• ŠKD doma2
          • ŠKD doma2

          • Ani počas apríla sme v ŠKD nezaháľali. Deti sa znova dozvedeli množstvo zaujímavých informácií, ktoré sa spájajú práve s týmto mesiacom. Apríl sa niesol v duchu jari, narcisov, Zeme, lesov, vesmíru, či Veľkej noci a deti boli motivované rôznymi kreatívnymi nápadmi súvisiacimi s týmito témami. A keďže slnečných dní bolo počas tohto mesiaca pomerne dosť, nezabudli sme ani na rôzne nápady na pohybové aktivity v prírode. Deti nás opäť milo prekvapili fotkami svojich výtvorov, ale aj fotkami z pobytu a hier na čerstvom vzduchu.

            Kolektív ŠKD

        • Múzoobrazy a múzotexty
          • Múzoobrazy a múzotexty

          • Štvrtú Cé chytala múza ....a  možno v niektorých prípadoch to bolo naopak. Už či tak alebo naopak, malo to zmysel. Najprv deti hľadali nejaké múroobrazy vo svojom okolí, obrazy prírody či umelecké diela v ich domácnosti, ktoré si doteraz možno ani nevšímali. To bola tá prvá - obrazová múza. A s ďalšou múzou sa popasovali, keď mali k obrazu vymyslieť umelecký text. Tak nech sa páči, pozývame Vás na výstavu Múzoobrazov a Múzotextov. 

            Pani učiteľka Monika Kormaníková a 4.C

        • Virtuálny Deň Zeme
          • Virtuálny Deň Zeme

          • V mesiaci apríl sa žiaci I. stupňa virtuálne zapojili do akcie Deň Zeme. Samozrejme aktivity spojené s týmto dňom nerobia žiaci len teraz, ale venujú sa im počas celého roka. Naši prváci, druháci, tretiaci a štvrtáci nám poslali fotografie ako chránia našu Zem, triedia odpad, zbierajú odpadky, recyklujú, ako sa starajú o zvieratá a o zem, v ktorej pestujú biopotravu, taktiež vyrábali rôzne plagáty, búdky pre vtáčiky, výrobky z prírodnín ale aj z už nepotrebných vecí, navštevujú prírodu, hrajú sa environmentálne hry a veľa ďalších aktivít. 

            Tešíme sa, že našim žiakom záleží na našej Zemi. 

            učitelia I. stupňa

          • Zmena klasifikácie niektorých predmetov

          • V súlade s Usmernením MŠVVaŠ na hodnotenie žiakov základných škôl v čase mimoriadnej situácie, spôsobenej prerušením vyučovania v školách v školskom roku 2019/2020 zo dňa 9.4.2020 a po prerokovaní v pedagogickej rade dňa 16.4.2020 oznamujem žiakom a ich zákonným zástupcom zmenu klasifikácie nasledovných predmetov:

            mediálna výchova (MDV), telesná a športová výchova (TSV), športová príprava (SRL), výtvarná výchova (VYV), hudobná výchova (HUV), technika (THD), informatika (INF), občianska náuka (OBN), obohatenie (OHT), pracovné vyučovanie (PVC)

            v druhom polroku školského roku 2019/2020 nebudú klasifikované.

            Naďalej ostáva v platnosti neklasifikovanie náboženskej výchovy (NBV) a etickej výchovy (ETV).

            Ľubomír Bodnár - riaditeľ školy

          • Kabinet odborného poradenstva informuje

          • V čase mimoriadnej situácie spôsobenej prerušením vyučovania na školách v školskom roku 2019/2020 dávame do pozornosti rôzne odkazy na zaujímavé materiály pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami a ich rodičov.
            Túto náročnú záťažovú situáciu domácej izolácie spoločne s VAMI zvládneme.
            Kedykoľvek nás kontaktujte emailom: kopzssmeralova@gmail.com
            Poradíme, pomôžeme, usmerníme...


            Mgr. Ľuboš Lukáč, školský špeciálny pedagóg

        • Oznam - ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA
          • Oznam - ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA

          • Vážení rodičia,

            vzhľadom na aktuálnu situáciu Vám dávame do pozornosti 2 možnosti ako zapísať Vaše dieťa do prvého ročníka v školskom roku 2020/2021.

            1. možnosť: Vyplniť elektronickú prihlášku. Nájdete ju na stránke školy v záložke „Elektronická prihláška“.
            2. možnosť: Vytlačiť zápisný lístok (príloha pod textom), ktorý vyplníte  a podpísaný doručíte do školy poštou alebo osobne vhodíte do schránky pri vstupe do školy. 

            V prílohe nájdete aj tlačivo žiadosti o povolenie štúdia v zahraničí a žiadosť o odklad povinnej školskej dochádzky.

            Po ukončení aktuálnych opatrení (opätovný nástup do školy) je potrebné, aby zákonný zástupca dieťaťa prišiel osobne do školy s občianskym preukazom a rodným listom dieťaťa na overenie správnosti údajov zapísaných v elektronickej prihláške, resp. zápisnom lístku.

            O všetkých ďalších podrobnostiach týkajúcich sa termínu, vydania rozhodnutia o prijatí a podobne Vás budeme priebežne informovať.

            Zapisny_listok_2020-2021.pdf

            Ziadost_o_odlozenie_povinnej_skolskej_dochadzky.pdf

            Ziadost_o_povolenie_studia_v_zahranici.pdf

          • Zápis - Usmernenie k zápisu detí na plnenie povinnej školskej dochádzky v čase mimoriadneho prerušenia školského vyučovania

          • Zápisy na plnenie povinnej školskej dochádzky v základných školách na školský rok 2020/2021 sa uskutočnia od 15. apríla 2020 do 30. apríla 2020. Konkrétne termíny zápisov určí zriaďovateľ s tým, že zápisy budú školy organizovať bez osobnej prítomnosti detí. Odporúča sa komunikácia elektronickou formou, ak to technické podmienky umožňujú, prípadne iným spôsobom v závislosti od priestorových možností konkrétnej základnej školy s dôrazom na dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení.

            Podľa § 20 ods. 4 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „školský zákon“) základná škola vyžaduje pri zápise dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky osobné údaje podľa § 11 ods. 6 písm. a) prvého až šiesteho bodu a písm. b).

            Zápis je možné uskutočniť niekoľkými spôsobmi alebo ich kombináciou:

            1. Zápis prostredníctvom formuláraŠkoly už v súčasnej dobe využívajú formuláre (napr. asc agenda, e-škola) alebo majú zverejnené svoje formuláre na poskytovanie údajov potrebných na zápis dieťaťa do prvého ročníka na svojich webových sídlach. Zákonní zástupcovia môžu použiť formulár školy, na ktorú zapisujú dieťa. Ak nie je zverejnený, použijú formulár (stiahnuť formulár ako DOC, stiahnuť formulár ako PDF), a odošlú ho základnej škole (mail, pošta, schránka školy).
            2. Zápis papierovou formouAk zákonný zástupca nemá možnosť elektronicky komunikovať so školou, môže si vyzdvihnúť formulár osobne v základnej škole. Po vyplnení a podpísaní zákonným zástupcom ho doručí do školy podľa pokynu riaditeľa školy. Všetky kontakty so školou sa uskutočnia, čo najbezpečnejším spôsobom s dôrazom na dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení.
            3. Zápis elektronickou formouZákonný zástupca môže základnej škole poskytnúť osobné údaje potrebné pre zápis prostredníctvom elektronického podania doručeného do elektronickej schránky základnej školy alebo prostredníctvom elektronického dokumentu, ktorý je autorizovaný kvalifikovaným elektronickým podpisom.

            Zápis dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami

            Zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami doloží vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie najneskôr do štyroch týždňov od skončenia mimoriadneho prerušenia školského vyučovania.

            Odklad začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky

            Ak zákonný zástupca požiada o odklad začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky, súčasti žiadosti zákonného zástupcu, ktorými sú odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast a odporučenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie sa nebudú pri zápise vyžadovať, ale zákonný zástupca ich doručí dodatočne, najneskôr do štyroch týždňov od skončenia mimoriadneho prerušenia školského vyučovania.

            Výnimočné prijatie dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky (Predčasné zaškolenie päťročných detí)

            Ak zákonný zástupca požiada o to, aby bolo na plnenie povinnej školskej dochádzky výnimočne prijaté dieťa, ktoré nedovŕšilo šiesty rok veku, súčasti žiadosti zákonného zástupcu, ktorými sú súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast sa nebudú vyžadovať, ale zákonný zástupca ich doručí dodatočne, do štyroch týždňov od skončenia mimoriadneho školského vyučovania.

            Overenie údajov poskytnutých zákonnými zástupcami

            Základná škola podľa školského zákona vyžaduje pri zápise dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky osobné údaje o deťoch a o identifikácii zákonných zástupcov dieťaťa. Overenie údajov poskytnutých zákonnými zástupcami sa uskutoční do dvoch týždňov od skončenia mimoriadneho prerušenia školského vyučovania.

            Rozhodnutie o prijatí

            V prípade, ak má riaditeľ školy k dispozícii všetky požadované dokumenty, rozhodne o prijatí dieťaťa do 30. júna 2020. V prípade, ak nemá riaditeľ školy k dispozícii všetky požadované dokumenty, rozhodne o prijatí dieťaťa najneskôr do šiestich týždňov od skončenia mimoriadneho prerušenia školského vyučovania. Následne zašle zoznam detí prijatých na plnenie povinnej školskej dochádzky obci, v ktorej majú trvalý pobyt.

          • Zápis - oznámenie CPPPaP ku školskej spôsobilosti

          • INFORMÁCIE  

            pre rodičov a zákonných zástupcov k školskej spôsobilosti

             

            Na základe  mimoriadnej situácie a na základe novely školského zákona č. 56/2020 Z. z., Ministerstvo školstva  určilo termín zápisu detí do 1.ročníka základných škôl  od 15. 4. do 30. 4. 2020 bez účasti detí.

            Podľa §19  ods.(3) školského zákona:  Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť, ak tento zákon neustanovuje inak- t.j. každé dieťa, ktoré dovŕši do 31. 8. 2020  fyzický vek 6 rokov, je rodič povinný zapísať do 1. ročníka základnej školy. 

             

            Vážení rodičia.

            V prípade otázok ku školskej spôsobilosti Vášho dieťaťa / či bude vedieť zvládnuť požiadavky školského vzdelávania, či nepotrebuje odklad, resp. Vám po depistáži v MŠ bolo odporúčané ešte psychologické vyšetrenie/

            v CPPPaP Prešov, Levočská 7 využite nasledujúce možnosti ako sa informovať alebo objednať na psychologickú diagnostiku školskej spôsobilosti :

            1. Obráťte sa mailom na konkrétneho psychológa podľa spádového obvodu Materských škôlok, ktoré nájdete na webovom sídle:     https://cpppap-presov.webnode.sk/      v časti štruktúra;
            2. Využite č.0915 899 455 , 0915 899 454 na informovanie sa o postupe, resp. sa objednajte; 
            3. Využite mailovú adresu : cpppap@azet.sk  na objednanie sa.

             

            Potrebné základné informácie: meno zákonného zástupcu, telefonický kontakt pre potreby rýchlej komunikácie,  meno dieťaťa,  ak dieťa navštevuje MŠ, uviesť ktorú.

             

            Akonáhle sa skončí mimoriadna situácia a obnoví sa činnosť CPPPaP Prešov, Levočská 7, budete kontaktovaní a pozvaní na  psychologické vyšetrenie.

             

            PhDr. Viera Hybenová

            Riaditeľka

        • ŠKD
          • ŠKD

          • Aj napriek mimoriadnej situácii, ktorá nastala, deti v rámci ŠKD nie sú ochudobnené o aktivity v ich voľnom čase. Pani vychovávateľky aj v týchto dňoch realizujú svoje výchovno-vzdelávacie činnosti, hoci trošku v inej forme. Prostredníctvom edupage deti dostávajú rôzne námety a tipy na aktivity, vďaka ktorým môžu svoj poobedňajší čas tráviť zmysluplne. Naša virtuálna galéria fotiek Vás prevedie spektrom činností a krásnych výtvorov detí v ich domovoch. Spolu s rodičmi si na základe našich  námetov vybrali rôzne aktivity a podelili sa s nami prostredníctvom fotografií. Mohli si vybrať z rôznych tém, ktoré sme im ponúkli, ako napr.: rôzne tvorivé činnosti z papiera, jarné kvety, voda - základ života, čítanie obľúbenej knihy a jej ilustrácia, význam farieb pleti, Medzinárodný deň tuleňov, dôležitosť pitného režimu, či rôzne pokusy a mnohé iné..  Pozornosť sme venovali aj našej kultúre. Deti si prostredníctvom prezentácie od svojich pani vychovávateliek mohli prečítať, že práve v tomto roku Slovenské národné divadlo oslavuje svoju storočnicu. Okrem fotografií SND sa deti dozvedeli aj jeho históriu. Hoci rodičia nemajú dostatok času v týchto dňoch, tak si o to viac vážime, že reagujú na naše podnety. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu a prajeme Vám príjemné prežitie veľkonočných sviatkov.

            Kolektív ŠKD

        • Deň rodinnej knižnice
          • Deň rodinnej knižnice

          • Dňa 27.3.- v rámci mesiaca knihy- niektoré triedy 1. stupňa našej školy navštívili knižnice. Pýtate sa ako? aké?, veď je karanténa! Vzhľadom na mimoriadnu situáciu sme to vyriešili tak, že deti mali „navštíviť“ ich rodinné knižnice každý doma, a tak sme si zorganizovali taký síce netradičný, ale originálny Deň rodinnej knižnice. Deti nahliadli do ich knižníc samostatne, s rodičmi, alebo starými rodičmi. Popozerali, aké knihy sa tam nachádzajú. Porozprávali sa o nich a určite tieto knihy priniesli aj iné rodinné príbehy a spomienky (kedy ju kúpili, od koho a kedy  ju dostali, zdedili atď.). Niektoré deti urobili knižný prieskum a napísali rôzne „naj“ o ich knihách (najväčšia, najkrajšia, najstaršia, najvzácnejšia, ktorú knihu by chceli ilustrovať atď.). Iné deti vytvorili nádherné výtvarné projekty alebo návrhy na obaly či ilustrácie ich obľúbenej knihy. Veríme, že mnohým tento deň priniesol krásny rodinno-knižný zážitok.

            Triedne učiteľky

          • Oznam

          • Vážení žiaci, rodičia, učitelia,

            vzhľadom na rozhodnutie Úradu verejného zdravotníctva SR o predĺžení prerušenia vyučovania na školách a školských zariadeniach do odvolania, škola zriadila mailovú linku, ktorú zabezpečujú školský psychológ a školský špeciálny pedagóg.

            Náš odborný tím - školský psychológ, školský špeciálny pedagóg je žiakom i rodičom žiakov počas týchto dní k dispozícii na emailovej adrese: kopzssmeralova@gmail.com.

            Kabinet odborného poradenstva, Základná škola, Šmeralova 25, Prešov

            Mgr. Ľuboš Lukáč, školský špeciálny pedagóg

             

        • Návšteva knižnice Slniečko
          • Návšteva knižnice Slniečko

          • Naši prváci z TND navštívili knižnicu Slniečko počas akcie Marec - mesiac knihy a väčšina z nich sa zároveň stala členmi knižnice (niektorí už preukaz mali). Pani knihovníčka vysvetlila deťom ako vzniká kniha, kto každý sa podieľa pri jej tvorbe. Taktiež nás oboznámila s tým, ako sa máme správať v knižnici a ako sa chovať ku knihám. Žiaci sa veľmi tešili z akcie, hneď sa začítali do niektorých kníh. Teraz nás už čaká len pasovačka prvočlenov knižnice a všetci si už môžeme s radosťou požičiavať knihy. 

            Mgr. Juliána Sedláková

          • Opatrenia MŠVVaŠ SR z 24.marca2020

          •       Školy ostanú zatvorené až do odvolania, uviedol dnes na tlačovej konferencii po rokovaní vlády SR minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling. Rozhodol o tom Úrad verejného zdravotníctva SR reagujúc na opatrenia týkajúce sa zabránenia šíreniu nového koronavírusu.    

            Písomné maturity" sa v tomto školskom roku neuskutočnia, interná časť maturitnej skúšky, teda "ústne maturity", by sa mala konať najskôr do dvoch týždňov od obnovenia výučby. Interná maturita sa bude konať v termíne do 30. júna 2020. Pre školský rok 2019/2020 sa ruší aj Testovanie-9, teda monitor, ktorý píšu žiaci deviateho ročníka a žiaci štvrtého ročníka osemročných gymnázií.    

            „Budem robiť všetko preto, aby sme školský rok štandardne ukončili. Možno to situácia s vírusom skomplikuje, ale ja verím, že to spoločne zvládneme a hlavne ostaneme zdraví. Chcel by som tiež ubezpečiť učiteľov a rodičov, že neprebrané učivo nebudeme považovať za problém a presunieme ho do ďalšieho ročníka," ubezpečuje minister školstva.    

            Prihlášky na stredné školy je možné podať do 15. mája a k prihláške sa nebude vyžadovať potvrdenie od lekára. Prijímacie pohovory na stredné školy sa uskutočnia najneskôr do 30. júna.    

            Posúvajú sa aj termíny zápisov do základných škôl. Tie by sa mali uskutočniť v druhej polovici apríla, od 15. do 30. apríla, ale bez osobnej prítomnosti detí.    

            Podávanie žiadostí do materských škôl bude prebiehať od 30. apríla do 31. mája 2020.    

            V prípade vysokoškolákov chce minister školstva apelovať na Slovenskú rektorskú konferenciu, aby akceptovala tento stav a nastavila štandardy vzdelávania podľa súčasnej situácie.    

            Minister už v súvislosti s prerušenou výučbou na školách rokoval s riaditeľom RTVS Jaroslavom Rezníkom. Vyučovacie programy na Dvojke sa predĺžia zo súčasných 45 minút na 100 minút s dôrazom na žiakov so špeciálnymi vzdelávaco-výchovnými potrebami.   

              Rovnako predstavil novú platformu na dištančné vzdelávanie – webovskú stránku www.ucimenadialku.sk, kde nájdu učitelia, žiaci, ale aj rodičia materiály na digitálne vzdelávanie a ďalšie dôležité informácie. Stránka bude k dispozícii v najbližších dňoch.    

            "Budem sa snažiť hľadať ďalšie riešenia, ako toto celé rodičom aj učiteľom uľahčiť. Chcel by som zároveň vyzvať rodičov aj učiteľov, aby boli zhovievaví, aby spolu komunikovali, počúvali sa a snažili sa vzájomne si pomôcť. Pre nás všetkých je to nová situácia. Preto sa snažme, prosím, čo najviac spolupracovať, "  vyhlásil minister Branislav Gröhling.

        • Virtuálna ponožková výzva
          • Virtuálna ponožková výzva

          • 21. marec je svetovým dňom Downovho syndrómu. Downov syndróm je celoživotné zdravotné postihnutie spôsobené poruchou 21. chromozómu. Pretože chromozómy tvarom pripomínajú ponožky, organizácia Down Syndrom International si ich zvolila za symbol tejto akcie. Aj niektorí žiaci (aj ich rodičia) z TND našej školy sa zapojili do tejto virtuálnej výzvy PgF PU a aj napriek neľahkým časom bezpečne, v pohodlí domova vyjadrili jednoduchým gestom podporu ľuďom s Downovým syndrómom a poslali nám fotografie. Žiaci mali k dispozícii aj krátku prezentáciu, kde sa mohli  o tomto probléme dozvedieť viac. Ďakujeme.

            M. Kormaníková, J. Sedláková  

        • Oznámenie o prerušení výchovno-vzdelávacieho procesu
          • Oznámenie o prerušení výchovno-vzdelávacieho procesu

          • Z dôvodu zvýšeného výskytu chrípkových ochorení V zmysle Metodického usmernenia č. 15/2005-R z 31.10.2005 a Vnútorného predpisu na vykonávanie opatrení na predchádzanie epidémie chrípky na škole po predchádzajúcej konzultácii s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva si dovoľujeme Vám oznámiť, že z dôvodu vysokého výskytu chrípkových ochorení na škole, na základe odporúčania RÚVZ prerušujeme výchovno-vzdelávací proces na škole v čase od 13.03.2020 (piatok) do 16.03.2020 (pondelok).

            Vyučovací proces pokračuje 17.3.2020 (utorok).

            Zároveň oznamujeme, že z uvedeného dôvodu bude prerušená aj prevádzka školskej jedálne a ŠKD.

                         

                                                                                                                                  Ľubomír Bodnár

                                                                                                                                     riaditeľ školy