastnili rodičia aj deti a súťažili o to, kto prejde túto prekážkovú trať v čo najlepšom čase. Po dokončení disciplíny čakala na deti sladká odmena.

             Športovo-kultúrne leto na TROJKE vyšlo fantasticky, počasie nám prialo a prilákalo veľký počet priaznivcov športu a zábavy. Už teraz vieme, že na budúci rok 2022 sa budeme tešiť na ďalší ročník tohto podujatia.

             Maľcovský, Hrabčáková

            Foto