• Nadaní žiaci vysokoškolákom
          • Nadaní žiaci vysokoškolákom

          • Dňa 8. novembra 2023 sa  vybraní žiaci z tried pre nadaných žiakov zúčastnili v rámci Týždňa vedy a techniky na Slovensku pod záštitou Katedry špeciálnej pedagogiky Pedagogickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove (PF PU) a Iniciatívy Rozumieme nadaným zaujímavej nesúťažnej prehliadky ročníkových prác intelektovo nadaných žiakov prešovských základných škôl.  Všetci prezentujúci si zaslúžia pochvalu za zodpovednú prípravu a a skvelé zvládnuté vystúpenie na akademickej pôde. 

            Mgr. I. Storinská

            Foto

          • Filmový festival Hory a mesto

          • 16.11.2023 boli žiaci 3.D a 4.B účastníkmi horského filmového festivalu HORY A MESTO. Pozreli si film o výstupe na dve šesťtisícové hory v Pakistane a ich zlyžovaní, animovaný film o význame priateľstva na horách a krátky film o tom ako aj ľudia v staršom veku dokážu žiť plnohodnotne aktívny život. Po premietaní bola nemenej zaujímavá diskusia s členom horskej služby v Tatrách. Páni učitelia Kažimír a Brecelj tak dúfajú, že ich lásku k horám a pohybu aspoň trocha pocítili aj ich žiaci. Podľa nadšenia a záujmu žiakov to asi vyšlo.

            https://eu.zonerama.com/RadoslavBrecelj/Photo/10679222/425079692

            Mgr. R. Brecelj

             

        • Krajské kolo šampionátu Wocabee
          • Krajské kolo šampionátu Wocabee

          • V týždni od 6.11.-10.11.2023 sa uskutočnilo krajské kolo šampionátu Wocabee. Deti z 3.B/3.D a 8.A tried našej školy húževnato zbierali body a učili sa anglické slová a frázy. V silnej konkurencii získali 20. a 33. miesto.

            K najlepším hráčom patrili: Hybben 3.B, Tabiš 3.D, Grejták 3.D a Uličný, Lejko, Kloc z 8.A triedy.

            Blahoželáme a želáme mnoho ďalších úspechov  a mnoho naučených slov s Wocabee.

            Ďakujeme tvorcom Wocabee za takúto možnosť a skúsenosť.

            p.uč. Kmecová, Kormaníková M.

            Foto

        • Žiacky poradný výbor
          • Žiacky poradný výbor

          • V roku 2021 vznikol na podnet mladých ľudí Žiacky poradný výbor (ŽPV), ktorý pôsobí ako poradný orgán NIVaM pri tvorbe zmien v obsahu vzdelávania na ZŠ. Ide o priame zapojenie mladých ľudí do tvorby nového štátneho vzdelávacieho programu pre základné školy.

            6.11. 2023 sa v priestoroch úradu Prešovského samosprávneho kraja  konalo krajské výberové konanie do Žiackeho poradného výboru. Do prvého výboru bolo vybraných  16 žiakov a žiačok zo základných aj stredných škôl s  rovnomerným zastúpením všetkých krajov Slovenska. Medzi nimi bola aj naša žiačka 7.C triedy Terezka Kubačková. Všetci účastníci prezentovali svoje práce, riešili úlohy a diskutovali o nadchádzajúcich zmenách a ich dôležitosti.

            Porota pozostávala  z Národného inštitútu vzdelávania a mládeže spolu s delegátmi SR pri OSN. Hodnotiaci si všímali  motiváciu súťažiacich, schopnosť konštruktívne komunikovať a pracovať v tíme,  informácie o tom, aké sú hlavné ciele reformy a vlastný názor na ňu na základe podložených argumentov.  Naša Terezka postúpila do celoslovenského kola, ktoré sa uskutoční v Bratislave. Gratulujeme a držíme prsty na ďalšej ceste poznanie.

            tr. uč. Mgr. Adriána Lešigová

            Foto

        • Mesto
          • Mesto

          • Ako vnímajú žiaci 7.C, 7.D a 5.C triedy na výtvarnej výchove pojem "Mesto" .

            Mgr. Adriána Lešigová

            Foto

        • Emócie v ŠKD
          • Emócie v ŠKD

          • Emócie zažívame  bez ohľadu na to, či s nimi pracujeme alebo nie.  Deti 5.odd. sa učili ako majú pracovať s vlastnými emóciami a učili sa aj ako vyťažiť maximum z toho, čo nám život ponúka.

            Súčasťou práce s emóciami bolo  čítania  rozprávky od M. Ďuríčkovej - O Guľkovi Bombuľkovi. Cez zvieratká si deti prepájali svoje životné situácie, pri ktorých im bol pomocníkom Guľko Bombuľko, vytvorený z rozprávky. Prostredníctvom kartičiek o zvieratkách si  prepájali a rozpoznávali svoje emócie, ktoré prežívajú  každodenne. Nechýbala ani hra, ktorá je považovaná za základný prostriedok a metódu pri výchovno-vzdelávacej činnosti v školskom klube. „Chyť si svoju emóciu“,  to bola hra, cez ktorú  si prežili aj emócie radosti. Záverom môžeme len spomenúť, že ak  s vlastnými emóciami uzavrieme  priateľstvo a budeme  ich riešiť, pracovať s nimi, ľahko ich využijeme  vo svoj prospech.

            PhDr. K. Lacková

            Foto

        • Súťaž I-Bobor
          • Súťaž I-Bobor

          • V dňoch 6. - 10. 11. 2023 sa konala celonárodná súťaž i-Bobor. Je to informatická online súťaž pre žiakov 2. – 9. ročníka základnej školy, žiakov stredných škôl a osemročných gymnázií. Súťažné úlohy sú zamerané na logiku, porozumenie informáciám, algoritmizáciu a matematické základy informatiky. Súťaže v štyroch kategóriách sa zúčastnilo 62 žiakov našej školy, z ktorých je 36 úspešných riešiteľov. Najúspešnejšími riešiteľmi súťaže z našej školy sa stali žiaci: R. Smerek (3.C), M. V. Otčenáš (5.A), Š. Marušák (4.C), M. Čeklovský (7.A) a S. Miščík (8.A). Všetkým zúčastneným srdečne blahoželáme.

             

            E. Fechová

            Foto

        • Zážitkové čítanie s READMIO
          • Zážitkové čítanie s READMIO

          • Rozprávky oživené zaujímavými zvukmi nám spoločnosť robia už druhý týždeň. Prváci z 3. odd ŠKD prostredníctvom aplikácie READMIO spoznávajú príbehy o vede, vzťahoch, zvieratkách, či populárne Ezopove bájky alebo moderné Jobusovky. Zároveň sa tešia na omaľovanky a pracovné listy súvisiace s čítanými príbehmi. READMIO si obľúbili už tisíce detí a do našich sŕdc sa dostáva práve teraz. 

            Mgr. Tamara Škovránková

            Foto

        • PIATACI SPOZNÁVAJÚ PRÁCU ARCHIVÁRA
          • PIATACI SPOZNÁVAJÚ PRÁCU ARCHIVÁRA

          • Exkurziou v štátnom archíve som sa veľa toho naučila. Spoznala som lepšie históriu a naše dejiny. Pani archivárka bola veľmi milá. Bolo vidno, že ju to baví. Dozvedela som sa nové informácie, ktoré doplnili to, čo som už vedela. Veci, ktoré som tam videla ma naozaj veľmi zaujali. Keď som počula aké prísne podmienky tam musia mať niektoré miestnosti, naozaj som sa čudovala. Veľmi sa mi páčilo, že sme si mohli niektoré listiny a dokumenty aj odfotiť, aby sme sa mohli s nimi podeliť aj s ostatnými kamarátmi, rodičmi. Tento zážitok si budem pamätať veľmi dlho a určite sa tam ešte vrátim.

            Liana Panková, 5.A

            Foto

        • ROZPRÁVKA O TROCH PRASIATKACH
          • ROZPRÁVKA O TROCH PRASIATKACH

          • Žiaci 5.C triedy si pripravili  pre našich prváčikov z 1.C dramatizáciu rozprávky O troch prasiatkach. Samotnej návšteve najprv predchádzala príprava kulís, úprava textu, rozdelenie úloh... Za pomoci triednej pani učiteľky si pripravili k danej rozprávke bludisko, obrázky, ktoré mali žiaci usporiadať podľa dejovej postupnosti a na záver si spolu prezerali a rozprávali o knihách, skladali puzzle.

            Aj napriek tomu, že je to známa rozprávka, príbeh sa u detí stretol s veľkým úspechom. Potleskom prváčikovia na konci potvrdili, že maňuškové divadlo má svoje čaro.

             

            žiaci 5.C triedy a triedna pani učiteľka Beľušková

            Foto

        • Dva týždne vo vesmíre
          • Dva týždne vo vesmíre

          • S našimi štvrtákmi sme sa vydali na ďalekú cestu hlbokým neznámym vesmírnym priestorom, ktorá trvala 2 týždne. Žiaci boli veľmi zvedaví, vnímaví a fascinovaní tým, čo existuje mimo planétu Zem. Keď sa večer zapozeráme na oblohu a vidíme tie milióny svetiel, pozeráme sa vlastne do okien vesmíru. Ak si predstavíme Slnko ako zrnko maku, okolo ktorého obieha naša Zem (ako zrnko prachu, ktorý okom nevidíme) vo vzdialenosti 0,1 m, Merkúr by bol potom ďaleko od Slnka 0,04 m, Venuša 0,07 m, Mars 0,15 m, Jupiter 0,5 m, Saturn 1 m, Urán 2 m, Neptún 3 m. Žiaci ochotne vytvorili modely slnečnej sústavy, a že sa im to podarilo sa môžete presvedčiť v galérii.

            Žiaci 4.A

            Foto

        • Outdoor Classroom Day na Šmeralke
          • Outdoor Classroom Day na Šmeralke

          • Outdoor Classroom Day je celosvetová kampaň, ktorej cieľom je dostať deti von. Samotný Outdoor Classroom Day má každý rok dva dátumy - 2.novembra a 18.mája. Tieto dni si pripomínajú učitelia a deti celého sveta vyučovaním a učením sa vonku. Deti trávia vonku menej času ako kedykoľvek predtým, čo ovplyvňuje ich zdravie, pohodu a vývoj. Čas strávený vonku urobí deti šťastnejšími a zdravšími a zároveň ich vybaví zručnosťami, ktoré potrebujú pre život. Aj triedy 1. stupňa sa ochotne zapojili do tejto kampane a veľmi si to užili. Príroda je výborným učiteľom a postará sa o našu fyzickú a duševnú rovnováhu i zábavu.

            Mgr. Juliána Sedláková, PaedDr. Monika Kormaníková PhD.

            Foto

        • Víťaz Národnej súťaže eTwinning 2023
          • Víťaz Národnej súťaže eTwinning 2023

          • Tento rok sa konal už 18. ročník Národnej súťaže eTwinning, v ktorej sa oceňujú najlepšie medzinárodné eTwinning projekty, na ktorých pracovali učitelia spolu so svojimi žiakmi v uplynulom školskom roku.

            Do súťaže bolo prihlásených 63 projektov z materských, základných a stredných škôl. Všetky prihlásené projekty boli ocenené národným certifikátom kvality, ktorý získavajú len projekty spĺňajúce sprísnené kritériá kvality.

            Hodnotiaca komisia brala do úvahy okrem kritérií kvality eTwinning projektov aj originalitu projektu, zlepšenie kompetencií žiakov a učiteľov, ako aj zapojenie komunity a disemináciu výsledkov.

            Na základe vyššie uvedených kritérií dospela komisia k nasledovným výsledkom:

            Víťaz kategórie "1. stupeň základných škôl":

            1. miesto
              Monika Kormaníková a žiaci 2.E (v šk. roku 2022/2023), Základná škola, Šmeralova 25, Prešov s projektom Earth Rangers

            Sme radi, že aj naši žiaci sa naučili niečo nové zábavnou a inovatívnou formou, zažili medzinárodnú partnerskú spoluprácu a naplnili tak hlavnú myšlienku eTwinningu!

            Srdečne gratulujeme!

             

        • Geografická exkurzia Liptovský Ján
          • Geografická exkurzia Liptovský Ján

          • Dňa 2.11.2023 sa žiaci  8. ročníka zúčastnili geografickej exkurzie. Naša dobrodružná cesta začala v Stanišovskej jaskyni.  Nachádza sa v katastrálnom území obce Liptovský Ján. Pani sprievodkyňa dala každému účastníkovi čelovku, poučila nás o bezpečnosti a správaní sa v jaskyni. Prehliadka sa mohla začať. Pred nami sa odkrývali tajomné úzke chodníky, masívne kamenisté steny, ktoré v sebe ukrývali zvláštnu silu a kreativitu matky prírody. Neodlučiteľnou súčasťou jaskyne bolo krásne ticho, do ktorého sme sa započúvali a opäť ho prerušili ľudovou piesňou „ A od Prešova.“

             Naša dobrodružná výprava pokračovala v parku MINI SLOVENSKO, kde sa nachádzali rôzne kultúrne klenoty Slovenska. Najkrajším bola železnica, ktorá dosahovala dĺžku 316m v mierke 1:25.

            Naša cesta pokračovala v mincovni, ktorá nám ponúkla jedinečnú možnosť prežiť príbeh života mince – jej narodenie v mincovni až po samotnú dražbu. Prešli sme s baterkami banské chodby, predstavovali sme si ťažký život baníkov, videli sme horniny, spôsoby banskej ťažby a vlastnoručne sme ukuli vo vyhni železo.

            Naše putovanie viedlo k preslávenému  termálnemu prameňu, nazývanému Kaďa. Prírodný kúpeľný prameň je obklopený krásou prírody Jánskej doliny a spoločne sme si napokon vychutnali očarujúci výhľad zo Svätojánskej rozhľadne, ktorá sa nachádza v lokalite Stráne nad cintorínom pod vrchom Kameničná.

            A. Lupták Horvátová

            Foto

        • Detská atletika/ Detský štafetový kros
          • Detská atletika/ Detský štafetový kros

          • Dnes 6.11. 2023 sa na našej škole konali preteky v štafetovom krose mladších a starších žiakov. Súťaž prebiehala medzi školami, ktoré sú zapojené do projektu Detská atletika z Prešovského kraja. Aj napriek chladnému počasiu všetci naši 60-ti žiaci zabojovali v konkurencii stovky účastníkov.  Milo nás prekvapili naši najmladší žiaci, ktorí zvíťazili a získali tak 1. miesto. ( Zuzka Mihaliková,F. Troščák,Š. P. Novák, K. Chovanová). Starším žiakom sa dnes nepodarilo umiestniť, no napriek tomu podali slušný výkon. Všetkým zúčastneným gratulujeme a tešíme sa na ďalšie merania síl.

            A. Lešigová, M. Sedláková, M. Valičková

            Foto

        • M VsAZ v cezpoľnom behu všetkých kategórií
          • M VsAZ v cezpoľnom behu všetkých kategórií

          •          Z poverenia VsAZ, Atletický legionársky klub – Moldava nad Bodvou v spolupráci s Cirkevnou spojenou školou CVČ usporiadali krásne atletické podujatie zamerané na vytrvalostné schopnosti. V peknom prostredí sa konali M VsAZ v cezpoľnom behu pre všetky vekové kategórie a samozrejmosťou bolo, že na tomto podujatí nemohli chýbať naši mladí nádejní športovci z ŠŠK Junior Prešov. Počasie prialo a usmievalo sa na nás aj slnko , ktoré prialo aj k podávaniu dobrých výsledkov. Náš klub ŠŠK Junior Prešov mal zastúpenie v kategóriách najmladšieho, mladšieho a staršieho žiactva. V každej spomenutej vekovej kategórii sa našim zverencom podarilo obsadiť pekné umiestnenia a niektorým aj medailové umiestnenia a to aj tie najcennejšie. V kategórii mladších žiakov si titul Majster VsAZ 2023 vybojoval spôsobom štart – cieľ Tomáš Goč z triedy 8.B . V kategórii starších žiačok sme mali hneď dve umiestnenia a to Majsterkou VsAZ 2023 taktiež spôsobom štart – ciel sa stala Laura Bučková z 9.B a hneď na treťom mieste dobehla Michaela Trusová z 8.B. Menovaní žiaci si týmto spôsobom aj zabezpečili miestenku na MSR v cezpoľnom behu , ktoré budú 25.11.2023 v Malackách. Spomenúť môžeme aj prvé miesto nášho žiaka Jána Liptáka z 5.B v kategórii najmladších žiakov, ale Janko ešte pretekal za iný atletický oddiel, keďže za náš ŠŠK Junior PO môže pretekať až od 1.1.2024 podľa pravidiel SAZ. Samozrejme musím vyzdvihnúť a spomenúť všetkých našich zverencov, ktorí sa tohto športového podujatia zúčastnili a zmerali si svoje vytrvalostné schopnosti s konkurenciou z iných atletických klubov a oddielov z VsAZ.

             Na záver, chcem poďakovať rodičom , že podporujú svoje ratolesti v športe, samozrejme veľké ďakujem aj trénerom, ktorí týchto mladých športovcov trénujú a zabezpečujú, aby sa zlepšovali v svojich výkonoch ale aj v živote a veľké poďakovanie patrí predovšetkým športovcom z Junior Prešov, ktorí robia dobré meno sebe, škole a ŠŠK Junior Prešov po celom Slovensku.

            R. Maľcovský

            Foto

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Milí rodičia, kolegovia, priatelia školy a všetci priaznivci pohybu,

            Školský klub detí ZŠ Šmeralova sa v rámci Európskeho týždňa športu BEACTIVE dostal do úzkeho výberu medzi 8 najlepších BeActive school.Na facebooku Národného športového centra môžete zahlasovať za našu školu.Podporte svojim hlasovaním hlavne naše deti ŠKD, pre ktoré je pohyb radosťou a motiváciou.https://www.facebook.com/photo?fbid=807382338065736&set=pcb.807382438065726Hlasovanie prebieha do 15.11.2023. Škola s najväčším počtom  like-ov na svojej fotke bude určená za víťaza a získa poukážku na nákup športových potrieb v hodnote 300 euro. Link je už presmerovaný na našu školu, stačí už len zakliknúť  like.

            Za podporu a priazeň ďakuje Školský klub detí ZŠ Šmeralova.

        • Október - mesiac úcty k starším v ŠKD
          • Október - mesiac úcty k starším v ŠKD

          • Október je mesiacom úcty k starším. Pri tejto príležitosti sme si s deťmi v 7. a 11. oddelení ŠKD pripomínali lásku, starostlivosť a obetavosť našich starých rodičov. Vyrobili sme im krásne darčeky – čajníky s čajíkmi, naučili sme sa nádherné básne a pieseň O babke a dedkovi, ktorú sme spoločne zaspievali. Detičky pracovali zo srdca a veľmi sa snažili, aby darčekmi vyjadrili svoju vďaku starým rodičom. Nezabúdajme, že úcta k starším by mala byť každodennou súčasťou našich životov, nie len v októbri.

            Mgr. Táňa Lacová a Mgr. Simona Rabatinová.
             

            Z prekvapenia pre starých rodičov vzniklo toto mile video:
            https://drive.google.com/file/d/1_RTan26EmLmeBXGKWfBSWeKTdSGAvNIo/view?usp=sharing

             

        • Strom priateľstva
          • Strom priateľstva

          • Najcennejším darom pre priateľov je venovať im svoj čas. Na priateľstve je nádherné, že funguje bez ohľadu na vzdialenosť. Preto zrodila sa myšlienka spolupráce medzi deťmi rôznych škôl – Základná škola v Raslaviciach v spojení so Šmeralkou. Vytvorili sme si puto cez strom zlatistý, naše praiteľstvo vzniklo prácou detských rúk – cez listy. Tvorivo a s iskrou v očiach sme priateľstvo a spoluprácu začali, a vám všetkým prajeme, aby ste len po boku dobrých ľudí v živote kráčali.

            Mgr. Táňa Lacová a Mgr. Miriam Gabani, MBA.

            Link na video:
            https://drive.google.com/file/d/1wVQWccsEm1R4vBITgSAAg2_818JwE_au/view?usp=sharing