• Malá vedecká konferencia intelektovo nadaných žiakov
          • Malá vedecká konferencia intelektovo nadaných žiakov

          • Dátum:  23.6.2023

            Miesto: Prírodovedecká fakulta  UPJŠ v Košiciach

            Organizátor: ZŠ Krosnianska 4, Košice

             

                 Každoročne sa v závere školského roku stretávajú žiaci tried pre všeobecne intelektovo nadaných žiakov na podujatí pod názvom Malá vedecká konferencia. Pri tejto príležitosti prezentujú žiaci I. a II. stupňa najlepšie ročníkové práce z celého Slovenska.

            ZŠ Šmeralova v Prešove v tomto roku vyslala do Košíc Emily Petríkovú, žiačku VI.C triedy. Emlily za podpory rodičov a brata odprezentovala na vysokej úrovni ročníkovú prácu na tému „Prečo chrániť tmu“

            Súčasťou programu bola aj exkurzia účastníkov v laboratóriách a iných priestoroch Prírodovedeckej fakulty. Z tohto dňa si Emily odniesla množstvo dojmov a inšpirácii pre jej budúce štúdium a aj pre tému ročníkovej práce v budúcom školskom roku. Poďakovanie patrí rodičom a pedagógom za pomoc a podporu pri vypracovávaní ročníkových prác a organizovaní triednych a školských kôl prezentácií.

            foto

        • Škola v prírode – Vyšné Ružbachy
          • Škola v prírode – Vyšné Ružbachy

          • Škola v prírode pre žiakov 2.B, 2.C a 4.C začala ukážkovým počasím a to nám našťastie ostalo po celý týždeň. Hneď v prvý deň sme sa vybrali na prechádzku do dediny, kde si deti mohli zakúpiť rôzne suveníry a pamiatkové predmety a poobede sme sa šli vykúpať do bazéna. Bazén si mohli deti vychutnávať všetky dni a mali z toho prenáramnú radosť. Okrem samotného učenia sme absolvovali aj túry a to do kúpeľov, kde sme si prešli Kráter, fontánu, vodopád, reflexnú terapiu, prameň Jozef, prameň zabudnutia i lásky, či Kyslíkovú cestu. Ako večerný program si žiaci mohli vychutnávať či už filmové predstavenie, diskotéku, rozprávanie vtipov na spôsob Vtipnejší vyhráva, ale aj opekačku. Pomedzi to sme aj športovali, hrali futbal, ping pong, bedminton, kreslili kriedami na zem, no a stavali stavby v piesku – každý si vybral to, čo mu najviac vyhovovalo, ale určite všetci boli spokojní
            a veselí.

            p. uč. Juliána, Slávka, Ľudka, Ingrid a p. zdravotníčka Oľga

            Foto

        • Naši Maksíkari
          • Naši Maksíkari

          • Riešiť 5 kôl počas roka v súťaži Maksík sa rozhodli 14 druháci, 23 tretiaci a 19 štvrtáci. Darilo sa viacerým, no najúspešnejší boli Viktor Gliganič z 3.C, Tomáš Fekete z 3.A a Barbora Šuťáková z 4.E.
            Všetkým blahoželáme a držíme palce v ďalších rokoch.

            Mgr. Juliána Sedláková

            Foto

        • Okienko do Techniky – 2.časť
          • Okienko do Techniky – 2.časť

          • „Technika“ má niekoľko významov, no my sme sa zamerali na spôsob vykonávania činnosti, na zručnosť.

            Žiaci 5.A, 5.D a 5.E na hodinách pracovali na tvorbe rôznych výrobkov a rozvíjali čo vedia, príp. skúšali niektoré zručnosti po prvý krát.

            Čo musíme oceniť je  snaha a chuť objavovať a zároveň sme sa všetci tešili, čo sme zvládli a odmenili aj našich blízkych. (Deň Matiek, Deň Otcov a samozrejme aj Deň Detí 😊)

            Piatakom prajeme krásne prázdniny a veríme, že s chuťou skúšať a objavovať sa vidíme aj v 6-tom ročníku.

            Mgr. Z. Kmecová a Mgr. J. Foľtová

            Foto

        • Green Day- Fecupral
          • Green Day- Fecupral

          • Dňa 26.6.2023 žiaci 2.E a 4.C tried navštívili Fecupral, ktorý sa zaoberá zberom, triedením, zhodnocovaním ako aj zneškodňovaním viac než 200 rôznych druhov odpadov. Veľa už vieme o triedení a recyklovaní odpadu, aj to mnohí realizujeme. Ale už menej vieme o tom, čo sa deje s odpadom, ktorý smetiari od nás zoberú. Exkurzia začala vstupnou bránou, kde sú veľké autá s odpadom odvážené. Deti sa tiež odvážili a zoznámili sa s rôznymi druhmi odpadu. Potom nazreli tam, kde sa privezený plast, papier a iný odpad triedi a  lisuje. Dozvedeli sa, čo je nebezpečný odpad, ako sa s ním nakladá, ako je označený. Poslednou zastávkou bola spaľovňa. Ďakujeme Fecupral za zaujímavý a podrobný výklad a exkurziu. Ďakujeme, že sa staráte o našu Zem.

             

            Žiaci 2.E a 4.C a J.Sedláková, M.Kormaníková

            Foto

        • Bubliny, bubliny a ešte raz bubliny...
          • Bubliny, bubliny a ešte raz bubliny...

          • Každé dieťa miluje bubliny, preto sme si v 9. oddelení ŠKD urobili bublinový deň.  V spolupráci s občianskym združením Veselá veda a výbornou lektorkou p. Nemergutovou sme mali hodinu plnú zábavy. Najprv sme skúšali robiť bubliny z vody, ale prišli sme na to, že to nejde. Hovorili sme, čo je to povrchové napätie, a aj to, ako ho znížiť. Vytvárali sme fúkaním bubliny v pohároch, skúšali sme vytvoriť bublinu v bubline, vyfukovali sme bubliny z odrezanej plastovej fľaše a nakoniec si vytvorili veľký farebný bublinový komín. 

            Dozbublinovania. 

            9.oddelenie ŠKD 

            Foto

        • M VsAZ jednotlivcov najmladšieho a mladšieho žiactva
          • M VsAZ jednotlivcov najmladšieho a mladšieho žiactva

          •           Vyvrcholením letnej  atletickej sezóny v rámci Východoslovenského atletického zväzu bola súťaž, ktorá sa konala na atletickom štadióne TU v Košiciach. Táto atletická súťaž do Košíc prilákala veľa atletických klubov, oddielov a najmä mladých atlétov. Vo veľkej konkurencii sa naši zverenci Junior Prešov nestratili a niektorí obsadili popredné medailové umiestnenia. Nášmu klubu sa podarilo získať v jednotlivých atletických disciplínach päť bronzových , tri strieborné a jednu zlatú medailu. Veľa našich pretekárov si svojimi výkonmi urobili svoje osobné maximá za čo im patrí veľký obdiv.

            Na záver, chcem poďakovať za podané výkony a popriať ešte veľa športových úspechov.

            Maľcovský, Sedláková

             

            Foto

        • OŽ a Z - 2.stupeň
          • OŽ a Z - 2.stupeň

          • Dnes, 23.6.2023, sa uskutočnila praktická časť kurzu Ochrana života a zdravia. Celý 2.stupeň na zišiel pred školou a po úvodnom sčítaní žiakov sme sa presunuli do športového areálu školy. Dnes chýbala dlhšia turistická vychádzka, keďže boli hlásené výstrahy pre silnými búrkami. Napriek tomu bol program veľmi pestrý. Na úvod k nám zavítali policajní kynológovia s ich úžasným parťákom. Čierny päť ročný Xeron počúval na slovo. Jeho špecializáciou sú výbušniny. Neomylne vyňuchal cvičné vzorky, dokonca aj keď ich dali Jakubovi (7.C) do vrecka . Žiaci mali kopu otázok a páni policajti trpezlivo odpovedali. Ďakujeme! A ďakujeme p.učiteľke Bergmannovej za sprostredkovanie. Potom nasledovali praktické ukážky na jednotlivých stanovištiach. Žiaci si užili dopoludnie plné športov, súťaží a slniečka. Ďakujeme všetkým kolegom za zodpovednú prípravu stanovíšť a žiakom za super prežitý deň.

            Bryndzová, Lešigová

            PS: Viac foto na FB školy

            Foto

        • Beh olympijského dňa 2023
          • Beh olympijského dňa 2023

          • Fakulta športu Prešovskej univerzity, Olympijský klub Prešov a TJ Slávia PU Prešov usporiadali krásne podujatie pre mladých nádejných atlétov a žiakov ZŠ , ktorí majú radi vytrvalostný beh a chcú si zmerať sily s konkurenciou. Prihlásených bolo niekoľko ZŠ z okresu Prešov a medzi nich sme patrili aj my z ZŠ Šmeralova a klubu Junior Prešov. Našim zverencom sa darilo obsadzovať popredné miesta v štartovej listine a medzi najhodnotnejšie boli v kategórii mladších žiačok druhé miesto Zuzana Vašková, staršie žiačky tretie miesto Michaela Trusová v kategórii starších žiakov to bolo druhé miesto pre Tomáša Goča.

            Blahoželám všetkým, ktorí sa zúčastnili tohto podujatia a samozrejme aj víťazom, ktorí obsadili medailové miesta. Boli odmenení medailou, diplomom a vecnými cenami.

             

            Maľcovský, Sedláková, Bandurová

             

            Foto

        • Školský výlet 3.B
          • Školský výlet 3.B

          • V piatok 23.6.2023 sa vydala 3.B na školský výlet. Popri cestovaní a čakaní na prestup pán učiteľ predstavoval žiakov svojej dcére Kláre, ktorá ako posledná z detí pána učiteľa pomáhala ako super asistentka, za čo jej veľmi pekne ďakujeme. Predstavovanie je už tradičná obľúbená časť výletu, ktorú všetci doplňujú a užívajú si ju z veľkým smiechom. Ihneď po atraktívnej bezplatnej železničnej doprave nás na stanici čakal náš známy obľúbený chatár Soky. Počas vychádzky nám porozprával miestne zaujímavosti z histórie regiónu a ukázal nám aj miesta, ktoré sa po výstavbe priehrady zásadne zmenili. Samozrejme to všetko prebiehalo v duchu veľkej zábavy. Každoročne sa Soky (Juraj Sokol) na náš výlet úprimne teší a napriek riziku, že z chaty ostane "kůlnička na dříví" nás z láskou vždy príjme. My mu za to zo srdca veľmi pekne ďakujeme. Meteorológovia hlásili vysoké teploty a dusno. Ich predpovede sa potvrdili, preto sme museli prísne dodržiavať pitný režim a ochladzovať sa aj hadicou. Protiúpalové opatrenia z OŽAZu sme si tak výborne vyskúšali v praxi. Napokon sme si pripravili už tiež tradičné opekanie špekáčikov za prísnej kontroly splnenia normy opečenosti. Kontrolór Radoslav Brecelj bol zároveň aj hlavný dojedač. 🙂 Veľmi nás potešil výrok nášho spolužiaka z Ukrajiny Semena: "Nič lepšie som na Slovensku nejedol". No uznajte! Kontrolórovi skoro vypadla slza dojatia ak by mu predtým dym nevysušil slzné kanáliky. Popri cestovaní späť do Prešova sme si ešte užili veľmi veľa smiechu a zábavy... a všetci sme sa zdraví a usmiati vrátili domov.

            Mgr. R. Brecelj 

            Foto

        • Staroveké civilizácie v 4.C
          • Staroveké civilizácie v 4.C

          • Témy starovekých civilizácii spracovali žiaci 4.C na hodinách Obohatenia. Počas niekoľkých hodín si v dvojiciach chystali informácie a následne ich spracovali do plagátu. Staroveké Grécko, Rím, Egypt, Vikingov, Sumerov a Keltov potom odprezentovali pred spolužiakmi. Dozvedeli sme sa veľa nových informácií a najviac nás zaujímali rôzne pikošky z vtedajších dôb.

            Mgr. Juliána Sedláková

            Foto

        • Earth Rangers a ich úspešná cesta do cieľa
          • Earth Rangers a ich úspešná cesta do cieľa

          • eTwinning je najväčšia komunita škôl v Európe. Svoju činnosť na Slovensku realizuje pod záštitou Európskej komisie a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Umožňuje školám spájať sa na diaľku, komunikovať v bezpečnom virtuálnom prostredí, vytvárať partnerstvá, pracovať na projektoch, zdieľať materiály a nápady, učiť sa navzájom zábavnou a inovatívnou formou vzdelávať a aj takto  rozvíjať a osvojovať si kľúčové kompetencie vo výchovno-vzdelávacom procese. Ako sme už na stránke spomínali, aj žiaci 2.E zo ZŠ Šmeralova sa v tomto školskom roku zapojili do celoročného medzinárodného projektu Earth Rangers., na ktorom pracovali priebežne od septembra 2022 a teraz ho úspešne ukončili. Ponúkame ochutnávku tohto projektu v podobe priloženého dokumentu, kde sa preklikáte až k samotným aktivitám. Ďakujeme eTwinningu, našim partnerom, podporovateľom a rodičom za spoluprácu.  Vďaka projektu sme sa veľa naučili. 

             https://drive.google.com/file/d/14F_fuaht5w1SOHv7-HxXiYcwL3xaSPW9/view?usp=drive_web

            žiaci 2.E, M. Kormaníková a všetci Earth Rangers projektu

            Foto

        • Triedny výlet 8.C
          • Triedny výlet 8.C

          • V dňoch 15.6. - 16.6. 2023 sa trieda 8.C vybrala v plnej zostave do Slovenského raja. Vychutnali sme si vychádzky do okolitej krajiny, dobré jedlo, športové aktivity a spoločne strávený čas, ktorý slúžil na upevnenie kolektívu. Rekreačné stredisko ponúkalo širokú možnosť na zábavu aj na oddych. Žiaci si nepochybne užili aj nocovanie v chatkách. Počasie nám prialo po oba dni. Verím, že výlet 8.C očakávania žiakov naplnil.

            Silvia Revická

            Foto

        • Deň detí 8.C
          • Deň detí 8.C

          • Žiaci 8.C svoj deň strávili v exteriéri Šarišského hradu. Po nenáročnom výstupe si dali krátku prestávku, po ktorej sa snažili založiť oheň. Ten nám nakoniec pomohli rozložiť žiaci z inej školy, za čo sme im boli nesmierne vďační. Konečne sme sa mohli vrhnúť do opekania dobrôt, ktoré sme si so sebou priniesli. Čas ubehol veľmi rýchlo a my sme sa svižným krokom opäť vrátili do školy.

            Silvia Revická

            Foto

        • 8.C  na pľaci
          • 8.C na pľaci

          • Ešte v máji sme sa ako triedny kolektív zapojili do výzvy iniciovanej spoločnosťou Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia s.r.o. a jej T KIDS pracovnou skupinou. Našou úlohou bolo natočiť krátke video, v ktorom sme mali predstaviť spoločnosť a vysvetliť, čo pre nás znamená pojem AGILITA. Naše video sa odbornej porote páčilo a získalo výhru, ktorou je  deň strávený v spoločnosti Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia s tímom T KIDS, ktorý si pre žiakov pripraví zaujímavý program plný aktivít zameraný na rozvoj digitálnych a mäkkých zručností. Workshopy budú prebiehať v šk. roku 2023/24. Už teraz sa nevieme dočkať :).

            Spomínané video si môžete pozrieť tu:

            https://www.youtube.com/watch?v=3yfK9Gi7RVw

             Silvia Revická

            Foto

        • Rozlúčka s hudobnou a hra na hudobné nástroje
          • Rozlúčka s hudobnou a hra na hudobné nástroje

          • Na poslednej hodine hudobnej výchovy v 8. C žiaci predviedli hru na svoje obľúbené hudobné nástroje. Zoznámili sa s tým, čo všetko sa musí zvládnuť pri hre na trúbku, aké náročné je to nacvičovať. Tí, ktorí si to skúsili, zistili aké je to namáhavé, ale našli sa aj takí, ktorým to išlo akosi prirodzene. Okrem hry na trúbku si vypočuli aj skladby na husliach a dokonca aj brnkacie prevedenie moderných skladieb. Žiaci sa veľmi zaujímavo, veselo a poučne rozlúčili s hodinami hudobnej výchovy.  

            L. Bandurová

            Foto

        • Krúžok Mladý záchranár
          • Krúžok Mladý záchranár

          • Naši mladí záchranári zo Šmeralky úspešne zvládli aj praktické skúšky. Pevne verím, že v prípade potreby budú vedieť správne reagovať. Veď poznajú 5T, nacvičovali nepriamu masáž srdca, obväzovali akože zlomeniny, ošetrovali akože poranenie. Naspamäť vedia čísla pre privolanie pomoci.

            Želáme všetkým pohodové prázdniny bez úrazov!!!

            mladí záchranári

            Foto

        • Telesná výchova v 3.E s bývalým futbalistom SK Sigma Olomouc Milošom Buchtom
          • Telesná výchova v 3.E s bývalým futbalistom SK Sigma Olomouc Milošom Buchtom

          • V tomto týždni, v stredu 21.6.2023, sme si hodinu telesnej výchovy spestrili tréningom s bývalým brankárom českého klubu SK Sigma Olomouc Milošom Buchtom, ktorý je aj úžasným ockom našej spolužiačky Bianky. Ten po ukončení kariéry pôsobí ako tréner futbalových brankárov a zopár tréningových aktivít sme si mohli pod jeho vedením vyskúšať aj my. Na záver nesmel samozrejme chýbať futbalový zápas a autogramiáda.

            tr.uč. Ľ.Plavčanová

            Foto