• Školské kolo geografickej olympiády
          • Školské kolo geografickej olympiády

          • Geografia učí poznávať svet okolo nás v súvislostiach. Geografická olympiáda je súťaž, do ktorej sa žiaci našej školy každoročne zapájajú.

            Školské kolo geografickej olympiády sa konalo 19. januára  online formou. V tomto šk. roku sa do školského kola zapojilo  90 žiakov z piateho až deviateho ročníka. 

            Najlepšie sa umiestnili títo žiaci:

            Kategória F:

            1. miesto – M. Čeklovský, 7.A

            2. miesto – M. Parada, 6.A

            3. miesto – T. Sarnecká, 7.C

            Kategória E:

            1. miesto – L. Durkáč, 8.C

            2. miesto – B. Ponik, 9.C

            3. miesto – E. Capák, 9.C

            Ale ani ostatní sa nedali zahanbiť.  Takmer všetci sa stali  úspešnými riešiteľmi školského kola geografickej olympiády. Žiaci na prvých troch miestach postupujú podľa propozícií súťaže do okresného kola, ktoré sa uskutoční vo februári.

            Lupták Horvátová

            Foto

        • EDJ súťaž – poďakovanie
          • EDJ súťaž – poďakovanie

          • V rámci Európskeho dňa jazykov sme sa zapojili do medzinárodnej súťaže. Žiaci 7.A triedy spracovali triedny projekt (project competition) a 3-ja žiaci z 9.E súťažili v kategórií o návrh trička na EDJ. Aj keď sme sa neumiestnili, teší nás vedomie, že v návrhu tričiek sa na prvom mieste umiestnila žiačka zo Slovenska.

            Organizátori EDJ ďakujú súťažiacim (mail) a na stránke EDJ si môžete pozrieť vyše 1900 zúčastnených projektov.

            Mgr. Z. Kmecová

        • Okresné kolo nemeckej olympiády
          • Okresné kolo nemeckej olympiády

          • Dňa 18.1.2024 nás naše štyri žiačky reprezentovali v dvoch kategóriách okresného kola olympiády z nemeckého jazyka. Každá úspešne prešla písomnou časťou, čo bolo podmienkou pre postup do ústnej časti. Všetky sa umiestnili na veľmi pekných miestach.

             

            Kategória 1A

            4. miesto  - Tereza Saoirse Kubačková (7.C)

            5. miesto - Emily Petríková (7.C)

             

            Kategória 1B

            4. miesto – Daniela Polanská (9.C)

            8.miesto – Daniela Hromjáková (8.E)

             

            Dievčatám blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

             

            Mgr. Silvia Revická

        • Dnes je Medzinárodný deň komplimentov!  Nezabudnite dnes chváliť!
          • Dnes je Medzinárodný deň komplimentov!  Nezabudnite dnes chváliť!

          • 24. január bol vyhlásený za deň komplimentov. V tento deň by mal každý z nás vysloviť kompliment aspoň piatim ľuďom a tak si uvedomiť potrebu slušného správania.

            Čo je to ten kompliment?

            Kompliment je vo všeobecnosti forma ocenenia a uznania. Je to poklona, polichotenie, priateľské vyjadrenie, lichôtka. Kompliment je niečo, čo povieme niekomu, aby sme mu vyjadrili uznanie, úctu, potešenie z toho, že ho vidíme, že s ním zdieľame malé okamžiky blízkeho stretnutia.

            Vyjadriť kompliment zo srdca, znamená, že cítime úctu k iným. Je to prirodzená súčasť ľudskej existencie.

            Ako na kompliment zareagovať?

            Najjednoduchšou a najsprávnejšou formou reakcie je poďakovanie. Ak vám niekto polichotí, odovzdá vám aj dobrú energiu.  Užite si tento okamih, precíťte ho a úprimne zaň poďakujte.

            Milí žiaci, kolegyne, kolegovia! Mimochodom, už som spomínala, že ste skvelí poslucháči? Vyzeráte dnes úžasne a ste mojou inšpiráciou!

            Krásny deň plný komplimentov!

            Martina Bryndzová, primárna prevencia

        • Okresné kolo OAJ
          • Okresné kolo OAJ

          • Dňa 17. 1. 2024 sa už tradične na ZŠ Bajkalská uskutočnilo „Okresné kolo Olympiády z anglického jazyka“ v kategóriách 1A (5.-7. ročník) a 1B (8.-9. ročník). Našu školu reprezentovali žiačky Marika Želinská 7.A a Klára Kažimírová 9.A.

            V jednotlivých kategóriách bolo cez 30 žiakov no napriek tomu odhodlane bojovali a získali pekné miesta. (14. miesto 1A, 15. miesto 1B).

            Ďakujeme im za reprezentáciu a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach.

            Mgr. Z. Kmecová

        • Biologická olympiáda
          • Biologická olympiáda

          • Dňa 11.1.2024 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo biologickej olympiády kategórie C, ktorého sa zúčastnili žiaci 8. – 9. ročníka.  Po vypracovaní online testu sa na prvých troch miestach umiestnili títo žiaci:

            1. miesto: Edmund Capák IX.C

            2. miesto: Daniela Polanská IX.C

            3. miesto: Ema Marchevská z IX.A

             

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a postupujúcim držíme palce v okresnom kole.

             

            Alexandra Macejová, Martina Bryndzová

            Foto

        • Lekárnička
          • Lekárnička

          • Každý správny záchranár vie, že pri poskytnutí prvej pomoci je výborným spoločníkom lekárnička.     Po tom, ako sme sa oboznámili s obsahom bežnej autolekárničky a vylúčili sme predmety, ktoré tam naozaj nepatria, naši mladí záchranári vytvorili vlastnú lekárničku. A čo do nej vložili? Všetko potrebné... Rukavice, nožnice, kartu 1.pomoci, obväzy, leukoplast, trojrohú šatku a aj malé vreckové svetielko.

            Prajeme pekný bezúrazový deň!

            Martina Bryndzová

            Foto

        • Podnikateľský plán
          • Podnikateľský plán

          • Náplňou hodín občianskej náuky je aj téma -  Ako sa stať podnikateľom? Žiaci 9.C sa vžili do úlohy budúcich podnikateľov a založili si svoju vlastnú firmu. Pri podnikateľskom pláne museli využiť nielen teoretické, ekonomické vedomosti, kreativitu, ale aj počítačovú zručnosť. Pri prezentácii podnikateľských projektov sme sa dozvedeli základné informácie o firmách – názov, logo, imanie, predmet, forma podnikania, spoločníci a formy propagácie. Najzaujímavejšou časťou projektu boli reklamné videá, ktoré prezentovali jednotlivé podnikateľské plány a virtuálne webové stránky. Vzhľadom na kvalitu spracovania podnikateľských plánov, nie je vylúčené, že sa niektoré v budúcnosti premenia na realitu.

            A. Lupták Horvátová

            Foto

        • 7.A – Great Britain
          • 7.A – Great Britain

          • Prvá a dôležitá vec pri učení sa je, že učenie nás musí baviť. To je vlastne podstata akou metódou sa správne učiť. Náš mozog potom nevníma učenie ako povinnosť, ale ako zábavu. Niečo príjemné a informácie si skôr zapamätáme.

            Žiaci 7.A triedy mali za úlohu vytvoriť projekt na tému „The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland“, kde bola podstata zadania, skúsiť to urobiť inak – „zábavnejšie a kreatívnejšie“.

            A skutočne...musím poznamenať, že projekty sú o level v lepšej kvalite a keď si žiaci na konci prezentovania svojich projektov pýtali ďalšiu tému, asi to hovorí za všetko.

            Projekty nielen „lahodili očiam“, ale obohatili nás aj o zaujímavosti a upevnili naše vedomosti.

            Skvelá práca 7.A!

            Mgr. Z. Kmecová

            Foto

        • Skupinovo – zážitkové učenie nás baví ...
          • Skupinovo – zážitkové učenie nás baví ...

          • Že zážitkové učenie je jedna z najúčinnejších foriem učenia sa sme sa presvedčili aj my. Išlo o iný prístup pri učení sa, kedy sme sa namiesto nudných textov vzdelávali zážitkami. Ak na vlastnej koži zažijete niečo zaujímavé, vytvorí vám to skutočné spomienky. 

            Hodinu geografie u piatakov sme si pripravili trochu nezvyčajne. Uplatnili sme metódu zážitkového učenia a preberali sme Vznik pohorí.

            Všetky pohoria sme si starostlivo pripravili z rôznych materiálov. Prostredníctvom  jednoduchých modelov alebo simulácií sme do procesu učenia sa aktívne vstupovali a neboli len pasívnymi prijímateľmi informácií. Vysvetlenie vzniku vrásových, kryhových, či sopečných pohorí pomocou vytvorenia modelu a zachytenia procesu bolo zaujímavým doplnením učiva. Každá skupinka 3 žiakov predviedla pripravené modely svojským spôsobom.

            Spoznali sme vznik vrásových pohorí cez model na príklade Himalájí, posun kryhového pohoria, prežili erupciu sopky Hekla ...  

            Najlepší spôsob na zážitkové učenie sa je, ak si môžeš všetko otestovať v praxi. Ak si to môžeš chytiť, ohmatať, vypočuť ... vnímať to všetkými zmyslami.

            A takéto učenie nás naozaj baví.

                                                                            vyučujúca GEG Milena Koščová a piataci

            Foto

        • Ma recette préférée
          • Ma recette préférée

          • V talentovke sme si netradičnou formou zopakovali slovnú zásobu, tvorbu rozkazu, delivý člen a príslovky množstva a ešte sme sa aj dobre napapali. Žiaci si pripravili les ingrédiens a predstavili la préparation du repas préféré. Ochutnali sme výborné de petites crêpes, des cookies pépites aux flocons d'avoine, de petits gâteaux à la marmelade, de petites boules de noix de coco a jeden sandwich au jambon.

            Spoločne sme si vysvetlili postup pri príprave tradičného francúzskeho dezertu la mousse au chocolat, ktorý srdečne odporúčame všetkým milovníkom čokolády.

            Bon appétit!

            8.C a p.uč.Bryndzová

            Foto

        • HISTORICKÉ PRAMENE
          • HISTORICKÉ PRAMENE

          •  

            Na hodinách dejepisu piataci spoznávali historické pramene, ktoré sa naučili rozoznávať a zaraďovať medzi hmotné, písomné a obrazové.

            Svoje vedomosti si overili vypracovaním projektu, ktorý mal čo najreálnejšie zachytiť vybranú historickú pamiatku. Na základe voľne dostupných materiálov sa žiakom podarilo šikovnými rukami do detailov spracovať svoje predstavy. Veď posúďte sami, ako sa im to podarilo.

             

            J.Beľušková

            Foto

        • DOTKLI SME SA HISTÓRIE
          • DOTKLI SME SA HISTÓRIE

          • Som povolaný k tomu, aby som zmenil tvár sveta.“

                                                                                   Napoleon Bonaparte

            Počas prvých troch mesiacov sa žiaci 8. ročníka oboznamovali s Veľkou francúzskou revolúciou a  Napoleonom Bonapartom. Trieda 8.A si výučbu spestrila tvorením a následným prezentovaním svojich projektov. Zapojili sa naozaj všetci a každý prispel kúskom svojho „umenia“ tvorbou 3D projektov … a prvé výrobky už zdobia presklené vitríny na 1. a  2. poschodí … a že sú naozaj vydarené sa môžete presvedčiť vo fotogalérii, alebo priamo na mieste …

             

            J.Beľušková

             

            Foto

        • Neplytvajme potravinami
          • Neplytvajme potravinami

          • Uplynulé dva týždne sme sa v jednotlivých oddeleniach školského klubu detí venovali  téme  plytvania potravín počnúc prierezom histórie chudoby, predovšetkým v súvislostiach ekológie, etickosti, udržateľnosti a kvality nášho života formou prezentácií, diskusiami, sledovaním dokumentov a ďalšími inšpiratívnymi aktivitami. V spolupráci s občianskym združením Podaj ďalej prebehla na našej škole zbierka potravín pre núdznych. Potraviny sme odovzdali do Špajze pomoci na Floriánovej  ulici v Prešove, kde nás srdečne privítali. Veríme, že aj našim malým príspevkom potešíme tých, ktorí to ozaj potrebujú. Darcom ďakujeme a v myšlienke nevyhadzuj – daruj Vám prajeme láskyplné a štedré Vianoce.  Aj malými skutkami vieme zmeniť mnoho.

            PaedDr. Martina Ambrová a Mgr. Anna Gergelčíková

            Foto

        • O  SNEHUHLIAKOVI S  HORÚCIM SRDCOM ...
          • O  SNEHUHLIAKOVI S  HORÚCIM SRDCOM ...

          • Nám prečítala na zážitkovom čítaní pani knihovníčka v knižnici P.O. Hviezdoslava. Do čítania, kreslenia či vytárania sa zapojili s radosťou aj druháci. Mali možnosť zistiť ako to v detskej knižnici funguje, prezreli si zaujímavé knihy a nejeden z nich odišiel s prihláškou čitateľa.

            Ďakujeme knižnici Slniečko za sprostredkovanie a pekný zážitok.

            S. Hakučová a 2.E

            Foto

        • BESEDA  O  POVOLANIACH  V  2.E
          • BESEDA O POVOLANIACH V 2.E

          • V rámci profesijnej výchovy si éčkari pozvali rodičov, aby porozprávali či ukázali niečo zo svojho zamestnania. Privítali sme Kristínkinho ocka Jožka – vojaka v prieskumnej rote, Livkinu mamku Lenku – neurologičku a Simonovho ocka Ruda – technika na vojenskom vrtuľníku. Veľa sme sa dozvedeli, vyskúšali a aj pýtali. Dokonca sme dostali pozvanie na návštevu vojenského letiska v Prešove.

            Rodičom veľmi pekne ďakujeme, že si našli čas v tomto uponáhľanom decembri.

            S. Hakučová a 2.E

            Foto

        • Pytagoriáda
          • Pytagoriáda

          • V decembri sa uskutočnilo školské kolo 45. ročníka matematickej súťaže Pytagoriáda. Tradične súťažilo množstvo žiakov a veľa z nich aj dostalo správu o úspešnosti. Veríme, že aj väčšina postúpi do okresného kola. Držíme palce.

            Mgr. Juliána Sedláková

            Foto