•  POZVÁNKA
          • POZVÁNKA

          •  Pozývame Vás na triedny aktív rodičov žiakov 9.ročníka, ktorý sa uskutoční 13.2.2023 16.00 hod. v jedálni školy.

                   Účasť SŠ prosíme nahlásiť vopred. Ďakujeme.

             

                                                                                      vých. por. PaedDr. Milena Koščová

        • Umenie v matematike
          • Umenie v matematike

          • Žiaci v 1.C do hodiny matematiky vniesli kúsok umenia. Ich úlohou bolo vytvárať obrazce z geometrických tvarov. Využili pri tom edukačnú hračku Pattern blocks. V rámci tvorenia uplatnili nielen vedomosti o geometrických tvaroch, ale aj svoju predstavivosť, estetické cítenie i kooperáciu v skupine.

            Cieľom aktivity bolo poznávanie a rozlišovanie geometrických tvarov, rozvoj jemnej motoriky a predstavivosti, spolupráca v skupine, schopnosť dohodnúť sa na spoločnej práci a  prezentovanie konečného výsledku spojeného s pomenovaním jednotlivých geometrických tvarov.

            I. Storinská

            Foto

        • Biologická olympiáda
          • Biologická olympiáda

          • Dňa 12.1.2023 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo Biologickej olympiády kategórie C, ktorého sa zúčastnilo 56 žiakov 8. – 9. ročníka.  Tento školský rok sa najviac darilo chlapcom, ktorí aj postúpili do okresného kola.

            1. miesto: Branislav Ponik VIII.C

            2. miesto: Slavomír Kormaník IX.C

            3. miesto: Edmund Capák VIII.C

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a postupujúcim držíme palce v okresnom kole.

            Alexandra Macejová, Martina Bryndzová

            Foto

        • Netradičná hodina etickej výchovy v knižnici
          • Netradičná hodina etickej výchovy v knižnici

          • Vo štvrtok, 19. 1. 2023, sa žiaci deviateho ročníka presunuli do blízkej knižnice Slniečko, kde prežili hodinu etickej výchovy netradičným spôsobom.

            Pani knihovníčka, Lenka Koturňová, si pre nich pripravila zaujímavé aktivity spojené so zážitkovým čítaním úryvkov z knižného, neskôr filmového bestselleru, s názvom Obyčajná tvár. Príbeh malého chlapca so zjazvenou tvárou, ktorý prežil desiatky operácií, no s nástupom do školy čelí najťažšej prekážke vo svojom živote – byť prijatý ako rovnocenná bytosť a necítiť sa menejcenne kvôli fyzickému hendikepu.

            Ukážky z knihy poskytli dobrú príležitosťou na rozhovor o predsudkoch, o ľudskom strachu a odmietaní ľudí s hendikepom, o sile zlých slov a myšlienok vyslovených nahlas, ale aj o empatii a ochote akceptovať inakosť. Zúčastnení deviataci zhodnotili zážitok  takto:

            Tamara Marhavá, 9. D: „Podujatie sa mi celkom páčilo. Je dobré, že sme sa mohli porozprávať o tom, ako by nás naše odlišnosti nemali rozdeľovať. Nikdy som ľudí nehodnotila na základe výzoru, viery či toho, kto má čo na sebe oblečené. Povaha človeka je to, na čom naozaj záleží. Každý z nás je výnimočný a úžasný taký aký je, bez ohľadu na to, ako vyzerá, odkiaľ pochádza, alebo ako sa oblieka. A preto by sme sa navzájom mali všetci rešpektovať, nepretvarovať a vážiť, aby bol svet krajší :)“

            Petra Petrová, 9. D: „Musím povedať, že mne sa to podujatie páčilo, no nezmenilo to vo mne nijak moju empatiu. Keďže som videla film, vedela som, o čom  to je, ale určite by som si príbeh prečítala“.
             

            Jakub Hudačko, 9. C: „Dnešné podujatie bolo zaujímavé. O tejto knihe som počul prvýkrát, ale celkom ma zaujala. Dozvedel som sa, že nie je dobré ľuďom hovoriť zlé slová, lebo im to môže ublížiť. A tí, ktorí sa líšia od ostatných, sú tiež ľudia, ktorí potrebujú lásku a pochopenie.“

            Katka Sučková, 9. A: „Vďaka krátkej besede, ktorú sme mali som si uvedomila, ako veľmi sa dá ublížiť slovami. Niekedy sú slová horšie ako skutky. Preto by sme nemali mať predsudky o ľuďoch, ktorí vyzerajú inak, ale vnímať sa všetci ako rovnakí ľudia.“

             

            Autori príspevku: A.Mladá, J. Fecková a žiaci 9. A, 9. C, 9. D.

            Foto

        • Láskavé rozprávky
          • Láskavé rozprávky

          • O tom, že čítanie môže byť zábavné,  presvedčila žiakov 5.E. p. Kotúňová, ktorá pracuje ako knihovníčka v knižnici Slniečko. Po úvodnom privítaní, nás oboznámila so slovenskými autormi detskej literatúry. Bližšie sme sa zoznámili s  tvorbou hudobníka a spisovateľa Jána Jóbusa a zároveň nám predstavila jeho   rozprávkovú knihu Láskavé rozprávky. Súčasťou zážitkového čítania rozprávky o Klamstve, sa žiaci zamýšľali nad dôsledkami klamstva, prečo sa klamať neoplatí, lebo v konečnom dôsledku nás každé  klamstvo dobehne. Aktivita zameraná na zopakovanie už povedaného, bola jednou z mála pestrofarebných aktivít, ktoré pre nás pani knihovníčka pripravila. Toto zaujímavé podujatie ukázalo správnu cestu ku knihe a ako kreatívne sa dá využiť hodina zážitkového čítania.

            J. Fecková

            Foto

        • KYBERŠIKANA
          • KYBERŠIKANA

          • Deti boli ešte donedávna šikanované v rámci triedy, na školskom dvore, krúžku alebo na ihrisku pri dome. Dnes sa však prípady ubližovania, zraňovania a zosmiešňovania presunuli aj do virtuálneho priestoru. Nabrali novú formu a dokážu ublížiť ešte intenzívnejšie a s väčšími následkami. Kyberšikana je vo všetkých svojich podobách nebezpečná a môže mať katastrofálne následky. Odborníci radia, aby rodičia, ale aj pedagógovia s deťmi neustále komunikovali a diskutovali aj o nástrahách online sveta.

            V mesiacoch november a december prebehli na našej škole vo všetkých štvrtáckych triedach besedy so školskou psychologičkou Mgr. Andreou Dzivou Baluchovou práve na túto tému. Deti boli poučené, ako rozpoznať kyberšikanu, ako jej čeliť a ako konať v takých situáciách...  

            Mgr. Martina Doubravová,  Mgr. A. Dzivá Baluchová

            Foto

        • Prednáška o Pavlovi Országhovi Hviezdoslavovi v knižnici
          • Prednáška o Pavlovi Országhovi Hviezdoslavovi v knižnici

          • Dňa 11. 1. 2023 sa žiaci 8. B a 8. E presunuli do Bibliografického oddelenia krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava na Hlavnej ulici v Prešove, aby si vypočuli z úst lektorky a pracovníčky knižnice, Mgr. Andrey Sivaničovej, odbornú prednášku o živote a diele významnej osobnosti slovenského kultúrneho života – básnika, dramatika a prozaika, reprezentanta slovenského realizmu, rodáka z Oravy – Pavla Országha Hviezdoslava.

            Elektronická prezentácia s názvom Prechádzky jarom a prechádzky letom s P. O. Hviezdoslavom obsahovala veľa čierno-bielych fotografií z 19. a 20. storočia. Vďaka nim sme sa mohli pozrieť do očí Hviezdoslavových rodičov – matke Terézii a otcovi Mikulášovi, manželke Elene, jeho priateľom z Prešova a prešovského lýcea, aj advokátom z praxe, s ktorými sa priatelil a spolupracoval na rôznych miestach Slovenska počas svojej advokátskej kariéry.

            Všetky fotografie boli veľmi zaujímavé a autentické. Oblečenie a výzor ľudí zo starých čias bol silným zážitkom. Aj vďaka nim a spoznaniu životného príbehu básnika si dnes uvedomíme, ako veľmi sa zmenila naša spoločnosť. Odlišnosti vidíme v spôsobe života rodín, vo výchove detí, v postoji rodičov ku vzdelaniu detí, v možnostiach vzdelávania nadaných detí v časoch monarchie a dnes.

            Z komentárov ku fotografiám, ktoré plynuli v chronologickom slede sme sa dozvedeli o maďarskom pôvode rodiny Országhovcov, o študijných rokoch v Miskolci a v Kežmarku, poodhalili sme aj tajomstvo mašlí, ktoré básnik rád nosil okolo krku, začítali sme sa do Pavlových ľúbostných listov, ktoré adresoval svojej vyvolenej a blahorodej slečne Elenke. Zaujímavé boli aj fakty o jeho štúdiu na evanjelickom lýceu v Prešove v rokoch 1870 – 1872, počas ktorých aktívne pracoval na rozvoji kultúrno-spoločenského života Slovákov v rámci spolku Kolo (podľa spolužiaka Kolomana Banšela).

            V období života v Prešove podnikal s priateľmi výlety a prechádzky na Šarišské lúky a ruiny  okolitých hradov. Navštívili aj Šarišský hrad. Z Prešova bol však sklamaný, lebo v ňom žilo málo národovcov odhodlaných bojovať za slobodu, samostatnosť a práva Slovákov. Prešovčanov nazval „odrodilými konármi slovenského stromu“.

            Počas študijného pobytu v Prešove býval v dome na Hlavnej ulici č.16. Dnes, aj na jeho počesť tu sídli knižnica Slniečko. Pamätná tabuľa, ktorá pripomína jeho študijný pobyt je umiestnená na budove Kolégia. Dozvedeli sme sa aj o jeho priateľstve s Belom Kleinom Tesnoskalským, ktorý bol prešovským kronikárom a zriaďovateľom prvej mestskej knižnice v Prešove.

            Po skončení štúdia v Prešove a vykonaní advokátskych skúšok mladý Pavol Országh vykonával prax u dr. Antona Nádašiho, neskôr u dr. Štefana Fajnora, ktorý mal rád literárne a hudobné umenie. Práve Štefan Fajnor poradil básnikovi, aby používal prímenie Hviezdoslav. Hviezdy na oblohe fascinovali Pavla od detstva. Rád hľadel na nočnú oblohu a počúval otca, ako mu hovorí o hviezdach.

            S učením sa cudzích jazykov, najprv maďarčiny, nemčiny a angličtiny, trúfol si Hviezdoslav prebásniť originálne diela svetových klasikov. V obľube mal Shakespeara a angličtinu sa naučil najmä kvôli možnosti čítať diela v origináli.

             Básnik sa oženil s milovanou Elenkou 15. mája 1876 v Dolnom Kubíne, kde pracoval ako podsudca. Po smrti staršieho brata Mikuláša si s manželkou adoptoval jeho dve deti – Jaroslava a Sidóniu. V tom čase bývali v Námestove.

            Posledné roky života žil s manželkou v Dolnom Kubíne, kde napísal na začiatku prvej svetovej vojny významnú protivojnovú zbierku Krvavé sonety. Len nedávno bola preložená do angličtiny.

            Osobne sa priatelil s T. G. Masarykom, ktorý mu počas vážnej choroby poslal finančnú pomoc na zaplatenie liečenia pri mori.

            Básnik sa rozlúčil s pozemským svetom 8. 11. 1921 a pochovaný je v Dolnom Kubíne.

             

            Pripájam hodnotenie žiačky, Ley Namešpetrovej z 8. E, ktorá zhodnotila prednášku takto: Dnešná exkurzia v knižnici bola skvelá. Bolo to veľmi zaujímavé a veľa sme sa dozvedeli o Pavlovi Orságovi Hviezdoslavovi. Najlepšie na tom bolo, keď sme na začiatku hádali odpovede na kvízové otázky, no nie každý vedel. O to viac nás to zaujímalo, to, čo hovorí pani prednášajúca. Mňa osobne zaujalo to, že sa listy básnikovej manželky Ilony nenašli, lebo ich pochovala spolu s manželom. Zaujímavé by bolo, dozvedieť sa, čo v nich písala zaľúbená Ilonka.“

             

            Autorka príspevku: PhDr. Andrea Mladá a žiaci 8.B a 8.E

            Foto

        • Logopédia zábavne
          • Logopédia zábavne

          • Netradičné stretnutia s cieľom rozvíjať slovnú zásobu najmenších spoločne s pozvanými logopédmi ponúka Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove. Projekt Logopédia zábavne z dielne iniciatívy Rozumieme nadaným ponúka žiakom základných škôl cvičenia i stratégie, ktoré môžeme využiť pri učení. Stretnutia s logopédom a žiakmi sú obohatením vyučovacieho procesu. Jednoduché logopedické cvičenia podnecujú a vedú žiakov k správnej výslovnosti a rozvoju slovnej zásoby. V neposlednom rade rozvíjajú tiež logické myslenie. Logopédia zábavne alebo „zábavná logopédia so štipkou rozumu“ je mimoriadne vhodná aktivita v rámci hodín slovenského jazyka žiakov 1.-4. ročníka základných škôl.

            Mgr. Ingrid Storinská, PaedDr. Slavka Kormaníková

            Foto

        • LOMIHLAV zima 2022
          • LOMIHLAV zima 2022

          • V piatok 9.12.2022 sa 8 žiakov 8. a 9. ročníka vybralo vlakom do Košíc, kde strávili deň plný dojmov vďaka súťaži LOMIHLAV. V telocvični Gymnázia, Alejová 1 v Košiciach pod vedením šikovných vysokoškolákov a stredoškolákov zo združenia STROM prebehla fantasticky zorganizovaná súťaž 4-členných družstiev pre žiakov 7.-9. ročníka. 192 žiakov si overilo svoje vedomosti z matematiky a logiky v kombinácii so šikovnosťou, taktikou a trochou šťastia. Žiaci riešili úlohy, doplnené hádankami a hlavolamami, počas 99 minút. Našu školu reprezentovali dve družstvá.

            Družstvo s názvom ŠMERALKA 1 v zložení:

            Jakub Bryndza (9.A),

            Milan Pagurko (9.A),

            Katarína Sučková (9.A),

            Adrián Sabol (8.A)

             získalo  23. miesto.

             

            Družstvo s názvom ŠMERALKA 2 v zložení:

            Alica Kubačková (8.C),

            Edmund Capák (8.C)

            Alex Kašprišin  (8.A),

            Samuel Zuščák (9.C)

            získalo 44. miesto.

                                                                 Srdečne blahoželáme!

            Žiakom sa toto dopoludnie tak páčilo, že sa chcú súťaže zúčastniť aj budúci rok.

             

            Mgr. Slávka Čančinová

            Foto

        • Silvestrovský beh 2022
          • Silvestrovský beh 2022

          •       V poradí už 37. ročník Silvestrovského behu Memoriál docenta Olega Kopaneva a Jaroslava Mezníka prilákal na trať okolo rieky Torysa veľa nadšencov bežeckého vytrvalostného behu z okresu Prešov a okolia. Organizátorom tohto športového podujatia, ktorým bežci ukončili kalendárny rok 2022, bol Olympijský klub Prešov a oblastný bežecký spolok Prešov. Štart kategórie staršieho žiactva, kde sa behala trať v dĺžke 1300 m, bol naplánovaný na 10:05 hod. a mali sme zastúpenie v kategórii chlapcov a dievčat. V kategórii starších chlapcov na prekrásnom druhom medailovom mieste dobehol ešte svojím vekom mladší žiak Tomáš Goč zo športovej triedy 7.B. a medzi dievčatami to bolo pekné štvrté miesto Michaely Trusovej, z tej istej triedy. V kategórii dorastencov sa predstavil žiak 6.B. triedy Taavi Sosa , ale bol bohužiaľ sám v tejto vekovej kategórii a samozrejme tento beh vyhral. Musím však podotknúť, že on svojím vekom je ešte stále mladší žiak a napriek tomu si zabehol trať v dĺžke 2600 m. Všetci pretekári boli odmenení sladkou odmenou a medailou.

                 Veľké poďakovanie všetkým , ktorí aj napriek prázdninám sa prišli so starým rokom rozlúčiť športovou aktivitou a samozrejme veľká vďaka patrí aj rodičom za ich motiváciu pre svoje deti, že ich vedú k športu. Pevne verím, že aj naďalej v roku 2023 bude ŠŠK Junior Prešov robiť dobré meno samotnej ZŠ Šmeralova , ale aj mestu Prešov a dosahovať čo najlepšie umiestnenia v rámci Slovenska , ale aj v zahraničí.

                 Na záver veľké poďakovanie patrí aj trénerom , ktorí vkladajú naším mladým atlétom svoje skúsenosti a motivujú ich k dosahovaniu čo najlepších výsledkov.

            R. Maľcovský

            Foto

        • VIANOCE V NÁS A OKOLO NÁS
          • VIANOCE V NÁS A OKOLO NÁS

          • ​​​​​​​            Čaro vianočného obdobia vnímajú všetci – malí aj dospeláci. Každý po svojom. Aj v našej škole sme sa na Vianoce intenzívne pripravovali a tešili. Každý mal pridelené úlohy a svojou troškou chcel prispieť vianočnou výzdobou, vianočnými pozdravmi, ozdobami, ikebanami, perníčkami, programom na akadémiu...

                        Aj žiaci VII.C sa snažili a okrem prípravy na vianočnú burzu vyzdobili stromček v meste pred Chrámom sv. Mikuláša ekologickými ozdobami. Či sa im to podarilo, posúďte sami.


                                                                                                                                                Žiaci VII.C

            Foto

        • Pytagoriáda – školské kolo
          • Pytagoriáda – školské kolo

          • V dňoch 7.12. 2022 a 8.12. 2022 prebehlo na našej škole  školské kolo Pytagoriády pre tretí až ôsmy ročník. V kategórii P3 bolo úspešných  14 žiakov, v    P4  bolo úspešných 23  riešiteľov, v  P5 bolo úspešných  9 riešiteľov,  v P6 bolo 10 úspešných riešiteľov, v P7 boli 4 úspešní riešitelia,  v P8 bolo 12 úspešných riešiteľov.  Tí najúspešnejší po určení podmienok okresnou komisiou postúpia do okresného kola, kde im budeme držať palce.


            J. Sedláková, S Čančinová, E. Fechová

            Foto

        • Vianočná pošta
          • Vianočná pošta

          • V tento krásny vianočný čas, sme sa aj my 5. B trieda zapojili do Vianočnej pošty pre seniorov. Rozposlali sme ručne písané  a vyrobené pohľadnice. Veríme, že urobia veľa radosti, vyčaria mnoho úsmevov a potešia srdcia mnohých starkých. Sme  vďační, že vznikol tak prekrásny projekt, ktorý rozposiela to najcennejšie - lásku, úsmev a pozornosť blízkym. 

            Žiaci 5. B a triedna učiteľka A. Lupták Horvátová

            Foto

        • VIANOCE
          • VIANOCE

          • VIANOCE mám najradšej, keď sme všetci spolu,

            nikto sa nemračí, nikto nemá smolu. 

            Spoločne sa hráme, potom rozprávame,

            máme čas si povedať, že sa radi máme. 

            Keby som bol kúzelník, šepkal by som zľahka,

            nech má na mňa stále čas, môj ocko i mamka.

             

            My sme mali čas aj na tvorenie, zabávanie, spoločné prežívanie predvianočného času.

            Hovorí sa, že prijímanie napĺňa náruč, dávanie zasa srdce...

            Posielame Vám tento malý balíček / foto / našich  pekných spomienok.

            Foto

        • Vianočná nálada na hodinách anglického jazyka
          • Vianočná nálada na hodinách anglického jazyka

          • Predvianočné hodiny anglického jazyka si štvrtáci spríjemnili zaujímavými vianočnými aktivitami. Riešili vianočné puzzle, pracovali s Escape Game. Veľmi pútavé boli aktivity s QR kódmi, v ktorých boli zašifrované úlohy a hlavolamy. Dozvedeli sa o vianočných zvykoch v Anglicku. Niektorí žiaci sa húževnato zapojili aj do dvojtýždňovej Vianočnej Wocabee súťaže. A ozaj? Dostali ste list od Santa Claus? Naši žiaci napísali Santovi a hneď dostali odpoveď, dokonca s ním "chattovali". Zaujímalo ich koľko rokov má Santa, koľko má sobov, elfov, ako dlho mu trvá rozdať darčeky a množstvo ďalších otázok, na ktoré dostávali odpovede. Merry Christmas!

            Vyučujúce anglického jazyka

            Foto