• Krajské kolo súťaže Talent základných škôl regiónu Šariš
          • Krajské kolo súťaže Talent základných škôl regiónu Šariš

          • https://zssmeralova.edupage.org/album/#gallery/1889Súkromné gymnázium DSA v Sabinove privítalo aj našich žiakov v súťaži Talent regiónu Šariš, ktorý sa uskutočnil 18.5.2023.  Žiaci sa popasovali s úlohami so zameraním na matematiku, logiku, priestorový úsudok a verbálne myslenie. Celou súťažou a priestormi školy nás sprevádzali: riaditeľka Centra poradenstva a prevencie v Sabinove Mgr. Ľubica Richmanová Fabišíková, riaditeľ Súkromného gymnázia DSA v Sabinove doc. Ing. Ján Dobrovič, PhD. a koordinátor iniciatívy Rozumieme nadaným, projektu Centra poradenstva a prevencie v Sabinove PaedDr. Ľuboš Lukáč.

             

            Naši žiaci sa umiestnili na týchto miestach: 

            Kategória 1.-4. ročník:

            Samuel Krejnus (4. miesto)

            Michal Vincent Otčenáš (6.miesto)

            Peter Čičvara (18. miesto)

            Kategória 5.-9. ročník:

            Paulína Gogová (18. miesto)

            Adam Adamišin (31.miesto)

            Jakub Hudáčko (32. miesto)

             

            Prajeme veľa úspechov!

            Z. Bergmannová

            Foto

        • Finále OK atletika žiakov a žiačok ZŠ
          • Finále OK atletika žiakov a žiačok ZŠ

          • V krásny slnečný deň, prilákalo na pôdu ZŠ Šmeralova nadšencov kráľovnej športu atletiky pri konaní  finále OK atletického viacboja žiakov a žiačok ZŠ. Usporiadateľom tohto podujatia bolo KŠC Prešov( Krajské športové centrum) v spolupráci s ZŠ Šmeralova. Príhovor pred zahájením samotného podujatia mal  riaditeľ školy pán Bodnár a zároveň predseda Krajského športového centra v Prešove pán Dvorščák , kde  privítali všetkých zúčastnených a popriali veľa úspechov a športového šťastia. Táto súťaž bola určená pre žiakov a žiačky ZŠ a v každom družstve mohlo byť maximálne šesť a minimálne štyria pretekári, ktorí mali pred sebou atletické disciplíny a to: 60 metrov, skok do diaľky, skok do výšky, hod raketkou Vortex, vrh guľou, beh na 800 metrov a poslednou disciplínou bol beh 4x60 metrov. V každej z týchto disciplín sa získavali body a pripočítavali sa do konečného výsledku v rámci jednotlivých družstiev. Na súťaž sa prihlásilo dvanásť ZŠ v kategóriách žiakov a žiačok. Naším športovcov v kategóriách žiakov a žiačok sa podarilo fantastickými výkonmi dosiahnuť po spočítaní všetkých bodov za disciplíny obe prvé miesta a zároveň si zaslúžene zabezpečili postup na finále KK, ktoré bude dňa 30.5.2023 opäť na ZŠ Šmeralova. Pri vyhlasovaní výsledkov, boli naši športovci odmenení diplomom a medailou.

            Veľká vďaka patrí predovšetkým športovcom, bez ktorých by tento úspech nebol a samozrejme aj trénerom. Nezabudnem spomenúť aj technickú čatu , ktorú zabezpečovala trieda 8.B. a bola fantastická a všetko klapalo ako malo.

            Blahoželám a prajem ešte veľa športových úspechov .

            Maľcovský, Bodnár, Sedláková

            Foto

        • Finále KK v malom futbale mladších žiačok ZŠ
          • Finále KK v malom futbale mladších žiačok ZŠ

          •            V peknom prostredí futbalového štadióna MFK Slovan Sabinov sa konalo finále KK v malom futbale pre mladšie žiačky ZŠ. Na tomto podujatí sa zúčastnili všetky družstvá mladších žiačok, ktoré vyhrali svoje okresné kolá a postúpili do krajského finále. Organizátorom futbalového turnaja bolo Krajské športové centrum Prešov. Hrací systém 4 + 1 na ploche. V skupine každý s každým a hrací čas 1x 20 minút. Do Sabinova pricestovali nakoniec desať družstiev mladších žiačok , ktoré boli následne po žrebovaní rozdelené do dvoch skupín. Turnaja sa zúčastnili družstvá z ZŠ a MŠ sv. Cyrila a Metoda, St. Ľubovňa, ZŠ Kračúnovce, ZŠ Školská, Spiš. Štvrtok, ZŠ Šmeralova, Prešov, ZŠ Lúčna, Vranov n/ Topľou, ZŠ Sládkovičova, Hranovnica, ZŠ Konštantínova, Stropkov, ZŠ Štúrová, Spiš. S. Ves, ZŠ Hviezdoslavova, Snina, ZŠ a MŠ Brezovica. Na úvod podujatia mal slovo hlavný organizátor pán Dvorščák, ktorý poprial veľa úspechov a športového šťastia a pripomenul zásady fair-play. Po tomto predslove sa začal turnaj na troch ihriskách , kde svoje futbalové umenie a schopnosti predvádzali dievčatá z rôznych družstiev. Našim dievčatám sa v konečnom spočítaní bodov za odohraté zápasy v skupine podarilo zabojovať o konečné krásne piate, alebo šieste miesto. V tomto zápase sme nakoniec vyhrali a potvrdili úžasné celkové piate miesto.

            Za predvedený výkon sa dievčatá nemusia hanbiť a zároveň ukázali , že aj na ZŠ Šmeralovej sú dievčatá, ktoré vedia hrať najpopulárnejší šport na svete. Blahoželám dievčatám, ktoré sa pričinili o tento výsledok a prajem im ešte veľa športových a osobných úspechov.

            Maľcovský

            Foto

        • Detská športová olympiáda
          • Detská športová olympiáda

          • Dňa 26.5.2023 sa uskutočnila XIII. detská športová olympiáda, na ktorej súťažilo 8 základných škôl v štyroch disciplínach – beh, beh cez prekážky, skok do diaľky z miesta a hod kriketovou loptičkou. Žiaci našej školy po úspechoch v jednotlivých disciplínach vybojovali v konečnom hodnotení pekné bronzové umiestnenie.

            Našim športovcom blahoželáme!

            Foto

        • Čitateľský oriešok
          • Čitateľský oriešok

          • V rámci čitateľskej gramotnosti sa 1. a 12. oddelenie zapojilo do súťaže s názvom Čitateľský oriešok, ktorý organizuje vydavateľstvo RABBE. Celý rok sme lúskali a pracovali na pracovných listoch ,ktoré sme potom starostlivo zabalili a poslali. Netrpezlivo sme čakali na vyhodnotenia. A aj keď sme nič nevyhrali, našou odmenou a cieľom bolo, že sme si zlepšili čitateľskú gramotnosť  v podobe čítania s porozumením, prácu s textom, ale takisto aj kreatívne zručnosti, predstavivosť, fantáziu... a hlavne, že sme to robili  zábavou formou, čo oceňujú nielen samotné deti, ale aj my vychovávateľky, ktorým takisto pomáhame rozvíjať kompetencie detí aj spestriť výchovno-vzdelávaciu činnosť.

            Vychovávateľky Mgr. Jana Diová, PhDr.Katarína Lacková

            Foto

        • Jar vo folklórnom šate
          • Jar vo folklórnom šate

          • Jar vo folklórnom šate bol názov kultúrno-vzdelávacej aktivity MŠ Antona Prídavka, na ktorú sme boli aj my, žiaci prvých ročníkov, srdečne pozvaní. Deti si zaspievali ľudové piesne, vyskúšali si rôzne environmentálne aktivity a inšpirovali sa krásnymi výtvormi na burze detských prác. Veľmi obľúbenou aktivitou boli aj športové tímové súťaže a hry na rozvoj zmyslového vnímania. Sladká odmena  a darčeky urobili deťom veľkú radosť. Ďakujeme za príjemne strávené dopoludnie, kde sa naši žiaci mohli stretnúť s pani učiteľkami aj spolužiakmi z MŠ a trošku si zaspomínať na škôlkarské časy.

            PaedDr. S. Hakučová, Mgr. L. Lissiouid, Mgr. M. Vadašová

            Foto

        • Poobedie s hasičmi
          • Poobedie s hasičmi

          • Pri príležitosti medzinárodného dňa hasičov, ktorý je 4. mája si pani vychovávateľky pre deti z ŠKD pripravili akciu "Poobedie s hasičmi“. Hoci nám májové počasie neprialo, akcia sa uskutočnila za mierneho dažďa a hasiči z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove prijali naše pozvanie a deťom ukázali svoje povolanie a techniku, ktorú k svojej práci bezpodmienečne potrebujú. Deti sa zhromaždili pred školou a hasiči si na túto akciu doniesli veľké hasičské auto a hasičskú sanitku, do ktorej deti mali povolený aj vstup a tak si ju mohli z blízka pozrieť. Akcia mala úspech a deťom sa veľmi páčila. Ako vďaku jednotlivé deti a oddelenia nakreslili krásne obrázky, ktoré darovali hasičom.

            V mene všetkých ďakujem Hasičskému a záchrannému zboru v Prešove.

            Vychovávateľky Mgr. Mňahončáková, Mgr. Hudákova

            Foto

          • Majstri Slovenska aj zo Šmeralky

          • Aj žiaci našej školy Tomáš Svit zo 6.A triedy a Oliver Troščák zo 6.B triedy boli súčasťou hádzanárskeho družstva, ktoré v Považskej Bystrici získalo zlato 🥇🏆. Vybojovali ho mladší žiaci (narodení po 1. júli 2010) na finálovom turnaji 🤾‍♂️ 48. ročníka celoslovenskej súťaže mladších žiakov a žiačok pre súťažný ročník 2022/2023. GRATULUJEME

            Foto

        • 1.6. Deň Detí v Záhrade umenia
          • 1.6. Deň Detí v Záhrade umenia

          • Touto cestou chceme  deti a všetkých rodičov, srdečne pozvať na Deň detí organizovaný PKO Prešov. Tento rok sme sa rozhodli rozšíriť priestor v Záhrade umenia o ďalšiu plochu, ktorá sa nachádza v areáli Gymnázia Konštantínova 2. Návštevníci sa tak môžu tešiť na väčší výber atrakcií, hier a súťaží. Pripravený je aj rozmanitý kultúrny program a množstvo aktivít, ktoré malých oslávencov zabavia počas celého popoludnia. Na podujatí nebude chýbať ani občerstvenie, či predaj hračiek a výrobkov pre deti.

        • Netradičná hodina ETV v deviatom ročníku
          • Netradičná hodina ETV v deviatom ročníku

          • Vo štvrtok, 18. 5. 2023, sme na siedmej vyučovacej hodine realizovali netradičnú hodinu ETV pre žiakov deviateho ročníka. Vyučovacia hodina bola venovaná téme: Závislosti u detí a dospievajúcej mládeže. Pozvanie na hodinu prijala školská psychologička, Mgr. Andrea Dzivá Baluchová, ktorá problematiku nebezpečných závislostí pozná nielen z odbornej literatúry, ale aj z klinickej praxe.

            Prednášku o príčinách vzniku, rozvoji a nebezpečenstve látkových a nelátkových závislostí viedla formou rozhovoru a diskusie so žiakmi. Informácie boli poučné a veľmi zaujímavé. V závere hodiny sme všetci ocenili jej snahu potleskom a poďakovaním. Tešíme sa na spoluprácu aj v budúcom školskom roku.

            Autorky: Andrea Mladá, Júlia Fecková a Andrea Dzivá Baluchová

            Foto

        • Deň mlieka v ŠKD
          • Deň mlieka v ŠKD

          • Ako každoročne - štvrtý májový pondelok je venovaný medzinárodnému dňu mlieka. Deti z 10. oddelenia ŠKD si tento deň pripomenuli rôznymi informáciami o mlieku, pozreli si zaujímavé videá ako vyzerá cesta mlieka od jeho začiatku až po koniec - v pohári. V závere, aby to nebolo iba o teoretických veciach prišla na rad naša pomocníčka kravička Anička ako ju deti pomenovali. Deti si vyskúšali aké to je dojiť kravu. Bolo to veľmi zábavné, smiešne a deti si vyskúšali, že mlieko nie je len tak a treba si ho vážiť. Nebyť kráv či kôz nemali by sme tento biely nápoj plný vitamínov a minerálov, ktorý tak milujeme.

            Mgr. Mňahončáková

            Foto

        • Logická olympiáda
          • Logická olympiáda

          • 10. mája sa konal už 11. ročník Logickej olympiády, ktorá ponúka žiakom zasúťažiť si v úlohách zameraných na logické myslenie. Tento rok zastupovali našu školu Bruno Kovács, Michal Vincent Otčenáš, Samuel Krejnus, Paulína Gogová a Dominik Merčiak. Úlohy potrápili hlavy našich žiakov, no napriek tomu si odniesli krásne výsledky a to: Samko – 13. miesto, Miško – 17. miesto, Brunko 18. miesto v kategórii A a v kategórii B: Paulínka – 14. miesto a Dominik – 58. miesto. Súbežne sa konal odborný seminár pre učiteľov a rodičov, kde sa predstavili viaceré kapacity v oblasti edukácie nadaných a jednou z prednášajúcich bola aj naša kolegyňa Ingrid Storinská, ktorá predstavila súkromný Klub nadaných žiakov na našej škole. Súčasťou finálového kola tejto olympiády bolo ocenenie práce učiteľov/študentov, ktorí prispeli výraznou mierou k edukácii
            intelektovo nadaných detí. Plaketu Rozumieme nadaným za dlhoročné, úspešné a profesionálne vedenie Klubu nadaných detí Prešov a za plnohodnotnú vzájomnú spoluprácu v rámci celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným si odniesli aj Mgr. Ingrid Storinská, Mgr. Juliána Sedláková a bývalá dlhoročná pani učiteľka našej školy Mgr. Milena Feldmanová.

            Súťažiacim a oceneným srdečne blahoželáme.

            Foto

        • Exkurzia v Košiciach
          • Exkurzia v Košiciach

          • Dňa 17.5.2023 sa 7.E trieda spolu s p. uč. Šibovou a Foľtovou zúčastnila exkurzie v Technickom múzeu v Košiciach. Ani vytrvalý dážď nepokazil siedmakom náladu a so záujmom si prezreli všetky vystavené predmety, ktoré sú súčasťou stálej expozície múzea. Tiež ich zaujala interaktívna časť vedecko-technického centra, kde si mohli odskúšať princípy fungovania každého exponátu.

            Foľtová

            Foto

        • Finále OK v malom futbale mladších žiakov
          • Finále OK v malom futbale mladších žiakov

          •            Na pôde  ZŠ Šrobárova usporiadalo KŠC(krajské športové centrum) Prešov turnaj v malom futbale pre mladších žiakov ZŠ, kde podmienkou  pre účasť žiakov bolo, že museli byť splnené dve kritéria a to vek a ročník dochádzky žiaka. Vo finálovom turnaji okresného kola sa zúčastnilo šesť družstiev ZŠ Šrobárova, Šmeralova, Fintice, sv. Mikuláša, Sibírska, Mirka Nešpora. Turnaj bol rozdelený do dvoch skupín, kde boli tri družstvá a každé družstvo muselo odohrať zápas proti sebe v trvaní 1x20 minúť. Hralo sa v telocvični z dôvodu zlého a nevhodného povrchu na vonkajšom ihrisku. Našim chlapcom sa nakoniec podarilo prebojovať bez prehry do samotného finále. Tam si svoje sily spoločne zmerali žiaci z Šrobárovej a naši chlapci. Zápas bol hodný finále , lebo v riadnom čase skončil remízou 1:1. Prišlo na rad strieľanie pokutových kopov a bohužiaľ sa šťastie priklonilo na stranu súpera. Napriek tomu chcem poďakovať všetkým chlapcom, ktorí sa svojou šikovnosťou a zanietením pričinili o fantastické druhé miesto. Na konci turnaja si každý kapitán družstva prevzal diplom a pohár.

            Blahoželám a prajem ešte veľa športových a osobných úspechov.

            Maľcovský

            Foto

        • M VsAZ jednotlivcov dorastu
          • M VsAZ jednotlivcov dorastu

          • Vyvrcholením atletickej prípravy mladých nádejných atlétov bola súťaž M VsAZ (Východoslovenský atletický zväz) , ktorá sa konala na atletickom štadióne TU Košice v kategórii dorastu. Na športovcov sa počas celého konania súťaže usmievalo slnko a podmienky na podávanie čo najlepších výsledkov boli super. Klub Junior Prešov sa v silnej konkurencii pretekárov nestratil a hoci naša výprava nebola početná a skladala sa len z piatich atlétov , tak výsledky v rôznych atletických disciplínach nasvedčovali, že atletika na ZŠ Šmeralova ešte má svoje pevné postavenie. Medzi najlepšie výsledky , ktoré dosiahli naši zverenci môžem spomenúť fantastické druhé miesto Jozefa Gergovskéhožiaka športovej triedy 7.B v disciplíne hod oštepom( 700 g) , pričom vekom je náš pretekár stále ešte starší žiak a aj napriek tomu v silnej konkurencii zvládol svoju disciplínu na jedničku. Ďalej pekné štvrté miesto v behu na 800 m pre Samuela Repčíka a ešte krásne druhé miesto v hode diskom pre našu bývalú žiačku Líviu Svatovú. Kompletné výsledky našich zverencov sú na stránke ,,atletika sk,,

            Blahoželám všetkým a prajem ešte veľa športových úspechov.

            R. Maľcovský

            Foto

        • Anglický jazyk – 5.A a 5.E – In the shop
          • Anglický jazyk – 5.A a 5.E – In the shop

          • Blížia sa letné prázdniny, čas dovoleniek a aj to je dôvod rozšíriť si slovnú zásobu a frázy z oblasti nakupovania. Žiaci 5.A a 5.E sa „zahrali“ na obchod a nakupovali. Veľkú obľubu si získala pokladňa so zvukovými efektmi a frázy na konci hodiny už boli nielen zopakované aj verím, že aj uchované v dlhodobej pamäti.

            Mgr. Z. Kmecová

            Foto

        • 5.E – Slovenské technické múzeum – Košice
          • 5.E – Slovenské technické múzeum – Košice

          • Dňa 19. 5. 2023 žiaci 5.E triedy po zaujímavej ceste vlakom navštívili Slovenské technické múzeum v Košiciach, ktoré je špecializovaným múzeom technického zamerania, poskytuje pohľad do histórie a tradícií vedy a techniky.

            Naša prehliadka smerovala do Vedecko-technického centra pre deti a mládež, ktorá interaktívnym, hravým a zábavným spôsobom oboznamuje svojich návštevníkov s fyzikálnymi, mechanickými, optickými a elektrotechnickými javmi. Interaktivita múzea nás nielen obohatila, ale zaujala natoľko, že sme zabudli na čas a užívali sme si optické klamy, 3D a 2D ilúzie, hlavolamy, akustické a elektrické zariadenia, merania postrehu... no veď posúďte sami nahliadnutím do našich fotiek.

            A čo dodať na záver...určite odporúčame a návštevu si zopakujeme 😊

            Mgr. Z. Kmecová

            Foto

        • Bezpečný internet pre všetkých
          • Bezpečný internet pre všetkých

          • 19. apríla sa uskutočnila online udalosť Super Mega DigiDay: Bezpečný internet pre všetkých. Celodenné vysielanie (ktorého záznam môžete nájsť na Youtube) bolo určené nielen pre žiakov, ale aj učiteľov či rodičov. Témy sa týkali prevencie rizík internetu, mediálnej výchovy, porozumenia internetových trendov a ďalších zaujímavých oblastí. Žiaci šiestych a siedmych ročníkov boli toho súčasťou - o jednotlivých prednáškach sme sa rozprávali a učili sme sa overovať získané informácie či rozvíjať kritické myslenie aj prostredníctvom online hry Interland, ktorú si môžete zahrať aj vy na stránke https://www.hrdinoviainternetu.org/interland poskytovanej programom Teach for Slovakia.

             

            Mgr. Karolína Smolinková

            Foto

        • Rozkvitnutá záhrada
          • Rozkvitnutá záhrada

          • Pod týmto názvom sa niesla repríza programu DFS Šarišanček, ktorého sa 11. mája zúčastnili aj žiaci 6.B a 7.D triedy. Tento výchovný koncert bol venovaný 35. výročiu vzniku súboru. Jeho súčasťou sú aj žiaci našej školy, ktorí takýmto spôsobom oživujú a uchovávajú ľudové zvyky a tradície východoslovenského regiónu. Svoje umenie nám predstavili prostredníctvom nádherných tancov, spevu a hudby.

            Ďakujeme za krásny umelecký zážitok !

             

            J. Tomaščiková

            Foto

        • REGIONÁLNE KOLO IQ OLYMPIÁDY
          • REGIONÁLNE KOLO IQ OLYMPIÁDY

          • Po úspešnom školskom kole súťaže IQ olympiáda sa podarilo našim žiakom, Dominikovi Merčiakovi z VIII.C, Filipovi Cabúkovi zo VII.A, Lukášovi Durkáčovi zo VII.C a Kristiánovi Bandurovi zo VI.B prebojovať medzi 79 žiakov (z 1273) s najlepším logickým myslením v rámci Východoslovenského kraja.

                        Regionálne kolo, ktoré sa konalo v Košiciach, bolo náročnejšie. Pozostávalo z piatich kôl a nemalú mieru zohrával pri riešení úloh čas.

                        Do národného kola sa chlapcom nepodarilo postúpiť, ale získali cenné skúsenosti, ktoré sa budú snažiť zúročiť pri riešení úloh na IQ olympiáde o rok neskôr.

             

            Grocká

            Foto