• Všetkovedko
          • Všetkovedko

          • V rámci celoslovenskej súťaže Všetkovedko boli ocenení žiaci 1. stupňa. Medzi najúspešnejších druhákov patrili Radovan Smerek, Liliana Kovácsová, Johanka Lenárthová, Hanka Joščáková, medzi najúspešnejších tretiakov patril Boris Baran a štvrtákov Michal Vincent Otčenáš, Bruno Kovács a Adam Gonda. Medzi tých s veľkým diplomom patrili aj ďalší 15. Ostaní mali tiež pekné výsledky a dostali malý diplom. Avšak všetci dostali krásne ceny. Blahoželáme všetkým, ktorí sa zapojili do súťaže.

            Mgr. Juliána Sedláková

            Foto

        • Vybíjaná 3. a 4. ročník
          • Vybíjaná 3. a 4. ročník

          • Tretiaci a štvrtáci si zasúťažili vo vybíjanej. Snahou každej triedy bolo vyradiť súpera z hry zásahom letiacej – hodenej lopty alebo triafaním do súpera. Súperi svoju šikovnosť preukázali bránením sa, uhýbaním, odbehnutím zo svojej pozície na ihrisku, prípadne chytením letiacej strely. 

            Držali sme sa hesla " v zdravom tele zdravý duch". Otestovali sme si svoju pohybovú zdatnosť a trénovali športové správanie.

            Gratulujeme všetkým, ktorí prekonali sami seba.

             

             

            Foto

        • Hviezdoslavov Kubín – školské kolo              28.02.2023
          • Hviezdoslavov Kubín – školské kolo 28.02.2023

          • Utorkové poludnie na Šmeralke sa nieslo v znamení prednesu poézie a prózy. Všetci recitátori sa na súťaž zodpovedne pripravili, porota však musela vybrať tých najlepších a rozhodla nasledovne:

            1. kategória – prednes poézie:

            1.miesto – Nataša Malinovská

            2.miesto – Šimon Marušák

            3.miesto – Olívia Eliašová

            I. kategória – prednes prózy:

            1.miesto – Peter Pavlinský

            2.miesto – Barbora Šuťaková

            3.miesto – Naira Malinovská

            Veľké uznanie patrí všetkým deťom, ktoré sa do súťaže zapojili, pripravili si báseň alebo príbeh a nebáli sa vystúpiť pred publikom i porotou. 

            Triedni učitelia, zapísala S. Hakučová

            Foto

        • Krajské kolo technickej olympiády
          • Krajské kolo technickej olympiády

          • Dňa 7.2.2023 sa konalo krajské kolo technickej olympiády. Našu školu reprezentoval Marco Alex Kleban. Umiestnil sa na 2. mieste. Blahoželáme a ďakujeme.

            V. Mašlej

        • Asia food
          • Asia food

          • Medzi najzaujímavejšie geografické učivo rozhodne patrí učivo o Ázii. Rozsiahlosť a pestrosť sú slová charakteristické pre Áziu. Žiaci 6. A triedy sa okrem základných geografickych faktov zamerali aj na zaujímavosti tohto regiónu. Najviac ich zaujali typické ázijské jedlá. Máloktorý kontinent je tak bohatý a rozmanitý na jedlo ako práve Ázia. Kamkoľvek sa tu vyberiete, očarí vás miestna gastronómia plná farieb, chutí a často aj zážitkov. Vplyv na prípravu pokrmov majú tradície, regionálne zvyky alebo tiež dostupnosť daných surovín. Dnes mnoho pokrmov preniklo aj do nášho jedálnička. Pri predstave ázijských pokrmov si väčšina ľudí vybaví rezance, ryžu a sushi. Táto oblasť však ponúka oveľa viac kulinárskych zážitkov a prekvapení. Šiestaci sa  na hodine geografie podelili o svoje obľúbené ázijské jedlá, koreniny, ovocie a urobili malú ochutnávku aj pre spolužiakov, ktorí si na nich s radosťou pochutnali.

            PaedDr. Andrea Lupták Horvátová

            Foto

        • JASPO 2023 – jazyková súťaž prešovských základných škôl a osemročných gymnázií
          • JASPO 2023 – jazyková súťaž prešovských základných škôl a osemročných gymnázií

          • Dňa 23. 2. 2023 sa konal 4. ročník zábavno-vedomostnej súťaže JASPO 2023, ktorú vyhlásila a zorganizovala ZŠ Kúpeľná 2 Prešov, v šk. roku 2022/2023 v priestoroch školy ZŠ Kúpeľná pod záštitou primátora mesta Ing. Františka Oľhu.

            Tohtoročná súťaž pre žiakov 7. -  9. ročníka  základných prešovských škôl a osemročných   gymnázií.sa niesla v duchu témy SVET OKOLO NÁS. Žiaci súťažili v trojčlenných tímoch.

            Súťaž prebiehala v cudzích jazykoch – anglickom, nemeckom, francúzskom, španielskom a ruskom. Súťaž pozostávala z dvoch častí: zábavnej a vedomostnej. V zábavnej časti súťažné tímy predviedli krátke, max. desaťminútové dramatizácie anglických dialogických textov a v druhej časti odpovedali na 25 otázok vedomostného kvízu v okruhoch – rodina, ročné obdobia, škola, športy, voľný čas, škola a anglická gramatika.

            Naši žiaci sa zapojili do súťaže v dvoch jazykoch – anglickom a francúzskom. Vyučujúce cudzích jazykov vyslali do súťaže najlepšie pripravené trojice súťažiacich, ktorí sa obetavo a usilovne pripravovali na súťaž od jesene 2022. V tíme angličtinárov úspešne bodovali jazykové a herecké talenty  – Alica Aoife Kubačková, Edmund Capák a Alexander Tatarka, všetci z 8.C triedy. V tíme francúzskeho jazyka nás reprezentovali tri jazykové a herecké talenty zo 7. C triedy – Karin Anna Bánó, Lea Hríbová a Nina Referovičová. Oba tímy sa umiestnili na veľmi peknom druhom mieste. Žiaci z oboch tímov si odniesli cenné skúsenosti a nové zážitky. Takto sa podelili o svoje postrehy:

            Alica Aoife Kubačková, 8.C: „Súťaž sa mi páčila, veľa som sa naučila. Ostatní súťažiaci boli veľmi milí a priateľskí. Boli tiež aj výborní protívnici a veľa som sa od nich naučila. Pačila sa mi tiež aj výhra – desaťeurová poukážka do Martinusu a diplom. Ďakujem za túto skvelú príležitosť.“

            Edmund Capák, 8.C: „Na súťaži bolo dobre. Na začiatku sme mali krátke divadelné predstavenia. Súperi nás síce prekvapili svojimi prepracovanejšími dielami, ale čo sme stratili v divadle, to sme dobehli v kvíze. Určite by som išiel aj v budúcom roku.“

            Karin Anna Bánó, Lea Hríbová a Nina Referovičová zo 7.C:

             

            „Bolo to veľmi zaujímavé a chceli by sme tam ísť znovu. Určite je dobré, že sa niečo také koná, lebo je to pripomenutie, že cudzí jazyk môže byť veľmi zábavný, aj keď je niekedy naozaj ťažký. Pre nás, žiačky siedmeho ročníka, to bola dobrá skúsenosť do budúcnosti. Aj keď to bolo niekedy veľmi ťažké a stresujúce, nacvičit predstavenie alebo opakovať si všetko učivo, aby sme sa pripravili na kvíz, sme veľmi rady, že sme mali možnosť zúčastniť sa.“

             

                   

            Za spoluprácu a prípravu žiakov na súťaž ďakujem kolegyniam: Mgr. Martine Bryndzovej, Mgr. Jane Foľtovej a Mgr. Lenke Bandurovej, PhD.

            Autorka textu: PhDr. Andrea Mladá a žiaci 8.C a 7.C.

            Foto

        • Ilustrácia obľúbenej knihy
          • Ilustrácia obľúbenej knihy

          • ABC centrum voľného času v Prešove vyhlásilo výtvarnú súťaž, do ktorej sa zapojili žiaci 2.B triedy a žiaci 5.,8.a 11. oddelenia ŠKD . Súťažné práce na tému Ilustrácia obľúbenej knihy sme odoslali a mladým ilustrátorom budeme teraz silno držať prsty J.

            Valičková, Škovránková, Jursová a Mikulová

            Foto

        • Zimná výzva - Ružín a jeho okolie
          • Zimná výzva - Ružín a jeho okolie

          • Po minuloročnom spoznávaní krás okolia Ružína v letnom období, máme za sebou aj zimné potulky.

            Všetko naokolo bolo ružínske. Priehrada, viadukt, tunel, zastávka a dokonca aj dve menšie doliny - Veľký a Malý Ružínok. Všetko na počesť dnes zaplavenej obce, ktorá sa volala, ako inak, Ružín.

            Trochu sme zaváhali a sneh sa nám roztopil, ale prechádzka bola čarovná. Vďaka pánovi Ivanovi Zužčákovi sme sa  oboznámili s polokrasovou dolinou jej flórou a faunou. Svojím rozprávaním nás preniesol do obdobia paleolitu, keď rozprával o Veľkej Ružínskej jaskyni, kde ako dôkaz uviedol nález kosti jaskynného medveďa, paleolitického ohniska, ale aj hlinené črepiny z čias neolitickej bukovohorskej kultúry. Veľmi nás zaujal počet jaskýň v skalných stenách, a to až 50.

            Na záver sa chceme poďakovať pánovi Ivanovi Zuščákovi za pozvanie a za príjemnú spoločnosť. Nezáležalo nám na tom, či zdolávame nadmorské výšky, ale na tom, že sme boli ako trieda spolu, čo prinášalo vtipné momenty a utužovanie kolektívu.


            Janka Beľušková, Dušan Olejár

            Foto

        • OKRESNÉ KOLO DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY
          • OKRESNÉ KOLO DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY

          • Dňa 8. 2. 2023 sa konal 15. ročník OKRESNÉHO KOLA DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY, kde sme opäť nechýbali. Súťaže sa zúčastnilo osem našich žiakov, ktorí súťažili v štyroch kategóriách. Olympiáda pozostávala z 3 častí: zo zaujímavých, ale i náročných dejín Vedy a techniky, ročníkového učiva a regionálnych dejín mesta Prešov.

            Konkurencia bola ako každý rok veľká, ale pozitívny vzťah k dejepisu a svedomitá príprava opäť priniesli vytúžený úspech.

            Kategória F   (táto kategória nemá postupové kolo)

            1. miesto:  Tatiana Bučková
            2. miesto:  Aneta Stankovičová

            Kategória C

            1. miesto: Matej Staš


            Ďakujeme všetkým  zúčastneným za vynaloženú snahu a budeme držať palce Matejovi, ktorý našu školu bude reprezentovať na Krajskom kole Dejepisnej olympiády 3.4.2023.


            vyučujúca dejepisu Beľušková

            Foto

        • Halové M SR vo viacboji mladšieho žiactva
          • Halové M SR vo viacboji mladšieho žiactva

          • Vrcholom zimnej atletickej prípravy  športovcov z celého Slovenska v kategórii mladšieho žiactva boli halové M SR vo viacboji , ktoré sa konali v Bratislave v športovej hale Elán. Viacboj mladšieho žiactva zahŕňal v sebe atletické disciplíny 60 m., 60 m. prekážky, skok do diaľky, vrh guľou (3kg.) a beh na 600 m. V každej z týchto disciplín, mohli športovci získať za svoj najlepší čas, alebo výkon body, ktoré po konečnom spočítaní a ukončení všetkých disciplín vygenerovali konečné umiestnenie. Našim  zverencom z ŠŠK Junior Prešov sa podarilo získať krásne umiestnenia. V elitnej desiatke Slovenska sa na fantastickom siedmom mieste umiestnil s počtom bodov 1924 Tomáš Goč a na peknom 20 mieste so ziskom 1327 bodov  Tobias Rusiňák obaja z športovej triedy 7.B. V rámci hodnotenia Východoslovenského atletického zväzu to pre našich zverencov vyzeralo, že Tomáš Goč skončil na druhom mieste a Tobias Rusiňák na piatom mieste.  

                  Na záver, chcem vysloviť veľké poďakovanie úspešným mladým atlétom, ktorí zabojovali a opäť potvrdili, že Školský športový klub Junior Prešov, pri ZŠ Šmeralova 25 má svoje stále miesto v Slovenskej atletike. Samozrejme poďakovanie patrí aj trénerovi , ale aj rodičom, že vedú svoje deti k najzdravšiemu spôsobu života v podobe športu.

            Maľcovský

            Foto

        • MAŠKRTILI SME NA HODINE SJL
          • MAŠKRTILI SME NA HODINE SJL

          • Že zaujímavá môže byť aj hodina slovenského jazyka, sme sa presvedčili pri preberaní témy Dynamický opis. Je to opis pracovného postupu a čo môže byť lepšie, ako príprava dezertu pre maškrtné jazýčky.

            Pani učiteľka Grocká nakúpila potrebné suroviny, a potom sa krájalo, lúpalo, servírovalo.

            Najviac sme sa tešili na samotnú konzumáciu. Ešte teraz nám tečú slinky.

                                                                                                              Žiaci VII.C

            Foto

        • ŽIVOTNÝ PRÍBEH ANNY FRANKOVEJ
          • ŽIVOTNÝ PRÍBEH ANNY FRANKOVEJ

          • Annelies Marie Franková bolo nemecké dievča židovského pôvodu, ktoré sa spolu so svojou rodinou skrývalo počas druhej svetovej vojny v Amsterdame, ale tesne pred koncom vojny padlo za obeť nacistickému vyvražďovaniu. Život počas ukrývania zachytila vo svojom denníku, ktorý sa zachoval a bol po vojne zverejnený.

                        V rámci hodín mediálnej výchovy sa žiaci VII.C 17.2.2023 zúčastnili na besede o Anne spojenej s výstavou. Lektorkami boli študentky gymnázia, ktoré nám odkryli vojnové časy a útrapy mladého dievčaťa. Beseda bola zároveň zamyslením nad predsudkami, nenávisťou, no vzbudila v nás aj obdiv nad odvahou ľudí, ktorí pre záchranu iných riskovali vlastné životy.

            „Keď píšem, môžem zo seba striasť všetky svoje starosti. Môj smútok zmizne, moja nálada je oživená! Ale, a to je veľká otázka, dokážem niekedy napísať niečo skvelé, stane sa zo mňa niekedy novinárka alebo spisovateľka?“

            Sny sa mladej Anne rozplynuli ako hmla, ale zanechala nám odkaz, že len MIER a LÁSKA je zárukou šťastného života.

                                                                                                               Grocká

            Foto

        • Balíček z Japonska
          • Balíček z Japonska

          • Japonsko – krajina vychádzajúceho slnka, tak vzdialená a očarujúca, s fascinujúcou prírodou a originálnou architektúrou. A práve na prírodu, jej ochranu a ekológiu bola zameraná výtvarná súťaž, do ktorej sme sa zapojili aj my. Išlo už o 22. ročník medzinárodnej súťaže pod záštitou organizácie UNICEF v Tokiu, zameranej  na  environmentálnu detskú kresbu. Bola určená žiakom vo veku 7-15 rokov.

            Do súťaže sa zapojilo 61. krajín sveta a doručených bolo 340 000 výtvarných prác. Boli plné fantázie, výtvarnej citlivosti a zobrazovali najmä prírodu, zvieratká, rodinu a blízke okolie. Sme šťastní, že sme aj my svojimi dielkami mohli podporiť túto tému a vystavovať práce v Japonsku.

            Ďakujeme organizátorom za možnosť zapojiť sa do tejto krásnej súťaže a tiež za balíček s prekvapením, ktorý nás veľmi milo prekvapil a zároveň potešil. Sme motivovaní k ešte snaživejšej práci a veríme, že sa nám podarí zapojiť aj do ďalšieho ročníka. Už teraz sa na to tešíme 😊.

                                                                                                             vyučujúca VYV, Milena Koščová

            Foto

        • GEG - tvorba náučnej pomôcky pre spolužiakov
          • GEG - tvorba náučnej pomôcky pre spolužiakov

          • V 9. ročníku si žiaci v rámci hodiny GEG mali možnosť vyskúšať a vytvoriť didaktickú pomôcku pre spolužiakov, ktorá bola zameraná na lepšie pochopenie akéhokoľvek prebraného učiva od začiatku školského roka.  Mohli to byť napr. modely, encyklopédie, didaktické karty, náučné pexesá, obrazové mapy, vedomostné puzzle ... Práca mala byť zameraná na dostatočné a správne geografické informácie, praktickosť, názornosť a tvorivosť.

            Dobrovoľné spracovanie dopadlo vynikajúco, spolužiaci neskrývali nadšenie a výsledný produkt naplnil očakávania. Spracovanie obohatilo a upevnilo geografické vedomosti a ukázalo ako sa učiť geografiu ľahšie a zaujímavejšie.

                                                                                                         vyučujúca GEG Milena Koščová

            Foto

        • SLÁVICI Z LAVICE
          • SLÁVICI Z LAVICE

          • Dňa 21.2.2023 sa uskutočnilo školské kolo súťaže "Slávici z lavice".Počas súťaže sme zistili, že na našej škole máme veľa šikovných speváčok a dokonca aj výborného speváka.Súťažiaci nám predstavili širokú škálu moderných piesní.Výkony boli úžasné.Dve najlepšie speváčky : Soňa Semančíková a Patrícia Kokavcová nás budú reprezentovať na okresnom kole dňa 24.3.2023 v ABC Centre voľného času v Prešove.Budeme im držať palce.

            p.uč. M.Valičková a p.uč.I.Wittnerová

            Foto

        • Kam po základnej škole 2023
          • Kam po základnej škole 2023

          • 23.2.2023 sa naši deviataci zúčastnili workshopu, ktorý v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom, Regionálnym  úradom školskej správy v Prešove, Centrom poradenstva a prevencie v Prešove a 5 firmami zapojenými do duálneho vzdelávania organizovala Spojená škola Ľ Podjavorinskej.

            Žiaci sa dozvedeli, aké sú možnosti štúdia na stredných školách, aké sú podmienky duálneho vzdelávania. Vyskúšali si prvú pomoc, dali si odmerať hladinu cukru v krvi, ochutnali pripravené dobroty, mali možnosť pohladkať dravé vtáky.

            Veľmi vydarená akcia.

            triedne učiteľky 9.A, 9.C, 9.D

            Foto

        • PREŠOV – SRDCE VÝCHODU
          • PREŠOV – SRDCE VÝCHODU

          • Prešov je jedinečné mesto, ktorého krásu môžeme neustále obdivovať a pátrať po jeho histórii.

            Aby sme u detí vzbudili záujem a rozvíjali ich kladný vzťah k nášmu mestu, naplánovali sme akciu s názvom  „Prešov – srdce východu“. Túto sme realizovali postupne v období dvoch týždňov, kedy sa deti so svojimi vychovávateľkami v jednotlivých oddeleniach venovali viacerým aktivitám spojeným so spoznávaním nášho mesta.  Pri kreslení historických pamiatok deti ukázali svoj výtvarný talent a zmysel pre detail. Vyvrcholením týchto aktivít bol vedomostný kvíz, na ktorom sa zúčastnilo 52 detí zo všetkých oddelení. V úvode sa deťom prihovoril pán riaditeľ Ľubomír Bodnár, ktorý ich veľmi povzbudil a poprial im mnoho úspechov. Deti počas vedomostného kvízu preukázali mnohé znalosti o našom meste. Kvíz nám pekným programom sprestrili deti zo ZUŠ DAMA, ktoré pod vedením pána Mgr. M. Leška zahrali dve skladby pre zobcovú flautu. A taktiež deti z Kolovrátku (krúžok ľudového tanca) pod vedením pani učiteliek Mgr. R. Ondzikovej a Mgr. M. Policianovej, ktoré nám zaspievali pieseň „A od Prešova“. Všetky zúčastnené deti sa k ich spevu s radosťou pridali.

            Na troch najlepších výtvarníkov čakalo prekvapenie z kancelárie primátora mesta Prešov. Deti si prevzali taštičku s peknými spomienkovými predmetmi a suvenírmi nášho mesta. Ani ostatné deti neodišli naprázdno. Všetky oddelenia si odniesli kalendáre mesta Prešov. Za účasť a aktivitu na vedomostnom kvíze získali deti ešte diplom a sladkú odmenu nielen pre seba, ale i pre svoje oddelenie.

            Vychovávateľky: J. Mikulová, I. Ivanová, T. Škovránková

            Foto

        • "Ostatňe Fašengi" - zážitkovo i výskumne
          • "Ostatňe Fašengi" - zážitkovo i výskumne

          • Žiaci 1. stupňa ZŠ Šmeralova si posledné fašiangové dni pripomenuli zážitkovo i výskumne.V rámci prierezovej témy Regionálna výchova a ľudová kultúra sa sústredili na tradície ľudových fašiangov. Pripravili si tradičné masky alebo ľudové oblečenie. Dozvedeli sa prečo sú karnevaly práve v tomto období, aké boli tradičné masky, prečo sa pochovávala basa a pod. Niektorí žiaci spolu s rodičmi a starými rodičmi nachystali fašiangové dobroty a masky. Ale vyskúšali si aj úlohu výskumníkov, keď ich domácou úlohou bolo porozprávať sa so staršími členmi rodiny. Tak sme získali veľa informácií o Fašiangoch z rôznych regiónov. Zaujímavosti si deti zapísali a spoločne sme to zhrnuli do Receptára fašiangových jedál a zvykov. Samozrejme, nechýbal ani fašiangový sprievod a fašiangová zábava v maskách. Nech sa páči, ochutnajte štipku z fašiangovej atmosféry vo fotkách a z fašiangových dobrôt v našej knihe. Ďakujeme informátorom a pomocníkom a želáme všetkým pokojné predveľkonočné obdobie.

            Fašiangový receptár ZŠ Šmeralova

            učitelia a  žiaci 1.stupňa ZŠ

            https://read.bookcreator.com/8A7hHyw84lQ58zIUiTzXCEhZeT12/i7yU-lFpQ4y0i9_J-Xv-Qg

             

            Foto

          • Záver LVK - 4. ročník

          • Úspešne sme ukončili aj druhý turnus lyžiarskeho výcvikového kurzu štvrtákov.

            Z 19 nelyžiarov sú dnes všetci lyžiari!!! Veľké ďakujem patrí vedúcej kurzu, p.učiteľke Ondzíkovej, p.učiteľke Hrabčákovej a p.učiteľke Kormaníkovej, ktoré sa veľmi ochotne a obetavo venovali práve nelyžiarom. Z dobrých lyžiarov sa stali skvelí lyžiari a všetci sme si užili krásne chvíle na svahu.

            Celú fotodokumentáciu nájdete na FB stránke školy a video vo vestibule školy. Ďakujem aj p.učiteľke Birošovej za dvojtýždňový non stop servis spracovania fotodokumentácie. 

            ski tím Šmeralky