• Svetový deň vody v 3.C
          • Svetový deň vody v 3.C

          • 22.3 marec je svetovým dňom vody. Do každoročnej kampane upozorňujúcej na potrebu ochrany i význam zdrojov vody sa zapojili aj žiaci z 3.C TND. Symbolicky sa v tento deň obliekli do modrej farby. Prostredníctvom prezentácie si nielen zopakovali už nadobudnuté vedomosti súvisiace s vodou, ale oboznámili aj s ďalšími druhmi vody. Dozvedeli sa niečo o procese destilácie vody, aj prísnej kontrole pitnej i minerálnej vody. Čakala ich práca s pracovným listom a výroba plagátu na tému ochrany vody na našej planéte.

            I. Storinská

            Foto

        • Žiaci 3.C sa zapojili do celosvetovej kampane Týždeň mozgu
          • Žiaci 3.C sa zapojili do celosvetovej kampane Týždeň mozgu

          • Týždeň mozgu je celosvetovou kampaňou už od roku 1996. Slovensko sa do nej zapojilo štrnástykrát. Nadané deti z 3.C sa do tohtoročného zapojili a absolvovali aktivity spojené s touto témou. Prostredníctvom pracovných listov sa ,veku primeraným spôsobom, dozvedeli základné informácie o dôležitom orgáne ľudského tela. Uvedomili si, koľko práce má ich mozog už len pri obyčajnej prechádzke – hýbať svaly, vidieť, cítiť rôzne vône a pachy, ak je teplo mozog „prepne“  na potrebu ochladzovania a my si dáme dole vetrovku...

            Tieto informácie si rozšírili pomocou prezentácie a diskutovali o tom, čo je pre mozog, a tým aj pre celý organizmus, prospešné a čo mu, naopak, škodí, za čo sú jednotlivé časti mozgu zodpovedné a čo riadia. Pochopili aj to, že ak si chce človek udržať mozog zdravý, musí ho cvičiť a trénovať.

            Pri praktických aktivitách vytvorili zaujímavé plagáty na tému Týždeň mozgu a postreh i pamäť si precvičili prostredníctvom stránky mentem.sk . Riešili logické úlohy, tvorili pojmové mapy a na konci týždňa vytvárali ppt prezentácie, v ktorých zužitkovali nadobudnuté poznatky.

            I. Storinská

            Foto

        • Medzinárodný deň učiteľov
          • Medzinárodný deň učiteľov

          • Naši šikovní žiaci, Adamko Šoltys (3.E) a Elianka Bochňová (4.B), si pre nás, učiteľov, pripravili krásny príhovor.

            „Milí učitelia, prijmite v kytici vďaky dar od detí, z každého kvetu nech pozdrav k Vám letí, nech letí sťa motýľ nad lúkou ihravý, nech zmení na radosť naše pozdravy. Za všetky trápenia, úsilia, obete, za všetko poučné, čo nám vždy poviete. Veď ste nám v škole ako otec, mať, preto si Vás budeme navždy ctiť a na Vás spomínať. Preto Vám patrí veľké ĎAKUJEME!“

             

            PANI UČITEĽKE (ku Dňu učiteľov)
            Boli ste mi ako mama,
            keď ste na mňa hľadeli.
            Prísne, nežne, karhali ma,
            ako veľký dospelý,

            no len dobre ste mi priali,
            chceli ste ma vychovať.
            Boli ste mi ako mama,
            ako moja druhá mať...

            Veď sme celé dopoludnia,
            tie hodiny trávili.
            A vy ste sa zaujať nás
            všetkých žiakov snažili

            a nové ste vymýšľali
            pomôcky i pesničky.
            A do žiackych písali nám
            pätorky i jedničky...

            Dnešný deň Vám ďakovať chcem,
            ste súčasťou života.
            Nech i ďalej z Vášho srdca
            sála láska, dobrota.

            Napísala: Jana Barillová  

            Pozdravujeme na diaľku kolegyne a kolegov z 2.stupňa a ďakujeme žiakom 2. stupňa, ktorí si na nás spomenuli a poslali blahoželania cez Edupage.

            M. Bryndzová, T. Škovránková

            Foto

        • Čarovná pastelka
          • Čarovná pastelka

          • Cesta okolo sveta nemusí trvať 80 dní, dá sa stihnúť za pár klikov. Celoštátna výtvarná súťaž  Čarovná pastelka, do ktorej sa zapojili žiaci z 1.C pod vedením p. uč. Adriány Lešigovej, sa niesla v cestovateľskom duchu. Prváčence si vybrali najprv krajinu, ktorú by rady navštívili a nemenej dôležitý bol aj dôvod, prečo. Kto čo i len chvíľku pochyboval, že deti sa s tým budú riadne pasovať, ostal zaskočený. Ich nápady boli brilantné. Jeden chcel napríklad putovať Antarktídou, pretože za kamaráta si praje tučniaka. Na návštevu Ruska sa oplatí ísť kvôli cibuliam na strechách, Japonsko a Čína ich očarila farebnými poliami. V Nemecku vládne poriadok, v Dánsku sú ľudia  z Lega a v Poľsku je vždy veselo. Spievajú tam vraj  od rána do večera. Nezabudli ani na New York, ľudia sú tam úplne celé mravce. Nuž a ako sa to nádejným maliarom podarilo dostať na výkres si pozrite v našej virtuálnej galérii Cesta okolo sveta. Našim súťažiacim zároveň držíme palce.

            Mgr. Adriána Lešigová

            Foto

        • Zvieratá - živé elektrárne : Obohatenie 1.C
          • Zvieratá - živé elektrárne : Obohatenie 1.C

          • Hodina Obohatenie je predmet, na ktorý sa mimoriadne tešíme. Na dnešnej hodine sme sa zaoberali živočíchmi, ktoré vyrábajú elektrickú energiu - napr. 1,5 m paúhor elektrický, alebo aj sumec elektrický. Taktiež aj živočíchmi, ktoré svietia, napr. čert obyčajný , ale aj svietivky nazývané  aj svätojánske mušky, z ktorých niektoré druhy žijú aj u nás. Zopakovali sme si aj učivo minulej hodiny - lietajúce ryby.S. Gáliková

            Foto

        • 4.C Čo má spoločné sprchovanie a finančná gramotnosť?
          • 4.C Čo má spoločné sprchovanie a finančná gramotnosť?

          • Či sa nám to páči alebo nie, bez peňazí nie sme schopní fungovať; nemali by sme čo dať
            do úst, nemali by sme strechu nad hlavou, či nemohli by sme chodiť na výlety s našimi
            najbližšími.
            Dnes sme si so štvrtákmi ukázali ako je možné šetriť aj na sprchovaní. Čo s ušetrenými
            peniazmi? Viem ušetriť ešte na niečom inom? Postupne si budeme odpovedať aj na tieto
            otázky...

            S. Kormaníková

            Foto

        • Malí prírodovedci
          • Malí prírodovedci

          • Hodiny prvouky v 1.ročníku sú najzaujímavejšie vtedy, keď môžeme priamo v prírode sledovať a objavovať jej krásu. V 1.E žiaci zisťovali priamo v teréne, čo všetko zo živej a neživej prírody nájdu na školskom ihrisku. A bolo čo skúmať. Púčiky stromov, kamene rôznych tvarov, mach, či dokonca priamo v triede zatúlaného mravčeka.

            Nové zážitky = nové skúsenosti.

            Mgr. Ľ. Plavčanová

            Foto

        • Logo ŠKD očami detí
          • Logo ŠKD očami detí

          • Ako  vidia deti život v školskom klube svojimi očami? To bola prvotná myšlienka projektu Navrhni logo ŠKD.  A  keďže úlohou školského klubu je  podporovať aj rozvoj tvorivosti u detí, pri riadení činnosti sme vychádzali z princípu dobrovoľnosti, z ktorého  vznikli veľmi zaujímavé práce.

             Aby sme dosiahli čo najlepší výsledok, najskôr sme si v každom oddelení spoločne vysvetlili  s deťmi, čo sa skrýva pod pojmom  logo a načo môže slúžiť. Deti mali možnosť zvoliť si ľubovoľnú výtvarnú techniku, pričom sa tejto úlohy zhostili s veľkým nadšením.

             Ako sa ukázalo, deti tému zvládli a vedeli svoje originálne nápady vložiť na papier. Výsledkom je výstavka výtvarných prác v priestoroch školy, na ktorú sa môžete spoločne pozrieť  aj cez foto dokumentáciu.

                        PhDr. K. Lacková,  Bc. J. Mikulová

            Foto

        • Máš problém?     
          • Máš problém?     

          • Nezľaknite sa tejto otázky. Je to iba názov novej matematickej súťaže, ktorej nultý ročník sa uskutočnil 22.3.2021 online formou. Tu si žiaci mohli 60 minút lámať svoje hlávky nad riešením matematických a logických problémov, kde stačí  logika, dobré videnie, predstavivosť a niekedy aj  obyčajný sedliacky rozum. Prechádzali úrovňami ako v počítačových hrách, kde na každej úrovni museli vyriešiť na postup do vyššej úrovne  určitý počet problémov.   Žiakom sa táto súťaž veľmi páčila a boli z nej nadšení. Z našej školy sa do nej zapojilo 27 žiakov a tu sú ich umiestnenia. Blahoželáme a veríme, že o rok si to zopakujete a bude vás ešte viac.

            4.ročník

            16. Nikolka Nedbalová ( z 3.ročníka)

             

            5. ročník    

            27. Kamila Vooková

            33. Karin Anna Bánó

             

            6. ročník

            5 Michal Vanta

            6 Nela Cápayová

            14 Samo Klimko

            16 Martina Klimková

            17 Tamara Leláková

            18 Ema Horska

            19 Tomáš Plavčan

            20 Sophia Parsons

            28 Patrícia Kokavcová

            29 Klára Kažimírová

            30 Lívia Kubáneková

            31 Adrian Sabol

            32 Ema Marchevská

            33 Alex Kašprišin

            34 Martin Sopko

            35 Vladimír Kravec

            36 Lea Tkáčová

            37Jana Žilková

             

            7. ročník

            20. Oliver Vozár

            24. Vaľková  

            29.Kristínka Nedbalová   

            31Jakub Bryndza

             

            8. Ročník

            18. Filip Kudlák

            30.  Oliver Bánó

        • Ponožkový deň  PF PU 2021 aj na "Šmeralke"
          • Ponožkový deň PF PU 2021 aj na "Šmeralke"

          • Naši kamaráti "druhostupniari" mali pravdu, bolo nás viac :).  Aj "prvostupniari" si spomenuli na 21. marec, ktorý je svetovým dňom Downovho syndrómu. Aj tento rok, podobne ako minulý, sa v rámci spolupráce s pedagogickou fakultou zapojili do  výzvy "Ponožkový deň PF PU 2021" a "obuli si na každú nôžku inú ponožku"  - tak znela jednoduchá výzva.  Aj napriek neľahkým časom sme takto spoločne mohli vyjadriť jednoduchým gestom podporu ľuďom s Downovým syndrómom.

            P. učiteľky

            Foto

        • Deň vody
          • Deň vody

          • V 1.C oblečení v modrých farbách - pretože modrá symbolizuje vodu, sme sa najprv porozprávali o dôležitosti vody. Následne sme na hodinách SJL a MAT vypracovávali pracovné listy, ako ináč - s tématikou vody. Pokračovali sme pokusmi - tie sa nám páčili najviac: Spočiatku sme si zafarbili vodu - aby sme ju lepšie videli. Potom sme urobili pokus, pri ktorom sa pôsobením vzduchu čelila voda. Následne sme vytvárali bubliny, ktoré zapríčinili, že sa voda dostala aj mimo pohára. Pomocou javu, ktorý nazývame absorbcia sme úspešne absorbovali vodu z obrusu. V závere sme sa porozprávali o dôležitosti neznečisťovania životného prostredia a túto aktivitu zavŕšili vypracovaním pracovného listu. Už teraz sa tešíme na ďalšie aktivity , ktoré budeme absolvovať o rok.

            V súlade s témou Svetového dňa vody 2021, ktorou je: Čo pre Teba znamená voda?, sme si s deťmi z 3.B triedy vyskúšali inovatívne metódy brainstorming a cinquain. Zopakovali sme si učivo o ľudovej slovesnosti a dozvedeli sme sa ďalšie zaujímavosti o vode na našej planéte. Deti vytvorili pekné blahoželania vodičke k jej sviatku a nezabudli ani na slávnostný prípitok.

            p. uč. S. Gáliková a L. Lissiouid

            Foto

          • Medzinárodný deň šťastia

          • Vedeli ste, že 20.marec je Medzinárodným dňom šťastia? Vyhlásila ho zaň OSN v r. 2012 na podnet Bhutánu, ktorý prosperitu krajiny meria ukazovateľom hrubého národného šťastia. K tomuto dňu je zverejňovaný aj rebríček najšťastnejších krajín sveta. Aj o tomto sme sa rozprávali so žiakmi 4.C, ale ešte viac sme diskutovali o takom obyčajnom ľudskom šťastí . Čo slovo šťastie pre nás znamená, čo si kto pod ním predstavuje, kedy sa cítime byť šťastní atď. Spoločne sme hľadali slová, ktoré sú s pojmom šťastie spojené a povedali sme si aj, čo môžeme robiť, keď je radosti menej.

            S výzvou vyjadriť svoju predstavu šťastia boli oslovení aj žiaci 2.stupňa, ktorí nám v škole už veľmi dlho chýbajú. Tu sú ich odpovede:

            Šťastie pre mňa znamená príjemný pocit keď urobím peknú vec, niečo dostanem alebo keď niekto urobí niečo pekné druhému alebo mu pomôže. (žiačka 5.roč.)

            Pre mňa je šťastie už len to že som sa narodil, to že mám rodinu a ľudí ktorých mám rád, rodičov a kamarátov. Toto pre niektorých príde ako samozrejmosť ale keď sa nad tým zamyslíme žiadna samozrejmosť to nie je. Koľko ľudí nemá tieto “samozrejme” veci preto by sme podľa mňa mali prispievať na charity a tak robiť aj ostatných šťastných. (žiak 7.roč.)

            Darina Bánociová

        • Každý z nás je unikát!
          • Každý z nás je unikát!

          •  

            Aj táto veta by mohla byť heslom projektu, ktorý sa každoročne koná 21. marca a spája sa so Svetovým dňom Downovho syndrómu. 

            Prečo práve 21. marec? Dátum vôbec nie je náhodný a má svoju jasnú symboliku. Downov syndróm je totiž ochorenie spôsobené zhlukom 3 chromozómov práve na 21. chromozómovom páre.

            Tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky. Táto výzva je určená všetkým, ktorí chcú prejaviť solidaritu a podporiť ľudí s Downovým syndrómom a ich rodiny. Zároveň rozširuje povedomie o tom, že ľudská individualita robí tento svet krajším, pestrejším a zaujímavejším

            Ako inšpirácia vám môžu poslúžiť fotografie od vašich spolužiakov, ich rodinných príslušníkov a aj vašich pani učiteliek.

             

            Tak nech nás je v už túto nedeľu viac!

             

            1. Macejová
        • Biologická olympiáda
          • Biologická olympiáda

          • Dňa 17.3.2021 sa v našej škole uskutočnilo online školské kolo biologickej olympiády kategórie D. Tentokrát si svoje vedomosti z biológie otestovali žiaci a žiačky 6. a 7. ročníka. Najviac sa darilo dvom dievčatám zo VII.A, ktoré postúpili do okresného kola.

            1. miesto: Liliana Javorská

            2. miesto: Kristína Nedbalová

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a postupujúcim držíme prsty v okresnom kole!

            Alexandra Macejová a Martina Bryndzová

        • Chemické laboratórium v kuchyni
          • Chemické laboratórium v kuchyni

          • Žiaci 7. ročníka na dištančnom vzdelávaní rozhodne nezaháľajú. Pokusy a pozorovania realizujú doma. Učia sa rozoznať, kde prebehla chemická reakcia, kde fyzikálny dej, a tiež ako ovplyvňuje teplota vody rozpustnosť plynov. Niektorí svoje pozorovania zdokumentovali okrem tabuliek aj fotkami.

            Vďaka,
            Lýdia Valíčková

            Foto

        • 2. C privítala jar
          • 2. C privítala jar

          • Keďže jar sa už blíži, tak sa druháci z TND rozhodli ju poriadne privítať. Ako prvé sme sa venovali pracovným listom, ktoré nás naučili niečo nové o prvosienke, snežienke, tulipáne, narcise a podbeli, ale zároveň sme si zopakovali učivo slovenského jazyka z posledných mesiacov. Na výtvarnej výchove sme samozrejme pokračovali v téme a vytvorili sme krásne priestorové tulipány aj narcisy. Veríme, že sa aj ostatní potešia pohľadom na naše narcisy a tulipány.

            Mgr. Juliána Sedláková

            Foto

        • Čo sľúbili, aj splnili
          • Čo sľúbili, aj splnili

          • Len nedávno sme informovali o tom, že deti z  3.E v rámci popoludňajších aktivít  v ŠKD vyrobili spoločenské stolové hry pre svojich kamarátov z 1.C. Tí im na oplátku sľúbili vyrobiť logické pexeso. Na výrobe pexesa pracovali svedomito. Jeho finálnu verziu nájdete vo fotogalérii.

             T. Škovránková, I.Wittnerová

            Foto

        • Huncút v 2.C
          • Huncút v 2.C

          • Poslednú časť Huncúta sme venovali šarišským výšivkám a samozrejme krojom, ktoré sú na Šariši vyzdobené nádhernými výšivkami. Dozvedeli sme sa, že výšivky neboli najprv častou ozdobou odevov a textílií, ale časom sa udomácnili či už na šatkách, košeliach, opleckách, nohaviciach alebo zimných odevných súčiastkach. Šarišský obľúbený kvetový motív sme si „vyšili“ aj my pomocou farbičiek. 

            Po výšivke sme spoznali aj kroj z Krivian. Tento kroj, najmä v ženskom odeve má mnoho spoločných znakov s rusínsko-goralskými motívmi. V mužskom sviatočnom odeve sme si vymaľovali pamokovú košeľu, súkenné zdobené nohavice (chološne), krátky kožúšok (serdak) zdobený červenou irchou, sviatočný päťprackový opasok, čierny klobúk (kapeľuch), čiernu šatku a krpce. V ženskom odeve dlhú bavlnenú košeľu, brokátový živôtik, vrchnú sukňu z jednofarebného perkálu, čiernu perkálovú zásteru, brokátový čepiec s čiernou čipkou a krpce.

            Popri maľovaniu sme sa naučili aj niečo nové o spracovaní ľanu, pradení, tkaní, farbení látok, resp. ako sa vlastne vyrába modrotlač. 

            Táto téma ľudových zvykov, tradícií, odevov, architektúry je nevyčerpateľná téma a určite v nej budeme pokračovať aj po skončení Huncúta.

            Mgr. Juliána Sedláková

            Foto

        • SlovITA  - Lunch Invitation
          • SlovITA  - Lunch Invitation

          • Zo slovensko- talianskeho  projektu SlovITA sme si dnes odhryzli ďalšiu porciu, a to doslova. Témou bola totiž gastronómia. Žiaci ochutnávali kulinárske poklady oboch krajín a  zároveň  spoznávali kuchyňu svojich kamarátov z talianskej školy Istituto Comprensivo Battipaglia-Salvemini, Battipaglia. Potom čo si učivo upevnili prostredníctvom aplikácie kahoot, si všetci sľúbili, že hneď ako to bude možné, tak sa spoločne stretnú a dobroty si vzájomne pripravia a ochutnajú.

            Mgr. Adriána Lešigová, Ing. Katarína Tuhrinová

            Foto