• Prváci v zázračnej krajine - zážitkové čítanie
          • Prváci v zázračnej krajine - zážitkové čítanie

          • Naši prváci z 1.B a 1.C si dnes vyskúšali putovanie zázračnou krajinou, v ktorej sa všetko môže premeniť na básničku. Nazreli do tajomstva tvorenia obrazov i do bohatstva vlastnej fantázie. Aktívne sa zapájali pri tvorení básničiek, hľadali rýmy a dramaticky stvárňovali šumenie mora, lietajúce čajky, či plynutie času. Zistili tak, že svet je plný krásnych vecí, len treba chodiť s otvorenými očami. A preto by sme nikdy nemali zabúdať na to, že kto sa dobre pozerá a dobre počúva, určite veľa objaví!

            p. učiteľky Lenka Lissiouid a Ingrid Storinská

            Foto

        • Školské kolo biologickej olympiády, kategória E - geológia
          • Školské kolo biologickej olympiády, kategória E - geológia

          • V piatok, 17.2.2023, sa naši deviataci popasovali s online testom z geológie. Školské kolo bolo naozaj náročné, z 24 súťažiacich bolo 6 úspešných riešiteľov.

            1.miesto získala Paulína Gogová - 9.C, 2.miesto Emma Pavljúková - 9.D a 3.miesto Slavomír Kormaník - 9.C.

            Srdečne blahoželáme a postupujúcim držíme prsty v okresnom kole.

            Martina Bryndzová

            Foto

        • Krajské kolo – Olympiáda v anglickom jazyku
          • Krajské kolo – Olympiáda v anglickom jazyku

          • Dňa 16. 2. 2023 sa uskutočnilo Krajské kolo Olympiády anglického jazyka v Prešove.

            Našu školu reprezentovali žiačky v kategóriách:

            1B Sára Jane Zakuťanská – 2. miesto v KK OAJ

            1C Alica Aoife Kubačková – 1. miesto v KK OAJ a zároveň postupuje do celoštátneho kola.

            Obom dievčatám ďakujeme za reprezentáciu a Alici prajeme veľa úspechov.

            Mgr. Z. Kmecová

        • ELEsparks
          • ELEsparks

          • Stredná priemyselná škola elektrotechnická Prešov organizovala tento rok už 7. ročník súťaže družstiev v anglickom jazyku ELEsparks  pre žiakov 7., 8. a 9. ročníka základných škôl. V tomto školskom roku sa do tejto súťaže zapojilo aj viacero tímov našej školy. Po vypracovaní dvoch domácich kôl postúpili do školského kola (medzi 6 najlepších) 3 naše družstvá, ktoré tvorili žiaci IX.A triedy. To, že sa im na pôde SPŠE darilo, dokazujú aj umiestnenia na 1. a 2. mieste.

            1. miesto: tím nohavice v zložení Sara Jane Zakuťanská, Jakub Bryndza a Sebastián Holent

            2. miesto: tím Unicorns v zložení Gregor Golec, Milan Pagurko a Oliver Vozár

            Víťazom srdečne blahoželáme a všetkým súťažiacim držíme palce v ďalšom štúdiu (možno aj na SPŠE).

            Mgr. Alexandra Macejová

            Foto

        • Karneval v 5.E
          • Karneval v 5.E

          • Obdobie fašiangov je už tradične spájané s rôznymi maskami, jedlom a tancom...a práve piatok 17.2 sa žiaci 5.E triedy spolu s triednou učiteľkou prezliekli do masiek a zabávali tancom a „dobrôtkami“ s ktorými nás potešili šikovné mamky našich spolužiakov, za ktoré veľmi ĎAKUJEME.

            Všetkých musím pochváliť za masky a tanečné kreácie, ani som netušila aké máme v triede talenty 😊

            Mgr. Zuzana Kmecová

            Foto

        • Londýn v knižnici
          • Londýn v knižnici

          • Dnešná hodina anglického jazyka nás zaviedla do knižnice, kde žiaci 7.E triedy virtuálne navštívili Londýn a učili sa jeho tajomstvá a zaujímavosti na našej novej interaktívnej dotykovej obrazovke. Krátky úvod vo forme prezentácie s výkladom a zážitkami p. učiteľky, sme si spestrili kvízom s hrami ako „hangman“ či „guess what?“ Zaujal nás nielen Londýn, ale aj interaktívna obrazovka, ktorá celú hodinu „okorenila“... nakoľko sme skúšali, čo všetko dokáže a ako je super vzdelávať sa na novej technike 😊

            Mgr. Zuzana Kmecová

            Foto

        • Druhý turnus LVK - deň prvý
          • Druhý turnus LVK - deň prvý

          • Štvrtáci z 4.A a 4.B lyžujú na Drienici. Dnes deň prvý. Zvládli sme presun, výstup a lyžovačku. Milí rodičia, deti zvládnu takmer všetko, samé sa obuli, rozcvičili a dali to v prvý deň na jednotku. Už nemáme nelyžiarov, všetci zvládli vlek i Vysoké Tatry sme na obzore videli. 

             

            p.uciteľky Ondziková, Hrabčáková, Kormaniková, Bryndzová 

            Foto

        • Netradičná hodina etickej výchovy v knižnici
          • Netradičná hodina etickej výchovy v knižnici

          • Vo štvrtok, 16. 2. 2023, sa žiaci 6. A a 6. B presunuli do blízkej knižnice Slniečko, kde prežili hodinu etickej výchovy netradičným spôsobom.

            Pani knihovníčka, Lenka Koturňová, si pre nich pripravila zaujímavé aktivity spojené so zážitkovým čítaním úryvkov z knižného, neskôr filmového bestselleru, s názvom Obyčajná tvár. Príbeh malého chlapca s neobyčajnou tvárou, ktorý prežil desiatky operácií a žil dlhý čas v izolácii. Poznal len nemocničné a domáce prostredie. Žil s rodičmi a sestrou a mal len málo priateľov. 

            Keď sa jeho zdravotný stav zlepší, môže konečne začať chodiť do bežnej školy. No s nástupom do školy čelí malý piatak najťažšej prekážke vo svojom živote – ako sa popasovať s predsudkami, strachom a neprajnosťou zdravých ľudí. Ako byť prijatý bežnými ľuďmi  a netrpieť kvôli fyzickému a zdravotnému hendikepu. Najviac zo všetkého si želá, aby mal obyčajnú tvár, ktorá by nevzbudzovala odpor, pohŕdanie, či ľútosť. Chce žiť bežný a normálny život, lebo sa tak cíti. Uvedomuje si, že jeho vzhľad je veľkou prekážkou.

            Ukážky z knihy poskytli dobrú príležitosťou na rozhovor o predsudkoch, o ľudskom strachu a odmietaní ľudí s hendikepom, o sile zlých slov a myšlienok vyslovených nahlas, ale aj o empatii a ochote akceptovať inakosť.

            Autorka príspevku:  PhDr. A.Mladá

            Foto

        • Na Valentína básne od Valentína
          • Na Valentína básne od Valentína

          • Deň sv. Valentína si deti z 2.E spríjemnili láskavými a láskyplnými aktivitami zameranými na zlepšovanie čitateľských zručností a pestovanie pozitívnej klímy v triede. Najprv sa porozprávali a dozvedeli sa, čo je zmyslom tohto "dňa lásky", ako vznikol, ako a kde sa oslavuje. Olívia nám predniesla krásnu zaľúbenú báseň od Valentína :), teda Valentína Šefčíka z knihy Bola raz jedna láska. Z tejto knihy sme si prečítali aj iné pekné básne. Potom si deti náhodne zo srdiečka vybrali spolužiaka, ktorému napísali a odovzdali valentínsky kompliment. Využili sme aj inteligentné kreslenie na návrh valentínskych pozdravov pre rodičov či kamarátov. Nech sa máme radi stále, aj na Valentína :)

            Žiaci 2.E a tr. uč.

            Foto

        • Láskavé rozprávky
          • Láskavé rozprávky

          • Knihy sú skvelé. Nielenže nám otvárajú bránu k múdrosti a rozširujú naše obzory, robia nás aj lepšími ľuďmi, parádne si pri nich oddýchneme a zlepšujú kvalitu nášho života. A to je hŕstka dôvodov, prečo začať čítať knihy.

            Do tajných komnát jednej z nich nám dovolila vojsť p. Kotúňová v knižnici Slniečko. Otvorila nám tajomstvá rozprávkovej knihy Láskavé rozprávky od Jána Jóbusa. To, či sa oplatí klamať, nám formou zážitkového čítania, poukázala na jeho dôsledky. Pestrofarebné aktivity priviedli žiakov do sveta rozprávok,  do sveta radosti a šťastia.

            Svet je ako kniha a tí, ktorí necestujú, sú len na jednej strane.”

            Augustine of Hippo

            Žiaci 5.A + p. učiteľka

            Foto

        • Chemická olympiáda
          • Chemická olympiáda

          • Aj tento rok sa žiaci 9. ročníka zapojili do Chemickej olympiády. Svoje vedomosti z chémie si overili v školskom kole, ktoré sa uskutočnilo 9.2.2023. Riešili úlohy rôzneho charakteru, ako napr. zápis vzorcov, názvov zlúčenín, reakcií a nechýbali ani chemické výpočty. Všetci súťažiaci boli úspešnými riešiteľmi, no najviac sa darilo týmto žiakom:

            1. miesto: Jakub Bryndza 9.A
            2. miesto: Slavomír Kormaník 9.C
            3. miesto: Lilien Javorská 9.A

            Ďakujeme všetkým za účasť, odvahu a držíme palce postupujúcim!

            J. Tomaščiková

             

        • "Nechajte ma byť takou, aká som." Životný príbeh Anny Frankovej
          • "Nechajte ma byť takou, aká som." Životný príbeh Anny Frankovej

          • O osude Anny Frankovej sa mali možnosť dozvedieť naši žiaci 9.C triedy vďaka putovnej výstave, ktorá bola nainštalovaná v priestoroch Evanjelického kolegiálneho gymnázia.

            Sprievodcami po výstave boli samotní študenti gymnázia, ktorí vtiahli žiakov do medzivojnového obdobia a druhej svetovej vojny, cez životný príbeh Anny Frankovej.  Nemecké dievča židovského pôvodu, ktoré sa spolu so svojou rodinou ukrývalo pred nacistickým prenasledovaním v tajných priestoroch domu v Amsterdame. Svoje myšlienky a pocity si v úkryte zapisovalo do denníka, ktorý sa po jej smrti stal svetoznámym.

            Výstava sa zaoberala nielen problematikou obdobia druhej svetovej vojny a historickou faktografiou, ale aj otázkou diskriminácie v minulosti i súčasnosti na základe rôznorodých kritérií – rasových, náboženských, etnických a podobne. Panely dodávali výkladu správnu atmosféru. Vzájomne sa študenti a žiaci dopĺňali, kládli si otázky a nakoniec sa aj zahrali.

            Deviataci využili jedinečnú príležitosť, aby si netradičnou formou prehĺbili vedomosti o tematike holokaustu a rozšírili si poznatky o veľmi ťažkom období v dejinách ľudstva.

            Janka Beľušková

            Foto

          • Oznam rodičom k prijímaciemu konaniu na SŠ

          • Vážení rodičia so záujmom o podanie prihlášky na SŠ, dávame do pozornosti termín podania prihlášky na SŠ – do 20.3.2023.  Zákonný zástupca žiaka podáva prihlášky na SŠ elektronicky prostredníctvom EduPage.

            Bližšie informácie k podrobnému návodu Ako podať elektronickú prihlášku, prípadne Povinné prílohy k prihláške, Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti a Usmernenie k prijímaciemu konaniu nájdete v záložke Výchovné poradenstvo.

             

                                                                                       vých. por. PaedDr. Milena Koščová

        • Lyžiarsky výcvikový kurz - deň prvý
          • Lyžiarsky výcvikový kurz - deň prvý

          • Viac ako 40 žiakov z 4.C, 4.D a 4.E vyrazilo lyžovať. Privítalo nás Lyžiarske stredisko Fričkovce s výbore upraveným svahom a slniečkom. Podmienky boli natoľko vynikajúce, že aj nelyžiari hneď v prvý deň zlyžovali svah a zvládli aj Pomu. Slniečko, čerstvý vzduch, sneh a pohyb prispeli k výbornej nálade a poniektorí si v autobuse aj pospinkali.

            p.učiteľky Ondziková, Hakučová, Sedláková, Bryndzová a p.učiteľ Kormaník

            Foto

        • NETRADIČNE V CARAFFKE
          • NETRADIČNE V CARAFFKE

          • 10.2.2023 sme sa vybrali do Caraffovej väznice, aby sme si vyskúšali v rámci hodín výtvarnej výchovy maľbu na skle.

            Práca bola zaujímavá. Najťažšie bolo nakresliť kontúrovacou farbou obrysy motívu, ktorý si žiaci sami zvolili. Maľovať farbami na sklo už bola hračka. Boli sme nadšení, že sa dielko podarilo, lebo malé vitráže poslúžia ako darček k sviatku pre najbližších.

            Už teraz sa tešíme na ďalšie experimenty v netradičnom prostredí Caraffky.

                                                                                                           žiaci VII.C a tr. uč. Grocká

            Foto

        • Halové M VsAZ Nyíregyháza, Maďarsko
          • Halové M VsAZ Nyíregyháza, Maďarsko

          • Vrcholom zimnej atletickej prípravy  športovcov z Východoslovenského atletického zväzu boli preteky , ktoré sa konali síce na pôde cudzieho štátu, ale prilákali všetkých mladých aj vekovo starších atlétov si medzi sebou zmerať svoje schopnosti. Naša cesta za úspechom v podobe medailových umiestnení pre našich mladých atlétov začala už skoro ráno o 05:45 hod. , kedy sme autobusom mali namierené do miesta konania tejto súťaži. Na ceste za úspechom sa na halové M VsAZ zúčastnilo štyridsaťpäť atlétov z ŠŠK Junior Prešov. Po príchode na miesto konania halových majstrovstiev sa pretekári zoznámili s prostredím, ktoré v sebe zahŕňalo perfektnú vybavenosť atletickej haly, ale aj fantastickú atmosféru množstva atlétov z celého Východoslovenského atletického zväzu. Na začiatok súťaže mali však prednosť reprezentanti Maďarska, ktorí sa pripravujú na halové ME v atletike a prišli si zmerať svoje umenie v behu cez prekážky ako v mužskej , tak aj v ženskej kategórii. Bohužiaľ týmto krokom sa náš daný časový harmonogram postupne natiahol o neuveriteľných skoro tri hodiny. Aj napriek tomuto nie veľmi vhodnému časovému sklzu, sa našim zverencom podarilo vybojovať neskutočné výsledky a dosiahnuť niekoľko medailových pozícií a veľa osobných rekordov. V konečnom hodnotení sa našim mladým atlétom podarilo vybojovať medzi silnou konkurenciou sedem zlatých medaily, jedenásť strieborných a jedenásť bronzových umiestnení na stupni pre víťazov. Bolo to niečo úžasné vidieť na stupni pre víťazov toľkokrát našich úspešných športovcov, ktorí aj napriek veľkému časovému posunu programu dokázali svojimi výkonmi zviditeľniť seba, náš klub a samozrejme aj našu ZŠ , ktorá sa v športových triedach venuje nádejným atlétom. Po takomto úspešnom ťažení v podobe toľkých medailových umiestnení nám už nič nebránilo, opustiť túto prekrásnu multifunkčnú halu v Maďarsku a namieriť autobus na Slovensko do nášho mesta Prešov. Do Prešova sme prišli trochu unavení , ale s veľa radostnými tvárami našich športovcov, ktorí dosiahli svoje krásne a hodnotné výkony a umiestnenia. 

                  Na záver veľké poďakovanie patrí aj trénerom , ktorí vkladajú naším mladým atlétom svoje skúsenosti a motivujú ich k dosahovaniu čo najlepších výsledkov. Samozrejme veľká vďaka patrí aj rodičom, ktorí podporujú v športe svoje deti.

            Maľcovský, Sedláková

            Foto

        • Krajské kolo olympiády vo francúzskom jazyku
          • Krajské kolo olympiády vo francúzskom jazyku

          • Karin Anna Bánó, 7.C a Nina Huvene, 5.B veľmi úspešne reprezentovali našu Šmeralku na Krajskom kole olympiády vo francúzskom jazyku.

            Karin ako úspešná riešiteľka obsadila krásne 4.miesto v kategórii 1A.

            Nina kategóriu 1C vyhrala a postupuje na celoslovenské kolo!!!

            Srdečne blahoželám a Nine budeme držať všetky prsty.

            Martina Bryndzová

        • Ako sme „kvízovali“.
          • Ako sme „kvízovali“.

          • ​​​​​​​To, že kvízy môžu byť  obľúbeným spestrením vyučovacích hodín, sme dokázali aj minulý týždeň. Žiaci z tried pre intelektovo nadané deti si svoje vedomosti a dobrý úsudok overili v kvíze v aplikácii Kahoot. Po rozdelení do tímov odpovedali na sedemdesiat otázok z rôznych oblastí (geografia, Vianoce, slovenčina, vianočné rozprávky,...). Po napínavom priebehu súťaže si prvenstvo medzi piatakmi a šiestakmi odniesol tím Kazetta, ktorý tvorili dievčatá zo VI.C a medzi žiakmi siedmeho až deviateho ročníka zvíťazila trieda VII.C.

            Všetkým tímom ďakujeme za účasť a víťazom blahoželáme.


            Alexandra Macejová

            Foto

        • Muzikál
          • Muzikál

          •  Dňa 9.2.2023 sa sála PKO v Prešove zaplnila divákmi, ktorí si prišli vypočuť známe melódie z muzikálov. Na javisku nás privítali študenti Inštitútu hudobného a výtvarného umenia na Filozofickej fakulte Prešovskej univerzity – Katedry hudby. Pripravili si pre nás hudobné ukážky z muzikálov od roku 1927 až po súčasnosť – muzikály : Loď komediantov, Vlasy, Na skle maľované, Kleopatra ... Okrem hudby sme si vypočuli - čo je to muzikál, aké sú jeho zložky a čo je potrebné k vytvoreniu nového muzikálu. Naši žiaci z tried 7.A, 7.C, 8.C a 8.E budú môcť získané poznatky a zážitky z predstavenia využiť aj na hodinách hudobnej výchovy.

            vyučujúce HUV – p. uč. Wittnerová a p. uč. Bandurová

             

             

            Foto