• Finále okresného kola vo vybíjanej žiačok
          • Finále okresného kola vo vybíjanej žiačok

          • V skupine okresného kola vo vybíjanej naše dievčatá zvládli vzájomný duel zúčastnených škôl lepšie a postúpili do finále okresného kola.

            Žiačky šiesteho a siedmeho ročníka sa vo finále umiestnili na treťom mieste. Na kraj sa teda neprebojovali. Dievčatám ďakujeme za vzornú reprezentáciu a prajeme ešte veľa úspechov.

            M. Sedláková

            Foto

          • Logická olympiáda intelektovo nadaných žiakov

          • Poznáme výsledky finálového kola Logickej olympiády, ktoré sa konalo  25. apríla a zúčastnilo sa ho v dvoch kategóriách spolu 170 intelektovo nadaných žiakov.

            Umiestnenie našich žiakov:

            Kat A: 17. miesto -  Samuel Krejnus (3.C)

            28. miesto  - Adam Adamišin (4.C)

             Kat B: 37. miesto -  Patrik Závadský (8.C)

            79. miesto -  Samuel Takáč (8.C) 

            K dosiahnutým výsledkom blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy!

            V tomto školskom roku prebiehal už 10. ročník úspešnej a obľúbenej súťaže pre intelektovo nadaných žiakov a naša škola nevynechala ani jeden.

            Tabuľku umiestnenia všetkých súťažiacich vo finálovom kole Logickej olympiády intelektovo nadaných žiakov si môžete pozrieť na : http://logickaolympiada.sk/pozname-vi-azov-jubilejneho-10.-ro-nika-logickej-olympiady-intelektovo-nadanych-ziakov.html Organizátor už 10. ročníka úspešnej a obľúbenej súťaže intelektovo nadaných žiakov ďakuje všetkým súťažiacim, školám, riaditeľom škôl, školským koordinátorom, všetkým učiteľom a rodičom nadaných detí. Ďalšie zaujímavé projekty a aktivity iniciatívy Rozumieme nadaným nájdete na webovej stránke www.nadanedieta.sk.

            Foto

        • Okresné kolo v malom futbale mladších žiakov
          • Okresné kolo v malom futbale mladších žiakov

          •      V krásny slnečný deň sa na ZŠ Šmeralova usporiadal turnaj OK v malom futbale mladších žiakov. Turnaja sa zúčastnili ZŠ Šmeralova, Kúpeľna, Drienov a Prostejovská. Kľúčom k postupu bolo víťazstvo na turnaji. Hralo sa systémom každý s každým 1x 20 minút. Našim chlapcom sa podarilo tento turnaj vyhrať a postúpiť do finále OK.

                Blahoželám všetkým , ktorí prispeli k tomuto postupu.

            Maľcovský

            Foto

        • Slávik Slovenska
          • Slávik Slovenska

          • V tomto roku sa uskutočnil 30.ročník speváckej súťaže Slávik Slovenska. Okresné kolo sa konalo v ABC centre voľného času v Prešove. Garantom tejto súťaže je Peter Dvorský. Na súťaži si vyspievala krásne 3.miesto žiačka 2.C Soňa Semančíková. Gratulujeme jej a ďakujeme za reprezentáciu školy.

            Kormaníková M., Ondziková R.

            Foto

        • Okresné kolo vo florbale žiačok
          • Okresné kolo vo florbale žiačok

          • Dňa 10.5.2022 sa konalo Okresné kolo vo florbale žiačok. Naše športovkyne trochu netradične vymenili bežecké tretry za florbalové hokejky. Skúsenosti z rôznych súťaží dokázali naše dievčatá zúročiť aj v kolektívnej športovej hre. So štyrmi víťazstvami jednoznačne vyhrali skupinu a z prvého miesta postúpili do finále, ktoré sa bude konať 19.5.2022. Dievčatám ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a prajeme veľa úspechov v ďalších bojoch.

            M. Sedláková

            Foto

        • Spoznajte najväčších žrútov energií
          • Spoznajte najväčších žrútov energií

          • V piatok 06. mája 2022 sa žiaci 3.A, 3.B, 3.D a 3.E formou interaktívnej prednášky zapodievali celkom vážnou témou. Cieľom prednášky bolo motivovať deti, aby využívali energiu efektívne a spoznali obnoviteľné zdroje energií. Priblížiť im to prišli lektorky so spoločnosti SIEA (Slovenská inovačná a energetická agentúra) pani S. Kočanová a pani N. Kottferová. Pútavou a veku primeranou formou interaktívnej prednášky, boli deti vtiahnuté medzi rôzne druhy energií a ich najväčších žrútov. Počas prednášky deti veľmi citlivo reagovali a zapájali sa buď vlastnými skúsenosťami, alebo kladením zvedavých otázok, na ktoré vždy dostali zrozumiteľné odpovede. Počúvali veľmi pozorne, niektoré aj s pootvorenými ústami, čo bolo veľmi zaujímavé sledovať.

            Veľkou zaujímavosťou bolo odprezentovanie termokamery. Deťom bolo vysvetlené i ukázané, čo s touto užitočnou vecou vieme zistiť a aké opatrenia pre šetrenie energií môžeme urobiť. Môžeme ňou tzv. liečiť naše domy, čo sa deťom veľmi páčilo. Deti si pre spätnú väzbu a utvrdenie nových poznatkov o najväčších žrútoch energií, odniesli balíček príznačných tlačovín ako napr. pexeso, kvarteto, prívesok a bolo toho ešte viac. Stanovený cieľ bol určite splnený a ostáva už len veriť, že sme schopní pre naše okolie urobiť
            mnoho za pomoci jednoduchých krokov, ktoré nič nestoja. Čím viac ľudí si tieto maličkosti vezme
            k srdcu, tým viac nám bude príroda vďačná. Poďakovanie za pomoc pri sprostredkovaní tejto školskej aktivity patrí našej mamičke pani J.

            Pankovej Juríkovej a kolegyniam zúčastnených tried.

            Tr. uč. 3.B Gabriela Hrabčáková  

            Foto

          • O MEDOVNÍKOVOM DOMČEKU

          •             Deň matiek a Deň víťazstva nad fašizmom oslávili žiaci VI.C netradičným spôsobom – návštevou divadla v historickej budove.

                        Možno by sa zdalo, že rozprávka O medovníkovom domčeku je pre malé deti, ale moderné spracovanie rozprávky im pripomenulo bratov Grimmovcov a keďže rozprávka bola aj vtipná, na svoje si prišli malí a veľkí.

                        Aj takýmto malým osviežením sme si chceli spríjemniť sviatočný deň.

            M. Grocká

        • ROČNÍKOVÉ PRÁCE v VI.C
          • ROČNÍKOVÉ PRÁCE v VI.C

          • 3.5.2022 bola v VI.C slávnostná atmosféra. Prezentovali sa totiž ročníkové práce a bolo vidieť, že žiaci oproti minulému roku postúpili o level vyššie.

                        Dozvedeli sme sa o zaujímavých živočíchoch v slaných aj sladkých vodách, o bohoch a bájnych bytostiach v starovekom Grécku, o mestách a miestach, ktoré zmizli zo zemského povrchu. Boli sme informovaní o tom, že nerasty majú liečivú silu aj o lesoch na Slovensku, zaujímavých stromoch či arboristike. Nakoniec sme sa preniesli do cirkusu a či tam zvieratá patria, alebo nie.

                        Pre všetkých to bol zaujímavý deň plný zážitkov.    

            M. Grocká

            Foto

        • Psíček a mačička v knižnici
          • Psíček a mačička v knižnici

          • Že zvieratká do knižnice nepatria? No nie celkom. Rozprávky o psíčkovi a mačičke rozhodne áno. A práve túto rozprávku sme si v knižnici vypočuli. Bolo to zaujímavé interaktívne  čítanie. Okrem toho nám pani knihovníčka ukázala celú knižnicu, vysvetlila zásady požičiavania kníh. Hneď nás zaujalo niekoľko kníh, ktoré sme si aj vypožičali. O mesiac sa tešíme na ďalšiu návštevu.

            2.C, tr. uč. S. Gáliková

            Foto

        • M VsAZ družstiev staršieho a najmladšieho žiactva 1.kolo
          • M VsAZ družstiev staršieho a najmladšieho žiactva 1.kolo

          • V Košiciach dňa 7.5.2022 usporiadal Atletický oddiel Akademik Košice M VsAZ družstiev staršieho a najmladšieho žiactva 1. kolo. Svoje želiezka v ohni mal Junior Prešov v každej kategórii chlapcov a dievčat. Po konečnom sčítaní bodov z jednotlivých atletických disciplín bolo poradie v kategórii starších žiakov 2. miesto v tej istej kategórii dievčat taktiež 2. miesto . V kategóriách najmladších žiakov obsadili naše družstvá chlapcov a dievčat tretie miesta.

            Blahoželáme všetkým športovcom a prajeme ďalšie úspechy v nasledujúcich kolách.

            Maľcovský, Sedláková

            Foto

        • Finálové kolo súťaže Šikovný chlapec - Šikovné dievča
          • Finálové kolo súťaže Šikovný chlapec - Šikovné dievča

          • Vo štvrtok sa naši postupujúci tretiaci zúčastnili finálového kola súťaže Šikovný chlapec -Šikovné dievča v ABC - centre voľného času a naozaj aj dokázali, že sú šikovní. 

            Martin Opalák získal skvelé 1. miesto, Brunko Kovács  výborné 2. miesto a Sofia Karchová taktiež krásne 5. miesto. Okrem uznania, diplomov dostali aj krásne ceny. Našim skvelým reprezentantom školy srdečne blahoželáme.

            Mgr. Juliána Sedláková

            Foto

          • DEŇ MATIEK

          • “Do ruky ti kvietok vkladám,

            moja milá mamička.

            Skloň sa ku mne, dám ti ešte

            horúci bozk na líčka.

             

            Dnes ti želám veľa šťastia,

            usmievaj sa celý deň,

            povedz, ak chceš modré z neba,

            zabehnem ti chytro preň.”

            (Elena Čepčeková, Mamičke k sviatku)

             

             

            Aj týmito veršíkmi pohladili deti srdiečka svojich drahých mamičiek na slávnostnej akadémii usporiadanej pri príležitosti sviatku Dňa matiek.

            5. mája 2022 potešili deti zo ZŠ Šmeralova svoje mamičky nielen básňami a piesňami, ale prekvapili ich aj tancami, rozveselili vtipmi i humornou scénkou. V spolupráci so ZUŠ DAMA krásne zahrali na rôznych hudobných nástrojoch, a tak vyjadrili vďačnosť svojim mamkám za ich veľkú lásku a starostlivosť.

             

            “Mamulienky drahé naše, dnes ďakujú Vám dietky Vaše.

            Za Vašu lásku, dobrotu a vždy pomôcť ochotu.”

             

             

             

            Vychovávateľky ŠKD

            https://eu.zonerama.com/RadoslavBrecelj/Album/8380140

            https://youtube.com/playlist?list=PLz1tyS3llaOc__veJdqaLRNz83hgrZo0D

        • Európske solárne dni  vo Hvezdárni a planetáriu v Prešove
          • Európske solárne dni vo Hvezdárni a planetáriu v Prešove

          • Štvrtákom z E-čky počasie doprialo pozorovať Slnko z terasy hvezdárne a užiť si takýto výnimočný okamih, ktorý sa tak skoro nezopakuje. Pozorovali  aj oblohu a poznávali vesmír pomocou ďalekohľadov. Navštívili hviezdnu sálu a videli audio-vizuálny edukačný program o našej galaxii. Nenechali si ujsť ani výstavu prírodnín a samozrejme niektoré deti zaujali aj „hviezdne“ predmety na predaj. 

            4.E a S. Hakučová 

            Foto

        • Fyzikálna olympiáda – krajské kolo
          • Fyzikálna olympiáda – krajské kolo

          • Dňa 21. apríla sa uskutočnilo krajské kolo fyzikálnej olympiády kategórie E, ktorého sa zúčastnil Alexander Dobrovič z 9.A triedy. Úsilie a svoje fyzikálne, matematické vedomosti a logické myslenie úspešne využil pri riešení náročných súťažných úloh. Odmenou je získanie krásneho 3. miesta.

            Srdečne blahoželáme !

             

            J. Tomaščiková

        • Počúvaj ma! alebo Ako nestratiť hlavu v mobile
          • Počúvaj ma! alebo Ako nestratiť hlavu v mobile

          • V piatok, 29.4.2022, sme sa po dvoch dlhých rokoch bez kultúrnych podujatí zúčastnili na slávnostnej predpremiére divadelného predstavenia Počúvaj ma! alebo Ako nestratiť hlavu v mobile. Divadelné predstavenie, ktoré nacvičilo bábkové divadlo BABADLO, je zamerané na kyberšikanu. Mladí herci vyrozprávali na javisku kina SCALA príbeh o tom, ako kyberšikana na sociálnych sieťach ovplyvnila ich osudy. 

            Podľa záverečného búrlivého aplauzu žiakov 2.stupňa môžem veriť, že sa predstavenie žiakom naozaj páčilo.

            Ďakujem učiteľom za vynikajúcu logistiku pri presune 220 žiakov do kina Scala a žiakom za ich slušné správanie počas celej akcie.

             

            Martina Bryndzová, primárna prevencia

             

        • Túlavé topánky
          • Túlavé topánky

          • Ako sa túlať a pritom aj spoznávať našu prírodu zažili prváci, druháci, tretiaci a štvrtáci z tried pre nadaných žiakov. Vo štvrtok sa vybrali najprv prváci a druháci a v piatok po ich stopách putovali aj tretiaci a štvrtáci. Boli sme v Kolmanovej záhrade, v Ekocentre Holá hora a tí starší vybehli aj na blízku Kalváriu. V Kolmanovej záhrade sme spoznávali históriu vzniku záhrady a podľa obrázkov mali žiaci za úlohu nájsť daný strom, čo sa aj podarilo. Neskôr sme sa presunuli do Ekocentra, kde sa mali možnosť vidieť zvieratká. Náučným chodníkom sme prešli do aquaterárií a taktiež sme sa vyhrali na detskom ihrisku. Po Ekocentre tretiaci a štvrtáci vyšli na našu nádhernú Kalváriu, tam sme si oddýchli a pozreli Prešov ako na dlani. Bolo nám super a určite sa ešte pôjdeme túlať inými chodníčkami.

            Učiteľky TND 1. stupňa

            Foto

        • Dzedo na Šarišu hutoreli: „Štiri ruki ne dva!“
          • Dzedo na Šarišu hutoreli: „Štiri ruki ne dva!“

          • Aj my sme si to povedali v piatok 29.04.2022 poobede, keď sme všetci priložili svoje ruky k práci pri upratovaní, čistení, zametaní, vyhrabávaní, zbieraní šušiek ... na mieste, kde bude slávnosť pri príležitostí Dňa matiek, ktorú chystajú žiaci a pani vychovávateľky nášho ŠKD.
            Zo srdca im prajeme, nech sa vystúpenie vydarí a nájdený štvorlístok, nech im prinesie šťastie.

            Ďakujeme žiakom ŠKD tried 1.A, 3.B, 3.D za ochotu a ich šikovné ručičky.

            R. Ondziková, J. Diová, M. Policianová

            Foto

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • Aj tohtoročne sme v školskom klube detí oslávili Deň Zeme. Deti sa hravým spôsobom dozvedeli mnoho zaujímavostí o planéte Zem, o jej vzniku a vývoji, globálnom otepľovaní, a tiež o tom, čo pre ňu môžu urobiť.

            Zmeny našej klímy môžu úplne prevrátiť celý náš život. Spoločne sa delíme o túto planétu a len svojimi činmi a rozhodnutiami môže každý z nás prispieť k pozitívnej zmene. Pripomínajme si to každý deň.   

            Mgr. Táňa Lacová, Mgr. Anna Gergelčíková

            Foto

        • M VsAZ družstiev 1.kolo dorastu a mladšieho žiactva
          • M VsAZ družstiev 1.kolo dorastu a mladšieho žiactva

          • Dňa 1.5.2022 v krásny slnečný deň, prilákalo mesto Košice družstvá dorastu a mladšieho žiactva na M VsAZ 1.kolo.Keďže táto súťaž družstiev je rozdelená na 4. kolá, tak samozrejme výsledky ešte nemusia byť konečné. Napriek tomuto faktu sa našim zverencom darilo a v rôznych atletických disciplínach nazbierali pre svoje družstvá v konečnom bodovaní dostatok bodov, aby sme obsadili popredné miesta. Po absolvovaní posledných disciplín , ktoré boli štafety 4x60 metrov, sme obsadili družstvo mladších žiakov konečné 2. miesto a družstvo mladších dievčat 3.miesto. V kategórii družstiev dorastu naše dievčatá obsadili 4. miesto.

            Blahoželáme všetkým, ktorí sa pričinili o dosiahnutie takýchto pekných umiestnení a držíme prsty v ďalších kolách družstiev.

            Maľcovský, Sedláková.

            Foto

        • Ako športovci zo 6. B prekvapili  
          • Ako športovci zo 6. B prekvapili  

          • Veru, človek by nepovedal, že okrem lopty a hokejky vedia zručne narábať s kuchynskou váhou a odmerkou, vareškou, mixérom, panvicou, či ďalšími pomocníkmi v kuchyni.  

            Úloha znela: „ Povedz v anglickom jazyku, ako si pripraíš  obľúbenú maškrtu“. Deti výzvu prijali statočne a zvládli krátke prezentácie aj s ochutnávkou. Vďaka ich šikovnosti a podpory obetavých mamičiek a babičiek sme spoločne ochutnali skvelé palacinky, bábovku, mufinky, brownies a citrónové koláčiky.

            Šimon: „ Prezentácia receptov na angličtine sa mi veľmi páčila. Bola to zábava a skvelý nápad. Musíme takúto aktivitu urobiť častejšie. Moju bábovku som piekol spolu s babkou. Pri pečeni sme zažili kopec srandy. Všetky recepty sa mi páčili a koláče veľmi chutili, hoci sme nemali bezchybnú výslovnosť.“

            Timea Eliška Grešová: „ Pečenie bolo super zábavné a kreatívne. Mám rada pečenie. Bola to malina.“🙂

            Ďakujem za spoluprácu všetkým rodičom a starým rodičom, ktorí podporili tento nápad. Svojou podporou prispeli k tomu, aby ich deti a vnúčatá, zažiarili a potešili seba a iných.

            Autori príspevku: žiaci 6. B a Andrea Mladá  

            Foto