• Spoločná online hodina francúzštiny Šmeralky a GJAR-ka
          • Spoločná online hodina francúzštiny Šmeralky a GJAR-ka

          • Dnes moji šikovní piataci zažili super hodinu francúzskeho jazyka. Cez Zoom sme sa spojili s pani učiteľkou Monokovou a jej tretiakmi z Gymnázia Jána Adama Raymana.

            Na úvod sa piataci veľmi pekne predstavili. Predstavili sa nám aj tretiačky Miška a Klárka. Pani učiteľka Monoková pripravila pracovný list o rodine Simpsonovcov. Piataci sa naučili nové slovíčka. Miška s Klárkou piatakom predstavili prezentáciu Ma famille. Nasledoval kvíz a piataci správne odpovedali na otázky.

            Pani učiteľka Monoková pripravila o rodine súťaž v programe Kahoot! Na prvom mieste skončil Sebastián, na druhom Tobias a na treťom Filip.

            Veľmi pekne ďakujeme GJAR-ku za spoločnú hodinu. Prijímame pozvanie na spoločnú hodinu v priestoroch gymnázia a radi prídeme hneď, ako to bude možné.

            p.uč. Bryndzová, naši piataci z 5.C, Miška, Klárka, Erika z 3.A a ich pani učiteľka Monoková z GJAR


            PS: A čo na to naši piataci?

            Karin napísala: „ Anoooooo veľmi.“

            Tobias napísal: „nepáčilo sa mi že to bolo krátke ináč super :P“

            Filip napísal: „ Hodina sa mi veľmi páčila, bola zaujímavá a najlepší bol kahoot. Škoda že netrvala dlhšie.“

            Alicia napísala: „Veľmi bola super ešte by som si ju zopakovala.“

            Zuzana napísala: „ Ano! bola veľmi zaujímavá, naučila som sa nové slová :-)“

            Kamila napísala: „ Ano veľmi bola super . Veľmi sa mi páčila.“

            Jakub napísal: „ Bolo to super, mohli by sme mať také hodiny častejšie. :DDDDDDDDDDDDDDDD“

        • Kto hľadá cestu, ten ju nájde!
          • Kto hľadá cestu, ten ju nájde!

          • Dni sú rovnaké, povzdychlo si mnoho rodičov i našich žiakov. Nám učiteľom to taktiež nedá spávať, predsa len jednotvárnosť ubíja. Rozmýšľali sme, či medzinárodné projekty, tak obľúbené u našich žiakov, nebudú fungovať aj on line. Kto hľadá cestu, ten ju nájde. Slovo dalo slovo a k tomu sa pridal aj obraz. Konferenčne sme sa spojili s našou partnerskou školou a ich pani učiteľkou Mrs Rita  D´Aquino z Battipaglie,Talianska. Žiaci sa navzájom spoznali, predstavili svoje záľuby, čo môžete vidieť v našej foto dokumentácii a  položili základný kameň nového projektu. Pochvala patrí  žiakom z 5.D Bianka Malinovská, Peter Grejták a Leonard Mačák a žiačkam zo 7.D Petre Petrovej, Tamare Marhavej a  Emme Pavljúkovej pod vedením p. uč. K. Tuhrinovej a p. uč. A. Lešigovej.

            Už sa nevieme dočkať  budúcej on line hodiny,  pomocou ktorej uvedieme náš projekt do života.

            Mgr. Adriána Lešigová, Ing. Katarína Tuhrinová

        • Pytagoriáda – školské kolo
          • Pytagoriáda – školské kolo

          • V dňoch 9.12. 2020 a 10.12. 2020 prebehlo online formou školské kolo Pytagoriády pre piaty až ôsmy ročník. V kategórii P5 bolo úspešných  42 riešiteľov z 54,  v P6 bolo 31 úspešných riešiteľov zo 42, v P7bolo  13 úspešných riešiteľov z 34,  v P8 bolo 17 úspešných riešiteľov  z 37.  Tí najúspešnejší postúpia do okresného kola, kde im budeme držať palce.

             

            PK matematiky

          • Oznam

          • Vážení rodičia,

            podľa rozhodnutia ministra školstva od 11.01.2021  všetci žiaci 1. – 9. ročníka prechádzajú na dištančnú formu vyučovania. ŠKD nebude v prevádzke.

            Od 18.01.2021 sa predpokladá:

            · nástup žiakov 1. stupňa na prezenčnú formu vzdelávania po otestovaní zákonných zástupcov a zamestnancov školy;

            · žiaci 2. stupňa sa naďalej budú vzdelávať dištančnou formou.

             O ďalších zmenách vo vyučovaní Vás budeme informovať cez edupage a webovú stránku školy.

            Ľubomír Bodnár

            riaditeľ školy

        • Predvianočné tvorenie
          • Predvianočné tvorenie

          • Neodmysliteľnou súčasťou príchodu zimy  bolo predvianočné tvorenie v ŠKD. Mikulášska nádielka nesmela chýbať v každom našom oddelení , aj keď za prísnych pandemických opatrení. Pokračovali sme výrobou ozdôb a samotným zdobením vianočného stromčeka. Vyvrcholilo to tvorivými dielničkami spojené s vianočnými koledami, rozprávkami a malým občerstvením. Radosť, spokojnosť a nadšenie detí  je u nás na prvom mieste.

            A na záver dovoľte, aby sme Vám popriali pokojné prežitie vianočných sviatkov v kruhu svojich najbližších.

            Kolektív ŠKD.

        • Oznam
          • Oznam

          • Minister školstva, vedy, výskumu a športu podľa § 150 ods. 8 písm. c) zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov vydal 11.12.2020 Rozhodnutie číslo: 2020/18259:4-A1810:

            Vianočné prázdniny sa v školskom roku 2020/2021 uskutočnia v termíne od 21. decembra 2020 do 8. januára 2021. Vyučovanie začne v pondelok 11. januára 2021 (pondelok).

            Polročné prázdniny v termíne 1. februára 2021 sa neuskutočnia. Školské vyučovanie v druhom polroku školského roka sa začína 1. februára 2021 (pondelok).


            Rozhodnutie-ministra

        • Biologická olympiáda
          • Biologická olympiáda

          • Dňa 16.12.2020 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo biologickej olympiády kategórie C, ktorého sa zúčastnili žiaci 8. – 9. ročníka. Aj táto predmetová olympiáda sa vzhľadom na epidemiologickú situáciu uskutočnila vo virtuálnom priestore. Najviac sa darilo dvom dievčatám, ktoré postúpili do okresného kola.

            1. miesto: Nevena Javorská VIII.A

            2. miesto: Martina Ontková IX.A

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a postupujúcim držíme prsty v okresnom kole.

            A. Macejová

        • Technická olympiáda
          • Technická olympiáda

          •  

            Komisia Technickej olympiády zverejnila výsledky okresného kola, ktoré sa konalo 26.11.2020.  

            Naši súťažiaci v kategórii A - 8.- 9. ročník - súťaž dvojíc - Marek Wittner a  Jakub Trojanovič z 9.C získali umiestnenie, patrí im tretia priečka. 

            Chlapci, ste super, blahoželáme. 

            Mgr. M. Feldmanová

             

            Foto

        • Vianoce v 2.C
          • Vianoce v 2.C

          • Keďže sa už zvianočnieva, tak sme si tú atmosféru preniesli aj na Výtvarnú výchovu. Pomocou nanukových, lekárskych paličiek, rôznych flitrov, gombíkov, vaty, ozdôb, stužiek, farebného papiera a našej šikovnosti sme vytvorili vianočný stromček, Mikuláša či snehuliaka. Všetko nám vyšlo super a už zdobia príbytky našich druhákov.

            Mgr. Juliána Sedláková

        • Huncút v 2.C
          • Huncút v 2.C

          • Druháci z TND  v rámci spoznávania regiónu Šariš maľovali aj nábytok. Na Slovensku v minulosti nebolo zvykom, že by mal každý svoj nábytok, často bol súčasťou majetku šľachty alebo mešťanov.  My sme spoznávali nábytok zvaný lada alebo kasta, ktorý bol súčasťou výbavy nevesty. Nevesta v nej mala celý svoj majetok, ukladala si do nej odevy, bytové textílie. Súčasťou lady bola malá časť (priskinok), kde mala svoje najcennejšie predmety, ako modlitebnú knižku, ruženec, perly, stužky, čepce. Drevené lady vyrábali na zákazku stolári pred svadbou nevesty a boli darom od ich otcov. Často boli zdobené kvetmi, lístkami. My sme ako pomôcku na zdobenie ornamentov použili slovenské ornamenty od majstra Kostelničáka.

            Mgr. Juliána Sedláková

        • Huncút v 2.C
          • Huncút v 2.C

          • V ďalšej časti spoznávania nášho regiónu sme sa venovali ľudovej architektúre. Spoznávali sme drevené zvonice, umiestňované vo vežiach kostolov, chrámov alebo samostatné zvonice. Ich úlohou bolo oznamovať a to napr. pri narodení dieťaťa, ale aj pri úmrtí. Zvonilo sa na začiatok i koniec bohoslužby, zvolávalo sa k modlitbe. Dôležitú úlohu mal aj pri oznamovaní prírodných pohrôm, vojnového nebezpečenstva. Naše drevené zvonice boli pokryté dreveným šindľom.

            Architektonickú časť sme dokončili poznávaním mlynov a mlynárstva na Šariši. Dozvedeli sme sa, že samotný mlyn nestačil, mlynári potrebovali ku svojej práci aj hate, stavidlá, náhon, žľaby a taktiež museli vedieť sami zostrojiť mlyn, opravovať ho, vypočítať množstvo potrebnej vody, spád vody,  obvody kolies, počet zubov – tríbov na prevodoch, počet lopatiek – proste fyzika v praxi.

            Mgr. Juliána Sedláková

        • Školské kolo dejepisnej olympiády
          • Školské kolo dejepisnej olympiády

          • Dňa 7.12.2020 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo dejepisnej olympiády online formou. Na naše prekvapenie bol záujem skutočne veľký a konkurencia silná. Súťažilo sa v štyroch kategóriách, v ktorých sa umiestnili žiaci nasledovne:

            Kategória C
            Šimon Hajzuš 9.C
            Melánia Čopáková 9.C

            Kategória D
            Emma Helou 8.B
            Dominika Hošková 8.A

            Kategória E
            Matej Staš 7.A
            Slavomír Kormaník 7.C

            Kategória F
            Martin Feroz Ahamed 6.C
            Matúš Merčiak 6.C

            Všetkým zúčastneným ďakujeme a postupujúcim držíme prsty v okresnom kole.

             

            S. Revická a J. Beľušková

        • Svet módy očami žiakov 8.B
          • Svet módy očami žiakov 8.B

          • Pozývame Vás na veľkú módnu show z dielne návrhárov svetových značiek! Rovnako znelo aj netradičné zadanie z ANJ počas dištančnej formy vyučovania, ktoré kreatívnych žiakov z 8.B motivovalo k vlastnej tvorbe prezentácií o móde a obliekaní. A veru, je na čo sa pozerať! K výslednému katalógovému produktu vo formáte flipbook pripájam aj slovné hodnotenie žiakov toho, čo nové sa naučili v procese tvorby finálneho produktu.

            Emma: “This presentation was a great opportunity  to improve my PowerPoint skills because I had to search for the most convenient options to make it attractive. At the same time I had to look for new English words, remember their meaning and use in the sentences or I had to check spelling of some words in my English language dictionary, so it was really a good exercise.

            And finally, because Fashion is my passion, I really enjoyed the work full of imagination and design.“

            Aurélia: „Naučila som sa nové slová a slovné spojenia spojené s opisom oblečenia, napr. flared, baggy, checked, tight a uvedomila som si, že v statickom opise obrázka využijem prítomný jednoduchý čas a v dynamickom opise využijem prítomný priebehový čas.“

            Valér: „Inšpiroval som sa sviatkom Halloween a blížiacimi sa Vianocami. Prečítal som veľa nových anglických textov, z ktorých som čerpal informácie pre svoju prezentáciu, čo ma nútilo preložiť neznáme slová do slovenčiny a naučiť sa ich správne vysloviť a zapamätať.“

            Terezka: „Prezentáciou som chcela vyjadriť svoj záujem o magický svet a predstaviť vám prostredníctvom oblečenia hrdinov známeho príbehu ich povahové črty a charaktery. Vďaka detailnému opisu oblečenia som spoznala veľa nových slov. Jedným z nich je anglické slovo: a jabot, v slovenskom preklade:  žabó,  čo je riasená ozdoba košieľ a blúzok pod hrdlom.“ 

            Mirka: “Working on the presentation about fashion was  a great fun. It was a very interesting and creative work. I was feeling like a fashion designer. At the same time I was training my English and IT skills. It was an interesting experience.“

            Maroš: “I enjoyed creating and presenting my ideas about the clothes“.

             

            Ďakujem svojim žiakom za spoluprácu a želám všetkým príjemné prežitie vianočných sviatkov.

            https://online.anyflip.com/fqnbk/jcsl/mobile/index.html

             

            PhDr. Andrea Mladá

        • Olympiáda z francúzskeho jazyka
          • Olympiáda z francúzskeho jazyka

          • Dňa 4.12.2020 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo Olympiády z francúzskeho jazyka, ktorého sa zúčastnili žiaci 5. – 9. ročníka. Tento rok si žiaci svoje sily zmerali vo virtuálnom priestore. Prostredníctvom EduPage vypĺňali testy, ktoré boli zamerané na gramatiku, slovnú zásobu a čítanie s porozumením.

            V kategórii 1A (5. – 7. ročník) prebehla aj ústna časť cez Zoom, keďže šikovné dievčatká získali v online teste rovnaký počet bodov.

            1.miesto: Gallová, Alicia, 5.C

            2.miesto: Garecová, Zuzana, 5.C

            3.miesto: Dzurica, Matyas, 5.C

            Kategória 1B (8. – 9. ročník):

            1.miesto: Čopáková, Melánia, 9.C

            2.miesto: Beľušková, Janka, 9.C

            3.miesto: Katriňáková, Tamara, 8.A

                            Molková, Karolína, 8.A

                            Hajzuš, Šimon, 9.C

            Kategória 1C:

            1.miesto: Štetina, Enzo, 9.C

            Víťazi v jednotlivých kategóriách nás budú reprezentovať v krajskom kole. Blahoželáme a držíme prsty!

            Martina Bryndzová