• Čitateľský oriešok

          • V tomto školskom roku 2020/2021 sa VII. oddelenie a trieda 1.E zapojili do súťaže pod názvom Čitateľský oriešok 7, ktorú organizuje vydavateľstvo RAABE.  Aj ked nám to pandemická situácia skoro prekazila, nakoniec  sa nám to spolu s pomocou našich rodičov podarilo a vypracované pracovné listy a výkresy  sme poslali.  Do finále postúpilo 333 ilustrácii 1. a 2. ročníkov, kde o prvenstvo zabojujú aj naši žiaci Adam Šimko /2.B/, Leonard Gaľa, Alexander Miženko a Boris Baran/1.E/ Preto vás chceme  poprosiť o každý váš hlas prostredníctvom sociálnej siete facebook. 

            Držíme palce!

            Toto je link:

            https://www.skolskyportal.sk/vzdelavanie-vychova/predstavujeme-finalistov-celoslovenskej-sutaze-citatelsky-oriesok-7

             

            vychovávateľka  J. Diová, Mgr. Ľ. Plavčanová

        • Svetový deň zdravia 2021 v 3.C
          • Svetový deň zdravia 2021 v 3.C

          • Tento deň vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) za Svetový deň zdravia  v roku 1950. Po celom svete sa organizujú akcie, podujatia, ktoré upozorňujú na určité aspekty zdravia, ktorým je potrebné venovať pozornosť.

             Jednou z krajín, ktoré stáli pri zrode tohto dňa bolo aj Československo. Zaujímavosťou je, že téma, ktorej sa v rámci zdravia venuje pozornosť, sa každý rok mení. V tomto roku je témou „Budovanie spravodlivejšieho, zdravšieho sveta.“ Svetová zdravotnícka organizácia je presvedčená, že v súčasnom svete si nie sme všetci rovní. Ešte viac sa to ukázalo práve v období pandémie Covid-19. Sú ľudia, ktorí žijú zdravšie a majú lepšiu zdravotnícku starostlivosť aj prístup k nej len na základe toho, kde sa narodili, vyrastajú, žijú, pracujú a starnú. Výhodou je, že sa človek môže dostať k zdravej strave, výživovým doplnkom...Možno maličkosti, ktoré ale pomáhajú lepšie zvládať toto náročné obdobie pandémie.

            Sú však ľudia, ktorí majú nízke príjmy, zlé podmienky na bývanie, obmedzený prístup k čistej vode, vzduchu, potravinám i zdravotníckej starostlivosti, čo vedie k rôznym chorobám aj predčasnej smrti.

            Preto si WHO dala záväzok zabezpečiť, aby si ktokoľvek, kdekoľvek mohol uplatniť právo na dobrú zdravotnú starostlivosť.

            Nadaní žiaci z 3.C sa tejto témy zhostili primerane svojmu veku a v rámci čítania s porozumením si prečítali dôležité informácie o Svetovom dni zdravia, diskutovali na tému spravodlivosti v súvislosti so zdravím, vymýšľali rozprávku o spravodlivom, zdravšom svete – Krajina, kde vládli Spravodlivosť a Zdravie, pri písaní ktorej využili znaky rozprávky a rozvinuli svoju fantáziu. Príbeh ilustrovali v kresliacom programe s uplatnením vedomostí a zručností nadobudnutých v rámci hodín informatiky.  

            V súvislosti so zdravím bola vyhlásená aj súťaž pre žiakov I. stupňa ZŠ – Nakresli zdravie, do ktorej sa nadaní tretiaci zapojili. Odmenou bude balíček zaslaný ÚVZ SR na príslušnú školu. 

             

            Ingrid Storinská

        • Svetový deň zdravia
          • Svetový deň zdravia

          • Len čo sme prišli po sviatkoch do školy, pripomenuli sme si Svetový deň zdravia. Počas prezentácie si žiaci uvedomili potrebu nie len správneho jedla, pitného režimu, pohybu a hygieny - ktorá je teraz - v kovidových časoch - veľmi často pretriasanou témou, no zistili, že aj spánok, relaxácia a odpočinok, ba aj výborné vzťahy medzi ľuďmi ( aj medzi spolužiakmi v škole) sa významnou mierou podieľajú na našom zdraví. Vypracovali sme PL, aby sme zistili, čo sme si zapamätali. Keďže hra je súčasť odpočinku, v ŠKD sme sa zahrali rôzne hry a zatancovali na našu obľúbenú hudbu.

            1.C S. Gáliková

            Foto

        • Jarné prebúdzanie okolo nás
          • Jarné prebúdzanie okolo nás

          • Prišla k nám jar a so všetkými jej farbami sme sa stretli aj  v našich oddeleniach v školskom klube detí. Deti pod dohľadom svojich vychovávateliek  tvorili, vyrábali, sadili a presádzali . Nakoniec svoje práce priniesli na výstavku, ktorá zdobí našu chodbu v škole. A nakoniec  mi dovoľte v mene všetkých  vychovávateliek ŠKD zaželať vám pokojné prežitie veľkonočných sviatkov v kruhu rodiny.

             vychovávateľka Mgr. Jana Diová

            Foto

        • Okresné kolo FYZIKÁLNEJ OLYMPIÁDY
          • Okresné kolo FYZIKÁLNEJ OLYMPIÁDY

          • Každoročne sa pre žiakov 7. – 9. roč. organizuje fyzikálna súťaž, ktorá patrí medzi tie náročnejšie. Aj tento rok sa takejto fyzikálnej olympiády zúčastnili žiaci 8. a 9 roč. našej školy.

            17. marca 2021 si v online okresnom kole overili svoje vedomosti. Úspešne sa darilo Alexandrovi J. Dobrovičovi (8.C), ktorý získal 3. miesto v kategórii F, Enzo Štetina (9.C) obsadil 5. miesto a Šimon Hajzuš (9.C) obsadil 6. miesto v kategórii E.

             

            Srdečne blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy!

             

            J. Tomaščiková a E. Fechová

        • Ako bolo pred ...
          • Ako bolo pred ...

          • So 4.B sme si na hodine angličtiny zaspomínali aký bol náš bežný deň pred pandémiou. V projekte „My Day“  štvrtáci využili svoje vedomosti z gramatiky a slovnej zásoby a vyrozprávali čo im chýba z dní pred...

            4.B a S. Hakučová

            Foto

        • Online hodina logopédie s nadanými tretiakmi
          • Online hodina logopédie s nadanými tretiakmi

          • Zlepšiť si výslovnosť a rozšíriť slovnú zásobu detí. To boli hlavné ciele špecialistov – logopédov, ktoré tieto online hodiny ponúkajú zdarma.

            Pod dohľadom odborníkov

            Jednoduché logopedické cvičenia a úlohy na rozvoj reči, slovnej zásoby a komunikačných zručností. Online hodinu slovenského jazyka zažili nadané deti z 3.C na základnej škole na Šmeralovej ulici v Prešove. Udialo sa tak za účasti logopédov Mgr. Mileny Vincenti Sedlákovej z Centra špeciálno-pedagogického poradenstva v Prievidzi a Mgr. Ľuboša Lukáča z Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove. „Ak má vaše dieťa problémy s výslovnosťou, je potrebná pravidelná spolupráca s logopédom a precvičovanie pod jeho vedením v domácom prostredí,“ povedal Ľuboš Lukáč. „Nesprávna výslovnosť má častokrát po nástupe do školy súvis so zvýšeným počtom chýb pri písaní,“ upozornil.

             

            Bez dychových cvičení, no s množstvom hier

            Špeciálnej hodiny, zameranej na hovorenú reč, sa zúčastnili prváci. Svojej úlohy sa zhostili výborne a cvičenia ich zaujali. Kvôli tomu, že výučba prebiehala online, vynechali dychové cvičenia, ktorých cieľom je prehĺbenie dýchania a zvládnutie fyziologicky správneho nádychu a výdychu pri hovorení. Zamerali sa na cvičenia, podporujúce rozvoj slovnej zásoby. Nechýbali hry, priraďujúce vymyslené frázy zamestnaniam, tvorenie zdrobnenín, príprava na zaujímavú plavbu loďou, doplňovačky slov do viet, krátke rečnícke cvičenia, hry so slovom a zvukom a ďalšie rečové hry. Všetky majú veľký význam tak pre samotnú reč, ako i myslenie. Aktivujú, obohacujú slovnú zásobu, zlepšujú fonematický sluch u detí, vštepujú záujem a lásku k jazyku. A to sa podarilo! Záver hodiny patril forme práci, na ktorú sú deti zvyknuté – pracovnému listu.

             

            Elektronika skúsenosť z domu nenahradí

            „Dôležité je porozumieť štruktúre reči. Deti sa učia uvedomiť si viac významov jedného slova, vyberať si správne slová v komunikácii a ďalšie zručnosti, ktoré naberajú počas prvých školských rokov. K tomu, aby sme u detí všetky tieto zručnosti stimulovali, môžeme využiť jazykové hry, ktoré deťom budú prinášať zábavu,“ vysvetlil Ľuboš Lukáč. „Pre správny rozvoj reči je potrebných niekoľko podmienok: zdravý sluch, kvalitný vzor vo výslovnosti a gramatickej správnosti v domácom prostredí, veľa príležitostí na pokojný a trpezlivý rozhovor, pravidelné čítanie vhodných kníh a časopisov, ako aj dostatok možností k tvorivým činnostiam a fyzickému pohybu. Najdôležitejším faktorom bol, je a bude priama komunikácia s dieťaťom tvárou v tvár (teda nie televízor, tablet, mobilný telefón, nie edukačné videá, DVD) a rozvíjanie reči prostredníctvom klasickej knižky,“ objasnil odborník.

            Poznámka: Vedeli ste, čo naozaj znamená logopéd?

            Pri tomto slove si väčšina ľudí predstaví zrkadlo a odborníka, pracujúceho so žiakom, ktorý sa zvyčajne učí vyslovovať l alebo r. Niekedy je to aj o „šušlaní“ alebo náprave nesprávnej výslovnosti. Narušená komunikačná schopnosť, čo je oficiálny názov diagnózy, sa netýka iba predškolákov, ale aj ďalších žiakov základnej školy a dospelých. Cieľom logopédie je rozvíjanie správneho vývinu reči, predchádzanie porúch a chýb reči a odstraňovanie už vzniknutých porúch a chýb reči. Logopédia v škole má viesť deti k správnej výslovnosti.

             

            Mgr. Ingrid Storinská

        • Ponožková výzva
          • Ponožková výzva

          • Na online hodine matematiky sme si urobili ponožkovú výzvu. Najprv sme sa rozprávali o ľuďom a deťoch s Downovým syndrómom, potom sme počítali príklady na násobenie s Dedoles ponožkami, ktoré boli súčasťou slovných úloh. Ukázali sme si, že tak, ako sú odlišní ľudia s downových syndrómom, aj v matematike poznáme iné spôsoby násobenia. Napríklad tzv. indické násobenie. No žiaci skonštatovali,  že takéto násobenie je veľmi zdĺhavé.

            Z. Bergmannová

            Foto

        • Who is who? alebo trochu diivadla v triede
          • Who is who? alebo trochu diivadla v triede

          • Koniec marca sa nesie aj v znamení Svetového dňa divadla. Momentálna situácia nám nedovoľuje navštevovať divadlo. A tak sme sa rozhodli preniesť "kúsok divadla" priamo do triedy 3.D, a to na hodinu anglického jazyka. Deti si vyhotovili masky, ktoré potom divadelne predstavili. Opísali svoje masky  a zároveň využitli anglické slová a frázy ich aktívnej slovnej zásoby. Predstavovanie bolo sprevádzané zábavou aj záhadou, "who is who?".

            M.Kormaníková

        • Okresné kolo CHEMICKEJ OLYMPIÁDY
          • Okresné kolo CHEMICKEJ OLYMPIÁDY

          • Dňa 12.3.2021 sa uskutočnilo online Okresné kolo Chemickej olympiády. Žiaci z 9.A a 9.C triedy si okrem teórie vyskúšali aj riešenie virtuálnych praktických úloh. V snažení sa úspešne darilo týmto žiakom:

            4. miesto – Melánia Čopáková (9.C)

            8. miesto – Ján Kračinovský (9.A)

            10. mieto – Oliver Goliaš (9.A)

            11. miesto – Renáta Ondziková (9.A)

             

            Srdečne blahoželáme a ďakujeme všetkým súťažiacim za účasť a reprezentáciu školy.

             

            J. Tomaščiková a M. Mikitková

        • Krajské kolo Olympiády vo francúzskom jazyku
          • Krajské kolo Olympiády vo francúzskom jazyku

          • V pondelok sa konalo krajské kolo Olympiády vo francúzskom jazyku.

            Naši francúzštinári opäť nesklamali a priniesli Šmeralke krásne výsledky. Najväčším prekvapením je začiatočníčka Alicia Gállová z 5.C. Napriek náročným podmienkam obsadila úžasné 3.miesto v kategórii 1A (5.-7.ročník). Nesklamali ani naši deviataci. Melánia Čopáková (9.C) obsadila 4.miesto v kategórii 1B a Enzo Štetina (9.C) skvelé 2.miesto v kategórii 1C.

            Blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy. Deviatakom prajeme úspešný štart na vysnívanej strednej škole.

            M. Bryndzová  

        • Tešíme sa na veľkonočné sviatky
          • Tešíme sa na veľkonočné sviatky

          • Slniečko a jarná nálada zavítali aj do našej 3.B triedy. Tradície a symboly Veľkej noci sme si pripomenuli na každej hodine. Precvičili sme si správne písanie dní veľkonočných sviatkov. Darilo sa nám v rolovom čítaní. Zistili sme, že geometriu a rysovanie môžeme využiť aj pri výzdobe kraslíc. Ani veľkonočný kvíz nám nerobil problém. Oboznámili sme sa s veľkonočnými tradíciami vo Veľkej Británii.

            Veselou tanečnou pesničkou a krásnou pohľadnicou sme si popriali pekné sviatky a príjemné prázdniny – Happy Easter!   

            L. Lissiouid

            Foto

        • Veľkonočný tematický deň
          • Veľkonočný tematický deň

          •      Dnešok sa nám v 2.B vydaril na jednotku. Deti sa potešili hneď na prvej hodine, keď si na tabuli našli oznam: učebnice si nechajte v taškách. Pripravte si iba peračník, nožnice a lepidlo. Druháci neveriacky krútili hlavami až dovtedy, kým sme si nepovedali, že si dnes urobíme tematický deň. Začali sme prezentáciou o sviatku Veľkej noci a privítaní jari. Nasledovalo tvorenie pohľadníc k tejto téme. Deti boli tak nadšené, že si žiadali kreovať blahoželania aj k iným sviatkom. Tu mohli ukázať svoj krasopis i pravopis. Pracovali ako včielky. Vznikli tak unikátne pohľadnice. Čiže sme si nenápadne a hravo upevňovali učivo o blahoželaniach, no nevynechali sme ani opakovanie iných gramatických javov. Zvolená téma sa nenápadne preliala aj do matematiky. Práca na príkladoch bola vyriešená hravo a ešte aj bez chýb. Samozrejme sa všetko točilo okolo zvolenej témy.

                 Pracovné listy boli hotové a skoro by sme sa pustili do ďalšej práce, keby nám nezazvonil zvonec a dnešnému tematickému vyučovaniu bol koniec.             

             Tr. uč. Gabriela Hrabčáková

            Foto

        • 1.C  Príprava na veľkonočné sviatky
          • 1.C Príprava na veľkonočné sviatky

          • Dnes - počas Škaredej stredy - sme zahájili prípravu na veľkonočné sviatky. Začali sme históriou, aby sme vedeli, prečo sa tieto sviatky slávila. Dozvedeli sme sa, že je to pohyblivý sviatok ( oslavuje sa 1. nedeľu po jarnom splne). Zaujali nás aj pracovné listy zo SJL a MAT , ktoré boli taktiež tematicky zamerané. Nechýbala nám ani pieseň o zajačikovi, na ktorú sme si aj zatancovali. P. učiteľka nám porozprávala o veľkonočných zvykoch. Vyrobili sme si veľkonočný pozdrav, ba aj košíček pre vajíčko. Prajeme Vám krásne veľkonočné sviatky.Žiaci z 1.C a tr. uč. S. Gáliková

            Foto

        • 4.C Cestujeme po Slovensku
          • 4.C Cestujeme po Slovensku

          • Dnes všetci „ pochlapili“ a ukázali, že práca s mapou im nie je cudzia. Rýchlo vzali perá, farbičky a poďme do práce: „ Žiar nad Hronom, tras sa!!!“ Hneď ako otvoria hranice okresov môžeme cestovať...

            S. Kormaníková

            Foto

        • 4.C  Vieme po francúzsky?
          • 4.C Vieme po francúzsky?

          • 31.3. sa uskutočnila skvelá hodina pod vedením p. učiteľky MGR. BRYNDZOVEJ.

            Zrazu sme sa všetci ocitli na miestach, ktoré poznáme iba z filmov a rozprávok. Pútavým rozprávaním sme sa dozvedeli, čo všetko má spoločné Prešov a Paríž.  A francúzsky jazyk? Neuveriteľné, koľko máme spoločných slov ....

            " Malí Francúzi" odmenili p. učiteľku veľkým potleskom.

            S.Kormaníková

            Foto

          • Krajské kolo Dejepisnej olympiády

          • Dňa 22. marca 2021 sa uskutočnilo on-line krajské kolo Dejepisnej olympiády. Z našej školy sa súťaženia zúčastnil žiak 9.C triedy Šimon Hajzuš, ktorý postúpil z okresného kola. Šimon dosiahol 71 bodov a stal sa úspešným riešiteľom.

            Srdečne blahoželáme a ďakujeme za peknú reprezentáciu našej školy.

            J.Beľušková

        • Stretnutie s rozprávkou
          • Stretnutie s rozprávkou

          • S rozprávkou sa v priebehu života stretol azda každý z nás. Možnože so známou,  zaujímavou, s veselou, smutnou či jednoducho obyčajnou. Žiakov zo VI.A prekvapila menej známa rozprávka.

            Prečo práve stretnutie s rozprávkou? Pretože 16. marca sa každoročne oslavuje Deň ľudovej rozprávky pri príležitosti výročia narodenia Pavla Dobšinského (1828), nášho významného zberateľa ľudových rozprávok.

            Rozprávkové stretnutie prebehlo na online hodine literatúry. Žiaci sa dozvedeli mnohé zaujímavosti o živote spomínaného rozprávkara. Následne sa prečítala fantastická rozprávka, ktorá sa detailnejšie rozobrala – popremýšľalo sa o kladných a záporných vlastnostiach hrdinov, vymyslel sa iný záver, sformulovala sa téma a  idea.

            Záver hodiny patril kvízu. Žiaci museli byť počas celej hodiny vnímaví, sústredení, pozorní, no zároveň aj rýchli, aby všetky spomínané vlastnosti uplatnili pri záverečnej aktivite. Samozrejme, oplatilo sa to, pretože tí najšikovnejší získali zaslúženú odmenu v podobe výbornej známky. Týmto sa však rozprávková hodina neskončila. Pokračovala v domácnostiach žiakov i naďalej, a to vytváraním vlastných ilustrácií k prečítanej rozprávke. Veď posúďte sami, ako sa im to podarilo!


            Mgr. Juliana Homolová

            Foto