• Lanové centrum - 1.A, 1.D, 2.D
          • Lanové centrum - 1.A, 1.D, 2.D

          • Dňa 20.6.2023 sa žiaci 1.A, 1.D a 2.D zúčastnili animačného programu v Lanovom centre. Pri hľadaní pokladu tam prežili dopoludnie plné športových výkonov, zážitkov, zábavy a dobrej nálady.

            Tr. uč. M. Vadašová, M. Doubravová, Ľ. Kažimír

            Foto

        • „ Krásne spolu....“
          • „ Krásne spolu....“

          • Opäť sme zavítali k starkým do Mintaky - zariadenia pre seniorov.

            Spevom, tancom, básničkami sme chceli priniesť trošku letnej nálady.

            M. Dobrovolská, R. Ondziková

            Foto

        • Dali sme si čaj na piatej a utkali mamke tanier
          • Dali sme si čaj na piatej a utkali mamke tanier

          • Na Slovensku má tkáčske remeslo dávnu históriu. Ručne zhotovené tkaniny boli neodmysliteľnou súčasťou ľudového odevného i bytového textilu. Zo základnej plátnovej väzby sa odvodzovali zložitejšie tkáčske techniky. Farebné a vzorové kombinácie, rôzne väzby a materiály charakterizovali jednotlivé regióny Slovenska.

            My v 3.D sme sa pokúsili utkať darček.

            Pozrite, podarilo sa nám to?

            3.D + M.Policianová

            Foto

        • Exkurzia - Múzeum Solivar 4.E, 3.D
          • Exkurzia - Múzeum Solivar 4.E, 3.D

          • Solivar v Prešove je národná kultúrna pamiatka a patrí medzi najvýznamnejšie technické pamiatky na Slovensku. Je to unikátny komplex technických objektov na čerpanie a varenie soli zo soľanky pochádzajúci zo 17. storočia a my sme sa na to boli pozrieť.

            Veľmi sa nám to páčilo 🧡

            R. Ondziková, M. Policianová

            Foto

        • Bylinkárka v 3.D
          • Bylinkárka v 3.D

          • V júni k nám zavítala Bylinkárka, od ktorej sme sa dozvedeli veľmi veľa zaujímavosti a dobrých rád. Prezradila nám, ktoré bylinky rastú v našom okolí, ukázala nám ich čerstvo natrhané i vysušené, ukázala ich časti, ktoré je potrebné zbierať a kedy. Ako sa z nich robí čaj, či hojivá masť a veľa, veľa iného. Bolo to všetko veľmi zaujímavé a poučné.

            Dúfame, na budúci šk. rok príde znova lebo ešte sme si neukázali herbár a ako ho vytvoriť.

            Ďakujeme!

            M.Policianová a 3.D

            Foto

        • English Star
          • English Star

          • 27.4.2023 sa konala medzinárodná súťaž English Star, ktorej zámerom je propagovať a popularizovať anglický jazyk ako vyučovací predmet. Tejto súťaže sa zúčastnilo 43 žiakov z 2.-7. ročníkov a boli naozaj úspešní.  Ivan Semanco, Samuel Krejnus, Linda Gondeková a Ema Lacková dosiahli 100% úspešnosť. S hrdosťou treba povedať, že väčšina súťažiacich z našej školy dosiahla veľmi vysoké percentá, ktoré boli tesne pod 100. Congratulations, we are proud of you!

            J.Sedláková, Z.Kmecová, M.Kormaníková

            Foto

        • Hanušovský kaštieľ a Archeopark Hanušovce nad Topľou
          • Hanušovský kaštieľ a Archeopark Hanušovce nad Topľou

          • Dňa 19.6.2023 žiaci 7.E triedy spolu s p. uč. Šibovou a Foľtovou si mali možnosť pozrieť sprístupnené expozície Hanušovského kaštieľa a Archeoparku Živá archeológia. Prezreli si 5 zariadených obydlí z obdobia praveku a včasného stredoveku, ktoré sú obkolesené palisádou so vstupnou vežou. Zvlášť ich zaujala hrnčiarska dielňa s pecou a tiež šperkárska sklárska pec. Chlapci a dievčatá si odskúšali streľbu z luku a mali možnosť vyrobiť si aj tkaný náramok a šperky z drôtu. Odchádzali spokojní a s množstvom nových informácií, ktoré získali zážitkovou formou. Cestou naspäť vlakom prechádzali cez Hanušovský viadukt, ktorý je európskym unikátom.

             

                                                                       p. uč. Šibová a Foľtová

            Foto

        • Naši úspešní výtvarníci
          • Naši úspešní výtvarníci

          • Život včiel nám nie je ľahostajný. Vieme, že bez nich by sa narušil celý ekosystém i existencia ľudstva. Sú veľmi dôležité. Preto sme sa už druhý rok prihlásili do medzinárodnej výtvarnej súťaži Pčelica Medulica, ktorú organizovala Základná škola kráľa Tomislava Našice v Chorvátsku. Do tejto súťaže sa zapojilo okrem nás, ďalších 54 škôl z rôznych krajín sveta ako napr. Veľkej Británie, Kanady, Švajčiarska, Talianska, Ukrajiny, Maďarska ...

            Vyhlásené boli 4 vekové kategórie a v kategórií žiakov II. stupňa sa podarilo našim žiakom získať tieto vynikajúce umiestnenia:

            Kristína Guregová zo 7.D triedy sa umiestnila na 1. mieste,

            Marianna Trusová z 8.E triedy na 3. mieste,

            Čestné uznanie získali Tomáš Plavčan z 8.A triedy a Mária Kvokačková zo 7.A triedy.

            Všetkým mladým tvorcom gratulujeme a prajeme veľa ďalších tvorivých nápadov! Veríme, že sa do tejto súťaže zapojíme aj o rok.

                                                                                     vyučujúca VYV Milena Koščová

            Foto

        • Deti z ŠKD na návšteve u pána primátora
          • Deti z ŠKD na návšteve u pána primátora

          • Historické pamiatky mesta Prešov v podobe kreslených pohľadníc zdobia radnicu nášho mesta. Umelecké diela detí z ŠKD zaujali pána primátora, Ing. Františka Oľhu natoľko, že ich vystavil pri príležitosti návštevy z partnerských miest Nowy Sacz a Nyíregyháza. Zároveň pozval naše deti s rodičmi na návštevu, počas ktorej ich milo privítal a ukázal im priestory svojej kancelárie, prijímaciu sálu a sekretariát. Pre deti bolo pripravené občerstvenie a drobné prezenty.

            Následne druhý zástupca primátora mesta Prešov, Mgr. Peter Krajňák, deťom a rodičom predstavil pamätihodnosti mesta Prešov. Priviedol ich aj do Siene slávy prešovského športu a ukázal obradnú sieň, v ktorej si deti s pánom primátorom urobili spoločné pamätné foto.

            Ivanová, Mikulová, Škovránková

            Foto

        • Hradisko Lipany
          • Hradisko Lipany

          • Žiaci 7E triedy spolu s p. uč. Šibovou a Kmecovou navštívili 16.6.2023 Hradisko Lipany. Odniesli si odtiaľ krásne zážitky z kontaktného zverinca a spokojnosť zo zvládnutia streľby z luku v historickej lukostrelnici. Zverinec je súčasťou hradiska, v ktorom sú drevené historické budovy. Celé hradisko je obohnané drevenou ohradou so vstupnou vežou.

                                                                                                       p. uč. Šibová  a Kmecová

            Foto

        • Terénne vyučovanie z geografie
          • Terénne vyučovanie z geografie

          • Realizácia integrovaného tematického vyučovania môže mať veľa foriem. S tou, ktorá mení vyučovanie na zážitok v teréne máme len pozitívne skúsenosti. A preto sa na záver školského roka žiaci 9.D triedy vybrali svoje vedomosti obohatiť do terénu a spoznávali náučný chodník „Vodná cesta na Soľnohrad“.

            Chodník začína v obci Ruská Nová Ves a končí priamo na hradnom brale. Má 8 informačných tabúľ, začína sa pri konečnej autobusovej zastávke v Ruskej Novej Vsi pri vodojeme a končí na hradnom brale pri tabuli s panoramatickým výhľadom, na ktorom sú označené názvy pohorí a vrchov. Žiaci mali pripravený pracovný list a jeho vypracovaním skúmali vybranú lokalitu, jeho históriu, podložie, mokrade,  pozorovali flóru, faunu, určovali špecifiká, spoznávali dobrovoľnícku činnosť ...

            Je samozrejme, že k tomu nechýbali nezabudnuteľné zážitky, slniečko a dobrá nálada. Žiaci boli skvelí.

                                                              PaedDr. Milena Koščová, PaedDr. Beáta Priščáková

            Foto

        • Deň Ockov – Technika 5.ročník
          • Deň Ockov – Technika 5.ročník

          • Tretiu júnovú nedeľu si pripomíname Deň otcov, je to sviatok oslavujúci všetkých otcov a otcovstvo pričom sa zvýrazňuje vzťah otca k dieťaťu, ako aj jeho úlohu v spoločnosti.

            A ako to všetko začalo?

            V meste Spokane v štáte Washington, už v roku 1910.

            Američanka Sonora Smart Doddová si chcela uctiť všetkých otcov, ako bol ten jej. Veterán občianskej vojny William Jackson Smart po smrti manželky musel vychovávať šesť detí sám. Sonora vnímala svojho otca ako hrdinu a hneď, ako sa dozvedela, že matky majú svoj sviatok, navrhla, aby podobný mali aj všetci otcovia.

             Prvá neoficiálna oslava sa konala v deň narodenín Sonorinho otca 19. júna 1910. Popularita sviatku narastala a tretia júnová nedeľa sa postupne stala sviatkom všetkých otcov.

            Aj naši žiaci na hodine techniky mysleli na svojich ockov, a rozhodli sme sa potešiť ich malým prekvapením – samozrejme vlastnoručne vyrobením.

            Mgr. Z. Kmecová a Mgr. J. Foľtová

            Foto

        • Poznávací výlet do Levoče
          • Poznávací výlet do Levoče

          • Dňa 15. 6. 2023 sa žiaci 8. B, 8. E a 7. E učili o histórii, kultúre, literatúre, o Majstrovi Pavlovi z Levoče, o štúrovcoch a o moderných metódach vzdelávania pre ľudí so zrakovým a sluchovým postihnutím priamo v Levoči. Navštívili expozíciu Spišského múzea – Radnicu, Baziliku sv. Jakuba, vystúpili na vežu baziliky, navštívili moderné interaktívne Múzeum špeciálneho školstva  a pamätnú izbu štúrovcov.

            V čase obedňajšej prestávky ochutnali miestnu pizzu a zmrzlinu, ktorá v slnečnom a teplom dni všetkým chutila. S Levočou sme sa symbolicky rozlúčili na Mariánskej hore. Najznámejšie pútnické miesto nám ponúklo idylickú atmosféru s nádhernými výhľadmi na mesto a okolité hory. Po týchto zážitkoch sme sa vrátili späť do Prešova plní dojmov a zážitkov. Pripájam hodnotenie výletu dvoch ôsmakov.

            Laura Domaničová, 8. E: „ Bolo to naozaj úžasné vidieť všetky tie krásne miesta. Najviac sa mi páčilo  múzeum,  no aj ostatné miesta boli super. Máme spoločné fotky aj spoločnú zábavu. A osobne, mne sa mesto Levoča veľmi páčilo. Bolo skvelé vidieť, ako sa všetci na výlete bavili a užívali si ho. Cítila som sa veľmi šťastná, že som bola súčasťou tohto výletu a že som mala možnosť spoznať nových ľudí. Myslím si, že tento výlet mi pomohol lepšie pochopiť históriu a kultúru Levoče a zároveň mi dal príležitosť stráviť čas s mojimi spolužiakmi. Ďakujeme Vám ešte raz za skvelý deň a za to, že ste si na nás našli čas a zorganizovali tento výlet. Teším sa na budúce podobné akcie! “

            Alexander Kolpak, 8. B: Dnešný deň hodnotím veľmi pozitivne. Už keď sme išli autobusom do Levoče, bola veľká sranda.

            Keďže sa bojím výšok, bál som sa vyjsť dvestošestnástimi schodmi na vežu, ale prekonal som strach. Najviac sa mi páčil oltár Majstra Pavla z Levoče. Taktiež výhľad z Mariánskej hory, odkiaľ som si urobil skvelé fotky. A tiež ma zaujal výklad sprievodkyne o histórii Levoče v Radnici.

            Na obed sme si s kamarátmi dali pizzu. A urobili sme dnes aj dobrý skutok. Nezjedené kúsky pizze sme darovali hladujúcemu ujovi v parku. Ďakujem za výlet!

             

            Autorka príspevku: PhDr. Andrea Mladá a žiaci z 8. B a 8. E.

            Foto

        • DEJEPISNÁ EXKURZIA AUSCHWITZ / BIRKENAU - KRAKOW
          • DEJEPISNÁ EXKURZIA AUSCHWITZ / BIRKENAU - KRAKOW

          • Dňa 9. júna 2023 sa žiaci 9. ročníka zúčastnili jednodňovej dejepisnej exkurzie Auschwitz / Birkenau - Krakow.

            Prehliadka koncentračného tábora pozostávala z dvoch častí, pôvodného tábora Auschwitz a 3 km vzdialeného vyhladzovacieho tábora Birkenau. Už od prvých momentov prehliadky javili žiaci veľký záujem o výklad, čo dokumentovalo aj množstvo otázok na slovensky hovoriace sprievodkyne, čo len svedčilo o tom, že téma holokaustu je stále živá. Je veľmi dôležité neustále informovať súčasné i budúce generácie mladých ľudí o zločinoch proti ľudskosti. Nech je večným mementom a výstrahou pre ľudstvo to miesto, kde nacisti vyvraždili milióny ľudí.

            Naše putovanie sme zakončili v kráľovskom historickom meste Krakow. Najprv sme navštívili korunovačný hrad Wawel, kde kráľovskou korunou korunovali 37 panovníkov. Videli sme katedrálu, impozantnú dobovú architektúru a prezreli sme si aj nádherne centrum mesta.

             

            vyučujúca dejepisu J. Beľušková

            Foto

        • Siedmaci a šiestaci na školskom výlete /7.A, 6.D/
          • Siedmaci a šiestaci na školskom výlete /7.A, 6.D/

          • Siedmaci a šiestaci si školský výlet 13.6.2023 užili v okolí baníckeho mestečka Rožňava. Prvá zastávka bola v Jasove, v kláštore premonštrátov. Kláštor je najväčším neskorobarokovým objektom na Slovensku. Je dielom významných rakúskych umelcov. Výstavba začala v roku 1746 a dnes je národnou kultúrnou pamiatkou. Centrom celého kláštora je Opátsky chrám sv. Jána Krstiteľa. 

            Kaštieľ Andrássyovcov v Betliari, ktorý sa nachádza 7 km od baníckeho mestečka Rožňava, bolo našou druhou zastávkou. Je to jeden z mála zachovalých kaštieľov na Slovensku, ktorý odolal puštošeniu druhej svetovej vojny. Vďaka tomu sme mohli obdivovať jeho pôvodné zariadenie, množstvo vzácneho nábytku, umeleckých diel a zbierok, dovezené exotické predmety, zbierku zbraní i poľovnícke trofeje. Zaujala nás aj galéria predkov, do ktorej sme sa dostali cez dubové schodisko s vitrážovými oknami. Prechádzali sme salónmi, pracovňami, herňami i apartmánmi s kúpeľňami a obdivovali sme obrovskú knižnicu, v ktorej je viac než 1500 zväzkov v rôznych jazykoch. 

            Pobudli sme aj v prírodnom parku s jazierkami, fontánami, sochami a vzácnymi drevinami. Domov sme sa vrátili síce unavení, ale plní nových poznatkov a zážitkov. 

            Bergmannová

            Foto

        • Predškoláci na Šmeralke
          • Predškoláci na Šmeralke

          • Vo štvrtok k nám prišla vzácna návšteva so Súkromnej materskej školy v Prešove. Šesť predškolákov si prehliadlo našu školu, zúčastnili sa vyučovania na hodinách anglického jazyka, matematiky...spoznali našich prváčikov a nahliadli aj do telocvične.

            Tešíme sa, že niektorí z nich k nám opäť zavítajú ako „naši žiaci“.

            Tešíme sa na Vás v septembri 😊

            Mgr. Z. Kmecová

            Foto

        • Školský výlet 2.B, 3.E – Jasovská jaskyňa
          • Školský výlet 2.B, 3.E – Jasovská jaskyňa

          • Piatkové dopoludnie (16.6.2023) patrilo školskému výletu do tajomnej a prekrásnej jaskyne. Čakala nás prehliadka Jasovskej jaskyne, jednej z najstarších jaskýň Slovenska zaradenej do svetového prírodného dedičstva UNESCO. Jaskynné prostredie sa prakticky umelým spôsobom nahradiť nedá, keďže je bezprašné, bezalergénové a jeho relatívna vlhkosť sa približuje 100%. Práve Jasovská jaskyňa slúži, ako jedna z troch jaskýň, na liečbu chorôb dýchacích ciest. No a speleoterapiu sme si mohli vyskúšať aj my. A veru, bol to rozdiel! Okrem toho sme sa dozvedeli, že v zimných mesiacoch v nej zvykne prezimovať až 20 druhov netopierov.

            tr.uč. Ľ.Plavčanová, M.Valičková

            Foto

        • ŠvP Ždiar - 4.A, 4.B
          • ŠvP Ždiar - 4.A, 4.B

          • Žiaci 4.A,B sa zúčastnili pobytu v  Škole v prírode v rázovitej horskej dedinke Ždiar, ktorá vraj ponúka  najkrajšie výhľady na  štíty Belianskych Tatier  - my to môžeme len potvrdiť.

            Každé  ráno sme sa  zobúdzali s výhľadom na nedotknutý hrebeň Belianskych Tatier. Cvičili sme na sviežom, čistom, horskom vzduchu , spoznávali okolitú prírodu, navštívili Goralské múzeum i Múzeum TANAPu v Tatranskej Lomnici. Mali sme aj zaujímavé aktivity na prekonanie strachu, získanie nových zručností a pohybových schopností.

            Týždeň rýchlo ubehol, ale zážitky a nové priateľstvá ostanú.

            uč. M.Dobrovolská, G. Hrabčáková, S. Jursová, J., Mikulová, J. Beľušková

            Foto

        • Exkurzia v CO kryte pod Kalváriou a galéria Caraffka
          • Exkurzia v CO kryte pod Kalváriou a galéria Caraffka

          • Žiaci 7.A triedy oslávili MDD 6.6.2023 exkurziou. Najprv sme si boli pozrieť CO kryt pod Kalváriou. Neuveriteľný priestor, ktorý sa skrýva pod kopcom Kalvárie nás privítal úzkymi chodbami a rôznymi miestnosťami na oddych, spánok, stravovanie, ale aj pracovnú činnosť. Následne sme sa presunuli do mestskej galérie Caraffka. Tam prebiehala výstava maturitných prác Strednej umeleckej školy. Niektorí žiaci si vyrazili aj svoju vlastnú mincu.

            Z. Bergmannová 

            Foto