• Návšteva planetária 1.D a 3.D
          • Návšteva planetária 1.D a 3.D

          • 6.6. 2022 boli triedy 1.D a 3.D na exkurzii v PLANETÁRIU. V úvode im bol premietaný film: Prázdniny v kozme, kde sa dozvedeli zaujímavosti o príprave kozmonautov z NASA. Neskôr sa presunuli do iných priestorov, kde si pozreli hviezdnu oblohu a súhvezdia. Deťom sa to páčilo a mali možnosť si zakúpiť aj suveníry. Akcia bola vydarená .

            A. Tomičová

        • Celoštátne kolo 4-boja ZŠ
          • Celoštátne kolo 4-boja ZŠ

          • V dňoch 13.-14.6.2022 sa v Šamoríne konalo Superfinále školský šport 2022 až v ôsmych športoch. V jednom z nich postúpili medzi 24 najlepších aj dve naše žiačky: Martonová a Herdický.

            Asi 1000 žiakov základných škôl prišlo do Šamorína bojovať o titul školský majster Slovenska. Superfinále odštartovalo celoštátnym kolom vo florbale v Trenčíne, kde bude zároveň končiť bedmintonom. V Šamoríne sa súťažilo v spolupráci s 8 športovými zväzmi vo vybíjanej, malom futbale, mini basketbale, 4-kovom volejbale, stolnom tenise, atletickom 4-boji, plávaní a vodnom póle.

            Na celoštátne kolo sa naša škola prebojovala v atletike. Postupujúce žiačky z krajských kôl súťažili v atletickom štvorboji, museli teda absolvovať všetky štyri disciplíny: skok do diaľky, beh na 60 metrov, hod raketkou Vortex a 600 metrový beh.   Nekompromisné hodnotenie závislé od umiestnenia v jednotlivých disciplínach a nie od výkonu, ako je štandard v klasických atletických viacbojoch, našej atlétke nepomohlo. Celkové umiestnenie v top 20 na Slovensku a vôbec samotný postup na superfinále je však veľkým úspechom.

            V rámci zábavného programu si mohli žiaci vyskúšať ako sa beží koníkom na dostihoch. Čo za atlét by si nechal ujsť takúto príležitosť? V tomto večernom behu na 1600 metrov si Alexandra Sofia Herdický napravila chuť krásnym výkonom a druhým miestom. 

            Za vzornú reprezentáciu ďakujeme a prajeme ešte veľa úspechov.

             

            Sedláková

            Foto

        • Piatok v športovom areáli lanového centra
          • Piatok v športovom areáli lanového centra

          • Podarilo sa dobrodruhom z 1.A triedy prekonať nástrahy strateného ostrova a nájsť tajomný poklad? Na tomto príbehovom programe, ktorý je ideálny pre prvý stupeň ZŠ, sa zúčastnili žiaci z 1.A triedy v piatok 10.júna. Deti pod vedením skúsených inštruktorov plnili zábavné pohybové disciplíny. V programe boli zahrnuté aj lezecké aktivity, ako lanáčik, nízke lanové prekážky, skoky- Big Swing. Program bol zameraný na podporu tímového ducha, rozvoj základných pohybových zdatností, ale hlavne na sprostredkovanie čo najzábavnejšieho zážitku.

             Malí dobrodruhovia, museli na stratenom ostrove Atlantída prekonať všetky nástrahy, ktoré pre nich ostrov nachystal, aby dokázali na konci vylúštiť mapu a odkryť tajomný poklad. Všetko to zvládli na veľkú jednotku s hviezdičkou.

            Deti z 3.A a 3.B to mali o čosi náročnejšie v Hre o Outdoorpark. Ich program bol navrhnutý na rozvoj športového ducha. Nešlo o rozprávkový program, ale o súťažný športový zážitok. Deti sa rozdelili do skupín a pod vedením skúsených inštruktorov plnili úlohy zamerané na pohybovú zdatnosť, spoluprácu, či logické myslenie. Zvolili si kapitánov a vymysleli si názvy svojich družstiev. Pod vedením inštruktorov, ktorí im boli pridelení, prekonávali všetky prekážky v čo najkratšom čase a získavali čo najviac bodov. Zvíťaziť mohlo len jedno družstvo. Jednotlivé skupiny medzi sebou súperili ako ozajstní vrcholoví športovci. Na konci prebehlo vyhodnotenie a víťazné družstvo čakala odmena vo forme adrenalínového zážitku. Deti si odniesli krásne zážitky a určite si upevnili športového ducha.

            O organizáciu a hladký priebeh tejto školskej akcie sa postarali triedne učiteľky 1.A, 3. A a 3.B triedy.

            Zapísala Gabriela Hrabčáková

             

            Foto

        • Vedomostná súťaž o Olympizme
          • Vedomostná súťaž o Olympizme

          •      Po dvojročnej odmlke, spôsobenou pandémiou usporiadalo ABC -  Centrum voľného času v Prešove vedomostnú súťaž o Olympizme. Vedomostná súťaž bola zložená z písomného testu , ústnych odpovedí a kresby na tému Olympizmu. Na tejto súťaži sa zúčastnili ZŠ z okresu Prešov. Naše družstvo reprezentovali Lívia Svatová, Maroš Kancír a Valér Goč  žiaci z 9.B. triedy. Za každú z disciplín získavali súťažiaci bodové ohodnotenie a v konečnom sčítaní týchto bodov sa umiestnila naša škola na prekrásnom medailovom umiestnení a to druhom mieste. Pretekári dostali diplom a vecné ceny.

                 Pevne verím, že aj v ďalších nasledujúcich vedomostných súťažiach sa našim žiakom  bude dariť.

            R. Maľcovský

            Foto

        • Škola v prírode Vyšné Ružbachy
          • Škola v prírode Vyšné Ružbachy

          • Krásnu školu v prírode strávili žiaci 1.B, 2.E, 3.C, 4.B, 4.C a 4.E v príjemnom prostredí Vyšných Ružbách. Okrem učenia sa a získavania nových poznatkov sme zažili množstvo zážitkov. Hneď prvý deň sme zašli do kúpeľov, kde sme videli travertínové jazierko Kráter, samotné kúpele, no prešli sme sa aj ku prameňu lásky a prameňu zabudnutia. Neskôr, keď nám to počasie dovolilo, sme si boli zaplávať v malom bazéne pri ubytovaní. Okrem toho sme veľa športovali, hrali rôzne spoločenské hry, súťažili, tancovali, spievali, tvorili origami, hľadali poklad, zaujímavá a plná očakávania bola nočná hra. Veľkým lákadlom bolo vyskúšanie si finančnej gramotnosti v obchode s potravinami alebo aj so suvenírmi, ktorými potešili svojich blízkych. Taktiež si niektorí vyskúšali poslať pohľadnicu rodičom. Ako relax a odpočinok sme si pozreli animovanú rozprávku alebo čítali z knižiek. To všetko stálo za to, nevadili ani malé zranenia, všetko nám vyšlo na jednotku.

            Stanka, Ingrid, Lenka, Maťka, Ľudka, Juliána, Maťka, Janka a zdravotníčka Monika

            Foto

        • Divadelné predstavenie Cínový vojačik
          • Divadelné predstavenie Cínový vojačik

          • Žiaci 1.B,C, 2.A,C a E   sa zúčastnili interaktívnej hudobnej rozprávky „Statočný cínový vojačik“, ktorú zažili aj zahrali v divadle Viola v Prešove. Rozprávka, taká známa a pritom taká iná, bola krásnym a nápaditým spracovaním tohto známeho Andersenovho príbehu. Ak čítame dobrú knihu, prekonávame všetko dobré aj zlé spolu s hlavným hrdinom. Študenti sa stali súčasťou deja tak skutočne, ako je to len možné. Ako cínoví vojačikovia spolu pochodovali, spievali, obdivovali krásnu papierovú tanečnicu, strachovali sa o statočného brata a dokonca sa im podarilo zachrániť jeho milovanú. Krása tohto príbehu bola podčiarknutá dokonale premyslenou a chytľavou hudbou Juraja Hatríka. Bol to rozprávkový zážitok so šťastným koncom, ktorý poukázal na to, že aj známe príbehy môžu skončiť inak, ako si myslíme.

            S. Kormaníková

            Foto

        • eTwinning seminar for Primary school teachers
          • eTwinning seminar for Primary school teachers

          • Víkend  3. - 5. 6. sa vo francúzskom Lyone niesol v znamení Multilaterálneho seminára eTwinning - eTwinning seminar for Primary school teachers organizovaného francúzskou národnou podpornou organizáciou. Na tomto seminári sa stretli učitelia prvého stupňa základných škôl z Bulharska, Cypru, Českej republiky, Francúzska, Nórska, Poľska, Slovenska a Španielska.  Slovensko reprezentovali tri vybrané učiteľky.

            Seminár vytvoril priestor na nájdenie európskych partnerov a vytvorenie projektu eTwinning so zámerom obnoviť motiváciu učiteľov a ich žiakov, rozvíjať samostatnosť žiakov, kreativitu, zvýšenie jazykovej úrovne, digitálne zručnosti atď. Okrem toho, že sa účastníci dozvedeli veľa o platforme eTwinning (už aj o novej platforme), ambasádori zo Španielska a Francúzska im predstavili najefektívnejšie spôsoby práce na projektoch eTwinning, používanie množstva i-tools užitočné pri realizácii projektov a spracovaní ich výsledkov.
            Počas seminára si všetci zúčastnení našli projektových partnerov, navrhli a naplánovali projekt, ktorý budú realizovať v budúcom školskom roku so svojimi žiakmi. Rovnako sa tu vytvorili nové medzinárodné priateľstvá. 

            Sme radi a vďační, že aj naša škola mohla byť súčasťou tohto skvelého podujatia a bude súčasťou ďalšej medzinárodnej spolupráce.

            Monika Kormaníková, účastníčka seminára   

            Foto

        • ARCHIMEDIÁDA – okresné kolo
          • ARCHIMEDIÁDA – okresné kolo

          • V priestoroch ABC – Centra voľného času sa 19. mája konalo okresné kolo fyzikálnej súťaže– Archimediády pre žiakov 7. ročníka. Zúčastnili sa ho aj naši žiaci zo 7.A triedy. Úspešne reprezentovali našu školu a získali nasledovné umiestnenia: 5.-6. miesto - Tamara Leláková, 10. miesto - Adrián Sabol, 11.-13. miesto - Klára Kažimírová

            Srdečne blahoželáme !

            J. Tomaščiková

        • MSR dorastencov a dorasteniek
          • MSR dorastencov a dorasteniek

          • V prekrásnom prostredí nového zrekonštruovaného atletického štadióna v Banskej Bystrici sa v dňoch 11. – 12.6. 2022 uskutočnili MSR dorastencov a dorasteniek. Počas dvoch dní prialo počasie pretekárom k dosahovaniu čo najlepších výsledkov a to sa podarilo aj našim zverencom konkrétne Liane Križovenskej, Adamovi Korečkovi a Samuelovi Repčíkovi. V  dorasteneckej kategórii čo ešte nie je kategóriou našich dvoch pretekárov a to Liane Križovenskej a Samuelovi Repčíkovi sa podarilo obsadiť v svojich disciplínach bodové umiestnenia pričom vekom sú ešte o dva roky mladší od konkurencie.

            Konkrétne v disciplíne behu na 100 metrov obsadila Liana Križovenská fantastické tretie miesto a týmto si zabezpečila stáť na pódiu , kde prevzala diplom a medailu v druhej disciplíne 200 metrov to bolo prekrásne konečné piate miesto. Pri pretekárovi Samuelovi Repčíkovi to bolo v behu na 3000 metrov krásne ôsme bodové miesto a na nebodovom deviatom mieste dobehol jediný dorastenec v našej zostave Adam Korečko.  Výsledky z tohto podujatia sú zverejnené na zdieľanom disku našej školy.

            Chcem vysloviť veľkú vďaku pretekárom nášho klubu , ktorí aj napriek svojmu mladšiemu veku zabodovali v silnej konkurencii medzi staršími pretekármi.

            Maľcovský.

            Foto

        • Memoriál Štefana Stanislaya v skoku do výšky 30. ročník
          • Memoriál Štefana Stanislaya v skoku do výšky 30. ročník

          • Tradičným miestom a podujatím, kde sa stretávajú atléti v disciplíne v skoku do výšky je ZŠ Šmeralova a Memoriál Štefana Stanislaya . Aj tento školský rok tomu nebolo inak a na pôde našej školy sme zorganizovali už v poradí 30. ročník tohto prekrásneho športového podujatia v skoku do výšky pre dorastenecké a žiacke kategórie na ZŠ. V tomto ročníku sa do súťaže prihlásilo niekoľko pretekárov , ktorí si v takejto krásnej atletickej disciplíne vyskákali jednak medailové pozície a zároveň svoje osobné rekordy.

            Samotné podujatie svojím príhovorom zahájil Štefan Stanislay ml., ktorý spomenul, že už 30 rokov sa na počesť jeho otca organizuje takéto nádherné podujatie a pozdravil všetkých nádejných atlétov a prial im veľa športových úspechov. Potom slovo prevzal hlavný rozhodca podujatia  Juraj Maľcovský  , ktorý  zdôraznil pretekárom, že predovšetkým majú dbať na svoje zdravie a dodržiavať pravidlá, ktoré platia pri skoku do výšky. Samotná súťaž prebiehala vo veľkej telocvični za mohutného povzbudzovania divákov a pretekárov. Pretekárom z klubu Junior Prešov pri ZŠ Šmeralova sa nesmierne darilo a obsadili popredné miesta na stupni pre víťazov. Výsledky z tohto podujatia sú zverejnené na zdieľanom disku našej školy.

            Blahoželáme všetkým, ktorí sa pričinili o dosiahnutie takýchto pekných umiestnení a držíme prsty pri ďalších športových podujatiach.

            Maľcovský, Sedláková, Bodnár

             

            Foto

             

             

        • Čo sme si zasadili... , to sme si aj zjedli  - 2.D
          • Čo sme si zasadili... , to sme si aj zjedli - 2.D

          • ...prejavmi života rastlín je to, že dokážu rásť, počas rastu sa menia – vyvíjajú sa, dýchajú, tvoria semená, z ktorých je možno vypestovať nové rastliny, rozmnožujú sa, prijímajú vodu a živiny. Klíčenie rastlín je časť života rastlín, pri ktorej rastlina začína rásť zo semena...

            To všetko a omnoho viac sme sa naučili na hodinách prvouky a zúročili v našom triednom pestovateľskom kútiku, kde sme si posadili hrášok, cibuľku, papriku, posiali trávu a pšenicu. Každý deň sme sa starali, aby boli semienka poliate, mali dosť tepla, svetla a čakali, čo sa stane. Radosť nastala pri prvom klíčku, lístočku...

            ... a najväčšou odmenou za našu starostlivosť bola zelená cibuľka, ktorú sme si dali na desiatu. Mňam...

            M. Policianová a 2.D

            Foto

        • Finančná gramotnosť v bežnom živote
          • Finančná gramotnosť v bežnom živote

          • ňa 8.6.2022 sa žiaci venovali finančnej gramotnosti. Pozvali sme si p. Simonu Remišovú, ktorá sa venuje tejto problematike zo Žilinskej univerzity. Žiaci pracovali v skupinách, kde vytvárali rodinný rozpočet a boli veľmi prekvapení z cien bežných potravín. Ďakujeme za novú skúsenosť a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

             

            tr. uč. Bergmannová Zuzana

        • MAMUT
          • MAMUT

          • V piatok 3. 6. 2022 sa po dvojročnej nútenej pauze konala v Košiciach súťaž Mamut. Mamut je matematická súťaž päťčlenných družstiev žiakov 4. - 6. ročníka základných škôl a prímy osemročných gymnázií organizovaná združením STROM. Úlohou súťažiacich je správne vyriešiť čo najviac matematických a logických úloh. Súťaž prebieha zábavno-súťažnou formou a je spojená so športovými hrami. Tento rok sa jej zúčastnilo 53 družstiev z Prešovského a Košického kraja. Našu školu reprezentovali dve družstvá - „Šiestaci“ v zložení T. Petík, S. Miščík, O. Hakuča, Š. Lejko a D. Polician obsadili v konečnom poradí 17. miesto, ich mladší spolužiaci „Piataci“ – A. Macková, N. Tatarková, l. Robová, R. Gerka a F. Rojček konečné 30. miesto. Už teraz sa tešíme na budúci ročník tejto veľmi obľúbenej súťaže.

            Srdečne blahoželáme!

             

            RNDr. Erika Fechová

            Foto

        • Deň mlieka 2.B
          • Deň mlieka 2.B

          • V 2.B sme mali Deň mlieka. Porozprávali sme sa o význame mlieka pre zdravie ľudí, ale aj všetkých cicavcov. V interaktívnom programe Cesta mlieka sme si vysvetlili ako sa dostane mlieko a mliečne výrobky na náš stôl a porozprávali sme sa o pojmoch z obalu mliečka, ktoré sme si zabezpečili z automatu brejky. Pojmy ako: homogenizované, UHT, plnotučné už nepovažujeme za niečo tajuplné a čudné ale za normálne a kvalitné.  Spolu s animovanou kravičkou sme si zaspievali a zatancovali a nakoniec sme si mliečko vychutnali do poslednej kvapky. Tetrapaky sme boli pekne odniesť do zbernej nádoby na to určenej. 

            R. Brecelj

            Foto

        • MDD a vystúpenie 2.B s trénerkou
          • MDD a vystúpenie 2.B s trénerkou

          • MDD oslávila 2.B športom. Už samotná cesta bola poučná a zážitková. Deti sa naučili kupovať si lístky na MHD, označiť si cestovný lístok, pravidlá pri nastupovaní a vystupovaní. S našou trénerkou Danielou sme sa stretli v záhrade umenia a pod jej vedením si žiaci na pódiu z chuti zacvičili. Ako účinkujúci si žiaci ešte mohli vychutnať atrakcie, pofotiť sa s rozprávkovými postavičkami a s radostnými tvárami sme sa vrátili do školy.

            R. Brecelj

            Foto

            Video

        • P-T-S
          • P-T-S

          • Celoslovenské kolo detskej P-T-S sa konalo 8.-9.6.2022 v Šamoríne kde sa prebojovalo aj jedno družstvo nášho športového klubu. Preteku sa zúčastnilo 120 detí z dvadsiatich klubov. 16 družstiev postúpilo priamo z krajských kôl, 4 dostali divokú kartu.
            V stredu večer mali deti možnosť trénovať v  modernom areáli aj odfotiť sa s úspešnými slovenskými atlétmi, či pozrieť si rozprávku.
            Vo štvrtok, v deň súťaže sa však počasie pokazilo, ale nás to neodradilo. Viaceré disciplíny sa tesne pred začiatkom upravili, aby sa skrátil ich priebeh, 6-minútový vytrvalostný beh sa dokonca zrušil. Aj v daždi sme si však vylepšili výkony vo viacerých disciplínach. Na pódium to síce nestačilo, ale kto vie. Možno našich športovcov práve tento zážitok motivujte k tréningu natoľko, že ich raz uvidíme pretekať s atlétmi svetovej špičky.

            Sedláková

            Foto

        • Recycling art na hodine výtvarnej výchovy
          • Recycling art na hodine výtvarnej výchovy

          • Recyklácia. Dnes tak často spomínané slovo. Zabraňuje plytvaniu zdrojov, znižuje spotrebu materiálov, zmenšuje množstvo skládkového odpadu ...

            Vedeli ste, že sa v súčasnosti na Slovensku recykluje približne 39 % komunálneho odpadu? Že vyhadzovaním papiera na Slovensku zničíme ročne 3 000 ha lesa ? Aby sme boli tomuto problému nápomocní, na hodine VYV sme sa zamerali na netradičné výtvarné činnosti a recycling art.

            Recyklácia nie je pre umelcov cudzí pojem. Montáž, asambláž, ready-made ...  Recyklované umenie je špecifický typ tvorivej práce z už vyradených materiálov. Môže to byť čokoľvek, od starých novín, nepotrebných plastových hračiek, cez sklenené obaly, igelity, kúsky látok, kartóny, až po plechovky, pneumatiky a pod.

            V triede 8.D sme si pripravili netradične papierové obaly na vajíčka/vajcové prepravky, nožnice, lepidlo a pustili sa do práce.  Pozornosť sme upriamili na neverbálnu komunikáciu, reč tela, ale najmä na výrazy tváre - momenty prekvapenia, začudovanie, radosť, výkrik, smútok, hnev, šťastie, zmätok, nesúhlas .....   Vedeli ste, že ľudia s úsmevom sú považovaní za inteligentnejších v porovnaní s ľuďmi s nahnevanými výrazmi ? Dokážete ich na našich recyklovaných paneloch nájsť ?

            Pri práci sme si vyskúšali špecifickosť materiálu, podporili našu kreativitu a tiež dali veciam druhú šancu. Uvedomili sme si, že chrániť životné prostredie je dôležité a zároveň to dokáže byť aj zábavné, či poučné. Veríme, že sme svojou výtvarnou prácou environmentalistov potešili.

            A možno nie len ich ...

                                                                                                                                           vyučujúca VYV Milena Koščová

            Foto

        • Medzinárodný deň mlieka
          • Medzinárodný deň mlieka

          • Na konci mája prebehla na Šmeralke výtvarná súťaž o najkrajšiu kravičku. Do súťaže sa zapojilo takmer 60 žiakov. Keďže sme mali veľkú časť 1.stupňa v škole v prírode, až dnes sme v školskom rozhlase vyhodnotili súťaž. Na 1.mieste a najkrajšiu kravičku nakreslila Lucia Mikulášková zo 4.B. Na 2.mieste sa umiestnil Adam Krpčiar z 1.B a na 3.mieste Oliver Bača z 2.B.

            Špeciálnu cenu získava trieda 1.B za najviac nakreslených obrázkov.

            Víťazom odovzdáme sladkú odmenu.

            Martina Bryndzová, primárna prevencia

            Foto

        • CLIL na vyučovaní dejepisu
          • CLIL na vyučovaní dejepisu

          • Nakoľko sa trieda 7.C ako druhý cudzí jazyk učí nemčinu, rozhodla som sa do vyučovania dejepisu zakomponovať CLIL metódu, o ktorej som sa viac dozvedela počas Erasmus pobytu v Berlíne. O čo vlastne ide? Zjednodušene povedané, ide o učenie sa cudzieho jazyka cez iné predmety. Našou témou boli reformy Márie Terézie. Žiakom boli rozdané slovensko-nemecké slovníky pojmov k učebnici dejepisu, ktoré vytvorili terajší nemčinári z 9.A. Siedmaci na vyučovaní usilovne pracovali, učili sa nové pojmy a vypracovali pracovný list k danej téme. Každý zo žiakov sa snažil zadanie vypracovať podľa svojich schopností. Reakcie na konci hodiny ma potešili, pretože som sa dozvedela, že takéto vyučovanie by sme mohli realizovať častejšie 😊.

            Silvia Revická

            Foto