• Vzácna návšteva v 3.E
          • Vzácna návšteva v 3.E

          • Deň detí 1.jún 2023 bol v 3.E výnimočný. Dočkali  sme sa  vzácnej  návštevy, psíka-terapeutíka Zivy a korytnačky Matildy. Tí prišli medzi nás s tetou veterinárkou Martinkou, aby nám ukázali, čo je canisterapia a ako prebieha. A my sme si ju s radosťou vyskúšali. Odmenou pre nás bola príjemná spoločnosť zvieracích kamarátov a pre nich dobrotky, ktoré sme schovali do vlastnoručne urobenej taštičky. A aby v tento deň toho nebolo málo, svojou návštevou nás poctila aj teta Gabika, tiež so svojimi pomocníkmi – hudobnými nástrojmi. No nie obyčajnými, ale takými, pri ktorých sme sa zahrali na ovečky, aj zrelaxovali (poniektorí aj pospali) a aj sa niečo dozvedeli o nezvyčajných hudobných nástrojoch. Videli ste už šťastnejšie deti v deň ich sviatku?

            p.uč. Ľ.Plavčanová

            Foto

        • MDD v Lanovom centre
          • MDD v Lanovom centre

          • Aj keď vopred , 31.5.2023 deň pred MDD, si žiaci 3.C a 3.E užili parádny deň plný zábavy, športu, smiechu, ale aj veľkej odvahy v Lanovom centre. Zdolávanie prekážok ( niekedy nad svoje sily) bolo cestou k nájdeniu skrytého pokladu, ktoré všetci žiaci bez problémov zvládli. Domov si odnášali okrem lízaniek aj nádherné spomienky na tímovú spoluprácu a hrdinstvo.

            p.uč. Ľ. Plavčanová a S. Gáliková

            Foto

        • Noc v škole
          • Noc v škole

          • Po rozlúčkovom výlete si naši deviataci naplánovali Noc v škole. A podarilo sa!!! V stredu podvečer sa začala prázdna škola napĺňať spacákmi, dekami, karimatkami a najmä veselými deviatakmi, ktorí sa tešili, že prespia-neprespia v škole. O ôsmej večer prebehla uzávierka objednávky „poslednej večere“. Objednávka na 20 pízz bola úspešne odoslaná a chalani boli veľmi ochotní pomôcť. Keď boli brušká plné, pustili si niečo do uška. Tancovalo sa, spievalo sa. Keď sa zotmelo, nasledoval výber filmu. Aký film je najlepší, keď si v noci sám v škole?  Keď dievčatá stíchli a uložili sa do spacákov, chalani si veľmi ochotne nasadili plynové masky a predstierali plynový útok. To bolo pišťania !!! Po upokojení situácie a nočných rozhovoroch pod lampou sa za svitania uložili na odpočinok aj tí najvytrvalejší. A čo ráno? Veď je MDD! Hurá do kina! Niektorí si film užili, iní ho si ho premietali v ríši snov...  .Ďakujeme super partii deviatakov za strávený spoločný čas.

            triedne učiteľky 9.A a 9.D

            PS: Viac foto nájdete na FB školy

            Foto

        • Moja hodina hudobnej výchovy
          • Moja hodina hudobnej výchovy

          • Netradičné vyučovanie na hodinách francúzštiny v talentovke ukončila Lea. Na úvod si pripravila pieseň od francúzskej speváčky Indila. Refrén piesne Derniere danse "... et je danse, danse, danse, danse, danse, danse, danse ..." zvládli aj chlapci na jednotku s hviezdičkou. Lea pripravila na pieseň Papaoutai od belgického speváka Stromae tanečnú choreografiu, ktorá sa páčila najmä dievčatám.

            Lea, merci.

            Martina Bryndzová

            Foto

        • MDD – 51. krídlo Prešov
          • MDD – 51. krídlo Prešov

          • Medzinárodný deň detí sa slávi na Slovensku od roku 1952.  Tento rok to nebolo inak. Naši žiaci  z 5.B a 5.D sa zúčastnili DOD OSSR v priestoroch vojenského letiska v Nižnej Šebastovej.

            Pozornosti a záujmu detí neušli ani hojne zastúpené statické ukážky leteckej a pozemnej techniky. Žiaci so zatajeným dychom sledovali vrtuľník Mi-17M, ktorý dynamickým preletom pozdravil davy návštevníkov, aby potom nabral potrebnú výšku na vykonanie vzdušného výsadku. Detskú pozornosť tradične pritiahla aj hasičská technika, ktorú prezentovali hasiči z HaZZ Prešov. V tejto spolupráci si žiaci mohli pozrieť ukážku hasenia požiaru vrtuľníkom UH-60M.

            Deti si so sebou odniesli veľa zážitkov, veľa dobrej nálady a rôzne suveníry.

             Jana Halčišáková, Andrea Lupták Horváthová, Eva Birošová

            Foto

        • MDD – Bowling – 5.C, 5.E, 7.E
          • MDD – Bowling – 5.C, 5.E, 7.E

          • Medzinárodný deň detí (skratka MDD) je sviatok, ktorý sa oslavuje v mnohých krajinách sveta. Na Slovensku sa oslavuje od roku 1952, hoci myšlienka vznikla na Svetovej konferencií v roku 1925 pre blaho detí. Zástupcovia 54 krajín schválili deklaráciu, ktorá sa zaoberala chudobou, detskou prácou, vzdelaním a inými otázkami týkajúcimi sa detí na celom svete.

            Je to deň, ktorého cieľom je urobiť deťom radosť a zároveň poukázať na problémy týkajúce sa detí vo svete. Nie je úplne jasné, prečo bol ako MDD vybraný práve 1. jún. No tento dátum je na svete najobľúbenejší, oslavuje sa vo viac ako 21 krajinách.

            A aj my sme sa rozhodli v tento deň deti v 5.C, 5.E a 7.E potešiť pri bowlingu, zmrzlina po ceste nás mierne ochladila v tento horúci deň a hra potešila. Vidieť tu radosť žiakov pri hre bola overená spätná väzba a slová ako, „pani, učiteľka pôjdeme aj nabudúce“ nás hneď presvedčili o správnosti výberu.

            Všetkým deťom prajeme krásny MDD – p. uč. Kmecová, Šibová, Macejová a AU Čižmárová.

            Foto

        • „Boardgames v 7.E“
          • „Boardgames v 7.E“

          •  

            Kto by nepoznal hru „Človeče nehnevaj sa“, známa spoločenská hra pochádzajúca z Nemecka patrí v mnohých krajinách ku klasickým stolovým hrám. Overuje našu trpezlivosť a rozvíja vzťahy.

            Na hodine anglického jazyka sme si ju trošku prispôsobili a neobľúbené „nepravidelné slovesá“ spracovali formou hry a zábava s učením mohla začať. Učenie začalo pri tvorbe, kde žiaci vyberali a vpisovali správnu formu slovesa a pri hraní museli použiť všetky tri tvary, vrátane slovenského prekladu. Výhra potešila...lebo získať 1-ku bola veľká motivácia.

            Teším sa, že sme sa nielen zabavili, ale aj učili 😊

            Mgr. Z. Kmecová

            Foto

        • Nadané deti oslávili MDD v prírode
          • Nadané deti oslávili MDD v prírode

          • Medzinárodný deň detí strávili nadaní žiaci 1. stupňa aktivitami v prírode.

                        Po krátkej vychádzke ich čakal „piknik“ a nechýbali ani hry na ihrisku, kde naplno využili energiu. Krásne slnečné počasie znásobovalo pozitívnu atmosféru ich sviatočného dňa. Nechýbala ani chutná zmrzlina, ktorá osviežila a pohladila chuťové poháriky.

                       Príjemne unavení sme v rámci komunitného kruhu  opísali pocity z dnešného dňa a sviatočné dopoludnie ukončila krátka rozprávka.

             

                                                                                                                                                             Ingrid Storinská

            Foto

        • Beh pre zdravie,41.ročník,Memoriál Jána Molitorisa, 30. ročník
          • Beh pre zdravie,41.ročník,Memoriál Jána Molitorisa, 30. ročník

          •            Atletický klub TJ Slávia PU, Oblastný bežecký spolok Prešov boli hlavným organizátorom prekrásneho bežeckého podujatia, ktoré prilákalo k vytrvalostnému behu najmä mladých atlétov. Prezentácia nasvedčovala k tomu, že tento beh prilákal mladé nádejné talenty , ktoré si chcú zmerať svoje vytrvalostné schopnosti. Podujatie otvoril svojím príhovorom predseda TJ Slávia PU pán Ján Jacoš , kde spomenul aj prínos Jána Molitorisa, ktorý bol zakladateľom ,,Behu pre zdravie,, pre šport v Prešove, zároveň poprial športovcom veľa športových úspechov. V kategórii mladších žiakov v behu na 1500 metrov si svojím osobným rekordom časom 4:58,76 s  vybojoval prvenstvo žiak 7.B. triedy Tomáš Goč, na druhom mieste dobehol Kristián Bandura, žiak 6.B. triedy a na treťom mieste z rovnakej triedy dobehol Samuel Kamal. V kategórii mladších dievčat na prvom mieste sa umiestnila žiačka 6.B. triedy Eliana Bochňová, na druhom mieste dobehla Laura Dienešová z 5.B. triedy a na peknom treťom mieste dobehla Paulína Olejníková z 6.B. triedy. V kategórii starších dievčat na prvom mieste dobehla žiačka 7.B. triedy Michaela Trusová, pre ktorú v tento deň to už bola druhá atletická súťaž.

            Na záver, chcem poďakovať organizátorom a hlavne mladým nádejným atlétom, ktorí majú chuť sa venovať takémuto nádhernému športu ako je atletika.

            Maľcovský

            Foto

        • Finále KK atletika viacboj starších žiakov a žiačok ZŠ
          • Finále KK atletika viacboj starších žiakov a žiačok ZŠ

          •            V nádherný slnečný deň, prilákalo na pôdu ZŠ Šmeralova v spolupráci s Krajským športovým centrom v Prešove finále KK atletického viacboja starších žiakov a žiačok ZŠ. Na tomto podujatí sa zúčastnili všetky družstvá , ktoré sa v jednotlivým okresoch Prešovského kraja umiestnili na prvom mieste. V kategórii žiačok to boli osem družstiev a jednotlivé základné školy a to isté platilo aj v kategórii žiakov , kde medzi sebou súťažili osem družstiev z jednotlivých víťazných družstiev z okresných kôl. Súťažilo sa v siedmych atletických disciplínach, kde najlepší výkon v disciplíne bodoval za družstvo. Jednalo sa o beh na 60 metrov, beh na 800 metrov, beh 4x60 metrov, skok do výšky, skok do diaľky, vrh guľou a hod raketkou Vortex. Už len samotná skutočnosť, že naše obe družstvá žiačok a žiakov postúpili do samotného krajského finále bolo úžasné. Otvorenie súťaže v príhovore mal na starosti riaditeľ školy  pán Bodnár a predseda Krajského športového centra Prešov pán Dvorščák. Po tomto začiatku už prišli na rad jednotlivé disciplíny a súperenie o dosiahnutie čo najlepších výsledkov. V konečnom hodnotení sa na prekrásnom druhom mieste umiestnili naše dievčatá a na super šiestom mieste skončili celkovo chlapci. Dievčatá boli na stupni pre víťazov odmenené medailou, diplomom a pohárom.

            V závere chcem poďakovať všetkým rozhodcom, organizátorom, technickej čate, ktorí odviedli kus dobrej práce a zabezpečili perfektný priebeh samotnej súťaži. Veľké poďakovanie našim pretekárom a ich trénerom za podané fantastické výkony a dosiahnuté umiestnenia.

            Maľcovský, Sedláková, Bodnár

            Foto

        • ŠIKOVNÝ CHLAPEC - ŠIKOVNÉ DIEVČA
          • ŠIKOVNÝ CHLAPEC - ŠIKOVNÉ DIEVČA

          • Dňa 31.5.2023 sa naši "šikovníci" , zástupcovia štvrtákov, zúčastnili súťaže v ABC centre voľného času.

            Predviedli svoje zručnosti a vedomosti. Niektoré otázky ich potrápili, ale výsledok hovorí za všetko. 1.miesto obsadil Martin Opalák - 4.A, 2.miesto- Bruno Kovács - 4.C, 3.miesto - Richard Latta 4.B . Statočne "bojovala" aj Barbora Šuťáková, ktorá v kategórii dievčatá obsadila 5.miesto.

            Ďakujeme im za reprezentáciu a blahoželáme!

            Ondziková

            Foto

        • Divadelné predstavenie v ŠKD
          • Divadelné predstavenie v ŠKD

          • Naše deti školského klubu mali ďalší zaujímavý deň a to v podobe divadelného predstavenia, ktoré si mohli užiť naplno. Pôsobivo stvárnený príbeh Pes je najlepší priateľ človeka rozpráva o tom, že aj psíci   sú len „ľudia“. Že ten ich „psí život“ sa veľmi často podobá nášmu. Sú v ňom radosti, starosti aj nespravodlivosti.

            Rovnako tak deti mali možnosť  zažiť moment vzájomnej súdržnosti, pomoci, ochoty,  prijímania a riešenia starostí, ako aj motív obetavosti, zžívania sa s kolektívom a starostlivosti o slabšieho či zdravotne indisponovaného jednotlivca. Deti odchádzali s príjemným emocionálnym zážitkom, ktorý nesie svoje posolstvo.

            Kolektív ŠKD

            Foto

        • ZOO Spišská Nová Ves
          • ZOO Spišská Nová Ves

          • Lev, tiger, zebra, ale aj surikaty , či rybky Nemo a Dory boli najviac spomínané zvieratká, ktoré sa páčili našim prvákom. Exkurzia do ZOO bola skvelým zážitkom pre nás všetkých. Veľmi obľúbenou atrakciou boli však domáce zvieratá, najmä kozliatka a somárik, ktoré si mohli deti aj pohladkať. Krásne počasie nám doprialo aj pobyt na detskom ihrisku, sladkú zmrzlinu i cvičenie na čerstvom vzduchu. Suveníry na pamiatku nám budú ešte dlho pripomínať tento vydarený výlet.

            pani učiteľky 1. ročníka      

            Foto

        • Botanikiáda 2023 – regionálne kolo
          • Botanikiáda 2023 – regionálne kolo

          • ,,Voda, základ života!“ Týmto heslom odštartovala tohtoročná súťaž BOTANIKIÁDA, ktorá je určená pre žiakov piateho ročníka základných škôl Košického a Prešovského samosprávneho kraja. Našu školu zastupovali víťazi školského kola Adriána Krajňáková z V.D a Ján Koštialik z V.C triedy. Usporiadatelia si pre nich pripravili teoretické aj praktické úlohy, ktoré vo svojich tímoch riešili počas celého predpoludnia na rôznych miestach botanickej záhrady. Odmenou im boli nové zážitky, skúsenosti, ale aj rastlinky, ktoré si sami zasadili. Mimoriadne sa darilo najmä našej Adriáne, ktorá bola na konci akcie zaradená medzi najúspešnejších súťažiacich.

            Blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy!

            Alexandra Macejová

            Foto

        • Exkurzia v Chráme P. P. Gojdiča
          • Exkurzia v Chráme P. P. Gojdiča

          • V rámci spolupráce s gréckokatolíckou farnosťou  sa žiaci druhého stupňa v priebehu mája zúčastnili počas hodín rímskokatolíckej a gréckokatolíckej náboženskej výchovy exkurzie v Chráme Petra Pavla Gojdiča.

            Odborným výkladom nás sprevádzal Mgr. Ján Varga, ktorý okrem histórie chrámu nám priblížil i porovnal východný a západný liturgický obrad, stavbu chrámu. Pútavo nám vysvetlil časti ikonostasu a vznik ikon. Exkurziu sme ukončili prehliadkou  priestorov chrámu.

            J. Lacknerová

            Foto

        • Rozlúčkový výlet deviatakov
          • Rozlúčkový výlet deviatakov

          • Minulý štvrtok a piatok sme strávili s našimi deviatakmi záverečný výlet na Zelenom brehu. Sigord nás privítal slnečným počasím. Večerná opekačka sa vydarila. Aj nočná hra bola super . Dokonca aj raňajky na pol deviatu stihli všetci... Dopoludnie bolo slnečné a v piatok o druhej sme boli doma. Škoda, že to tak rýchlo zbehlo... Tých spoločných päť rokov .

            Prajeme deviatakom veľa úspechov na stredných školách.

            triedne učiteľky 9.A, 9.C a 9.D

            Foto

        • Vedomostná súťaž o olympizme
          • Vedomostná súťaž o olympizme

          • Na pôde ABC Centra voľného času v Prešove v spolupráci s Olympijským klubom regiónu Prešov a Fakulty športu PU v Prešove sa uskutočnila vedomostná súťaž o olympizme . Do tejto súťaže sa prihlásilo deväť ZŠ z okresu Prešov , ale na samotnú súťaž prišli šesť ZŠ. Súťaž pozostávala z písomného testu, ústnych odpovedí a kresby formátu A3 na tému o olympizme. V prvej z disciplín a to písomnom teste sa naši žiaci umiestnili na prvom mieste, druhou disciplínou boli ústne odpovede , kde nám druhé miesto ušlo len o jeden bod a treťou disciplínou bolo ohodnotenie porotou našej kresby. Po spočítaní všetkých bodov za jednotlivé disciplíny sa žiakom v zložení Alexandra Sofia Herdický, Daniel Moravčík a Nicolas Stašík všetci z 8.B. triedy podarilo obsadiť krásne tretie miesto. Zúčastnené družstvá na pódiových miestach dostali diplom a vecné ceny.

            Blahoželám žiakom a prajem veľa športových úspechov.

            Maľcovský

             

            Foto

        • ŠvP Sigord 4.D
          • ŠvP Sigord 4.D

          • V dňoch 22.5.-26.5.2023 sa žiaci 4.D zúčastnili školy v prírode na Sigorde. V okúzľujúcom prostredí prírody, čerstvého vzduchu, božského ticha a obkolesení Slanskými vrchmi si naši žiaci v závere školského roka spoločne vydýchli, zrelaxovali, utužili triedne vzťahy a nadobudli nové zážitky. Turistika po okolí napr. Sigordské kolečko či cykloturistický náučný chodník boli prepojené voľnočasovými aktivitami žiakov - loptové a spoločenské hry, súťaže. Okrem zábavy žiaci každý deň súťažili o najlepšie upratanú izbu, za čo boli následne odmenení.

            tr.uč. Tomičová

            Foto