• EXKURZIA V KOSTOLE  KRÁĽOVNEJ  POKOJA
          • EXKURZIA V KOSTOLE  KRÁĽOVNEJ  POKOJA

          • V spolupráci s Farnosťou Kráľovnej pokoja sa žiaci VI.D triedy  zúčastnili exkurzie v Kostole Kráľovnej pokoja v Prešove. Podujatím nás sprevádzal pán kaplán Pavol Bujňák, ktorý rozprávanie o kostole začal príbehom o sv. Jozefovi. Žiaci sa dozvedeli základné informácie o chráme, o Kráľovnej pokoja a o liturgii. Exkurzia bola ukončená pozeraním príbehu Chlieb z neba, po ktorom nasledoval zaujímavý kvíz o filme.

            J. Lacknerová

            Foto

        • Cesta do rozprávky
          • Cesta do rozprávky

          • Uplynulé dva týždne sa deti všetkých oddelení školského klubu tešili obľúbenej rozprávkovej téme. Venovali sa čítaniu s porozumením, uplatňovali pamäťovú reprodukciu v hrách, dramatizovali, tvorili a ilustrovali na rozprávkovú tému i relaxovali, učili sa porozumieť medziľudským vzťahom vrátane riešenia problémov a pripomenuli si aj morálne hodnoty skrz hlavné myšlienky rozprávok. Nechýbali diskusie, ako ich posolstvo aplikovať do reálneho života. Rozprávky patria k detstvu a zohrávajú v živote dieťaťa významnú úlohu. Nezabúdajme na to, že živiť v deťoch idealizmus víťazstva dobra nad zlom je pre ich budúcnosť nesmierne dôležité.

            Mgr. Anna Gergelčíková, Mgr. Táňa Lacová

            Foto

        • Svetový deň vody
          • Svetový deň vody

          • Už tri desaťročia je 22. marec Svetovým dňom vody. Tento rok sme prijali výzvu kampane s názvom Be the change, teda Buď zmenou! Vysvetlili sme si ako sa pomalými krokmi dostaneme ku zmene každodenných návykov a ku šetrnejšiemu zaobchádzaniu s vodou.

            S. Kormaníková

            Foto

        • Exkurzia
          • Exkurzia

          • Obsahovou náplňou hodín občianskej náuky v 8. ročníku je právna výchova. Z tohto dôvodu sme absolvovali exkurziu na Okresnom súde v Prešove a zároveň sme sa zúčastnili verejného súdneho pojednávania. Pán sudca nás privítal, usadil nás v pojednávacej miestnosti a veľmi zaujímavo nám vysvetlil ako vyzerá práca sudcu, súdne pojednávania, aké náležitosti musia byť splnené. Potom sa začalo súdne pojednávanie s odsúdeným vo výkone trestu o jeho podmienečnom prepustení na slobodu. Pojednávania sa zúčastnili p. sudca, zapisovateľ, p. prokurátorka, p. z väznice, odsúdený, príslušníci justičnej stráže, rodinný príslušníci a my (7. C, 8. C a p. uč. Lupták Horvátová). Počas pojednávania p. sudca vypočul odsúdeného a p. z väznice, ktorá referovala o jeho správaní počas výkonu trestu. Počas krátkej prestávky, sme mali možnosť opäť diskutovať s p. sudcom, ktorého zaujímali naše názory a chcel, aby sme mu poradili ako má rozhodnúť. Nakoniec padol rozsudok a odsúdený bol podmienečne prepustený, avšak za podmienky, že sa nedopusti žiadneho trestného činu po dobu 3 rokov a bude si aktívne hľadať prácu. Po pojednávaní sme zotrvali v pojednávacej miestnosti a mohli klásť p. sudcovi otázky, ktoré nás zaujímali. Bolo to nesmierne zaujímavé a radi by sme s exkurziu zopakovali. Aj tu platí radšej raz vidieť, ako stokrát počuť...                  

            A. Lupták Horvátová

            Foto

        • VESMÍR OČAMI DETÍ
          • VESMÍR OČAMI DETÍ

          • Téma o vesmíre je u detí jednou z najobľúbenejších. Keďže nám technika umožňuje omnoho viac ako kedysi, šírka poznatkov detí často až prekvapuje. Do súťaže, ktorej vyhlasovateľom je Slovenská ústredná hvezdáreň Hurbanovo, sa zapojili aj deti z 8. a 11. oddelenia ŠKD. Použili fantáziu, usilovne pracovali a nebránili sa nápadom. Na 38. ročník výtvarnej súťaže „Vesmír očami detí“ putovalo niekoľko dielok, ktorými sa deti snažili vyjadriť svoju predstavu o záhadnom a tajomnom vesmíre.

            Mikulová Jana, Škovránková Tamara

            Foto

        • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN (II. STUPEŇ)
          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN (II. STUPEŇ)

          • 1. 3. 2023 sa v našej školskej knižnici uskutočnilo školské kolo Hviezdoslavovho Kubína v II. a III. kategórii (prednes poézie a prózy). Zúčastnilo sa na ňom 25 súťažiacich, ktorí statočne predviedli svoje umenie pred porotou (Mgr. M. Grocká, Mgr. J. Homolová, PhDr. A. Mladá) i divákmi.

            PRÓZA – II. KATEGÓRIA (5. – 6. roč.)                                  

            1. Emily Petríková (VI.C) – postup do OK                                           
            2. Matúš Leško (V.B), Tereza Saoirse Kubačková (VI.C)                                              
            3. Klára Juhásová (VI.D)                                    

            PRÓZA – III. KATEGÓRIA (7. – 9. roč.)

            1. Nella Humeňanská (VII.A) – postup do OK
            2. Jakub Vrabeľ (VII.C)
            3. Mária Kvokačková (VII.A), Zuzana Ontková (VII.E)

            POÉZIA – II. KATEGÓRIA (5. – 6. roč.)                                 

            1. Tatiana Sarnecká (VI.C) – postup do OK                            
            2. Lucia Tokárová (VI.A)                                   
            3. Karin Wojčíková (V.A), Tatiana Sedláčková (V.D), Daniela Viktória Dobrovičová (VI.D)

            POÉZIA – III. KATEGÓRIA (7. – 9. roč.)

            1. Sara Jane Zakuťanská (IX.A) – postup do OK
            2. Laura Cisková (VII.D)

            Všetkým srdečne blahoželáme a postupujúcim držíme prsty v okresnom kole, ktoré sa uskutoční 28. a 29. 3. 2023 v Základnej škole na Kúpeľnej ulici v Prešove.


            J. Homolová


            Foto

        • MAREC – MESIAC KNIHY (VI.C, IX.A A IX.D)
          • MAREC – MESIAC KNIHY (VI.C, IX.A A IX.D)

          • Mesiac knihy sme si na hodinách literatúry pripomenuli aj my rôznymi aktivizujúcimi metódami, pri ktorých žiaci využili bystrosť, logiku či kreativitu (práca v skupinách – IX.A, IX.D). Priestory našej školskej knižnice zasa využili žiaci zo VI.C, ktorí pri riešení úloh zameraných na čítanie s porozumením vyskúšali novú interaktívnu dotykovú obrazovku.

            Všetkým žiakom patrí veľká vďaka za zanietenosť a skvelú spoluprácu.

             

            J. Homolová a žiaci VI.C, IX.A a IX.D

            Foto

        • TEST
          • TEST

          • Pri vybavení významu tohto slova prebehnú takmer všetkým žiakom po tele  zimomriavky. 22.3.2023 to pre žiakov 9. ročníka určite platilo, lebo sa morili nad Testovaním 9. Piataci a šiestaci to vnímali ináč, pretože pod rovnomenným názvom sa skrývala inscenácia mladej autorky Anny Vatalovej, ktorú naštudovali žiaci záujmového útvaru DAMA.

            Dej sa odohrával v triede žiakov IX.A. Najlepšia žiačka triedy a prepadlík sú pristihnutí v triede s roztrhanými testami z biológie a keďže im nikto neverí,  rozhodnú sa spoločne hľadať vinníka. Počas upratovania triedy, ktoré dostali za trest, sa začnú navzájom spoznávať. Predstavenie je príkladom toho, ako by sme nemali súdiť žiakov iba podľa známok. Často sa v našich životoch dejú veci,
            o ktorých naše okolie nevie, preto treba byť všímavejší k ľuďom okolo nás.

            Keďže sa predstavenie odohralo v SOŠT na Volgogradskej ulici, deň nám spríjemnila aj krátka prechádzka.

                                                                                                                      Grocká

            Foto

        • OBYČAJNÁ TVÁR
          • OBYČAJNÁ TVÁR

          • Každoročne v marci navštevujeme so žiakmi knižnicu. Niektorí tam chodia pravidelne, iní iba sporadicky, a tak majú možnosť obnoviť si čitateľské preukazy či vrátiť knihy.

            Žiaci V.C zavítali do knižnice 20.3.2023, aby sa dozvedeli niečo o knihe OBYČAJNÁ TVÁR. Viacerí videli film s rovnomenným názvom, takže prebehla živá diskusia.

            Hlavným predstaviteľom je chlapec, ktorý sa narodil so znetvorenou tvárou. Deti boli empatické a pokúsili sa prevteliť do kože hlavného hrdinu. Naozaj to nie je jednoduché.

            Za aktívnu spoluprácu s pani knihovníčkou si zaslúžia pochvalu.

                                                                                                                                  Grocká

            Foto

        • Beseda v 5.E na tému: Tolerancia, úcta a vzájomné vzťahy“
          • Beseda v 5.E na tému: Tolerancia, úcta a vzájomné vzťahy“

          • Od septembra budujeme vzájomné vzťahy, spoznávame sa a spoločne vzdelávame. Niektoré veci sú pre nás samozrejmosťou v iných sa potrebujeme zdokonaľovať a práve preto sme sa rozhodli pozrieť sa na niektoré termíny ako sú „tolerancia, úcta a vzájomné vzťahy“ s našou odborníčkou – školskou psychologičkou Mgr. A. Baluchovou.  

            Po krátkej hre „kameň, papier, nožnice“ sme sa rozprávali o našich pocitoch z hry a rešpektovaní výsledku o našich prejavoch tolerancie a úcty. Vysvetlili sme si, čo jednotlivé pojmy znamenajú a poukázali na fakt, že „tolerantným, empatickým vzťahom vyjadrujeme úctu a rešpekt, ukazujeme, že sa snažíme správne pochopiť ľudí s odlišnými názormi, že uznávame ich právo na vyjadrenie ich názorov...“ (ako uvádzajú odborníci).

            Mgr. Z. Kmecová

            Foto

        • Návšteva Hvezdárne a planetária v Prešove
          • Návšteva Hvezdárne a planetária v Prešove

          • Žiaci 2.A a 2.E dňa 24.3. 2023 navštívili Hvezdáreň a planetárium v našom meste. Pre väčšinu detí to bola prvá návšteva tejto inštitúcie. V prednáškovej miestnosti sa deti prostredníctvom animovaných rozhovorov o vesmíre dozvedeli, napr. čo je súhvezdie, Polárka, aké sú fázy mesiaca a množstvo ďalších zaujímavých informácií. Potom sa presunuli do miestnosti, kde sa "deň mení na noc" a pod hviezdnou kupolou spolu s Tomášom "cestovali" k hviezdam. V príbehu sa dozvedali o svetelných lúčoch, ich rýchlosti, striedaní dňa a noci a videli aj niektoré planéty. Už teraz sa tešíme na ďalšiu návštevu.

             

            Žiaci 2.A a 2.E, J. Talianová a M. Kormaníková

            Foto

        • Svetový deň Downovho syndrómu
          • Svetový deň Downovho syndrómu

          • Žiaci 1.C, aj 3.C si dnes pripomenuli Svetový deň Downovho syndrómu. Ako? Zobrali si 2 rozdielne ponožky. Týmto gestom ukázali podporu, porozumenie a sympatie všetkým ľuďom, ktorí sú nositeľmi tejto dedičnej informácie. Vysvetlili sme si dôvod, prečo práve na tento dátum - 21.3. je deň, ktorý bol vybraný pre Deň Downovho syndrómu. Aj takto si žiaci pestujú porozumenie a akceptáciu rôznorodosti našej spoločnosti. 

            Mgr. I. Storinská, Mgr. S. Gáliková

            Foto

        • Protidrogová prevencia a trestno-právna zodpovednosť pre žiakov 9.ročníkov
          • Protidrogová prevencia a trestno-právna zodpovednosť pre žiakov 9.ročníkov

          • 15.2.2023 sa naši deviataci aktívne zúčastnili prednášky na tému Protidrogová prevencia a trestno-právna zodpovednosť pre žiakov 9.ročníkov. Pani mjr. JUDr. Gabriela Gabošová žiakom vysvetlia dôsledky nelegálneho konania a ozrejmila, že keďže už majú 15 rokov, sú už  trestno-právna zodpovední za prípadné protiprávne konanie.

            Martina Bryndzová, primárna prevencia

        • British council – 7.A a 6.B
          • British council – 7.A a 6.B

          • Marec – mesiac knihy - zaviedol žiakov 7.A a 6.B na návštevu do cudzojazyčnej knižnice, British council, ktorá bola otvorená už v roku 2007.  Dozvedeli sme sa zaujímavosti so vznikom a možnosťami vypožičania kníh. Po krátkej prezentácií od pani knihovníčky sme sa do nich začítali. Niektorí žiaci sa zapojili do aktivity, ktorej úlohou bolo vytvoriť krátku báseň z názvov minimálne 5 kníh.

            Myslíme si, že čas v British council bol veľmi zaujímavý a dúfame, že žiakov povzbudí do čítania.

            Mgr. Z. Kmecová a Mgr. L. Bandúrová

        • T E S T
          • T E S T

          • Dňa 21.3.2023 sa žiaci 7. a 8. ročníka zúčastnili divadelného predstavenia pod názvom: TEST.

            Účinkujúci divákov ihneď vtiahli do deja, pretože sa odohráva v škole, v triede, v škol. laviciach a škol. kolektíve. Riešilo sa v ňom správanie žiakov v triede, vzťahy medzi žiakmi a učiteľmi, a vzťahy medzi spolužiakmi navzájom. Mnohí z divákov sa mohli nájsť v charakteroch jednotlivých postáv. Bol to príjemný a poučný umelecký zážitok.

            p.uč.Wittnerová

        • Deň sv. Patrika
          • Deň sv. Patrika

          • Aj žiaci 3.C, 3.D a 4.C si pripomenuli Deň sv. Patrika. V 3.Ca 3.D sme si na hodine ANJ pripomenuli všetko, čo si pamätáme o tomto dni z predchádzajúceho šk. roka. Tiež sme si doplnili aj ďalšie poznatky. Nakreslili sme si škriatka - samozrejme so zeleným klobúkom. Keďže je marec, urobili sme si záložku do knihy, ktorú máme práve teraz rozčítanú. Žiaci 4.C zas prepájali učivo ANJ s učivom slovenského jazyka formou únikovej hry. Heslom na únik z hry bolo Írsko. Následne si vypočuli informácie o sv. Patrikovi v krátkom dokumente v angličtine, ktorý si spoločne preložili. 

            Mgr. J. Sedláková, Mgr. S. Gáliková

            Foto

          • Tradície a jarné sviatky v Anglicku

          • Žiaci 4.E na hodine ANJ vyskúšali jednu z najväčších tradícií, ktoré preslávili Angličanov - pitie čaju. A vyskúšali si to tak, ako sa patrí - čierny čaj s mliekom. K tomu sa hodí aj nejaká sladká maškrta. A aj tým je venovaný sviatok, ktorý sa pripomína v prvý marcový týždeň - Pie week (Koláčový týždeň). Žiaci si priniesli svoje koláčiky, na ktorých si pri tradičnom čiernom čaji aj pochutnali. Vysvetlili sme si aj spôsob podávania čaju o piatej.Žiaci si túto hodinu “vychutnali”.

            S. Gáliková

            Foto

        • Moja obľúbená kniha
          • Moja obľúbená kniha

          • O čítaní a  knihách sa na vyučovaní po jarných prázdninách viac rozprávali žiaci 2.A. Deti porozprávali spolužiakom o svojej obľúbenej knihe. Zisťovali sme aj ako kniha vzniká a aký význam majú ilustrácie a fotografie v knihe. Deti mali možnosť vyskúšať si aj prácu učiteľa na čítaní a úlohu ilustrátora.

            Mgr.Jana Talianová

            Foto