• Výhra plná zážitkov
          • Výhra plná zážitkov

          • Ešte v júni sa terajšia 9.C pod vedením triednej učiteľky Silvie Revickej zapojila do súťaže iniciovanej spoločnosťou Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia. Deviataci so svojim videom na tému agilita vyhrali deň strávený formou workshopu v ich spoločnosti v Košiciach.

            Spomínané video nájdete tu: https://www.youtube.com/watch?v=3yfK9Gi7RVw

            Samotnej akcii predchádzala jedna hodina neformálnych rozhovorov, ktorá sa uskutočnila na našej škole v prvý novembrový týždeň a slúžila na vytvorenie obrazu o žiakoch, ktorých tím T Kids rozdelil do jednotlivých pracovných skupín. Deň D nadišiel 29.11.2023. Už od skorých ranných hodín boli všetci plní očakávaní. Nakoľko bolo možné si túto výhru užiť s ešte jednou triedou, podelili sa o ňu deviataci so 7.C v sprievode tr. pani učiteľky Adriany Lešigovej. Čo nás na mieste čakalo? Aktivity zamerané na:

            • spoluprácu a tímové učenie
            • rozvoj vzájomnej komunikácie, rešpektu v tíme
            • rozvoj vlastnej zodpovednosti a autonómie
            • kreatívne myslenie a učenie hrou
            • plánovacie zručnosti
            • schopnosť adaptácie na zmenu
            • schopnosť reflexie, vzťahu k odvedenej práci a i. ...

            To, či si žiaci tento deň užili, snáď netreba ani komentovať. Pozrite sa sami, v akej atmosfére sa učilo, pracovalo, zabávalo 😊.

            Trieda 9.C s pani učiteľkou Silviou Revickou

            Foto

        • NA SV. MIKULÁŠA NAŠA TRIEDA ROZPRÁVA SA
          • NA SV. MIKULÁŠA NAŠA TRIEDA ROZPRÁVA SA

          • Dňa 6.12.2023 sa v našej triede 9.E na hodine OBN zjavil Mikuláš v podobe našej školskej psychologičky.Prišla sa s nami porozprávať o vzťahoch v našej triede, o medzitriednych vzťahoch, o nástrahách internetu. Žiaci sa dozvedeli informácie,čo je a čo nie je vhodné správanie, že každý má svoje aj zlé,ale predovšetkým dobré vlastnosti.Veríme,že naše vzťahy sa hlavne teraz vo vianočnom čase zlepšia,že budeme k sebe všetci lepší a úprimnejší.

            trieda 9.E

            Foto

        • KAM PO ZÁKLADNEJ ŠKOLE
          • KAM PO ZÁKLADNEJ ŠKOLE

          • Dňa 5. 12. 2023 žiaci 9. B navštívili výstavisko s názvom Kam po ZŠ, ktorého 4. ročník opäť organizovala Spojená stredná škola Ľ. Podjavorinskej v Prešove. Na výstavisku sa prezentovali takmer všetky stredné školy a gymnáziá z Prešova a prešovského regiónu a firmy zapojené do duálneho systému vzdelávania – Lear, Regada, Spinea, Gohr a ďalšie. Žiakom končiacich ročníkov základných škôl počas nej odprezentovali ponuku odborov, resp. výrobné portfólio. Jedným z organizátorov štvrtého ročníka výstavného  podujatia bol aj Prešovský samosprávny kraj.

            Žiakom sa páčili stánky SOŠ stavebnej, Hotelovej akadémie s ukážkami vianočného pečiva, stánok gymnázia J. A. Raymana a stánky stredných zdravotných škôl, kde si žiaci mohli vyskúšať trenažér nácviku masáže srdca alebo aplikovanie liečiva injekčnou striekačkou.

            Autorka príspevku: PhDr. A. Mladá a žiaci 9. B

            Foto

        • Bezpečne na internete so štvrtákmi
          • Bezpečne na internete so štvrtákmi

          • Internet, siete, hoaxy, médiá ... to je len zopár slov, ktoré sa udomácnili aj v slovníkoch našich detí.  A preto sme si počas Dňa internetovej bezpečnosti 30.11.2023 spolu so štvrtákmi našej školy urobili jednoduché aktivity, aby sme upozornili na nebezpečenstvá, ktoré na nás číhajú na rôznych internetových stránkach, kanáloch, ale aj cez SMS a e-maily. Pozreli sme si náučné videá, vytvorili plagáty a hlavne sa veľa o internetovej bezpečnosti rozprávali.

            Foto

        • ŠIKOVNÝ CHLAPEC, ŠIKOVNÉ DIEVČA
          • ŠIKOVNÝ CHLAPEC, ŠIKOVNÉ DIEVČA

          • Dňa 30.11.2023 a 5.12.2023 sa vybraní žiaci z tretích a štvrtých ročníkov zúčastnili súťaže s názvom Šikovný chlapec, šikovné dievča. Obsahom súťaže bolo riešenie úloh rôznych typov. Žiaci individuálne riešili predložené úlohy - krížovky, hlavolamy, skladačky a praktické úlohy v priestoroch ABC - Centra voľného času. Súčet bodov z jednotlivých úloh je rozhodujúci pre postup do finálového kola. Do finálového kola postúpia žiaci, ktorí získajú najviac bodov, daných súčtom z jednotlivých úloh. Držíme Vám prsty! 

            Zapísali: M. Valičková, R. Brecejl

            Foto

        • Medzinárodný projekt zo ZŠ Šmeralova získal 1. miesto
          • Medzinárodný projekt zo ZŠ Šmeralova získal 1. miesto

          • Dňa 29.11.2023 prebiehala v Žiline celoslovenská konferencia eTwinning na tému roka Inovácie a vzdelávanie, ktorej sa zúčastnili p. zástupkyňa Zuzana Olejárová a Monika Kormaníková. Na konferencii zazneli zaujímavé odborné príspevky a taktiež bola spojená so slávnostným odovzdávaním cien víťazom Národnej súťaže eTwinning 2023 a odovzdávaním plakiet Školám eTwinning 2023-2024. Žiaci našej školy,  2.E triedy v školskom roku 2022/2023 pod vedením tr. uč. Moniky Kormaníkovej, získali 1. miesto v kategórii 1.stupňa ZŠ za medzinárodný projekt Earth Rangers. Ďakujeme eTwinningu, našim partnerom z Francúzska, Turecka a Slovenska za skvelú spoluprácu. Mladým výhercom srdečne blahoželáme a tešíme sa na prácu v ďalších projektoch.

            Foto

        • Naši úspešní v súťaži iBobor
          • Naši úspešní v súťaži iBobor

          • V novembri konaná súťaž iBobor má svojich úspešných súťažiacich. Na 1. stupni to boli 12 žiaci z viacerých tried. Medzinárodná súťaž iBobor má za cieľ podporovať záujem o informačno- komunikačné technológie v škole, resp. posmeľovať ich v tom, že IKT im môže pomáhať, ak ju vieme správne využívať.
            Blahoželáme!
            Mgr. Juliána Sedláková

            Foto

        • Snehové umenie
          • Snehové umenie

          • Bola to len obyčajná hodina výtvarnej výchovy. Využili sme to čo nám príroda nadelila. Náš sochársky výtvor (žaba) vznikol spontánne. Žiaci 4.B si skúsili, že práca sochára je aj fyzicky náročná práca. Dalo nám to zabrať. Nadšenie bolo ale o to väčšie. Žiakom sa práca páčila natoľko, že výsledok chceli poslať pápežovi či prezidentke. No neskôr pochopili, že ľadové umenie je prchavé. Aj prezidentka musí ísť na Hrebienok aby si pozrela ľadovú výzdobu...a umenie je niekedy viac radosť z vytvárania ako nutnosť zachovania diela po tisícročia. Dielo sme vydetailovali ešte so žiakmi 2.D. ...a ďakujeme prírode za kopu úžasného materiálu.

            Radoslav Brecelj 

            Foto

        • Spolupráca ZŠ a MŠ
          • Spolupráca ZŠ a MŠ

          • V rámci spolupráce ZŠ Šmeralova a MŠ A.Prídavku si prišli predškoláci z triedy Sovičiek vyskúšať zasadnúť do lavíc spolu s prvákmi z 1.D. Hodina matematiky sa deťom páčila. Museli zapojiť hlavičky všetci spolu, najmä pri tvorivých stavbách z kociek. Škôlkari sa nenechali zahanbiť ani pri spoločnom sčítaní a odčítaní. Nebola to však posledná hodina v rámci tejto spolupráce, tak uvidíme, ako im to pôjde aj na ďalších vyučovacích hodinách.

            A. Tomičová 

            Foto

        • Po stopách Ľudovíta Štúra
          • Po stopách Ľudovíta Štúra

          • Žiaci 8. A, 8. C a 8. E navštívili priestory Centra regionálnych dokumentov Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove na Hlavnej ulici 139, aby lepšie spoznali veľkú osobnosť slovenských dejín, Ľudovíta Štúra, jazykovedca, publicistu, učiteľa, kodifikátora spisovnej slovenčiny, politika, básnika, polyglota a charizmatického človeka, ktorý dodnes inšpiruje mnohých Slovákov.

            Autorka elektronickej prezentácie, Mgr. Andrea Sivaničová, použila autentické primárne zdroje informácií zo súčasných slovenských archívov. Vďaka súkromnej korešpondencii, novinovým článkom, memoárom, maľbám, portrétom, dagerotypom a iným dokumentom sme sa dozvedeli zaujímavé detaily zo života Ľ. Štúra.

            Obdivovali sme jeho rukopisy z čias štúdií v Rábe, Prešporku i v Halle, spoznali sme Máriu Pospíšilovú z Hradca Králové, do ktorej sa zaľúbil ako mladý dvadsaťpäťročný študent, keď sa starala o jeho zlomenú ruku po páde zo schodov, aj Adelu Ostrolúcku, vzdelanú šľachtičnú, ktorá konverzovala so Štúrom po francúzsky a maďarsky, no požiadala ho, aby ju učil hovoriť aj po slovensky.  

             Veľmi zaujímavé bolo čítanie trojjazyčného súdneho zatykača, vydaného na Štúra, Hurbana a Hodžu v revolučných rokoch 1848 – 1849.

            Žiakom sa prednáška v knižnici páčila a radi sa do nej vrátia o rok, aby si vypočuli prednášku o P. O. Hviezdoslavovi.

            Pripájam hodnotenie podujatia žiakmi 8. E:

            Soňa Sedlačková: „Prednáška sa mi páčila. Dozvedela som sa veľa zaujímavých informácií o Ľudovítovi Štúrovi, o jeho povahe, živote a tvorbe. Tieto poznatky využijem aj na strednej škole, keď sa o ňom budeme znova učiť. Vďaka prednáške som pochopila zmysel básne Rozžehnaní, ktorú Ľ. Štúr napísal svojej milovanej Maríne Pospíšilovej. Mal vtedy len dvadsaťpäť rokov.

            Daniela Hromjáková: Očakávala som, že prednáška bude o tom, čo už vieme o Ľ. Štúrovi, ale napokon sa ukázalo, že sme sa dozvedeli nové a zaujímavé informácie. Napríklad to, že Štúr ovládal 12 jazykov alebo to, že okrem Márie Pospíšilovej mal neskôr aj druhú lásku – Adelu Ostrolúcku. Ak sa Štúr na niekoho veľmi nahneval, nepoužil hrubú nadávku, ale namiesto vulgarizmu nazval človeka: „Ty koža jedna hnusná!“ Bolo to zaujímavé a poučné. 

             

            Autorka príspevku: PhDr. A. Mladá

            Foto

        • Sebaúcta v 6.E
          • Sebaúcta v 6.E

          • Dňa 4. 12. 2023 žiaci 6.E triedy spolu so školskou psychologičkou A. Orolínovou debatovali na tému Sebaúcta. Po krátkom úvode, kde sme sa stručne charakterizovali a „oceňovali“ naše dobré vlastnosti sme hlasovali kto, kedy a kde počul niečo pochvalné a povzbudivé.

            Všetci vieme, že poslednú dobu narastá oblasť kritiky a posudzovania a práve preto sme sa zamerali NA NIEČO DOBRÉ V NÁS.  Každý máme svoju hodnotu a aj keď to nie vždy ocení okolie, mali by sme vedieť na seba pozerať správne.

            Žiaci sa húževnato púšťali do debaty  a verím, že aj v tomto predvianočnom čase oceníme viac seba a svoje okolie a nebudeme „šetriť“ s pochvalou pri bilancovaní kalendárneho roka.

            Mgr. Z. Kmecová

            Foto

        • Olympiáda v anglickom  jazyku
          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Dňa 27.11.2023 sa v našej škole opäť uskutočnilo školské kolo olympiády v anglickom jazyku. Žiaci II. stupňa si najprv v písomnej časti zmerali svoje sily v gramatike, slovnej zásobe, čítaní a počúvaní s porozumením a tí najúspešnejší neskôr pokračovali ústnou odpoveďou. Finalisti sa tento rok umiestnili takto:

            V kategórii A (5. – 7. ročník) sa na 1. – 3. mieste umiestnili:

            1. miesto: Marika Želinská (VII.A)

            2. miesto: Daniel Ulehla (VII.A)

            3. miesto: Soňa Kopčíková (VI.A)

             

            V kategórii B (8. – 9. ročník) sa na 1. – 3. mieste umiestnili:

            1. miesto: Klára Kažimírová (IX.A)

            2. miesto: Branislav Ponik (IX.C)

            3. miesto: Edmund Capák (IX.C)

             

            V kategórii C (anglofónni žiaci) sa na 1. – 3. mieste umiestnili:

            1. miesto: Alica Aoife  Kubačková (IX.C)

            2. miesto: Tereza Saoirse  Kubačková (VII.C)

            3. miesto: Sophia Ľubica Parsons (IX.A)

             

            Všetkým žiakom ďakujeme za účasť. Postupujúcim blahoželáme a prajeme veľa úspechov vo vyšších kolách.

            Alexandra Macejová, Slávka Čančinová, Zuzana Kmecová

             

            Foto

        • Školské kolo Olympiády vo francúzskom jazyku
          • Školské kolo Olympiády vo francúzskom jazyku

          • Posledný novembrový deň sa na Šmeralke uskutočnilo školské kolo Olympiády vo francúzskom jazyku.

            V kategórii 1B sa na 1.mieste umiestnila Mária z (8.A), 2.miesto obsadil Samuel Miščík (8.A).

            Kategóriu 1C vyhrala Nina Huvenne (6.B).

            Víťazom srdečne blahoželáme a držíme im prsty v krajskom kole.

            p. učiteľky Bryndzová, Bandurová

        • Svetový deň boja proti AIDS
          • Svetový deň boja proti AIDS

          • Prvého decembra si každoročne pripomíname Svetový deň boja proti AIDS. Jeho symbolom je červená stužka. Pripnutím červenej stužky vyjadrujeme solidaritu s ľuďmi, ktorí trpia infekciou HIV alebo ochorením AIDS.

            Slovenská republika naďalej patrí k členským štátom Európskej únie s najnižším výskytom HIV infekcie.

            Ochorenie AIDS spôsobuje vírus HIV (vírus ľudskej imunitnej nedostatočnosti). Vírus sa prenáša najmä krvnou cestou a materským mliekom. Choroba je smrteľná. V roku 2000 zomrelo na ochorenie HIV/AIDS 1,5 miliónov infikovaných, v roku 2021 to bolo 650 000 a počet sa každým rokom, vďaka prevencii, osvete, zdravotnej starostlivosti a novým liekom, znižuje. Obrovskú zmenu v prístupe k ľudom postihnutým touto chorobou spôsobila  princezná ľudských sŕdc, Lady Diana.

            V osemdesiatych rokoch minulého storočia bolo ochorenie AIDS jednou z chorôb, ktoré najviac desili svet. Potom, ako sa začalo objavovať stále viac prípadov nakazených, o chorobe sa rozšírilo veľké množstvo mýtov. Dnes to môže znieť zvláštne, ale ľudia sa chorých na AIDS naozaj báli. Verili, že sa ich deti môžu nakaziť v autobuse, keď sa budú dotýkať povrchov, ktorých sa dotýkali ľudia nakazení touto chorobou. A potom prišiel šok! Všetky svetové médiá uverejnili slávnu fotografiu Lady Diany, ako si podáva ruku bez rukavičky s pacientom chorým na AIDS. Obyčajné podanie ruky malo obrovský dopad. Toto gesto verejnosti jasne ukázalo, že reči o tom, že HIV/AIDS sa prenáša obyčajným dotykom, sú nepravdivé.  Takto sa podarilo Lady Diane aspoň trochu uľahčiť život nakazeným ľuďom.

            Ak chcete prejaviť solidaritu s ľuďmi, ktorí trpia týmto ochorením, pripnite si dnes červenú stužku.

             

            Martina Bryndzová, primárna prevencia

        • Okresné kolo florbal žiakov ZŠ
          • Okresné kolo florbal žiakov ZŠ

          •      Na pôde Základnej školy Veľký Šariš usporiadalo KŠC v Prešove obvodné kolo postupovej súťaže vo florbale pre žiakov ZŠ z okresu Prešov. V našej skupine sa proti nám postavili  žiaci ZŠ Mirka Nešpora, ZŠ Veľký Šariš, Gymnázium PP Gojdiča Prešov. Hralo sa systéme každý s každým 2x 10 minút. Bohužiaľ postúpiť mohlo len víťazné družstvo a našim chlapcom sa to nepordarilo. Obsadili celkové tretie miesto.

                 Blahoželám k medailovému umiestneniu a prajem ešte veľa športových a osobných úspechov.

             

            Maľcovský

            Foto

        • StoryConnect a virtuálny "storytelling"
          • StoryConnect a virtuálny "storytelling"

          • Deti z našej školy pokračujú v aktivitách eTwinningových medzinárodných projektov. Medzi ďalšie aktivity projektu StoryConnect, okrem výroby vlastných záložiek, predstavenia obľúbenej knihy, patrilo aj virtuálne čítanie príbehov. Deti sa tak navzájom videli, predstavili sa v anglickom jazyku , ale aj každý vo svojom materinskom jazyku.Potom si postupne vypočuli 4 príbehy, na ktoré nadväzujú ďalšie aktivity.

            Predvianočný čas bude sprevádzať spoločne vytvorený adventný kalendár plný vianočných príbehov. Tu môžete počuť  rôzne jazyky a dozvedieť sa o rozmanitých tradíciách partnerských krajín. Chcete nazrieť do kalendára aj vy a prečítať či pozrieť si príbehy?  Nech sa páči...  https://calendar.myadvent.net/?id=33kxptuei03iehkp1ukerjo72waapmf5

            Súčasťou projektu bude neskôr spoločná e-kniha, do ktorej si deti navrhli maskotov a práve vyberajú jedného z nich. Pri jeho výbere môžete pomôcť aj vy. Kliknite na odkaz dole a zahlasujte. https://strawpoll.com/xVg7jVE9Knr

            Ďakujeme.

            Foto

        • Zbieraj hliníkové viečka z výrobkov SABI!
          • Zbieraj hliníkové viečka z výrobkov SABI!

          • Aj tohto roku sa naša škola zapojila do 21. ročníka súťaže Recykluj a vyhraj s MILK-AGROM. Zber hliníkových viečok SABI prebieha do 30.4. 2024. Žiaci môžu priebežne nosiť umyté, vysušené viečka v igelitovom vrecku, ktoré vhadzujú do označeného kontajnera vo vestibule školy. Hmotnosť donesených viečok (v gramoch) je potrebné nahlásiť triednemu učiteľovi. Pri vyhodnotení súťaže sa množstvo prepočíta na jedného žiaka (g/počet žiakov) a určí poradie.

            Veríme, že sa opäť zapojíte do súťaženia a prajeme Vám veľa šťastia.

            Lupták Horvátová