• Matematický Klokan
          • Matematický Klokan

          • 27.3. sa u nás na Šmeralke konala opäť obľúbená súťaž pre nadšencov matematiky a to Matematický Klokan. Tento rok sa zapojilo 100 žiakov 1. stupňa, pričom prváčikov bolo 46. Tí písali po prvýkrát takúto súťaž a veríme, že si ju obľúbia ako ich starší kamaráti. Držíme všetkým palce!

            Mgr. Juliána Sedláková

            Foto

        • Deň učiteľov
          • Deň učiteľov

          • Od rána sme mali dôvod na úsmev. Naše deviatačky, Soňa, Petra a Tamara, nás vítali s blahoželaním, prianím krásneho dňa a ružovým tulipánom. Deň nám spríjemnili aj Kamila, Slavko a Tamara rozhlasovým vysielaním, ktoré bolo veľmi milé. Tu sú slová, ktoré nám deviataci adresovali:

            "Vážené pani učiteľky, vážení páni učitelia,

            dovoľte mi, aby som Vám v mene celej našej triedy vyjadrila hlbokú úctu a veľké poďakovanie za Vašu krásnu a náročnú prácu, za Vašu trpezlivosť, a za všetok Váš čas, ktorý ste nám venovali. Každý z nás mal svoju prvú pani učiteľku, ktorú mal veľmi rád pre jej láskavosť a múdrosť či pomoc v prvých krokoch do veľkého sveta, ktorým sa pre malého nesmelého prváčika stala škola. Je možné, že na niektorých učiteľov po rokoch zabudneme, ale prvá pani učiteľka, na tú si budeme navždy v dobrom spomínať.Každému učiteľovi dnes prajeme krásny deň naplnený radosťou a mnohými úsmevmi. S láskou, 9.A."

            "Milí učitelia,dnes máte špeciálny deň. Vaše povolanie nie je jednoduché, ale určite je magické. Budujete budúcu generáciu a jej vzdelanie, a my Vám ďakujeme za všetko, čo ste pre nás urobili a robíte - za všetky akcie, za to, že nás neučíte len zaujímavé fakty, ale aj veci do života a dávate nám rady, za ktoré sa nedá zaplatiť.Zo srdca Vám ďakujeme za všetku Vašu ochotu, aj keď sme niekedy leniví, prekrúcame očami, neplníme si povinnosti a zabúdame na úlohy. Veľa zdravia, sily a múdrosti do ďalších rokov Vášho učiteľského povolania Vám praje 9.C."

            "V dnešný deň chceme vyjadriť  vďaku práve Vám, naši ctení učitelia. Ako darček prichystali sme si pre Vás pár slov. Venujte nám teda chvíľku, a vypočujte si dnešný rozhlas.  Byť učiteľom nie je vždy ľahké, ba naopak, túto prácu nemôže robiť ktokoľvek. Byť učiteľom  si vyžaduje mať ohromné množstvo ľudskosti, empatie, schopnosti zaujať, ale najmä lásky. Každý deň musíte čeliť mnoho problémom, pripravovať testy, aj keď tých by mohlo byť pomenej, následne ich opravovať, postaviť sa pred mladých ľudí a vysvetliť im učivo tak, aby to pochopil každý jeden z nás, a mnoho ďalších vecí, ktoré sú pre nás, žiakov, skryté za oponou. Každý deň nám venujete veľa času, lásky a milosrdnosti, aj keď Vám to občas neuľahčujeme. Ale nech už sme akokoľvek neznesiteľní, sme Vám vďační za mnoho skúseností a poznatkov, ktoré nám odovzdávate. Nie vždy Vám síce Vašu snahu vrátime, ale žiaden strach, ste pre nás dôležití. Byť učiteľom nemôže byť každý. Preto ste výnimoční. Ďakujeme Vám za všetko a prajeme Vám príjemný deň učiteľov. Žiaci 9.D."Ďakujeme.

            Foto

        • Deň učiteľov
          • Deň učiteľov

          • Na Slovensku oslavujeme Deň učiteľov od roku 1955. 28. marec pritom nie je náhodný. V tento deň si totiž pripomíname výročie narodenia Jána Amosa Komenského.

            Veľké ĎAKUJEM vo forme pohľadníc vytvorili žiaci 5. ročníka na hodinách ETV ako aj žiaci 6.C, 7.C a 9.C  no prispeli aj iní žiaci, ktorí si takto uctili svojich učiteľov a spríjemnili im tento deň.

            Mgr. Z. Kmecová a PaedDr. A. Lupták Horvátová

            Foto

          • Riaditeľské voľno - oznam

          • V súlade s    § 150, odst.(5 ) zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (Školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov poskytujem všetkým žiakom ZŠ Šmeralova na deň

                                                                                  5.4.2023  (streda)

            riaditeľské voľno z organizačných dôvodov:

            Metodický deň pre pedagogických a odborných zamestnancov organizovaný zriaďovateľom

             

            V tento deň nebude v prevádzke Školská jedáleň a Školský klub detí. Vyučovanie bude pokračovať v stredu 12.4.2023 po veľkonočných prázdninách.

            Ľubomír Bodnár

            riaditeľ školy

        • Máme tu koniec marca – mesiaca knihy
          • Máme tu koniec marca – mesiaca knihy

          • Pri tejto príležitosti sme si so žiakmi 4.B triedy zažili aktivitu v školskej knižnici. Jej cieľom bolo vzbudiť u nich záujem o detskú literatúru a motivovať ich k čítaniu. Ideálne by bolo, keby deti vnímali knihy ako svojich priateľov. Atmosféra priam voňala knihami.

                Následne sme si nadobudnuté zručnosti upevnili počas hodiny pracovného vyučovania. Oživili sme obaľovanie kníh do papierových obalov a dotvorili sme ich návrhom obalu (kresbou, písmom). S určitosťou vieme, že sme pri tejto aktivite recyklovali papier, ktorý bol určený na vyhodenie.

               No a 28.marca sme sa pustili do písania tretieho čitateľského listu a poniektorí nám ho už aj prezentovali pred triedou. Deti dočítali tretiu knihu, vybratú podľa vlastného výberu a už sa nevedia dočkať čítania tej spoločnej.

               Prvý jarný mesiac bol vyhlásený ako mesiac knihy v roku 1955 na počesť významného slovenského buditeľa Mateja Hrebendu.  Tieto deti spoznali Mateja Hrebendu počas hodín čítania vo štvrtom ročníku a mnohé z nich už teraz vedia, že čítanie kníh sa stalo ich koníčkom.

            Gabriela Hrabčáková

            Foto

        • 3x3 Streetbasket- finále okresného kola žiačok ZŠ
          • 3x3 Streetbasket- finále okresného kola žiačok ZŠ

          • Dňa 28.3.2023 sa konalo na ZŠ Šmeralova okresné kolo v street basketbale žiačok základných škôl. Z pôvodne viacerých prihlásených sa jediného okresného kola a teda zároveň aj finálového turnaja zúčastnili školy: ZŠ Ľubotice, ZŠ Bajkalská, Gymnázium J. A. Raymana, ZŠ Šmeralova a ZŠ M. Nešpora. Štvorčlenné družstvá súťažili priamo o postup na krajské kolo systémom každý s každým. Viaceré zápasy boli vyrovnané no naše dievčatá v zostave: Martonová, Herdický, Stanková a Bekečová si 4 výhrami zabezpečili prvé miesto. ZŠ Šmeralova teda získala postup na krajské kolo kde bude mať naša škola zastúpenie v oboch kategóriách žiakov a žiačok základných škôl.

            Sedláková 

            Foto

        • S knihou nie si sám...
          • S knihou nie si sám...

          • Mesiac marec spájame nielen s príchodom jari, ale i s knihou, ktorá patrí medzi neodmysliteľných spoločníkov mladých či starých.  

            Pozerali sme prezentáciu pod názvom: „Prečo je dôležité čítať?“ Dozvedeli sa o histórii a význame kníh. Vyplnili aj knižný dotazník, vyrábali vlastné záložky a knihomoľov, kreslili svojich knižných hrdinov, riešili „ Knižné všeličo“, hľadali rôzne citáty o knihách. Knihy sú predsa zdrojom zábavy, poučenia i vzdelania.

            M. Dobrovolská

            Foto

        •  Okresné kolo matematickej olympiády Z9
          • Okresné kolo matematickej olympiády Z9

          • Na pôde základnej školy Mirka Nešpora prebehlo okresné kolo matematickej olympiády pre 9. ročník, kde nás úspešne reprezentoval žiak 9.A Jakub Bryndza a ako úspešný riešiteľ sa umiestnil na 10. mieste. Zároveň postupuje do krajského kola MOZ. Srdečne blahoželáme!

            S. Čančinová

        • Okresné kolo Pytagoriády  na Šmeralke
          • Okresné kolo Pytagoriády  na Šmeralke

          • Ako po iné roky, aj tento školský rok sa uskutočnila matematická súťaž Pytagoriáda, ktorej hlavným cieľom je podporiť a spopularizovať matematiku u žiakov. Prvýkrát po troch rokoch pandémie  sa opäť súťažilo klasickou papierovou formou, čo ocenili nielen žiaci, ale aj učitelia. Žiaci si tak znova mohli vychutnať  súťažnú atmosféru, stretnúť svojich kamarátov z iných škôl, poprípade spoznať svojich spolusúťažiacich v svojej kategórii.

            V dňoch 20.3 a 21.3 2023 sa na našej škole uskutočnilo okresné kolo Pytagoriády pre žiakov 3. – 8. ročníka z 35 základných škôl z prešovského okresu. V pondelok sme privítali 136  tretiakov, štvrtákov a piatakov  z okresu a v utorok si zmeralo sily 142 šiestakov, siedmakov a ôsmakov.  Výsledky sa žiaci dozvedia    po vyhodnotení odbornou komisiou najskôr 30.marca.

            Mgr. Slávka Čančinová

        • EXPERT GENIALITY SHOW – Výsledky
          • EXPERT GENIALITY SHOW – Výsledky

          •  

            V tejto súťaži žiaci súťažili v 5 kategóriach podľa ročníkov a riešili úlohy v dvoch témach.   Poradie žiakov  na SK je v dvoch výsledkových listinách, osobitne pre papierovú formu a osobitne pre online formu. 18 žiakov získalo titul TOP EXPERT, to znamená, že sa v celkovom poradí umiestnili medzi 25 % najlepších súťažiacich.

            EXPERT 5

            Forma   Trieda   Meno    Priezvisko            1. téma                                                             2. téma                                            Celkové poradie

            papier   5.C         Adam    Adamišin             Ako funguje svet             370.                     Päť jazykov kultúry  546.       409.

            papier   5.A         Erik        Baran                   Ako funguje svet             351.                     Päť jazykov kultúry  364.       300.    TOP EXPERT

            papier   5.A         Tomáš   Fedor                   Ako funguje svet             639.                     Päť jazykov kultúry  746.       704.

            papier   5.D         Tatiana Sedláčková         Ako funguje svet             316.                     Päť jazykov kultúry  148.       174.   TOP EXPERT

            papier   5.E         Juraj      Kopčák                Ako funguje svet             1166.                   Päť jazykov kultúry  1095.    1191.

            .................

            online    5.D         Viliam    Potáš                   Ako funguje svet             162.                     Päť jazykov kultúry  124.       141.

            online    5.C         Ján         Koštialik              Ako funguje svet             70.                        Päť jazykov kultúry  98.         75.

             

            EXPERT 6

            Forma   Trieda   Meno    Priezvisko            1. téma                                                            2. téma                                             Celkové poradie

            papier   6.C         Andrej   Trišč                     Ako funguje svet             580.                     Päť jazykov kultúry  707.       658.

            papier   6.C         Tereza   Kubačková          Ako funguje svet             566.                     Päť jazykov kultúry  32.         244.  TOP EXPERT

            papier   6.C         Aneta    Stankovičová     Ako funguje svet             220.                     Päť jazykov kultúry  385.       248.  TOP EXPERT

            papier   6.D         Tatiana Bučková              Ako funguje svet             407.                     Päť jazykov kultúry  476.       400.

             

            EXPERT 7

            Forma   Trieda   Meno    Priezvisko            1. téma                                                            2. téma                                             Celkové poradie

            papier   7.C         Lukáš     Durkáč                 Svetobežník                       12.                        Do you speak English?               55.         49.  TOP EXPERT

            papier   7.C         Martin   Kopčík                  Do you speak English?    307.                     Góly, body, sekundy               82.         543.

            papier   7.C         Jakub     Vrábeľ                  Do you speak English?    282.                     Tajomstvá prírody  105.       463.

            papier   7.C         Lea        Hríbová               Mozgolamy                       115.                     Do you speak English?               251.       380.

            papier   7.C         Nina      Referovičová     Mozgolamy                       379.                     Do you speak English?               317.       860.

            papier   7.C         Karin      Bánó                    Mozgolamy                       243.                     Do you speak English?               470.       924.

            ........................

            online    7.D         Elizabeth Lambourne      Do you speak English?    3.                          Svetobežník                              2.           2.  TOP EXPERT

             

            EXPERT 8

            Forma   Trieda   Meno    Priezvisko            1. téma                                                            2. téma                                              Celkové poradie

            papier   8.A         Simona Hajzušová           Tajomstvá prírody           331.                      Góly, body, sekundy               175.       1021.

            papier   8.A         Natália  Trojanovičová    Tajomstvá prírody           51.                        Do you speak English?               171.       206. TOP EXPERT

            papier   8.A         Vivien    Veľasová             Do you speak English?    205.                      Mozgolamy                              518.       891.

            papier   8.A         Simona Mikulášková       Mozgolamy                       153.                      Od Dunaja k Tatrám  427.       736.

            papier   8.A         Samuel  Klimko                  Svetobežník                       162.                      Do you speak English?               240.       664.

            papier   8.A         Tamara Leláková             Tajomstvá prírody           208.                      Svetobežník                              188.       784.

            papier   8.A         Klára      Kažimírová          Tajomstvá prírody           56.                        Do you speak English?               213.       268. TOP EXPERT

            papier   8.A         Martina Klimková            Tajomstvá prírody           191.                      Od Dunaja k Tatrám  198.       523.

            papier   8.C         Alexander Tatarka          Svetobežník                       46.                        Tajomstvá prírody  220.       391.

            papier   8.C         Michal   Tkáčik                  Svetobežník                       139.                      Od Dunaja k Tatrám  291.       698.

            papier   8.C         Matúš   Merčiak               Góly, body, sekundy       59.                        Do you speak English?               81.         172. TOP EXPERT

            papier   8.C         Alica Aoife Kubačková    Mozgolamy                       147.                      Do you speak English?               45.         140. TOP EXPERT

            papier   8.C         Edmund Capák                 Svetobežník                       61.                        Mozgolamy                              154.       246. TOP EXPERT

            papier   8.C         Daniela Polanská             Tajomstvá prírody           27.                        Mozgolamy                              137.       117. TOP EXPERT

            papier   8.C         Viktor    Kováč                   Mozgolamy                       342.                      Do you speak English?               339.       849.

            papier   8.C         Dominik Merčiak             Mozgolamy                       89.                        Do you speak English?               80.         118. TOP EXPERT

            .........

            online    8.A         Ema       Marchevská        Mozgolamy                       29.                        Do you speak English?               80.         102.

            online    8.A         Jana       Žilková                 Do you speak English?    100.                      Tajomstvá prírody  60.         192.

            online    8.A         Patrícia Kokavcová          Tajomstvá prírody           47.                        Od Dunaja k Tatrám  84.         208.

             

            EXPERT 9

            Forma   Trieda   Meno    Priezvisko            1. téma                                                            2. téma                                             Celkové poradie

            papier   9.A         Jakub     Bryndza               Mozgolamy                       97.                        Tajomstvá prírody  22.         82. TOP EXPERT

            papier   9.A         Milan     Pagurko               Mozgolamy                       110.                     Do you speak English?               27.         87. TOP EXPERT

            papier   9.A         Sara Jane Zakuťanská     Do you speak English?    53.                        Mozgolamy                              245.       265. TOP EXPERT

            papier   9.C         Jakub     Hudačko              Mozgolamy                       26.                        Góly, body, sekundy               166.       424.

            papier   9.C         Paulína  Gogová               Mozgolamy                       13.                        Do you speak English?               114.       72. TOP EXPERT

            .......................

            online    9.A         Liliana   Javorská              Mozgolamy                       14.                        Tajomstvá prírody  6.           18. TOP EXPERT

             

                                                                                      Srdečne všetkým  blahoželáme!

            Mgr. S.Čančnová

             

            Foto

        • LITERÁRNY ZÁŽITOK Z BÁJOK
          • LITERÁRNY ZÁŽITOK Z BÁJOK

          • V rámci spolupráce s Krajskou knižnicou POH v Prešove sa žiaci VI.D triedy zúčastnili zážitkového čítania zameraného na rozvoj čítania bájok  a na literárne aktivity spojené so zážitkom z čítania.

            Žiaci sa zoznámili s knihou Bájky od Ezopa, s príbehom o spolunažívaní človeka s prírodou.  Pani knihovníčka Lenka nás sprevádzala poučným rozprávaním o tolerancii a o ochrane prírody. Prostredníctvom rôznych situácii a hry bolo pútavým spôsobom vysvetlené, aká dôležitá je  hodnota spolupatričnosti. Na záver žiaci v skupinách vytvorili projekty o ochrane prírody.

            J. Lacknerová

            Foto

        • EXKURZIA V KOSTOLE  KRÁĽOVNEJ  POKOJA
          • EXKURZIA V KOSTOLE  KRÁĽOVNEJ  POKOJA

          • V spolupráci s Farnosťou Kráľovnej pokoja sa žiaci VI.D triedy  zúčastnili exkurzie v Kostole Kráľovnej pokoja v Prešove. Podujatím nás sprevádzal pán kaplán Pavol Bujňák, ktorý rozprávanie o kostole začal príbehom o sv. Jozefovi. Žiaci sa dozvedeli základné informácie o chráme, o Kráľovnej pokoja a o liturgii. Exkurzia bola ukončená pozeraním príbehu Chlieb z neba, po ktorom nasledoval zaujímavý kvíz o filme.

            J. Lacknerová

            Foto

        • Cesta do rozprávky
          • Cesta do rozprávky

          • Uplynulé dva týždne sa deti všetkých oddelení školského klubu tešili obľúbenej rozprávkovej téme. Venovali sa čítaniu s porozumením, uplatňovali pamäťovú reprodukciu v hrách, dramatizovali, tvorili a ilustrovali na rozprávkovú tému i relaxovali, učili sa porozumieť medziľudským vzťahom vrátane riešenia problémov a pripomenuli si aj morálne hodnoty skrz hlavné myšlienky rozprávok. Nechýbali diskusie, ako ich posolstvo aplikovať do reálneho života. Rozprávky patria k detstvu a zohrávajú v živote dieťaťa významnú úlohu. Nezabúdajme na to, že živiť v deťoch idealizmus víťazstva dobra nad zlom je pre ich budúcnosť nesmierne dôležité.

            Mgr. Anna Gergelčíková, Mgr. Táňa Lacová

            Foto

        • Svetový deň vody
          • Svetový deň vody

          • Už tri desaťročia je 22. marec Svetovým dňom vody. Tento rok sme prijali výzvu kampane s názvom Be the change, teda Buď zmenou! Vysvetlili sme si ako sa pomalými krokmi dostaneme ku zmene každodenných návykov a ku šetrnejšiemu zaobchádzaniu s vodou.

            S. Kormaníková

            Foto

        • Exkurzia
          • Exkurzia

          • Obsahovou náplňou hodín občianskej náuky v 8. ročníku je právna výchova. Z tohto dôvodu sme absolvovali exkurziu na Okresnom súde v Prešove a zároveň sme sa zúčastnili verejného súdneho pojednávania. Pán sudca nás privítal, usadil nás v pojednávacej miestnosti a veľmi zaujímavo nám vysvetlil ako vyzerá práca sudcu, súdne pojednávania, aké náležitosti musia byť splnené. Potom sa začalo súdne pojednávanie s odsúdeným vo výkone trestu o jeho podmienečnom prepustení na slobodu. Pojednávania sa zúčastnili p. sudca, zapisovateľ, p. prokurátorka, p. z väznice, odsúdený, príslušníci justičnej stráže, rodinný príslušníci a my (7. C, 8. C a p. uč. Lupták Horvátová). Počas pojednávania p. sudca vypočul odsúdeného a p. z väznice, ktorá referovala o jeho správaní počas výkonu trestu. Počas krátkej prestávky, sme mali možnosť opäť diskutovať s p. sudcom, ktorého zaujímali naše názory a chcel, aby sme mu poradili ako má rozhodnúť. Nakoniec padol rozsudok a odsúdený bol podmienečne prepustený, avšak za podmienky, že sa nedopusti žiadneho trestného činu po dobu 3 rokov a bude si aktívne hľadať prácu. Po pojednávaní sme zotrvali v pojednávacej miestnosti a mohli klásť p. sudcovi otázky, ktoré nás zaujímali. Bolo to nesmierne zaujímavé a radi by sme s exkurziu zopakovali. Aj tu platí radšej raz vidieť, ako stokrát počuť...                  

            A. Lupták Horvátová

            Foto

        • VESMÍR OČAMI DETÍ
          • VESMÍR OČAMI DETÍ

          • Téma o vesmíre je u detí jednou z najobľúbenejších. Keďže nám technika umožňuje omnoho viac ako kedysi, šírka poznatkov detí často až prekvapuje. Do súťaže, ktorej vyhlasovateľom je Slovenská ústredná hvezdáreň Hurbanovo, sa zapojili aj deti z 8. a 11. oddelenia ŠKD. Použili fantáziu, usilovne pracovali a nebránili sa nápadom. Na 38. ročník výtvarnej súťaže „Vesmír očami detí“ putovalo niekoľko dielok, ktorými sa deti snažili vyjadriť svoju predstavu o záhadnom a tajomnom vesmíre.

            Mikulová Jana, Škovránková Tamara

            Foto

        • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN (II. STUPEŇ)
          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN (II. STUPEŇ)

          • 1. 3. 2023 sa v našej školskej knižnici uskutočnilo školské kolo Hviezdoslavovho Kubína v II. a III. kategórii (prednes poézie a prózy). Zúčastnilo sa na ňom 25 súťažiacich, ktorí statočne predviedli svoje umenie pred porotou (Mgr. M. Grocká, Mgr. J. Homolová, PhDr. A. Mladá) i divákmi.

            PRÓZA – II. KATEGÓRIA (5. – 6. roč.)                                  

            1. Emily Petríková (VI.C) – postup do OK                                           
            2. Matúš Leško (V.B), Tereza Saoirse Kubačková (VI.C)                                              
            3. Klára Juhásová (VI.D)                                    

            PRÓZA – III. KATEGÓRIA (7. – 9. roč.)

            1. Nella Humeňanská (VII.A) – postup do OK
            2. Jakub Vrabeľ (VII.C)
            3. Mária Kvokačková (VII.A), Zuzana Ontková (VII.E)

            POÉZIA – II. KATEGÓRIA (5. – 6. roč.)                                 

            1. Tatiana Sarnecká (VI.C) – postup do OK                            
            2. Lucia Tokárová (VI.A)                                   
            3. Karin Wojčíková (V.A), Tatiana Sedláčková (V.D), Daniela Viktória Dobrovičová (VI.D)

            POÉZIA – III. KATEGÓRIA (7. – 9. roč.)

            1. Sara Jane Zakuťanská (IX.A) – postup do OK
            2. Laura Cisková (VII.D)

            Všetkým srdečne blahoželáme a postupujúcim držíme prsty v okresnom kole, ktoré sa uskutoční 28. a 29. 3. 2023 v Základnej škole na Kúpeľnej ulici v Prešove.


            J. Homolová


            Foto

        • MAREC – MESIAC KNIHY (VI.C, IX.A A IX.D)
          • MAREC – MESIAC KNIHY (VI.C, IX.A A IX.D)

          • Mesiac knihy sme si na hodinách literatúry pripomenuli aj my rôznymi aktivizujúcimi metódami, pri ktorých žiaci využili bystrosť, logiku či kreativitu (práca v skupinách – IX.A, IX.D). Priestory našej školskej knižnice zasa využili žiaci zo VI.C, ktorí pri riešení úloh zameraných na čítanie s porozumením vyskúšali novú interaktívnu dotykovú obrazovku.

            Všetkým žiakom patrí veľká vďaka za zanietenosť a skvelú spoluprácu.

             

            J. Homolová a žiaci VI.C, IX.A a IX.D

            Foto