• Návšteva Steelparku v Košiciach
          • Návšteva Steelparku v Košiciach

          • Dňa 15.6.2023 žiaci 2.A, 2.D, 2.E tried navštívili košický Steelpark a tak spojili vedu a zábavu. Tento park nám poskytol dopoludnie mnohých fyzikálnych, chemických, strojárskych, optických "zázrakov". Jedna časť návštevy pozostávala z interaktívnej prehliadky, kde sa deti mohli zahrať s mnohými exponátmi vedy. Hre predchádzal pútavý výklad lektora o každom exponáte. Nechýbali hlavolamy, interaktívne pieskovisko, zobúdzanie robota a pod. Druhá časť mala výskumný charakter, kde deti skúmali  a objavovali štruktúru magnetov, prečo, ako a ktoré látky magnetizujú. Mnohé deti si odniesli domov suveníry v podobe zábavných logických skladačiek. 

            Tr. uč. Talianová J., Kažimír Ľ., Kormaníková M.

            Foto

        • 31.ročník Memoriál Štefana Stanislaya v skoku do výšky mládeže
          • 31.ročník Memoriál Štefana Stanislaya v skoku do výšky mládeže

          • V poradí 31. ročník Memoriálu Štefana Stanislaya v skoku do výšky prilákal na pôdu ZŠ Šmeralova nádejných atlétov v tejto krásnej atletickej disciplíne , ako je skok do výšky. Zahájenie súťaže mal v svojom príhovore na starosti pán Maľcovský starší a pán Jacoš, ktorí vyzdvihli a zvýraznili osobu Štefana Stanislaya a jeho pričinenie a prispenie k zvýšeniu popularity disciplíny skok do výšky. Táto súťaž bola pre kategórie najmladšieho žiactva až po kategóriu staršieho žiactva. Veľa pretekárov, ktorí súťažili si na tomto podujatí vyskákali svoje osobné rekordy a prispeli tak k fantastickej atmosfére dosiahnutými výsledkami.

            Pre víťazov, ktorí dosiahli pódiové umiestnenie boli pripravené medaily a diplomy. Našim zverencom sa nesmierne darilo a v každej kategórii obsadili popredné medailové umiestnenia. V kategórii najmladších žiačok na prvom mieste výkonom 120 cm skončila Sara Stancel Fait, v tej istej kategórii žiakov na prvom mieste a v osobnom rekorde 130 cm skončil Jakub Hostovičák. V staršej kategórii mladších žiačok to bola na prvom mieste výkonom 130 cm Sára Vrbová a u žiakov to bol Šimon Pakan výkonom taktiež 130 cm. V kategórii starších žiačok na prvom mieste výkonom 140 cm sa umiestnila Nela Stanková a v kategórii starších žiakov svojím osobným rekordom výkonom 155 cm sa umiestnil Samuel Vojcovič. Samozrejme aj ďalším našim zverencom sa podarilo dosiahnuť popredné medailové umiestnenia, ktoré sú zverejnené na stránke ,,atletika sk,,.

            Ďakujem organizátorom , že opäť dokázali fantasticky pripraviť tento nádherný memoriál a samozrejme predovšetkým všetkým pretekárom, ktorí súťažili a dosiahli takéto krásne výkony. Veľká vďaka patrí aj trénerom, bez ktorých by takéto výkony nádejný atléti nemohli podávať.

            V závere môžem povedať, že už teraz sa teším na ďalší v poradí 32. ročník Memoriálu Štefana Stanislaya.

            Maľcovský, Sedláková, Bodnár

            Foto

        • MY tkáme – 5.E
          • MY tkáme – 5.E

          • Na Slovensku má tkáčske remeslo dávnu históriu. Ručne zhotovené tkaniny boli neodmysliteľnou súčasťou ľudového, odevného i bytového textilu. Zo základnej plátnovej väzby sa odvodzovali zložitejšie tkáčske techniky. Farebné a vzorové kombinácie, rôzne väzby a materiály charakterizovali jednotlivé regióny Slovenska.

            Žiaci 5.E triedy sa zúčastnili krásneho dopoludnia, kde spoznali čaro starodávneho národného remesla a na „vlastnej koži“ si vyskúšali tkať na „krosnách“ v prítomnosti Janky a Matúša.

            Výrobok v podobe koberčeka, kde sme všetci zatkali našu skúsenosť, máme vystavený v triede a kocháme sa akí sme šikovní J

            Mgr. Z. Kmecová

            Foto

        • Okresné kolo fyzikálnej olympiády
          • Okresné kolo fyzikálnej olympiády

          • Dňa 24. mája 2023 sa konalo okresné kolo 64. ročníka fyzikálnej olympiády kategórie G – Archimediáda. Našu školu úspešne reprezentoval žiak 7. A triedy Štefan Lejko, ktorý úlohy zvládol veľmi dobre a obsadil v okresnom kole 3. miesto. Srdečne blahoželáme!!!

             

            Erika Fechová

            Foto

        • VÝTVARNÁ VÝCHOVA V ŠARIŠSKEJ GALÉRII
          • VÝTVARNÁ VÝCHOVA V ŠARIŠSKEJ GALÉRII

          • 9.6.2023 prebehla hodina výtvarnej výchovy VII.C triedy v Šarišskej galérii.

            Cieľom bolo oboznámiť sa s maliarskou tvorbou košického rodáka Alexandra Eckerdta, sochára Richarda Zozuláka, ale zaujali aj grafické práce súčasných slovenských a českých umelcov. Inšpiratívna bola prehliadka kresleného humoru na tému Pivo, ktorá je dnes vysoko hodnotená v rámci celosvetových súťaží karikatúr. Žiaci sa oboznámili aj so sakrálnym umením 15. – 19. storočia, hlavne s tvorbou Majstra Pavla z Levoče.

                        Žiakom sa výstava páčila. Verím, že sa sem v novom školskom roku opäť vrátia.

             

            Grocká

            Foto

        • Kufor hračiek do Afriky – 5.E
          • Kufor hračiek do Afriky – 5.E

          • Žiaci 5.E triedy sa v spolupráci so Súkromnou materskou školou v Prešove zapojili do humanitárnej zbierky „Kufor hračiek do Afriky“, ktorú organizuje OMEP (Slovenský výbor Svetovej organizácie pre predškolskú výchovu). Je to mimovládna organizácia, ktorá bola založená v roku 1948 v hlavnom meste vtedajšieho Česko – Slovenska v Prahe. Počas uplynulých 60 rokov sa jej činnosť rozšírila na všetky kontinenty sveta.

                      Úlohou OMEP-u je podpora a ochrana detí do ôsmich rokov na medzinárodnej, národnej a lokálnej úrovni. V rámci svojho výročia organizovala výzvu, do ktorej sa niektorí naši žiaci s radosťou zapojili.

                     Teším sa, že sme pripravení nielen prijímať, ale s radosťou sa aj podeliť o to čo máme.

             

                     Mgr. Z. Kmecová

            Foto

        • Mamut 2023
          • Mamut 2023

          • V piatok 2.6. sa žiaci Martin Čeklovský, Klára Dlugošová (6.A), Emily Petríková, Filip Rojček a Aneta Stankovičová (6.C) zúčastnili na matematickej súťaži Mamut v Košiciach, ktorá prebiehala v exteriéri ZŠ Mateja Lechkého. V príjemnej atmosfére a v krásnom počasí riešili naši žiaci zaujímavé úlohy ako tím. Ukázali svoju šikovnosť, umiestnili sa v prvej desiatke a boli aj ocenení ako deviati z 51 tímov. Ďakujeme za reprezentáciu a gratulujeme k tomuto úspechu!

             

            Mgr. Karolína Smolinková

            Foto

        • ŠvP Vyšné Ružbachy
          • ŠvP Vyšné Ružbachy

          • 1.deň v ŠvP Vyšné Ružbachy - úspešný začiatok 🙂👍😁🍀🌲

            2.deň - Sochárske sympózium - travertínové sochy

            3.deň - jazero Kráter, Biely dom, Smrtné jamy, Strom v kameni, Prameň lásky a Prameň zabudnutia, Relaxačný chodník, vodopády 🌞🌧🍀

            4.deň - rozcvička, suveníry, voda z Krátera, športový deň, operačka, diskotéka

            🧡 Posledný dník - odmeny🥇🥈🥉,raňajky a ide sa domooooov😁🌲🌤🍀🌞🌳🌷🍎

            3.A, 3.C, 3.D, 4.E

            Foto

            Foto

            Foto

            Foto

            Foto

        • Matematický Klokan
          • Matematický Klokan

          • V marci sa konala tradičná celoslovenská matematická súťaž Matematický Klokan. Na 1. stupni sa do súťaže zapojilo 99 žiakov a z nich bolo úspešným riešiteľom až 25 žiakov. Samozrejme, všetci dostali krásny diplom, ceruzku a tí úspešnejší aj krásne ceny. Blahoželáme a prajeme ešte veľa ďalších úspechov!

            Mgr. Juliána  Sedláková

            Foto

        • Exkurzia Transfúzna stanica
          • Exkurzia Transfúzna stanica

          • Deň darcov krvi, ktorý bude 14. júna si štvrtáci užili priamo na Transfúznej stanici. Samozrejme, najprv tam šli s malými obavami, či to zvládnu, ale p. Tabišová z NTS im hneď od začiatku vysvetlila, že sa nemajú prečo báť. Vysvetlila im typy krvi, aké skupiny ľudí majú isté typy krvi, kto bol Ján Janský, aký je celý proces darovania a vysvetlila im, na čo slúžia jednotlivé miestnosti. Potom už mali žiaci praktickú ukážku darovania krvi, keďže p. učiteľka mohla darovať. Takmer všetci odvážne vošli aj do odberovej miestnosti a sledovali, ako 450 ml vzácnej tekutiny steká do vaku. Veríme, že to bol pre nich zážitok, ale najmä dôvod ísť ako dospeláci darovať krv.

            Mgr. Juliána Sedláková, Mgr. Zuzana Olejárová

            Foto

        • ŠPORTOVO-ZÁBAVNÉ POPLUDNIE S DETSKÝM BAZÁROM
          • ŠPORTOVO-ZÁBAVNÉ POPLUDNIE S DETSKÝM BAZÁROM

          • 6. júna bolo v našom školskom klube veľmi veselo. V školských telocvičniach sa konalo ŠPORTOVO-ZÁBAVNÉ POPOLUDNIE S DETSKÝM BAZÁROM. O dobrú náladu nebola núdza. Pre deti boli pripravené súťaže v rôznych disciplínach, za ktoré získali kupóny na nákup v detskom bazáriku. 

            Cieľom športovo-zábavného popoludnia bolo vytvoriť príjemnú súťaživú atmosféru, ako aj motivovať deti myšlienkou „Daj veciam druhú šancu – nevyhoď, ale daruj a poteš“. Pri spoločnom súťažení deti upevnili svoje kamarátstva a tešili sa z odmien v podobe hračiek, kníh, suvenírov a mnohých iných predmetov. Na plynulý priebeh jednotlivých súťažných disciplín starostlivo dozerali pedagógovia.

            Toto veselé popoludnie sme však mohli zrealizovať len vďaka dobrým srdiečkam našich detí, ktoré do bazáru prispeli množstvom zachovalých a hodnotných vecí. Vážení rodičia, ďakujeme Vám, že ste im to umožnili. :-)

            -foto-

            Mgr. A. Gergelčíková

            -realizačný tím-                                                                                                        

            J. Mikulová, I. Ivanová, S. Jursová                                                                              

            Foto

        • Návšteva KPOH v Prešove
          • Návšteva KPOH v Prešove

          • Naši ôsmaci v dňoch 2. júna (8.E) a 5. júna (8.B/8.C) navštívili KPOH v Prešove, oddelenie inojazyčnej literatúry.  Získali pár nových informácií o vzniku tejto knižnice. Dozvedeli sa aj niečo viac o možnosti  vypožičať si rôzne cudzojazyčné knihy. V prípade potreby a záujmu je tu pre nich k dispozícii nielen anglická tvorba, ale aj nemecká, či francúzska. Verím, že návšteva niekoho z nich oslovila a určite sa tu niekedy v blízkej budúcnosti  vrátia. J

            uč. J. Foľtová

            Foto

        • Medzinárodný deň ruského jazyka
          • Medzinárodný deň ruského jazyka

          •   „Knihy sú ľuďom to, čo krídla vtákom. “

            6.6. je Medzinárodný deň ruského jazyka, ktorý sa viaže k narodeniu ruského básnického velikána A.S. Puškina. Jeho myšlienkou sme začali tematicky naladenú hodinu aktivitami o ruskej literatúre, v zaujímavej prezentácii  sme sa oboznámili  s tvorbou a životom A.S. Puškina. V Rozprávke o medvedici, ktorú básnik nedokončil, sme sa preniesli do ruskej, žiakom neznámej krajiny.  Ostáva mi len veriť, že práve touto aktivitou sa žiaci nadýchali „krásna“ a „neznáma“, ktoré nám prináša ruská literatúra.

            Foto

        • POZNAJ SVOJE OKOLIE FINTICKÝ KAŠTIEĽ
          • POZNAJ SVOJE OKOLIE FINTICKÝ KAŠTIEĽ

          • Deň detí sa blížil a my, triedne učiteľky VII.C a VII.D, sme rozmýšľali, ako by sme tento deň spríjemnili našim žiakom.

                        Fintický kaštieľ nedávno zrekonštruovali, a tak naše kroky smerovali práve tam. Riaditeľ Galérie a múzea ľudového umenia Gabriel Trusa nám poskytol erudovaný výklad a množstvo zaujímavostí spojených s poslednými majiteľmi kaštieľa. Na naše prekvapenie majiteľka, dnes už 94-ročná pani barónka Maria von Hahn, ešte žije v Kanade a videli sme ju prostredníctvom filmu, ktorý bol vyvrcholením prehliadky.

                        Záver už patril opekačke v areáli kaštieľa, ktorú nám pripravili pracovníci múzea. A navyše nám prialo aj počasie. Deň detí vyšiel nad očakávanie.

             

            J. Tomaščíková, M. Grocká

            Foto

        • Pohľadnice spojili deti
          • Pohľadnice spojili deti

          • Deti zo školských klubov 17 základných škôl a centier voľného času si navzájom vymenili 486 pohľadníc.

            Naše deti z 8. a 11. odd.  ŠKD s veľkou radosťou prijali výzvu v podobe potešenia a darovania radosti. Svedomito vyrábali pohľadnice k Dňu detí. Následne si ich vymenili so Spojenou školou Oslobodenia v Belej, Základnou školou Adyho v Štúrove a Súkromným centrom voľného času Žirafa v Žiline.

            Projekt Pohľadnica spája detí je novinkou a vznikol z iniciatívy vychovávateliek zo Slovenska. Jeho cieľom bolo oslávenie Medzinárodného dňa detí a nadviazanie kontaktov medzi základnými školami a centrami. 

            Škovránková, Mikulová

            Foto

        • MILUJEM SVOJE MESTO
          • MILUJEM SVOJE MESTO

          • Dňa 2.6.2023 sa žiaci 9.C triedy zapojili do projektu „Milujem svoje mesto“. Ide už o VI. ročník festivalu priateľstva a dobrovoľníctva. Sme Prešovčania, a preto sme sa pridali k tejto iniciatíve zveľadiť miesta, ktorými dennodenne prechádzame. Naši žiaci vyčistili od odpadkov lokalitu Prostějovská 40. až 60. a samozrejme našej škole najbližšie okolie.

            Žiakom ďakujeme za pomoc a ochotu urobiť niečo dobré pre naše mesto.

             

            J.Beľušková

            Foto

        • MSR dorastencov a dorasteniek
          • MSR dorastencov a dorasteniek

          •           1.Atletický klub Humenné usporiadal v spolupráci SAZ(Slovenský atletický zväz) dvojdňovú súťaž M SR dorastencov a dorasteniek, kde si svoje sily a atletické schopnosti v rôznych disciplínach prišli zmerať najlepší v tejto vekovej kategórii. Náš klub ŠŠK Junior Prešov mal svoje želiezko v ohni v podobe nášho zverenca žiaka 9.C triedy Samuela Repčíka. V sobotu bol pre nášho zverenca naplánovaný beh na 3000 metrov, kde svojím fantastickým výkonom zabehol svoj osobný rekord časom 10:05,98 s. a umiestnil sa na treťom bronzovom pódiovom mieste a prevzal si medailu, diplom a nomináciu na reprezentačný zraz. Na druhý deň v nedeľu bol pre Samuela pripravený ešte vytrvalostný beh na 1500 metrov, kde obsadil bodové pekné šieste miesto a samozrejme aj tento beh priniesol pre nášho atléta osobný rekord časom 4:40,01 s.

            Na záver, chcem poďakovať za podané výkony a popriať ešte veľa športových úspechov.

            Maľcovský

            Foto

        • Netradičná hodina OBN v 8. B
          • Netradičná hodina OBN v 8. B

          • Dňa 2. 6. 2023 zavítal do triedy hosť, MUDr. Kvetoslav Moravčík, lekár a odborník na liečbu závislostí, aby nám vysvetlil podstatu vzniku, prejavy a spôsob liečby rôznych druhov látkových a nelátkových závislostí u dospelých a mladistvých osôb.

            Cieľom prednášky a diskusie s ôsmakmi bolo upozorniť na prepojenie užívania omamných a návykových látok s páchaním nebezpečnej trestnej činnosti, o čom sme sa v máji presvedčili na Okresnom súde v Prešove, keď sme mali možnosť sledovať súdne pojednávanie s páchateľom, ktorý ohrozoval zdravie a život svojej manželky a detí pod vplyvom alkoholu.

            Verím, že zážitok zo stretnutia bol pre žiakov výnimočný a v mnohom poučný. Tešíme sa na ďalšiu návštevu MUDr. Moravčíka v budúcom školskom roku.

             

            Autorka príspevku: PhDr. Andrea Mladá

            Foto

        • Obraz zo živých prírodnín
          • Obraz zo živých prírodnín

          • Jar🌞🌷obdobie, kedy všetko vôkol nás krásne kvitne, slnko príjemne hreje a deti trávia čas najradšej vonku. 

            Deti zo 6.oddelenia ŠKD prejavili svoju kreativitu a rozhodli sa priniesť trochu jarnej prírody aj k nám do školy v podobe obrazov zo živých prírodnín. Pri tvorení obrazov sme rozvíjali estetické cítenie, jemnú motoriku a taktiež aj spoluprácu, keďže na obrazoch pracovali deti vo dvojiciach. Živé obrazy nám skrášlili priestory našej školy, ale čo je hlavné, detičky mali z ich tvorby veľkú radosť.

            Práce detí si môžete pozrieť vo fotodokumentácii.

            vychovávateľka S. Rabatinová

            Foto