• Zmena emailovej adresy

          •  

            Oznamujem rodičom, žiakom, partnerom a širokej verejnosti zmenu emailovej adresy ZŠ Šmeralova.

            Od 25.11.2020 prosím adresovať elektronickú poštu na adresu:

            smeralova@zssmeralova.sk

             

            Ďakujem za porozumenie

             

             

             

        • Okresné kolo Technickej olympiády
          • Okresné kolo Technickej olympiády

          • Súťažiaci absolvovali  okresné kolo 11. ročníka TO 26.11.2020 z domáceho prostredia, v presne stanovenom časovom rozhraní, formou elektronického testu tak, ako to stanovila SK TO spolu
            s IUVENTOU s ohľadom na platné protipandemické opatrenia a možnosti žiakov.

            Okresného kola sa zúčastnili najúspešnejší žiaci, ktorí postúpili zo školského kola TO:

            v kategórií B - 5. – 7. ročník - súťaž jednotlivcov  -  Štefan Lejko, 5.A

            v kategórii A - 8.- 9. ročník - súťaž dvojíc - Marek Wittner a  Jakub Trojanovič, 9.C

            Súťaž trvala 50 minút a pozostávala z dvoch testov, ktoré overovali teoretické a praktické vedomosti. Otázky sa týkali oblasti tvorivého technického myslenia, zobrazovania a čítania technickej dokumentácie, postupov a používania nástrojov a náradia pri spracovaní rôznych druhov technických materiálov. Ďalej ovládania princípov elektrických spotrebičov v domácnosti, vedomostí z elektrotechniky, elektroniky a mnohých ďalších.

            Slovenská komisia Technickej olympiády bude testy distribuovať e-mailom na opravu okresným komisiám TO. Našim žiakom sa darilo a veríme, že budú úspešní.

            Mgr. M. Feldmanová

            Foto

        • Vyhodnotenie súťaže Biela pastelka
          • Vyhodnotenie súťaže Biela pastelka

          • Dnes je ten deň, kedy prebehlo vyhodnotenie súťaže. Odborná porota mala ťažkú úlohu. Do súťaže sa zapojilo vyše 120 žiakov a vybrať zo 120 bielych pasteliek tie naj, bolo naozaj náročné. Ďakujeme pani družinárkam za zapojenie veľkých i malých do súťaže.

            A teraz pozor, fanfáry – ta-ra-ta-tááááá 

            V kategórii 1.a 2.ročník tretie miesto vyhráva Miško Fejerčák z 1.C. Druhé miesto obsadil Bruno Kovács z 2.C. Víťazkou kategórie je Emmka Kundľová z 2.A. Srdečne blahoželáme! 

            V kategórii 3.a 4.ročník tretie miesto vyhráva Stanko Giňovský z 3.E. Druhé miesto obsadila Šarlotka Dlugošová z 3.E. Víťazkou kategórie je Tamarka Pervanová z 4.A. Srdečne blahoželáme! 

            A čo dodať na záver? Báseň od Šarlotky Dlugošovej je najkrajšou bodkou za súťažou: 

            Biela pastelka 

            Po papieri čiarka letí, poďte ku mne všetky deti. 

            Bielu farbu v sebe mám, pastelka sa ja volám. 

            Nevidiacich ochraňujem, zbierkou ich vždy podporujem. 

            Tmu a svetlo spojiť chcem, nevidiacim spestriť deň. 

            Som drevená, srdce mám, celá sa vám rozdám. 

            p. učiteľky Bryndzová a Lešigová

            Foto

        • Cestou – necestou
          • Cestou – necestou

          • Keď sa spojí hodina prvouky, pracovného vyučovania, dopravnej výchovy a informatiky s detskou šikovnosťou a fantáziou, vznikne z toho veľmi zaujímavý projekt. A ten do bodky naplnili žiaci 1.E, ktorí ešte počas dištančného vzdelávania pracovali na zhotovení známych budov vo svojej obci, alebo vyhotovení dopravných značiek, ktoré vidia cestou do školy. Všetky tieto svoje výtvory poukladali v škole na programovaciu podložku a samy si vyskúšali naprogramovať autíčko, ktoré sa podľa ich pokynov pohybovalo k jednotlivým budovám. Krása spolupráce, nadšenie a chuť vymýšľať je v tomto prípade dokonalým ozvláštnením vyučovania.

             

            Mgr. Ľudmila Plavčanová

            Foto

        • UPCYKLUJEME
          • UPCYKLUJEME

          • Upcyklácia je proces premeny nepotrebných materiálov a produktov na produkty nové, ktoré im svojou kvalitou, pridanou a úžitkovou hodnotou zabezpečia ďalšiu životnosť. V upcyklácii môže byť úspešný každý. Stačí sa len zamyslieť. S myšlienkou „Oprášme staré a vytvorme nové“ sme sa pustili do tvorivých aktivít. Staré a  nepotrebné kusy oblečenia sa vďaka šikovným rukám detí zmenili na nové tašky.

            Mgr. Tamara Škovránková

            Foto

        • Emka to vie ...
          • Emka to vie ...

          • „Malá Emka nás naučí, ako zostať vždy v bezpečí...“ – takto začína úvodná pieseň k videám o štvrtáčke Emke, ktorá radí svojim rovesníkom, ako sa správať tak, aby neohrozovali seba ani iných a aby sa cítili v škole bezpečne. V mesiacoch október a november sa s ňou zoznámili aj naši tretiaci a štvrtáci. Jej príbehy o šikanovaní boli podnetom pre diskusiu o tom, čo je šikana, ako jej možno predchádzať, prípadne ju zastaviť. Pokračovali sme aj ďalšími aktivitami a hrami rozprávali sme, ako sa správať k sebe tak, aby sme si neubližovali, ako si nájsť a udržať kamarátov, čo priateľstvu pomáha a čo ho, naopak, oslabuje. Žiaci boli veľmi aktívni, mali veľa otázok, ale aj veľa dobrých postrehov a návrhov. Môžeme povedať, že nielen Emka, ale aj naši tretiaci a štvrtáci vedia.

            Mgr. Darina Bánociová

            Foto

        • Hrali sme sa na sny.
          • Hrali sme sa na sny.

          • Hra u detí  je  najprirodzenejšia forma učenia. Neveríte? My sme si to vyskúšali a ešte sme si aj splnili sen. Boli sme zrazu veľkí a robili povolanie, po ktorom túžime. Zatiaľ len na chvíľku, ale keď vyrastieme, určite sa naše sny naplnia. A nebolo to len tak. V 3.A triede sme si  pripravili kostýmy a naše budúce povolanie sme predstavili po anglicky! Učili sme sa dvojnásobne. Hrou na budúce povolanie a k tomu aj jednoduchú anglickú syntax. Úžasné  bolo to, že nakoniec nás predbehla naša " cukrárka", ktorá napiekla naozajstné koláčiky a ponúkla všetkých.  Tým nás aj presvedčila o svojom sne.

            Mgr. Adriana Lešigová

            Foto

        • Finále Logickej olympiády
          • Finále Logickej olympiády

          • Tohtoročné 8. finálové kolo Logickej olympiády žiakov so všeobecným intelektovým nadaním sa uskutočnilo dňa 11. novembra 2020. Zúčastnilo sa na ňom 130 intelektovo nadaných žiakov základných škôl a osemročných gymnázií z celého Slovenska, ktorí postúpili ako víťazi februárových školských kôl. Tento ročník z dôvodu pandémie na COVID-19  prebiehal netradične online s využitím LMS Moodle prostredia. 

            Vo finálovom kole Logickej olympiády bolo testovanie zamerané na tieto intelektové oblasti – logickú, matematickú, priestorovú a oblasť verbálneho myslenia.

            Našu školu reprezentovali 5 žiaci v dvoch kategóriach a dosiahli veľmi pekné výsledky:  Filip Cabúk, 5.A  - 5. miesto,  Tobias Barnoky, 5.C – 17. miesto,  Martin Šima –2. miesto,  Daniel Bavolár – 8. miesto,  Ľubomír Durkáč – 19. miesto -  všetci traja bývalí žiaci 9.C triedy, teraz žiaci Gymnázia JAR a  SPŠ Elektrotechnickej.  Všetkým srdečne blahoželáme a  prajeme im veľa ďalších úspechov v škole.

            Prehľad výsledkov všetkých zúčastnených žiakov

            8. ročníka celoslovenského finálového kola Logickej olympiády intelektovo nadaných žiakov nájdete na stránke

            http://logickaolympiada.sk/mena-vi-azov-lo-2020.html

             

             

        • OLYMPIÁDA ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY TROCHU INAK
          • OLYMPIÁDA ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY TROCHU INAK

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry sa uskutočnila 12. a 13. 11. 2020 trochu netradične, t. j. online prostredníctvom platformy Zoom. Zúčastnilo sa na nej 14 žiakov 8. a 9. ročníka.

            12. 11. 2020 žiaci najprv vypracovali online test, ktorý im bol sprístupnený v EduPage. Test bol zameraný na všetky oblasti z gramatiky, slohu a literatúry, nevynímajúc čítanie s porozumením v 4 ukážkach. Druhá písomná časť bola orientovaná na tvorbu textu. V tomto prípade žiaci písali úvahu, do ktorej mali zakomponovať ideu básne, ktorá bola jednou z ukážok v spomínanom teste.

            13. 11. 2020 sme sa sprostredkovane stretli pri ústnej časti. Žiaci si mali pripraviť príhovor na danú tému a implementovať doň myšlienku známej osobnosti o priateľstve. Hodnotila sa výstavba textu, prednes, výslovnosť, dodržanie prozodických vlastností a celkový dojem. Žiacke príhovory boli úžasné. Pri niektorých sme sa rozcítili, pri iných nám po tele prebehli zimomriavky. Dominika, Hanka, Kristínka, Lea, Melánia, Monika, Natálka, Nevenka, Renátka, Tamarka, Oliver B., Oliver G., Paľko, Šimon – ďakujeme za ne!

            Výsledky boli veľmi tesné, no porota po sumárnom vyhodnotení rozhodla o umiestnení takto:

            1. Monika Mafinová (VIII.C) – postup do OK

            2. Šimon Hajzuš (IX.C)

            3. Renáta Ondziková (IX.A)

            Blahoželáme a Monike prajeme veľa úspechov v okresnom kole!

             

            Mgr. J. Homolová

            Foto

        • Medzinárodný deň tolerancie
          • Medzinárodný deň tolerancie

          • 16.11. si druháci z TND pripomenuli medzinárodný deň tolerancie. Tento deň pochádza od organizácie UNESCO a jeho poslaním je zvýšiť povedomie spoločnosti o potrebe tolerancie a o nebezpečenstvách a negatívnych dôsledkoch intolerancie. My sme si ho pripomenuli tvorením príbehov o tolerancii medzi priateľmi. 

            Mgr. Juliána Sedláková

        •  Biela pastelka
          • Biela pastelka

          • Vidia nevidiaci iba tmu? Ako spoznávajú svet? Čo pre nich znamenajú farby? Vedia kresliť obrázky?

            13.novembra sme si pripomenuli Medzinárodný deň nevidiacich a slabozrakých. Pani učiteľka Bryndzová pripravila pre žiakov rozhlasovú reláciu o malej nevidiacej Mimi. S pani vychovávateľkou Tamarou Škovránkovou vyzdobili nástenku vo vestibule a vyhlásili súťaž o Najkrajšiu bielu pastelku. V piatok prebehla vo vestibule dobrovoľná finančná zbierka, do ktorej sa zapojili všetky triedy. Ďakujeme a výslednú sumu oznámime.  

            Martina Bryndzová, Tamara Škovránková

            Foto

        • Školský športový klub Junior
          • Školský športový klub Junior

          •      Mesto Prešov ako aj v predchádzajúcom období, tak aj v tomto kalendárnom roku 2020 poskytlo finančnú podporu na rozvoj mládežníckeho športu. Tento príspevok poukázalo mesto na školský športový klub Junior pri ZŠ Šmeralova 25 v Prešove sumou 3315 €. Táto finančná podpora bola využitá na zakúpenie športového oblečenia a športových pomôcok.

        • Prírodniny na výtvarnej výchove
          • Prírodniny na výtvarnej výchove

          • Prírodniny na výtvarnej výchove

            Prácu s jesennými listami si vyskúšali druháci z TND na hodine výtvarnej výchovy. Mohli si doniesť listy rôznych farieb, tvarov, veľkostí, ale pridali sme aj farebný papier, fixy alebo aj kvety. Téma hodiny boli zvieratá, postavičky a jeseň. Vyšli nám krásne a kreatívny výtvory, ktoré potešia oko. 

            Mgr. Juliána Sedláková

        • Logopédia online
          • Logopédia online

          • Nenásilný a skvelý spôsob, ako rozvíjať slovnú zásobu, našli nadaní druháci spoločne s pozvanými odborníkmi - logopédmi. Rozvíjať správny vývin reči, predchádzať poruchám a chybám reči nám nám pomohli p. logopedička Mgr. Milena Vincenti Sedláková a p. logopéd Ľuboš Lukáč. Keďže sme sa kvôli opatreniam nemohli stretnúť osobne, tak sme si dohodli hodinu logopédie online. Hodina bola zameraná na rozvoj reči, slovnej zásoby a komunikačných zručností. Nechýbali hry, doplňovačky, priraďovačky fráz, tvorenia zdrobnením, krátke rečnícke cvičenia, hry so slovom a zvukom a aj pracovné listy. 

            Ďakujeme, bolo super.

            Mgr. Juliána Sedláková

        • Šarkany
          • Šarkany

          • Letí ŠARKAN po svete ,či to deti neviete?

            Keď vetrík zafúka ,šarkan k nebu stúpa.

            Vyrobme si šarkana, lietať bude do rána.

            Aj meno mu dáme, dobre sa zahráme.

            Šup-šup rúčky do roboty, vydrží lietať až do soboty.

            Natrháme, prilepíme, rúčkam prácu pripravíme.

             

            Krásne „lietajúce“ popoludnia si urobili žiaci 2.E a 2.C

            Mgr. Veronika Ličáková , Mgr. Renáta Ondziková

        •  Zo života nevidiacej keramikárky
          • Zo života nevidiacej keramikárky

          • V 3.odd. ŠKD sme vstúpili do  Online živej knižnice, v ktorej ľudia s handicapom našli odvahu rozpovedať  svoj životný príbeh a podeliť sa o neho s ostatnými. Spoznali sme osud pani Soni, ktorá  v dospelosti stratila zrak. Aj napriek ťažkému osudu našla silu bojovať. Zamilovala si poéziu a prácu na hrnčiarskom kruhu. Jej príbeh nás inšpiroval k vytvoreniu tvorivej dielne v ŠKD. Popoludní sme aj my so zatvorenými očami vyrábali hrnčeky, taniere, šálky a misky. Pani Soni sme poslali zvukové pozdravy, ktorým sa veľmi potešila. Ak to situácia dovolí, určite sa s ňom osobne stretneme. 

             

            Mgr. Tamara Škovránková

        • Aktivity  v ŠKD počas jesene
          • Aktivity v ŠKD počas jesene

          • Či je v jeseni hmlisto alebo  nám ešte občas zasvieti slnko, v našom oddelení sa nikdy nenudíme. V rámci tematických celkov  si na školskom ihrisku zahráme rôzne pohybové  a športové hry, vyrábame tekvičky, zvieratká  a spinkáčikov. Učíme sa  správne dodržiavať hudobný rytmus. Učíme sa  správne čítať a počúvať s porozumením rôzne druhy rozprávok a príbehov. A  keď si deti urobia aj úlohy v rámci prípravy na vyučovanie, vždy ostane čas aj na spoločenské a didaktické  hry a trošku zábavy.

            vychovávateľka Mgr. Jana Diová

        • Nebo je v nás!
          • Nebo je v nás!

          • Spomienky prebývajú v srdciach a rozhoria sviečku všetkým našim blízkym, ktorí sa na nás dívajú niekde z výšin nebíčka. Prváci a tretiaci vyrobili skromné posolstvo svojho srdca a poslali ho na adresu nebo, lebo je v nás. Jednoducho s pokorou. Tak to cítili.

            Mgr. Adriána Lešigová

            Foto

        • Our English books
          • Our English books

          • Žiaci z 2.D si zopakovali učivo lekcie netradičným spôsobom. Vytvorili si svoju vlastnú anglickú knižku, kde využili frázy a slovíčka, ktoré sa v danej lekcii naučili. Verte nám, výroba vlastnej anglickej knihy - to nie je jednoduchá vec:). Na hodine si knihu vyrobili, napísali  a v spolupráci s pani vychovávateľkou v ŠKD ju ilustrovali. Okrem opakovania a rozvíjania cudzojazyčných zručností sa museli na chvíľu stať knihármi, spisovateľmi i ilustrátormi.  Good job, kids:).

                                                                                                             Monika Kormaníková