• Eko workshop
          • Eko workshop

          • Ďalší zaujímavý deň v škole. Lektorky OZ Odvážne nám otvorili oči. Lenka Elečková, Michaela
            Krížová a Laura Martinková sa postarali o „ Zelenú revolúciu“.
            Odpad je v dnešnej dobe veľkým problémom - je všade okolo nás a produkujeme ho čoraz viac.
            Škodí nielen životnému prostrediu, ale aj zdraviu ľudí a tiež ekonomike. Na Slovensku ročne
            vyprodukujeme až 1,9 ton odpadu, čo predstavuje približne 350 kg na jedného obyvateľa. Pritom
            sa dá polovica opätovne zužitkovať, ak by sme všetci odpad poctivo triedili. Uvedomiť si dlhodobý
            vplyv netriedenia odpadu na našu planétu je pre väčšinu ľudí stále ťažko predstaviteľné. Aj preto
            sa mnohým do triedenia odpadu dobrovoľne nechce. Neexistuje ale žiaden dobrý dôvod, prečo
            by sme odpad triediť nemali, naopak je milión vážnych dôvodov, prečo by sme triediť mali.
            Až  trištvrtiny  odpadu, ktorý Slováci vyprodukujú, končí na skládkach. Radíme sa preto v tomto
            smere medzi najhoršie krajiny Európskej únie. Ak ale začneme triediť odpad, naše skládky sa
            zmenšia a pomôžeme tak prírode aj svojmu zdraviu.

            Tentokrát už nič nenechávame na náhodu. Začali sme od najmenších. Predstavte si, že vaše
            dieťa miluje triedenie odpadu. Doma hádže plastové fľaše z džúsu do žltého a papier do modrého
            smetného koša. Deti triedia s radosťou. Začať učiť triediť odpad práve deti je dôležité. Čo sa v
            škole naučia, to prenesú aj domov na rodičov a starých rodičov.

            Foto

        • ZŠ Šmeralova úspešná v šampionáte WocaBee
          • ZŠ Šmeralova úspešná v šampionáte WocaBee

          • Žiaci ZŠ Šmeralova sa už štvrtý rok učia anglický jazyk aj pomocou WocaBee aplikácie, kde si osvojujú novú slovnú zásobu vrátane výslovnosti moderným a veľmi efektívnym spôsobom.Tento rok sa už druhýkrát zapojili do súťaže pre školy Jazykový WocaBee šampionát, ktorá prebieha pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Každá trieda/skupina súťaží ako tím, takže v jazykoch sa zlepšujú skutočne všetci žiaci. Aplikácia pracuje s každým žiakom individuálne za pomoci umelej inteligencie a žiaci si ju môžu spustiť na mobile, tablete či počítači. Môžu súťažiť  a zlepšovať sa v rôznych jazykoch. Žiaci našej školy v šampionáte nazbierali naozaj veľa bodov a získali krásne umiestnenia v okresnom kole, a to v silnej konkurencii základných a stredných škôl. 
            2.miesto - trieda 3.B/3.D p.uč. Kormaníková M.
            3.miesto - trieda 8.A  p.uč. Kmecová
            6. miesto - trieda 6.D p.uč. Kmecová
            8.miesto - trieda 3.C p.uč. Kormaníková S.

            Ďalšie pekné umiestnenia získali triedy 4.C (p.uč. Galiková), 4.E (p.uč. Sedláková), 9.A/C (p.uč. Macejová), 9.B (p.uč. Mladá)

            K najlepším hráčom patrili: Hybben 3.B, Grejták 3.D, Smerek 3.C a Lejko, Uličný, Čeklovská z 8.A.
            Blahoželáme všetkým zúčastneným žiakom a učiteľom, ktorí prijali výzvu a zapojili sa do šampionátu. Veríme, že tou najväčšou výhrou je pre všetkých ich vlastné napredovanie v učení sa jazyka. Držme palce v krajskom kole postupujúcim tretiakom a ôsmakom.

            Vyučujúce zúčastnených tried

            Foto

        • 4.C, 4.D, 5.C Halloween - tradície
          • 4.C, 4.D, 5.C Halloween - tradície

          • K tradičným sviatkom v anglicky hovoriacich krajinách je Halloween. Ako vznikol, čo to je a ako sa oslavuje, to si na vlastnej koži vyskúšali aj naši žiaci. Páčili sa im masky, pohostenie, aj tanec, ktorý sme si na hodinách ANJ vyskúšali.

            S. Gáliková

            Foto

        • OLYMPIÁDA ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY (ŠKOLSKÉ KOLO)
          • OLYMPIÁDA ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY (ŠKOLSKÉ KOLO)

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry (OSJL) je organizovaná ako postupová súťaž a je vyhlasovaná každoročne. Jej cieľom je prehĺbiť, upevňovať komunikačné zručnosti žiakov základných škôl v slovenskom jazyku, rozširovať záujem žiakov o sebavzdelávanie a samostatnú tvorivú činnosť.

            Olympiáda zo SJL (kategória C) sa v našej škole realizovala 17. 10. 2023. Pozostávala z troch častí – online testu, transformácie textu a rečníckeho prejavu. Zúčastnilo sa na nej 18 žiakov 8. a 9. roč. Na všetky spomínané časti dohliadala porota v zložení Mgr. J. Homolová, Mgr. M. Grocká a Mgr. J. Fecková. Po sčítaní všetkých bodov dosiahnutých v jednotlivých častiach súťaže prvé tri miesta získali tieto žiačky:

            1. Ema Marchevská (IX. A),

            2. Júlia Lešková (VIII. B),

            3. Tamara Leláková (IX. A).

            Do okresného kola, ktoré sa bude konať 15. 11. 2023, postupuje Ema Marchevská.

            Všetkým srdečne blahoželáme a Eme želáme veľa úspechov v okresnom kole!

            J. Homolová

            Foto

        • SteelPark – Košice 6.E a 8.E
          • SteelPark – Košice 6.E a 8.E

          • Dňa 27. 10. 2023 sa žiaci 6.E a 8.E v spoločnosti triednych učiteliek (Mgr. Z. Kmecová, Ing. A. Šibová, AU: Mgr. J. Lešková) zúčastnili exkurzie do zábavného technického centra v Košiciach pod názvom SteelPark. Zahrali sme sa na vyše 50 exponátoch z oblasti optiky, biometrie, geológie, fyziky, chémie, strojárstva a ďalších.

            Žiaci skúmali vedecké hypotézy, overovali technické a prírodné zákonitostí, ale hlavne zabávali sa. Zaujali nás mnohé exponáty ako napr. magnetická lezecká lávka, valcovňa, elektromagnetický žeriav, elektrika v našich svaloch a srdci, robot Nao, lisovacie zariadenie na výrobu autíčka, robotický futbal a iné.

            Prehliadka s výkladom nám zbehla ani sme sa nenazdali a plný zážitkov sme sa vydali na „upršanú“ cestu domov. Exkurzia sa nám podarila a hoci počasie pripravilo prekvapenie, kde nikto nezostal suchý...odchádzame spokojní a hlavne pripravení na ďalšie dobrodružstvá.

            Mgr. Z. Kmecová

            Foto

        • Stretnutie s Ivanom Bellom - slovenským kozmonautom
          • Stretnutie s Ivanom Bellom - slovenským kozmonautom


          • Brigádny generál vo výslužbe, prvý letec – kozmonaut Slovenskej republiky a 385. človek vo vesmíre – Ivan Bella.  Naši ôsmaci sa s touto osobnosťou stretli osobne, vo štvrtok 26.10.2023 v meste Medzev. Príjemný človek nás oslovil svojou jednoduchosťou a veľmi pútavým opisom svojej cesty do vesmíru. 

            Vo februári 1999 strávil takmer 8 dni na tomto orbitálnom komplexe, kde v rámci vedeckej časti vesmírneho programu Štefánik vykonával experimenty z rôznych oblastí vedeckého spektra. Jeden z experimentov bol aj z dielne Oddelenia kozmickej fyziky ÚEF SAV, ale išlo aj o biologické experimenty či výskumy v oblasti endokrynológie.

            Ďakujeme, že sme sa s ním mohli osobne stretnúť.

            Z. Bergmannová

            Foto

        • Zdravé pochúťky s rímskymi číslami
          • Zdravé pochúťky s rímskymi číslami

          • Žiaci 5.E triedy sa popasovali s rímskymi číslami a vytvorili krásne projekty obľúbených zdravých pochúťok. Najprv sme si pripomenuli, aké potraviny sú pre nás potrebné a vytvorili sme výživovú pyramídu. Pyramídy sme zamenili za sčítacie a zopakovali si operácie s rímskymi číslami. Napokon žiaci spracovali zdravú pochúťku (koláčik, šalát, cestoviny), ale údaje v recepte zapísali pomocou rímskych  čísel. Dobrú chuť!

            Z. Bergmannová

            Foto

        • KYBERŠIKANA
          • KYBERŠIKANA

          • Deti boli ešte donedávna šikanované v rámci triedy, na školskom dvore, krúžku alebo na ihrisku pri dome. Dnes sa však prípady ubližovania, zraňovania a zosmiešňovania presunuli aj do virtuálneho priestoru. Nabrali novú formu a dokážu ublížiť ešte intenzívnejšie a s väčšími následkami. Kyberšikana je vo všetkých svojich podobách nebezpečná a môže mať katastrofálne následky. Odborníci radia, aby rodičia, ale aj pedagógovia s deťmi neustále komunikovali a diskutovali aj o nástrahách online sveta.

            V októbri - mesiaci kybernetickej bezpečnosti - prebehli na našej škole vo všetkých štvrtáckych triedach besedy so školskou psychologičkou Mgr. Andreou Orolínovou  na tému virtuálneho šikanovania.

            Mgr. Martina Doubravová,  Mgr. A. Orolínová

            Foto

        • Divadelné predstavenie v ŠKD
          • Divadelné predstavenie v ŠKD

          • Naše deti školského klubu sa zúčastnili divadelného predstavenia, ktoré si naplno užili. Pôsobivo stvárnený príbeh Zlaté kura,  alebo o slastiach a strastiach výchovy detí. Príbeh  rozprával o tom, že nielen príkazy a zákazy formujú malého človiečika, ale aj kamarátsky prístup, humor a dobré slovo dokázali navodiť rešpekt a správne usmerniť. Pre detského diváka  bolo nastavené zrkadlo, v ktorom sa mohol vidieť pri rôznych situáciách a učiť sa  takto správne reagovať. Tešíme sa záujmu od detí a rodičov, že z pohodlia školy tak vieme ponúknuť a navodiť rozprávkové popoludnie v ŠKD.

            PhDr.  K. Lacková

            Foto: Mgr. A. Gergelčíková

            Foto

        • Beseda o povolaniach
          • Beseda o povolaniach

          • Čím chceš byť, keď vyrastieš? To je otázka, s ktorou sa stretávame už od materskej školy. Vyhrávajú zvyčajne smetiari, policajti, astronauti, hasiči, zverolekárky, učiteľky, po novom už aj youtuberi či influenceri. Je pre nás veľkým šťastím, ak si vyberieme povolanie, ktoré robíme s radosťou a tešíme sa do práce. Aby deti pochopili, aké dôležité je vybrať si správne, prišli nám o svojej práci porozprávať ich rodičia.

            Do triedy 2.A prišiel o svojom povolaní porozprávať pán Sčislák. Ako výpravca vlaku zažil množstvo zaujímavých situácií.

            Do 2.B prišiel Klárkin ocko – pán Derjan. Nepriletel síce na helikoptére, ale o to zaujímavejšie bolo jeho rozprávanie o odvážnom nasadení našich vojakov pri rôznych záchranných akciách.

            Triedu 2.D navštívil otecko nášho spolužiaka Alexa, pán Malinovský, pretože má veľmi zaujímavé povolanie - je pilotom. Porozprával nám o svojej práci, pozreli sme si krásne zábery sponad oblakov a prostredníctvom videí sme sa na chvíľu stali všetci pilotmi...ďakujeme za pekný zážitok.

            Triedne učiteľky 2.ročníka  - Lissiouid, Doubravová, Vadašová      

            Foto

        • Budúci prváci ...
          • Budúci prváci ...

          • V októbri nás navštívili žiaci MŠ Bajkalská. Boli zvedaví, ako vyzerá veľká škola. Spoznali jedáleň, telocvičňu, miestnosť s počítačmi, no najviac sa tešili, že uvidia svojich kamarátov. V prvých ročníkoch ich aj našli. To bolo radosti zo stretnutia. Predškoláci preskúmali triedu, prezreli si prvácke knihy a rozlúčili sa. Sprievodcu po škole im robil pán zástupca R. Vadaš. Ďakujeme pani učiteľkám za spoluprácu a tešíme sa na ďalšiu akciu s MŠ.

            R. Ondziková

            Foto

        • Navzájom si pomáhame
          • Navzájom si pomáhame

          • Prosím, prilep tam aj foto z druhého mailu, nechce mi to zazipsovať. Ďakujem.V stredu žiaci 5.B a 7.C navštívili Gréckokatolícku charitu v Prešove. A nebolo to len. Všetko ste spôsobili vy, milí naši žiaci a vaši skvelí rodičia. Počas zbierky cestovín sme vyzbierali odhadom 150 kilogramov pre ľudí v núdzi.V dnešnej dobe je dobrovoľníctvo veľmi potrebné a chceli sme vidieť, ako to funguje naozaj. P.Futejová a p Peštová z Gréckokatolíckej charity v Prešove nás srdečne prijali, vysvetlili žiakom princíp dobrovoľnej pomoci a ukázali žiakom, ako vyrobiť včelobaly. Na oplátku im piataci vyrobili papierové včielky a siedmaci včelie pozdravy. Potom sme sa presunuli do centra Prešova a po upršanej prehliadke historických pamiatok žiaci riešili vedomostný kvíz.Ďakujeme za možnosť navštíviť priestory Gréckokatolíckej charity a radi pomôžeme aj nabudúce.P.S.: Celý kruh sa uzavrel v stredu popoludní, keď pre cestoviny prišla biela dodávka.Ďakujeme.Viac fotografií na FB našej Šmeralky.triedne učiteľky Bryndzová, Lešigová

            Foto

        • PRÍBEHY DO KAMEŇA ODETÉ
          • PRÍBEHY DO KAMEŇA ODETÉ

          • „...na veľkých umelcov by sa nemalo zabúdať...“

             

                        24.10.2023 si žiaci VII.A, VII.B, VIII.C vychutnali netradičnú hodinu výtvarnej výchovy, dejepisu a literatúry v podobe divadelného predstavenia vo Viole pod názvom Príbehy do kameňa odeté o sochárke Olene Mandičovej.

                        Meno neznáme, ale úzko prepojené s Prešovom. Bola prvou ženou na Slovensku, ktorá sa začala venovať monumentálnej plastike. O jej ťažkom osude vyrozprával v retrospektíve Olenin mŕtvy otec, učiteľ.

            Pre ženu bolo mimoriadne ťažké presadiť sa medzi sochármi – mužmi. Jej návrhy na sochu T.G.Masaryka, prvého československého prezidenta, oslovili najviac a tu sa začína jej monumentálna tvorba. S Prešovom je späté súsošie Alexandra Duchnoviča, ktoré dnes stojí na Duchnovičovom námestí.

            Predstavenie bolo interaktívne, žiaci sa aktívne zapájali a zábavnou formou sa zároveň učili. Po predstavení nasledovala diskusia s lektorkou. Žiaci sa správali ukážkovo, za čo si zaslúžia pochvalu.

                                                                                                              M. Grocká

            Foto

        • Talentovaná tenistka
          • Talentovaná tenistka

          • Naša žiačka Zoe Hanzo zo 7.C triedy začala s tenisom ako 6-ročná. Na začiatku  trénovala 2x týždenne, neskôr sa jej tréningový režim zmenil na každodenný, pretože chcela súťažiť.

            Po niekoľkých mesiacoch trénovania si skúsila svoj prvý turnaj. Zapáčilo sa jej súťaženie, súperenie a vyhrávanie na turnajoch a najmä keď  vyhrávala so staršími a skúsenejšími súperkami.
            Najprv hrávala len na Slovensku, ale potom začala súťažiť aj v Českej republike, kde sa sa na turnaji prebojovala až do finále a od minulého roka sa zúčastňuje aj medzinárodných turnajov.
            Už tretí rok je v kategórii dvojhier v top 5 na Slovensku.

            Držíme prsty!

            tr. uč. Adriána Lešigová

            Foto

        • Mesiac úcty k starým rodičom
          • Mesiac úcty k starým rodičom

          • Na našich starkých si spomenuli (a to nielen v októbri) aj naši najmenší, prváci zo všetkých tried. Tento mesiac sme venovali myšlienkam na nich, na ich lásku, trpezlivosť, ochotu pomôcť a často aj na chutné dobroty z ich kuchyne, či nejaký zážitok z výletov alebo aj majstrovanie. Pre žiakov boli pripravené rôzne pracovné listy, v ktorých sme tvorili puzzle, príbeh, rozprávali sa o záľubách ich dedkov a babiek. Ale určite najväčší úspech mali darčeky, ktoré žiaci pripravili a odovzdali doma vo svojich rodinách.
            tr. učiteľky 1. ročníkov

            Foto

        • Deň jablka a plné brušká
          • Deň jablka a plné brušká

          • Jesenné obdobie si nevieme predstaviť bez zdravých jabĺčok. A v našej triede ani bez chutných maškŕt z nich. Či sušené, pečené, varené - všetky boli na zjedenie. Naše mamky, babky, ale i ockovia nám pripravili na deň jablka 20.10.2023 tie najchutnejšie dobroty. V zdravej téme sme pokračovali počas celého dňa a ochutnali sme aj niektoré slovenské prírodné minerálne vody, o ktorých sme sa učili na vlastivede. A s plnými bruškami sa nedá robiť. A ani rozmýšľať. Tak sme teda zdravo oddychovali.

            4.E a tr.uč. Ľ. Plavčanová

            Foto

        • Október - mesiac úcty k starším
          • Október - mesiac úcty k starším

          • Mesiac október sa nesie v duchu úcty k starším. Každé dieťa je vďačné za svojho starého rodiča a nie je to inak ani v prípade detí z 1. oddelenia v ŠKD. Do prípravy darčekov pre svojich blízkych sa pustili s veľkou radosťou až nadšením. Preto verím, že srdiečka obdarovaných potešili. Pri trénovaní strihania s nožnicami sme tiež mysleli na starých rodičov a vytvárali sme ich portréty. Deti kreslili aj obrázky, na ktorých znázornili ako s babkou a dedkom trávia spoločné chvíle. Následne svoje kresby opísali a pri rozprávaní spomenuli aj veľa iných spoločných zážitkov.

            Preto milá babka a milý dedko, ďakujeme, že Vás máme.
            1. oddelenie v ŠKD a Ambrová

            Foto

        • Pasovanie prvákov do Školského klubu detí
          • Pasovanie prvákov do Školského klubu detí

          • V piatok 20.10.2023 sme mali v Školskom klube detí rozprávkových hostí. Prišiel nás navštíviť kráľ s kráľovnou spolu so svojim sprievodom. Kráľovná sa deťom prihovorila básničkou a kráľ si pre ne pripravil úlohy. Ich plnením museli deti preukázať svoju bystrosť a šikovnosť. Posledná úloha bola najdôležitejšia a najvážnejšia. Deti skladali sľub vzorného žiačika, klubáčika. Po úspešnom zvládnutí všetkých skúšok, kráľ vyjadril hrdosť na prváčikov. Následne ich slávnostne kráľovským mečom pasoval za právoplatných členov Školského klubu detí. Kráľ ukázal aj svoju štedrosť, keďže so sebou priniesol aj poklad. Každého nového člena obdaroval pamätným listom, sladkými dobrotami a farebnými školskými pomôckami. Nezabudol ani na detskú hravosť. Deťom podaroval aj kráľovskú listinu s veselými úlohami. Ďakujeme vznešenej návšteve za netradičné a obohacujúce popoludnie.

            Martina Ambrová, Iveta Ivanová, Janka Mikulová  

            Foto

        • Earth Rangers zo ZŠ Šmeralova získali certifikát národnej kvality v eTwinning
          • Earth Rangers zo ZŠ Šmeralova získali certifikát národnej kvality v eTwinning

          • Národná podporná organizácia v každej krajine hodnotí žiadosti škôl o udelenie Národného certifikátu kvality. Všetky projekty sa hodnotia podľa piatich kritérií. Sme veľmi radi, že náš prvý eTwinningový projekt, ktorý bol realizovaný v šk. roku 2022/2023 bol ocenený Certifikátom národnej kvality eTwinning. Srdečne blahoželáme všetkým mladým aktérom projektu Earth Rangers, ďakujeme za spoluprácu rodičom, spolužiakom a kolegom, našim skvelým partnerským školám zo Slovenska, Francúzska a Turecka, eTwinningu a všetkým fanúšikom a podporovateľom.

            Šťastní "Earth Rangeri" a p. uč. Monika Kormaníková

            Foto

        • Medzinárodný eTwinningový projekt StoryConnect
          • Medzinárodný eTwinningový projekt StoryConnect

          • Po štartovnej skúsenosti v minulom školskom roku pokračujeme s mladšími školákmi v eTwinningových projektoch aj v šk. roku 2023/2024. Do projektu StoryConnect je zapojených 21 škôl z 12 krajín. Zameriavajú na rozvíjanie čitateľskej gramotnosti prostredníctvom príbehov. Cieľom projektu je zapojiť žiakov do výučby jazyka cez objavovanie a zdieľanie pribehov. Deti budú participovať v kolaboratívnych aktivitách so žiakmi z iných krajín, a tak rozvíjať vlastné  jazykové zručnosti, kultúrne povedomie, vzťah k čítaniu a knihám a v neposlednom rade posilňovať medziľudské porozumenie. Doposiaľ sa nám podarilo vytvoriť spoločné úvodné predstavenie sa a kolaboratívne slogany o knihách. Tešíme sa na ďalšie aktivity.

            https://youtu.be/wvVFYF0w-zA

            Monika Kormaníková a mladí "eTwinners"

            Foto