• ZOO Košice
          • ZOO Košice

          • Žiaci 1.-4. ročníka TND si navštívili našu najväčšiu ZOO na Slovensku zameranú na euroázijskú faunu. Aj cesta do Košíc bola pre žiakov zážitkom, pretože niektorí po prvýkrát prechádzali cez  Prešovský juhozápadný tunel.  ZOO nepreverila len ich vedomosti o zvieratách, ale aj kondíciu. Doplnili si množstvo nových informácií a šťastní sa vrátili.

            S.Kormaníková

            Foto

        • MDD 5.D
          • MDD 5.D

          • 1.jún je už tradične najkrajším dňom pre všetky deti. Žiaci 5.D triedy si tento deň spríjemnili exkurziou do ateliéru Mytkáme. Spoznali čaro tradičného slovenského remesla, a to tkáčstva. Každý si vyskúšal drevené krosná, na ktorých si žiaci ručne utkali vlastné koberce, ktoré si mohli zobrať do svojej triedy. Ďalším zážitkom bolo pre nich maľovanie na plátno. Ich výrobky boli naozaj krásne a jedinečné.
            Spojili sme príjemné s užitočným a čerešničkou celého dňa bola zmrzlina, na ktorú sa deti veľmi tešili. Verím, že si tento svoj deň užili naplno.

            L. Ťukotová

            Foto

        • Kolobeh vody s KozmixLab
          • Kolobeh vody s KozmixLab

          • Žiaci 1. E sa zapojili do projektového vyučovania s KozmixLabom. Vybrali si projekt Kolobeh vody v prírode. V priebehu 2. polroka intenzívne pracovali na rôznorodých aktivitách venovaných tejto téme. Najprv si určili a napísali pravidlá práce v tímoch, sledovali edukačné videá Kozmixu, znázorňovali kolobeh, vyjadrovali ho písomne, výtvarne i hudobne, prezentovali poznatky o skupenstvách vody a jej šetrení. Nakoniec vytvorili krátku dramatizáciu kolobehu vody. V tímoch si vystriedali a vyskúšali roly hovorcu, zapisovateľa, časomerača, vyslanca... Splnenie aktivít si zaznamenavali do plánu a lepili si jednotlivé kroky blížiace sa k cieľu. So záujmom sledovali túto cestu a nevedeli sa dočkať, kedy bude splnená :). Do cieľa sa úspešne dostali.  Za svoju niekoľko mesačnú prácu získali titul "experta kolobehu vody". Okrem poznatkov o kolobehu vody si rozvíjali komunikačné a sociálne  zručnosti. Ďakujeme Kozmix za skvelý projekt.

            Monika Kormaníková a "vodní experti z 1.E"

            Foto

        • Školský výlet s 8.D
          • Školský výlet s 8.D

          • Kto: 8.D, pani asistentka Beátka a triedna 

            Kedy: pondelok a utorok

            Kde: Zlaté kopyto, Kopytovská dolina

            Rekapitulácia:

            Deň prvý.

            Autobusom SAD sme sa po 40 minútach ocitli v krásnej obci Šindliar. Po lesnej cestičke sme došli na "kraj sveta", kde aj mobilný signál nevie trafiť. Privítalo nás Zlaté kopyto vo svojej retro kráse. Obklopení zeleným lesom sme sa pustili do dvojdňového dobrodružstva.

            Úloha prvá: Ak chceš večer opekať, nájdi a priprav drevo na táborák.

            Túto úlohu na jednotku zvládli naši chalani. Samo, Janík, Martin a Šimon nanosili drevo z lesa a pod odborným dohľadom uja Ota ho aj narúbali. Dievčatá nachystali konáriky a Sandra pripravila vatru. Medzitým sa hrali karty, volejbal, prebiehala gitarová skúška... 

            Úloha druhá: Autorky Tamarka a Emmka. Naša Nina ide za svojím cieľom na SŠ. Chcú jej pripraviť rozlúčku vo forme nočnej hry, tak aby sa o tom nedozvedela. Zapoja sa všetci a dokážu udržať tajomstvo (Karin, ďakujeme). Na opekačke sa jedlo, spievalo a tancovalo. Keď sa zotmelo, celý les sa ozýval pišťaním dievčat a ryčaním diviakov (Samo, ďakujeme). Emócie sú silné, večierka v nedohľadne... Konečne zaspali...

            Deň druhý.

            Úloha prvá: Zobudiť sa a stihnúť raňajky. Obľúbená pieseň: Dlouhá noc, na raňajky párky.

            Úloha druhá: Kontrola izieb, rýchlo upratať zvyšky po nočnom hodovaní (Timo, ďakujeme).

            Úloha tretia: Prírodovedná vychádzka, téma poznávame rastliny, pozor, nie všetko žlté je púpava...

            Úloha štvrtá: Po obedňajšej meditácii odveta v prehadzovanej a volejbale.

            Úloha záverečná: Stihnúť SAD, lebo autobus nepočká...

            Kto nebol, môže len ľutovať. Zažili sme dva krásne slnečné dni v prírodne so skvelými mladými ľuďmi.

            Martina Bryndzová, triedna učiteľka

            Beáta Priščáková, asistentka

            Foto

        • Dni mesta Prešov-predstavenie knihy.
          • Dni mesta Prešov-predstavenie knihy.

          • Čo sa udialo 8.6.2022?

            Deti zo školského klubu v rámci Dní mesta Prešov predstavili knihu ,,Na krídlach fantázie“ na Floriánovej ulici pred Mestskou galériou Caraffkou. Za túto možnosť a dobrú spoluprácu chcem poďakovať vedúcej Mestskej galérie Caraffka, pani PhDr. Janette Langovej.

            Malí spisovatelia čítali svoje príbehy a celé predstavenie knihy bolo doplnené sprievodným programom. Hrou na flautu, pesničkami i tančekom.

            V deťoch zostal príjemný zážitok z podujatia.

                                                                                                             Iveta Ivanová

            Foto

        • Turistická sezóna a spoznávanie krás Slovenska úspešne ukončené
          • Turistická sezóna a spoznávanie krás Slovenska úspešne ukončené

          • Aj napriek pandemickej prestávke sme neváhali a spolu so žiakmi sme záujmovú činnosť dotiahli až do konca. Úspešne. Preto by sme Vám radi aspoň z časti predstavili naše aktivity, ktoré boli zrealizované v rámci TURISTICKÉHO KRÚŽKU a krúžku SPOZNÁVANIE PREŠOVSKÉHO SAMOSPRÁVNEHO KRAJA.

            Krúžky sa konali cez víkendy a boli prístupné žiakom, ktorí sa na prihlásili ešte v septembri. Ako vyučujúce dejepisu a geografie, pokladáme za veľmi dôležité poznať a spoznávať náš región a históriu nie len zo školských lavíc, ale aj na základe vlastnej skúsenosti.

             

            Tento školský rok sme navštívili tieto miesta:

            Kapušiansky hrad

            Šarišský hrad spojený s opekačkou

            Lipany – vyhliadková veža Balážka spojená s opekačkou

            Vysoké Tatry – Štrbské pleso (aj v zime aj v lete)

            Vysoké Tatry – Hrebienok

            Hrad Zborov – návšteva Bardejovských kúpeľov a Múzea ľudovej architektúry

            Hrad Stará Ľubovňa s návštevou čokoládovne v Hniezdnom

            Košická ZOO

            Spišský hrad a historické centrum Levoče

            Ďakujeme všetkých účastníkom našich víkendových výletov. Ste skvelí 😊.

            Už teraz sa tešíme na nový školský rok, v ktorom nás čakajú nové miesta, nové zážitky a unavené, ale šťastné tváre našich žiakov.

             

            E. Birošová, S. Revická

            Foto

        • Piknikový deň 2.D
          • Piknikový deň 2.D

          • 18.6. bol Medzinárodný deň piknikov a my sme si ho pripomenuli v piatok 17.6. Bol nádherný, teplý, letný deň a náš piknik bol príležitosťou na výlet s priateľmi von do prírody, pre ktorý je typický sedenie na deke a jedenie zbaleného jedla. Cieľom bola oslava stolovania vonku a relaxácia.

            Tr.uč. M. Policianová a 2.D

            Foto

        • Letokruhy
          • Letokruhy

          • Deviaty júnový deň navštívili druháci klientov denného stacionára na Sabinovskej v Prešove. Trošku sme sa obávali dažďa, ale nakoniec nám aj počasie prialo. Dostalo sa nám príjemného privítania. Deti si hneď posadali k seniorom a niektorí druháci boli poverení obsluhou. Každému priniesli vodu a výborný zákusok. Nasledoval kvíz o etikete, súťažili obidve družstvá - klienti stacionára aj žiaci. Vivka, Miška, Darja a Oliver, potešili všetkých svojimi básničkami. Nakoniec sme si spoločne zatancovali. A čo sa deťom najviac páčilo? Zaznela klasická odpoveď – „všetko“ ale aj „mne sa páčilo, ako sme sa s nimi rozprávali....“.

            Je dobré, že sú ľudia, ktorí dokážu spájať deti a dôchodcov. Ukazuje sa, že to má veľa výhod. Ďakujeme klientom aj zamestnancom denného stacionára na Sabinovskej.

            2.A a tr. uč. Terézia Pribulová

            Foto

        • Fintický kaštieľ
          • Fintický kaštieľ

          • Žiaci z matematickej 5.A a talentovanej 5.C triedy si užili výlet vo Finticiach. Spoznali čaro a históriu kaštieľa. Po prehliadke si vychutnali opekačku aj napriek horúcemu počasiu a občerstvili sa chutnou limonádou.

            A. Lešigová, K. Smolinková, K. Tuhrinová

            Foto

        • Z knižnice do Afriky
          • Z knižnice do Afriky

          • Neveríte, že sa to dá? Aj druháci z 2.E sa o tom presvedčili. Spoločne sa započúvali do príbehu o zvieratkách, ktoré sa vydali zo ZOO priamo do Afriky. No nebolo to jednoduché. Ale pre druháčikov to bolo zábavné a poučné. Spojili sily, vyriešili úlohy a opäť vyčarili jeden nezabudnuteľný zážitok z knižnice.

            Tr.uč.Ľ.Plavčanová

            Foto

        • Výlet do ZOO
          • Výlet do ZOO

          • Žiaci 1.E, 2.E a 2.A si príjemné teplé dni pred koncom školského roka užili na výlete v ZOO v Spišskej Novej Vsi. Tešili sa nielen žiaci, ale určite aj zvieratká, pretože deti ich mohli nakŕmiť zakúpeným krmivom a pokochať sa krásou niektorých z nich.

            Tr.uč. M.Kormaníková, T.Pribulová, Ľ.Plavčanová

            Foto

        • M VsAZ jednotlivcov mladšieho a najmladšieho žiactva
          • M VsAZ jednotlivcov mladšieho a najmladšieho žiactva

          •      V prekrásny slnečný deň, prilákalo do Košíc športovcov mladšieho a najmladšieho žiactva z Východoslovenského atletického zväzu, aby si prišli zmerať svoje atletické zručnosti a bojovať o medailové pozície. Medzi silnou konkurenciou sa nestratili aj naši zverenci z Junior Prešov. Boli sme spomedzi všetkých atletických oddielov a klubov z Východoslovenského atletického zväzu vyhodnotení za najlepší oddiel s najväčším počtom pódiových umiestnení. Konkrétne to bolo 9. zlatých, 9. strieborných a 1. bronzová medaila. Spomeniem všetkých , ktorí sa pričinili o takéto fantastické umiestnenie. Pavol Frištyk zlato za 60 metrov, 150 metrov , Pavol Frištyk, Daniel Moravčík, Oliver Troščák, Adam Čopák zlato štafeta 4x 60 metrov, Tomáš Goč zlato za 1500 metrov, Martin Papcun zlato za 60 metrov prek., Marek Hoger zlato 2000 metrov chôdza, Jozef Gergovský zlato vrh guľou, Timo Gulič zlato hod kriketovou loptičkou, Pavlína Olejníková zlato za hod kriketovou loptičkou, Adam Čopák striebro 600 metrov, Tawi Sosa striebro 1500 metrov, Pavlína Olejníková striebro chôdza 1000 metrov, Daniel Moravčík striebro chôdza 2000 metrov, Laura Feková striebro chôdza 2000 metrov, Janka Kovalíková striebro v skoku do výšky, Dávid Frištyk a Timo Tomaščin striebro v skoku do výšky, Jozef Gergovský striebro v hode kriketovou loptičkou. Mali sme aj zastúpenie bronzovej pozície a to Janka Kovalíková v hode kriketovou loptičkou.

            Takéto prekrásne výsledky stoja za tu námahu a úsilie na tréningoch a preto veľká vďaka našim zverencom a najmä trénerom.

             

            Maľcovský, Sedláková

            Foto

        • Krásy Ružína a jeho okolia
          • Krásy Ružína a jeho okolia

          • Žiaci 8.C triedy sa zúčastnili zážitkového vyučovania pod názvom Krásy Ružína a jeho okolia. Na úvod základné informácie o Polesí Ružín, kam smerovali naše kroky:

            Polesie Ružín výmera lesných pozemkov 2 720 ha.
            Lesná oblasť Volovské vrchy a Čierna hora.
            Národné parky na tomto území: NPR Bokšov , NPR Sivec , NPR Vozárska.
            Je to územie európskeho významu SKUEV Stredné pohornadie.
            Na území lesného celku sú zastúpené tri lesné vegetačné stupne: bukovo- dubový, dubovo- bukový, bukový.

            Ešte niečo z histórie.

            Lesný majetok Košíc sa v dobových listinách z 13. storočia spomína ako „Čierny les“ alebo „Veľký les“. Slovanské obyvateľstvo označovalo tieto lesy ako „Buken“ podľa prevažujúcej dreviny. V roku 1297 daroval kráľ Ondrej III. košickému mešťanovi Hanusovi lesy na území Košíc, ako vďaku za pomoc v boji proti odbojnému rodu Omodejovcov. Mesto Košice lesy odkúpilo od Hanusových synov a tak sa otvoril priestor pre podnikanie v oblasti ťažby a spracovania dreva, baníctva, v chove a pastve dobytka.

            Skoro ráno 16.6.2022 sme sa vybrali vlakom, ktorý mal namierené Kysak - Malá Lodina. Po krátkej ceste sme vystúpili v obci Malá Lodina, kde nás už čakal pán polesný Ivan Zuščák so svojimi spolupracovníkmi. Po krátkom zvítaní sme absolvovali približne 10 km lesnú prechádzku, počas ktorej dochádzalo k viacerým zastávkam.

            Počas nich žiakov oboznamovali s prácou lesníka, s ochranou lesa, s ťažbou dreva. Odborne bolo žiakom vysvetlené rozpoznávanie druhov drevín podľa listov, kmeňa, farby dreva, listov či ihličia na konkrétnych príkladoch. Na spestrenie atmosféry nám púšťali zvuky rôznych zvierat a vyskúšali sme si aj posed, ako správni poľovníci. Najlepšie nás čakalo na záver kotlíkový guláš, koláče, súťaže a samozrejme zábava.

            Príjemne unavení, slnkom rozhorúčení a spokojní s výletom sme sa vrátili domov.

            Lesná pedagogika bude mať pokračovanie aj v zime. Už teraz sme plní očakávaní, čo nám prinesie zimná prechádzka.

             

            pedagogický dozor Janka Beľušková, Dušan Olejár

            Foto

        • Na hodinách dejepisu 8. ročník
          • Na hodinách dejepisu 8. ročník

          •  Hodiny dejepisu poskytujú učiteľovi množstvo „zábavných“ aktivít, ktoré zároveň prehĺbia vedomosti a zručnosti žiakov. Presné faktografické údaje o histórii sú dôležité pre osobnostný rozvoj žiakov, ale prečo sa vyhýbať zážitkovému vyučovaniu dejepisu?...

            Naši ôsmaci, si vybrali jedného z najväčších vojenských veliteľov v dejinách Napoleona Bonaparteho. Muž, ktorý bol vykresľovaný ako dobyvateľ hladný po moci, preskúmali žiaci z rôznych pohľadov. Žiaci 8.D hľadali informácie z jeho súkromného a politického života, no neunikli im ani rôzne zaujímavosti (fóbie, vášne...). Žiaci 8.A sa zamerali na jeho vojenské úspechy či neúspechy, čoho výsledkom je krásna nástenná mapa. Žiaci 8.C kreslili karikatúry a samotného Napoleona skrášlili 3D klobúkom.

            Atmosféra na hodinách bola naozaj výborná, určite si to zopakujeme.

            vyučujúca dejepisu Janka Beľušková

            Foto

        • Anglická abeceda ako dar
          • Anglická abeceda ako dar

          • „Budúcnosť najviac obdaruje ten, kto dáva všetko súčasnosti“.  (Albert Camus) 

            Aj v duchu tejto myšlienky žiaci 9.B znovu darovali deťom z 1.E originálnu a vlastnoručne zhotovenú učebnú pomôcku. Veľké a malé písmenko anglickej abecedy spojili so slovom a kresbou veci, ktorej pomenovanie začína na dané písmenko. Dômyselne vytvorili obrázkové pexeso, ktoré spestrí vyučovanie angličtiny v tomto a v budúcom školskom roku. Projekt s názvom English alphabet sme zopakovali najmä pre veľký úspech prvej série obrázkov, ktoré zaujali aj deti počas zápisu do prvej triedy. Presvedčili sme sa, že kartičky s písmenkami sú zaujímavé a využiteľné pre deti na prvom stupni v mnohých situáciách.

                            Prváci si zamilovali fotogenické obrázky zvieratiek a iných predmetov z pexesa, o čom svedčia aj obrázky z triedy. (Pozri priložené fotografie).

            Ďakujem všetkým žiakom 9.B za ochotu, vytrvalosť a lásku, ktorú vložili do svojich umeleckých dielok. Ďakujem aj kolegyniam, ktoré sa spolupodieľali na projekte: Mgr. Monike Kormaníkovej, PhD. a PaedDr. Milene Koščovej.

             

            Autorka príspevku: PhDr. Andrea Mladá

            Foto

        • ŠvP Monkova dolina
          • ŠvP Monkova dolina

          • V dňoch 13.6.-17.6.2022 sa žiaci 3.D, 4.A a 4.D spoločne vybrali do školy v prírode v Monkovej doline. V okúzľujúcom prostredí prírody, čerstvého vzduchu, božského ticha a obkolesení slovenskými horami si naši žiaci v závere namáhavého školského roka spoločne vydýchli, zrelaxovali, utužili triedne a medzitriedne vzťahy a nadobudli nové zážitky. Celý týždeň sa niesol v znamení výletov, napr.exkurzia do Belianskej jaskyne, pešia túra do Ždiaru-Strednice, ktoré boli prepojené voľnočasovými aktivitami žiakov - loptové a spoločenské hry, súťaže. Samozrejme nesmela chýbať ani nočná hra, či záverečná diskotéka. Okrem zábavy žiaci každý deň súťažili o najlepšie upratanú izbu, za čo boli následne odmenení. Veríme, že žiaci budú na tohtoročnú školu v prírode dlho a v dobrom spomínať.

            Martina Vadašová

            Foto

        • Hudobný koncert v ŠKD
          • Hudobný koncert v ŠKD

          • Základná umelecká škola DAMA pripravila  pre deti školského klubu ZŠ Šmeralova hudobný koncert, ktorý sa konal v malej telocvični. Hudobné spestrenie prinieslo deťom nielen príjemný umelecký zážitok, ale aj pohľad na  tvorivú prácu  s rôznymi hudobnými nástrojmi, ktoré deti mali možnosť spoznať. Základnej umeleckej škole DAMA ďakujeme za spoluprácu a krásny zážitok.

            Kolektív  ŠKD

            Foto

        • Aby deti otcov mali...
          • Aby deti otcov mali...

          • Nedeľa 19. júna nie je len obyčajným dňom. Práve v tento deň majú sviatok všetci otcovia, tatovia, oteckovia... K tomuto sviatku si deti z 1., 5. a 11. oddelenia v ŠKD pripravili pre svojich ockov milé prekvapenia. Vytvárali portréty svojich ockov, vypĺňali dotazníky o otcoch a vyrábali im srdiečka v tvare košieľ. Veríme, že tieto ručne vyrobené darčeky priniesli veľkú radosť a lásku.

            Milí oteckovia, prajeme Vám krásne prežitý deň s vašimi ratolesťami.

            Vychovávateľky PaedDr. Martina Ambrová, Mgr. Jana Diová, Mgr. Simona Rabatinová

            Foto

        • Krúžok Výtvarný ateliér bilancuje
          • Krúžok Výtvarný ateliér bilancuje

          • Koncoročné bilancovanie mladých umelcov v krúžku Výtvarný ateliér prinieslo svoje ovocie. Počas roka si pri kreslení, maľovaní, vystrihovaní, tvorení nielen oddýchli ale načerpali mnohé inšpirácie, zabavili sa a samozrejme naučili a vyskúšali si aj niečo nové. Zopár  výtvarných prác si môžete prezrieť v priloženej fotogalérii.

            Postrehy niektorých samotných talentovaných výtvarníkov :

            „Na krúžku sa mi páčilo, robili sme tam všetky možné veci. Najviac sa mi páčilo maľovanie na tričko. Bolo to všeobecne veľmi zábavné.“    Samo

            „Mne sa na výtvarnej veľmi páčilo. Prihlásila som sa na ňu, lebo sa mi chcelo naučiť kresliť. Veľmi rada kreslím 😊. “     Ninka

            Aj napriek prerušenému vyučovaniu a dištančnej výučbe, zotrvali v krúžku až do konca roka. Za svoju šikovnosť, nápaditosť a vytrvalosť si vyslúžili aj uznanie  a menšie odmeny.

            Prajem im aj naďalej veľa tvorivých nápadov, chuti do kreatívnej práce a krásne leto plné nezabudnuteľných zážitkov 😊 .

                                                                                                   vedúca krúžku PaedDr. Milena Koščová

            Foto