• Atletický piatok mladšieho žiactva
          • Atletický piatok mladšieho žiactva

          • V piatok 9.2.2024 v poobedňajších hodinách sa v novej  atletickej  hale v Košiciach pri ZŠ L. Novomeského 2, uskutočnila atletická súťaž pre kategóriu mladšieho žiactva s názvom Atletický piatok. Usporiadateľom tejto súťaže bol klub Atletika Košice o. z. a hlavnou úlohou tohto stretnutia mladšieho žiactva bola predpríprava na halové M VsAZ v Banskej Bystrici, ktoré sa uskutočnia 9.3.2024. Disciplíny , ktoré museli absolvovať športovci boli skok do diaľky, beh na 50y( cca 45 metrov), beh na 50y cez prekážky. Náš klub ŠŠK Junior Prešov mal na tomto podujatí 22 mladých nádejných atlétov, ktorí si zmerali sily s rovesníkmi z iných atletických klubov. Keďže sa jednalo len o prípravnú súťaž, medaily a diplomy sa mladým atlétom neodovzdávali, ale to ich neodradilo podávať čo najlepšie výkony. V Košiciach bol tento pretek pre niektorých žiakov športovej triedy 5.B prvým kontaktom s kráľovnou športu atletikou. Atmosféra bola perfektná a svoje ratolesti povzbudzovali aj rodičia, ktorí v Košiciach sledovali športové predpoklady v atletických disciplínach svojich detí.  

               Na záver veľké poďakovanie športovcom, rodičom a v neposlednom rade aj trénerom, ktorí v tréningovom procese predávajú svoje skúsenosti a zručnosti naším mladým zverencom.

            Maľcovský

            Foto

        • Triedny karneval v 6.E
          • Triedny karneval v 6.E

          • „Fašiangy, Turíce, Veľká Noc ide, kto nemá kožúška zima mu bude“

                     Aj takto by sme mohli začať náš triedny karneval, žiaci sa prezliekli do masiek a hodinu techniky sme obohatili o „fašiangovú zábavu“. Žiaci si preverili svoju trpezlivosť a „pevné nervy“ pri koordinácií oka a ruky...a hoci sa to zdalo jednoduché, nebolo. No suverénna víťazka Lucka to zvládla hneď niekoľko-krát.

            Ďakujem žiakom za príjemne strávený čas.

            Mgr. Z. Kmecová

            Foto

        • ELEsparks
          • ELEsparks

          • Stredná priemyselná škola elektrotechnická Prešov organizuje tento rok už 8. ročník súťaže družstiev v anglickom jazyku ELEsparks  pre žiakov 7., 8. a 9. ročníka základných škôl. Jej hlavným cieľom je propagovať a popularizovať anglický jazyk, ale aj podporiť prácu v tímoch.

            Aj tentokrát sa do tejto súťaže zapojili tímy ôsmakov a deviatakov zo „Šmeralky“, ktoré museli v priebehu mesiacov december a január vypracovať dve domáce kolá. Najviac sa darilo tímu Nevieme nič (Michaela Hudáková, Nela Kličková, Mária Kvokačková) z VIII.A triedy. Dievčatá postúpili medzi 6 najlepších družstiev, ktoré sa stretnú v školskom kole na pôde SPŠE.

            Všetkým tímom, ktoré vypracovali úlohy domácich kôl ďakujeme a víťazkám držíme palce v nasledujúcom kole.

             

            Alexandra Macejová, Zuzana Kmecová

            Foto

        • Deň bezpečného internetu
          • Deň bezpečného internetu

          • Deň 6. 2. 2024 nesie prívlastok Deň bezpečného internetu (Safer Internet day). My sme si tento deň pripomenuli aktivitami s cieľom urobiť internet bezpečnejším a lepším miestom. Tieto aktivity sa prelínali s aktivitami eTwinningového projektu Wellbeing At School, keďže digitálna bezpečnosť a opatrnosť je neoddeliteľnou súčasťou pohody v živote, a teda aj v škole, každého z nás. Deti si pozreli animácie objasňujúce netiketu,  vytvárali plagáty, porozprávali sa o následkoch závislosti na digitálnych technológiách, snažili sa vytvoriť a inscenovať situácie k daným témam. S partnerskými školami vytvárali interaktívnu pojmovú mapu v Canve zobrazujúcu pravidlá bezpečného digitálneho sveta. 

            M. Kormaníková

            Foto

            ChatterPix_2024-02-06-09_50_32_(1).mp4

        • MÚZEM SOLIVAR
          • MÚZEM SOLIVAR

          • Dňa 7.2.2024 sa žiaci tretích ročníkov vybrali na exkurziu do NKP Solivar v Prešove. Táto národná kultúrna pamiatka patrí medzi najvýznamnejšie technické pamiatky na Slovensku. Je to unikátny komplex technických objektov na čerpanie a varenie soli zo soľanky, pochádzajúci zo 17. stor. Žiakov upútalo rozprávanie pani sprievodkyne a takisto budovy, cez ktoré prechádzali. Všetko, čo videli vo veľkom, si mohli prezrieť v podobe makiet v poslednej budove – múzeu. Žiaci boli obohatení o ďalšie zážitky a viac sa dozvedeli o minulosti baníckeho remesla Šariša.

            Zapísala: M. Valičková

            Foto

        • TAKÉ HODINY SÚ FAJN
          • TAKÉ HODINY SÚ FAJN

          • 7. 2. 2024 žiaci VIII.C triedy mohli na hodinách výtvarnej výchovy opäť pracovať s netradičným materiálom, tentokrát s textilom.

            Bavlnené tašky, spreje, farby, fixky a pečiatky na textil poskytla mestská galéria v Caraffovej väznici. Žiakov práca bavila, veď aspoň na chvíľku sa mohli stať
            frajermi – sprejermi. Okrem toho si mali možnosť pozrieť víťazné práce výtvarníkov – amatérov. Pobyt v galérii žiakom spríjemnil bratislavský herec Peter Jamrich, s ktorým sa na konci odfotografovali.

            Také hodiny sú fajn. Kreatívne, zážitkové a s výrobkom, ktorému sa potešili aj rodinní príslušníci.

            Grocká

            Foto

        • Ako sme „kvízovali“, časť druhá.
          • Ako sme „kvízovali“, časť druhá.

          • Aj v tomto školskom roku žiaci z tried pre intelektovo nadané deti uzavreli prvý polrok svojej práce aktívnou účasťou na 2. ročníku Kvízobrania.

            Témy zábavno-vedomostného kvízu boli znovu rôznorodé (Európa, ľudské telo, sladkosti, hudba, film, Slovensko,  ...) a dali tímom zabrať. Najlepšie si s otázkami poradili a svoje prvenstvo z minulého roka obhájili žiaci z VIII.C.

            Medzi mladšími žiakmi si víťazstvo odniesol tím Maďarské klokany z V.C, za nimi však vôbec nezaostali ich mladší spolužiaci zo IV.C, ktorí si to s „druhostupniarmi“ skúsili prvýkrát.

            Všetkým tímom ďakujeme za skvelú atmosféru a víťazom blahoželáme.

             

            Alexandra Macejová

            Foto

        • FAREBNÝ SVET DETÍ
          • FAREBNÝ SVET DETÍ

          • Krása farieb je nenahraditeľná. V bežnom zhone si to takmer neuvedomujeme, no sú všade okolo a dotvárajú náš svet. Farby majú pre deti významnú úlohu vo vývoji ich zmyslov i predstavivosti, a preto sme sa im v ŠKD snažili priblížiť rôzne spôsoby objavovania sveta farieb. Dozvedeli sa zaujímavé informácie o tom, ako a prečo vnímame a vidíme farby, čo je to farebné spektrum, ale aj to, ako na nás jednotlivé farby pôsobia. Deti v oddeleniach si pod vedením svojich vychovávateliek zrealizovali aj niekoľko experimentov s farbami. Sledovali vznik lentilkovej dúhy na tanieri, a tiež miznutie farieb po vložení farebného obrázka do vody. Bádateľské aktivity ich upútali i prekvapili. V závere týždňa sa všetky oddelenia školského klubu detí obliekli do vopred určených farieb. Farebný týždeň sa ukončil kreslením obrázkov podľa farebného zadania vo farbách dúhy. Vnímajme okolitý svet farieb, život je nádherne pestrý...

            J. Mikulová, A. Gergelčíková

            Foto

        • Knižnice sú pľúca. Knihy zas čistý, svieži vzduch, ktorý posilňuje srdcia.
          • Knižnice sú pľúca. Knihy zas čistý, svieži vzduch, ktorý posilňuje srdcia.

          • Aj naša trieda V. E sa rozhodla ísť dýchať svieži vzduch do knižnice Slniečko, kde sme nielen posilnili pľúca, ale  aj naše srdcia naplnili láskou. Pani knihovníčka nám ich zohriala  ,,láskavou rozprávkou“. V aktívnej rozprave sme prezentovali  rôzne podoby lásky –  lásku k jedlu, k mobilnému telefónu, k domácemu zvieratku, k prírode, k rodičom, k spolužiakom.

            Nič iné, ako kniha, nemá tú zázračnú moc primať ľudí, aby sa pozreli na svet inými očami.

            J. Fecková

            Foto

        • Súťaž Attoved
          • Súťaž Attoved

          • V utorok 23. januára 2024 sa uskutočnila celoslovenská súťaž Attoved. Je to online súťaž z prírodovedných predmetov - biológia, fyzika a chémia, kde súťažiaci počas 60 minút riešia 20 nezvyčajných úloh. Súťaž je určená pre žiakov 7. až 9. ročníka základných škôl. Riešením úloh žiaci posilňujú logické, analytické a kritické myslenie, učia sa správne a efektívne riešiť problémy a získavajú prehľad z oblasti fyziky, biológie a chémie. Tohto kola sa zúčastnili aj žiaci našej školy a v celoslovenskom meraní síl si počínali veľmi dobre:

             

            kategória 7 - Aneta Stankovičová – VII. C – 3. miesto

            kategória 8 – Filip Cabúk – VIII. A – 4. miesto

            kategória 9 – Michaela Kustrová – IX. B – 7. miesto

             

            Srdečne blahoželáme!

             

            RNDr. Erika Fechová

        • Halové M VsAZ najmladšieho žiactva
          • Halové M VsAZ najmladšieho žiactva

          • Z poverenia VsAZ, Atletický klub AO Atletika Košice o. z.  usporiadal halovú atletickú súťaž pre kategóriu najmladšieho žiactva. V prekrásnom prostredí novej nafukovacej haly na ZŠ L. Novomeského 2 v Košiciach si svoje sily a atletické predpoklady prišli zmerať najmladšie nádeje atletiky v rámci Východoslovenského atletického zväzu. Naša výprava bola zložená z desiatich chlapcov a dvoch dievčat. Svoje zastúpenie tu mali športovci z Detskej atletiky ŠŠK Junior Prešov a dvaja chlapci z ŠŠK Junior Prešov na II. stupni ZŠ. V perfektnej atmosfére sa našim zverencom podarilo obsadiť aj medailové umiestnenia. V disciplíne vrh guľou si vybojoval fantastické tretie miesto žiak Oliver Bača z 4.B triedy. Disciplína skok do diaľky z miesta odrazu priniesla v kategórii žiakov krásne medailové umiestnenie a to konkrétne tretie miesto pre Martina Filipáka z 3.D triedy. Nomináciu nášho športovca sme mali aj v disciplíne skok do výšky , kde svoju prvú atletickú súťaž okorenil svojou prvou zlatou medailou žiak Theo Bednár z 5.B športovej triedy.

               Na záver veľké poďakovanie našim športovcom, ktorí robia pekné meno klubu Junior Prešov, samozrejme veľké poďakovanie rodičom a v neposlednej miere aj trénerom, ktorí sa snažia vychovať dobrých a úspešných mladých atlétov z ŠŠK Junior Prešov.

            Maľcovský, Sedláková

            Foto

        • ANJ – Story cubes
          • ANJ – Story cubes

          • Väčšina z nás pozná „Story cubes“, alebo u nás známe ako príbehy z kociek. Je to kocková hra, kde základom sú klasické šesťstenné kocky, ale namiesto bodiek majú rôzne obrázky príp. slová. Využívajú sa na rozvoj kreativity a fantázie, kde hráči tvoria príbehy.

            Aj my na hodinách anglického jazyka ich používame a tu sme uplatnili CLIL metódu - žiaci vyrobili kocky na hodinách techniky a následne sme ich využili a využívame na hodinách anglického jazyka. A už sa hráme a učíme v jednom.

            Hodiny sú zaujímavejšie a zábavnejšie a príbehy? jednoducho očaria a pobavia. 

            Mgr. Z. Kmecová

            Foto

        • Ekonomická olympiáda aj na našej škole
          • Ekonomická olympiáda aj na našej škole

          • Ekonomická olympiáda je súťaž v znalostiach z ekonómie a financií, ktorá je určená pre žiakov 8. a 9. ročníka základných škôl. Súťaž organizuje Inštitút ekonomických a spoločenských analýz a pozostáva zo školského online kola.  

            Žiaci 8.A a 8.C sa zúčastnili súťaži 25.1.2024 a 9.A a 9.C v piatok 26.1.2024. Najlepšie skóre dosiahla Daniela Polanská /9.C/ a Martina Klimková /9.A/. 

            Srdečne blahoželáme. 

            Z. Bergmannová

            Foto

        • Okresné kolo matematickej olympiády
          • Okresné kolo matematickej olympiády

          • V stredu, 24.1.2024, sa konalo okresné kolo matematickej olympiády v ZŠ Mirka Nešpora v Prešove, v zastúpení aj našich žiakov z piateho a deviateho ročníka.

            Ďakujeme, že ste sa zapojili. 

            Z. Bergmannová

            Foto

        • O včielkach a sladkom mede
          • O včielkach a sladkom mede

          • Takto by sme mohli nazvať naše pátranie po informáciách o včielkach. Počas hodín prvouky sme si s deťmi hrami na včielky priblížili život v spoločenstve. Zistili sme, že keď si prácu rozdelíme a navzájom si pomáhame, je to lepšie. Na začiatku nášho bádania sme ešte toho o včielkach veľa nevedeli. Svoje poznatky sme si rozšírili aj opravili pri práci s náučným textom a encyklopédiami o včelách. Začali sme, usilovne ako včielky, všetky nové informácie vlepovať a vpisovať do včeličkovej knihy. Pri práci to u nás vyzeralo ako v rušnom úli.  O tom, ako sa včielky chovajú, čo potrebujú a prečo sú pre nás také dôležité, nám prišiel porozprávať Kristýnkin ocko – pán Kuba. Vyskúšali sme si ochranný odev, ovoňali včelí vosk a ukázali, ako sa označuje kráľovná. Prostredníctvom fotiek a videí sme zistili ako sa stáča med aj načo má včielka žihadlo. Sladkou bodkou na záver nášho bádania o včielkach bola ochutnávka rôznych druhov medu. Celá táto dobrodružná cesta o včelách bola pre nás všetkých úžasným zážitkom.

            Lenka Lissiouid a žiaci 2.B 

            Foto

          • Netradičná hodina „dejepis v maskách“

          • Búrlivé dejiny 19. storočia sa preniesli aj do umenia. Bolo to obdobie zmien a experimentov. Umelci nechceli zachytiť len to, čo vidia, ale aj vyjadriť dojem, ktorý pri tvorbe pociťovali. Prečo sa nevžiť do umenia cez masky. Masky u žiakov vždy vytvárajú osobitné inšpirácie a každý chce aspoň na chvíľku byť niekým iným. To sa nám aj podarilo. Skvelé prepojenie teórie s praxou i zážitkovým učením.

             

            vyučujúca dejepisu J.Beľušková a žiaci 8.E

            Foto

        • SVET PODĽA HANY
          • SVET PODĽA HANY

          • Hannah Arendtová, výnimočná filozofka, politologička a novinárka, ktorej myšlienky zostávajú stále platné a ich posolstvo postupom času ešte silnie. Sloboda, pravda, právo na pravdu a právo na život sú neustále vystavované ťažkým skúškam. Skúškam, ktoré podstupujeme ako jednotlivci každý sám, ale aj ako spoločnosť i všetci spolu. 

                        So zložitým príbehom Hany sa žiaci 8. a 9. ročníka oboznámili 29. 1. 2024 v divadle Viola. Prečo zložitým? Lebo život židovského dievčaťa/ ženy v predvojnovom období, počas 2. svetovej vojny, ale aj po nej, vôbec nebol jednoduchý.

                       

            Niekoľko vyjadrení žiakov:

             

            Toto predstavenie bolo pre mňa veľkým zážitkom. Bola v ňom narovinu povedaná pravda o tom, ako ľudí odvádzali do koncentračných táborov a aké ťažké bolo žiť  po holokauste. Hana sa dokázala pozerať na veci z rôznych uhlov. Na jednej strane ju trápili spomienky, na druhej dokázala cítiť lásku a súcit. Preto si myslím, že Hana Arendtová bola veľkým človekom a zaslúži si uznanie.

                                                                                                    Laura IX. E

             

            Predstavenie ma veľmi zaujalo. Priznám sa, hoci som na začiatku vôbec nevedel o čo ide, vyvolalo to vo mne mnoho spomienok a pocitov, pretože som zažil obdobie, keď som sa cítil podobne. Ťažká téma holokaustu bola pekne spracovaná pre náročnejšieho diváka. Predstavenie každému vrelo odporúčam.

                                                                                                    Leonard VIII. D

             

            Predstavenie bolo veľmi zaujímavo spracované. Spomenulo sa veľa známych osobností ( Kant, Heidegger, Chagall, Munch, Hitchcock, Einstein, Milada Horáková...) Veľa filozofických myšlienok vo mne vzbudili chuť premýšľať. Celé predstavenie bolo opreté o našu predstavivosť, bez ktorej by sme len ťažko pochopili, o čom to bolo. Určite by som sa na to išla pozrieť znova. Keďže predstavenie bolo edukatívne, veľa som sa naučila, ale aj zabavila. Bol to pre mňa skvelý zážitok.

                                                                                                    Nina a Karin VIII.C

            Foto

        • TEMATICKÁ HODINA – STAROVEKÝ RÍM
          • TEMATICKÁ HODINA – STAROVEKÝ RÍM

          • Žiaci 5.C sa preniesli v čase do roku 753 pred naším letopočtom až 476 nášho letopočtu. Prečo práve do tohto obdobia? Je to obdobie trvania Rímskej ríše a ona kedysi siahala až na naše územie. Ak sme sa o danej téme chceli dozvedieť viac, museli sme pátrať. Mali sme mnoho otázok, ale odpovede nám chýbali. Postupne sme odkrývali nepoznané skutočnosti.

            Samuel začal putovanie Rímskou ríšou obdobím príchodu Rimanov do strednej Európy. Bolo zaujímavé sledovať ako si Rimania podmanili obrovské územie, ktoré sa tiahlo cez tri kontinenty.

            Viktória a Bruno nám priblížili život Rimanov napr. ako sa obliekali, stravovali, relaxovali a aký bol ich všedný deň.

            Ivan poznával zloženie rímskej armády, život vojakov, vojenské stratégie, ale aj podiel vojakov na budovaní Rímskej ríše.

            Matúš nás oboznámil o  historicky prvých „komunálnych službách“. Už počas 6. storočia pred n. l. starí Rimania začali s budovaním rozsiahlej kanalizácie, príznačne nazvanej Cloaca Maxima.

            Do tajov architektúry nás uviedla Emka a Karla s Tadeášom si vybrali vládcov starovekého Ríma.

            Na záver sme si  vyskúšali legionársku prilbu, streľbu z luku a ako sa bojuje v rímskej formácii. Super!!!

             

            vyučujúca dejepisu J.Beľušková a trieda 5.C

            Foto

        • Výzva k zodpovednosti
          • Výzva k zodpovednosti

          • Výzvou 21. storočia je aj popasovanie sa s problematikou odpadu. Je nevyhnutné stať sa v tejto oblasti zodpovednejšími. Pani lektorka Mgr. Laura Martinková (Odvážne, o.z.) deťom z 3. odd. ŠKD zážitkovou formou sprostredkovala zaujímavé a pre mnohých nové informácie. Prostredníctvom interaktívnej prednášky sa dozvedeli : čo je odpad, aké materiály odpadu máme, ktorého druhu odpadu je najviac, čo všetko je bioodpad, kde môže skončiť a čo je najlepšie, keď sa s bioodpadom stane.

            Už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie v podobe workshopu. Naučíme sa, ako si vyrobiť  domáci vermikompostér, ktorý slúži na kompostovanie a spracovanie zvyškov potravy.

            Mgr. T. Škovránková

            Foto

        • Čajové popoludnia
          • Čajové popoludnia

          • V zimnom období si každý rád vychutná šálku teplého čaju. V prvom oddelení sme si šálky čaju vyrábali. Spoznávali sme liečivé rastliny, z ktorých sa čaj pripravuje. Deti zistili, že mnohé bylinky pestujú aj v záhradách, alebo zbierajú na prechádzkach v prírode. Popoludnie sme si spestrili aj čajovým posedením. Poháre po dopití čaju sme využili na rytmické hry, pri ktorých sme sa veselo zabavili.

            1. oddelenie ŠKD

            Foto

            VID_20240118_134116.mp4