• Zážitkové čítanie z knihy Romana Brata
          • Zážitkové čítanie z knihy Romana Brata

          • Azda nikdy predtým sa o šikanovaní a šikane nehovorilo toľko a tak otvorene, ako je to práve dnes.

            Žiaci 8.C triedy, mali možnosť ponoriť sa do príbehu knihy Môj anjel sa vie biť. Obeťou šikanovania sa môže stať každý. Dieťa, ktoré sa stalo obeťou šikanovania o probléme hovoriť nemusí, no potrebuje našu pomoc. O tom všetkom hovorí kniha spisovateľa Romana Brata. Pani knihovníčka prečítala pripravené úryvky, viedla rozhovor s deťmi na danú tému, poukázala na negativizmus tohto pálčivého problému.

            Úloha 1:

            Hra s imaginárnou mačkou. „Mačka“ sa podávala z rúk do rúk, každý sa k nej mal správať, ako uznal za vhodné.

            Druhé kolo: sused susedovi robil presne to, čo predtým on robil mačke (ten, kto ju pohladkal, bol pohladkaný, ten kto ju udrel, bol „udretý“). Zo správania detí vyplynula ďalšia úloha:

            Úloha 2:

            Pohľad mačky na zaobchádzanie v konkrétnych rukách – literárna úloha na pár riadkov. Aktívna komunikácia s deťmi na tému násilie na zvieratách aj na ľuďoch.

             

            Žiaci sa vďaka empatickému prevteleniu do pozície obete šikanovania ocitli v situáciách, v ktorých môžu na „vlastnej koži“ zažiť aké to je, keď je niekomu ubližované. Silu a odvahu nachádza hlavný hrdina vo svojom vnútri, aby sa opäť raz ukázalo, že človek je sám strojcom svojho šťastia.

             

            Janka Beľušková

            Foto

        • Čitateľský maratón
          • Čitateľský maratón

          • „Knihy sú pre ľudí tým, čím sú pre vtákov krídla.“

            Čitateľský maratón sa uskutočnil v rámci akcie- Marec- mesiac knihy. Zapojili sa žiaci 3.A a 3.E  triedy.

            Ambíciou čitateľského maratónu bolo pritiahnuť deti ku knihám. Kniha má nenahraditeľný význam. Pomáha poznať hodnoty, rozlišovať dobro a zlo, obohacuje slovnú zásobu, ponúka priestor pre tvorivosť, možnosť relaxovať, naberať množstvo informácií, vedomostí.

            Žiaci sa zapojili do viacerých aktivít: tvorivé úlohy k téme „ Moja obľúbená kniha“, dramatizácia a ilustrácia príbehu, čítanie s porozumením- „Ako rozumiem textu“...

            Veríme, že sa nám podarilo otvoriť ďalšie srdcia detí ku knihám a záujem o knihy sa bude u detí mladšieho školského veku prehlbovať.

            M.Dobrovolská, R. Ondziková

            Foto

        • Tvorivé dielničky v Caraffke II.
          • Tvorivé dielničky v Caraffke II.

          • Kto by bol povedal, že sa niekomu môže páčiť vo väznici? V akejkoľvek nie, ale v Caraffovej áno. Žiaci 5.A si so záujmom vypočuli výklad o histórii Prešova, popozerali si diela v galérii a odniesli si so sebou vyrazené pamätné mince. Za svoju aktivitu a preukázané vedomosti boli aj odmenení. Taktiež nechýbali tvorivé dielne, v rámci ktorých žiaci vyrábali veľkonočné zajačiky. Dnes nám už zdobia triedu alebo sa vynímajú doma u piatakov. Ďakujeme p. J. Langovej za tento zážitkový deň.


            Mgr. Karolína Smolinková

            Foto

        • Easter workshop in 9. B class
          • Easter workshop in 9. B class

          • It was a kind of Easter workshop that we had on Tuesday in 9. B class. We made unusual activities and things related to Easter holidays. The girls were decorating Easter eggs and the boys were making whips from fresh birch branches. All we enjoyed a nice time, working together in friendly and peaceful atmosphere. The hand-made products as well as their authors - the artists form 9. B class are in the photos.

            Read the pupils´s feedback about he workshop. Aurélia, 9. B: Tuesday´s  English lesson was untraditional. We were decorating real hen eggs with colourful inks and crayons. The boys were making canes that have been decorated with bright colour ribbons. We were also decorating paper eggs. We enjoyed the time together.

            Lukáš, 9. B:  On Tuesday we were making Easter whips. We used thin birch branches that our teacher brought. The girls were decorating hen eggs by painting and drawing spring symbols on them.

            I like Easter holidays because we have short Easter holidays.
            I also like Easter because of Slovak culture and traditions that are really original. I regularly visit my grandmas, aunts and cousins on Easter Monday and pour a little water on them. I also whip them with a cane blessing a lot of health and beauty to them. They are pleased and I get some chocolate eggs and money.


            Autorka príspevku: PhDr. Andrea Mladá

            Foto

        • Nie drogám 2022
          • Nie drogám 2022

          • Posledný deň pred veľkonočnými prázdninami sa výber žiakov športových tried zúčastnil na obvodnom kole pre základné školy Nie drogám 2022. Žiaci súťažili v zábavno-športových disciplínach, ktoré boli inšpirované Zimnými olympijskými hrami v Pekingu. Napokon obsadili pekné 5.miesto.  

            Veď nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa .

            Ďakujem Laure a Oliverovi (6.B), Saške a Paľovi (7.B), Karolíne a Samovi (8.D) za reprezentáciu našej Šmeralky.

            Martina Bryndzová, primárna prevencia

            Foto

        • Slávnostný zápis prvákov a mladí záchranári
          • Slávnostný zápis prvákov a mladí záchranári

          • Naši mladí záchranári zo Šmeralky pripravili pre budúcich prváčikov prezentáciu krúžkovej činnosti na škole. Budúci prváci ošetrovali nášho macka Paľka, oživovali figurínu, vyplňovali kvízy o dopravných značkách. Zaujala ich práca hasičov a policajtov. Každý dostal malú odmenu.

            Tešíme sa na budúcich prváčikov a verím, že sa budeme stretávať aj na krúžku Mladý záchranár.

            Ďakujem skvelému tímu: Tamarka, Sara, Nina, Sebastián, Jakub.

            Martina Bryndzová

             

            Foto

        • Hodina v Krajine vychádzajúceho slnka
          • Hodina v Krajine vychádzajúceho slnka

          • V talentovanej triede 5.C sme sa na hodine anglického jazyka zoznámili s krajinou vychádzajúceho slnka- Japonskom. Pani Rojčeková aj so svojou rodinou, ktorá dlhé roky v Japonsku žila nám priblížila túto krajinu z prvej ruky. Naučila nás veľa zaujímavostí a pár slov a viet v japonskom jazyku. Za zaujímavú hodinu o exotickej krajine jej veľmi pekne ďakujeme.

            Mgr. Adriána Lešigová

            Foto

        • Medzinárodný deň florbalu na ZŠ Šmeralova
          • Medzinárodný deň florbalu na ZŠ Šmeralova

          • V rámci Medzinárodného dňa florbalu, ktorý pripadol na 12.4.2022 sa naša škola zapojila do tejto výzvy a zorganizovala počas hodín TSV ale aj SRL hodiny zamerané na tento krásny šport. Svoje sily si zmerali žiaci ako na I. tak aj na II. stupni . Bolo vidno veľkú bojovnosť a zanietenosť všetkých žiakov a samozrejme aj hru v rámci fair-play.     

             Pevne veríme, že táto aktivita prispela k zlepšeniu nálady a zomknutiu kolektívov tried.

            R. Maľcovský a učitelia TSV


            Foto

        • FYZIKÁLNA OLYMPIÁDA – okresné kolo
          • FYZIKÁLNA OLYMPIÁDA – okresné kolo

          • Dňa 16.3.2022 sa konalo okresné kolo fyzikálnej olympiády online formou. V kategórii E sa so súťažnými úlohami popasovali vybraní žiaci 9.A triedy. Najviac sa darilo Alexovi Dobrovičovi, ktorý sa umiestnil na 5. mieste.

            Srdečne blahoželáme a držíme palce v krajskom kole !

             

            J. Tomaščiková

        • Detská P-T-S - krajské kolo
          • Detská P-T-S - krajské kolo

          • V areáli našej školy sa 8.4.2022 konali atletické preteky Detskej P-T-S. Vzhľadom na vek sa tejto súťaže ešte mohli zúčastniť niekoľkí naši športovci. A jednému z našich družstiev sa vo veľkej konkurencii podarilo vybojovať víťazstvo.

            Pre našich piatakov bola účasť na takomto podujatí prvým štartom v pretekoch s viacerými disciplínami, ktoré boli pre nás síce netypické, ale o to zaujímavejšie. Všetci naši žiaci sa veľmi snažili, dokázali sa prekonať, bojovať aj napriek únave, niektorí dokonca po chorobe a svojími dobrými výkonmi prekvapili. No najdôležitejšie je, že dokázali plniť pokyny aj pri zaťažení a pod tlakom, a že sa vzájomne podporovali a povzbudzovali. Veríme, že si všetci domov odnesú pocit spokojnosti z dobre vykonanej práce, ale hlavne neoceniteľné skúsenosti do všetkých ďalších súťaží, pretekov a pri prekonávaní akýchkoľvek problémov, ktoré ich v živote ešte čakajú.

            Za vzornú reprezentáciu školy a klubu všetkým ďakujeme.

            Sedláková, Olejár

            Foto

        • Matematický Klokan
          • Matematický Klokan

          • V pondelok 11.apríla sa uskutočnila tradičná súťaž Matematický Klokan, ktorej úlohy riešia žiaci na celom svete. Zaujímavé úlohy tento rok riešilo 71 žiakov 1. stupňa a pre prvákov to bola prvá skúsenosť s takou súťažou. Žiaci si počas 45 minút museli poradiť s 12, resp. 18 úlohami a my veríme, že sa im to aj podarilo. 

            Mgr. Juliána Sedláková

            Foto

        • Veľkonočná úniková hra
          • Veľkonočná úniková hra

          • Veľkú noc alebo Easter sme si s tretiakmi na hodinách anglického jazyka priblížili prostredníctvom "Easter escape game", ale offline. V symboloch Veľkej noci, ktoré sme pomenovávali v angličtine, sa skrývali úlohy- hry, ktoré museli deti splniť. Napríklad, "sing the Easter song, draw and make the Easter egg, play the Easter game a pod., aby sa v hre dostali ďalej. Za každú splnenú úlohu dostali jedno slovo, z ktorých na konci vytvorili krátku vetu. Slová sa skrývajú aj na fotkách, vylúštili ste to aj vy?   Happy Easter!

             3.A, 3.D,3.E a M. Kormaníková

            Foto

        • Súťaž o najkrajšie vajíčko v ŠKD
          • Súťaž o najkrajšie vajíčko v ŠKD

          • Fašiangy, Turíce, 

            Veľká noc ide..

            A veru...aj všetky oddelenia školského klubu detí sa zapojili do veľkonočnej súťaže o najkrajšie  vajíčko. Kreativite a fantázii sa medze nekládli. Deti mohli použiť všemožný materiál na ich výrobu a zdobenie. Zložitejšie a veľmi ťažké to však mala samotná porota. Nakoniec rozhodla, že vajíčka budú rozdelené do dvoch kategórií podľa druhu práce. V prvej kategórii vyhralo vajíčko 9. oddelenia a z druhej kategórie vyhralo 7. oddelenie. Porota pridala aj cenu za jednotlivca, kde bola odmenená Karin Wojčíková z 2. oddelenia.  A keďže všetky vajíčka boli naozaj krásne, každé oddelenie získalo odmenu a  jednu obrovskú pochvalu za ich snahu. Veď sami posúďte a príďte sa presvedčiť...

            Mgr. J. Diová, Mgr. M. Mňahončáková

            Foto

        • Deň zdravia
          • Deň zdravia

          • Do tejto akcie sa zapojili žiaci 3.C a prispeli do nej fotkami zo svojich domácnosti. Fotili sa pri svojich zdravých a chutných jedlách alebo pri športovaní. 

            Žiaci 3.C, zapísala Juliána Sedláková

            Foto

        • Návšteva Hvezdárne a planetária
          • Návšteva Hvezdárne a planetária

          • V dňoch 4. a 5. apríla sa žiaci 4.A a 4.D triedy zúčastnili exkurzie Hvezdárne a planetária v Prešove.

            V prednáškovej sále si pozreli náučný program o slnečnej sústave, ktorá je súčasťou učiva o vesmíre v 4. ročníku. Pod umelou hviezdnou oblohou v projekčnej miestnosti planetária sa dozvedeli zaujímavosti o tvare našej Zeme, o letnej a zimnej nočnej oblohe, súhvezdiach, orientácii na oblohe...

            Na záver si žiaci mali možnosť pozrieť výstavu rôznych exponátov a zakúpiť suveníry.

             

            M. Doubravová, M. Vadašová

            Foto

        • Beseda so spisovateľkou Markou Staviarskou
          • Beseda so spisovateľkou Markou Staviarskou

          • Je ťažké napísať knihu? Ako kniha vzniká? Kde sa hľadajú inšpirácie? Je potrebné mať talent a fantáziu? Na všetky zvedavé otázky dostali deti z 5. oddelenia ŠKD odpoveď od autorky detskej literatúry Marky Staviarskej. Dozvedeli sa o práci ilustrátora či grafika. Nakukli do zákulisia kníhtlače. Zistili, že sny a túžby sú v živote veľmi dôležité. Kto sníva, ten sa môže stať aj spisovateľom, či filmárom. Marka nám aj prezradila, o čom píše novú knihu. PSSST! To je ale naše tajomstvo! Tešíme sa na ňu a veríme, že k nej vznikne aj ďalšia veselá pesnička.

            1.E, 2.E a p. vychovávateľka Ambrová

            Foto

        • Vynášanie Moreny
          • Vynášanie Moreny

          • Vynášanie Moreny

            Vynášanie Moreny  je tradičný ľudový zvyk a naši žiaci si ho vyskúšali v stredu. Zvyčajne sa Morena alebo u nás aj „Šmertka“, niekde aj Dedo vynáša na tzv. Šmertnú nedzeľu. Šmertka oblečená v starých otrhaných oblečeniach sa prináša ku rieke, kde sa vyzlečie, zapáli a neskôr aj vyhodí do rieky. Zmyslom tohto aktu je vyniesť z obce zimu a choroby, ktorých sa s príchodom jari chceme čím skôr zbaviť. Veríme, že sa to podarilo.

            žiaci 1.C, 1.E, 2.C, 2.A, 3.C, 4.C, 4.B a 4.E

            Mgr. Juliána Sedláková

            Foto

        • Esther opäť na hodinách francúzštiny
          • Esther opäť na hodinách francúzštiny

          • Naša Esther opäť zavítala medzi žiakov ôsmeho ročníka a talentovo nadaných šiestakov. Pripravila im aktivity a prezentáciu na tému Povolania. Hravou formou si žiaci upevnili tvorbu ženského rodu pri podstatných menách, vytvárali pojmové mapy, riešili gramatické úlohy a veselé hádanky. 

            Esther ďakujeme a tešíme sa na ďalšie hodiny v krásnej francúzštine.

            Martina Bryndzová

            Foto

        • BOTANIKIÁDA
          • BOTANIKIÁDA

          • Ešte v roku 2020 sme sa úspešne zaregistrovali do projektu BOTANIKIÁDA, ktorý organizuje UPJŠ Košice a Botanická záhrada v Košiciach. Vzhľadom na obmedzenia, sa po dvoch rokoch tento projekt vracia do našej školy.
            Projekt BOTANIKIÁDA je určený žiakom 5. ročníka ZŠ, pozostáva z online školského kola a regionálneho kola, ktoré sa uskutoční priamo v Botanickej záhrade v Košiciach. Do regionálneho kola postúpia  dvaja najúspešnejší piataci.
            Školské kolo projektu prebehlo  5.4.2022 online formou a zúčastnilo sa ho 82 našich piatakov.

            Iba jeden bod stratil a z 1.miesta postupuje Tomáš Lacko z 5.A.

            O 2.miesto zabojovali dve žiačky z 5.A, Emily Petríková a Nela Katriňáková, ktoré stratili iba dva body.

            V tesnom výsledku biologickej rozstreľby zvíťazila Emily.

            Postupujúcim srdečne blahoželáme.

            Martina Bryndzová, Alexandra Macejová

            Foto