• Vianoce v 2.C
          • Vianoce v 2.C

          • Keďže sa už zvianočnieva, tak sme si tú atmosféru preniesli aj na Výtvarnú výchovu. Pomocou nanukových, lekárskych paličiek, rôznych flitrov, gombíkov, vaty, ozdôb, stužiek, farebného papiera a našej šikovnosti sme vytvorili vianočný stromček, Mikuláša či snehuliaka. Všetko nám vyšlo super a už zdobia príbytky našich druhákov.

            Mgr. Juliána Sedláková

        • Huncút v 2.C
          • Huncút v 2.C

          • Druháci z TND  v rámci spoznávania regiónu Šariš maľovali aj nábytok. Na Slovensku v minulosti nebolo zvykom, že by mal každý svoj nábytok, často bol súčasťou majetku šľachty alebo mešťanov.  My sme spoznávali nábytok zvaný lada alebo kasta, ktorý bol súčasťou výbavy nevesty. Nevesta v nej mala celý svoj majetok, ukladala si do nej odevy, bytové textílie. Súčasťou lady bola malá časť (priskinok), kde mala svoje najcennejšie predmety, ako modlitebnú knižku, ruženec, perly, stužky, čepce. Drevené lady vyrábali na zákazku stolári pred svadbou nevesty a boli darom od ich otcov. Často boli zdobené kvetmi, lístkami. My sme ako pomôcku na zdobenie ornamentov použili slovenské ornamenty od majstra Kostelničáka.

            Mgr. Juliána Sedláková

        • Huncút v 2.C
          • Huncút v 2.C

          • V ďalšej časti spoznávania nášho regiónu sme sa venovali ľudovej architektúre. Spoznávali sme drevené zvonice, umiestňované vo vežiach kostolov, chrámov alebo samostatné zvonice. Ich úlohou bolo oznamovať a to napr. pri narodení dieťaťa, ale aj pri úmrtí. Zvonilo sa na začiatok i koniec bohoslužby, zvolávalo sa k modlitbe. Dôležitú úlohu mal aj pri oznamovaní prírodných pohrôm, vojnového nebezpečenstva. Naše drevené zvonice boli pokryté dreveným šindľom.

            Architektonickú časť sme dokončili poznávaním mlynov a mlynárstva na Šariši. Dozvedeli sme sa, že samotný mlyn nestačil, mlynári potrebovali ku svojej práci aj hate, stavidlá, náhon, žľaby a taktiež museli vedieť sami zostrojiť mlyn, opravovať ho, vypočítať množstvo potrebnej vody, spád vody,  obvody kolies, počet zubov – tríbov na prevodoch, počet lopatiek – proste fyzika v praxi.

            Mgr. Juliána Sedláková

        • Školské kolo dejepisnej olympiády
          • Školské kolo dejepisnej olympiády

          • Dňa 7.12.2020 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo dejepisnej olympiády online formou. Na naše prekvapenie bol záujem skutočne veľký a konkurencia silná. Súťažilo sa v štyroch kategóriách, v ktorých sa umiestnili žiaci nasledovne:

            Kategória C
            Šimon Hajzuš 9.C
            Melánia Čopáková 9.C

            Kategória D
            Emma Helou 8.B
            Dominika Hošková 8.A

            Kategória E
            Matej Staš 7.A
            Slavomír Kormaník 7.C

            Kategória F
            Martin Feroz Ahamed 6.C
            Matúš Merčiak 6.C

            Všetkým zúčastneným ďakujeme a postupujúcim držíme prsty v okresnom kole.

             

            S. Revická a J. Beľušková

        • Svet módy očami žiakov 8.B
          • Svet módy očami žiakov 8.B

          • Pozývame Vás na veľkú módnu show z dielne návrhárov svetových značiek! Rovnako znelo aj netradičné zadanie z ANJ počas dištančnej formy vyučovania, ktoré kreatívnych žiakov z 8.B motivovalo k vlastnej tvorbe prezentácií o móde a obliekaní. A veru, je na čo sa pozerať! K výslednému katalógovému produktu vo formáte flipbook pripájam aj slovné hodnotenie žiakov toho, čo nové sa naučili v procese tvorby finálneho produktu.

            Emma: “This presentation was a great opportunity  to improve my PowerPoint skills because I had to search for the most convenient options to make it attractive. At the same time I had to look for new English words, remember their meaning and use in the sentences or I had to check spelling of some words in my English language dictionary, so it was really a good exercise.

            And finally, because Fashion is my passion, I really enjoyed the work full of imagination and design.“

            Aurélia: „Naučila som sa nové slová a slovné spojenia spojené s opisom oblečenia, napr. flared, baggy, checked, tight a uvedomila som si, že v statickom opise obrázka využijem prítomný jednoduchý čas a v dynamickom opise využijem prítomný priebehový čas.“

            Valér: „Inšpiroval som sa sviatkom Halloween a blížiacimi sa Vianocami. Prečítal som veľa nových anglických textov, z ktorých som čerpal informácie pre svoju prezentáciu, čo ma nútilo preložiť neznáme slová do slovenčiny a naučiť sa ich správne vysloviť a zapamätať.“

            Terezka: „Prezentáciou som chcela vyjadriť svoj záujem o magický svet a predstaviť vám prostredníctvom oblečenia hrdinov známeho príbehu ich povahové črty a charaktery. Vďaka detailnému opisu oblečenia som spoznala veľa nových slov. Jedným z nich je anglické slovo: a jabot, v slovenskom preklade:  žabó,  čo je riasená ozdoba košieľ a blúzok pod hrdlom.“ 

            Mirka: “Working on the presentation about fashion was  a great fun. It was a very interesting and creative work. I was feeling like a fashion designer. At the same time I was training my English and IT skills. It was an interesting experience.“

            Maroš: “I enjoyed creating and presenting my ideas about the clothes“.

             

            Ďakujem svojim žiakom za spoluprácu a želám všetkým príjemné prežitie vianočných sviatkov.

            https://online.anyflip.com/fqnbk/jcsl/mobile/index.html

             

            PhDr. Andrea Mladá

        • Olympiáda z francúzskeho jazyka
          • Olympiáda z francúzskeho jazyka

          • Dňa 4.12.2020 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo Olympiády z francúzskeho jazyka, ktorého sa zúčastnili žiaci 5. – 9. ročníka. Tento rok si žiaci svoje sily zmerali vo virtuálnom priestore. Prostredníctvom EduPage vypĺňali testy, ktoré boli zamerané na gramatiku, slovnú zásobu a čítanie s porozumením.

            V kategórii 1A (5. – 7. ročník) prebehla aj ústna časť cez Zoom, keďže šikovné dievčatká získali v online teste rovnaký počet bodov.

            1.miesto: Gallová, Alicia, 5.C

            2.miesto: Garecová, Zuzana, 5.C

            3.miesto: Dzurica, Matyas, 5.C

            Kategória 1B (8. – 9. ročník):

            1.miesto: Čopáková, Melánia, 9.C

            2.miesto: Beľušková, Janka, 9.C

            3.miesto: Katriňáková, Tamara, 8.A

                            Molková, Karolína, 8.A

                            Hajzuš, Šimon, 9.C

            Kategória 1C:

            1.miesto: Štetina, Enzo, 9.C

            Víťazi v jednotlivých kategóriách nás budú reprezentovať v krajskom kole. Blahoželáme a držíme prsty!

            Martina Bryndzová

             

        • Mikulášska oslava
          • Mikulášska oslava

          • Keďže sa blížia najkrajšie sviatky roka, rozhodli sme sa aj my malí skrášliť našu triedu 1.C. V piatok 4.12. sme ozdobili stromček a následne ho aj zvečnili v svojich kresbách. Mikulášska zábava už na nás čakala v pondelok. Mikulášsky oblečení sme ešte dozdobili našu triedu, p. učiteľka nám o Mikulášovi prečítala zopár zaujímavosti, vypracovali sme pracovné listy - ako inak - mikulášske, oboznámili sme sa aj s anglickými piesňami (no to už v nich bol Santa, ktorý vyzeral rovnako ako náš Mikuláš. Mikulášske dobroty, ktoré sme si priniesli z domu nám rýchlo zmizli v našich vyhladovaných bruškách. Veď taká zábava dá zabrať! Bol to krásny deň. Už sa nevieme dočkať, keď príde znova Mikuláš.žiaci 1.C, tr. uč. S. Gáliková

        • VIANOČNÉ TVORENIE
          • VIANOČNÉ TVORENIE

          •        Tvorivá dielňa v 12. oddelení sa niesla v znamení blížiacich sa vianočných sviatkov. Deti si zhotovili dekoračné domčeky so srdiečkom, ktoré symbolizujú lásku a pokoj v rodine. Do ďalších domčekov deti vlepili vlastné kresby s rôznymi symbolmi zimy a Vianoc. Týmito vlastnoručne vytvorenými dekoráciami obdarujú svojich blízkych. Spoločne s ostatnými oddeleniami sme svojimi dielkami prispeli k výzdobe vianočného stromčeka v interiéri našej školy, ďalšie poputujú na stromček na Hlavnej ulici v Prešove. Predvianočnú atmosféru pri našej práci nám spríjemňovala vianočná hudba, vôňa škorice a pomarančov s klinčekmi, ktorými sme si vyzdobili našu triedu.

                  Prajeme všetkým príjemné prežitie vianočných sviatkov.

             

            Jana Mikulová 

        • MIKULÁŠSKY POZDRAV
          • MIKULÁŠSKY POZDRAV

          • Na Svätého Mikuláša neučí sa, neskúša sa.

            Keďže Vás tu nemáme mikulášsky pozdrav posielame ;)

            Vyučujúce II. stupňa

             

            Foto

        • AJ TAKTO  SA  DÁ  VYPLNIŤ  VOĽNÝ  ČAS
          • AJ TAKTO SA DÁ VYPLNIŤ VOĽNÝ ČAS

          • COVID 19 zasiahol do života každého z nás. Deti, rodičia, ale aj učitelia sa nevedia dočkať, kedy príde deň nástupu do školy. Rodičia sa snažia deťom doma pomáhať ako najlepšie vedia, aby zahnali nudu a stereotyp. Niektorí (možno budúci básnici) to dokážu aj sami takouto tvorivou činnosťou:

             

            Krištof Kinik

            SOM PIATAK

            Vo 4. ročníku vysvedčenia sme prijali,
            boj s ťažkým učivom sme vyhrali.
            Vysvedčenie zdá sa, že je zlatý kľúčik
            do triedy s nápisom: Piaty ročník.

            Po vstupe do triedy som zaznamenal,
            že nás toho čaká ešte veľmi veľa.
            Na tabuli číslovky a kružnice,
            na stenách zas nalepené rovnice.

            Očakávane sme perá uchopili
            a literárne žánre sme sa naučili.
            Aby sme však ešte múdrejší boli,
            dostali sme písomky proti našej vôli.

            Učenie zatiaľ prebieha organizovane.
            Máme istotu, že sa nič zlé nestane.
            Nech sa k nám pridá každý múdry, kto chce,
            veď sme predsa skvelá piata cé!

             

            Veríme, že Krištof v písaní básní nepoľaví. Prajeme Ti veľa tvorivých síl.

            Spolužiaci z V. C

             

        • Wheel of Fortune
          • Wheel of Fortune

          • Dá sa angličtina učiť na telesnej? A prečo nie! V neprajnej dobe pandémie sa tvorivosti medze nekladú. Aj takmer nespojiteľné sa stáva skutočnosťou. Telocvične už zo zívania prázdnotou dostávajú kŕče a deťom chýba pohyb. No a to je ten najlepší čas na prima nápad. V 4.C sme sa zahrali s kolesom šťastia, na ktorom boli zobrazené jednoduché  cviky s ich pomenovaním v angličtine. Žiaci si koleso  rozkrútili, ktoré im nadelilo porciu konkrétneho cviku s anglickým názvom, ktorý si zapísali. Cvičili a učili sa " CLILovo".  Raz darmo, koleso je koleso.

            Mgr. Adriána Lešigová

             

            Foto

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Vážení rodičia,

            v týždni od 7.12. – 11.12.2020 budú dištančnou formou prebiehať konzultácie k výchovnovzdelávacím výsledkom žiakov. Termín a spôsob si rodičia dohodnú s vyučujúcimi daných predmetov prostredníctvom aplikácie edupage.

        • Olympiáda z anglického jazyka
          • Olympiáda z anglického jazyka

          •  

            Dňa 25.11.2019 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo Olympiády z anglického jazyka, ktorého sa zúčastnili žiaci 5. – 9. ročníka. Tento rok však školské kolo prebiehalo inak ako po minulé roky. Žiaci si svoje sily zmerali vo virtuálnom priestore. Prostredníctvom EduPage vypĺňali testy, ktoré boli zamerané na gramatiku, slovnú zásobu, čítanie a počúvanie s porozumením. Najviac sa v troch kategóriách darilo týmto žiakom:

            V kategórii A (5. – 7. ročník) sa na 1. – 3. mieste umiestnili:

            1. miesto: Sara Jane Zakuťanská (VII.A)

            2. miesto: Alexandra Sofia Herdický  (VI.B) a Milan Pagurko (VII.A)

             

            V kategórii B (8. – 9. ročník) sa na 1. – 3. mieste umiestnili:

            1. miesto: Jozef Kundrat (VIII.C)

            2. miesto: Kristína Kvočková (VIII.C)

            3. miesto: Peter Stolárik (VIII.C)

             

            V kategórii C sa na 1. – 2. mieste umiestnili:

            1. miesto: Martin Feroz Ahamed (VI.C)

            2. miesto: Elizabeth Lambourne (V.D)

             

            Víťazi v jednotlivých kategóriách nás budú reprezentovať v okresnom kole a Martin Feroz Ahamed v krajskom kole. Blahoželáme a držíme palce!

            Mgr. A. Macejová

        • Detský čin roka
          • Detský čin roka

          • Pri príležitosti akcie pod názvom – Detský čin roka, sme opäť ani chvíľu neváhali a zapojili sme sa do hlasovania jednotlivých kategórií, kde sme mali možnosť prečítať našim žiakom naozaj krásne príbehy, kedy deti pomáhajú dospelým a sebe navzájom. Všetky prečítané príbehy žiaci vyjadrili aj kresbami. Ďakujeme triednym učiteľom, ktorí sa tiež podieľali spolu s ŠKD na tejto úžasnej akcii. Ako sa hovorí: „Ak pomôžeš jednému človeku, pomôžeš celému svetu. Tešíme sa opäť o rok J

            Vychovávateľky: Mgr. Veronika Ličáková a Mgr. Miriam Gabani, MBA

          • Lidice 2020 - ocenenie

          •           Ide o výtvarnú súťaž, ktorá vznikla na počesť uctenia pamiatky lidických detí zavraždených nemeckými nacistami. Do aktuálneho 48. ročníka  sa zapojili MŠ, ZŠ, ZUŠ, SŠ ale aj jednotlivci a súťažilo sa v rôznych kategóriách - plošné práce, fotografie, film a výtvarné objekty.

                      Celkovo bolo zaslaných 22 213 prác, z toho zo Slovenska 2499 prác. Zapojilo sa množstvo krajín ako napr. Albánsko, Austrália, Čína, Francúzsko, Kanada, Mali, Spojené arabské emiráty,  ... spolu 78. Práce hodnotila odborná porota, zložená zo 16 pedagógov, výtvarníkov a profesionálnych umelcov.

                      Naša škola získala čestné uznanie za kolektívnu prácu žiakov II. stupňa, dnes už žiakov 8.C triedyAlžbety Adamišinovej, Olivera Bánóa, Filipa Kudláka, Kristíny Kvočkovej, Moniky Mafinovej, Natálie Ondášovej a Hany Vantovej. Išlo o kolekciu prác s názvom Zobákovce v roku 3333, ktorú zrealizovali kašírovaním.

                      V máji sa uskutočnilo zverejnenie výsledkov, v júni - januári prebieha výstava ocenených prác v Lidickej galérií, na jeseň 2020 sa konalo slávnostné vyhlásenie výsledkov, na ktorom sa zúčastnil aj minister kultúry ČR. V septembri až decembri sú zasielané ocenenia, katalógy a pozvania zahraničným účastníkom formou karga. 

            Oceneným žiakom srdečne blahoželáme a prajeme ešte veľa tvorivých úspechov !

                                                                                              vyučujúca VYV, PaedDr. Milena Koščová

        • Geografická olympiáda online
          • Geografická olympiáda online

          • Trošku netradične, ale predsa. Dňa 27.11.2020 sa konala Geografická olympiáda online cez Edupage. Súťaže sa zúčastnilo 55 žiakov z II. stupňa. Z každej kategórie postupujú do okresného kola 3 žiaci:

            Kategória G: 1. Cabúk 5.A, 2. Garecová 5.C., 3. Dzurica 5.C

            Kategória F: 1. Tomková 7.C, 2. Tkáčik 6.C, 3. Capák 6.C

            Kategória E: 1. Vantová 8.C, 2. Dugas 8.C, 3. Osif 9.A

            Všetkým zúčastneným ďakujeme a postupujúcim držíme prsty v ďalšom kole.

            E. Birošová, M. Koščová

        • ,,Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok ?“
          • ,,Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok ?“

          • Veeeeeeľa. Poviete si, to čo je?

             

                 Priatelia, niektorí možno viete, a niektorí ešte nie o celoslovenskej iniciatíve pod názvom „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok .“ Je to iniciatíva, ktorej cieľom je potešiť a obdarovať seniorov v domovoch seniorov. Tí teraz viac ako inokedy potrebujú pocítiť, že nie sú na okraji spoločnosti a niekomu na nich záleží.

                S deťmi sme si prečítali plagát o tomto projekte, na ktorý nás upozornila jedna z našich mamičiek. Nezaváhali sme ani na sekundu. V spolupráci s našimi rodičmi a šikovnými učiteľkami sme krabice od topánok naplnili až po okraj. Všetko samozrejme s láskou, obohatené o pozdravy, milé výrobky a ozdoby z rúk malých šikovníkov.

                Aj touto cestou chceme poďakovať všetkým, ktorí ste pomohli vložiť kúsok lásky do tých pomyselných krabíc od topánok. Vďaka malým žiačikom z 1. C, 1. D, 2. A, 2. B, 3. D, 4. A a pod vedením p. uč. A. Lešigovej, M. Policianovej, M. Dobrovolskej, G. Hrabčákovej, M. Doubravovej a J. Talianovej.  

             Ostáva nám veriť, že týmto nezištným činom pomôžeme vyčariť úsmev a zohriať pri srdci tak

            obdarovaných ako aj darujúcich..

             

             

            G. Hrabčáková

        • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok ?
          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok ?

          • Aj tretiaci z Ečky a ich mamičky usilovne zháňali a vyrábali voňavé, liečivé, hrejivé či potešujúce vecičky pre seniorov zo zariadenia MINTAKA v Prešove. Babkám Miladke, Margitke, Aničke, Márii, Margite, Marínke, Viktorke, Marienke, Maruške , Márii a dedkom Karolovi, Pavlovi a Jozefkovi sviatočne zabalili do krabice od topánok nie len darčeky ale aj kúsok svojho úprimného, detského srdiečka. Ak nie osobne, tak aspoň našou myšlienkou a fotkou na každom balíčku sa priblížime seniorom v tomto krásnom adventnom období.

            S radosťou aj budúci rok – ale už osobne ♥

            Žiaci 3.E a ich rodičia

        • Európsky týždeň boja proti drogám
          • Európsky týždeň boja proti drogám

          • Európsky týždeň boja proti drogám je vyhlásený z iniciatívy EÚ na tretí novembrový týždeň kalendárneho roka. Prvýkrát bol tento Európsky týždeň boja proti drogám vyhlásený v roku 1998. Užívanie drog predstavuje vážny individuálny, rodinný ako aj celospoločenský problém. Žiaci I. stupňa si tento týždeň pripomenuli tvorbou plagátikov na tému Drogy nie!  

            P. uč. Doubravová, Hrabčáková, Lešigová