• Mesiac úcty k starším
          • Mesiac úcty k starším

          • Žiaci 3.A, B, D si na vyučovaní pripomenuli význam starých rodičov v našom živote. Rozprávali veselé príhody, ktoré s nimi zažili, zamysleli sa nad tým, že aj babka a dedko boli kedysi deťmi a chodili do školy. Deti si pripravili pre starých rodičov aj milé darčeky a poďakovania za ich lásku a starostlivosť. 

            Mgr.Jana Talianová

            Foto

        • Exkurzia v Krajskom múzeu
          • Exkurzia v Krajskom múzeu

          • Dňa 12.10.2023 sa uskutočnila exkurzia v Krajskom múzeu v Prešove, ktorej sa zúčastnili žiaci 6. B triedy. Exkurzia nadväzovala na aktuálne učivo občianskej náuky v šiestom ročníku. Žiaci absolvovali výučbu  v múzeu, kde im pani sprievodkyňa urobila prednášku o histórii regiónu Šariš a hlavne mesta Prešov. Po absolvovaní prehliadky múzea nasledovala návšteva kľúčových objektov v historickom centre mesta. Žiaci vyjadrili pozitívne ohlasy na túto netradičnú hodinu a opätovne sa potvrdilo, že lepšie je raz vidieť ako stokrát počuť.

            Lupták Horvátová

            Foto

        • Hodina občianskej náuky v múzeu
          • Hodina občianskej náuky v múzeu

          • Dňa 19.10.2023 sa žiaci 6. D zúčastnili exkurzie v Krajskom múzeu v Prešove. Medzi nosné témy Občianskej náuky šiesteho ročníka patrí aj učivo o regióne, v ktorom žijeme. Z tohto dôvodu sa hodina odohrala v teréne. V prvej časti exkurzie žiaci absolvovali vychádzku po centre mesta, kde navštívili historicky významné objekty a v druhej časti sa už výučba odohrávala v múzeu. Po odbornom výklade a prehliadke expozície nasledovali početné žiacke otázky. Žiaci zhodnotili exkurziu kladne ako zaujímavú a poučnú, páčilo sa im, že sa naučili nové informácie, najmä o tom, čo sa dialo v minulosti v našom regióne Šariš.

            Lupták Horvátová

            Foto

        • Lucie Décosse, judoka, zlatá olympijská medailistka na Šmeralke
          • Lucie Décosse, judoka, zlatá olympijská medailistka na Šmeralke

          • Pri príležitosti blížiacich des Jeux Olympiques de Paris 2024 Francúzsky inštitút na Slovensku pripravil výnimočnú a exkluzívnu videokonferenciu pre žiakov francúzskeho jazyka, online stretnutie so zlatou olympijskou medailistkou v džude - Lucie Décosse.Lucie zodpovedala zvedavé otázky žiakov a ukázala nám zlatú medailu z Letných olympijských hier 2012 v Londýne. Dozvedeli sme sa, že aj vďaka tomu, že nikdy nemala vážne zranenie, jej profesionálna kariéra džudistky trvala 13 rokov!  Momentálne sa venuje 2-ročnej dcérke, aktívne nešportuje, rekreačne behá a bicykluje. O svojej kariére napísala autobiografiu.Ďakujeme za túto príležitosť.francúzštinári z 8.C a p.učiteľka Bryndzová

            Foto

        • Školské kolo Technickej olympiády
          • Školské kolo Technickej olympiády

          • Dňa 11.10.2023 prebehlo online školské kolo TO. Dnes už poznáme postupujúcich. V kategórii A (8. a  9.ročník)postupuje do OK dvojica žiakov z 8.A: Damián Hrabčák a Samuel Miščík. V kategórii B ( 5. až 7.ročník) postupuje prvý z úspešných riešiteľov Michal Vincent Otčenáš  z 5.A triedy.

                                                                                                                             p.uč.Šibová

        • Prírodovedná exkurzia – Brno
          • Prírodovedná exkurzia – Brno

          • V dňoch 10. a 11. októbra sa žiaci 8. ročníka našej školy zúčastnili Prírodovednej exkurzie v Brne. Z Prešova sme odchádzali v skorých ranných hodinách, no ani to neubralo na veselej nálade v autobuse. Našou prvou zastávkou v Brne bolo vedecké centrum Vida park, kde si žiaci mohli prezrieť exponáty a overiť javy a zákony fyziky, chémie, matematiky a biológie. Súčasťou bol aj výukový program „Srdce na dlani“, kde si žiaci pod vedením lektorov zopakovali svoje vedomosti o obehovej sústave a srdci, fonendoskopom počúvali tlkot vlastného srdca a nakoniec pitvali bravčové srdce. Všetci sme to statočne zvládli. Nasledovala prehliadka hradu Špilberg, kostola sv. Petra a Pavla a námestia mesta Brno. Na námestí nás svojím tvarom upútal Brněnský orloj. Nasledujúci deň sme sa autobusom presunuli do severnej časti Moravského krasu, kde sme navštívili Punkevní jeskyně. Prehliadku jaskyne sme absolvovali tzv Suchou cestou, kde sme zošli až na dno priepasti Macocha. Nasledovala Vodní cesta - plavba na loďkách po rieke Punkvě. Zo Skalního mlyna sme sa vydali na cestu domov. Domov sme dorazili síce unavení, ale plní dojmov a nezabudnuteľných zážitkov.

            A čo na to žiaci? Z denníka exkurzie vyberáme:

            Amy Žigmundová – Za mňa to bolo úžasné, boli to 2 dni plné poznávania, zábavy a radosti. Ďakujeme za túto krásnu príležitosť navštíviť Brno pani učiteľke Fechovej.

            Simona Mačugová – Exkurzia bola super, skvelý zážitok. Najviac sa mi páčila plavba loďkou po rieke Punkva v priepasti Macocha. Exkurzia by mohla byť aj dlhšia.

            Vivien Madziková – Za mňa bola exkurzia veľmi pekná, poučná a zaujímavá. Aj organizácia bola super. Pani sprievodkyňa so zeleným dáždnikom bola veľmi milá.

            Lilien Hamborská – Exkurzia bola super. Program bol dobre zostavený, veľmi sa mi to páčilo. Škoda, že to bolo tak krátko.

            Slavomír Leško – Bola to výborná a náučná exkurzia. Bol tam super kolektív spolužiakov a učiteľov, bola tam sranda. Ďakujeme.

             

            E. Fechová, M. Bryndzová, Z. Bergmanová

            Foto

        • Biela pastelka 2023
          • Biela pastelka 2023

          • Vážení rodičia, milí žiaci, dobrovoľníci z našej Šmeralky vyzbierali v celoslovenskej verejnej zbierke Biela pastelka 2023 sumu: 248,64 €!!!

            Ďakujeme.Martina Bryndzová, primárna prevencia

        • Ako langoše zo Šmeralky očarili PKO
          • Ako langoše zo Šmeralky očarili PKO

          • Tak ako každý rok, aj tento rok, pri príležitosti Svetového dňa výživy kuchárky prešovských škôl a školských zariadení opäť predviedli svoju kreativitu a zručnosti pri príprave chutných a oku lahodiacich jedál. Témou aktuálneho ročníka boli: Cesnak, cibuľa a bylinky.

            Naše tety kuchárky sa popasovali s náročnou výzvou. Okrem skvelej tvarohovej peny s levanduľou a bezlaktózového jemného ovocného šalátu s bazou čiernou pripravili slané osúchy s cesnakom, teda langoše.  A práve langoše zo Šmeralky získali jednu z cien poroty! A rýchlo sa po nich zaprášilo...

            Srdečne blahoželáme a prajeme našej kuchyni veľa spokojných stravníkov.

            Foto

        • MVsAZ žiaci 4.kolo
          • MVsAZ žiaci 4.kolo

          • 4. záverečné kolo Majstrovstiev Východoslovenského atletického zväzu rozhodlo o konečnom umiestnení.

            Naši chlapci vstupovali do štvrtého kola súťaže družstiev mladších žiakov so stratov hlavných bodov ale dokázali sa motivovať k dobrým výkonom a dosiahli viaceré osobné rekordy. Dievčatá boli po troch kolách na 2. mieste. Pred záverečným kolom však ich pozíciu nebezpečne atakovali až dva kluby: ŠŠK J. A. Komenského Bardejov a AK Slávia TU Košice. V sobotu 14.10 po zrušenom kole kôli počasiu sa naše družstvo mladších žiakov umiestnilo na druhom mieste, po štyroch kolách to však na medailu z Majstrovstiev Východoslovenského atletického zväzu nestačilo. Dievčatá síce v sobotu skončili štvrté, celkovo sa ale v súťaži umiestnili na peknom treťom mieste.

            Ďakujeme všetkým ktorí prispeli k tomuto úspechu akýmkoľvek bodovým ziskom v 4 kolách. Naším športovcom prajeme veľa ďalších úspechov a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

             

            Sedláková Mária 

            Foto

        • Svetový deň výživy
          • Svetový deň výživy

          • Svetový deň výživy je jedným z medzinárodne uznávaných dní podľa Svetovej zdravotníckej organizácie. Každoročne poukazuje na problematiku globálnej potravinovej bezpečnosti a nedostatku či dostupnosti potravín vo svete.  Cieľom je znížiť celkovú chudobu a počet podvyživených ľudí vo svete. Deň 16. október ako Svetový deň potravy alebo Svetový deň výživy sa zapísal do dejín už v roku 1979 a je uznávaný vo viac ako 150 krajinách po celom svete, vrátane Slovenska. 

            Zdravá alebo racionálna výživa obsahuje správny pomer základných zložiek potravy: bielkovín, tukov, cukrov, vitamínov a minerálnych látok. Výživa veľmi  ovplyvňuje zdravotný stav človeka. Vedeli ste,  že medzi zásady zdravej výživy patrí pravidelná strava, aspoň 5x denne (raňajky, desiata, obed, olovrant, večera), zníženie príjmu soli na 5 g denne, obmedzenie cukru, denná konzumácia ovocia a zeleniny (5 porcií) a dodržiavanie pitného režimu? Nesprávnou  výživou si sami spôsobíme zdravotné problémy. Následky nesprávnej výživy detí a mládeže sa môžu prejaviť poruchami rastu a vývinu, vznikom obezity, zubného kazu, chudokrvnosti alebo ochorením srdca. Dieťa získava stravovacie návyky a postoje k jedlu v rodine, ak rodina vedie dieťa k správnym stravovacím návykom, zdravá výživa sa môže pre dieťa stať úplne prirodzenou. Na správny prísun jednotlivých živín v školskej jedálni dbajú naše tety kuchárky a pani vedúca školskej jedálne. Aj im patrí naša vďaka za čerstvý a vyvážený obed. Nie každý z nás má však možnosť pochutiť si každý deň na zdravom a teplom obede. V Prešove prebieha viacero dobrovoľných zbierok a naša Šmeralka sa rozhodla vyzbierať trvanlivé cestoviny pre grécko-katolícku charitu v Prešove. Dobrovoľná zbierka bude prebiehať vo vestibule školy od 16.10.2023 do 20.10.2023.Pevne verím, že sa nám podarí vyzbierať aspoň 100 kilogramov trvanlivých cestovín, ktoré zasýtia hladné žalúdky ľudí v núdzi.Ďakujeme.Martina Bryndzová, primárna prevencia

        • Naši športovci z 5.B Martin a Filip majú za sebou úspešný víkend.
          • Naši športovci z 5.B Martin a Filip majú za sebou úspešný víkend.

          • Taekwondista Martin Novák získal v Maďarsku zlato v súborných cvičeniach, striebro v špeciálnych technikách (skoky). V Smoleniciach získal dve zlaté medaily, jednu striebornú a pohár za najlepšieho žiaka do 10 rokov. 

            Filip Freiwald získal na slovenskej Open lige v kickboxe dve zlaté a jednu striebornú medailu, súťažil vo váhovej kategórii do 28 kg v disciplínach Light contact, Kick light a Point fighting.

            Srdečne blahoželám!

            Martina Bryndzová, triedna učiteľka

            Foto

        • MÚZEUM SNP A DOMINANTY BANSKEJ BYSTRICE
          • MÚZEUM SNP A DOMINANTY BANSKEJ BYSTRICE

          • Žiaci 9. ročníka  navštívili dňa 13.10.2023  Múzeum SNPSkanzen ťažkej bojovej techniky v Banskej Bystrici.

            Pri vstupe do múzea nás privítal pohľad na monumentálne súsošie Jozefa Jankoviča „Obete varujú“. Do problematiky druhej svetovej vojny nás uviedol krátky autentický film o vzniku fašizmu v Nemecku. Po ňom nasledoval výklad o protifašistickom odboji a udalostiach Slovenského národného povstania. Mali sme možnosť vidieť uniformy vojakov, bojovú techniku, propagačné letáky, väzenské oblečenie a iné predmety rôzneho charakteru. Žiaci si taktiež vyskúšali uniformu, prilbu ako fungoval zákopový telefón...  

            Lektori si pre nás pripravili film o priamom účastníkovi SNP Vladimírovi Strmeňovi. Tvorcovia 20 – minútového filmového diela v ňom zachytili jeho hudobné začiatky, stretnutie s partizánmi, ale aj vypálenie obce Kalište.

            V interaktívnej sekcii sa žiaci ocitli priamo vo vojnovom zákope a boli súčasťou skutočného boja o prežitie. V rámci výstavy videli vzácne archívne video, mohli si vypočuť autentické audio nahrávky so spomienkami priamych účastníkov a výpovede osobností, ktoré sa o Povstanie zaslúžili. 

            Po skončení prehliadky naše kroky viedli do Skanzenu ťažkej bojovej techniky, kde sa nachádzali česko-slovenské, sovietske a nemecké tanky, poľné húfnice, guľometný vozeň, útočné delá, protitankový kanón, protilietadlový kanón a sovietske dopravné a bombardovacie lietadlo Li-2, ktoré sa používalo na prepravu osôb a materiálu na povstalecké letisko Tri Duby.

            Aká by to bola exkurzia, ak by sme nenavštívili miesto, kde sa to všetko začalo – Námestie SNP, Obelisk na počesť vojakov červenej a rumunskej armády, ktorí v marci 1945 oslobodili mesto spod nemeckej okupácie a ďalšie historicky významné budovy.

            Cieľom exkurzie bolo utvoriť si obraz o udalostiach národných dejín, pochopiť odkaz SNP pre súčasnosť, vlastenectvo a hrdinstvo slovenského ľudu.

             

            vyučujúca dejepisu J.Beľušková

            Foto

        • Obloha nad nami
          • Obloha nad nami

          • Aj takýmito slovami mohli žiaci 3.C a 4.C začať svoje rozprávanie o exkurzii v Hvezdárni a planetáriu v Prešove. Pre mnohých to bol výnimočný deň. Po prvýkrát zažili nočnú oblohu počas dňa. Ticho, tma a množstvo informácií vzbudili zvedavosť u každého z nás. Štvrtáci si utvrdili vedomosti o vesmíre, o pohybe Zeme, o planétach našej slnečnej sústavy. Tretiaci si zas domov odniesli množstvo nových poznatkov. Obe triedy sa zhodli, že vyučovanie mimo školy je super.

            P. uč. S. Kormaníková

            Foto

        • Rastliny z plastelíny
          • Rastliny z plastelíny

          • Na Obohatení sa žiaci 1.C pustili do tvorenia z plastelíny. Ale najprv sme si zopakovali poznatky, ktoré sme sa o listoch a rastlinách učili na predchádzajúcich hodinách. Aby sme si poriadne všimli štruktúru listov rôznych stromov, tak sme si ich poodtláčali do plastelíny a pozorne sledovali odtlačok. Tu naša práca nekončila, ale z krásnych plastelín sme si vytvorili aj celú rastlinu a popisovali sme jej časti. Popri trénovaniu jemnej motoriky sme si precvičili učivo a hlavne sme sa zabavili.

            Mgr. Juliána Sedláková

            Foto

        • Vedecký kuriér
          • Vedecký kuriér

          • Aj v tomto školskom roku sme sa zapojili do jednej zo sprievodných akcií Noci výskumníkov - Vedecký kuriér Fyzika. Cieľom aktivity Vedecký kuriér  je ukázať žiakom vedeckú prácu a nadchnúť ich pre vedu a výskum. Prostredníctvom tejto aktivity Európskej noci výskumníkov si žiaci môžu vyskúšať pokusy z rôznych vedeckých oblastí. Žiaci 6. A triedy sa na hodine fyziky zahrali na vedcov a jednoduchými pokusmi hľadali odpovede na otázky: „Čo všetko dokáže voda.“ V rámci tejto aktivity mali žiaci možnosť spoznať fascinujúce aspekty - od nezvyčajného ohnutia prúdu tečúcej vody, cez zníženie povrchového napätia až po otázku, či je možné donútiť vodu "ísť" dokonca aj do kopca. Aktivita sa žiakom páčila a určite sa zapojíme aj v budúcom ročníku.

            E. Fechová

            Foto

        • Žiaci 9. B v divadle VIOLA
          • Žiaci 9. B v divadle VIOLA

          • Dňa 9. 10. 2023 zavítali žiaci 9. B do prešovského divadla VIOLA, aby sa zúčastnili zážitkového vzdelávania v oblasti ľudských práv a slobôd s názvom: Homo-Libertas-Lex. Vzdelávanie prebehlo v dvoch častiach. Prvou bola moderná divadelná hra inšpirovaná životným príbehom Hannah Arendtovej, nemecko-americkej politologičky a filozofky. Venovala sa množstvu tém, je považovaná za jednu z najvýznamnejších politických teoretičiek 20. storočia. V divadelnom predstavení sme ju spoznali ako cieľavedomú a racionálnu mladú ženu s vlastným názorom a otvorenou mysľou, ktorá túži žiť v slobodnom svete, študovať filozofiu a hovoriť pravdu. Hannah sa narodila v roku 1906 v Nemecku, no kvôli židovskému pôvodu musí v mladom veku opustiť vlasť a emigrovať do iných miest Európy. Krátky čas žije v Prahe, potom odcestuje do Paríža. Vo Francúzsku je zadržaná a uväznená spolu s inými nemeckými ženami v detenčnom tábore v meste Gurs na juhozápade Francúzska. Keď Hitler obsadí  Francúzsko, Hannah opúšťa detenčný tábor a spolu s priateľmi emigruje do Spojených štátov amerických. V New Yorku sa stane novinárkou a tvorí zaujímavé reportáže. Jednou z nich je reportáž zo súdnej siene v Jeruzaleme, kde prebieha proces s vojnovým zločincom, Adolfom Eichmannom, jedným z hlavných organizátorov nacistického holokaustu a koncentračných táborov. Jej kniha Eichmann v Jeruzaleme vyvolá množstvo polemík a kontroverzií, kvôli autorkinej kritike konania židovských lídrov počas 2. svetovej vojny.

            Hannah sa zaujíma o dodržiavanie ľudských práv a slobôd. Jej pozornosti neunikne monster proces s Miladou Horákovou v komunistickom Československu v 50-ych rokoch.  V roku 1951 publikovala svoju významnú prácu – Pôvod totalitarizmu, v ktorej dokazuje, že fašizmus a stalinizmus zdieľajú intelektuálne a historické korene. Je autorkou mnohých kníh a prvou ženou, ktorá bola vymenovaná za profesorku na univerzite v Princetone. Zomrela v roku 1975 v New Yorku.

            Druhá časť vzdelávania mala podobu diskusie s účinkujúcimi herečkami a pozvanou právničkou, ktorá v krátkej prednáške pripomenula žiakom problematiku ľudských práv a objasnila, ako sa právo človeka v praxi realizuje. Žiaci boli vtiahnutí do besedy formou aktivity s lístočkami, na ktoré napísali ľudské práva, ktoré by mali platiť v súčasnej spoločnosti. Zároveň argumentovali, prečo by mali tieto práva platiť. Potom žiaci hlasovali za ich prijatie alebo neprijatie. Veľa pritom diskutovali a počúvali sa navzájom.

            Žiaci zažili naozaj nevšednú a inovatívnu formu vyučovania, ktorá aktivizuje učenie sa žiakov a zvyšuje ich záujem o štúdium. Téma a obsah zážitkového vzdelávania sa dotýkali všetkých humanitných predmetov a výchov, ktoré žiaci poznajú zo školy.   

            Ponúkam hodnotenie podujatia žiačkou 9. B, Kristínou Martonovou: „ Dnešný deň v divadle sa mi veľmi páčil. Bolo tam príjemné prostredie, cítila som sa veľmi dobre. Herečky, ktoré účinkovali boli sympatické. Zaujal ma príbeh Hannah a jej rovesníčok počas okupácie, v čase 2. svetovej vojny. Páčilo sa mi, akým spôsobom hrali a prezentovali divadelné umenie. Boli šikovné, obdivovala som ich hereckú reč na javisku, ich štýl vyjadrovania a spôsob, akým vyrozprávali udalosti a príbehy ľudí z minulosti. Dobre vymysleli scénu s kabátmi, to sa mi páčilo najviac. Je veľmi zaujímavé, kam sa doba posunula a ako to bolo kedysi pred sto rokmi. Podľa mňa, by mal mať každý právo na to, čo je preňho v živote dôležité .V kaviarni bola úžasná atmosféra, zaujímavé reakcie a odpovede na papieriky. Ďakujem za príjemný zážitok.“

             

            Autorka príspevku: PhDr. Andrea Mladá  

            Foto

        • Magický svet Juraja Jakubiska
          • Magický svet Juraja Jakubiska

          • Juraj Jakubisko bol legendou slovenského filmového sveta. Mnohí ho poznajú práve vďaka kultovému filmu Perinbaba, ktorý režíroval. Perinbaba je plná fantázie a kúzelných obrazov, ktoré dokázal vyčariť jedinečný režisér. Práve táto rozprávka a velikán Jakubisko boli témou našej besedy. Stretnutie sa uskutočnilo na Základnej škole na Šmeralovej ulici 25 v Prešove. Pripravila ho Iniciatíva Rozumieme nadaným. Jej názov bol Magický svet Juraja Jakubiska. Človek potrebuje rozprávky už od detstva. Tie, ktoré vznikli pred mnohými desaťročiami i súčasné pompézne veľkofilmy. Čas na rozprávku by sme si mali nájsť všetci, bez ohľadu na vek. Pretože aj rozprávky nám môžu v živote ukazovať správny smer a naučiť nás kriticky myslieť a ľudským hodnotám. V neposlednom rade rozvíjajú detskú fantáziu. V klasických rozprávkach vidíme generáciami overené posolstvá, pretože ponúkajú skryté návody na život. Najlepšie na nich je samozrejme to, že takmer vždy majú šťastný koniec. So šťastným koncom zas súvisí nádej, že dobro vždy zvíťazí nad zlom. Téma rozprávok patrí preto medzi deťmi k najobľúbenejším. So žiakmi tretieho štvrtého a piateho ročníka tried pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním sme medzi nami privítali p. Ľuboša Lukáča, aby nám o ňom a jeho tvorbe porozprával viac.
            Vďaka pánovi Lukáčovi sme ho spoznali aj z inej stránky: ako človeka s veľkým srdcom, ktorý sa počas života venoval deťom a podporoval ich. Prostredníctvom prezentácie fotografií a videí zo súkromnej zbierky nášho hosťa sme sa dozvedeli množstvo informácií zo života legendy i to, akým hodnotným a neuveriteľne nadaným umelcom tento režisér bol.

            Foto

        • Dvojmíľový beh 2023, 27.ročník – Prešovský kilometer mládeže
          • Dvojmíľový beh 2023, 27.ročník – Prešovský kilometer mládeže

          • Organizátorom tohto športového podujatia bol atletický klub TJ Slávia Prešovská univerzita. V chladnom počasí si na atletický ovál prišli zmerať svoje vytrvalostné schopnosti žiaci a žiačky v kategóriách atletických nádejí až po kategóriu staršieho žiactva. Kategória atletických nádejí rok narodenia 2014-2016 sa popasovala s okruhom 600 m a v ďalších kategóriách to bola vzdialenosť 1000 m. Našim zverencom sa darilo a obsadili popredné medailové umiestnenia. Víťazom, ktorí obsadili medailové umiestnenia bola daná sladká odmena a samozrejme medaila. Našu školu reprezentovali športovci z klubu Detská atletika a ŠŠK Junior Prešov. Všetky umiestnenia sú zapísané na zdieľanom disku súťaží školy.

            Ďakujem všetkým športovcov, ktorí sa zúčastnili tohto podujatia a prajem im veľa športových a osobných úspechov.

            Maľcovský, Sedláková, Lešigová

             

            Foto

        • HMYZ SA MÔŽE UBYTOVAŤ...
          • HMYZ SA MÔŽE UBYTOVAŤ...

          • Deň Zeme v minulom školskom roku odštartoval zber hliníka. Zapojili sa všetci. Žiaci
            1. aj 2. stupňa zapĺňali škatule kovovým odpadom a vyplatilo sa. Za finančnú odmenu sa kúpil materiál na vytvorenie hmyzích hotelov. Žiaci VIII.C  triedy zmajstrovali tri a podľa fantázie ich aj vymaľovali.

                        Hotové dielka umiestnil pán školník v areáli školy, aby sa hmyz pred zimou mohol ubytovať.

                                                                                                                                     M. Grocká

            Foto