• Na záver sme si užili Vysoké Tatry
          • Na záver sme si užili Vysoké Tatry

          • Žiaci 9.D triedy sa pobyt na našej škole rozhodli ukončiť triednym výletom. V záverečných dňoch školského roka sa spolu s pani učiteľkou Beľuškovou a triednou učiteľkou Fechovou vybrali vlakom do Novej Lesnej. Výlet sa začal prírodovednou prechádzkou v okolí Štrbského Plesa. Následne sa presunuli do Hotela Eufória v Novej Lesnej, kde po celodennom pobyte slnkom unavení, ale plní dojmov, pokračovali v spoločnom večernom programe. Nasledujúci deň si pobyt spríjemnili prechádzkou v krásnej vysokohorskej prírode v okolí obce Nová Lesná.

            Aj napriek horúcemu počasiu si výlet užili a plní dojmov sa vrátili domov. Škoda, že to bol posledný spoločný výlet s touto partiou výnimočných, pozitívne naladených mladých ľudí ...

            p. uč. Fechová a Beľušková

            Foto

        • 2.D – projekt KozmixLab – Štyri ročné obdobia
          • 2.D – projekt KozmixLab – Štyri ročné obdobia

          • Aj my žiaci 2.D triedy sme sa zapojili do projektového vyučovania v rámci projektu KozmixLab. Hľadali, tvorili, kreslili, bádali, písali... sme počas 2. polroka a na koniec sme vytvorili -Triedny kalendár - na každé ročné obdobie s dôležitými sviatkami, udalosťami, oslavami menín i narodenín, so zmenami dĺžky dní a nocí, so zmenami počasia, prírody...a veľa iného. Sme radi, že sme sa mohli do tohto projektu zapojiť.

            Mgr. Martina Policianová

            Foto

        • Školský výlet Nižná Myšľa
          • Školský výlet Nižná Myšľa

          • Napriek vysokým teplotám sme sa 28.6.2022 vybrali do Nižnej Myšle. Archeologické pamiatky obyvateľov chotára dnešnej Nižnej Myšle sa našli na kopci Skalka nad Olšavou a na Kopaniskách.  Ide o kamenné štiepané nástroje a čepele z poslednej doby ľadovej. Archeológovia objavili aj pohrebisko s kostrovým spôsobom pochovávania. Do dnešných dní sa tam preskúmalo až 800 hrobov. Všetky náleziská sú umiestnené v múzeu, ktoré sa nachádza v dedine. Dobrovoľníci, ktorí sa o archeoskanzen starajú nám všetko ukázali, vysvetlili a nakoniec si pre žiakov pripravili aj vzdelávaciu súťaž so sladkou odmenou. Ďakujeme! 

            Z. Bergmannová

            Foto

        • V!EME KTO S!
          • V!EME KTO S!

          • Sny, ktoré k nám prichádzajú v noci, sú niekedy ružové, niekedy sa podobajú viac na nočné mory. V snoch aj nemožné, je zrazu možné. Kto však naše sny riadi? V tejto hre sa sníva jednému dievčaťu a jeho sen, krok za krokom vymýšľajú štyri záhadné postavy, v ktorých akoby ožili klávesy počítača Esc, Ctrl,Alt,Del ... Previedli ju situáciami, v ktorých sa objavili jej strachy, jej priania ale aj jej slabosti. Deti zaujala nielen pôsobivá výtvarná a svetelná koncepcia ale  aj rôzne scénické možnosti divadelného umenia. Na záver sa mohli porozprávať  aj s hlavnou postavou z príbehu, ktorá im prezradila zaujímavosti z hereckého prostredia.

            Mgr. Lenka Lissiouid  a žiaci 4.B, 4.C, 4.E a 3.C             

            Foto

        • 7A v košickej ZOO
          • 7A v košickej ZOO

          • Žiaci 7.A  strávili slnečný deň na výlete v ZOO v Košiciach. Po úvodnej návšteve Dinoparku si žiaci nachodili  veľa krokov  kým obišli celú ZOO. Od „herečiek“ surikát cez vlka samotára až po najdôležitejší cieľ chlapcov - kapibaru a dievčenský cieľ – vidieť medveďa a kozičky)))).

            S. Čančinová

            Foto

        • MAKS – celoslovenská súťaž - výsledky
          • MAKS – celoslovenská súťaž - výsledky

          • Táto súťaž prebiehala v 8 kolách počas celého roka. Žiaci úlohy dostávali a riešili pravidelne, čo si vyžaduje trpezlivosť a svedomitosť  pri dodržiavaní termínov odoslania riešení. Tejto súťaže sa zúčastnilo 28 žiakov našej školy od piateho až po ôsmy ročník. Medzi nimi sa zrodili aj MAKSIHVIEZDY - za umiestnenie medzi 15 % najlepších riešiteľov:

            MAKS 6:

            Tomáš Petík  zo 6A     20. -33. miesto  v SR

            Lucia Horváthová zo 6A     66. -68. miesto v SR

            Marek Novacký zo 6D        77. - 80.miesto v SR

            Samuel Miščík   zo 6A          96. - 99. miesto v SR

             

            MAKS 8:

            Bianca Tomková z 8C           45. – 47. miesto v SR

             

            Srdečne blahoželáme!

            S. Čančinová

            Foto

        • Týždeň netradičného vyučovania
          • Týždeň netradičného vyučovania

          • V dňoch 20.-23.6. sa už tradične na 1. stupni základnej školy uskutočnil obľúbený Týždeň netradičného vyučovania. Jednotlivé dni týždňa boli tematicky zamerané. Hudobný deň sa niesol v znamení rôznych hudobných štýlov, tanca, hudobných hier, inštrumentálnych činností. Elegantný deň bol spätý s eleganciou a etiketou. Deti trénovali stolovanie, získavali poznatky o spoločenskom oblečení, správaní. Pyžamový deň bol zameraný na získanie poznatkov o správnej životospráve, potrebe kvalitného spánku a oddychu. Niektoré triedy mali deň venovaný návšteve ZOO v Košiciach.

            Ďakujeme rodičom za spoluprácu. Nech sú ďalšie naše dni harmonické, elegantné a pokojné.

            Foto

        • 3.C vo svete Archimeda – projekt KozmixLab
          • 3.C vo svete Archimeda – projekt KozmixLab

          • Do sveta Archimeda sa dostali tretiaci z TND prostredníctvom zapojenia sa do projektu KozmixLab a pracovali na ňom počas druhého polroka. Ako prvé sme spoznali dobu, v ktorej žil Archimedes, čím sa zaoberal a najmä, aké jednoduché stroje vymyslel. Boli to stroje, ktoré ovplyvnili ďalšie fungovanie sveta techniky a to klin, naklonená rovina, páka a kladka. Tieto stroje sme overovali aj v praxi, resp. žiaci si ich sami zostrojili. Okrem toho sme vytvárali diorámy a to na rozličný spôsob, taktiež sme tvorili plagát na vernisáž. Projekt sme ukončili záverečným zosumarizovaním poznatkov a rôznych zaujímavých informácií. Bolo super zapojiť sa do tohto projektu od KozmixLabu.

            Mgr. Juliána Sedláková

            Foto

        • Maksík
          • Maksík

          • Maksík je matematická súťaž pre bystrých druhákov, tretiakov a štvrtákov. Naši žiaci riešili počas celého roka zaujímavé matematické úlohy v piatich kolách a na konci boli odmenení za svoju snahu. Ocenení dostali diplom a peknú cenu. Blahoželáme!

            Mgr. Juliána Sedláková

            Foto

        • OŽaZ
          • OŽaZ

          • 24.6.2022 sa žiaci 1.stupňa zúčastnili praktickej časti OŽaZ. Presunom na vopred určené stanovištia si žiaci precvićili evakuáciu. Všetko prebehlo bez väčších problémov a dodržiavaní BOZ. Pri precvičovaní praktických činností sa žiaci mali možnosť zdokonaliť v orientácii v prírode.  Žiaci si mali možnosť na určených stanovištiach vyskúšať rôzne súťaže. 

            Tomičová, Kažimír

            Foto

        • Úspech na Medzinárodnej detskej výtvarnej výstave LIDICE 2022
          • Úspech na Medzinárodnej detskej výtvarnej výstave LIDICE 2022

          • Vo februári sa žiaci II.stupňa našej školy zapojili  do jubilejného 50. ročníka  Medzinárodnej detskej výtvarnej výstavy  LIDICE 2022.  Konala sa na počesť zavraždených detí z českej obce Lidice  nemeckými nacistami  v roku 1942. Tejto výstavy sa zúčastnili deti od 4 – 16 rokov zo všetkých svetadielov. Vyhlásil ju Pamätník Lidice za podpory Ministerstva kultúry ČR, Ministerstva školstva, mládeže a telovýchovy ČR, Ministerstva zahraničných vecí a Českej komisie pre UNESCO.
            Svetová organizácia UNESCO navrhla venovať 50. ročník téme – Múzeum. Prostredníctvom neho môžu žiaci spoznávať rozmanitosť sveta i spoločnú históriu.

            Do súťaže prišlo celkom 14527 prác zo 77 krajín sveta.

            V máji boli odbornou porotou vyhlásené výsledky a dvom žiakom našej školy – Danielovi Kacvinskému a Tomášovi Rynikovi z 9.A triedy sa podarilo výtvarnými prácami získať Čestné uznania.

            Za ich tvorivú prácu a nádhernú reprezentáciu našej školy im ďakujeme a prajeme ešte veľa ďalších úspechov už na vybraných stredných školách !

                                                                                        vyučujúca VYV Milena Koščová

             

        • OŽaZ – Vyhodnotenie
          • OŽaZ – Vyhodnotenie

          • Tejto akcii prialo počasie. Presun prvej a druhej skupiny na  určené stanoviská a späť prebehlo bez problémov a pri dodržaní pravidiel CP. Pri precvičovaní praktických činností sa žiaci mali možnosť zdokonaliť v orientácii v prírode,  pri poskytnutí prvej pomoci, ako aj  s prevenciou proti požiarom. Počas akcie bola skupine tried 5.C a 6.B. zrealizovaná prednáška za prítomnosti PZ na tému šikana a kyberšikana. Triedny učitelia mali na starosti výchovu k bezpečnému správaniu. Žiaci si mali možnosť na určených stanovištiach vyskúšať rôzne súťaže. V závere praktických činností zodpovedný pedag. uč. kladne vyhodnotili aktivity.

            R. Maľcovský

            Aj žiaci 7., 8. a 9.ročníkov úspešne absolvovali praktickú časť OŽaZ. Viac ako 170 žiakov sa bezpečne presunulo na trávnatú plochu vo Veľkom Šariši, kde im pani učiteľky pripravili zaujímavé úlohy. 

            Ďakujem p.učiteľke Homolovej (hasenie malých požiarov), p.učiteľke Čančinovej (dopravná výchova), p.učiteľke Lupták Horvátovej (orientácia v prírode) a p.učiteľke Mladej (zdravotná výchova).

            Odmenou pre žiakov boli sladké cukríky. 

            M. Bryndzová

            Foto

        • Škola v múzeu
          • Škola v múzeu

          • Žiaci deviateho ročníka navštívili Krajské múzeum v Prešove. Využili možnosť alternatívnej výučby v programe ŠKOLA V MÚZEU, ktorého cieľom je zatraktívniť vyučovací proces. Absolvovali sme tri rôzne vyučovacie hodiny:

             

            Prvá hodina: Život vo vojne – druhá svetová vojna

            Táto hodina nám priblížila ako Prešov zasiahla druhá svetová vojna, pozornosť bola venovaná taktiež Slovenskému národnému povstaniu a pôsobeniu partizánskych jednotiek na území Prešova až po oslobodenie regiónu od nemeckých vojsk. Nemôžeme zabudnúť na zaujímavú ukážku zbraní, munície či oblečenia.

             

            Druhá hodina: Ničivé požiare v histórii Prešova

            Žiaci sa dozvedeli, že táto expozícia vznikla ako výsledok celoživotného zberateľského úsilia Prešovčana Pavla Košíka. Okrem ťažkej požiarnej techniky obsahuje rôzne súčasti hasičskej výzbroje, ako sú kožené či plátenné vedrá, vodné pušky, barlové a vedrové striekačky, trhacie háky, prúdnice a hadice, sacie koše, hasiace prístroje, dýchacie a kyslíkové prístroje, dymové a plynové masky, signalizačné a spojovacie zariadenia a i. Výraznými hasičskými symbolmi sú zástavy a dobový hasičský výstroj – prilby, uniformy, opasky, sekerky, samaritánske či zdravotnícke pomôcky a pod.. Dobové záznamy nám hovoria o priebehu a následkoch požiarov v Prešove, zmeny požiarnych štatútov v preventívnych opatreniach a organizovaní hasičstva. 

             

            Tretia hodina: Prešovská lekáreň U sv. Trojice

            Krajské múzeum v Prešove sprístupnilo novú stálu expozíciu originálnej prešovskej lekárne U sv. Trojice. Dozvedeli sme sa, že mesto Prešov sa môže pýšiť hneď niekoľkými významnými osobnosťami z radov lekárnikov. Mená ako Ján Samuel Gertinger, Ján Adam Reiman, Ján Weber, ale aj Karol Divald sú pevne späté s prešovskými lekárnickými dejinami.  Ďalšie informácie sa týkali  vývoja liečiteľstva na našom území, dejín prešovskej lekárne U sv. Trojice, analýza nábytku lekárne a jej vybavenia – celá hodina sa odohrávala v expozícii lekárne.

             

            Dozvedeli sme sa informácie, ktoré sme nevedeli a pripomenuli si veci, o ktorých sme sa už učili. Krajské múzeum ponúka aj iné zaujímavé témy, ktoré si určite v budúcnosti vypočujeme.

             

            vyučujúce dejepisu Janka Beľušková, Silvia Revická

            Foto

        • Naši šikovní výtvarníci
          • Naši šikovní výtvarníci

          • GRATULUJEME!

            Počas hodín výtvarnej výchovy sa žiaci 8.A a 9.A triedy  zapojili do 1. ročníka medzinárodnej súťaže Deň včiel: Včielka Meduľka - Pčelica Medulica. Išlo o výtvarno- literáno - kreatívnu súťaž, ktorú vyhlásila Základná škola kráľa Tomislava Našice, Chorvátska republika v spolupráci s ISEIA.eu ( International Slovak Educational Institution and Association) a APIDORA, obrt za apiterapiju i apiinhalacije Našice.

            Súťaž nás oslovila a preto sme zaslali naše kreatívne výtvarné práce odhaľujúce predstavy o včelách a ich živote.

            Do súťaže prišlo cez 200 príspevkov - zapojilo sa 29 slovenských škôl a vzdelávacích centier z Anglicka, Chorvátska, Nemecka, Maďarska a Švajčiarska. Porota mala neľahkú úlohu, pretože musela vybrať tie najkvalitnejšie.

            Naše práce porotu určite zaujali, pretože sme získali viacero ocenení.

            Žiaci z 9.A triedy dosiahli v uvedených kategóriách nasledovné umiestnenia :

            Výtvarné kolo – žiaci 2.stupňa  získala 1.miesto Katarína Uličná,

            Výtvarné kolo – žiaci 2.stupňa  získala 4.miesto Tamara Katriňáková,

            Výtvarné kolo – žiaci 2.stupňa  získala 5.miesto Margaréta Dulinová,

            Voľná kreácia – žiaci 2.stupňa  získal 2.miesto Jozef Alexander Dobrovič.

             

            Vynikajúci úspech dosiahli žiaci z 8.A triedy, v kategórií:

            Kolektívna práca – 2.stupeň : Hlavná cena 1. miesto Miroslav Duranik. Kristína Nadbalová, Milan Pagurko, Matej Staš, Sara Jane Zakuťanská, Oľha Zarochentseva.

             

            Týmto žiakom srdečne blahoželáme a veríme, že svojimi úspechmi ostatných inšpirovali.

                                                                                     vyučujúca VYV Milena Koščová

             

            Foto

        • Školský výlet 2.B
          • Školský výlet 2.B

          • 24.6.2022 sme mali (my 2.B ) školský výlet. Cestovali sme MHDčkou na prešovskú hlavnú železničnú stanicu. Niektorí žiaci mali VIP odvoz od pána riaditeľa na stanicu za čo mu veľmi pekne ďakujeme.  Cesta vlakom na železničnú stanicu Ružín bola trocha dlhšia, keďže sme v Kysaku čakali hodinu na prestup. Nič to aspoň sme si prezreli miestne futbalové ihrisko v peknom prostredí pri Hornáde. Zo stanice Ružín sme šli peši. Náš cieľ bol Chata Morgana (nie fatamorgána) kde nás už uvítal chatár Juraj. Zložili sme si veci nadesiatovali sa, a zvonku aj zvnútra sme sa osviežili vodou zo studničky, ktorú sme si boli nabrať. Po krátkom oddychu sme šli na prechádzku lesom. Po ceste sme objavovali ale aj ďalekohľadom pozorovali rôzne krásy a tajomstvá prírody. Ozvena, kúzla, pesničky, lopúchové čiapky, slimáky, motýle, piskor, ovce s bačom a železničné stavby po ceste boli parádnym spestrením cesty. Cieľom našej cesty bola jedna železničná stavba (bývalý sklad náradia robotníkov hĺbiacich tunely). Je to vyrazená diera do skalného brala, ktorá tým pripomína jaskyňu. Prezreli sme si ten tajomný otvor a pozreli sme aj kešku (geocaching) ukrytú v stene. Cestou späť nás poháňala vidina chrumkavo upečených špekáčikov. Najprv sme sa ale opäť osviežili vodou. Pán učiteľ mal dôležitú úlohu poriadne všetkých poolievať. Prevencia proti úpalu bola nakoniec veľká zábava...a hor sa do prípravy mňamky. Po obede dal ešte chatár Juraj (bývalý profesionálny hráč futbalu) pár dobrých rád na futbalové finty a deti si ešte spontánne zahrali chytačky. Kde zobrali toľko energie nikomu nie je známe. Možno tie špekáčiky  Cesta späť klimatizovaným vlakom už bola relax. Počas celého výletu, ale hlavne počas cesty boli veľmi nápomocní asistenti pána učiteľa Samuel a Katka Breceljoví. Ďakujeme. Polovica žiakov totiž cestovala vlakom prvýkrát v živote.

            Pre pánajána toľko stihnúť za 1 deň? Áno 24.6. bolo predsa Jána.

            Mgr. R. Brecelj

            Foto

        • Kreslíme plastelínou – 2.D
          • Kreslíme plastelínou – 2.D

          • Plasticineografia je pomerne nová, netradičná technika kreslenia, ktorá púta pozornosť detí aj dospelých. Pojem "plasticineografia" má dva sémantické korene: "grafika" - vytvárať, zobrazovať a prvá polovica slova "plastelína" znamená materiál, s ktorým sa vykonáva realizácia plánu. Plasticineografia označuje netradičné výtvarné techniky, spočíva v kreslení plastelínou na kartón. Pozadie a postavy sú zobrazené nie pomocou kresby, ale pomocou plastiky, pričom predmety môžu byť viac či menej vypuklé, reliéfne.

            Podarilo sa nám to?

            Tr.uč. M. Policianová a 2.D

            Foto

        • Z mesta do mesta a ešte vyššie...
          • Z mesta do mesta a ešte vyššie...

          • Trieda 7.E absolvovala v stredu 22.6.2022 cestu „ Z mesta do mesta a ešte vyššie“. Naša cesta začala v Prešove, pokračovala cez Veľký Šariš a naším cieľom bol HRAD ŠARIŠ. Prešli sme sa, potrápili sa cestou nahor, spoznali históriu hradu, poopaľovali sa, naučili sa strieľať z luku, nakŕmili ovce, pokochali sa prekrásnymi výhľadmi a nasledovala spiatočná cesta. Počasie bolo vynikajúce a zážitky boli super.

            Trieda 7.E

            Foto

        • Angličtina na chodníku
          • Angličtina na chodníku

          • Tretiaci z TND si precvičovali angličtinu na chodníku. Možno to znie zvláštne, ale úlohou tretiakov bolo nakresliť si kriedami na chodník obrázok a pomocou anglických fráz o ňom povedať čo najviac. Bolo to zábavné a zároveň aj poučné. Vypočuli sme si niečo o príšerkách, včelách, mačke či doprave.

            Mgr. Juliána Sedláková

            Foto

        • Matematický Klokan
          • Matematický Klokan

          • V tejto medzinárodnej súťaži súťažilo tento rok 71 prvákov, druhákov, tretiakov a štvrtákov. Niektorí boli úspešnejší, dokonca na 1. mieste v rámci Slovenska a získali veľký diplom a cenu, ďalší trošku menej a získali malý diplom a menšiu odmenu. 

            Blahoželáme!

            Mgr. Juliána Sedláková

            Foto

        • Lanové centrum
          • Lanové centrum

          • 23.6. 2022 sa žiaci 1.D, 3.D,4.A a 4.D v rámci dňa športu zúčastnili animačného programu v Outdoor parku, kde prežili dopoludnie plné zážitkov a atrakcií. 

            Tomičová, Doubravová, Vadašová,  Kažimír

            Foto