• Hviezdoslavov Kubín 1. stupeň
          • Hviezdoslavov Kubín 1. stupeň

          • Dňa 14.3.2024 sa v našej škole konalo školské kolo súťažnej prehliadky v umeleckom prednese poézie a prózy – Hviezdoslavov Kubín.

            Zúčastnili sa ho najlepší recitátori triednych kôl, ktorí zaujali svojím prednesom , originalitou, sebaprezentáciou, čo vedie k rozvíjaniu  našich predstáv i emócií.

            Víťazi školského kola postupujú do okresného kola:

            1. kategória (žiaci 2.-4. triedy)

            poézia –– 1. miesto:   Malinovská Laura

                             2. miesto:   Komiňáková Rebeka

                             3. miesto:   Gumanová Stela

             

            próza –– 1. miesto:   Joščáková Hana

                           2. miesto:    Pavlinský Peter

                           3. miesto:    Hanigovský Štefan

            Všetkým recitátorom srdečne blahoželáme a víťazom budeme „držať palce“, aby boli úspešní v okresnom kole, ktoré sa bude konať 25. - 26. marca 2024.

            M. Dobrovolská

            Foto

        • OZNAM - Testovanie 9
          • OZNAM - Testovanie 9

          •  

            Dňa 20.04.2024 sa uskutoční Testovanie 9.

            Príchod žiakov do školy je najneskôr o 7.45 hod.  Po ukončení testovania už vyučovanie nepokračuje, žiaci odchádzajú na obed a po obede domov.

             

            Povolené pomôcky sú: - kalkulačky (ktoré umožňujú základné počtové výkony a nedokážu vykresľovať grafy, zjednodušovať algebrické výrazy obsahujúce premenné, počítať korene),

            • rysovacie pomôcky (uhlomer, kružidlo, pravítko),
            • pero, ktoré píše namodro a ceruzku.  

            Pre istotu si pripravte aj náhradné perá, rysovacie pomôcky ...

            Nie je povolené používať mobilné telefóny a iné elektronické zariadenia, študijné materiály a podobne.

             

            Bližšie informácie – www. nucem.sk, alebo na stránke školy.

             

                                                                             Koordinátorka T9  PaedDr. Milena Koščová

          • Oznam

          • V súlade s    § 150, odst.(5 ) zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (Školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov poskytujem žiakom VIII. ročníka ZŠ Šmeralova na deň

                                                                                  20.3.2024  (streda)

            riaditeľské voľno z organizačných dôvodov

            (Testovanie T 9)

            V tento deň budú žiaci VIII. ročníka vyhlásení aj z obeda v ŠJ. Vyučovanie bude pokračovať vo štvrtok 21.3.2024.

            Ľubomír Bodnár

            riaditeľ školy

        • St. Patrick's Day
          • St. Patrick's Day

          • Sviatok svätého Patrika si v Írsku začali pripomínať už v 9. storočí, keď ho autority katolíckej cirkvi oficiálne uznali za svätého patróna ostrovnej krajiny. Do írskeho kalendára sviatok pripadajúci na deň jeho smrti je 17. marec.  Patrik si spomedzi mnohých kresťanských evanjelizátorov v Írsku získal historicky výnimočné postavenie. K symbolike Írska patrí aj trojlístok, po írsky nazývaný shamrock. Legenda o svätom Patrikovi vraví, že počas kariéry kňaza tento symbol používal ako názornú pomôcku evanjelizácie. Na hodinách anglického jazyka pod vedením p.uč. A. Lešigovej v talentovanej 7.C triede sme si tento deň pripomenuli. Vysvetlili sme si význam tohto dňa, slovnú zásobu k tejto téme a spríjemnili sme si hodinu kreatívnym stvárnením jednotlivých symbolov pre tento deň. Odmenou boli mince s trojlístkom pre všetkých.

            Mgr. Adriána Lešigová

            Foto

        • Vzácna návšteva na Šmeralke
          • Vzácna návšteva na Šmeralke

          • Dnes sme mali na našej Šmeralke vzácnu návštevu. Medzi francúzštinárov zavítala predsedníčka krajskej komisie olympiády vo francúzskom jazyku pre Prešovský kraj pani Daniela Taročková, aby osobne odovzdala diplom a ceny Márii (8.A) a Nine Huvenne (6.B) za účasť na krajskom kole OFJ. Obom úspešným dievčatám zablahoželal aj náš pán riaditeľ a Nine, ktorá bude 8. a 9.apríla reprezentovať našu Šmeralku na celoštátnom kole, poprial veeeeľa šťastia.

            Ďakujeme pani Taročkovej za veľmi príjemnú návštevu.

            Martina Bryndzová a francúzštinári

            Foto

        • Vzorkovnica semien
          • Vzorkovnica semien

          •  

            V 6.A triede si žiaci počas hodín biológie vytvorili vzorkovnice semien.  Zahrali sa na Popolušku a semená správne roztriedili podľa typu oplodia. Tí výtvarne zručnejší  jednotlivé plody aj dokreslili. Najlepším pomocníkom bola nenahraditeľná lepiaca páska.  Pevne verím, že zvyšné semená nájdu svoje miesto v záhradke a žiaci si doplnia potrebné vitamíny.

            PS: Viac foto na FB školy.

            Martina Bryndzová

            Foto

        • Florbal finále OK
          • Florbal finále OK

          • Týždeň školských športových súťaží pokračuje. V utorok 12.3.2024 sa už druhýkrát v tomto školskom roku žiačky 6.-9. ročníka predstavili na turnaji žiačok základných škôl vo florbale v Prešovskom okrese. Po postupe zo skupiny nás čakalo finále okresného kola. Dievčatá sa svojej úlohy zhostili naozaj výborne, skúsené hráčky zabrali v pravý čas a mladšie nazbierali skúsenosti. Tím žiačok ZŠ Šmeralova vyhral všetky zápasy a vybojoval si tak postup na krajské kolo. Dievčatám ďakujeme za reprezentáciu a držíme palce v ďalšom kole.


            Zostava: Kochanová, Bekečová, Brutvanová, Bučková L., Domaničová, Fejková, Gerčáková, Herdický, Jovič, Kamenčíková, Martonová, Mruzová, Pervanová, Stanková, Trusová M.

            Sedláková

            Foto

        • Vitráž
          • Vitráž

          •  

            Na hodinách výtvarnej výchovy sa žiaci 7.C, 7.D a 5.C oboznámili s technikou vitráže. Následne si urobili návrhy, ktoré nám opäť skrášlili chodbu v škole.

            Mgr. Adriána Lešigová

            Foto

        • PO DLHOM ČASE NA SOLIVARE
          • PO DLHOM ČASE NA SOLIVARE

          • 6. marec bol pre nás, žiakov VIII. C triedy,  zaujímavejší ako iné dni. Po dlhom čase sme navštívili Slovenské technické múzeum na Solivare. Každý z nás už síce v múzeu bol, ale nepamätali sme si toho veľa, a navyše pribudli nové expozície.

                        Prehliadka začínala gápľom, ktorý poháňali 4 páry koní. Mechanizmus pochádza zo
            17. storočia a je stále funkčný.
            Po zaplavení bane sa začala ťažiť v obrovských kožených vreciach soľanka ( 80 %-ný roztok soli ). Za pozornosť stojí, že náš „solivarský gápeľ“ bol najväčší
            a najstarší v celej strednej Európe. Podzemným potrubím sa soľanka dopravila do četerne. Bolo ich 8 a v 9. prebiehala sedimentácia. Odtiaľ čistá soľanka putovala do varne, aby sa z odparenej soľanky získala soľ. Tá sa po vysušení dopravila v drevených vozíkoch do skladu soli. V súčasnosti je zrekonštruovaný. Tu sme sa aspoň na chvíľu vrátili do doby, keď závod fungoval a naša kvalitná soľ sa vyvážala  aj do zahraničia.

                        Exkurzia sa vydarila, prialo nám aj počasie. Nezmokli sme a s dobrým pocitom sme sa vrátili do školy.    

             

            VIII. C ( Grocká )

            Foto

        • Vybíjaná OK
          • Vybíjaná OK

          • V pondelok 11.3.2024 sme sa s mladšími žiačkami vybrali na okresné kolo žiačok základných škôl vo vybíjanej. Turnaj sme začali výborným zápasom. Podpora domácich v ďalšom zápase rozhodla v ich prospech. Turnaj sa teda zamotal a prvé tri družstvá mali rovnako tri výhry, jednu prehru a teda po 9 bodov. Rozhodovala teda vzájomná tabuľka troch: ZŠ s MŠ Kapušany, ZŠ s MŠ Kráľovnej pokoja a ZŠ Šmeralova. Na základe výsledkov sme sa teda dostali na prvé miesto a postúpili do ďalšieho kola. Dievčatám ďakujeme za reprezentáciu a držíme palce v ďalších zápasoch.


            Zostava: Brinčeková, Džogan, Husivargová, Huvenne, Kochanová, Pagurková, Pavlinská, Pervanová, Pinteová, Sabolová, Vašková, Vrbová.

            Sedláková
             

            Foto

        • Okresné kolo 3x3 street basketbal žiakov ZŠ
          • Okresné kolo 3x3 street basketbal žiakov ZŠ

          •      Na ZŠ Ľubotice sa uskutočnil turnaj OK 3x3 street basketbal žiakov ZŠ. Organizátorom tohto podujatia bolo Krajské športové centrum Prešov. Zúčastnili sa ho ZŠ Ľubotice, ZŠ a MŠ Námestie Kráľovnej pokoja Prešov, ZŠ Československej armády Prešov a ZŠ Šmeralova Prešov. Hralo sa systémom každý s každým a v zápase musel jeden z tímov dosiahnuť počet strelených košov 21 a to znamenalo výhru v konkrétnom zápase. Postupovým kľúčom bolo obsadiť prvé miesto. Našim chlapcom sa podarilo vyhrať všetky zápasy a obsadili konečné fantastické prvé miesto a postúpili do finále OK.

                 Veľké poďakovanie patrí chlapcom za bojovnosť a samozrejme učiteľom TsV, že tak skvelo pripravili žiakov.

            Maľcovský

            Foto

        • GRÉCKA MYTOLÓGIA v hlavnej úlohe 7.c
          • GRÉCKA MYTOLÓGIA v hlavnej úlohe 7.c

          • Premýšľali ste niekedy nad týmito výrokmi? „Nenechajte sa oklamať trójskym koňom!“, „Musíme nájsť ich Achillovu pätu ... .“ Nuž, tieto výroky pochádzajú zo starých gréckych mýtov. Grécka mytológia už dlho fascinuje ľudí po celom svete.

            Naši siedmaci nás preniesli do sveta gréckych mýtov a legiend, odvážnych hrdinov a do stvorenia sveta.

            Prečo si teda tieto osudy nepriblížiť aj naživo?! A tak sa v 3.c na hore Olymp stretli známi grécki bohovia – Zeus, Héra, Hádes, Afrodita, Poseidón, Aténa a pod. Každý sa predstavil a v krátkosti o sebe povedal to najdôležitejšie. Správnu atmosféru dotvorili kostýmy, ale aj herecké danosti jednotlivých žiakov. Filip poňal tému ako správny informatik cez program Blender a vytvoril Trojzubec boha Poseidóna.

            Aká bola reakcia tretiakov?

            Bolo to veľmi zaujímavé, dobrodružné, ale aj romantické a úplne krásne. Často vtipné hlášky, napínavé boje – nič nám nechýbalo. Ďakujeme!!!

            J.Beľušková

            Foto

        • JASPO 2024
          • JASPO 2024

          • Na Základnej škole na Kúpeľnej ulici v Prešove sa uskutočnil 5. ročník zábavno-vedomostnej súťaže JASPO, a to v piatich cudzích jazykoch – anglický jazyk, nemecký jazyk, ruský jazyk, francúzsky jazyk a španielsky jazyk. Témou bola Škola v čase. Súťaž bola rozdelená do dvoch častí. V prvej časti prezentovali plagát pod názvom Škola v minulosti a v druhej časti predviedli scénku na tému Škola v budúcnosti. Táto súťaž je svojím spôsobom jedinečná a originálna v Prešovskom kraji, keďže umožňuje talentovaným žiakom ukázať svoje umelecké vlohy, rovnako, ako aj predviesť naštudované poznatky v danom jazyku.     Naša škola sa zapojila v dvoch jazykoch, a to v nemeckom jazyku pod vedením p.uč. S. Revickej a v anglickom jazyku pod vedením p.uč. A. Lešigovej.  V nemeckom jazyku súťažili naše deviatačky: Daniela Polanská, Alica Aoife Kubačková a Nela Cápayová, ktoré suverénne zvíťazili a skončili na 1. mieste. Za anglický jazyk sa predviedli žiačky zo 7. ročníka: Tereza Saoirse Kubačková, Emily Petríková a Tatiana Sarnecká, ktoré získali  krásne 2. miesto. Súťažiacim gratulujeme a želáme veľa ďalších úspechov.

            Mgr. Adriána Lešigová a Mgr. Silvia Revická

            Foto

        • Zvedavé čítanie  so  spisovateľom Dávidom Dziakom
          • Zvedavé čítanie so spisovateľom Dávidom Dziakom

          • Aj v roku 2024 organizuje  knižnica P.O. Hviezdoslava v Prešove  literárny festival pre zvedavé deti s názvom Zvedavé čítanie. Tento rok sa v priebehu marca vyberie desiatka autorov na desať základných škôl v Prešove. A tak sa to všetko začalo. Dňa 14. marca 2024 sa v tretiackej triede Základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove uskutočnilo Zvedavé čítanie so spisovateľom Dávidom Dziakom. Kniha, ktorú nám predstavil, nezostala bez povšimnutia. „Poď do rozprávky“ od Dávida Dziaka je výnimočným a inšpiratívnym dielom, ktoré obohacuje súčasnú detskú literatúru. Texty sú pretkané jemným humorom a hlbokými myšlienkami, ktoré umožňujú rozvíjať a  budovať pozitívne hodnoty. Dôležitú úlohu zohrávajú aj ilustrácie Michala Součeka, ktoré dotvárajú atmosféru príbehov a podnecujú detskú fantáziu. Keďže pán spisovateľ trávil u nás celé dopoludnie aj my sme priložili ruku k dielu. Zhmotnili sme svoj vlastný „sen.“ Vysnívali a  vytvorili sme 11  originálnych príbehov. Ich prezentácia bola jedinečná...možno, že sme mu poskytli 11 námetov na novú knihu.

            S. Kormanková

            Foto

        • EXPERT  GENIALITY SHOW 2023
          • EXPERT GENIALITY SHOW 2023

          •  Dňa 28.11 2023 sa na našej škole rozhodlo 54 žiakov druhého stupňa  zistiť svoje vedomosti z rôznych oblastí v celoslovenskej súťaží EXPERT GENIALITY SHOW.  Piataci a šiestaci súťažili v dvoch vopred daných témach.  - Ako funguje svet a Päť jazykov kultúry.

             Siedmaci, ôsmaci a deviataci si mohli vybrať  dve zo šiestich  tém – Od Dunaja k Tatrám, Mozgolamy, Svetobežník, Tajomstvá prírody, Do you speak English? a Góly, body, sekundy.

            25 % najlepších súťažiacich v celkovom poradí získa diplom a titul „TOP EXPERT".

            25 % najlepších súťažiacich v niektorej z tém získa titul „EXPERT na (názov témy)"

            V mladšej kategórii súťažilo 15 žiakov  a v staršej 39 žiakov.

             18  TOP EXPERTOV:

             Samuel Krejnus 5C            Ako funguje svet    Päť jazykov kultúry 

            Viktória Bačová 5C            Ako funguje svet     Päť jazykov kultúry

            Ivan Semanco 5C                Ako funguje svet    Päť jazykov kultúry

            Ema Kurucová  5C             Ako funguje svet

            Adam Šimko 5A                 Päť jazykov kultúry

            Tatiana Sedlačková 6D     Ako funguje svet

            Emily Petríková 7C            Mozgolamy Tajomstvá príroda

            Tatiana Sarnecká 7C         Tajomstvá prírody Mozgolamy

            Tereza Kubačková 7C       Do you speak English?

            Aneta Stankovičová 7C    Mozgolamy

            Štefan Lejko 8A                  Góly, body, sekundy   Svetobežník

            Lukáš Durkáč 8C                Svetobežník            Do you speak English?

            Jakub Vrábeľ 8C                 Tajomstvá prírody

            Nina Referovičová  8C      Mozgolamy

            Klára Kažimírová 9A          Mozgolamy            Do you speak English?

            Lea Tkáčová 9A                  Mozgolamy   Ako funguje svet

            Branislav Poník  9C           Svetobežník Do you speak English?

            Edmund Capák 9C             Svetobežník

             Súťažiacim a výhercom blahoželáme!

             

            S.  Čančinová

            Foto

        • Halové majstrovstvá VsAZ mladšieho žiactva
          • Halové majstrovstvá VsAZ mladšieho žiactva

          •          V prekrásnom meste Banská Bystrica si svoje sily prišli zmerať v kategórii mladšieho žiactva mladí nádejní atléti z celého Východoslovenského atletického zväzu. V hale  Strednej športovej školy sa usporiadali halové Majstrovstvá VsAZ v kategórii mladšieho žiactva. Technicky zaisťovali tieto preteky z poverenia Východoslovenského zväzu, AO Atletika Košice o. z. Naši zverenci z klubu ŠŠK Junior Prešov na takomto významnom podujatí nemohli chýbať a v počte 27 športovcov prišli ukázať čo natrénovali počas zimnej prípravy. V zostave si svoje prvé skúsenosti prišli otestovať aj naši najmladší zverenci v tejto kategórii z športovej triedy 5.B a v silnej konkurencii ukázali , že na Šmeralke vyrastajú úspešní atléti. Naším športovcom sa podarilo v rôznych disciplínach obsadiť popredné miesta medzi silnou konkurenciou a dokonca sme mali aj medailové umiestnenia. V disciplíne skok do výšky si zlatú medailu a titul Halového majstra VsAZ svojím osobným rekordom 135 cm vyskákal žiak 6. B triedy Simon Debreceni. V behu na 600 metrov žiakov svojím fantastickým behom a osobným rekordom časom 1:54,57 si žiak 7.B triedy Jakub Papcun vybojoval prekrásne celkové druhé miesto. V tom istom behu na 600 metrov žiačok si prvenstvo a zisk zlatej medaily vybojovala žiačka 7.B triedy Sára Vrbová a v disciplíne vrh guľou si svojím osobným rekordom 8,85 m vybojovala prekrásne tretie miesto a bola dekorovaná bronzovou medailou. V disciplíne vrh guľou žiačok si fantastické druhé miesto a striebornú medailu vybojovala žiačka 7.B triedy Paulína Olejníková v svojom osobnom rekorde 8,99 m. Po skončení všetkých disciplín sme mohli s radosťou a pocitom dobrej nálady zo získania fantastických skúseností , výkonov odcestovať autobusom do Prešova.   

                 Na záver veľké poďakovanie patrí športovcom, rodičom a v neposlednom rade aj trénerom, ktorí v tréningovom procese odovzdávajú svoje skúsenosti a zručnosti naším  zverencom a obetujú svoj čas , aby vychovali z nich  mladých ľudí, ktorí budú v živote úspešní a predovšetkým budú mať rád pohyb a šport.

            Maľcovský, Sedláková

            Foto

        • Kyberšikanovanie
          • Kyberšikanovanie

          • Doba, v ktorej my aj naše deti žijeme je rýchla a technológie neustále napredujú. Kyberšikanovanie je stále viac rozšírené a je potrebné mu venovať zvýšenú pozornosť nie len v oblasti jeho riešenia a odstraňovania neželaných následkov, ale najmä v oblasti prevencie a vzdelávania sa. Táto problematika sa týka tak detí, ako aj dospelých. Obeťou kyberšikanovania sa môže stať ktokoľvek.

            Podľa odborníkov je najdôležitejšia edukácia detí a mladých ľudí, aby boli schopní kyberšikanu rozpoznať. Pokiaľ sa niekto z nich stane obeťou, zásadné je vždy za ním stáť a poskytnúť mu pomoc. Problém musí ako rodičia, tak aj škola brať veľmi vážne a konať.

            Ako na to....ukázala tretiakom a odpovedala na všetky zvedavé otázky naša školská psychologička. V januári a februári boli pod jej vedením zrealizované v 3. ročníkoch besedy na túto pálčivú tému.  

             Mgr. Andrea Orolínová,  Mgr. Martina Doubravová

            Foto

        • Predškoláci ako žiaci
          • Predškoláci ako žiaci

          • 6.3. 2024 nás navštívili predškoláci z MŠ prof. Márie Podhájeckej. Zasadli do školských lavíc a za pomoci terajších prvákov si vypracovali úlohu na pracovnom liste. Porozprávali sme sa o geometrických tvaroch, pohľadali sme ich podobu aj medzi hudobnými nástrojmi. Aby nám bolo veselšie, tak sme si spolu aj zaspievali a zatancovali. Tešíme sa, že v septembri niektorí prídu práve na našu ZŠ.

            Tr. učiteľky 1.E a 1.C

            Foto