• Mandaly v 8.A
          • Mandaly v 8.A

          • Žiaci 8.A v rámci technickej výchovy  trénovali svoju zručnosť a kreativitu v uvoľnenej atmosfére využitím bodkovacej techniky.  Vytváranie mandál na riečne kamene bodkovacími perami,  je skvelou antistresovou aktivitou na rozvíjanie svojej trpezlivosti.

            S. Čančinová 

            Foto

        • Zelený sviatok – Deň svätého Patrika
          • Zelený sviatok – Deň svätého Patrika

          • Žiaci 8.A  na hodinách anglického jazyka tvorili v skupinách projekty na tému jedného zo sviatkov, ktorý sa oslavuje predovšetkým v anglicky hovoriacich krajinách – Deň Svätého Patrika. Štúdiom informácii na nete, vytvorením krásnych projektov a odprezentovaním pred triedou sa žiaci dozvedeli  viac o tomto sviatku, o  legende a živote Sv. patrika. Pre tento sviatok je typická zelená farba, ktorá prevládala aj na  oblečení žiakov v triede počas spoločnej tvorby projektov. Vedomosti o „Saint Patrick´s Day si hravou formou overili aj na Kahoote.

             S. Čančinová

            Foto

        • Ročníkové práce 6.C
          • Ročníkové práce 6.C

          • Uplynulé dva dni sa niesli v znamení ostrej previerky nadania, schopnosti prezentácie aj zmyslu pre formálne spracovanie tém ročníkoch prác.

            Dva dni sme strávili poznaním hlbších a hĺbavých tém pod vedením poroty Mgr. M. Bryndzovej, Mgr. A. Lešigovej a S. Takáča z 9.C triedy.

             Bolo to veľmi náročné z pozície prezentujúcich , hodnotiacich ale aj čakateľov rodičov. Komisiu tvorila porota zložená z členov pedagogického zboru a najstaršieho žiaka z talentovanej triedy. Všetky témy boli veľmi zaujímavé a prínosné pre všetkých.

            Zoe si zvolila tému: „ Koľko jazykov vieš toľkokrát si človekom“ , prezentovala prácu o jazykoch sveta, evolúcii a histórii,  Emily- o Svetelnom smogu, okrem práci nás prekvapil aj jej príbeh pod názvom „ Ako začať“,  Filip – Play stations vs. Xbox, ( priniesol všetky  equipments), Terezka- Ľudia ľuďom,( spolu sme zažili všetko na vlastnej koži),   Kika- Prečo mi to nejde,  ( ako pomôcť deťom s poruchami učenia),Riško- Tornádo, Táňa- Ako prežiť, Anetka- Ajurveda, Lucka- čože to tam je, Jurko- Imunita, Jakub- Manga a Anime, Sofka- Cesta lukom, Maťo- Virtuálna realita, Andrej- Videohry, Sárka- Pohľad z konského chrbta, Matúš- Drak z ďalekého východu.

            Všetci zúčastnení sa chopili svojich tém na výbornej úrovni. Boli originálne spracované, tematicky atraktívne a odrážali aj problémy súčasného sveta. Konečne poradie určila porota na základe zohľadnenia kľúčových faktorov.

            Triedna uč.  Mgr. Adrána Lešigová

             

            Foto

        • Krajské kolo v 3x3 streetbale žiačok základných škôl sa konalo na ZŠ Komenského v Starej Ľubovni.
          • Krajské kolo v 3x3 streetbale žiačok základných škôl sa konalo na ZŠ Komenského v Starej Ľubovni.

          • Osem najlepších družstiev z okresov prešovského kraja sa stretlo v boji o postup na celoslovenské kolo. V skupine sme sa stretli s domácim družstvom, hráčkami zo ZŠ Lendak a ZŠ Svidník. V skupine sme obsadili tretie miesto, ale posledný zápas o konečné umiestnenie vo vyrovnanom súboji nakoniec uchmatol súper zo Sabinova. Vyvrcholením turnaja bolo napínavé finále medzi domácimi a ZŠ Komenského Poprad, ktoré rozhodli o svojom postupe až v predĺžení.

            Stará Ľubovňa, 25.4.2023

            M. Sedláková

            Foto

        • Mon cours d' instruction civique
          • Mon cours d' instruction civique

          • Občianska náuka má veľmi široký záber. Karin si pre talentovku vybrala Le Code de la rue. Nosným slovíčkom bolo sloveso respecter. Siedmaci sa naučili, ktorá dopravná značka signale le danger, oblige, interdit a informe. Karin pripravila plán mesta a žiaci podľa dopravných značiek hľadali správnu cestu, rešpektovali pravidlá cestnej premávky tak, aby nezaplatili pokutu.

            Karin, bravo!

            Martina Bryndzová

            Foto

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • Deň Zeme (22. apríl) je venovaný našej planéte Zem. Pôvodne to bol sviatok, ktorý sa konal počas osláv jarnej rovnodennosti (21. marec) a oslavoval sa príchod jari.

            V dnešnom modernom poňatí ide o ekologický motivovaný sviatok, upozorňujúc ľudí na vplyv ničenia životného prostredia.

            Mottom roku 2023 je „Investujte do našej planéty“.

            Aj my na ZŠ Šmeralova sme si tento deň pripomenuli a pripravili niekoľko aktív so žiakmi.

            • Výzva 2. stupňa – žiaci spolu s učiteľmi boli pozvaní do výzvy obliecť sa do „modro-zelenej“ kombinácie farieb, aby sme si pripomenuli Deň Zeme.
            • Projekty na etickej výchove v 5. ročníku, kde sme si zopakovali, čo všetko môžeme urobiť, aby sme zabránili ničeniu životného prostredia.
            • Tanec v 5.E, kde žiaci nacvičili choreografiu na pieseň „We are in it together“ upozorňujúc, že sme v tom všetci spolu.
            • Jarné upratovanie okolia školy žiakmi 5.E

            Celý deň prebehol v krásnej jarnej atmosfére a teší nás, že sme mohli prispieť aj my 😊

            Mgr. Z. Kmecová

            Foto

        • Okresné kolo Pytagoriády
          • Okresné kolo Pytagoriády

          • V dňoch 20. a 21. 3. 2023 sa úspešní riešitelia školského kola Pytagoriády zúčastnili okresného kola, ktoré sa konalo na našej škole. Žiakom sa darilo, niektorí sa stali víťazmi svojej kategórie, iní sa stali úspešnými riešiteľmi.

            Potešil nás úspech Michala Vincenta Otčenáša zo 4.C a Matiáša Paradu z 5.A, ktorí sa vo svojej kategórii P4 resp. P5 stali víťazmi okresného kola, k čomu im srdečne blahoželáme!

            Ani ostatní žiaci nezaháľali a boli úspešnými riešiteľmi vo svojich kategóriách: Alexander Mišenko (3.E) – 17. -18. miesto, Laura Slimáková (3.A) – 24. miesto, Viktória Bačová (4.C) – 4. miesto, Adam Gonda (4.C) – 13. – 14. miesto, Patrik Jenča (4.D) – 16. - 17. miesto, Barbora Šuťáková (4.E) – 20. miesto, Krištof Kríž (5.A) – 4. miesto, Adam Adamišin (5.C) – 5. miesto, Aneta Stankovičová (6.C) – 7. – 9. miesto, Tomáč Petík (7.A) a Lukáš Durkáč (7.C) – 5. - 6. miesto, Martin Kopčík (7.C) – 12. miesto, Dominik Merčiak (8.C) – 4. miesto, Matúš Merčiak (8.C) – 9. – 10. miesto.

            Všetkým úspešným riešiteľom blahoželáme!!!

            E. Fechová

            Foto

        • Archimediáda
          • Archimediáda

          • Dňa 18. 4. 2023 v našej školy prebehlo školské kolo Fyzikálnej olympiády kategórie G – Archimediády. Žiaci 7. ročníka sa popasovali s úlohami, kde si overili svoje vedomosti z fyziky. Do okresného kola, ktoré sa uskutoční v máji, postúpia najúspešnejší riešitelia, ktorí na pozvánku čakajú.

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a postupujúcim držíme palce v okresnom kole.

             

            E. Fechová

        • Earth Day
          • Earth Day

          • Okrem mnohých praktických aktivít, ktoré deti realizovali v mesiaci apríl, Deň Zeme si pripomenuli aj na hodinách anglického jazyka. Porozprávali sa o ochrane Zeme a zároveň si zopakovali a rozšírili slovnú zásobu týkajúcu sa ochrany našej planéty. Riešili puzzle, osemsmerovky, wordwall aktivity a precvičovali čítanie s porozumením, neznáme slová hľadali v slovníkoch.

            Štvrtáci a vyučujúce ANJ

            Foto

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • 22. apríl nie je iba pekný jarný deň, ale už niekoľko desaťročí je to zároveň Deň Zeme. Bolo to v roku 1970, keď vedci a ekológovia vyzvali k spoločnému celosvetovému úsiliu za ochranu Zeme so všetkým, čo ju robí jedinečnou. V tento deň si ešte viac ako inokedy pripomíname našu planétu a jej dôležitosť. Život na tejto modrej planéte berieme ako samozrejmosť.

            Aj žiaci 5.A triedy sa v rámci jarného upratovania v piatok 21. apríla zapojili do záchrany našej planéty, keď sa dobrovoľne rozhodli vyčistiť areál školy – pozberať odpadky, pozametať okolie školy. A veru našli všeličo. Po skončení upratovania mali žiaci dobrý pocit, že investovaním času a vlastnej energie mohli aspoň trošku prispieť k záchrane našej planéty.

            tr. uč. E. Fechová

            Foto

        • Exkurzia 3.D a 4.E v DJZ s PUĽSom
          • Exkurzia 3.D a 4.E v DJZ s PUĽSom

          • Divadlo Jonáša Záborského je profesionálne činoherné divadlo v Prešove patriace do zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja.
            Vzniklo v roku 1944 ako Slovenské divadlo v Prešove a odvtedy je jedným z dvoch najväčších divadiel východného Slovenska.

            Dňa 14. septembra 1990 bola otvorená nová budova DJZ, prvá špecializovaná budova divadla na Slovensku v histórii Československa a my sme mali to šťastie, že nám otec spolužiaka Olivera, p. Solohub, zabezpečil prehliadku útrob tejto úžasnej budovy prešovského divadla a vystúpenie známeho profesionálneho umeleckého telesa PUĽS, ktorý sa v prvom rade zameriava na tradície Rusínov žijúcich na Východnom Slovensku, ale aj na folklór ostatných regiónov Slovenska, prekomponujúc ich ho do vyššej scénickej formy.

            Ďakujeme, že sme to mohli vidieť a zažiť- 3.D a 4.E

            Keďže sme mali ešte čas a počasie nám prialo, stihli sme si ešte pozrieť:
            PKO - Čierny orol, historickú budovu DJZ, Konkatedrálu sv. Mikuláša, Neptúnovú fontánu, Pamätník osloboditeľov a na Hlavnej ulici, pri Šarišskej galérii, historický 3D model mesta Prešov, ktorý ho predstavuje také, aké bolo pred 250 rokmi.

            Keď sme sa vrátili do triedy, čakalo nás prekvapenie. Oliverov otec nám nechal brejky jahodové mliečka od firmy RAJO. Ďakujemeeeeeee!

            Bol to krásny deň, plný zážitkov a prekvapení.

            M. Policianová a R. Ondziková

            Foto

        • Čítanie nás baví
          • Čítanie nás baví

          • Čítanie kníh sa stalo pravidelnou súčasťou našich popoludňajších aktivít v Školskom klube detí.  Čítanie nás nielenže baví, ale pomáha nám rozvíjať slovnú zásobu, prehlbovať pamäť, zvyšovať inteligenciu. Čítanie tiež pozitívne pôsobí na našu fantáziu, predstavivosť a navodzuje nám stav pohody.

            Deti z 8. a 11. odd. ŠKD. 

            Foto

        • Jarný beh mládeže 36. ročník
          • Jarný beh mládeže 36. ročník

          • Na deň 19.4.2023 pripadlo usporiadanie Jarného behu mládeže, ktorý má už svoj 36. ročník a je to v rámci Medzinárodného dňa športu pre rozvoj a mier. Miestom , kde táto súťaž prebiehala bol atletický štadión Prešovskej univerzity, Ul. 17. novembra v Prešove. Prilákal veľa mladých nádejných atlétov, ktorí si prišli zmerať svoje sily vo vytrvalostnom behu. Samotný pretek, začal o 16:00 hod. prezentáciou a po prezentácii okolo 17:10 hod. súťaž otvorili svojím príhovorom pani Doc. Viera Bebčáková, podpredsedníčka Olympijského klubu Prešov a Ján Jacoš, riaditeľ pretekov. V krásnej atmosfére a za nádherného počasia sa športovci mohli pripravovať na svoj beh  a po rôznych kategóriách na štart. Samozrejme na tomto podujatí nechýbali ani naši zverenci z klubu ŠŠK Junior Prešov a detskej atletiky. Niektorým sa podarilo obsadiť aj pódiové umiestnenie a potvrdiť, že na ZŠ Šmeralova sa tréneri venujú nádejným mladým atlétom a výsledky tomu aj nasvedčujú.

            Na záver, chcem poďakovať všetkým, ktorí obetovali svoj voľný čas a prišli si zašportovať a ukázať svoje športové schopnosti. Veľké poďakovanie trénerom a rodičom za ich snahu podporovať svoje deti k športu.

             

            Maľcovský, Sedláková, Lešigová

             

            Foto

        • Okresné kolo matematickej olympiády
          • Okresné kolo matematickej olympiády

          • Po piatakoch a deviatakoch sa okresného kola matematickej olympiády dočkali aj ostatní. Dňa 12. 4. 2023 sa v priestoroch Základnej školy Mirka Nešpora v Prešove stretli šiestaci, siedmaci a ôsmaci, aby si zmerali svoje vedomosti v matematike s rovesníkmi z iných škôl nášho okresu. V kategóriách MOZ 6 a MOZ 7 našu školu reprezentovali žiačky 6. C triedy Zoe Handzo a Aneta Stankovičová a žiačka 7. C triedy Karin Anna Bánó. Na výsledky už všetci netrpezlivo čakáme ...

             

            E. Fechová

            Foto

        • Školské kolo Logickej olympiády
          • Školské kolo Logickej olympiády

          • Začiatkom mesiaca apríl sa uskutočnilo školské kolo Logickej olympiády. Prebiehalo v triedach pre nadaných žiakov v 5. - 9. ročníku. Postupujúcimi sú dvaja žiaci, Dominik Merčiak (8.C) a Paulína Gogová ( 9.C). 

            Prajeme im veľa úspechov ! 

            Z. Bergmannová

            Foto

        • Mon cours de gymnastique
          • Mon cours de gymnastique

          • V talentovke sa počas hodiny francúzskeho jazyka cvičilo. Lukáš pripravil pre spolužiakov kvalitnú rozcvičku. Okrem zopakovania častí tela, sa žiaci naučili Comment bien s´accroupir ( drepovať), Comment bien entrainer le ventre (brušáky) a súťažili Combien de pompes tu fais? (kliky). Nina predviedla les exercices de gymnastique. Hodina na najviac páčila Martinovi.

            Lukáš, merci!

             

            Martina Bryndzová

            Foto

        • Navštívili sme svet seniorov
          • Navštívili sme svet seniorov

          • Naša Terezka nás všetkých inšpirovala k tomu, aby sme nazreli do duší dedkov a babiek. Deti pochopili svet starých ľudí, aj keď oni už iba ťažko chápu ten ich. Terezka pre všetkých pripravila rôzne stanovištia, cez ktoré sa oba svety stretli. Martinko hneď na úvod ponúkol bábovku, ktorú pre všetkých upiekol spolu s mamkou. Naše dievčatá Terezka,Emily, Anetka, Tánička, Sofka, Kika, Lucka a Sárka pracovali v tvorivých dielňach, do ktorých sa zapojili aj naši seniori. Vyrábali náramky priateľstva, z recyklovateľnych materiálov tvorili obrázky na jarnú tému. Chlapci: Andrej, Martin, Filip Jakub, Richard v ničom nezaostali a zahrali si so seniormi spoločenské hry. Tí, nezriedka po deväťdesiatke, dominovali a prekvapili nás svojimi výkonmi. Splnili sme spoločne aj želanie babke, ktorá túžila po speve. Samozrejme jej prianie ostalo vypočuté a záver patril pesničke "A od Prešova". Mohol to byť deň ako každý iný. Ale my sme si ho urobili nevšedným a inšpirujúcim pre všetkých.

            A. Lešigová

            Foto

        • Krajské kolo Dejepisnej olympiády
          • Krajské kolo Dejepisnej olympiády

          • Dňa 3.apríla 2023 sa uskutočnilo krajské kolo Dejepisnej olympiády. Súťaž sa konala v priestoroch ZŠ Prostějovská  v Prešove.

            Našu školu reprezentoval Matej Staš z IX.A triedy. Pri riešení testu dokázal, že  na výbornú ovláda nielen dejepisné učivo svojho ročníka,  ale  perfektne sa vyzná aj v sakrálnych pamiatkach Prešovského kraja a  rozsiahlych dejinách vedy a techniky -  ústrednej  téme tohtoročnej monotematickej časti.

            Matej sa umiestnil na  3. mieste v kategórii C.

             

            Veľmi sa tešíme z Matejovho fantastického úspechu a ďakujeme za skvelú reprezentáciu našej školy.

             

            vyučujúca dejepisu Beľušková

            Foto

        • Krajské kolo - Super Florbal POHÁR - žiačky ZŠ
          • Krajské kolo - Super Florbal POHÁR - žiačky ZŠ

          • Dva roky po sebe sa naše žiačky dostali na krajské kolo vo florbale. Aj keď sa nám nepodarilo obhájiť minuloročné druhé miesto, dievčatá môžu byť so svojími výkonmi spokojné. Bojovali odhodlane a nevzdávali sa ani za nepriaznivého stavu. Pomáhali si a povzbudzovali sa. Napriek modrinám, únave a konečnom štvrtom mieste, hrali pekný florbal a úprimne sa tešili z každého gólu.

            Zostava: Rijáková, Havírova, Gerčáková, Ivanecká, Trusová, Čorňáková, Fejková, Mrúzová, Bochňová, Herdický, Martonová, Stanková, Vrbová, Lešková, Marušáková.

            Sedláková 14.4.2023

             

            Foto